Villagra grijpt leiding in Dakar

Federico Villagra heeft in de Dakar Rally bij de vrachtwagens de leiding gegrepen in het klassement. De Argentijn van Team De Rooy eindigde met zijn Iveco in de elfde etappe op de tweede plek achter de verrassende Wit-Rus Siarhei Viazovich met de MAZ, maar won zoveel tijd op Eduard Nikolaev dat hij nu op plek een in het klassement staat.

In de elfde etappe tussen Belén en Chilecito mocht Ton van Genugten als eerste starten, maar hij wachtte Villagra al snel op. De Nederlander had de backup van de Argentijn moeten zijn, maar verloor door technische problemen uiteindelijk twee uren. Villagra was snel onderweg, maar aan de finish was Viazovich uiteindelijk een minuut sneller.

Derde werd Dmitry Sotnikov op bijna een half uur achterstand, voor Martin Kolomy die op een aantal tussenpunten de snelste was, maar in de slotfase een half uur inleverde. Hiermee bleef de Tjech nog wel de beste Nederlander Gert Huzink voor. Nikolaev kwam door problemen enkele malen stil te staan en verloor 42 minuten. Voor de equipes van Janus van Kasteren en Gerrit Zuurmond is de wedstrijd voorbij. Van Kasteren strandde in de tiende proef met een kapotte versnellingsbak, terwijl Zuurmond in het begin van de elfde etappe stil kwam te staan met een kapotte auto, waarbij de olie wegliep en de turbo stuk ging.

In het klassement heeft Villagra een minuut voorsprong op Nikolaev. Deze marge had groter kunnen zijn als Villagra niet tegen een tijdstraf van een kwartier aan was gelopen. Viazovich is de nummer drie op ruim drie uur achterstand. Van Genugten zakte naar plek zeven op 5,5 uur van Villagra, terwijl Huzink met zeven uren achterstand ook nog net in de top tien staat.