Historische etappezege Ten Brinke in Dakar

Bernhard ten Brinke heeft gisteren in de Dakar Rally geschiedenis geschreven door als eerste Nederlander ooit een etappezege te boeken. De fabriekscoureur van Toyota was in 2016 al eens de snelste in de proloog, maar de proef tussen Belén en Chilecito gaat de boeken in als de eerste officiële overwinning.

Ten Brinke schoot uit de startblokken en alleen in het begin was Mikko Hirvonen nog enkele seconden sneller tot de Fin stil kwam te staan met technische problemen. Ten Brinke mocht bij de eerste coureurs starten en navigator Michel Perin zette een eigen spoor uit dat het juiste bleek te zijn. De Nederlander en de Fransman hadden halverwege de proef een voorsprong van bijna vijf minuten opgebouwd en wisten die marge tot de streep te behouden.

Tweede werd Cyril Despres op ruim 4,5 minuten, op de voet gevolgd door klassementsleider Carlos Sainz en Stephane Peterhansel. Peter van Merksteijn deed het met plek twaalf opnieuw goed, terwijl Erik Wevers ook nog net in de top twintig eindigde.

Sainz heeft in het klassement nu een uur voorsprong op Peterhansel. Sainz heeft tien minuten straftijd teruggekregen, omdat uit de telemetrie gebleken zou zijn dat hij quadrijder Kees Koolen toch niet aangereden zou hebben. Nasser Al-Attiyah is de nummer drie op 1.24 uur, op drie minuten gevolgd door Ten Brinke. Van Merksteijn staat op plek negen op ruim 6,5 uur achterstand.

Ten Brinke schrijft historie in Dakar Rally (Foto: Pro Shots/Action Images)
Ten Brinke schrijft historie in Dakar Rally (Foto: Pro Shots/Action Images)