Berden: "Ajax telt alleen maar centen en titels"

Hai Berden, voorzitter van VVV-Venlo, vindt dat het voor de bestuurders van de Eredivisie alleen maar om geld draait.

"Het huidige voetbal kun je vergelijken met multinationals die familiebedrijven wegconcurreren. Maar die familiebedrijven hebben de industrie wel mede mogelijk gemaakt", vertelt Berden aan Voetbal International. De Nederlandse clubs vergaderen momenteel onder meer over de verdeling van televisiegelden en Berden maakt zich zorgen om de enorme verschillen die zijn ontstaan.

De topclubs vergelijkt hij dus met multinationals. "Bedrijven die heel ver af staan van de mensen en waarvan ik de indruk heb dat ze de rest het liefst helemaal opeten. Mede door de steeds grotere verschillen in tv-uitkeringen is de kloof enorm geworden." Volgens Berden bestaat de Eredivisie juist 'bij de gratie van kleine clubs'.

Tot slot zegt de preses van VVV dat Ajax een belangrijke rol in het verhaal speelt. "Waar willen zij heen met onze competitie? Het is mij een raadsel. Ik hoor alleen maar we hebben een speler gekocht, we hebben er eentje verkocht en we zijn weer bijna kampioen. Er ontstaat daar geen voetbalgeschiedenis. Het enige wat Ajax tegenwoordig doet is centen en titels tellen."