Goalgetter Dost: "Helemaal klaar met wat iedereen van mij vindt"

Bas Dost legt bij Sporting Lissabon de ene na de andere bal in het netje, maar weet nog steeds niet iedereen voor zich te winnen. De aanvaller scoorde in 2018 al twee hattricks in Portugal en doet het uitstekend. Bij het Nederlands elftal beschikte Dost niet over een basisplaats. Hij krijgt vaak te horen dat hij technisch niet vaardig genoeg is, maar daar trekt hij zich niets van aan.

"Als mensen mij alleen een afmaker vinden, prima. Dan ben ik toch een afmaker", vertelt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Ik ben er helemaal klaar mee wat iedereen van mij vindt. Ik laat het wekelijks zien. Elke week trek ik mijn statistieken omhoog. En ook in de Champions League ben ik overeind gebleven. Als een meevoetballende spits, want tegen ploegen als Juventus en Barcelona kom je veel aan de bal. Dat ging hartstikke goed."

Hij wil zich er niet aan storen dat hij weinig ingezet wordt bij het Nederlands elftal. "Wat moet ik daarmee? Ik kan er niks mee. Als je me wilt opstellen, stel je me op. Heb je een ander nodig, dan stel je me niet op. Ik wil gewoon vreugde halen uit het voetbal. Ik ben hier gelukkig."

Met 53 goals uit 49 wedstrijden is Dost in bloedvorm. "Het gaat keihard. Ik heb nu twee keer achter elkaar een hattrick gemaakt. Dat heb ik nog nooit gedaan. En ik had ook niet verwacht dat ik dat ooit zou doen. Alles vliegt erin op dit moment."