Van Barneveld wijt beboet wangedrag aan diabetes en frustratie

Darter Raymond van Barneveld is het er niet mee eens dat hij in totaal zo'n 3300 euro af heeft mogen tikken aan boetes. Het ging daarbij om straffen voor wangedrag: op camera zou hij gespuugd hebben en na zijn verloren partij tegen John Henderson op de World Grand Prix gooide hij zijn drinken door de ruimte, terwijl hij een mapje met darts op de grond gooide en weg trapte.

Het grootste deel van de straf, 2200 euro, is opgelegd wegens het spugen op camera. Daar is Van Barneveld het niet helemaal mee eens: "Ik nam aan het eind van die wedstrijd een suikerklontje vanwege mijn diabetes. Daar was nog wat van over en dat spuugde ik uit", verklaart Barney. "Het is niet echt goed te praten, maar nuance zit er wel degelijk in."

In de ingooiruimte gooide hij vervolgens een glas cola om, zo erkent de Hagenees, die ook toegeeft een mapje pijlen weggetrapt te hebben. "Dat is niet goed natuurlijk, maar ik was gefrustreerd. Gary Anderson en Phil Taylor waren niet op dat toernooi, Michael van Gerwen was door Henderson uitgeschakeld...dit was mijn kans. Normaal gesproken klop ik Henderson vrijwel altijd, maar net op dat moment niet en daar baalde ik enorm van."

Volgens Van Barneveld moet in principe alles gewoon kunnen in de ingooiruimte. "Ik vind dat dat een privéruimte is, waar je in alle beslotenheid dingen moet kunnen doen. Dat ik daar meer dan drieduizend euro voor moet betalen is zuur." Hij gaat in elk geval niet in beroep: "Laat maar zitten, het is al even geleden en het is ook al van mijn rekening afgeschreven."