Brons voor achtervolgingsploeg mannen

De Nederlandse mannen hebben op de Olympische Winterspelen in de schaatshal niet de finale bereikt op de ploegachtervolging. In de halve eindstrijd werd verloren van Noorwegen.

Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Patrick Roest, die Koen Verweij verving, moesten in de halve finale aan de bak tegen Noorwegen. De Noren pakten een kleine voorsprong maar Nederland, met motor Kramer, wist die voorsprong te verkleinen tot zeshonderdste. Dankzij Pedersen werd de voorsprong echter vergroot en die voorsprong werd niet meer goedgemaakt.

De andere halve finale ging tussen Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea. De Nieuw-Zeelanders pakten de kop maar in de laatste ronde pakte Zuid-Korea net aan alsnog de overwinning en dus plaatsing voor de eindstrijd.

Nederland rijdt nu om het brons tegen Nieuw-Zeeland .

Update 12:42 uur

Nederland werd getroffen door materiaalpech. De veer in de schaats van Jan Blokhuijsen was kapot. Bondscoach Geert Kuiper zei tegenover de NOS dat Blokhuijsen er bij de start vooral last van had.

Update 14:16 uur

Sven Kramer, Jan Blokhuijsen, Patrick Roest en ook Koen Verweij hebben brons gepakt op de ploegachtervolging. Oranje versloeg Nieuw-Zeeland in de strijd om de derde plaats.

In de strijd om het brons tegen Nieuw-Zeeland, met de 38-jarige Dobbin, Kay en Michael, begon Oranje goed. Ze pakte een halve seconde voorsprong en reden beter dan in de halve finale. De voorsprong op Nieuw-Zeeland bouwde Nederland op en stond het niet meer af.

De olympische titel ging naar Noorwegen. Bøkko, Nilsen en Pedersen waren in de finale Zuid-Korea de baas.

Brons voor Oranje op ploegachtervolging (Foto:Pro Shots / Action Images )