15-jarige kunstschaatsster met wereldrecord op kop

Kunstschaatster Alina Zagitova gaat op de Olympische Spelen in Pyeongchang aan de leiding na de korte kür van woensdag. De pas 15-jarige Russische deed dat niet zomaar: op de klanken van Black Swan schaatste ze met 82,92 punten een dik nieuw wereldrecord bij elkaar.

Met 81,06 punten had tweevoudig wereldkampioene Evgenia Medvedeva, met haar 18 jaar al een veterane, in de teamwedstrijd een wereldrecord neergezet. Dat verbeterde ze woensdag op Frederic Chopin's Nocturne, waarmee ze tot 81,61 punten kwam. Daarna stapte Zagitova echter nog het ijs op en die nam de leiding over met een nieuw record. Met de vrije kür van vrijdag nog te gaan, Zagitova's sterke punt, lijkt de 15-jarige nu de grote favoriete voor olymisch goud.

Met 78,87 punten staat de Canadese Kaetlyn Osmond in pole position voor het brons. Het Japanse duo Satoko Miyahara (75,94) en Kaori Sakamoto (73,18) volgt op enige afstand, met 73,15 gevolgd door de Italiaanse veterane Caroline Kostner. Een speciale vermelding verdiende Isadora Williams: de Braziliaanse schaatste de kür van haar leven en plaatste zich met een fraaie zeventiende plek overtuigend voor de vrije kür.

Zagitova tijdens haar recordkür (Pro Shots/Action Images)
Zagitova tijdens haar recordkür (Pro Shots/Action Images)