FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 18 januari 2018

Mat Herben op kieslijst Lokaal Montfoort

Mat Herben, voormalig voorman van de LPF, wil raadslid in de Utrechtse gemeente Montfoort worden. Hij staat op de tweede plaats op de kieslijst van Lokaal Montfoort, een plaatselijke partij die nu één raadszetel heeft. Een woordvoerder van de partij heeft dat donderdag laten weten.

Herben woont in het dorp Linschoten, dat bij Montfoort hoort. Hij richtte in 1993 al de werkgroep Leefbaar Linschoten op om meer aandacht te vragen voor zijn dorp tussen Montfoort en Woerden Van 2002 tot 2006 was Herben Tweede Kamerlid voor de LPF. Hij was enige tijd fractievoorzitter.

Herben zal zich vooral gaan bezighouden met ruimtelijke ordening en financiën, zo liet de zegsman weten. Lokaal Montfoort is blij met de grote politieke ervaring van de 65-jarige Herben.

Mat Herben op kieslijst Lokaal Montfoort
Mat Herben op kieslijst Lokaal Montfoort (Foto: ANP)

Treinverkeer komt langzaam op gang

Als gevolg van de storm is er nog steeds veel schade aan spoor, bovenleidingen en stations die hersteld moet worden. Hierdoor is er vanavond beperkt treinverkeer mogelijk.

De Nederlandse Spoorwegen adviseren reizigers nog steeds om te kijken naar alternatieven voor de trein om naar hun bestemming te reizen. Vanwege de vele last-minute wijzigingen is de informatie in de reisplanner niet volledig. Let op de stations op de omroepberichten.

Reizigers moeten er rekening mee houden dat de nasleep van de storm ook morgen merkbaar zal zijn. De NS adviseert reizigers de berichtgeving op NS.nl goed in de gaten te houden.

Update 21:35 uur
Een woordvoerder van de NS laat aan FOK! weten dat de weersomstandigheden die voor morgen voorspeld zijn 'zeker van invloed' gaan zijn op de dienstregeling morgen: "We gaan vannacht ons best doen alles zo goed mogelijk voor morgen voor te bereiden, maar het zal lastig worden alle treinen op de juiste plek te krijgen. Advies is om altijd even de reisplanner te checken voor vertrek."

Jeugdwereldkampioen Cadby heeft tourkaart te pakken

Darters Corey Cadby en Eddie Dootson hebben op dag één van de Qualifying School hun tourkaart in de wacht weten te slepen. Beide darters zullen twee jaar alle Pro Tour-toernooien mogen spelen. Eerder op de dag wist Jeffrey de Zwaan zich via de Europese Q-School zich te plaatsen voor de Pro Tour. 

Cadby kende een zeer goede dag. Hij was veel te sterk voor zijn tegenstanders. Jack Todd kwam in de tweede ronde nog het meest dichtbij. Hij wist drie legs te pakken (5-3). Ook Dave Prins (5-2), Gavin James (5-1), Tom Gregory (5-0), John O’Shea (5-2), John Mann (5-1) en Nathan Rafferty (5-2) werden verslagen. In de finale werd Callan Rydz ook met 5-2 aan de kant gezet. De wereldkampioen bij de jeugd van 2016 zal in Groot-Brittannië gaan wonen. Hij is een Australiër. Alleen in maart zal hij tijdelijk terugkeren naar Down Under, omdat hij dan gaat trouwen.

Waar De Zwaan en Cadby twee jonkies zijn, is Doodson een ouwe rot. De 56-jarige darter uit St. Helens speelde de afgelopen jaren zonder al te veer uitschieters op de Challenge Tour, het tweede niveau van de PDC. Nu was het voor hem raak en won hij in de finale van Nathan Aspinall met 5-2. Voor Aspinall wacht vrijdag weer een toernooi. Hij heeft wel het meeste aantal punten vergaard voor het klassement. De beste vijftien darters die niet rechtstreeks een tourkaart weten te bemachtigen, krijgen er alsnog één via het klassement. 

Uitslagen UK Q-School - dag I - Vanaf vijfde ronde 

Vijfde ronde
Dawson Murschell 5-2 Richie Corner
Ryan Harrington 5-3 Alan Tabern
Michael Dawson 5-0 Matt Padgett
Nathan Aspinall 5-2 Keith Rooney
Warrick Scheffer 5-3 Ross Smith
Simon Preston 5-2 Jack Main
Eddie Dootson 5-3 David Pallett
Lee Turle 5-4 Jarred Cole
Arron Monk 5-1 Trevor Burkhill
Nathan Rafferty 5-4 Chris Ware
Corey Cadby 5-2 John O'Shea
John Mann 5-1 Tony Newell
Ken MacNeil 5-2 Cameron Menzies
Callan Rydz 5-1 Kevin Thomas
Carl Wilkinson 5-3 Bradley Williams
Mark Wilson 5-1 Robert Owen

Zesde ronde
Ryan Harrington 5-3 Dawson Murschell
Nathan Aspinall 5-2 Michael Dawson
Simon Preston 5-2 Warrick Scheffer
Eddie Dootson 5-2 Lee Turle
Nathan Rafferty 5-2 Arron Monk
Corey Cadby 5-1 John Mann
Callan Rydz 5-1 Ken MacNeil
Carl Wilkinson 5-4 Mark Wilson

Halve finales
Nathan Aspinall 5-3 Ryan Harrington
Eddie Dootson 5-4 Simon Preston
Corey Cadby 5-2 Nathan Rafferty
Callan Rydz 5-2 Carl Wilkinson

Finales
Nathan Aspinall 3-5 Eddie Dootson
Corey Cadby 5-2 Callan Rydz

Armin van Buuren opent Vrienden van Amstel LIVE!

Zojuist is in Rotterdam de 20ste editie van De Vrienden van Amstel LIVE! van start gegaan. In een uitverkocht Ahoy verraste top DJ Armin van Buuren de bezoekers door de show te openen met ‘This Is What It Feels Like’. Samen met Marco Borsato, Simon Keizer, VanVelzen, Mr. Probz, Paskal Jakobsen, Nielson, Jan Dulles, Marcel Veenendaal en Nick Schilder op piano bracht hij in de grootste Amstelkroeg van Nederland een indrukwekkende uitvoering van zijn wereldhit. Eerder op de avond ging het jubilerende evenement al feestelijk van start met een grote gala première voor genodigden.

Het is de eerste keer dat Armin van Buuren deel uit maakt van het programma. In 2016 was hij al wel eenmalig te gast. Bij de 20e editie is de DJ samen met artiesten als Kensington, BLØF, 3JS, VanVelzen, Jacqueline Govaert, Rondé, Jeroen van Koningsbrugge en DI-RECT volwaardig onderdeel van de line-up. Later op de avond volgt er zelfs een wereldprimeur voor de Nederlandse fans. “Het mag duidelijk zijn dat ik met veel plezier mijn agenda heb vrij gehouden voor de jubileumeditie van De Vrienden van Amstel LIVE!. Elke Nederlandse artiest wil hier staan. Met onze creatieve teams en veel collega artiesten hebben we het afgelopen jaar hard gewerkt aan unieke samenwerkingen en ik ben blij dat we dit nu eindelijk kunnen laten zien en horen,” aldus van Buuren.

De 20ste editie kent sowieso opvallend veel samenwerkingen tussen meerdere artiesten. Zo bracht Guus Meeuwis na de opening de grootste De Vrienden van Amstel LIVE! hits in een speciale medley met Paskal Jakobsen, Xander de Buisonjé, André Hazes en Paul de Leeuw. Met de ‘Matties van Amstel’ heeft het evenement tevens met een unieke rappersformatie samengesteld. Lil’ Kleine, Gers Pardoel, Brainpower, Kraantje Pappie, Diggy Dex en Broederliefde zingen daar elkaars hits en eigen werk. De avond wordt vanavond afgesloten met de lancering van een themasong die afgelopen week door meerdere artiesten speciaal in Ahoy is opgenomen.

20 jaar
In 2018 is het precies 20 jaar geleden dat dit bijzondere evenement een vliegende start maakte in een muziekcafé aan het Thorbeckeplein in Amsterdam onder de naam Heeren van Amstel, als een avond waar bevriende artiesten met elkaar optraden. Dat was zo’n succes dat de tweede editie al in Ahoy werd georganiseerd. Inmiddels is De Vrienden van Amstel LIVE! uitgegroeid tot het grootste indoor evenement van Nederland waarin talloze bijzondere duetten centraal staan en vriendschappen ontstaan. Tijdens de shows op 18, 19, 20, 21, 22, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 31 januari en 1 en 2 februari verwelkomt Amstel ruim 190.000 bezoekers, een bezoekers record voor het evenement en Rotterdam Ahoy.

Armin van Buuren opent Vrienden van Amstel LIVE! (Foto: Rutger Geerling)
Armin van Buuren opent Vrienden van Amstel LIVE! (Foto: Rutger Geerling)

KanoŽr aangeklaagd na met doping besmetten van drankje rivaal

De Japanse vlakwaterkanoër Yasuhiro Suzuki lijkt mogelijk niet weg te komen met een schorsing van acht jaar voor zijn grandioze naaistreek richting een rivaal.

Eerder werd bekend dat de 32-jarige Suzuki tijdens het Japans kampioenschap van vorig jaar een drankje van zijn zeven jaar jongere concurrent Seiji Komatsu besmet heeft met een anabole steroïde, om Komatsu zo een dopingschorsing op te laten lopen. Suzuki, die ook toe heeft gegeven materiaal van tegenstanders gesaboteerd te hebben, werd acht jaar geschorst voor zijn daden.

Daar lijkt het nu niet bij te blijven. Naast een levenslange schorsing, waar de Japanse kanobond voor gaat, heeft de lokale justitie besloten om een aanklacht in te dienen tegen Suzuki. Op basis van het onderzoek en zijn schuldbekentenis zal door justitie en politie onderzoek gedaan worden, waardoor hem mogelijk zelfs een gevangenisstraf boven het hoofd hangt.

Het schandaal heeft de Japanse sportwereld flink op haar grondvesten doen schudden. Beide kanoërs zijn - of waren, in Suzuki's geval - grote kandidaten om Japan op de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo te mogen vertegenwoordigen. 

Switch-versie Darkest Dungeon nu in Nintendo eShop

Hardcore dungeon-crawler Darkest Dungeon is vandaag toegevoegd aan de eShop van Nintendo. De onvergeeflijke 'roguelike' turn-based RPG zag begin 2016 voor het eerst het levenslicht op pc en mac, met een release op PlayStation 4 en PlayStation Vita later dat jaar.

In Darkest Dungeon beheert de speler een team van maximaal 25 helden en avonturiers uit 15 verschillende classes, en moet verschillende levels/dungeons doorkruisen om uiteindelijk in de darkest dungeon uit te komen. Gameplay bestaat uit vrije beweging gecombineerd met turn-based combat, en wordt gekenmerkt door zijn onvergeeflijke karakter waarin de speler keihard wordt afgestraft als er ondoordachte tactieken of slecht management worden toegepast. 

Darkest Dungeon ontving in 2016 verschillende onderscheidingen, onder andere voor zijn grafische stijl, en had in december vorig jaar een gezamenlijk aantal verkochte exemplaren van 2 miljoen. Nu dus verkrijgbaar voor Nintendo Switch.

Stegeman ziet mogelijkheden tegen PSV

Heracles Almelo hervat de Eredivisie tegen PSV. John Stegeman weet dat het lastig wordt, maar ziet kansen tegen de koploper.

Het maakt Stegeman niet uit dat hij PSV als eerst treft na de winterstop. "Je moet toch een keer tegen de koploper spelen", vertelt Stegeman in gesprek met Voetbal International. "Zonder gekheid, als jezelf een goede dag hebt liggen er tegen een topploeg mogelijkheden. Ook tegen PSV. Dit wordt een mooie uitdaging."

Stegeman is onder de indruk van PSV, maar ziet mogelijkheden tegen de koploper van de Eredivisie. "Zij zijn heel erg volwassen. Ze kunnen heel gegroepeerd spelen en weten wanneer een tegenstander toeslaat. Er zit veel gogme in die ploeg én ze hebben de nodige ervaring. Fouten worden snel afgestraft. Tegelijkertijd kunnen wij de punten goed gebruiken. We moeten zondag met een goed antwoord komen."

"We hebben in de eerste seizoenshelft te veel doelpunten tegen gekregen. Dat ging vaak veel te gemakkelijk. Dat moet er hoe dan ook uit. Zeker tegen een club als PSV", aldus de trainer van Heracles Almelo.

Piquť tekent nieuw driejarig contract bij Barcelona

Gerard Piqué is nog lang niet van plan om afscheid te nemen van Barcelona. De mandekker gaat zijn handtekening zetten onder een nieuwe verbintenis.

Het contract van de international liep af in de zomer van 2019, maar Piqué en Barcelona hebben een akkoord bereikt over het verlengen van zijn contract. Via de officiële kanalen heeft de club bekendgemaakt dat Piqué een nieuwe verbintenis gaat tekenen dat hem tot 2022 aan de club bindt.

De Spanjaard zal spoedig zijn handtekening zetten. In het contract van de verdediger komt een nieuwe afkoopsom van 500 miljoen euro te staan. Clubs zullen dus flink in de buidel moeten tasten, maar in praktijk blijkt dat er vaak afgeweken wordt van dit bedrag.

Piqué kwam als tienjarige jongen in de jeugdopleiding van Barcelona terecht. In 2004 maakte Piqué dat overstap naar Manchester United, maar vier jaar later werd Piqué alweer teruggehaald. Sindsdien is hij een vaste waarde voor de Catalanen.

'Man Utd biedt SŠnchez een half miljoen euro per week'

Manchester United wil er alles aan doen om Alexis Sánchez zo snel mogelijk over te nemen van Arsenal en wil hem overtuigen met een bizar salaris.

Sánchez gaat Arsenal deze transferperiode naar alle waarschijnlijkheid verlaten. De Chileen is in bezit van een aflopend contract en heeft zijn zinnen gezet op een vertrek. Manchester City leek lang de beste papieren te hebben, maar inmiddels is het Manchester United dat tempo maakt en hem de best betaalde speler van de Premier League wil maken.

The Times meldt dat Manchester United en Sánchez nog geen akkoord hebben bereikt, waardoor The Red Devils een nieuwe aanbieding voorbereiden. De club wil de international een salaris van 509.000 euro per week aanbieden, zo meldt het medium.

Hiermee zou Sánchez veruit de best betaalde speler van de competitie worden. Momenteel is Paul Pogba met 340.000 euro per week de grootverdiener, maar Sánchez kan hem lachend voorbij gaan als hij de aanbieding van Manchester United accepteert.

Schweinsteiger een jaar langer door in de MLS

Bastian Schweinsteiger is een jaar langer speler van Chicago Fire. De routinier heeft zijn handtekening gezet onder een nieuw contract.

Na jaren in dienst van Bayern München te hebben gespeeld, maakte Schweinsteiger vorig jaar de overstap naar Chicago Fire uit de MLS. Schweinsteiger tekende voor één jaar, maar heeft zijn verbintenis inmiddels verlengd.

Lang was het onduidelijk of de voormalig international langer door zou gaan bij Chicago Fire, maar de club had er alle vertrouwen in dat er een akkoord zou worden bereikt. "Het was onze prioriteit om Schweinsteiger een nieuw contract te laten tekenen en we zijn blij dat hij bij de club blijft", vertelt algemeen directeur Nelson Rodrigeuz.

'Telstar-doelman wekt interesse uit de Premier League'

Rody de Boer heeft de clubs uit de Premier League voor het uitzoeken. Meerdere clubs volgen zijn verrichtingen.

De twintigjarige doelman is bezig aan zijn eerste seizoen als speler van Telstar. Hiervoor stond De Boer onder contract bij ADO Den Haag, maar daar kwam hij niet aan spelen toe. Bij Telstar is hij de eerste doelman en laat hij zien waarom.

De Telegraaf weet de melden dat De Boer interesse heeft gewekt uit Engeland. Meerdere clubs uit de Premier League zijn geïnteresseerd in de doelman en scouts van Watford zitten wekelijks op de tribune om hem in actie te kunnen zien.

De Boer is bezig aan een goed seizoen en heeft een belangrijk aandeel in het succes van Telstar dit seizoen. Hierdoor hebben ook clubs uit de Eredivisie hem op het lijstje staan. Volgens De Telegraaf verdient De Boer momenteel een bescheiden salaris en kan hij op financieel gebied een flinke stap zetten als hij vertrekt.

Darter De Zwaan zegeviert direct op Q-School

Jeffrey de Zwaan heeft op de eerste dag van Q School een tourkaart bemachtigd. Hij versloeg Dirk van Duijvenbode in de finale van de European Q-School in Hildesheim met 5-4. De Zwaan raakte in december zijn tourkaart kwijt omdat hij in twee jaar niet zich bij de top64 van de PDC wist te scharen. Nu is hij direct weer terug. 

De Zwaan kende een sterke dag. Hij stond in de eerste drie rondes tegen Geert Nentjes, Igor Pacic en Helge Gross geen leg af en won vervolgens nog van Tomas Seyler (5-1), Davy van Baelen (5-2), Robert Marijanovic (5-3) en Gabriel Clemens (5-1). Van Duijvenbode wist in de halve finale nog te winnen van Danny Noppert.

"Dit is écht geweldig", zegt De Zwaan met een brede lach. "De kaart kwijtraken, betekent dat je minstens een jaar stilstaat. Nu pak ik hem meteen op de eerste dag. Dat voelt echt zo goed. Dit ga ik lekker vieren vanavond", besluit De Zwaan. Grappig feit is dat De Zwaan twee jaar geleden ook op de eerste dag van de Q-School een tourkaart wist te bemachtigen. 

Darters die niet automatisch verzekerd zijn van een tourkaart proberen er via de Q-School alsnog een te bemachtigen. Voor darters uit Groot-Brittannië  is er de Q-School in Wigan, spelers uit andere Europese landen zijn in het Duitse Hildesheim bijeen. Darters uit de rest van de wereld konden kiezen in welke plaats ze zouden gaan spelen.

Van Duijvenbode en Noppert staan nog niet met lege handen. Op elke toernooidag, vier in totaal, krijgen de deelnemers één punt voor iedere overwinning. Aan het eind van de Q-School zijn nog zes tourkaarten voor spelers die de meeste punten hebben vergaard tijdens de vier dagen.

Jeffrey de Zwaan tegenover Jacques Nieuwlaat. (Bron: Twitter.com/RTL7darts)

Uitslagen PDC European Q-School - Dag I - vanaf vierde ronde

Vierde ronde
Davy van Baelen 5-3 Michael Plooy
Jeffrey de Zwaan 5-1 Tomas Seyler
Marko Puls 5-3 Fabian Herz
Robert Marijanovic 5-4 Alan Ljubic
Kim Viljanen 5-2 Thomas Junghans
Jochen Graudenz 5-2 Veniamin Symeonidis
Gabriel Clemens 5-2 Tobias Ploetz
Vincent Kamphuis 5-2 Marko Kantele
Danny Noppert 5-4 Mario Robbe
Stefan Nilles 5-3 Michele Turetta
Brian Raman 5-2 Melvin de Fijter
Krzysztof Ratajski 5-3 Steffen Siepmann
Jesus Noguera Perea 5-2 Davyd Venken
Dirk van Duijvenbode 5-1 Dennis Verhaegen
Michael Rosenauer 5-4 Dragutin Horvat
Michael Rasztovits 5-1 Heikki Hyvonen

Vijfde ronde
Jeffrey de Zwaan 5-2 Davy van Baelen
Robert Marijanovic 5-3 Marko Puls
Kim Viljanen 5-3 Jochen Graudenz
Gabriel Clemens 5-3 Vincent Kamphuis
Danny Noppert 5-2 Stefan Nilles
Krzysztof Ratajski 5-1 Brian Raman
Dirk van Duijvenbode 5-0 Jesus Noguera Perea
Michael Rasztovits 5-1 Michael Rosenauer

Kwartfinales
Jeffrey de Zwaan 5-3 Robert Marijanovic
Gabriel Clemens 5-4 Kim Viljanen
Danny Noppert 5-4 Krzysztof Ratajski
Dirk van Duijvenbode 5-4 Michael Rasztovits

Halve finales
Jeffrey de Zwaan 5-1 Gabriel Clemens
Dirk van Duijvenbode 5-3 Danny Noppert

Finale
Jeffrey de Zwaan 5-4 Dirk van Duijvenbode

Paus Franciscus wil open deur voor migranten

Paus Franciscus heeft tijdens een mis in Iquique, in het noorden van Chili, aangedrongen op een menslievende opname van migranten. "Laten we letten op alle onrechtvaardige situaties en op nieuwe vormen van uitbuiting", zei de rooms-katholieke kerkleider over de arbeidsverhoudingen waarmee veel nieuwe Chilenen te maken krijgen.

Franciscus hekelde de werkgevers die misbruik maken van migranten, omdat die de Spaanse taal onvoldoende beheersen of niet over de vereiste papieren beschikken. "Er bestaat geen christelijke vreugde, wanneer men de deuren sluit", aldus de paus op de Campus Lobito, waar zich naar schatting 100.000 gelovigen hadden verzameld.

Circa 30 procent van de 330.000 inwoners van Iquique komt uit het buitenland, uit de buurlanden Peru en Bolivia, maar vooral ook uit Haïti, Venezuela en Cuba. Allen hopen op een beter leven, velen werken in de mijnbouw. "Iquique is een plaats van dromen, die mensen uit verschillende volkeren en culturen huisvest. Laten we ervoor zorgen dat het ook een plaats van gastvrijheid blijft".

De paus sloot zijn driedaags bezoek aan Chili af in Iquique. Donderdagavond vliegt hij naar Peru.

Paus Franciscus wil open deur voor migranten
Paus Franciscus wil open deur voor migranten (Foto: ANP)

Tientallen doden bij busbrand Kazakhstan

Bij een busbrand in Kazakhstan zijn donderdag zeker 52 mensen om het leven gekomen. De bus brandde in het noordwesten van het land volledig uit, vermoedelijk na kortsluiting.

Slechts vijf mensen wisten levend uit de bus te komen. Alle passagiers kwamen uit buurland Oezbekistan en waren vermoedelijk op weg naar hun werk in Rusland. De weg waar het drama zich voltrok wordt veel gebruikt door in Rusland werkende Oezbeken.

Tientallen doden bij busbrand Kazakhstan (Bron: YouTube)

Het weer in SiberiŽ: 67 graden onder nul

In Siberië is het momenteel werkelijk godsgruwelijk koud. Nou is dat voor januari op zich niet heel bijzonder, maar het is nu zelfs nog veel kouder dan gebruikelijk en dus trekken ook de koelbloedige Siberiërs de dikke jas zo langzamerhand maar uit de kast.

Op sommige plekken is het kwik er gedaald tot een behoorlijk frisse 67 graden onder nul, waarmee bijna het record gehaald werd: dat staat al sinds 1933 op -67,7 graden. Voor inwoners van de republiek Jakoetië is de diepvrieskou vrij normaal, dus gaat het gewone leven doorgaans wel door, maar ook daar werd nu even een uitzondering op gemaakt.

Mensen in het kleine Oymyakon (500 inwoners) kregen het dringende advies om binnen te blijven en kinderen kregen ijsvrij - dat mag bij vele tientallen graden onder nul dan ook wel. Lastig is het allemaal ook wel: inkt in pennen bevriest, brillen vriezen vast aan de huid en om een overledene te begraven moet met behulp van een vuur eerst dagenlang gegraven worden.

In de komende dagen lijkt het in Oymyakon overigens flink op te gaan warmen. Over een kleine week kan men de zomerjas weer aan: het is dan vermoedelijk zo'n twintig tot dertig graden warmer. In de regionale hoofdstad Irkutsk valt het sowieso wel mee allemaal, daar komt het kwik maar nauwelijks onder de -40.

Het is fris in Siberië (Bron: YouTube)

FOK! Wat een weer: #stormpoolen

Update 17:40 uur:
Wie niet meer met de trein naar huis kan als gevolg van de westerstorm kan op Twitter onder de hashtag #stormpoolen op zoek naar een lift. Op het social medium zijn al vele oproepjes geplaatst van zowel gestrande reizigers als automobilisten die nog plek hebben om iemand mee te nemen.

Het initiatief kwam van wetenschapsjournalist Ionica Smeets en de NS omarmde haar idee meteen met de reactie: "Wat een geweldige suggestie, Ionica. Misschien kan jij het land in beweging zetten, dan houden wij ons bezig met het rijden van de treinen. #StormPoolen?.''

De NS kan nog niet zeggen wanneer het treinverkeer weer op gang komt en adviseert reizigers alternatief vervoer te zoeken.

Update 16:40 uur:
De storm leidt vooral rond Utrecht en Arnhem tot problemen op de weg, meldt de ANWB. Veel wegen zijn afgezet, onder meer door omgewaaide vrachtwagens. Het kost tijd om die allemaal overeind te zetten en mogelijke schade aan het wegdek te herstellen. Volgens de ANWB zal ook de avondspits daar nog last van hebben.   

Volgens de verkeersinformatiedienst VID zijn er zeker dertig vrachtwagens omver geblazen. Bij enkele knooppunten stonden extra zware bergers paraat om die snel weer overeind te kunnen zetten.
                                        
Rijkswaterstaat gaf vanochtend het dringende advies om niet te rijden met een aanhanger of lege vrachtwagen.

Update 15:58 uur
Code rood is in het hele land beëindigd. Schiphol geeft aan dat er weer vluchten kunnen vertrekken en binnenkomen. ProRail is bezig met het schouwen en (treffen van voorbereidingen voor) herstelwerkzaamheden aan het spoor. Het is nog niet te zeggen wanneer het treinverkeer weer wordt hervat. 

Update 14:58 uur
De NS laat weten dat er voorlopig nog geen treinverkeer mogelijk is. ProRail en NS houden de situatie nauwlettend in de gaten. Er wordt hard gewerkt om, zodra de weerssituatie dit toelaat, het treinverkeer weer veilig op te kunnen starten. Het is nu echter onmogelijk om aan te geven wanneer dit zal zijn en welke treinen zullen rijden. NS adviseert reizigers de berichtgeving op NS.nl goed in de gaten te houden. De informatie in de reisplanner is op dit moment niet up to date.

Het gemeentelijk vervoer in Amsterdam is weer aan het opstarten. Als gevolg van de storm kunnen lijndiensten nog wel omgeleid worden. 

Update 14:30
De wind is in het westen en midden van het land sterk afgenomen, daar is inmiddels code geel van kracht. In het oosten is aanvankelijk nog sprake van code rood vanwege de maatschappelijke impact als gevolg van de zeer zware windstoten.

Door ontwortelde bomen zijn tientallen waterleidingen gesprongen. Vitens waarschuwt dat er met name in Arnhem, Velp Zutphen en Doetinchem zonder water kunnen komen te zitten. Hoeveel huishoudens zonder water (komen te) zitten, is niet duidelijk. In het hele voorzieningsgebied van Vitens kunnen de breuken gevolgen hebben voor de watertoevoer. Vitens voorziet Friesland, Flevoland, Gelderland en Overijssel van drinkwater.

Brandweer
Volgens de website Alarmeringen.nl kreeg de brandweer op het hoogtepunt van de storm (tussen 11:30 en 12:00 uur) bijna zeshonderd meldingen binnen. Dat komt neer op twintig meldingen per minuut. 

Update 13:30 uur
De storm heeft volgens het AD tot nu toe 3 levens geëist. Dat gebeurde in Vuren, Olst en Enschede. 

Update 13:00 uur

Ook Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport hebben last van de storm. Verscheidene vluchten worden aan de grond gehouden of moesten elders landen. Bijvoorbeeld de vlucht van Ryanair van Marrakech naar Eindhoven Airport moest uitwijken naar Luik. 

Update 11:52 uur
Vanwege hevige storm is de bezoekersingang van het Tweede Kamergebouw aan de Lange Poten donderdag 18 januari 2018 tijdelijk afgesloten. De politie heeft ook een deel van de straat uit voorzorg afgezet voor publiek. Ook een deel van het Binnenhof is afgesloten. 

Update 11:40 uur
Op station Almere heerst grote chaos en station Breda gaat gewoon helemaal dicht. 

Update 11:30 uur
Schiphol heeft laten weten dat alle vluchten tot nader order zijn gecanceld. 


Update 11:25 uur
In Noord-Holland is er een NL-Alert verstuurd in verband met de weersomstandigheden. Ook in andere provincies is er een NL-alert verstuurd. 

NL Alert verzonden in Noord Holland
NL Alert verzonden in Noord Holland

Update 11:06
De NS staakt het treinverkeer. De NS: "Er komen bomen en andere voorwerpen op het spoor en op treinen terecht. Ook op verschillende stations hebben we te maken met stormschade. Dit kan zeer gevaarlijke situaties opleveren voor reizigers en medewerkers. Om deze reden zijn ProRail en NS genoodzaakt nu de dienstregeling te staken.ProRail en NS houden met behulp van weerbureaus de weerssituatie nauwlettend in de gaten. Zodra het kan wordt stormschade hersteld."

Update 11:00 uur
Rijkswaterstaat sluit donderdag de stormvloedkering Ramspol bij Kampen. De westerstorm stuwt het water in het Ramsdiep tot bijna een meter boven NAP. Met de opblaasbare dam wordt het Ketelmeer van het Zwarte Meer afgesloten. Dat moet Kampen en omstreken beschermen.

De stormvloedkering moet om 13.00 uur afgesloten zijn. Als de wind is afgenomen en het waterpeil daalt, gaat de kering weer open, aldus Rijkswaterstaat.

Update 10:56 uur
Via het ANP hebben we vernomen dat ook het tramvervoer in Amsterdam is platgelegd. Daarnaast hebben alle containerterminals in Rotterdam het werk neergelegd. Schepen blijven buitengaats tot de wind is gaan liggen. 

In De Bilt is een windsstoot van 122 kilometer per uur gemeten, de zwaarste windstoot sinds 1990 aldus Weerplaza. 

Update 10:40 uur
Dierentuinen zoals Artis, Amersfoort dierenpark en Ouwehands Dierenpak houden de deuren geloten vanwege de storm. Ze zijn bang dat er takken op de bezoekers kunnen vallen. 

In Den Haag is het tram- en busverkeer stilgelegd vanwege code rood.  De politie roept op om alleen bij 'acuut of levensgevaar' 112 te bellen. Ze worden overspoeld met meldingen over de storm. Het nummer dat gebeld dient te worden als je geen slagaderlijke bloeding of schedelbasisfractuur hebt is 0900-8844. 

De hal van Centraal Station in Den Haag wordt ontruimd, het heeft een groot glazen dak. 


Update 10:05 uur
Het KNMI heeft voor delen van het land opgeschaald naar CODE ROOD! Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om in die provincies niet de weg op te gaan, en als het dan toch noodzakelijk is, niet met een aanhanger te gaan rijden. 

Code rood, we gaan dood!  (Foto: KNMI)
Code rood, we gaan dood! (Foto: KNMI)

Vanochtend krijgen we te maken met een (zware) westerstorm. In de ochtend en eerste helft van de middag zijn overal zware windstoten mogelijk van 80-100 km/u. Tussen 9.00 uur en 14.00 uur wordt de piek in de wind verwacht. Op veel plaatsen kunnen dan zeer zware windstoten voorkomen van 100-120 km/u, aan zee mogelijk 130 km/h. In de tweede helft van de middag neemt de wind sterk in kracht af. De wind komt uit west tot noordwest.

Duitsland
Ook in Duitsland wordt het een stormachtige dag. De weerdienst waarschuwt voor windstoten tot 115 kilometer per uur. In de Harz, het noordelijke middelgebergte, kan dat oplopen tot 160 kilometer per uur. Hier en daar blijven scholen dicht.
 
Het meeste gevaar komt echter niet van de wind maar van gladde straten. In de nacht waren er vooral in Nedersaksen veel aanrijdingen.
 
Ook is er gewaarschuwd voor hevig onweer. De Duitse spoorwegen rijden met beperkingen.

Verder kan het in het eerste deel van de ochtend in de provincie Groningen tijdelijk glad worden als gevolg van sneeuwval. De sneeuw gaat in de tweede helft van de ochtend over in regen en de gladheid verdwijnt dan weer.

Vanochtend staat er langs de westkust enige tijd een (zware) storm, 9-10 Bft. Boven land is de wind krachtig tot hard, mogelijk stormachtig. De wind is aanvankelijk zuidwest, in het noordoosten eerst nog zuidoost, en draait geleidelijk naar west tot noordwest. Tot in de eerste helft van de middag zijn op veel plaatsen zeer zware windstoten mogelijk van 100-120 km/uur, aan zee mogelijk 130 km/u. In de tweede helft van de middag neemt de west- tot noordwestenwind snel af, boven land naar matig, aan zee en op het IJsselmeer naar vrij krachtig. Het is bewolkt en er valt af en toe (mot)regen. In het noordoosten komt eerst nog (natte) sneeuw voor en lokaal onweer. In de provincie Groningen zou dit in de eerste helft van de ochtend tijdelijk tot gladheid kunnen leiden. Van het westen uit wordt het droger en komt er een enkele opklaring voor. In de middag is het wisselend bewolkt met enkele buien, later mogelijk met winterse neerslag en onweer. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 4°C in het noordoosten tot 10°C in het uiterste zuiden.

In de nacht naar vrijdag zijn er wolkenvelden en komen er enkele (winterse) buien voor, mogelijk met onweer. Hierbij zou het dieper landinwaarts plaatselijk en kortstondig glad kunnen worden. De minimumtemperatuur varieert van 0°C in het noordoosten tot 5°C in het zuidwesten. De westelijke wind is zwak tot matig, aan zee (vrij) krachtig.

Vrijdag overdag is het wisselend bewolkt en trekken er enkele (winterse) buien, mogelijk met onweer, oostwaarts over het land. Later op de dag neemt daarbij de kans op plaatselijke gladheid toe. De maxima komen rond 5°C uit. De west- tot zuidwestelijke wind is zwak tot matig, aan zee mogelijk vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Bij Dennistd in het oosten van Twente sneeuwde het vandaag.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Biatlete Eckhoff eindelijk in olympische vorm

Biatlete Tiril Eckhoff lijkt de topvorm eindelijk te pakken te hebben. De Noorse kent een zeer matig seizoen, maar tijdens de World Cup in het Italiaanse Antholz was ze donderdag de beste op de sprint, haar vijfde World Cup-zege.

Eckhoff schoot foutloos en bleek door sterk langlaufen aan de finish twaalf seconden sneller dan de Duitse Laura Dahlmeier, die net als de Noorse prima op tijd in olympische vorm lijkt te komen. Ook de Tsjechische Veronika Vitkova werkte zich met foutloos schieten het podium op, twintig seconden achter Eckhoff.

De Südtiroler fans konden aanvankelijk juichen voor Dorothea Wierer, die min of meer opgroeide op en rond de schietbaan van Antholz, maar een misser bij het staand schieten kostte haar kansen op het podium: ze eindigde als zevende. Dat was één plek voor de Zwitserse Elisa Gasparin, die haar op één na beste resultaat ooit neer wist te zetten.

Celstraf en TBS geŽist voor serie straatroven

In een maand tijd sloeg een 20-jarige straatrover meerdere keren toe in Den Haag en Rotterdam. Schijnbaar met het grootste gemak beroofde hij in november 2016 mensen van hun jas, mobieltje of sieraden. Vaak in de trein, metro of tram. De officier van justitie eiste vandaag een celstraf en TBS.

Zes berovingen staan op de aanklacht tegen de man. In Den Haag sloeg hij een trampassagier en dreigde hij op straat met een vuurwapen. In de regio Rotterdam-Dordrecht sloeg hij twee keer toe in de metro, een keer op straat en zette hij een treinpassagier een wapen op het hoofd.

"Voor alle slachtoffers geldt uiteraard dat zij niet konden weten of het om een echt wapen ging of niet,' aldus de officier van justitie. Ze noemt de berovingen 'zeer schokkend'. 'Zeker in een trein, tram of metro kun je als slachtoffer geen kant op. Het kan niet anders of zij moeten zich zeer angstig en machteloos hebben gevoeld. Door het vuurwapengebruik hadden deze berovingen nóg meer impact.'

'Verdachte heeft geen spijt betuigd en heeft wel een strafblad,' aldus de officier van justitie. Dit weegt in het nadeel van verdachte. Het Openbaar Ministerie houdt er echter ook rekening mee dat hij licht verminderd toerekeningsvatbaar is. Er is sprake van een onaanvaardbaar hoog risico op herhaling als verdachte niet wordt behandeld. Omdat hij niet wenst mee te werken, kan dit alleen in het kader van een TBS met dwangverpleging. De officier van justitie heeft de rechtbank dan ook gevraagd verdachte te veroordelen tot een gevangenisstraf voor de duur van 3 jaar en TBS met dwangverpleging.

Celstraf en TBS geëist voor serie straatroven (Foto: Beeldbank Rechtspraak)
Celstraf en TBS geëist voor serie straatroven (Foto: Beeldbank Rechtspraak)

NHL: Penguins onderuit in Anaheim

De ijshockeyers van de Pittsburgh Penguins hebben in de NHL, met Daniël Sprong in de gelederen, een nederlaag geleden op bezoek bij de Anaheim Ducks.

Via Evgeni Malkin kwamen de Penguins aan het eind van de eerste periode op voorsprong, maar in de tweede periode werden ze weggeblazen. Voor ze het goed en wel wisten stonden de Pens met 4-1 achter, maar de ploeg gaf niet op.

In de derde periode zorgden Phil Kessel en Jake Guentzel ervoor dat het toch nog spannend werd (4-3), maar in de slotseconde profiteerde Hampus Lindholm van een empty net-situatie en zette de Zweed de eindstand op 5-3.

De enige andere wedstrijd ging tussen de Boston Bruins en de Montreal Canadiens. De Canadese ploeg kwam na een halve minuut al op 0-1 dankzij de Tsjechische rookie Jakub Jerabek, die zijn eerste NHL-goal maakte. Boston sloeg echter terug en won uiteindelijk alsnog met 4-1.

Ducks - Penguins (Bron: YouTube)

Goalgetter Dost: "Helemaal klaar met wat iedereen van mij vindt"

Bas Dost legt bij Sporting Lissabon de ene na de andere bal in het netje, maar weet nog steeds niet iedereen voor zich te winnen. De aanvaller scoorde in 2018 al twee hattricks in Portugal en doet het uitstekend. Bij het Nederlands elftal beschikte Dost niet over een basisplaats. Hij krijgt vaak te horen dat hij technisch niet vaardig genoeg is, maar daar trekt hij zich niets van aan.

"Als mensen mij alleen een afmaker vinden, prima. Dan ben ik toch een afmaker", vertelt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Ik ben er helemaal klaar mee wat iedereen van mij vindt. Ik laat het wekelijks zien. Elke week trek ik mijn statistieken omhoog. En ook in de Champions League ben ik overeind gebleven. Als een meevoetballende spits, want tegen ploegen als Juventus en Barcelona kom je veel aan de bal. Dat ging hartstikke goed."

Hij wil zich er niet aan storen dat hij weinig ingezet wordt bij het Nederlands elftal. "Wat moet ik daarmee? Ik kan er niks mee. Als je me wilt opstellen, stel je me op. Heb je een ander nodig, dan stel je me niet op. Ik wil gewoon vreugde halen uit het voetbal. Ik ben hier gelukkig."

Met 53 goals uit 49 wedstrijden is Dost in bloedvorm. "Het gaat keihard. Ik heb nu twee keer achter elkaar een hattrick gemaakt. Dat heb ik nog nooit gedaan. En ik had ook niet verwacht dat ik dat ooit zou doen. Alles vliegt erin op dit moment."

'Dolberg is nu dertig miljoen euro minder waard'

Marcel Keizer werd vlak voor de winterstop op non-actief gesteld door Ajax en Peter Boeve vindt dat de clubleiding de juiste beslissing heeft genomen.

Een paar dagen voor de laatste competitiewedstrijd van 2018 besloot Ajax in te grijpen. Het was een dag na de uitschakeling in de KNVB Beker toen Keizer te horen kreeg dat hij mocht vertrekken. Boeve begrijpt dat Ajax de oefenmeester de laan uitgestuurd heeft.

De oud-speler van Ajax kan echter niet begrijpen hoe Keizer met een talent als Kasper Dolberg is omgegaan. "Hoe kun je tegen een jonge jongen als Kasper Dolberg zeggen dat hij je eerste spits is en hem vervolgens niet opstellen? Hij is nu dertig miljoen euro minder waard, maar vooral: je weet dan niet goed hoe je met spelers communiceert. Een ploeg heeft duidelijkheid nodig", vertelt hij in gesprek met De Telegraaf.

Boeve heeft vertrouwen in Erik ten Hag, die de opvolger werd van Keizer. "Ze hadden Keizer achteraf gewoon assistent moeten maken. Het mooie aan Ten Hag vind ik dat hij heel creatief gespeeld heeft met FC Utrecht en tactisch heeft kunnen verrassen", aldus Boeve.

Versnelde hulp voor Palestijnse vluchtelingen

Nederland biedt versneld hulp aan noodlijdende Palestijnse vluchtelingen. Het kabinet heeft dat besloten om te voorkomen dat humanitaire steun en basisvoorzieningen op korte termijn wegvallen.

Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zal daarom onmiddellijk de jaarbijdrage van 13 miljoen euro beschikbaar stellen voor de VN-organisatie UNRWA. Minister Kaag: "De VN spreekt van de grootste financiële crisis in de geschiedenis van UNRWA. Mensen, met name kinderen, dreigen daarvan direct de dupe te worden. Bovendien is er het risico dat de stabiliteit in de regio nog verder onder druk komt te staan.’

UNRWA biedt hulp aan Palestijnse vluchtelingen die verblijven in de Palestijnse gebieden, maar ook in Jordanië, Libanon en Syrië. De organisatie kampt met grote financiële tekorten. Deze zijn inmiddels acuut nu de Amerikaanse regering een deel van haar financiële bijdrage heeft ingetrokken. Daardoor kan UNRWA een aantal basisbehoeften niet meer garanderen, zoals scholing voor ruim 500.000 Palestijnse kinderen, basisgezondheidszorg en voedselhulp. Kaag: ‘De rol die UNRWA speelt, is onmiskenbaar. UNRWA blijft een belangrijke partner van Nederland.’

Tijdens zijn reis naar Israël en de Palestijnse gebieden vorige week heeft minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken zich ook laten informeren over de situatie onder Palestijnse vluchtelingen. Ook hij heeft erop gewezen dat oplopende tekorten voor UNRWA tot grotere humanitaire problemen leiden en niet bijdragen aan stabiliteit in de regio en verbetering van de verstandhouding tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit. UNRWA zal met Nederland en andere partners actief zoeken naar een oplossing voor de financiële situatie bij de organisatie.

Villagra grijpt leiding in Dakar

Federico Villagra heeft in de Dakar Rally bij de vrachtwagens de leiding gegrepen in het klassement. De Argentijn van Team De Rooy eindigde met zijn Iveco in de elfde etappe op de tweede plek achter de verrassende Wit-Rus Siarhei Viazovich met de MAZ, maar won zoveel tijd op Eduard Nikolaev dat hij nu op plek een in het klassement staat.

In de elfde etappe tussen Belén en Chilecito mocht Ton van Genugten als eerste starten, maar hij wachtte Villagra al snel op. De Nederlander had de backup van de Argentijn moeten zijn, maar verloor door technische problemen uiteindelijk twee uren. Villagra was snel onderweg, maar aan de finish was Viazovich uiteindelijk een minuut sneller.

Derde werd Dmitry Sotnikov op bijna een half uur achterstand, voor Martin Kolomy die op een aantal tussenpunten de snelste was, maar in de slotfase een half uur inleverde. Hiermee bleef de Tjech nog wel de beste Nederlander Gert Huzink voor. Nikolaev kwam door problemen enkele malen stil te staan en verloor 42 minuten. Voor de equipes van Janus van Kasteren en Gerrit Zuurmond is de wedstrijd voorbij. Van Kasteren strandde in de tiende proef met een kapotte versnellingsbak, terwijl Zuurmond in het begin van de elfde etappe stil kwam te staan met een kapotte auto, waarbij de olie wegliep en de turbo stuk ging.

In het klassement heeft Villagra een minuut voorsprong op Nikolaev. Deze marge had groter kunnen zijn als Villagra niet tegen een tijdstraf van een kwartier aan was gelopen. Viazovich is de nummer drie op ruim drie uur achterstand. Van Genugten zakte naar plek zeven op 5,5 uur van Villagra, terwijl Huzink met zeven uren achterstand ook nog net in de top tien staat.

Federer zonder problemen door, Wawrinka hard onderuit

Roger Federer heeft zich op de Australian Open zonder grote problemen geplaatst voor de derde ronde. De Zwitserse titelverdediger kende alleen een wat stroeve derde set tegen de Duitser Jan-Lennard Struff, maar won via de tiebreak alsnog: 6-4, 6-4, 7-6 (4).

Voor Federer's landgenoot Stanislas Wawrinka is het toernooi wel klaar. De mondiale nummer acht was nog niet fit genoeg na blessureleed en was kansloos tegen de bijna negentig plekken lager gerangschikte Amerikaan Tennys Sandgren: 6-2, 6-1, 6-4.

Sandgren speelt in de volgende ronde tegen de Duitser Maximilian Marterer, die pas voor de tweede keer het hoofdtoernooi van een Grand Slam haalde. Hij schakelde na een lange partij de Spanjaard Fernando Verdasco verrassend uit: 6-4, 4-6, 7-6 (5), 3-6, 6-3.

De als vierde geplaatste Alexander Zverev kon niet over zijn Duitse landgenoot Peter Gojowczyk heen walsen, maar rekende toch gewoon met hem af: 6-1, 6-3, 4-6, 6-3. Richard Gasquet (29) speelt in de derde ronde tegen Federer, nadat hij met 6-2, 6-2, 6-3 simpel won van Lorenzo Sonego, de Italiaanse qualifier die Robin Haase naar huis speelde.

Onthoofde pop gevonden bij Amsterdamse moskee

Bij een moskee in Amsterdam-Noord is in de nacht van woensdag op donderdag een onthoofde pop achtergelaten. Het hoofd hing met een touw aan het hek en er lag een briefje bij met een boodschap, zo bevestigde een woordvoerder van de politie een bericht van AT5.

De politie kreeg rond 08.15 uur een melding van een medewerker van de Emir Sultan-moskee aan het Spelderholt. Volgens een woordvoerder was hij zich rot geschrokken. "De islam is onlosmakelijk verbonden met brute onthoofdingen", stond op het briefje. "De islamisering moet stoppen. Ook geen Diyanet megamoskee in Noord, dat verbonden is met dictator Erdogan (sic)."

Verzetsgroep Rechts in Verzet heeft een tweet gestuurd over de actie. "Onthoofding! Geen Megamoskee Amsterdam-Noord, ingezonden protestactie", luidt het bericht. De politie onderzoekt of deze club erachter zit.

Onthoofde pop gevonden bij Amsterdamse moskee
Onthoofde pop gevonden bij Amsterdamse moskee (Foto: ANP)

Geen recht op vaderschapsverlof lesbienne

Een lesbische vrouw heeft geen recht op vaderschapsverlof. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft dat bepaald.

Frankrijk had de aanvraag voor elf dagen verlof van een vrouw wier partner in 2004 een kind had gekregen afgewezen. Nadat ook de hoogste nationale rechter dat had bevestigd, diende de Française, Elodie Lucas, in 2010 een klacht in bij het hof in Straatsburg wegens discriminatie.

Volgens het mensenrechtenhof is geen sprake van ongelijke behandeling op basis van geslacht of seksuele geaardheid, aangezien ook een man die niet de biologische vader is geen recht op de regeling zou hebben. De vrouw bevond zich weliswaar in een vergelijkbare situatie als een biologische vader, maar vaderschapsverlof is uitsluitend bedoeld voor de 'verwekker'. De aanvraag is daarom "duidelijk ongegrond".

Het hof wijst erop dat Lucas (1976) wel aanspraak kan maken op zorgverlof, waarmee ze dezelfde rechten geniet als bij vaderschapsverlof.

Geen recht op vaderschapsverlof lesbienne
Geen recht op vaderschapsverlof lesbienne (Foto: ANP)

Historische etappezege Ten Brinke in Dakar

Bernhard ten Brinke heeft gisteren in de Dakar Rally geschiedenis geschreven door als eerste Nederlander ooit een etappezege te boeken. De fabriekscoureur van Toyota was in 2016 al eens de snelste in de proloog, maar de proef tussen Belén en Chilecito gaat de boeken in als de eerste officiële overwinning.

Ten Brinke schoot uit de startblokken en alleen in het begin was Mikko Hirvonen nog enkele seconden sneller tot de Fin stil kwam te staan met technische problemen. Ten Brinke mocht bij de eerste coureurs starten en navigator Michel Perin zette een eigen spoor uit dat het juiste bleek te zijn. De Nederlander en de Fransman hadden halverwege de proef een voorsprong van bijna vijf minuten opgebouwd en wisten die marge tot de streep te behouden.

Tweede werd Cyril Despres op ruim 4,5 minuten, op de voet gevolgd door klassementsleider Carlos Sainz en Stephane Peterhansel. Peter van Merksteijn deed het met plek twaalf opnieuw goed, terwijl Erik Wevers ook nog net in de top twintig eindigde.

Sainz heeft in het klassement nu een uur voorsprong op Peterhansel. Sainz heeft tien minuten straftijd teruggekregen, omdat uit de telemetrie gebleken zou zijn dat hij quadrijder Kees Koolen toch niet aangereden zou hebben. Nasser Al-Attiyah is de nummer drie op 1.24 uur, op drie minuten gevolgd door Ten Brinke. Van Merksteijn staat op plek negen op ruim 6,5 uur achterstand.

Ten Brinke schrijft historie in Dakar Rally (Foto: Pro Shots/Action Images)
Ten Brinke schrijft historie in Dakar Rally (Foto: Pro Shots/Action Images)

Scholen in het noorden 14 februari dicht

Basisscholen in Friesland, Groningen en Drenthe gooien op woensdag 14 februari de deuren dicht, maakten onderwijsorganisaties, verenigd in het PO-Front, bekend.

De maatregelen van minister Arie Slob (Onderwijs) om de werkdruk te verlagen en de lonen te verhogen zijn volgens de lerarenorganisaties onvoldoende. "Deze hebben vooralsnog geen tastbaar resultaat opgeleverd. Perspectief op een eerlijk salaris blijft uit. Acties blijven dus hard nodig", stelt het PO-Front.

Vorige maand legden tienduizenden meesters en juffen in het basisonderwijs het werk al neer uit protest tegen de volgens hen te lage salarissen en te hoge werkdruk. Dat was de tweede landelijke staking.

Scholen in het noorden 14 februari dicht
Scholen in het noorden 14 februari dicht (Foto: ANP)

Weesie: PowNed nog volop te zien op tv

PowNed is het komende jaar met verschillende programma's nog volop vertegenwoordigd op de tv. Dat laat PowNed-baas Dominique Weesie donderdag weten aan BuzzE.

Eerder donderdag werd bekend dat de NPO de uitzendingen van PowNews Flits van de buis heeft gehaald. "Het klopt inderdaad dat we zijn gestopt met PowNews Flits. De filmpjes maakten we al voor online en ze hebben ons toen gevraagd om een compilatie ervan te maken voor tv. Maar omdat deze nieuwsflitsen op verschillende tijdstippen werden uitgezonden en het veel tijd kostte om die compilatie te maken, zijn we hiermee gestopt."

Weesie benadrukt dat PowNed gewoon lineaire tv-programma's blijft maken. "Maar onze ambitie is om meer voor online te maken, we willen steeds meer naar een combinatie van online en tv. Het is lastig om jongeren nog te bereiken, onze doelgroep zit minder bij lineaire tv en is veel op social media te vinden. Zo maken we nu bijvoorbeeld een serie over de bitcoin. Deze komt voor de zomer op tv en er komt een bitcoin-journaal online."

De komende tijd wordt de onlinedocumentaire Captain Henk, over No Surrender-baas Henk Kuipers, van PowNed uitgezonden op tv en is Weesie bezig met een documentaire over de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen, genaamd De slag om Rotterdam. Ook maakt de omroep een programma waarin hij meeloopt met de politie. Dit zal ook bij de NPO te zien zijn.

Weesie: PowNed nog volop te zien op tv
Weesie: PowNed nog volop te zien op tv (Foto: BuzzE)

30 onderzoeken om massavernietigingswapens

De afgelopen jaren is dertig keer een strafrechtelijk onderzoek ingesteld vanwege de export van materialen die geschikt zijn voor het maken van massavernietigingswapens of ballistische raketten. Het gaat om zaken als productie- en testapparatuur, chemicaliën en halffabricaten.

Dat blijkt uit een inventarisatie sinds 2012 waarover de ministers Ank Bijleveld (Defensie) en Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer schrijven. Volgens hen hebben de onderzoeken voor zover die zijn afgerond "in vrijwel alle gevallen tot een veroordeling geleid".

Directeur Onno Eichelsheim van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) omschreef Nederland in september in een interview met het ANP als een "supermarkt"voor landen die technologie proberen te krijgen voor de ontwikkeling van massavernietigingswapens. Hij noemde daarbij Iran, Pakistan en Syrië bij naam.

30 onderzoeken om massavernietigingswapens
30 onderzoeken om massavernietigingswapens (Foto: ANP)

Drone schiet zwemmers in nood te hulp

Twee zwemmers die voor de Australische kust in de problemen waren gekomen, kregen hulp uit onverwachte hoek. Een nieuwe drone liet een opblaasbaar reddingsapparaat vallen. De jongens van zeventien en vijftien jaar konden zich vervolgens alsnog in veiligheid brengen.

Het duo raakte volgens Australische media in de problemen bij kustplaats Lennox Head in New-South Wales. Ze hadden het geluk dat strandwachten daar op dezelfde dag de reddingsdrones in gebruik hadden genomen, berichtte omroep ABC. Nadat een melding was binnengekomen over zwemmers in nood, gingen de hulpverleners met een onbemand vliegtuigje op zoek naar de tieners.

De jongens konden dankzij de drone binnen enkele minuten worden opgespoord. Ze bevonden zich op dat moment zo'n 700 meter uit de kust. De vicepremier van de deelstaat, John Barilaro, reageerde opgetogen op de uitkomst van de reddingsoperatie. Hij stelde dat nooit eerder op dergelijke wijze een drone is gebruikt om zwemmers te redden.

Drone schiet zwemmers in nood te hulp
Drone schiet zwemmers in nood te hulp (Foto: BuzzT)

Doden door storm

De westerstorm die donderdag over Nederland trekt, heeft twee mensen het leven gekost.

In Enschede overleed een 62-jarige man nadat een boom door de wind op zijn auto was terechtgekomen. In Olst is een eveneens 62-jarige vrachtwagenbestuurder uit Zwolle omgekomen toen hij uit zijn wagen stapte om een tak weg te halen die op de weg lag. Juist op dat moment brak een andere tak af die hem fataal werd.

Doden door storm
Doden door storm (Foto: ANP)

Remake The Silver Case komt naar het Westen

NIS America laat weten dat The 25th Ward: The Silver Case ook naar het Westen komt. De remake van de visual novel komt in 2018 uit op PlayStation 4 en pc via Steam.

Het is vijf jaar geleden sinds de gebeurtenissen in het 'The Silver Case' uit 1999. De nieuwe 25e Ward die ontstond in het bayside gebied van Kanto. In een kamer van het appartementencomplex "Bayside Tower Land", is een vrouw vermoord onder mysterieuze omstandigheden. Hiermee begint een reeks schijnbaar willekeurige gebeurtenissen waar verschillende hoofdrolspelers worden meegetrokken in het verhaal.

The 25th Ward: The Silver Case wordt gemaakt door Grasshopper Manufacture van Goichi Suda, beter bekend als Suda51. Titels als Lollipop Chainsaw en No More Heroes kwamen eerder van zijn hand.

Etappezege Price in Dakar

Gisteren stond de loodzware elfde etappe in de Dakar Rally op het programma. Daarin moesten de motorcoureurs tussen Belén en Fiambala door de duinen zien te geraken. Toby Price deed dit als snelste en maakte zo iets van de tijd goed die hij in de tiende etappe verloren was door verkeerd te rijden.

De omstandigheden waren niet gemakkelijk voor de coureurs. Price startte in de tweede wave van coureurs, dat was achter tien motoren, tien auto's en vijf vrachtwagens die als eerste mochten vertrekken. De Australiër had het geluk dat de weg voor hem al wat geëffend was. Hij had aan de streep ruim anderhalve minuut voorsprong op Kevin Benavides en ruim zes minuten op Antoine Meo.

klassementsleider Matthias Walkner mocht als eerste vertrekken en verloor uiteindelijk elf minuten. Dat het zwaar was beweest Joan Barreda Bort. De Spanjaard was na eerdere valpartijen niet meer fit en moest opgeven. Stefan Svitko, een andere topper, stond helemaal niet meer aan het vertrek van de elfde etappe vanwege blessures na valpartijen in eerdere etappes. Beste Nederlander was Hans-Jos Liefhebber op plek 34 met bijna anderhalf uur achterstand.

In het klassement heeft Walkner met 32 minuten een ruime voorsprong op Benavides. Price is op ruim 39 minuten de nummer drie. Beste Nederlander is Maikel Smits op plek 27 met ruim zeven uren achterstand.

First Aid Kit: 'De vertrouwde sound, maar net iets anders'

Folkmuziek op z'n best, zo valt First Aid Kit het beste te omschrijven. Al eerder wisten ze het grote publiek van Glastonbury en Lowlands in te pakken en werd 'My Silver Lining' wereldberoemd door het gebruik ervan in een autocommercial. Met een nieuwe plaat, 'Ruins', op zak zijn ze gewapend om nog meer succes te behalen. Wij spraken Johanna en Klara toen ze heel even in Amsterdam waren over dat nieuwe album en over heel veel meer.

Vrouw dood door boom op auto in BelgiŽ

In België is een vrouw overleden nadat een boom op haar auto was gevallen. Dat gebeurde in het plaatsje Grez-Doiceau in de provincie Waals-Brabant, ten zuidoosten van Brussel.

De vrouw reed door een bos toen de boom op haar wagen viel als gevolg van de storm. Hulp van de brandweer kwam te laat. Het slachtoffer zat alleen in de auto.

Vrouw dood door boom op auto in België
Vrouw dood door boom op auto in België (Foto: ANP)

Storm des doods

Het zal jullie vast niet ontgaan zijn dat er een storm des doods over het land trekt. Treinen rijden minder, de KLM heeft vluchten geschrapt, en op social media druppelen de eerste foto's van de stormschade binnen. 

Ook hier in Alkmaar staat een stevige bries.  Heb jij ook stormschade? Deel je foto's met ons! 

Stormschade 28 januari 2018  (Foto: DJMO)
Stormschade 18 januari 2018 (Foto: DJMO)


De meest gekke dingen gebeuren tijdens zo'n storm, zo is er een aanrijding tussen een trein en een trampoline:

Halep veel te sterk voor Bouchard op Australian Open

Tennisster Simona Halep heeft zich zonder problemen geplaatst voor de derde ronde van de Australian Open. De Roemeense nummer één van de wereld was veel te sterk voor de Canadese Eugenie Bouchard, die ver weg is gezakt na haar topjaar 2014 - ze haalde in dat jaar de halve finales van de Australian Open en Roland Garros en de finale op Wimbledon.

Bouchard kon Halep wel een paar keer breken, maar ze was bij lange na niet goed genoeg aan het serveren om daar van te kunnen profiteren. De Canadese wist in de hele wedstrijd slechts één keer haar service te houden en ging daardoor in een ruim uur met 6-2, 6-2 kansloos onderuit tegen Halep, die nog nooit verder kwam dan de kwartfinales in Melbourne.

De jonge Japanse Naomi Osaka speelde de als zestiende geplaatste Russische Elena Vesnina met 7-6 (4), 6-2 uit het toernooi. Ze neemt het in de derde ronde op tegen de Australische Ashleigh Barty, als achttiende geplaatst. Zij vermaakte het thuispubliek door de Italiaanse Camila Giorgi met 5-7, 6-4, 6-1 te verslaan. 

Halep ramt een bal richting Bouchard (Pro Shots/Action Images)
Halep ramt een bal richting Bouchard (Pro Shots/Action Images)

Rapper Kempi uit rechtszaal verwijderd

De Eindhovense rapper Kempi is donderdagochtend op last van de rechter verwijderd uit de rechtszaal omdat hij tijdens het aanhoren van de strafeis tegen hem, de officier van justitie herhaaldelijk onderbrak. De rechter vond het op een zeker moment welletjes en vroeg de parketpolitie om Jerrely Slijger, zoals de rapper eigenlijk heet, even mee te nemen om af te koelen. Bij het uitspreken van de straf mocht hij weer terug de zaal in.

Dat meldde een woordvoerder van de rechtbank in Den Bosch donderdag. Kempi stond terecht wegens het mishandelen van zijn vriendin in september. Hij zat destijds tien dagen in voorarrest en mocht daarna in vrijheid de behandeling van zijn zaak afwachten. Uiteindelijk eiste het openbaar ministerie vier maanden onvoorwaardelijke celstraf tegen de artiest. De rechtbank veroordeelde de Eindhovenaar donderdag tot twee maanden cel, met de tijd die hij al in voorarrest zat als onvoorwaardelijk deel. Kempi hoeft daarmee niet terug de cel in.

Kempi zat al vaker vast en heeft een flink strafblad met onder meer geweldsdelicten.

Rapper Kempi uit rechtszaal verwijderd
Rapper Kempi uit rechtszaal verwijderd (Foto: BuzzE)

NBA: 'Splash Brothers' gaan tekeer tegen Bulls

De basketballers van de Golden State Warriors hebben in de NBA een felbevochten zege bij kunnen schrijven. De Chicago Bulls gingen in eigen huis met 112-119 onderuit tegen de titelverdediger, die daardoor de veertiende uitwedstrijd op rij won.

De zege was voor een groot deel te danken aan de Splash Brothers, de bijnaam van Stephen Curry en Klay Thompson. Curry was dit keer goed voor een score van dertig punten, Thompson voegde daar zelfs nog eens 38 punten aan toe.

In Brooklyn gingen de Nets met 95-100 onderuit tegen de San Antonio Spurs, waar LaMarcus Aldridge goed was voor 34 punten. De Toronto Raptors waren in Canada met 96-91 te sterk voor de Detroit Pistons.

Uitslagen NBA woensdag
Charlotte Hornets - Washington Wizards 133-109
Atlanta Hawks - New Orleans Pelicans 94-93
Brooklyn Nets - San Antonio Spurs 95-100
Toronto Raptors - Detroit Pistons 96-91
Chicago Bulls - Golden State Warriors 112-119
Memphis Grizzlies - New York Knicks 105-99
Milwaukee Bucks - Miami Heat 101-106
Oklahoma City Thunder - Los Angeles Lakers 114-90
Sacramento Kings - Utah Jazz 105-120
Los Angeles Clippers - Denver Nuggets 109-104

De tien beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Storm? Gemeentewerkers gaat gewoon bladblazen

Weer of geen weer moet deze man gedacht hebben vanochtend. En dus ging hij gewapend met bladblazer gewoon aan de gang:

Update 12:04 uur:

En hij is schijnbaar niet de enige, er is nog een volhardende man gevonden die zijn taak serieus blijft nemen:

Boom valt op vrouw

Een vrouw is donderdagmorgen in Hellevoetsluis gewond geraakt toen zij onder een boom terechtkwam.

De vrouw was haar hond aan het uitlaten langs een wandelpad nabij de Heliushaven toen daar rond half 10 een boom afbrak door de westerstorm.

De storm maakte het voor hulpdiensten moeilijk om hun werk te doen, en er moesten meer mensen dan normaal aan te pas komen om de brancard richting de ziekenwagen te rijden omdat de harde wind aan kracht begon toe te nemen.
Vervolgens moest men met man en macht de deuren van de ambulance openhouden zodat het slachtoffer veilig naar binnen kon worden gebracht.

De vrouw is met onbekend letsel naar het ziekenhuis vervoerd.

Gewonden bij 'geweldsincident' Wageningen Universiteit

Op de campus van de Wageningen Universiteit heeft zich donderdagochtend een 'geweldsincident' voorgedaan. Daarbij zijn zijn naar verluidt zeker drie gewonden gevallen.

Wat er precies aan de hand is heeft de politie nog niet bekendgemaakt, maar volgens De Gelderlander zou het gaan om een steekpartij. Er is in elk geval wel een verdachte aangehouden, die 'verward gedrag' vertoond zou hebben.

Het voorval vond plaats rond 10.50 uur. In elk geval één gewonde is met een ambulance afgevoerd, een ander werd door hulpdiensten ter plekke geholpen. 

Rojer door in dubbelspel Australian Open, Hewitt wint bij comeback

Tennisser Jean-Julien Rojer is op de Australian Open begonnen met winst in het dubbelspel. Samen met zijn Roemeense partner Horia Tecau is de Nederlander als derde geplaatst in Melbourne.

De Argentijnen Guillermo Duran en Andres Molteni speelden prima mee met Rojer en Tecau, maar in zowel de eerste als tweede set moesten ze in de slotfase hun service afgeven. Dat was voor het Nederlands/Roemeense duo genoeg om de winst te pakken: 6-4, 6-3.

De Australische publiekslieveling Lleyton Hewitt doet voor het eerst sinds zijn afscheid in 2016 weer eens mee op een Grand Slam-toernooi. Samen met landgenoot Sam Groth kreeg de 36-jarige veteraan een wildcard en die gebruikten de Aussie's om Denis Istomin en Mikhail Kukushkin met twee keer 6-3 te kloppen.

In de tweede ronde spelen Rojer en Tecau tegen Hewitt en zijn landgenoot.

Brussel stelt meerdere lage btw-tarieven voor

De Europese Commissie wil de lidstaten meer vrijheid geven om meer lage btw-tarieven voor goederen en diensten in te voeren. Brussel wil af van de 'complexe lijst' producten die nu worden uitgezonderd van het algemene tarief (in Nederland 21 procent). Onder meer voedingsmiddelen, water, geneesmiddelen, bloemen en boeken vallen in de EU onder een gereduceerd tarief, in Nederland is dat 6 procent.

EU-commissaris Pierre Moscovici (Belastingen) stelt voor die lijst te schrappen en te vervangen door een lijst producten die in alle EU-landen onder hun algemene tarief dienen te vallen. De commissie noemt onder meer wapens, tabak, benzine, alcoholische drank, smartphones, huishoudelijke apparaten, consumenten elektronica en financiële diensten. Daarnaast geeft hij de landen de keuze voor de invoering van twee verschillende, lage tarieven tussen de 5 procent en het algemene btw-tarief. Daarnaast kan een btw-tarief tussen 0 en die lage tarieven worden bepaald.

Brussel stelt meerdere lage btw-tarieven voor
Brussel stelt meerdere lage btw-tarieven voor (Foto: ANP)

Basketballers Donar onderuit in BelgiŽ

De basketballers van het Groningse Donar hebben in de tweede groepsfase van de Europe Cup een eerste nederlaag geleden. In het Belgische Bergen was Belfius Mons-Hainault een maat te groot.

De Belgen waren in de eerste helft veel te sterk voor Donar, dat pas in het derde kwart een beetje wat terug kon doen. Het was echter bij lange na niet genoeg om een fikse nederlaag te voorkomen: 84-65. 

Tre Demps en Garlon Green waren bij de Belgen het meest productief met 24 en 22 punten, terwijl bij Donar alleen Sean Cunningham met zeventien punten een beetje op dreef was.

Na drie van de zes groepswedstrijden staat Donar nog wel bovenaan.

Gewichthefster na WK-medailles opnieuw gepakt op doping

Gewichthefster Romela Begaj is opnieuw betrapt op het gebruik van doping. De 31-jarige Albanese won in december op het wereldkampioenschap in het Amerikaanse Anaheim in de klasse tot 69kg nog goud op het trekken en zilver in de totaalstand.

In 2014 werd Begaj na het WK ook al betrapt, waarbij ze een gouden medaille in moest leveren. Ze werd twee jaar geschorst en miste zo de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Dit keer is de hardleerse Albanese wederom betrapt op de steroïde stanozolol.

Haar man en coach Gazmend Hackani zegt dat zijn vrouw helemaal geen verboden middel gebruikt heeft en is vol vertrouwen dat de B-staal negatief blijkt. Als dat, zoals te verwachten valt, niet het geval is hangt Begaj minstens vier jaar schorsing boven het hoofd, maar mogelijk ook levenslange uitsluiting van de sport.

Gewichtheffen is een van de weinige sporten waarin Albanië zich in de (sub)top van de wereld terug weet te vinden. Dat gaat helaas wel gepaard met de nodige dopingproblemen, zoals onder meer ook van Daniel Godelli, die zijn historische wereldtitel kwijtraakte na een positief plasje.

Unity game-engine toont potentieel

Je leest niet zo vaak over game-engines, de motoren achter computerspellen. Af en toe komen er showcases langs om de mogelijkheden te demonstreren, en een team gespecialiseerd in de Unity-engine komt nu met een nieuwe demo genaamd Book of the Dead. 

De begeleidende beschrijving legt uit dat de demo dient 'als showcase voor de mogelijkheden van Unity 2018 bij het bekrachtigen van high-end visuals in games'. De trailer is volgens de makers representatief voor de daadwerkelijke gameplay-ervaring. Indrukwekkend is het in ieder geval.

Unity staat nog niet te boek als meest geavanceerde game-engine van het moment, maar heeft de afgelopen jaren enorm veel verbeteringen laten zien. Zo wordt de engine gebruikt voor ontwikkeling van toepassingen op maar liefst 27 verschillende platforms, van Nintendo-handhelds tot VR-headsets tot Android en iOS. Enkele bekende games die recent zijn ontwikkeld met behulp van de Unity-engine zijn Cuphead, Snipperclips, Sudden Strike 4 en Escape from Tarkov.

PowNed niet langer te zien op tv

PowNed heeft geen zendtijd meer op tv. PowNews Flits keert niet meer terug in de programmering, zo laat de NPO donderdag weten.

De uitzendingen van PowNews Flits voegen volgens de NPO weinig toe aan wat PowNews overdag al op internet doet. Volgens de NPO zijn de zes minuten zendtijd aan nieuwsflitsen op NPO 3 in wederzijds overleg gestopt.

"De serie was afgelopen en er is geen nieuwe reeks besteld", aldus een NPO-woordvoerder. "Per programma maakt NPO voortdurend de afweging of we ermee doorgaan en in welke vorm. Bovendien: NPO 3 is dé kweekvijver van de publieke omroep, waarin we steeds zoeken naar de beste verhouding tussen tv en internet. Voor dit programma lijkt online het meest geschikte podium."

Wel benadrukt de NPO dat PowNed lineaire tv-programma's blijft maken. "Op dit moment bespreken we welke."PowNed heeft nog niet gereageerd.

PowNed niet langer te zien op tv
PowNed niet langer te zien op tv (Foto: BuzzE)

Chelsea via dubbel rood en penalties door in FA Cup

Chelsea staat in de vierde ronde van de FA Cup, maar de Londenaren moeten zich eigenlijk kapot schamen. Antonio Conte en zijn mannen speelden met 0-0 gelijk op bezoek bij Norwich City en dus was een return in Londen nodig tegen de nummer dertien van het Championship.

Chelsea domineerde, maar kon pas in de 55e minuut via Michy Batshuayi tot scoren komen. De thuisploeg leek het af te maken, maar Jamal Lewis werkte de bal diep in blessuretijd toch nog binnen: 1-1 en dus was verlenging nodig, waarin Eden Hazard eindelijk binnen de lijnen kwam.

In de verlenging riep Chelsea twee keer de hulp van de videoscheids in. Een gele kaart voor Willian wegens een schwalbe moest teruggedraaid worden en een overtreding op Alvaro Morata moest een penalty opleveren, maar Chelsea kreeg beide keren haar zin niet.

The Blues kregen ook in de verlenging hun kansen, maar Norwich hield stand en dat leverde frustratie op. Pedro en Morata mochten in de laatste minuten inpakken dankzij hun tweede gele kaart en de wedstrijd ging naar een penaltyreeks.

Chelsea-keeper Willy Caballero stopte al snel een penalty van Nelson Oliveira, waardoor de Londenaren ontsnapte. Zij trapten namelijk elke strafschop binnen en plaatsten zich alsnog voor de volgende ronde, waarin Newcastle United wacht.

Uitslagen FA Cup
Chelsea - Norwich 1-1 (Chelsea wint na penalties)
Swansea - Wolverhampton Wolves 2-1
Wigan Athletic - Bournemouth 3-0

Muguruza en Konta verrassend onderuit in Melbourne, Sharapova wint

Op de Australian Open is het doek al in de tweede ronde van het damesenkelspel gevallen voor Garbiñe Muguruza, de nummer drie van de wereld. De Spaanse was niet opgewassen tegen de Taiwanese Hsieh Su-wei, doorgaans vooral een specialiste in het dubbelspel. Hsieh was met 7-6 (1), 6-4 een maatje te groot voor de regerend Wimbledon-kampioene.

In de derde ronde speelt Hsieh tegen de Poolse Agnieszka Radwanska, als 26e geplaatst. Zij schakelde de Oekraïnse Lesia Tsurenko na een stroef begin uit: 2-6, 7-5, 6-3. De als twintigste geplaatste Tsjechische Barbora Strycova was met 6-3, 6-4 te sterk voor de Spaanse Lara Arruabarrena, die Richel Hogenkamp in de eerste ronde klopte.

Muguruza was niet de enige top-10-speelster die de koffers kon pakken. Ook voor de Britse Johanna Konta, twee jaar geleden nog halve finaliste, is het toernooi voorbij. De mondiale nummer tien verloor van de Amerikaanse Bernarda Pera, ruim honderd plekken lager genoteerd: 6-4, 7-5. De nummer acht van de wereld, Carolina Garcia, redde het wel. De Française had het echter wel lastig met de pas 18-jarige Tsjechische Marketa Vondrousova: 6-7 (3), 6-2, 8-6.

Maria Sharapova won ook haar tweede wedstrijd zonder setverlies. Dit keer moest de Letse Anastasija Sevastova - als veertiende geplaatst - eraan geloven: 6-1, 7-6 (4). Sharapova speelt in de derde ronde tegen de Duitse Angelique Kerber (21), die de jonge Kroatische Donna Vekic met 6-4, 6-1 de baas was. 

Een Tsjechisch onderonsje is er ook te vinden in ronde drie. Lucie Safarova (29) was met 6-2, 6-4 te sterk voor Sorana Cirstea, terwijl Karolina Pliskova (6) geen enkele moeite had met de Braziliaanse Beatriz Haddad Maia: 6-1, 6-1. De twee spelen in ronde drie tegen elkaar. Mirjana Lucic-Baroni (28) sneuvelde tegen de Wit-Russische Aliaksandra Sasnovich (6-3, 6-1), terwijl Madison Keys (17) de Russische Ekaterina Alexandrova van de baan veegde: 6-1, 6-0.

Espanyol legt stadsgenoot Barcelona over de knie

Barcelona kan tijdens de return met Espanyol in de kwartfinales van de Copa del Rey alles behalve achterover leunen. Op bezoek bij de stadsgenoot ging de ploeg met 1-0 onderuit. 

De Catalanen zijn bezig aan een prima seizoen. Barcelona overwinterde zoals verwacht in de Champions League en staat in La Liga als koploper maar liefst negentien punten voor op Real Madrid. Om ook in de race te blijven voor de Copa del Rey, moet het in een tweeluik zien te winnen van Espanyol.

Barcelona kreeg woensdag de mogelijkheid om alvast een goede stap te zetten richting de volgende ronde van het toernooi, maar Espanyol maakte het de koploper van Spanje behoorlijk lastig. Barcelona beschikte over het meeste balbezit, maar kreeg weinig mogelijkheden om de score te openen.

Via Lucas Digne had dat wel moeten gebeuren, maar bij de tweede paal liet hij een grote kans onbenut. Hierdoor werd er tijdens de eerste 45 minuten niet gescoord en hoopten de supporters tijdens de tweede helft op meer spektakel.

Tijdens het tweede bedrijf kreeg Barcelona een opgelegde mogelijkheid om alsnog op 0-1 te komen. Lionel Messi mocht vanaf de stip aanleggen na een overtreding op Sergi Roberto, maar faalde oog-in-oog met doelman Diego Lopez.

Hierdoor bleef alles mogelijk. Het duel leek uiteindelijk uit te lopen op een gelijkspel, maar in de 87 minuut liet Oscar Melendo het stadion van Espanyol ontploffen. Na een voorzet van Marc Navarro tikte Melendo de bal fraai in de verre hoek en daarmee zorgde hij voor een 1-0 overwinning voor Espanyol. Dinsdag staat de return op het programma.

Uitslagen kwartfinales Copa del Rey - eerste wedstrijd
Atletico Madrid - Sevilla 1-2
Valencia - Alaves 2-1
Espanyol - FC Barcelona 1-0
Leganes - Real Madrid (donderdag 21.30 uur)

Djokovic klopt Monfils op Australian Open, comeback Thiem

Tennisser Novak Djokovic heeft zich geplaatst voor de derde ronde van de Australian Open. De door blessures naar de veertiende plek op de wereldranglijst afgezakte Serviër stuurde de Fransman Gaël Monfils naar huis.

Monfils begon sterk aan het duel en brak Djokovic gelijk twee keer. De Serviër sloeg twee keer terug, maar leverde nog eens zijn service in en verloor de set. Vervolgens kwam hij echter beter in zijn spel en nam hij het langzaam over. Met veel moeite hield Nole op 2-2 in de vierde set zijn service, waarna hij Monfils brak en het op het vierde matchpoint afmaakte: 4-6, 6-3, 6-1, 6-3.

Dominic Thiem, de nummer vijf van de plaatsingslijst, moest alles uit de kast halen tegen de Amerikaanse qualifier Denis Kudla. Die won verrassend de eerste set via de tiebreak en pakte daarna zowaar een 2-0 voorsprong in sets. Thiem wist zich op het juiste moment toch te herstellen, pakte de volgende twee sets en beëindigde de wedstrijd op de service van Kudla: 6-7 (6), 3-6, 6-3, 6-2, 6-3.

De Argentijn Juan-Martin del Potro (12) stuurde de talentvolle Rus Karen Khachanov met wat moeite naar huis: 6-4, 7-6 (4), 6-7 (0), 6-4. Tomas Berdych (19) was op zijn beurt te sterk voor de Spanjaard Guillermo Garcia-Lopez. De Tsjech had het in set twee moeilijk, maar herstelde zich op tijd: 6-3, 2-6, 6-2, 6-3. Voor de als dertiende geplaatste Sam Querrey viel het doek. De Amerikaan ging met 6-4, 7-6 (6), 4-6, 6-2 verrassend onderuit tegen de Hongaar Marton Fucsovics, die voor het eerst de derde ronde op een Grand Slam haalt.

De Belgische hoop op David Goffin kan weer opgeborgen worden. De nummer zeven van de wereld was niet opgewassen tegen de Franse veteraan Julien Benneteau: 1-6, 7-6 (5), 6-1, 7-6 (4). Fabio Fognini (25) stuurde de Rus Evgeny Donskoy met 2-6, 6-3, 6-4, 6-1 naar huis, terwijl Adrian Mannarino (26) afrekende met Jiri Vesely: 6-3, 7-6 (4), 5-7, 6-3. De Spanjaard Albert Ramos Viñolas (21) was te sterk voor wildcardspeler Tim Smyczek: 6-4, 6-2, 7-6 (2).

Djokovic klopt Monfils op Australian Open (Pro Shots / Action Images)
Djokovic klopt Monfils op Australian Open (Pro Shots / Action Images)

Contactloos pinnen wint verder terrein

De Nederlandse consument betaalde vorig jaar een geschat bedrag van 150 miljard euro via elektronische betaalmiddelen. Pinnen via bankpas of creditcard was daarbij veruit het populairst met twee derde van het totaal. Bijna de helft van het aantal pintransacties gebeurde via contactloos pinnen.

Dat meldde Betaalvereniging Nederland, waarin alle aanbieders van betaalsystemen zijn verenigd. Vooral in supermarkten en in de horeca is contactloos pinnen populair. Ook bij onbemande verkoopautomaten wordt vaak op deze wijze betaald. Het totaal aantal pinbetalingen steeg met bijna 7,7 procent tot 3,9 miljard transacties. Bij twee derde van alle pinbetalingen was sprake van bedragen tot 20 euro.

Het aantal onlinebetalingen met iDeal en creditcards nam met bijna een derde toe tot 455 miljoen. Het gebruik van creditcards is in 2017 met meer dan 10 procent toegenomen, tot bijna 160 miljoen transacties. Vooral voor amusement als Netflix en Spotify bood de creditcard vaker uitkomst.

Contactloos pinnen wint verder terrein
Contactloos pinnen wint verder terrein (Foto: ANP)

Trump: ambassade nog niet naar Jeruzalem

De geplande verhuizing van de Amerikaanse ambassade in Israël naar Jeruzalem zal niet binnen een jaar plaatsvinden. Dat heeft president Donald Trump woensdag gezegd.

Trump erkende in december Jeruzalem als hoofdstad van Israël en zette het proces in gang om de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen. Dit voornemen stuitte op grote verontwaardiging in de Arabische wereld en in het westen.

Volgens de minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zal het verplaatsen van de ambassade niet eerder dan over drie jaar plaatsvinden en die planning is zelfs nog ambitieus. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei echter te verwachten dat de controversiële verhuizing binnen het jaar gerealiseerd zal zijn. "Binnen een jaar? Dat zou dan op tijdelijke basis zijn", reageerde Trump op de woorden van Netanyahu. "Dat is echter niet ons streven."

Trump: verhuizen ambassade Israël niet in 2018 (Foto: ANP)
Trump: ambassade nog niet naar Jeruzalem (Foto: ANP)

VS gaat geen 'nieuw Syrisch leger' trainen

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft woensdag verklaard dat het geen nieuw leger of een grenstroepen gaat creëren in Syrië. Eerder op de dag had Turkije woest gereageerd op Amerikaanse plannen om strijders waaronder Syrische Koerden te trainen voor de beveiliging in het land.

"De Verenigde Staten gaat door met het trainen van lokale veiligheidstroepen in Syrië. De training is bedoeld om een veilige omgeving te creëren voor mensen die terugkeren naar hun verwoeste leefgebieden", luidt de verklaring van het Pentagon dat zegt totaal transparant te zullen zijn met de Turkse regering over de plannen.

Turkije had eerder gedreigd met ingrijpen in de Syrische district Afrin als de Amerikanen de steun aan de door Koerden geleide troepen daar niet introkken. "We zijn ons bewust van de veiligheidszorgen van Turkije, onze partner in de NAVO", reageerde het Pentagon.

Pentagon gaat geen nieuw Syrisch leger trainen
VS gaat geen 'nieuw Syrisch leger' trainen (Foto: ANP)

Jongeren lezen flink minder

Jongeren zijn in tien jaar een stuk minder tijd aan lezen gaan besteden, zo blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). De tijd die ouderen vrijmaken voor lezen is nagenoeg gelijk gebleven, terwijl bij jongeren deze manier van tijdsbesteding gedaald is.

Zo'n negen van de tien 65-plussers lazen in 2016 wekelijks. Dat zijn ongeveer evenveel ouderen als tien jaar eerder, terwijl het percentage lezers onder jongeren in tien jaar flink gedaald is. In 2016 zei bijna de helft van de jongvolwassenen (20 - 34-jarigen) minstens een keer in de week te lezen. In 2006 was dit bijna 90 procent. Het aantal wekelijks lezende tieners (13 - 19-jarigen) was met 65 procent al laag, maar is in tien jaar tijd verder gedaald naar 40 procent. Hoogopgeleiden lezen meer dan laagopgeleiden en dit verschil is in tien jaar tijd groter geworden.

Uit het onderzoek blijkt wel dat mensen met weinig tijd minder lezen.

Het SCP heeft ook gekeken of lezen op bijvoorbeeld computer, telefoon, e-reader of tablet lezen van papier heeft vervangen. Dit blijkt volgens de onderzoekers niet zo te zijn. Van de 50 minuten die mensen in 2015 per dag gemiddeld lazen, deden ze dat ruim een half uur van papier. En dan deden vrouwen, ouderen en laagopgeleiden dat.

Voor het onderzoek hielden in verschillende jaren meer dan 11.000 Nederlanders een week lang een dagboek bij.

Jongeren lezen flink wat minder
Jongeren lezen flink minder (Foto: ANP)

Ruim 100.000 werklozen minder in 2017

Het aantal 15- tot 75-jarigen met betaald werk lag in 2017 gemiddeld 176 duizend hoger dan in 2016. Tegenover de stijging van het aantal werkenden in het afgelopen jaar stond een daling van het aantal werklozen. Over heel 2017 waren er gemiddeld 101.000 werklozen minder dan in 2016. In december kwam het aantal werklozen uit op 395.000, zo meldt het CBS. UWV registreerde een verdere daling van het aantal WW-uitkeringen naar 330.000 in december.

2017 is het derde jaar op rij waarin het aantal werkenden hoger ligt dan in het jaar ervoor. De gemiddelde toename was ook groter dan in 2015 en 2016. Waar het aantal mensen met betaald werk al drie jaar hoger is dan een jaar eerder, is het aantal werklozen al drie jaar op rij lager dan het jaar ervoor. Ook de gemiddelde afname van het aantal werklozen was in 2017 sterker dan in 2015 en 2016.

Bijna 8,7 miljoen 
In december 2017 kwam het aantal mensen met betaald werk uit op bijna 8,7 miljoen. In de afgelopen drie maanden nam hun aantal toe met gemiddeld 9.000 per maand. Bijna 4,3 miljoen mensen hadden om uiteenlopende redenen geen betaald werk in december. Onder hen waren 395.000 mensen die aangaven recent naar werk te hebben gezocht en daarvoor ook direct beschikbaar te zijn. Zij zijn volgens de ILO-definitie werkloos. Gemiddeld nam hun aantal in de laatste drie maanden af met 9.000 per maand.

De rest van deze groep niet-werkenden, bijna 3,9 miljoen, bestond uit mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct voor werk beschikbaar waren. Hun aantal is met gemiddeld 7.000 per maand toegenomen.

Ruim 100.000 werklozen minder in 2017 (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Ruim 100.000 werklozen minder in 2017 (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Nintendo kondigt kartonnen Nintendo Labo aan

Het was gisteren wat laat, maar Nintendo heeft weer een compleet nieuwe manier van spelen aangekondigd. Nintendo Labo is een nieuwe productlijn waarmee je op een interactieve manier kunt bouwen, spelen en ontdekken. De Nintendo Labo-pakketten geven je in combinatie met een Nintendo Switch de middelen en technologie om zelf creaties te bouwen en er games mee te spelen.

Met elk Nintendo Labo-pakket kan iedere creatieveling de kartonnen bouwplaten, speciaal ontworpen om samen te werken met de Nintendo Switch en de Joy-Con-controllers, transformeren naar interactieve creaties genaamd Toy-Con. Een piano, een motor, een robot en nog veel meer. Elke Toy-Con wordt door een combinatie met de Nintendo Switch op een andere manier tot leven gewekt. Tijdens het bouwen zul je zelf ontdekken hoe de achterliggende technologie werkt, en zelfs nieuwe manieren uitvinden om met iedere Toy-Con te spelen. Als je Toy-Con gebouwd is, kun je deze volledig naar eigen wens personaliseren met stiften, kleurtjes, stickers en verf. De enige limiet is je eigen fantasie. 

Je kunt bijvoorbeeld een volledig werkende piano met dertien toetsen maken die je muzikale akkoorden tot leven brengt, zodra deze gecombineerd worden met een Nintendo Switch-systeem en de rechter-Joy-Con. Tijdens het spelen detecteert de infraroodbewegingssensor in de rechter-Joy-Con welke toetsen worden ingedrukt. Deze worden daarna direct afgespeeld door middel van de ingebouwde speakers van het gamesysteem.

Rijd naar nieuwe, onbekende bestemmingen met je eigen motor. Bouw een werkend stuur waar links en rechts een Joy-Con in verwerkt zit, en in het midden een Nintendo Switch wordt geplaatst. Druk op de startknop, draai aan het rechterhandvat om gas te geven en ga op in het raceavontuur dat zich op het scherm van je Nintendo Switch afspeelt.

Nintendo Labo wordt op 27 april in Europa uitgebracht in twee varianten: het mixpakket en het robotpakket. Beide pakketten bevatten alles wat je nodig hebt om je Toy-Con tot leven te doen komen, inclusief de bouwmaterialen en relevante Nintendo Switch-software. Met het mixpakket kun je heel veel verschillende Toy-Con bouwen: Een Toy-Con-modelauto, een Toy-Con-hengel, een Toy-Con-huis, een Toy-Con-motor en een Toy-Con-piano. Het tweede pakket is de Toy-Con-robot: bouw een draagbaar robotpak en plaats de linker- en rechter-Joy-Con-controller in de voorziene gleuf van de rugzak en het vizier. Bestuur de robot die op de tv te zien is, door de Nintendo Switch in de houder te plaatsen. In de game is er dan bijvoorbeeld de Robot-stand waarmee je gebouwen en vliegende schotels in-game kunt vernietigen.

Om je kennis te laten maken organiseert Nintendo Benelux ook Nintendo Labo-workshops. Het is zelfs mogelijk dat je deel uit zult maken van de campagne waarin we mensen over de hele wereld laten zien wat Nintendo Labo is.

Nintendo Labo wordt op 27 april in heel Europa uitgebracht. Vanaf die dag zal er ook een speciale decoratieset met sjablonen, stickers en gekleurde tape verkrijgbaar zijn om je creaties te personaliseren.


Bedrijfsleven moet zich opmaken voor Brexit

Als het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord de Europese Unie verlaat, leidt dat tot een hoge kostenpost voor Nederlandse bedrijven die met het land handelen. Dat blijkt uit onderzoek van KPMG in opdracht van de ministeries van Economische Zaken & Klimaat (EZK) en Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit (LNV). Uit het onderzoek blijkt dat de kosten voor in- en uitvoer jaarlijks in ieder geval met 387 tot 627 miljoen euro zullen toenemen. Dit is exclusief nog niet te berekenen douanerechten, btw-uitgaven en nog onbekende sectorspecifieke markttoegangseisen.

Staatssecretaris Keijzer, Economische Zaken en Klimaat: “De Brexit heeft grote economische gevolgen, dat wordt ook door dit onderzoek bevestigd. Bereidt u als ondernemer dus op tijd voor. De overheid wil graag helpen, maar een ondernemer moet zelf het belangrijkste werk doen.”

Extra handelskosten
De kosten voor bedrijven zijn in het KPMG-onderzoek uitgesplitst in twee posten: kosten als gevolg van douaneformaliteiten - zogenoemde administratieve lasten - en kosten als gevolg van sectorspecifieke marktoegangsvereisten. De douane gaat hierbij, op basis van cijfers over 2016, uit van 752.000 extra import- en 4,2 miljoen extra exportaangiften die ondernemers moeten doen door een Brexit zonder akkoord. De extra kosten voor douaneformaliteiten zullen daarmee naar verwachting tussen de 78,20 euro en 126,70 euro per zending bedragen.

Hier bovenop komen de sectorspecifieke kosten. Hiervoor is een totale kosteninschatting lastiger te maken, omdat voor elk product of dienst andere regels gelden. Om hier toch een zo goed mogelijk beeld van te krijgen is er nu onderzoek gedaan naar zes specifieke casussen: vlees, snijbloemen, verf, communicatiemiddelen (mobiele telefoons en routers/modems), brandblussers en accountancy-diensten. Voor snijbloemen liggen deze specifieke extra kosten tussen de 120 en 190 euro per zending, verfexporteurs zijn voor registratie-, verpakkings- en classificatiekosten circa 250 tot 500 euro minimaal extra kwijt per substantie per jaar.

Focus op grenscontroles
Het onderzoek doet verschillende aanbevelingen die zich richten op het versnellen en vergemakkelijken van controles aan de grens zoals: het vergroten van de douanecapaciteit en het aantal inspectielocaties, het introduceren van een ‘fast lane’ en het onderzoeken van de mogelijkheden voor controles tijdens de boottocht naar het VK. Over deze aanbevelingen en de haalbaarheid daarvan gaan de ministeries van EZK en LNV met de betreffende inspectiediensten in gesprek. De inzet van alle betrokken partijen is erop gericht om de hinder voor ondernemers, vrachtwagens en pakketjes aan de grens zo veel mogelijk te beperken.

Bedrijfsleven moet zich opmaken voor Brexit (Foto: Ministerie van EZK)
Bedrijfsleven moet zich opmaken voor Brexit (Foto: Ministerie van EZK)

Trump maakt 'Fake News Awards' bekend

 President Donald Trump heeft de winnaars bekendgemaakt van zijn eigen 'Fake News Awards'. Op de website van de Republikeinse partij maakte hij bekend dat onder andere The New York Times, de Washington Post, ABC News en CNN winnaars waren van de ,,langverwachte 2017 nepnieuws awards".

De president stuurde in de loop van de avond een tweet rond met de link naar de website met de 'winnaars'. De website was echter meteen onbereikbaar.

In de lijst noemt Trump journalisten en hun artikelen bij naam, zoals Paul Krugman van The New York Times. Die had volgens de president bericht dat de markten zich nooit zouden herstellen na de zege van Trump.

De president had echter ook aardige woorden voor de media. ,,Ondanks corrupte en oneerlijke media, zijn er ook vele goede verslaggevers die ik respecteer en is er veel goed nieuws voor het Amerikaanse volk om trots op te zijn."

Trump maakt 'Fake News Awards' bekend
Trump maakt 'Fake News Awards' bekend (Foto: ANP)

Viviani sprint naar zege in derde etappe Tour Down Under

Elia Viviani heeft de derde etappe in de Tour Down Under gewonnen. De Italiaan van Quick-Step Floors klopte in de massasprint Phil Bauhaus. Caleb Ewan, de leider in het algemeen klassement, werd derde.

Net zoals in de eerste twee etappes kozen Nickolas Dlamini (Dimension Data) en Scott Bowden (UsiSA-Australia) opnieuw vroeg in de etappe voor de aanval. Dlamini zou als eerste boven op de enige gecategoriseerde klim van de dag en verstevigde daarmee zijn leidende positie in het bergklassement. Daarmee was het doel bereikt voor de Zuid-Afrikaan en liet zich halverwege de etappe terugzakken in het peloton.

Bowden zou langer voorop blijven, maar met nog twintig kilometer te gaan was ook het avontuur van de Australier voorbij. Tiago Machado zou op zeventien kilometer van de streep in de aanval trekken, maar de Portugees van Katusha-Alpecin kreeg nooit veel ruimte van het peloton en werd met nog acht kilometer te gaan weer ingerekend door het peloton.

In de sprint die daarop volgde leek de ploeg van Ewan de beste papieren te hebben. De Australische sprinter werd perfect afgezet door zijn ploeg Mitchelton-Scott, maar Ewan twijfelde zelf te lang. Mede hierdoor sprintte Viviani makkelijk naar zijn eerste zege voor zijn nieuwe werkgever Quick-Step Floors. Ook de Duitser Bauhaus zou Ewan nog voorbij sprinter, waardoor de klassementsleider als derde over de finish kwam.

UCI-baas: "Armstrong niet welkom in Ronde van Vlaanderen"

De nieuwe UCI-voorzitter David Lappartient wil niet dat Lance Armstrong naar de Ronde van Vlaanderen komt. Lappartient wil het imago van de wielersport oppoetsen en daarom recente dopingzondaars weren.

"Alle positieve oud-renners weren is natuurlijk lastig. De grens is 2011. Maar er zijn natuurlijk ook renners die levenslang verbannen moeten worden zoals Lance Armstrong", zegt de Fransman in de Zwitserse krant Neue Zürcher Zeitung

"Ik heb organisator Wouter Vandenhaute mijn mening gegeven in een intens gesprek. Maar Armstrong is een vrij man en ik kan hem niet verbieden om een lezing te geven in een Belgische universiteit, de vrijdag voor de Ronde."

"Positief voor de wielersport is het alvast niet. Ik heb Armstrong een brief geschreven om er zeker van te zijn dat hij niet komt opdagen tijdens de Ronde van Vlaanderen zelf of de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen."

El Hamdaoui tekent contract bij FC Twente

Mounir El Hamdaoui keert terug naar de Eredivisie. De aanvaller heeft een halfjarig contract getekend bij FC Twente.

De oud-speler van onder andere Ajax en AZ was de afgelopen twee weken op de proef bij FC Twente. El Hamdaoui heeft daarbij genoeg indruk gemaakt, want de club heeft besloten om hem een contract aan te bieden.

De spits heeft contract getekend tot het einde van het seizoen. "Ik heb afgelopen twee weken meegetraind met FC Twente en voel me goed bij deze overstap", vertelt hij op de officiële website van de club. "Sinds de zomer trainde ik bij AZ mee en ben sindsdien elke dag bezig geweest. Hiervoor heb ik een aantal jaar in het buitenland gespeeld en dan voelt het ook wel weer vertrouwd om terug te zijn in Nederland."

"Dat het bij FC Twente is, vind ik mooi. Een grote club met een mooi stadion en goede supporters. Oussama Assaidi ken ik en daar heb ik de afgelopen tijd meerdere keren contact mee gehad over de club."

Jan van Halst is blij met zijn komst. "Mounir maakte bij ons de afgelopen periode een zeer gretige indruk. Gertjan kent hem – net als Adam Maher – natuurlijk uit zijn periode bij AZ. Een speler met de kwaliteiten en ervaring van Mounir voegen we graag aan de selectie toe. Mooi dat dit gelukt is."

Arbitragezaak dreigt tussen Ajax en Bergkamp

Ajax heeft met Dennis Bergkamp nog geen akkoord kunnen bereiken over het ontbinden van zijn contract. Bergkamp is het niet eens met de beslissing.

Vlak voor de winterstop naar Ajax afscheid van Marcel Keizer, Hennie Spijkerman en Bergkamp. Het trio is door de clubleiding op non-actief gesteld. Bergkamp heeft via advocaat Harro Knijff bij Ajax bezwaar aangetekend tegen de redenen van zijn ontslag.

Tegenover Voetbal International laat zijn advocaat weten dat zij de zaak zullen aanvechten. "We hebben Ajax laten weten het oneens te zijn met de ontslaggronden. We hebben nog geen andere redenen gehoord dan die in het persbericht stonden en daar tekenen we bezwaar tegen aan."

Ajax meldde het volgende na het ontslag van Bergkamp: "De clubleiding heeft er onvoldoende vertrouwen in dat de ambities van Ajax met hen worden gerealiseerd. De tegenvallende resultaten vormen mede aanleiding tot dit besluit. Met Dennis Bergkamp bestaat daarnaast verschil van inzicht over het te voeren technische beleid."

Bergkamp en Knijff willen meer duidelijkheid. "Het gaat ons hier om de ontslaggronden. Ik wacht op een nadere reactie van Ajax. Als we hierover geen overeenstemming bereiken, zal Ajax een arbitragezaak bij de KNVB aanhangig moeten maken om tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst te kunnen komen. De bal ligt bij Ajax."

Gezond voer stijgt sneller in prijs dan ongezond

Gezondere voedingsmiddelen zijn in tien jaar tijd gemiddeld 22 procent duurder geworden, ongezondere producten stegen gemiddeld 13 procent in prijs. Suiker, snoep en ijs waren in 2017 zelfs goedkoper dan tien jaar eerder. Dat blijkt uit een nieuwe analyse die het CBS in samenwerking met het Voedingscentrum heeft uitgevoerd.

Gemiddeld stegen de prijzen van voedingsmiddelen in de winkels tussen 2007 en 2017 met 18 procent. Dat is iets meer dan de gemiddelde prijsstijging van alle goederen en diensten die de consument koopt (17 procent). Het Voedingscentrum heeft de productcategorieën van voedingsmiddelen en dranken zoals het CBS die voor de consumentenprijsindex gebruikt, ingedeeld naar een gezondere en ongezondere variant. Het CBS heeft daarvoor nieuwe prijsindexcijfers berekend.

IJs, suiker en snoep
De prijsstijging van ongezondere voedingsmiddelen was lager dan die van gezondere producten. IJs, suiker en snoep waren in 2017 zelfs goedkoper dan in 2007. De prijzen van chips, sauzen en dressings stegen minder hard dan gemiddeld. De prijs van gerookt, gedroogd of gezouten vlees (zoals vleeswaren) steeg wel iets meer dan gemiddeld.

Melk, eieren  en vers fruit
Van alle gezondere producten is vooral halfvolle en magere melk duurder geworden: de gemiddelde winkelprijs was in 2017 bijna 60 procent hoger dan in 2007. Eieren zijn in tien jaar tijd 37 procent duurder geworden, vers fruit was in 2017 gemiddeld 28 procent duurder dan in 2007. Ook gedroogd fruit en noten stegen relatief veel in prijs.

Verse groente
Verse groente steeg juist minder sterk in prijs dan gemiddeld (9 procent). De prijsstijging van groente en fruit is mede afhankelijk van weersinvloeden. Daardoor kunnen oogsten goed of minder goed zijn en dat is van invloed op de prijs die de consument uiteindelijk betaalt. De prijsstijging van melk in de winkels is onder meer een gevolg van gestegen prijzen bij de boeren. Daarnaast spelen handelsmarges, loonkosten en transportkosten een belangrijke rol in de ontwikkeling van de prijs die de consument voor voedingsmiddelen betaalt.

Water, koffie en thee
Voor dranken geldt eenzelfde tendens als bij vaste voedingsmiddelen en zuivel. De gezondere dranken (water, koffie en thee) waren in 2017 gemiddeld 30 procent duurder dan in 2007. De prijsstijging van de overige, ongezondere dranken, was met 21 procent gemiddeld lager. Binnen deze groep was de prijsstijging van frisdranken en bier wel relatief hoog.

De vele minigames van Yakuza 6

In een nieuwe trailer van Yakuza 6: The Song of Life kun je zien wat er allemaal te doen valt wanneer je niet bezig bent met het verhaal of de substories. Speel Virtua Fighter 5, werk aan je spieren in de sportschool, ga een portje darten en nog veel meer.

Yakuza 6: The Song of Life is de ultieme Yakuza-game met een keihard misdaadverhaal, explosieve gevechten en prachtige omgevingen, van het ongekende realisme van de nieuwe setting in Onomichi, een prachtig, slaperig havenstadje in de prefectuur Hiroshima, tot de nieuwste evolutie van Kamurocho, het grootste prostitutiegebied in Tokio.

Yakuza 6: The Song of Life komt 20 maart uit voor de PlayStation 4.

Laatste reviews en specials
special
GameForce 2018 [Fotoverslag]
special
Fun met Funda #119 Genoeg ruimte in Egmond a/d Hoef
review
Blu-ray: The Gringo
review
The World Ends With You: Final Remix
review
CD: Deicide - Overtures Of Blasphemy
special
Sam J'taime: 'Ik ben als een universele afstandsbediening'
©FOK.nl e.a.