Celstraf en TBS geŽist voor serie straatroven

In een maand tijd sloeg een 20-jarige straatrover meerdere keren toe in Den Haag en Rotterdam. Schijnbaar met het grootste gemak beroofde hij in november 2016 mensen van hun jas, mobieltje of sieraden. Vaak in de trein, metro of tram. De officier van justitie eiste vandaag een celstraf en TBS.

Zes berovingen staan op de aanklacht tegen de man. In Den Haag sloeg hij een trampassagier en dreigde hij op straat met een vuurwapen. In de regio Rotterdam-Dordrecht sloeg hij twee keer toe in de metro, een keer op straat en zette hij een treinpassagier een wapen op het hoofd.

"Voor alle slachtoffers geldt uiteraard dat zij niet konden weten of het om een echt wapen ging of niet,' aldus de officier van justitie. Ze noemt de berovingen 'zeer schokkend'. 'Zeker in een trein, tram of metro kun je als slachtoffer geen kant op. Het kan niet anders of zij moeten zich zeer angstig en machteloos hebben gevoeld. Door het vuurwapengebruik hadden deze berovingen nóg meer impact.'

'Verdachte heeft geen spijt betuigd en heeft wel een strafblad,' aldus de officier van justitie. Dit weegt in het nadeel van verdachte. Het Openbaar Ministerie houdt er echter ook rekening mee dat hij licht verminderd toerekeningsvatbaar is. Er is sprake van een onaanvaardbaar hoog risico op herhaling als verdachte niet wordt behandeld. Omdat hij niet wenst mee te werken, kan dit alleen in het kader van een TBS met dwangverpleging. De officier van justitie heeft de rechtbank dan ook gevraagd verdachte te veroordelen tot een gevangenisstraf voor de duur van 3 jaar en TBS met dwangverpleging.

Celstraf en TBS geëist voor serie straatroven (Foto: Beeldbank Rechtspraak)
Celstraf en TBS geëist voor serie straatroven (Foto: Beeldbank Rechtspraak)