Duits bobsleegoud na prachtige ontknoping

Op de Olympische Spelen in Pyeongchang belooft ook de tweede beslissing in het bobsleeën razendspannend te worden. Nadat Justin Kripps uit Canada en Francesco Friedrich uit Duitsland het goud in de tweemansbob deelden, staat het bij de vrouwen na drie van de vier runs ook zeer dicht bij elkaar.

Na de eerste twee runs, op dinsdag, stond de Duitse Mariama Jamanka uit Duitsland samen met remster Lisa Buckwitz op de eerste plek, 0,07 seconden voor Elana Meyers Taylor. De Amerikaanse werd woensdag weer sterk op gang geduwd door remster Lauren Gibbs en dat leverde een baanrecord op, waarmee het gat naar Jamanka bijna werd gedicht: de Amerikaanse slee staat er nog 0,04 seconden achter met één run te gaan.

Achter de twee om goud strijdende teams wordt ook nog gevochten, maar dan wel om het brons. De Canadese Kaillie Humphries, tweevoudig regerend olympisch kampioene, reed vlekkeloos en steeg samen met remster Phylicia George van de vijfde naar de derde plaats, 0,37 seconden achter Jamanka. Jamie Greubel Poser (VS) volgt met remster Aja Evans op 0,42, de Duitse Stephanie Schneider en de met een voetblessure kampende topremster Annika Drazek staan op 0,52.

Om 14.00 gaat de vierde en laatste run van start, waarin Jamanka als laatste naar beneden komt.

Update 14.52 uur
Met Schneider begon in de vierde en laatste run de strijd om brons, hoewel het onwaarschijnlijk leek dat de Duitse met een geblesseerde Drazek achter zich serieus aan kon vallen. De run was in elk geval prima en dus was het wachten op de rest.

Greubel Poser en Evans vertrokken weliswaar sneller dan het Duitse duo, onderin de baan verloren de Amerikaanse dames teveel tijd en dus kwamen ze achter Schneider en Drazek terecht.

Humphries en George vertrokken snel en de Canadese pilote, meer ervaren dan wie dan ook, liet zien de druk prima aan te kunnen. Ze was vrijwel perfect en dook onder Schneider's tijd door, waardoor de tweevoudig kampioene zich verzekerde van een nieuwe medaille.

Meyers Taylor werd door Gibbs weer stevig op gang geduwd, maar de run van de Amerikaanse was allesbehalve vlekkeloos. De voorsprong op Humphries was ruim voldoende, maar het leek niet goed te zijn voor meer dan zilver, wat ze in Sochi ook al won.

Jamanka en remster Buckwitz zetten wederom een degelijke start neer, maar daarna maakte vooral Jamanka grote indruk. Onder de enorme druk liet de relatief onervaren Duitse zien dat goed aan te kunnen: ze zette een vlekkeloze run neer en pakte het goud met 0,07 seconden voorsprong.

Jamanka en Buckwitz, de nieuwe olympisch kampioenen (Pro Shots/Action Images)
Jamanka en Buckwitz, de nieuwe olympisch kampioenen (Pro Shots/Action Images)