Het weer in SiberiŽ: 67 graden onder nul

In Siberië is het momenteel werkelijk godsgruwelijk koud. Nou is dat voor januari op zich niet heel bijzonder, maar het is nu zelfs nog veel kouder dan gebruikelijk en dus trekken ook de koelbloedige Siberiërs de dikke jas zo langzamerhand maar uit de kast.

Op sommige plekken is het kwik er gedaald tot een behoorlijk frisse 67 graden onder nul, waarmee bijna het record gehaald werd: dat staat al sinds 1933 op -67,7 graden. Voor inwoners van de republiek Jakoetië is de diepvrieskou vrij normaal, dus gaat het gewone leven doorgaans wel door, maar ook daar werd nu even een uitzondering op gemaakt.

Mensen in het kleine Oymyakon (500 inwoners) kregen het dringende advies om binnen te blijven en kinderen kregen ijsvrij - dat mag bij vele tientallen graden onder nul dan ook wel. Lastig is het allemaal ook wel: inkt in pennen bevriest, brillen vriezen vast aan de huid en om een overledene te begraven moet met behulp van een vuur eerst dagenlang gegraven worden.

In de komende dagen lijkt het in Oymyakon overigens flink op te gaan warmen. Over een kleine week kan men de zomerjas weer aan: het is dan vermoedelijk zo'n twintig tot dertig graden warmer. In de regionale hoofdstad Irkutsk valt het sowieso wel mee allemaal, daar komt het kwik maar nauwelijks onder de -40.

Het is fris in Siberië (Bron: YouTube)