FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 24 november 2017

Uitslag AZ - FC Twente

In de Eredivisie werd vanavond het duel gespeeld tussen AZ en FC Twente. De thuisploeg won met 2-0 en boekte daardoor zijn vijfde overwinning op rij. Twente is sinds de komst van Gert-Jan verbeek nog puntloos. 

Jos Hooiveld (l) in duel met Wout Weghorst (r). (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Jos Hooiveld (l) in duel met Wout Weghorst (r). (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

AZ

2 - 0

FC Twente

 65' Jahanbakhsh(pen)
 70' v.Overeem
   
 
 Gele kaart: , Lam, (FC Twente)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 14.601
Arbiter: v.d.Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson
Hatzidiakos
S.Wuytens
Ouwejan
Midtsjö
Til
Koopmeiners
Jahanbakhsh
Weghorst
v.Overeem (Seuntjens/87)
  Brondeel
Ter Avest (Tighadouini/73)
Bijen
Hooiveld
Thesker
Cuevas
F.Jensen
Lam
Liendl (Laukart/79)
Assaidi (Slagveer/73)
Boere

N.E.C. klopt Jong Ajax in Jupiler League-topper

N.E.C. Nijmegen heeft vrijdagavond in de Jupiler League een belangrijke zege geboekt. De koploper was in De Goffert te sterk voor Jong Ajax en staat daardoor nu zeven punten los van de rest.

Beide ploegen begonnen matig aan de topper en tot veel meer dan een paar kleine kansjes kwam het aanvankelijk niet. Nadat men wat beter spel begon te vertonen kreeg Mohamed Rayhi een grote kans, maar hij schoot namens de thuisploeg naast. 

Kort na rust was het ineens raak voor de Ajacieden: Noussair Mazraoui werkte een pass van Carel Eiting fraai af en tekende voor de 0-1. Al snel stond het echter weer gelijk, want Rayhi maakte zijn eerdere misser goed en wipte de 1-1 over keeper Kostas Lamprou heen. 

Ajax kreeg het ineens zwaar en enkele minuten later stonden ze al achter. Guus Joppen profiteerde van slecht uitverdedigen en maakte de 2-1. Helemaal aan het einde kreeg Ajax nog wat kansen, maar die werden niet afgemaakt en dus bleef het bij 2-1.

N.E.C. staat door de zege zeven punten voor op Jong Ajax. Fortuna Sittard staat net als de Amsterdammers op 26 punten, nadat Wessel Dammers thuis tegen Go Ahead Eagles in de laatste tien minuten met twee goals de ommekeer teweeg kon brengen: 2-1. De Graafschap heeft 24 punten, FC Den Bosch en Telstar staan op 23.

Uitslagen Jupiler League
FC Dordrecht - Jong AZ 3-2
FC Volendam - FC Emmen 2-3
Jong FC Utrecht - Almere City 2-4
MVV - Helmond Sport 3-1
RKC Waalwijk - FC Oss 2-1
N.E.C. Njmegen - Jong Ajax 2-1
Fortuna Sittard - Go Ahead Eagles 2-1
Jong PSV - Telstar 6-0
SC Cambuur - FC Den Bosch 2-2
De Graafschap - FC Eindhoven 4-0

Basketballers boeken knappe zege op Kroatië in WK-kwalificatie

De Nederlandse basketbalploeg is uitstekend begonnen aan de eerste volledige ronde van de kwalificatie voor het WK van 2019. In Almere werd een knappe zege geboekt op Kroatië.

Nederland begon het duel met een 8-0 en ging vervolgens, op enkele korte momentjes in het eerste kwart na, heel lang aan de leiding. De Kroaten bleven wel constant in de buurt en maakten met 48-48 gelijk, waarna ze in het vierde kwart een paar puntjes voorsprong pakten. Nederland draaide dat echter weer om en boekte in het Topsportcentrum alsnog een 68-61 overwinning.

Grote man bij Nederland was de bij het Italiaanse Aquila Trento spelende Yannick Franke, die 24 punten liet noteren. Roeland Schaftenaar was goed voor tien stuks, terwijl Worthy de Jong zes rebounds aan het totaal toe wist te voegen.

Zondag spelen de mannen van Toon van Helfteren weer. In Cluj-Napoca gaat Nederland dan op bezoek bij Roemenië, dat met 75-70 verloor van Italië.

Vermogen Amazon-baas ruim 100 miljard dollar

Jeff Bezos, de rijkste mens op aarde, heeft vrijdag met zijn vermogen de barrière geslecht van 100 miljard dollar. De oprichter van webwinkelreus Amazon zag zijn fortuin met 2,3 miljard dollar oplopen door de koerswinst van het bedrijf op Wall Street.

Het is voor het eerste sinds 1999 dat een enkel persoon qua vermogen de grens van 100 miljard dollar passeert. Destijds was het medeoprichter van Microsoft Bill Gates die het duizelingwekkende getal met twaalf cijfers als zijn vermogen mocht bestempelen.

De stevige koerswinst van Amazon dit jaar heeft het fortuin van Bezos goed gedaan. Dit jaar dikte zijn vermogen met bijna 33 miljard dollar aan. Dat is de sterkste stijging van alle miljardairs op de rijkenlijst. In oktober ging Bezos Gates op die lijst voorbij.

Goede doelen

Wel moet worden opgemerkt dat Gates al miljarden heeft weggeven aan goede doelen. Bezos heeft dat vooralsnog wat minder gedaan. Wel heeft hij steeds meer oog voor filantropie. Zo riep hij eerder dit jaar mensen op om met ideeën te komen. Verder verkoopt Bezos jaarlijks voor 1 miljard dollar aan aandelen om zijn ruimtevaartactiviteiten te bekostigen.

Volgens de rijkenlijst van Bloomberg is Gates met een vermogen van 86,6 miljard dollar de nummer twee. Had Gates niets van zijn vermogen weggegeven dan was hij goed geweest voor 150 miljard dollar. Superbelegger Warren Buffett is de nummer drie op de lijst met een vermogen van 78,9 miljard dollar.

Vermogen Amazon-baas ruim 100 miljard dollar
Vermogen Amazon-baas ruim 100 miljard dollar (Foto: ANP)

Skeletonster Le Conté klopt Bos, Duitse wint ondanks slordige run

Skeletonsters Joska le Conté en Kimberley Bos zijn er tijdens de World Cup in het Canadese Whistler niet in geslaagd de top-10 te halen.

Op de olympische baan van 2010 maakte vooral de meer ervaren Le Conté een prima indruk met de twaalfde plek. Bos kende in run één een matig bovenste deel en in run twee juist een matig onderste deel, wat uiteindelijk resulteerde in de gedeeld zestiende plek.

In het World Cup-klassement staat Bos nu op de dertiende plaats - met het wegvallen van de geschorste Russische Elena Nikitina is dat de virtuele twaalfde plek, wat precies genoeg zou zijn voor plaatsing voor de Olympische Spelen.

De winst in Whistler was voor de Duitse Jacqueline Lölling, die ondanks haar zoals altijd slechte starts ongenaakbaar was. In run één pakte ze 0,29 seconden op de Canadese Jane Channell, maar in run twee leek het fout te gaan.

Lölling kende een bijzonder slordige run, botste tegen alle muren aan die er maar te vinden waren, maar hield dankzij het geweldige Duitse materiaal 0,23 seconden over op Channell. De Canadese werd tweede, 0,04 seconden voor de Duitse Tina Hermann. 

De Letse Lelde Priedulena maakte met plek vier eveneens grote indruk, net als de Belgische Kim Meylemans, die met plek vijf haar beste resultaat ooit neer wist te zetten.

Andersen pakt eerste World Cup-zege op noordse combinatie, Duitsers falen

In het Finse Ruka is vrijdag de World Cup in de noordse combinatie van start gegaan. De eerste wedstrijd werd gewonnen door de Noor Espen Andersen, zijn eerste zege ooit in de World Cup.

Het weer had flinke invloed op het eerste onderdeel, het schansspringen. Björn Kircheisen was op de negende plek de beste Duitser, maar moest wel al 1:24 minuten goedmaken op de Oostenrijker Mario Seidl, die het schansspringen won, voor Andersen, de Japanner Akito Watabe en de Oostenrijkers Martin Fritz en Wilhelm Denifl.

Johannes Rydzek en Eric Frenzel domineerden het seizoen afgelopen winter, maar in de lastige Finse omstandigheden kwamen ze er totaal niet aan te pas: Rydzek begon aan het langlaufen met 3:46 achterstand, Frenzel moest zelfs 4:31 minuten goedmaken. De terugkerende Franse grootheid Jason Lamy Chappuis stond nog verder naar achteren en startte pas bijna zeven minuten na Seidl aan het langlaufen.

Het langlaufen ging over vijf kilometer, de helft van de normale afstand, dus de verschillen waren nauwelijks goed te maken. Rydzek was de snelste op de lange latten en eindigde als negentiende, Frenzel ging niet eens van start en spaarde zijn energie. Andersen kwam al snel bij Seidl en liep in de slotfase weg, terwijl de Oostenrijker nog opgeslokt werd door de Noor Jan Schmid en Watabe, die achter Andersen als tweede en derde eindigden.

Beelden van de eerste wedstrijd van het seizoen (Bron: YouTube)

Blokhuis pakt verward gedrag aan

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) stelt twee miljoen beschikbaar om de wisselwerking tussen het gemeentelijk domein en de zorgverzekeringswet te verbeteren als het gaat om de zorg voor mensen met verward gedrag. Dit is een van de stappen in reactie op de tussenrapportage van het Schakelteam mensen met verward gedrag, waaronder ook een subsidieregeling preventiecoalities voor het ondersteunen van mensen met verward gedrag en een subsidie voor de landelijke aanpak van vroegsignalering van schulden.

Wisselende vormen van Zorg
Mensen met psychische problemen hebben vaak wisselende vormen van zorg nodig, soms zwaarder en dan weer lichter. Na een behandeling in een kliniek heeft iemand in de thuissituatie hulp nodig bij de dagelijkse dingen. Of iemand woont zelfstandig met beperkte begeleiding en heeft tijdelijk even behoefte aan meer intensievere steun en behandeling. “Hier komt het aan op goede samenwerking tussen gemeenten, verzekeraars en aanbieders van zorg. Zij moeten met elkaar een werkwijze vinden om de zorg voor de patiënt aan te passen aan wat nodig is, zonder dat hij of zijn dierbaren zich druk moeten maken hoe dat wordt geregeld en wie dat betaalt,” aldus staatssecretaris Blokhuis.

Het geld dat Blokhuis beschikbaar stelt, is bedoeld voor pilots om te experimenteren met verschillende manieren om de samenhang in begeleiding en behandeling te verbeteren, waarbij er ook aandacht is voor knelpunten in de financiering en verantwoording.

Landelijk netwerk
De tussenrapportage van het Schakelteam laat ook zien dat er in het afgelopen jaar al veel is gebeurd, zoals het samenbrengen van de verschillende regio’s in één landelijk dekkend netwerk. De verantwoordelijkheid voor het realiseren van een sluitende aanpak ligt bij alle ketenpartners, zoals verzekeraars, politie, GGZ, GGD, ambulancezorg en cliëntorganisaties, onder regie van de gemeente.

Het Schakelteam verbindt partijen, stimuleert en faciliteert. Een aanpak waarin de persoon met verward gedrag en zijn familie centraal staan. Zo wil de staatssecretaris het ook: “De problematiek is complex en het kost tijd om oplossingen te vinden waarmee iedereen uit de voeten kan. Er moet nog veel gebeuren. Daarvoor is nodig dat heel hard wordt gewerkt om ondersteuning en zorg te bieden die uitgaat van wat mensen nodig hebben. Het gaat er om dat de mensen om wie het gaat echt het verschil gaan merken.”

Oranjevrouwen makkelijk langs Slowakije in WK-kwalificatie

De Nederlandse voetbalsters hebben hun tweede wedstrijd in de kwalificatie voor het WK van 2019 gewonnen. De Europees kampioen was in Senec met 5-0 te sterk voor Slowakije.

Na acht minuten kwam het Nederlands elftal al met 1-0 voor via een doelpunt van Stefanie van der Gragt. Net voor rust zou Oranje uitlopen naar een 3-0 voorsprong door doelpunten van aanvoerster Sherida Spitse (vrije trap) en Vivianne Miedema. Miedema, de spits van Arsenal, maakte in de tweede helft ook de 4-0. In de blessuretijd zou Van der Gragt de 5-0 binnen koppen.

Door de zege komt de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman op zes punten, net zoals Ierland en Denemarken. Het laatste land heeft daarvoor wel één wedstrijd meer gespeeld. De groepswinnaar plaats zich direct voor het WK in 2019 in Frankrijk.

Aankomende dinsdag speelt Oranje in Nijmegen tegen Ierland.

Kluivert: "De mensen van afstand hebben makkelijk praten"

Justin Kluivert kreeg afgelopen zaterdag tegen NAC Breda een basisplaats bij Ajax en hij hoopt tegen Roda JC ook weer te mogen beginnen.

De achttienjarige aanvaller kreeg een basisplek omdat Amin Younes vanwege een blessure afwezig is, maar de Duitser is tegen de Limburgers zondagmiddag weer inzetbaar.

"Ik voel me steeds fitter, ik zat niet helemaal lekker in mijn vel, maar dat gaat nu steeds beter", vertelt Kluivert in gesprek met RTVNH. "Ik hoop dat ik zondag mag spelen, maar er zijn ook anderen die natuurlijk op linksbuiten kunnen spelen

Zijn concurrent Younes kreeg de afgelopen periode veel kritiek, maar dat vindt Kluivert onterecht. "De mensen van afstand hebben makkelijk praten want die zijn er niet elke dag bij. Younes traint altijd hard en leeft er echt voor."

Kabinet investeert nu al in voorschoolse educatie

Het kabinet gaat komend jaar al extra geld investeren in voorschoolse educatie. Daarmee wordt voorkomen dat gemeenten pedagogisch medewerkers in de kinderopvang volgend jaar moeten ontslaan, terwijl zij in 2019 weer nodig zijn. Bovendien kunnen gemeenten zich voorbereiden op het geven van meer taaltraining aan kinderen met een risico op een achterstand.

Volgens minister Slob (Onderwijs) is voorschoolse educatie van groot belang om alle kinderen de kans te geven om tot bloei te komen, hoe hun thuissituatie ook is. "Elk kind verdient de kans om zijn of haar volledige potentieel te benutten, waar diegene ook vandaan komt. Door komend jaar al extra te investeren krijgen deze kinderen het steuntje in de rug dat zij verdienen en nemen we tegelijkertijd onzekerheid bij de pedagogisch medewerkers weg", aldus de minister.

Investering
Het extra geld in het Regeerakkoord voor de voorschool zou pas in 2019 beschikbaar komen, waardoor gemeenten volgend jaar minder geld hadden. Het kabinet heeft met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten besproken dat in 2018 al een investering van 40 miljoen euro wordt gedaan. In 2019 loopt dat op tot 130 miljoen extra en vanaf 2020 gaat het om structureel 170 miljoen euro. Het totale budget stijgt hiermee naar 486 miljoen euro per jaar. In de komende maanden wordt er verder overlegd over hoe het extra geld vanaf 2019 verdeeld zal worden.

In het regeerakkoord is afgesproken dat kinderen met het risico op een achterstand vanaf 2019 geen 10 uur voorschoolse educatie per week krijgen, maar 16 uur. Daarmee moet zoveel mogelijk worden voorkomen dat kinderen met een achterstand aan de basisschool beginnen. Gemeenten bepalen zelf welke kinderen ze extra ondersteunen, maar het gaat vooral om kinderen van ouders met een laag opleidingsniveau.

Spelenderwijs taal leren
Met voorschoolse educatie krijgen peuters spelenderwijs taalles. Ze spelen spelletjes om hun woordenschat uit te breiden, oefenen hun uitspraak met liedjes en gedichtjes en oefenen veel met de pedagogische medewerkers om hun aandacht langer bij een taak of activiteit te kunnen houden. Met de extra ondersteuning krijgen de kinderen een betere kans om zich zo goed als mogelijk te ontwikkelen.

Grapperhaus gaat investeren in politie

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gaat investeren in het werven en opleiden van nieuwe medewerkers om de capaciteit bij de politie te versterken. Dit blijkt uit een tweede nota van wijziging bij de begroting 2018 van Justitie en Veiligheid die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

In het regeerakkoord is structureel in totaal 267 miljoen euro extra voor de politie beschikbaar gesteld. Voor de eerste 100 miljoen daarvan in 2018 maakt Grapperhaus nu zijn concrete plannen bekend.

De plannen voor de overige 167 miljoen zal de minister bekendmaken nadat over de uitvoering van de in het regeerakkoord benoemde flexibiliseringsagenda een akkoord is bereikt. Deze eerste 100 miljoen is deels bedoeld om op termijn te leiden tot een toename van 480 fte (Fulltime Eenheden) en een verhoging van het opleidingsniveau. Daarbij is het doel dat zowel nieuwe medewerkers worden ingezet in de wijk als bij de recherche.

Kwantiteit en Kwaliteit
Om de werving en opleiding van deze medewerkers te faciliteren, wordt de basis opleidingscapaciteit van de Politieacademie uitgebreid. Daarnaast wordt geld ingezet voor extra aandacht aan de zorg voor personeel, met als doel te voorkomen dat politieagenten te kampen krijgen met gezondheidsproblemen. Er gaat ook geld naar versterking van de kwantiteit en kwaliteit van de digitale expertise van de politie.

Verder wordt de uitrusting van de eenheden gemoderniseerd, zodat zij (ook decentraal) cyberonderzoeken kunnen uitvoeren. Dit alles leidt tot een effectievere aanpak van onder meer cybercrime. Verder wordt de uitrusting van het politiepersoneel verbeterd met bijvoorbeeld bodycams voor het politiewerk op straat. Tot slot versterkt de minister het Team Internationale Misdrijven.

Langlaufer Klæbo haalt uit bij seizoensopening, Noorse dames falen

Langlaufer Johannes Høsflot Klæbo heeft tijdens de eerste World Cup-wedstrijd van het seizoen gelijk flink uitgehaald. De 21-jarige Noor was tijdens de sprint in klassieke stijl in het Finse Ruka ongenaakbaar.

Klæbo plaatste zich in de kwalificaties als eerste en was soeverein in de kwart- en halve finales. In de eindstrijd stond er vervolgens geen maat op de jonge Noor, die zich vorig seizoen in het Noorse team meldde en gelijk een van de allerbeste sprinters ter wereld werd. Hij pakte een grote voorsprong en pas bij de finish zag men hem terug. Landgenoot Pål Golberg werd tweede, voor de Zweed Calle Halfvarsson.

De finale bij de mannen (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen viel de Noorse ploeg zwaar tegen. Acht van de tien dames haalden de top-30 niet en liepen plaatsing voor de knock-outfase dus mis, waaronder de gehele top-4: Marit Bjørgen, Maiken Caspersen Falla, Heidi Weng en Ingvild Flugstad Østberg. Kathrine Rolsted Harsem haalde als enige Noorse de halve finales en eindigde als vijfde in de finale. Die werd gewonnen door de Zweedse Stina Nilsson, die Sadie Bjornsen uit de VS net klopte. Yulia Belorukova uit Rusland pakte de derde plek.

De finale bij de vrouwen (Bron: YouTube)

Hamilton snelste in tweede vrije training

Lewis Hamilton heeft in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Abu Dhabi de snelste tijd gereden. De Brit kwam met zijn Mercedes tot 1.37,877 en was hiermee iets sneller dan Sebastian Vettel die in de ochtend de snelste tijd had laten noteren. Max Verstappen kwam niet verder dan plek zes.

Verstappen zat er in de eerste sessie nog goed bij, maar kwam er in de middag niet aan te pas. Teamgenoot Daniel Ricciardo bleef de Nederlander dan ook voor, maar had op zijn beurt ook het nodige te klagen. Zo kreeg Romain Grosjean een vriendschapsgebaar voor het in de weg rijden en had ook Felipe Massa deze kunnen krijgen. Brendon Hartley en Stoffel Vandoorne maakten schuivers mee, maar konden verder rijden.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:37.877   39
2 S. Vettel Ferrari 1:38.026 +0:00.149 37
3 D. Ricciardo Red Bull 1:38.180 +0:00.303 34
4 K. Räikkönen Ferrari 1:38.352 +0:00.475 35
5 V. Bottas Mercedes 1:38.537 +0:00.660 33
6 M. Verstappen Red Bull 1:38.894 +0:01.017 34
7 S. Perez Force India 1:39.323 +0:01.446 33
8 E. Ocon Force India 1:39.333 +0:01.456 36
9 N. Hülkenberg Renault 1:39.529 +0:01.652 41
10 F. Alonso McLaren 1:39.559 +0:01.682 28
11 F. Massa Williams 1:39.635 +0:01.758 36
12 S. Vandoorne McLaren 1:39.671 +0:01.794 31
13 C. Sainz Renault 1:40.201 +0:02.324 38
14 L. Stroll Williams 1:40.329 +0:02.452 30
15 P. Gasly Toro Rosso 1:40.694 +0:02.817 39
16 K. Magnussen Haas F1 1:41.128 +0:03.251 31
17 P. Wehrlein Sauber 1:41.270 +0:03.393 43
18 M. Ericsson Sauber 1:41.302 +0:03.425 40
19 B. Hartley Toro Rosso 1:41.496 +0:03.619 39
20 R. Grosjean Haas F1 1:41.560 +0:03.683 12

Wattimena wint op Players Championship Finals, Van de Pas klaar

De Players Championship Finals is begonnen. De 64 beste darters na 22 Players Championship-toernooien komen dit weekend in actie in Minehead. In de middag was er succes voor Jermaine Wattimena en ging Van de Pas onderuit.  

Wattimena won met 6-0 van Keegan Brown. De voormalig jeugdwereldkampioen gooide nog geen tachtig gemiddeld, terwijll Wattimena bijna 97 gooide en 2/3e van zijn dubbelkansen benutte. In de tweede ronde wacht Gary Anderson of Michael Mansell.

Van de Pas trad aan tegen Stephen Bunting. Tot 2-2 ging de partij gelijk op. Met een 81-finish wist Bunting een break te plaatsen en het verschil was gemaakt. De Engelsman won uiteindelijk met 6-3. 

Vanavond komen er nog meer Nederlanders in actie. Zo speelt Raymond van Barneveld tegen Ian White en speelt Michael van Gerwen tegen Paul Nicholson. De partijen van Stage Two zijn te volgen op de Facebookpagina van de PDC. 

Uitslagen Players Championship Finals - Eerste ronde 
Darren Webster 6-2 Antonio Alcinas
Robert Thornton 6-5 James Richardson
Jamie Caven 6-5 Joe Cullen
Dave Chisnall 6-5 Joe Murnan
Stephen Bunting 6-3 Benito van de Pas
Chris Dobey 6-3 Kim Huybrechts
Adrian Lewis 6-3 Mike De Decker
James Wade 6-4 Kevin Painter

Stage Two
Steve Lennon 6-4 Zoran Lerchbacher
Justin Pipe 6-3 Mark Webster
Richard North 6-1 Peter Hudson
Mervyn King 6-5 Brendan Dolan
Steve Beaton 6-4 Ronny Huybrechts
Steve West 6-4 Ryan Searle
Jermaine Wattimena 6-0 Keegan Brown
Peter Jacques 6-5 Cristo Reyes

Programma vanavond vanaf 20.00 uur - Hoofdpodium
Ian White v Raymond van Barneveld
Mensur Suljovic v Andy Boulton
Rob Cross v Robert Owen
Daryl Gurney v Jeffrey de Zwaan
Gary Anderson v Mickey Mansell
Michael van Gerwen v Paul Nicholson
Peter Wright v Steve Hine

Stage Two
Simon Whitlock v Christian Kist
Gerwyn Price v Jimmy Hendriks
James Wilson v William O'Connor
John Henderson v Darren Johnson
Vincent van der Voort v Robbie Green
Jonny Clayton v Jeffrey de Graaf
Kyle Anderson v Ron Meulenkamp
Michael Smith v Jan Dekker
Alan Norris v Jelle Klaasen

Frankrijk en België in balans in finale Davis Cup

Na de eerste dag van de finale om de Davis Cup staan negenvoudig winnaar Frankrijk en drievoudig finalist België op gelijke hoogte. De Belg David Goffin versloeg Lucas Pouille met 7-5,6-3 en 6-1. Jo-Wilfried Tsonga was Steve Darcis met 6-3,6-2 en 6-1 de baas.

Goffin had een passend antwoord op de harde service en forehand van Pouille. Uit zijn opslag haalde de Belg meer rendement,stond geen breekkanse toe en was de baas aan het net. Pouille hield stand tot 5-5 in de eerste set, maar in het vervolg van de partij kreeg hij nog weinig kansen.

In de andere wedstrijd slaagde Darcis er aanvankelijk nog in om het spel van servicekanon Tsonga te ontregelen. Hij dwong met een aantal sliceballen tot lange rally's. De Belg kwam echter steeds meer onder druk te staan. Na de eerste break op 3-4 in de eerste set was het verdere verloop hetzelfde als de eerste wedstrijd.

FOK! Wat een weer: koudere lucht

Als het met Allerheiligen sneeuwt, leg dan uw pels gereed.

Gegroet!

We hadden vandaag een wisselend weerbeeld. Er viel zeker vanochtend af en toe regen, terwijl er tegelijkertijd ook opklaringen dichtbij waren. Die opklaringen trokken maar moeizaam het land op en alleen vlak aan zee en in het noordelijk kustgebied heeft de zon nog enige tijd geschenen. Elders bleef de bewolking overheersen. De regen trok wel geleidelijk aan weg, maar op hetzelfde ogenblik kwam er weer nieuwe regen aan.

De storing die de nieuwe regen veroorzaakt trekt met name over Belgie en het zuiden van ons land. In de zuidelijke provincies valt dan ook af en toe regen. Later kan er ook in het oosten enige regen vallen. In de rest van het land blijft het overwegend droog, en zeker in het noorden kan het ook even opklaren. Daar dan ook de laagste minima van rond het vriespunt. Daarbij komt zeker vorst aan de grond voor. Bovendien kunnen er daar ook enkele mistbanken ontstaan. Even opletten daar dus. In het bewolkte zuiden wordt het nog 6 graden.

Morgen wordt er onstabiele lucht naar ons land gevoerd. Met name op grotere hoogte koelt de lucht flink af. Dit resulteert in diverse buien. Lokaal kan daarbij hagel voorkomen en ook onweer sluit ik zeker niet uit. Deze buien bereiken dan ook de Ardennen en daar gaat het dan ook sneeuwen. Op onze laagvlaktes wordt het nog een graad of 7, maar in de Limburgse heuvelen nog maar 4 tot 5. Daar is wat natte sneeuw dan ook niet volledig uitgesloten, maar dan moeten de buien die gebieden wel bereiken. Pas dieper in de Ardennen is er weer voldoende stuw en een juiste aanvoerrichting voor buienvorming.

De wind is zwak tot matig, maar neemt in de loop van de dag wel weer wat toe en komt uit een westelijke richting. 

Fijn weekend!

Nederland
 

Opklaringen thuis (Foto: Stephan5)

Toch nog wat opklaringen bij mij thuis. De meeste zon bleef echter wel verscholen achter die wolken. (Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Rutte hekelt inval zwarte pieten op school

Premier Mark Rutte, die niets wilde zeggen over de IS-terrorist die vrij rondloopt in Nederland, noemt het bizar dat voorvechters van Zwarte Piet een Utrechtse basisschool zijn binnengevallen. "Dan denk je helemaal: doe even normaal zeg, als je dat hoort. Niet goed", zei de minister-president na afloop van de ministerraad.

De school is naar de politie gestapt omdat een tiental actievoerders donderdag onaangekondigd, verkleed als Zwarte Piet, klaslokalen binnendrongen en pepernoten en stickers uitdeelden. Leerkrachten zetten de demonstranten de school weer uit.

Rutte betreurt het dat het maatschappelijk debat over Zwarte Piet in de sinterklaastijd weer is opgelaaid. Zijn ministerie viert ook Sinterklaas, en dan maken ook zwarte pieten hun opwachting. Wie dat tegen de borst stuit, mag komen demonstreren, zei Rutte. Maar "ik zou alleen wel u vragen dat niet te doen, niet vanuit de wet, maar uit fatsoen. Confronteer kinderen niet met demonstraties."

Dat laatste zijn wijze woorden. Het is dan ook te hopen dat de KOZP demonstranten, een organisatie die inmiddels op de terrorisme watchlist staat, hun demonstraties ook in de toekomst niet in het bijzijn van kinderen mogen en zullen uitvoeren.

Overigens heette het vroeger een Sinterklaasfeest als er Zwarte Pieten de klas in kwamen om snoep uit te delen. Just sayin'.

Rutte hekelt inval zwarte pieten op school
Rutte hekelt inval zwarte pieten op school (Foto: ANP)

Bobsleegrootheid Zubkov raakt dubbel olympisch goud kwijt

Bobsleegrootheid Alexander Zubkov moet zijn twee gouden olympische medailles inleveren. De Rus won in Sochi in 2014 olympisch goud in de tweemansbob en in de viermansbob, maar naar aanleiding van het onderzoek van het Internationaal Olympisch Comité naar Russische staatsdoping tijdens die Spelen, heeft het IOC besloten Zubkov te diskwalificeren.

Van alle tot nu toe geschorste en gediskwalificeerde atleten van de Spelen van Sochi is Zubkov met afstand de grootste. Naast zijn twee olympische titels pakte hij zilver in 2006 en brons in 2010, één keer goud, drie keer zilver en twee keer brons op WK's en schreef hij maar liefst zeven World Cup-eindklassementen op zijn naam, met nog vele tweede en derde plaatsen daarbij.

Zubkov is tegenwoordig de coach van het Russische bobsleeteam, maar dat team zal in elk geval voor de Spelen van Pyeongchang op zoek moeten naar een nieuwe coach: Zubkov is voor het leven geschorst van de Spelen, in welke hoedanigheid dan ook. Dat geldt overigens ook voor Olga Stulneva, Zubkov's aanzienlijk minder succesvolle landgenote, die in Sochi als negende eindigde bij de vrouwen.

Kabinet zwijgt over IS-strijder in De Balie

Het kabinet zwijgt in alle toonaarden over het bericht dat een Syrische strijder van terreurbeweging Islamitische Staat al maanden in Nederland rondloopt. Premier Mark Rutte en de ministers Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) weigerden vrijdag antwoord te geven op de vele vragen die hen werden gesteld naar aanleiding van berichtgeving van de Volkskrant en Nieuwsuur.

"Ik kan alleen algemene dingen zeggen, over hoe het OM en de politie opereren. Die zijn uiterst alert", zei Rutte op zijn wekelijkse persconferentie. Op specifieke vragen ging hij echter niet in. "Ik kan niet ingaan op individuele cases. Dat zou inzicht verschaffen in de werkwijze van onze diensten.

,,En ten tweede, wat gezegd wordt kan een rol spelen in een toekomstig strafproces. Ik ga verder niets over de situatie in De Balie zeggen. Ik snap dat er zorgen zijn, maar elke bijzondere informatie over wat daar speelde... dat kan ik niet doen", aldus Rutte.

Volgens de berichten werd een avond in het Amsterdamse debatcentrum De Balie in september bijgewoond door een IS-strijder uit Syrië. Daar werd op 14 september een documentaire getoond over Raqqa, de stad in Syrië die tot voor kort gold als de hoofdstad van het door de terreurbeweging uitgeroepen kalifaat. Een van de leden van de activistenbeweging Raqqa is Being Slaughtered Silently, die op de avond aanwezig was, herkende de man als een strijder uit Syrië.

Rutte sprak zich wél uit tegen zwarte Pieten die op een basisschool snoep uitdeelden. Want prioriteiten he...

Kabinet zwijgt over IS-strijder in De Balie
Kabinet zwijgt over IS-strijder in De Balie (Foto: ANP)

Van Gerwen strijdt tegen Federer en Brady

Darter Michael van Gerwen is door de BBC genomineerd voor de prijs voor niet-Britse sportpersoonlijkheid van het jaar. Daar zijn zes sporters voor geselecteerd, drie mannen en drie vrouwen, uit zeer verschillende takken van sport.

Van Gerwen begon het jaar door wereldkampioen te worden, zijn tweede titel. Hij neemt het onder meer op tegen tennislegende Roger Federer, die dit jaar de Australian Open en, voor de achtste keer, Wimbledon won. Ook american footballer Tom Brady is genomineerd, nadat hij als quarterback zijn New England Patriots met een legendarische comeback langs de Atlanta Falcons leidde in de Super Bowl.

De 20-jarige Amerikaanse zwemster Katie Ledecky, goed voor vijf wereldtitels op het WK, is ook genomineerd. Dat geldt ook voor de Amerikaanse rolstoelatlete Tatyana McFadden, die dit seizoen te kampen had met ernstige bloedproppen in haar benen, maar vervolgens vier keer goud won op het WK. Tot slot strijdt Van Gerwen tegen Sally Pearson, die op het WK atletiek na jaren van zwaar blessureleed een prachtige gouden medaille veroverde op de 100 meter horden.

Metrostation hartje Londen ontruimd

Zeker twee drukke metrostations in het centrum van Londen zijn vrijdag tijdens de avondspits ontruimd. De aanleiding daarvoor is nog onduidelijk. Het gaat om de stations Oxford Circus en Bond Street.

Gewapende politiemensen zijn in het stations, aldus ooggetuigen. De Britse transportpolitie verklaarde te reageren op een "incident met een klant" maar gaf verder geen informatie. De politie heeft de stations afgesloten en doet onderzoek.

Het publiek bij de stations is opgeroepen van de straat te gaan.

Metrostation hartje Londen ontruimd
Metrostation hartje Londen ontruimd (Foto: ANP)

Eerste veroordeling voor matchfixing bij de UFC

De Zuid-Koreaanse MMA-vechter Bang Tae-hyun is vrijdag tot tien maanden celstraf veroordeeld voor zijn aandeel in matchfixing. De rechtbank vond voldoende bewijs om Bang schuldig te vinden aan het aannemen van ruim 92.000 dollar -ruim 77.000 euro- om een gevecht te verliezen tijdens een UFC-gala gehouden in Seoul in 2015. Drie gokkers die hem geld hadden betaald zijn tot niet nader genoemde celstraffen veroordeeld.

'Corruptie beschadigt de geloofwaardigheid van sport, waarbij het negatieve imago tijdens internationale wedstrijden zelfs kan uitstralen op het land zelf', aldus de rechtbank. 'Bang had de verplichting om verantwoordelijk om te gaan met het sportieve aspect van zijn werk, maar hij koos anders en speelde een niet onbelangrijke rol in deze corruptiezaak. We nemen echter wel in ogenschouw dat Bang uiteindelijk de partij toch won en het ontvangen geld weer teruggaf.'

Inderdaad, tot zijn gespeelde verbazing won Bang het gevecht tegen Leo Kuntz tijdens UFC Fight Night 79, terwijl hij deze had moeten verliezen. Met de gokkers had de, inmiddels 34-jarige, vechtsporter namelijk afgesproken dat hij de eerste twee ronden zou verliezen. Dat geintje ging echter niet door toen de jury Bang tóch als winnaar aanwees.


Bang speelt de onschuld zelfe nadat hij tot winnaar is uitgeroepen (Bron: UFC)

1,7 miljoen inzet
Uiteindelijk verklaarde Bang dat hij zich bedacht had en toch voor de winst zou vechten, nadat medewerkers van de UFC hem vlak voor zijn gevecht hadden benaderd en medegedeeld dat er voor zijn gevecht met Kuntz ongewoon veel transacties waren gedetecteerd bij internationale wedkantoren. De UFC vroeg zich af of er valsgespeeld zou worden.

Bij het begin van het gala stond Bang namelijk nog als favoriet bij de bookmakers genoteerd, maar vlak voor het gevecht kantelde die favorietenrol gigantisch toen er in korte tijd enorme bedragen op verlies van de Zuid-Koreaan en winst van de Amerikaan werden gewed. Bang ontkende in de kleedkamer enige betrokkenheid bij omkoping, maar bleek later zelf 43.000 dollar op winst van Kuntz gewed te hebben. In totaal zouden gokkers 1,7 miljoen dollar op winst van Kuntz ingezet hebben.

'Banger voor de UFC dan voor de Koreaanse maffia'
Tegenstander Kuntz herinnert zich dit voorval nog goed. '
De UFC-officials waren er zeker van dat er iets niet in de haak was met ons gevecht, juist vanwege die wedkansen die zo abrupt omdraaiden. Ze vertelden ons dat als één van ons niet goed zou presteren, die persoon lijdend voorwerp van een onderzoek zou worden.' Kuntz kon zich niet voorstellen dat Bang niet alles gaf tijdens hun gevecht. 'Ik bedoel, hij sloeg me bijna knock-out, ik was een fractie van een seconde bewusteloos. Dat probeer je niet als je wilt verliezen. Blijkbaar was hij banger voor de UFC dan voor de Koreaanse maffia.'

Bang vecht inmiddels niet meer bij de grootste MMA-organisatie ter wereld sinds hij tijdens UFC Fight Night 93 verloor van Nick Hein. Bang was de zevende Zuid-Koreaan ooit die bij de UFC heeft gevochten, maar was nooit echt succesvol en nam afscheid na in totaal twee overwinningen en drie verliespartijen.

Aangifte Sylvana Simons na bezoek Zwarte Piet

Sylvana Simons heeft aangifte gedaan, nadat vier mensen die hun gezicht donker hadden gemaakt haar thuis hadden opgezocht. Simons was er op dat moment niet, maar de vier zouden hun actie wel hebben gefilmd en dit vervolgens, inclusief haar adres en kadastrale documenten, online hebben gezet.

Volgens Simons, die zich inzet tegen Zwarte Piet, zijn de veiligheidsmaatregelen rondom haar en mensen om haar heen opnieuw aangescherpt, meldt zij in een bericht op Facebook. De politie wil hierover niets zeggen. Ook over de aangifte zwijgt de Amsterdamse politie, uit privacyoverwegingen.

De politica en oud-presentator stelt dat het viertal geluk had dat zij en haar "huisgenoten" op het moment van hun bezoek niet thuis waren. Ook beticht ze het viertal "in blackface" ervan te laf te zijn om hun ware gezicht te tonen. Het online plaatsen van haar gegevens, brengt volgens Simons haar, haar dierbaren en buren in gevaar. "Onder het mom van 'kinderfeest' brengen zij de vele kinderen in mijn wijk in gevaar."

Aangifte Sylvana Simons na bezoek Zwarte Piet
Aangifte Sylvana Simons na bezoek Zwarte Piet (Foto: BuzzE)

Jeugddetentie en -tbs voor moord op Romy

De veertienjarige Brian N. is vrijdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot één jaar jeugddetentie en jeugd-tbs voor het doden en verkrachten van zijn leeftijdsgenootje Romy. Dat is de maximale straf die kan worden opgelegd aan een jongere onder de zestien jaar.

De puber uit Lunteren was niet bij de uitspraak aanwezig. Zijn ouders en de ouders van Romy wel.

De jongen zat bij het meisje uit Hoevelaken op school in het Gelderse Glind. Het lichaam van Romy werd vrijdag 2 juni gevonden in een sloot dichtbij de school. De jongen werd twee dagen later opgepakt, naar aanleiding van getuigenverklaringen en camerabeelden.

Jeugddetentie en -tbs voor moord op Romy
Jeugddetentie en -tbs voor moord op Romy (Foto: ANP)

Schaatsster Fatkulina levenslang geschorst

De Russische schaatsster Olga Fatkulina mag nooit meer deelnemen aan de Olympische Spelen. Dezelfde straf gaf het IOC ook aan schaatser Aleksandr Rumyantsev en de bobsleeërs Alexandr Zubkov en Olga Stoelneva.

Tijdens de Winterspelen van 2014 in Sochi hebben de vier Russen doping gebruikt. Hun resultaten worden geschrapt. Op de 500 meter won Fatkulina zilver, Margot Boer won op die afstand brons en krijgt nu dus het zilver. Zubkov won goud in de twee- en de viermansbob en moet deze ook inleveren.

Het podium in Sochi. Fatkulina wordt geschrapt, Boer krijgt zilver. (PRO SHOTS/Geoa)
Het podium in Sochi. Fatkulina wordt geschrapt, Boer krijgt zilver. (PRO SHOTS/Geoa)

Zwarte Piet-actiegroep valt school binnen

Een basisschool in de Utrechtse wijk Zuilen is naar de politie gestapt, nadat een actiegroep voor het behoud van Zwarte Piet donderdagmiddag de school was binnengevallen. Ongeveer tien actievoerders gingen vlak voordat de school uitging verkleed als Zwarte Piet het schoolplein op en klaslokalen in. Ze deelden pepernoten en stickers uit.

Openbare basisschool De Cirkel had de groep niet uitgenodigd en werd overdonderd door de actie, bevestigt schooldirecteur Jochem Grimmelikhuizen een bericht van De Nieuws BV op Radio 1. De school heeft de actie aan de politie gemeld. Een aangifte kan volgens de politie echter niet worden gedaan, omdat er geen sprake was van een strafbaar feit. "De actievoerders zijn vertrokken toen ze dat werd gevraagd. Hadden ze dat niet gedaan, dan was er wel sprake geweest van een strafbaar feit", laat de woordvoerder weten.

Waarom de actievoerders De Cirkel uitkozen, weet Grimmelikhuizen niet. De school viert het sinterklaasfeest sinds 2015 zonder Zwarte Piet. In plaats daarvan komen 'vrienden' van de Sint mee.

Vervelende opmerkingen

Leerkrachten hebben de actievoerders de school weer uitgezet. Een aantal demonstranten reageerde op het verzoek te vertrekken met vervelende opmerkingen, zegt de directeur. "Ze zeiden dingen als: 'Ga terug naar je eigen land' tegen leerkrachten." De actie duurde in totaal tien minuten. Aan het verwijderen van de demonstranten is geen lichamelijk geweld te pas gekomen, aldus de directeur.

De schooldirecteur noemt de actie zeer ongewenst. "Ongeacht het standpunt is een school geen plek voor dit soort demonstraties. We leren kinderen dat ze op een andere manier moeten omgaan met een conflict en dat ze niets van vreemde mensen moeten aannemen, ook niet als ze verkleed zijn als Zwarte Piet."

De uitgedeelde pepernoten en stickers zijn zoveel mogelijk weer ingenomen en weggegooid. "Sommige kinderen waren een beetje in de war. Een aantal was verdrietig omdat ze geen pepernoten hadden gehad, anderen omdat ze ze weer in moesten leveren. En sommige kinderen waren geschrokken."

Zwarte Piet-actiegroep valt school binnen
Zwarte Piet-actiegroep valt school binnen (Foto: ANP)

Ruim honderd doden door aanslag moskee Egypte

Door een bomaanslag en gevechten bij een moskee in het Egyptische Bir-al-Abed in de Sinaï zijn vrijdag zeker 25 doden gevallen. Terroristen lieten volgens de veiligheidsdiensten een bom ontploffen bij het gebedshuis en openden vervolgens het vuur op gelovigen.

In het gebied vecht het leger al enige tijd tegen militanten die banden hebben met Islamitische Staat. De veiligheidstroepen zijn vaak het doelwit van de aanslagen, maar ook christelijke kerken en pelgrims zijn de afgelopen tijd getroffen.

Doden door aanslag moskee Egypte
Doden door aanslag moskee Egypte (Foto: ANP)

Update 14.45 uur

Volgens de laatste berichten is het dodental in rap tempo opgelopen naar 155. Er zouden ruim 200 gewonden zijn. Ambulances rijden af en aan.  Militanten reden begin deze middag in vier voertuigen naar de moskou en openden het vuur op de gebedsgangers. Ook lieten ze een bom af gaan. 

Rooney: "Het gaat beter dan onder Koeman"

Everton verloor donderdagavond met 1-5 van Atalanta, maar Wayne Rooney vindt dat het beter gaat dan onder Ronald Koeman.

De Nederlander werd dit seizoen ontslagen als trainer van Everton, omdat de resultaten tegenvielen. David Unsworth werd door de club naar voren geschoven om Koeman te vervangen, maar ook onder zijn leiding gaat het niet veel beter. Everton won één van zijn laatste zes wedstrijden, waaronder de 1-5 nederlaag van afgelopen donderdag.

Toch vindt Rooney dat het ontslaan van Koeman de juiste keuze was. "Sinds David bij ons voor de groep staat is er een uitstekende sfeer in de spelersgroep. We hebben ook positieve resultaten behaald", gaf Rooney aan na afloop van het duel met Atalanta.

"We moeten weer mee kunnen gaan doen. Er is een trainerswissel geweest en er is een positieve verandering te zien in onze optredens. Behalve vanavond dan. We moeten nu punten gaan pakken in de Premier League en zorgen dat we stijgen op de ranglijst."

Reuzendoder Nieuw-Zeeland eerste finalist Hockey World League

Nieuw-Zeeland is de verrassende eerste finalist van de Hockey World League Final bij de vrouwen. Verrassend, omdat de thuisploeg pas na de poulefase laat zien waartoe het in staat is. Normaal gesproken is dat te laat in een toernooi, maar in dit format van de HWL spelen alle teams een kwartfinale.

En daar zijn de Black Sticks tot nu een een reuzendoder gebleken. In de kwartfinale versloegen ze Argentinië dankzij twee rake strafcorners en in de halve finale moest Engeland het onderspit delven.

In de 55ste minuut scoorde de half-Nederlandse Olivia Merry - ze heeft een Nederlandse moeder - de winnende, ook uit een strafcorner. Zo hebben de Nieuw-Zeelandse dames het fiasco waar het toernooi in eigen land sportief op uit leek te draaien volledig afgewend en staan zij zondag in de finale.

Engeland – Nieuw-Zeeland 0-1 (0-0)
'55 Olivia Merry

Argentinië liet vrijdag tegen Duitsland zien dat de verloren wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland een incident was. De Zuid-Amerikanen waren in een matige wedstrijd veel sterker dan onze oosterburen. Voormalig SCHC-speelster en aanvoerder van Las Leonas Delfina Merino maakte twee doelpunten. Daardoor staat de Argentijnse nu bovenaan de topscorerslijst met vijf treffers totaal. Zij wordt gevolgd door Maartje Krekelaar met vier goals. Argentinië sluit deze Hockey World League af als de nummer vijf. Duitsland is zesde.

Argentinië – Duitsland 4-0 (2-0)
'8 Eugenia Trinchinetti 1-0
'12 Agustina Habif 2-0 (sc)
'42 Delfina Merino 3-0
'60 Delfina Merino 4-0

Zaalvoetballers 't Knooppunt uitgeschakeld na tweede nederlaag

De zaalvoetballers van 't Knooppunt zijn in de UEFA Futsal Cup uitgeschakeld. De Amsterdammers schopten het in de voornaamste Europese clubcompetitie tot de eliteronde - waarin vier groepen van vier clubs strijden om plekken in de halve finales - maar daarin werden de eerste twee wedstrijden verloren.

Tegen FC Barcelona verloor 't Knooppunt al met 6-0, tegen het Italiaanse Pescara, gastclub van de groep, ging het bepaald niet beter. Alleen Tevfik Ceyar kwam namens de Amsterdammers tot scoren, terwijl vier Italianen twee goals op lieten tekenen op weg naar de 9-1 zege voor Pescara.

Zaterdag wacht nog het slotduel met Ekonomac uit Servië.

Debutant Östersund door in Europa League, ook Arsenal verder ondanks nederlaag

Arsenal heeft zich in groep H van de Europa League verzekerd van een plek in de knock-outfase. De Londenaren verloren in Duitsland met 1-0 van FC Köln, maar het bloedeloze gelijkspel tussen BATE Borisov en Rode Ster Belgrado (0-0) zorgde ervoor dat Arsenal met tien punten niet te achterhalen is. Rode Ster, Köln (beiden zes) en BATE vechten om de tweede plek.

Groep I
Red Bull Salzburg boekte in eigen huis een 3-0 overwinning op Vitoria Guimarães en voor de Oostenrijkers was dat voldoende om naar de volgende ronde te mogen. Konyaspor kwam thuis tegen Olympique Marseille in de 83e minuut vanaf elf meter op voorsprong, maar een eigen goal van Wilfred Moke zorgde in de 93e minuut voor de 1-1.

Het was een bijzonder dure eigen goal van Moke, want met vijf punten staat Konyaspor nu op plek drie, achter Marseille (zeven) en Salzburg (elf). Met vier punten heeft ook Guimarães, dat in de laatste wedstrijd thuis tegen Konyaspor speelt, nog een kans.

Groep J
In enkele jaren van de Zweedse vierde divisie naar de knock-outfase van de Europa League, het is Östersunds FK gelukt. De Zweden wonnen thuis met 2-0 van Zorya Luhansk en zijn zo met tien punten zeker van overwintering.

Aritz Aduriz schoot twee penalties binnen en hielp Athletic de Bilbao zo langs Hertha BSC: 3-2. De Basken komen zo op acht punten en staan tweede, voor Zorya en hun zes punten. Hertha is met vier stuks uitgeschakeld.

Groep L
Zenit Sint-Petersburg was al zeker van de volgende ronde en won met 2-1 van het al uitgeschakelde Vardar uit Macedonië. De jonge Mikel Oyarzabal schoot Real Sociedad in Noorwegen in de 90e minuut langs Rosenborg (0-1), waardoor ook de Basken in de volgende ronde staan en Rosenborg is uitgeschakeld.

Wie verdient het Gouden Windei volgens jou?

Vandaag start de jaarlijkse publieksverkiezing van Foodwatch voor het meest misleidende voedselproduct: Het Gouden windei 2017. De 7 genomineerden zijn: Aldi Kalfsleverworst, Jumbo Goudeerlijk boerenmaïs, AH Muesli vezelrijk, Lidl Volkoren scharreleierkoeken, Conimex Ketjap manis goud van Unilever, Innocent superjuice van Coca-Cola en Aldi Mama nature citroenconcentraat.

FOK! sportfoto-onderschrift week 47

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is BB-King met het volgende onderschrift: "Dus Ruud, jij beweert dat je lul zo groot is?"

De opgave van deze week:

AZ-speler Alireza Jahanbakhsh en scheidsrechter Allard Lindhout zijn druk in de weer, maar wat is hier gaande? (Pro Shots / Toin Damen)
AZ-speler Alireza Jahanbakhsh en scheidsrechter Allard Lindhout zijn druk in de weer, maar wat is hier gaande? (Pro Shots / Toin Damen)

Vettel opent slotweekend als snelste

Sebastian Vettel is het slotweekend van het Formule 1-seizoen 2017 begonnen als snelste. De Duitser kwam met de Ferrari op het circuit in Abu Dhabi tot een tijd van 1.39,006 en bleef hiermee wereldkampioen Lewis Hamilton en Max Verstappen nipt voor.

Een aantal teams testte in de eerste training wat nieuwe onderdelen voor 2018, zoals bijvoorbeeld de halo bij Valtteri Bottas, terwijl de Ferrari's in het begin rondreden met rekken met sensoren op hun auto om de aerodynamica te testen. McLaren gebruikte voor een soortgelijke test wat verf.

Ondanks al het testen leek Hamilton naar de snelste tijd te rijden, tot Vettel nog een snel rondje noteerde. De Brit probeerde het nog wel even, maar had in zijn ultieme poging te veel last van een glijdende auto. Andere coureurs gleden ook even weg, zoals Romain Grosjean die met de achterzijde van zijn Haas even de muur raakte.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:39.006   23
2 L. Hamilton Mercedes 1:39.126 +0:00.120 25
3 M. Verstappen Red Bull 1:39.154 +0:00.148 15
4 K. Räikkönen Ferrari 1:39.518 +0:00.512 22
5 V. Bottas Mercedes 1:39.741 +0:00.735 30
6 S. Perez Force India 1:40.293 +0:01.287 24
7 F. Alonso McLaren 1:40.522 +0:01.516 20
8 S. Vandoorne McLaren 1:40.569 +0:01.563 15
9 F. Massa Williams 1:40.723 +0:01.717 27
10 D. Ricciardo Red Bull 1:40.773 +0:01.767 29
11 G. Russell Force India 1:41.131 +0:02.125 26
12 R. Grosjean Haas F1 1:41.306 +0:02.300 24
13 L. Stroll Williams 1:41.581 +0:02.575 27
14 P. Gasly Toro Rosso 1:41.646 +0:02.640 29
15 C. Sainz Renault 1:41.748 +0:02.742 23
16 P. Wehrlein Sauber 1:41.752 +0:02.746 26
17 N. Hülkenberg Renault 1:41.864 +0:02.858 26
18 A. Giovinazzi Haas F1 1:42.065 +0:03.059 21
19 M. Ericsson Sauber 1:42.344 +0:03.338 28
20 B. Hartley Toro Rosso 1:42.585 +0:03.579 35

Win Penoza V op blu-ray/DVD!

Wij mogen 2x de blu-ray en 2x de DVD weggeven van het vijfde seizoen van Penoza!

Na de heftige gebeurtenissen in seizoen 4 van Penoza lijkt de rust weergekeerd aan het begin van dit vijfde en allerlaatste seizoen. Maffiabaas Carmen van Walraven heeft nauwelijks zorgen over De Winkel en haar gezin. Ze loopt er zelfs al over te denken met pensioen te gaan. Maar voordat het zover is, wil ze nog een grote slag slaan, zodat ze met een gerust hart kan gaan rentenieren. Haar plannen worden echter ruw verstoord als zich plotseling een nieuwe lichting keiharde criminelen aandient. Temeer omdat het ernaar uitziet dat er iemand is die vastbesloten is de 'Penoza' van haar troon te stoten. Zo komt Carmen ook in dit razend spannende slotseizoen voor bijna onmogelijke beslissingen te staan.

Geef snel hier aan welke je zou willen hebben!

Supermarkten en Unilever 'strijden' om Gouden Windei

Vandaag start de jaarlijkse publieksverkiezing van foodwatch voor het meest misleidende voedselproduct: Het Gouden windei 2017. De 7 genomineerden zijn: Aldi Kalfsleverworst, Jumbo Goudeerlijk boerenmaïs, AH Muesli vezelrijk, Lidl Volkoren scharreleierkoeken, Conimex Ketjap manis goud van Unilever, Innocent superjuice van Coca-Cola en Aldi Mama nature citroenconcentraat.

Het zijn weer ‘sterke’ kandidaten dit jaar: zo bevat de kalfsleverworst in zijn geheel geen kalfslever maar slechts een beetje varkenslever, de volkoren eierenkoeken van Lidl bevatten slechts 6% volkorenmeel, de ‘premium quality’ ketjap bevat 70% suiker en het citroenconcentraat is in werkelijkheid een citroenverdunning met 80% water. Consumenten kunnen de komende twee weken hun stem uitbrengen op de stempagina.

"Het hele jaar word je als consument uitgelachen en voor de gek gehouden door handige marketeers van voedingsbedrijven. In de verkiezing om het Gouden Windei kan de consument zelf lachen om de doorgeprikte marketingleugens van de genomineerden", aldus Sjoerd van de Wouw, campaigner bij foodwatch.

Het Gouden Windei wordt dit jaar voor de achtste keer uitgereikt. In de afgelopen jaren hebben meer dan 100.000 consumenten hun stem uitgebracht. In 2016 won Healthy People Blauwe bosbes en framboos. In 2015 wonnen de gesuikerde cranberries van Albert Heijn. Het jaar ervoor won Capri-sun van Coca-Cola de omstreden prijs. In 2013 won Natrena Stevia Kristalpoeder van Douwe Egberts. Unilever won de prijs al twee maal: in 2012 met Becel pro-activ en in 2011 met Blue Band Goede Start Witbrood. Danone ontving het windei in 2010 met het product Actimel.

Ergens half decemeber wordt bekendgemaakt wie dit jaar het Gouden Windei in de wacht heeft gesleept. 

Supermarkten en Unilever strijden om Gouden Windei (Foto: Foodwatch)
Supermarkten en Unilever 'strijden' om Gouden Windei (Foto: Foodwatch)

Verstappen: "Pas eerst auto's aan"

Liberty Media wil een aantal Formule 1-circuits aanpassen om het inhalen te bevorderen. Dit jaar zijn er veel minder inhaalacties dan in de afgelopen seizoenen en Max Verstappen weet wel waar het aan ligt. Namelijk niet het circuit, maar aan de auto, zo liet hij op Verstappen.nl weten.

Verstappen: "Ik denk dat we ons eerst op de auto’s moeten richten. Sommige circuits staan erom bekend dat inhalen moeilijk is. Dit jaar zagen we al dat het in vergelijking met vorig jaar lastiger was om dicht achter elkaar te rijden, dus ik denk dat we dat eerst moeten aanpakken. Dan zal inhalen een minder groot probleem zijn."

De bredere auto die dit jaar geïntroduceerd werd bevalt de Nederlander wel. "In het algemeen wel. Het was positief, want het is meer een raceauto geworden. Vorig jaar was het voor mijn gevoel meer een speelgoedauto. Dit jaar is het zwaarder en moeilijker om de auto te besturen. Maar ik geniet er ook meer van, want je kunt veel sneller een bocht induiken zonder je druk te maken over blokkerende voorwielen. Ik denk dat het mij heeft geholpen."

Alleen het inhalen is lastig. "Vorig jaar genoot ik er meer van om in te halen. Ik weet niet waarom. Ik vond de inhaalacties dit jaar niet zo opwindend als vorig jaar."

Pirelli komt met hypersofte F1-band in 2018

Pirelli heeft het aantal bandencompounds voor het Formule 1-seizoen 2018 opgevoerd naar zeven. Naast de al bestaande vijf droogweer compounds (ultrasoft, supersoft, soft, medium en hard) komen er twee bij, namelijk hypersoft en superhard.

Volgens Pirelli worden alle banden een stap zachter dan dit jaar, waardoor de auto's nog sneller zullen gaan dan dit jaar. Op circuits als Monaco moet de hypersoft daar voor gaan zorgen die nog zachter is dan de ultrasoft. Deze nieuwe band krijgt een roze wang.

Aan de andere zijde van de bandenrange zal er de nieuwe superhard zijn. Dit rubber krijgt een oranje wang, terwijl de harde band een blauwe kleur krijgt, waardoor samen met de nieuwe intermediates en de regenbanden er in totaal negen compounds zijn.

AC Milan simpel door in Europa League, ook Lyon en Atalanta door

AC Milan heeft zich in groep D van de Europa League dankzij een prima overwinning op Austria Wien geplaatst voor de knock-outronde. In het San Siro won Milan met 5-1, onder meer dankzij twee goals van André Silva en de 19-jarige Patrick Cutrone.

AEK Athene en HNK Rijeka speelden met 2-2 gelijk, wat voor de Kroaten het einde betekende. Net als Austria staan ze op vier punten, maar de Oostenrijkers kunnen AEK (zeven) nog pakken door in eigen huis te winnen. AC Milan is met elf punten definitief door.

Groep E
In groep E plaatsten Atalanta en Olympique Lyon zich definitief voor de knock-outfase. Atalanta ging op bezoek bij Everton, dat weggespeeld werd. Bryan Cristante en Andreas Cornelius scoorden allebei twee keer in de met 1-5 gewonnen wedstrijd, Lyon won met 4-0 van Apollon Limassol.

Atalanta en Lyon zijn met elf punten verzekerd van de volgende ronde, Apollon (drie) en Everton (één) spelen nog voor de eer.

Groep F
Het is nog spannend in groep F, waar Fastav Zlin na de 1-0 nederlaag bij Sheriff Tiraspol is uitgeschakeld. Door de zege gaan de Moldaviërs wel met negen punten aan kop en hebben ze aan één punt in Kopenhagen in de laatste speelronde sowieso genoeg om door te mogen.

Kopenhagen staat namelijk op zes punten, na de 2-1 nederlaag bij Lokomotiv Moskou. Jefferson Farfan hielp de Russen met twee goals aan de winst, waarmee het totaal op acht punten komt.

Groep G
De kaarten in groep G zijn inmiddels verdeeld. Viktoria Plzen won thuis in Tsjechië met 2-0 van Steaua Boekarest, maar voor beide ploegen was dat voldoende om met negen en tien punten verzekerd te zijn van de volgende ronde.

Het Zwitserse Lugano versloeg Hapoel Be'er Sheva wel met 1-0, maar met zes punten kunnen ze niet meer voorbij Plzen, dat een beter onderling resultaat heeft. 

Wolfenstein II sterk afgeprijsd, demo beschikbaar

Wolfenstein II is een solide shooter met een interessant verhaal en een aantal memorabele momenten van buitensporig geweld. De game kwam een kleine maand geleden uit en werd bijzonder goed ontvangen. Er is nu een demo beschikbaar om twijfelaars over de streep te trekken, en bovendien is  de game al behoorlijk afgeprijsd op alle platforms.

Op dit moment kun je Wolfenstein II: The New Colossus oppikken voor PlayStation 4 voor €35, op Xbox One kost 'ie €41,99 of €35 als je over een Gold-abonnement beschikt, en via Steam is de game verkrijgbaar voor €29,99. Op de bijbehorende pagina's staan ook linkjes naar de demo.

Leerlingen 'meisje' of 'dame' noemen zorgt voor ongerustheid

In Groot-Brittannië worden schoolhoofden gewaarschuwd dat het 'meisjes constant herinneren aan hun geslacht' door aan ze te refereren als 'meisjes' of 'dames' weleens voor onrust kan zorgen. Dat advies werd geuit door voormalig medewerkster Geestelijke Gezondheid van de Britse regering, Natasha Devon. Zij werd na negen maanden dienst ontslagen wegens haar doorlopende kritiek op de beleidsvoering.

Mevrouw Devon bepleit dat er bewust alléén gebruik gemaakt dient te worden van genderneutrale taal als je leerlingen of studenten aanspreekt. Volgens Devon is het neerbuigend om op een school voor alleen meisjes te spreken over 'meisjes of dames'. Datzelfde zou overigens wat deze mafklapper betreft moeten gelden voor jongens.

"Ik denk niet dat het zinvol is om continu herinnerd te worden aan je geslacht en alle stereotyperingen die daarbij horen". In plaats van jongens of meisjes, danwel heren of dames, zou men moeten spreken over 'leerlingen', 'studenten' of 'mensen'. Min of meer zoals de NS al doet door geen 'dames en heren' meer te zeggen maar 'reizigers' (m/v?)

Werd er vroeger bij jou op school gesproken over 'jongens en meisjes' of 'dames en heren' en zo ja, hoeveel stress en onrust heeft dat jou bezorgd? Ben je erdoor getekend voor het leven?

CD: Galactic Cowboys - Long Way Back To The Moon

Er is weer een nieuw album van de Galactic Cowboys verschenen. Bestaan ze dan nog? Ja, na wat reünie optredens eerder in dit prille millennium, is er vorig jaar weer echt nieuw leven in de band geblazen. Long Way Back To The Moon is dus het eerste wapenfeit sinds 2000. Fans zullen er reikhalzend naar hebben uitgekeken, en mogelijk kan de progressieve heavy metal van de Texanen een nieuwe generatie zieltjes winnen.

Braga speelt Hoffenheim uit Europa League, belangrijke zege Slavia Praag

In groep A van de Europa League heeft Villarreal zich definitief geplaatst voor de knock-outfase. De Spanjaarden gingen op bezoek bij FC Astana in Kazakhstan en keerden met een 2-3 zege huiswaarts. Slavia Praag won in Israël dankzij twee goals van Josef Husbauer met 0-2 van Maccabi Tel Aviv, drie belangrijke punten voor de Tsjechen. 

Met één speelronde te gaan is Villarreal met elf punten zeker van de volgende ronde, Slavia Praag (acht) en Astana (zeven) vechten op 7 december in een onderling duel uit wie het laatste plekje krijgt. Maccabi was al uitgeschakeld.

Groep B
Dinamo Kiev ging in Albanië enigszins verrassend onderuit tegen Skenderbeu Korçë, dat met 3-2 zegevierde. Voor de Albanezen mocht het echter niet baten, want Partizan Belgrado won met 2-1 van het Zwitserse Young Boys. Met tien punten is Kiev zeker van de volgende ronde, maar met acht punten is Partizan dat nu ook. Skenderbeu staat op vijf, maar kan Partizan niet meer voorbij, terwijl Young Boys met drie punten ook klaar is.

Groep C
Voor 1899 Hoffenheim zit het Europese avontuur er op de laatste speelronde na op. In Portugal was Sporting Braga te sterk, met name dankzij twee goals van Fransergio in de laatste tien minuten: 3-1. Basaksehir, met Eljero Elia als invaller, won met 1-2 van Ludogorets Razgrad, waar Virgil Misidjan en Jody Lukoki in de basis stonden. Braga is met tien punten door, Ludogorets staat er met acht goed voor, hoewel Basaksehir met vijf punten nog een kansje heeft. Hoffenheim is uitgeschakeld.

IS-terrorist was op bijeenkomst in De Balie

Een 'strijder' van Islamitische Staat (IS) heeft in september een bijeenkomst in De Balie bezocht waar een film van een Syrisch burgercollectief werd vertoond. Dat heeft directeur Yoeri Albrecht van De Balie bevestigd naar aanleiding van berichtgeving door de Volkskrant.

Het gaat om een 31-jarige man. De IS'er bezocht in september een bijeenkomst in debatcentrum De Balie in Amsterdam waar activisten van 'Raqqa is Being Slaughtered Silently' aanwezig waren omdat een film over hun werk werd getoond. "De man werd door de activisten herkend", aldus Albrecht.

De IS-strijder nam daarna de benen. Albrecht nam contact op met inlichtingendienst AIVD. "De identiteit van de man was bij de inlichtingendiensten bekend", aldus Albrecht. De Volkskrant schrijft dat de man onder een valse naam het land binnenkwam en dat de inlichtingendienst AIVD de man al maanden in de gaten houdt.

De AIVD wil het verhaal niet bevestigen. "Wij gaan nooit in op individuele gevallen", zegt een woordvoerder. Het verhaal zal dus hoogstwaarschijnlijk kloppen.

Geert Wilders noemt het "levensgevaarlijk" dat een strijder van Islamitische Staat (IS) vrij rondloopt in Nederland. "Kabinet speelt met mensenlevens", aldus de PVV-leider op Twitter.

Stiptheidsacties bij incheckbalies Schiphol

Medewerkers van bagage- en passagiersafhandelaar Swissport voeren vrijdag opnieuw actie. Tussen 09.45 uur en 12.45 houden zij een stiptheidsactie aan de incheckbalie, laat vakbond FNV weten. Reizigers zullen daardoor mogelijk langer in de rij moeten staan. FNV-bestuurder Egon Groen verwacht niet dat mensen hun vlucht missen.

Swissport bemant de incheckbalies voor onder meer TUI, Corendon, Singapore Airlines, Cathay Pacific en Turkish Airlines. Tijdens het inchecken van vluchten zullen zij zich tijdens de acties stipt aan de veiligheidsregels houden. Dat betekent onder meer dat ze geen koffers zwaarder dan 25 kilogram tillen zonder hulp.

Volgens FNV kampt Swissport al langer met een onderbezetting. Begin oktober zou het bedrijf de werknemers echter hebben laten weten dat het werk voortaan met nog minder mensen gedaan moest worden. Er werken zo'n duizend mensen bij het bedrijf.

Stiptheidsacties bij incheckbalies Schiphol
Stiptheidsacties bij incheckbalies Schiphol (Foto: ANP)

Klanten Knab opgelicht door cybercriminelen

Een handvol klanten van internetbank Knab is deze week in een oplichterstruc getrapt, meldt Trouw. Op Google was een valse inlogpagina van Knab gezet, die er precies zo uitzag als de echte inlogpagina.

Nietsvermoedende klanten probeerden via die neppagina in te loggen op hun account, wat tot twee keer toe mislukte. De criminelen zaten op dat moment al in het account en konden bij elkaar 11.000 euro naar zichzelf overmaken. De bank heeft overigens alle frauduleuze overboekingen kunnen blokkeren of tegenhouden en iedere gedupeerde heeft inmiddels zijn geld terug.

Knab zegt door de truc te zijn overvallen. "Dat onze inlogpagina een-op-een gekopieerd is, dat kenden we nog niet. Net als phishing via frauduleuze betaalde advertenties die in Google bovenaan in de zoekresultaten verschijnen", aldus woordvoerster Anne Ruth Groen.

De reactie van Knab verbaast hoogleraar Cybersecurity Michel van Eeten. "Dit weten banken al tien jaar. De kleine spelers hebben jaren in de veronderstelling geleefd dat ze niet interessant zijn voor criminelen, daarin is nu blijkbaar verandering gekomen."

Klanten Knab opgelicht door cybercriminelen
Klanten Knab opgelicht door cybercriminelen (Foto: BuzzT)

NVWA: listeria in gerookte spekblokjes van Zwanenberg

In de gerookte spekblokjes van voedselproducent Zwanenberg met houdbaarheidsdata 18 en 22 december is de listeriabacterie aangetroffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert consumenten om het spek niet te eten. Klanten kunnen de spekjes terugbrengen naar de supermarkt en krijgen dan hun geld terug of kunnen natuurlijk nieuwe spekjes meenemen.

Eerder werd al het spek bij Hoogvliet en Coop uit de schappen gehaald, nu waarschuwt de NVWA ook voor besmet vlees van Poiesz, Dirk, Dekamarkt, Jan Linders en groothandel Sligro.

Listeria kan volgens de NVWA een voedselinfectie veroorzaken. Vooral mensen met een verminderde weerstand moeten oppassen. Volgens producent Zwanenberg is er geen gevaar als het spek goed lekker doorbakken is voor consumptie.

'Ik heb er geen problemen mee om hier nog een tijdje te zitten'

Juan Mata is inmiddels 29 jaar, maar aan stoppen wil hij absoluut niet denken. De Spanjaard is op zijn plek bij Manchester United.

Het contract van Mata loopt komende zomer af, maar als het aan hem ligt speelt hij nog jaren op Old Trafford. "Waarom niet? Ik ben 29 jaar en hopelijk kan ik nog enkele jaren voetballen", vertelt de middenvelder in gesprek met ESPN. "Het zou geweldig zijn als ik net als Ryan Giggs tot mijn veertigste voetbal. Maar dat is nog ver weg, elf jaar. De club is gigantisch en de aanhang was altijd al gigantisch."

Mata speelt sinds januari 2014 voor the Red Devils, die hem destijds voor 44 miljoen euro overnamen van Chelsea. Hij stelt dat hij zich al sinds het begin thuis voelt in de stad. "Nu breekt alweer mijn vierde jaar in Manchester aan. Je weet nooit wat er in het voetbal en in het leven kan gebeuren. Maar nu voel ik me gelukkig hier en ik heb er geen problemen mee om hier nog een tijdje te zitten."

"Als je me een paar jaar geleden had gevraagd of ik manager wilde worden, dan had ik 'nee' gezegd. Ik denk dat iedere voetballer na twintig jaar profvoetbal als eerst denkt aan relaxen. Eerst een jaar of twee andere dingen doen in het leven. Maar op het moment, met alles meegenomen, zou ik niet bij voorbaat een rol als manager weigeren. Ik weet het gewoon nog niet."

Braafheid: "Hij zit nu nog niet eens aan zijn top"

Edson Braafheid denkt dat Stefan de Vrij een stap hogerop kan. Het contract van de centrale verdediger bij SS Lazio loopt komende zomer af.

De 25-jarige verdediger stapte in de zomer van 2014 voor zeven miljoen euro over van Feyenoord naar Lazio. Braafheid speelde tussen 2014 en 2016 bij de Romeinen en was in die periode dus een ploeggenoot.

"Stefan is een beest. Hij zit nu nog niet eens aan zijn top", vertelt Braafheid in gesprek met FOX Sports . "De concentratiefoutjes die hij in Nederland maakte, zijn er helemaal uit. Stefan kan zo sober spelen en is inmiddels uitgegroeid tot een van de bepalende spelers bij Lazio. Hij is zeker klaar voor een stap omhoog."

“Stefan zou in Engeland niet misstaan, want hij is verdedigend heel sterk. Maar Stefan is voetballend ook erg goed, dus er kan bij Barcelona, Real Madrid of in Duitsland ook wel een plekje zijn voor hem. Bij een voetballende club is altijd een plekje voor Stefan."

Disney's hit 'Let it Go' is plagiaat? Oordeel zelf...

Het nummer Let It Go, de 'theme song' van Disneys populaire animatiefilm Frozen uit 2013, is 'schaamteloos gejat', aldus Jaime Ciero. De zanger zegt dat het nummer overduidelijk geïnspireerd is op zijn track Volar, die hij in 2008 uitbracht en volgens hem wereldwijd werd gedraaid op de radio.

Daarom klaagt Ciero zowel Disney als de zangeressen Demi Lovato en Idina Menzel aan. Lovato zong het nummer voor het album in en Menzel voor de film.

Ondanks dat Ciero's nummer Spaanstalig is, zijn er volgens hem wel degelijk overeenkomsten te vinden met de monsterhit Let It Go. Hij zegt dat de structuur, de combinatie van muzieknoten, melodieën en teksten akelig veel op die van hem lijken.

Mocht Ciero de rechtszaak winnen, dan kan hij een flinke som geld tegemoet zien. Hij eist zijn deel op van de film, het album en van de marketingcampagne die rondom de film is uitgebracht.

Oordeel zelf.

Schutter Las Vegas vuurde ruim 1100 kogels af

De schutter die een bloedbad aanrichtte in de Amerikaanse stad Las Vegas, vuurde daarbij ruim 1100 kogels af. Ook troffen onderzoekers ongeveer 4000 ongebruikte stuks munitie aan in de hotelkamer van dader Stephen Paddock, zei sheriff Joe Lombardo tegen de lokale krant Las Vegas Review-Journal.

Paddock opende begin oktober vanuit een hotelkamer het vuur op concertgangers. Daardoor kwamen 58 mensen om het leven en raakten meer dan 500 personen gewond. Hij schoot ook richting de gang buiten zijn hotelkamer. Daardoor liep een beveiliger letsel op.

De autoriteiten weten nog steeds niet waarom Paddock besloot tot de moordpartij. Ook is nog onduidelijk waarom de Amerikaan op enig punt stopte met schieten. In zijn kamer lagen nog duizenden ongebruikte kogels. De sheriff vertelde dat "meerdere wapens"van Paddock blokkeerden, maar hij noemde geen aantal.

Schutter Las Vegas vuurde ruim 1100 kogels af
Schutter Las Vegas vuurde ruim 1100 kogels af (Foto: ANP)

Boze moeder: Doornroosje is #metoo

Sprookjes als Doornroosje zijn schuldig aan het inwortelen van fout seksueel gedrag bij kinderen. Althans, dat roept mafklapper Sarah Hall op Twitter. Hall is moeder van een zesjarige jongen en maakt zich druk over seksueel misbruik in sprookjes. Ze pleit er dan ook voor dat bijvoorbeeld Doornroosje niet langer wordt voorgelezen op school.

Tijdens het voorlezen van het book aan haar zoontje Ben besefte de bezorgde moeder zich dat ze een potentiele verkrachter aan het opvoeden was door hem een sprookje voor te lezen dat kinderen leert dat het oké is om een vrouw te kussen als ze slaapt.

Doornroosje wordt wakker gekust door een prins, maar zij geeft helemaal nooit toestemming om gekust te worden. Sterker nog; ze sláápt zelfs en dat is op z'n minst aanranding. Hoe dan ook is het absoluut geen goed voorbeeld voor kinderen.

Smerig seksistisch aanrandingsgedrag in kindersprookjes
Smerig seksistisch aanrandingsgedrag in kindersprookjes 

Hall's ogen werden definitief geopend door de #MeToo discussie, zo vertelt ze tegen Britse media. Zo zouden er nog veel meer sprookjes zijn met het probleem van 'kussen zonder toestemming'.

Hieronder een video van het voorval. Let op; kan schokkende beelden bevatten!

Brett Ratner niet meer welkom bij zijn kapper

Het zijn slechte tijden voor Brett Ratner. De Hollywood-regisseur is door meerdere vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik, wat hem zijn baan bij Warner Bros. kostte. Ook is hij 'persona non grata' op de set van de nieuwe Wonder Woman-film, die hij zou regisseren. Hoewel Ratner alle aantijgingen tot dusver heeft ontkend, ziet het er niet goed uit voor hem.

Want naast bovenstaande verbanningen is Brett namelijk ook niet meer welkom bij zijn vaste kapper, waar hij al jaren kind aan huis was. Maandelijks bracht hij een bezoek aan de salon van Sally Hershberger in Beverly Hills, maar die zitten niet meer op Ratner te wachten na alle verhalen die over hem naar buiten zijn gekomen.

Ratner moet nu dus naast een nieuwe baan ook nog op zoek naar een nieuwe kapper.

Brett Ratner niet meer welkom bij zijn kapper
Brett Ratner niet meer welkom bij zijn kapper (Foto: BuzzE)

Vrouw twee keer in gezicht gesneden

De politie is op zoek naar de dader of daders van twee mishandelingen in Rotterdam op straat in september en oktober, waarbij dezelfde vrouw met een scherp voorwerp in het gezicht is gesneden. Het is onduidelijk of het om op zichzelf staande incidenten gaat, of dat er sprake is van één dader. Het signalement komt in beide zaken – deels – wel overeen.

De dader is een negroïde 20 tot 30 jarige man van ongeveer 1.75 meter met gemillimeterd zwart kroeshaar en een pokdalig gezicht. Hij heeft een slank/normaal postuur en spreekt accentloos Nederlands. 

In de nacht van 2 op 3 september wordt het slachtoffer na haar werk in een uitgaansgelegenheid in de parkeergarage van de Kruiskade mishandeld. Rond 04:30 uur op de vroege zondagochtend pakte een man haar gezicht vast, en sloeg hij haar. De vrouw kon vluchten, maar raakte wel gewond aan haar wang. Mogelijk heeft de man een stuk glas of een ander scherp voorwerp in zijn handen gehad, waardoor hij haar kon verwonden.

Ruim een maand later was de vrouw opnieuw slachtoffer van een mishandeling. Op 29 oktober liep zij ’s nachts rond 03:00 uur (wintertijd) op de Coolsingel als ze iets tegen haar kaak voelt. Ze zag een mes en een donkere hand. De dader rende weg zonder iets te zeggen. Het slachtoffer voelde aan haar kaak en zag bloed. Later wordt de wond in het ziekenhuis met vijf hechtingen gedicht.

De politie is op zoek naar getuigen van beide aanvallen.

Wijkagent: 'Circus niet weg om bedreiging'

Het Sinterklaascircus in Spangen dat te kampen kreeg met vernielingen en bedreigingen met betrekking tot het 'platbranden van de tent' is volgens de lokale wijkagent, André van Wingerden, niet vertrokken wegens bedreiging. "Het verhaal klopt niet, er wordt in Spangen niet voor geweld gebogen", aldus de dappere diender. "Als waar was dat circus weg zou gaan om bedreigingen zou ik dat niet laten gebeuren", zegt André van Wingerden op Twitter. "Al moet ik zelf 24/7 voor de deur liggen. Maar het is niet waar."

Circusdirecteur Wouter Zuidema stelt in een nieuwe verklaring dat hij niet persoonlijk is bedreigd. "Dat het circus vertrok had met een aantal zaken te maken: Miscommunicatie, weinig bezoekers en negatieve reclame."

"Iedereen trok zijn handen van het circus af", zegt Ninny Duarte Lopes, die zaterdag met een andere vrouw demonstreerde tegen Zwarte Piet bij het circus. "Ze hebben zich niet aan de afspraken gehouden. Dat er geen bezoekers kwamen, heeft volgens mij te maken met de hoge toegangsprijs." 

NOS.nl meldt dat volgens de wijkagent op Facebook een nare reactie is geplaatst over het Sinterklaascircus en twee anti-Piet-demonstranten korte tijd bij de tent hebben gedemonstreerd. "Daarna is er gesurveilleerd en veel contact geweest met Zuidema, maar zijn er geen bedreigingen meer geweest. Zuidema zei zelf ook dat hij zich niet herkende in het artikel in de lokale krant."

Nederlander besteedt online meer in het buitenland

Nederlandse consumenten kochten in de eerste helft van 2017 voor ruim 600 miljoen euro aan producten bij buitenlandse webwinkels binnen de EU. Dit is een groei van 19% ten opzichte van de eerste helft van 2016. Dit meldt het CBS op basis van lopend big data onderzoek naar de online uitgaven van Nederlanders bij buitenlandse webwinkels.

Het gaat hier om online aankopen van goederen door Nederlandse consumenten bij bedrijven die binnen de Europese Unie, maar niet in Nederland gevestigd zijn. Buitenlandse webwinkels die per jaar meer dan 100.000 euro verkopen aan Nederlandse consumenten zijn verplicht om BTW-aangifte te doen. Deze aangiften zijn gebruikt als bron. De cijfers zijn berekend op basis van een nieuwe methode die nog in ontwikkeling is, en zijn dus voorlopig. De foutmarge op de totale omzet is ongeveer 5 procent.

Internetverkoop
De internetverkopen van in Nederland gevestigde webwinkels namen in het eerste halfjaar van 2017 met 18 procent toe. Dit kunnen pure webwinkels zijn, maar ook detailhandelsbedrijven met zowel een fysieke winkel als een webwinkel. De omzetgroei van Nederlandse webwinkels in het eerste halfjaar is vergelijkbaar met de groei van de in Nederland behaalde omzet van buitenlandse webwinkels. In 2015 en 2016 groeide de omzet van Nederlandse webwinkels gemiddeld minder snel dan die van buitenlandse webwinkels.

In het derde kwartaal van 2017 groeide de omzet van Nederlandse webwinkels met 21 procent, de internetaankopen bij buitenlandse webwinkels zijn nog niet bekend. Het onderscheid tussen Nederlandse en buitenlandse webwinkels is voor een consument niet altijd goed te maken. Webwinkels van buitenlandse bedrijven zijn namelijk vaak gewoon in het Nederlands.

Vanuit macro-economisch oogpunt is het onderscheid echter wel relevant. Aankopen bij buitenlandse webwinkels dragen namelijk niet bij aan de Nederlandse economie, in tegenstelling tot aankopen bij Nederlandse webwinkels. Van de totale online detailhandelsaankopen vindt ongeveer 10 procent plaats bij een Europese webshop.

BTW-Aangifte
De online aankopen van Nederlanders bij buitenlandse webwinkels binnen de EU worden gemeten op basis van BTW-aangiften. Bedrijven die vanuit andere landen binnen de EU producten aan Nederlandse consumenten verkopen zijn verplicht om in Nederland een BTW-aangifte in te dienen. Hierbij geldt een drempelbedrag van honderdduizend euro per jaar. Buitenlandse bedrijven binnen de EU waarvan de jaarlijkse omzet aan zogeheten afstandsverkopen onder deze grens valt, hoeven geen aangifte te doen.

Het gebruik van BTW-aangiften als bron maakt het mogelijk om inzichtelijk te maken bij welke buitenlandse webwinkels binnen de EU Nederlandse consumenten producten aanschaffen. In dit onderzoek zijn dus vooralsnog alleen buitenlandse webwinkels meegenomen die voor meer dan 100 duizend euro leveren aan Nederlanders. De totale bestedingen van Nederlandse consumenten bij Europese webwinkels wordt daardoor onderschat. Het CBS kan geen indicatie geven van de omvang van deze onderschatting.

Mannen shoppen vaker online dan vrouwen

Nederlanders doen hun inkopen steeds vaker online. In 2017 kocht meer dan een kwart levensmiddelen of cosmetica via internet, een jaar eerder was dat nog 19%. Kleding en sportartikelen worden echter nog altijd het vaakst online gekocht. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS-onderzoek ‘ICT-gebruik van huishoudens en personen 2017’.

Van de Nederlanders van 12 jaar of ouder gaf 76% aan in 2017 wel eens iets online te hebben gekocht. Een jaar eerder was dat nog 73%. Kocht in 2016 nog 19% levensmiddelen of cosmetica via internet, dit jaar is dat 26%. Ook bijna alle andere onderzochte goederen en diensten werden meer via het internet gekocht. Het populairst blijven kleding (52%), reizen en accommodaties (48%), en kaartjes voor evenementen (45%).

Vaker en duurder
Niet alleen nam het aantal mensen dat online aankopen doet toe, ook de frequentie steeg dit jaar iets. 23 procent van de Nederlanders kocht in de drie maanden voorafgaand aan het onderzoek drie tot en met vijf keer iets via internet. Dat was in 2016 nog 20%. Ook het aankoopbedrag steeg licht. Het bedrag dat op internet werd besteed ligt het vaakst tussen 100 en 500 euro; 25 procent van de Nederlanders deed dit jaar aankopen in die prijsklasse. In 2016 was dat met 23% iets minder. 5% zegt voor 1.000 euro of meer online aan aankopen gedaan te hebben.

Mannen kooplustiger dan vrouwen
In 2017 zei 7% van de mannen meer dan tien keer iets gekocht te hebben in de afgelopen drie maanden voorafgaand aan het onderzoek, tegen 5 procent van de vrouwen. Mannen shoppen niet alleen vaker dan vrouwen, ze besteden ook meer. 6% van de mannen winkelde online voor 1.000 euro of meer, terwijl 3% van de vrouwen dit deed.

Klachten
Met de toename van het aantal online shoppers stijgt ook het aantal klachten. Zei in 2016 nog 42% van de personen het afgelopen jaar problemen te hebben ervaren, in 2017 was dit 45%. Te late levering van bestelde producten is het meest genoemde probleem; bijna een kwart klaagde hierover. Op de tweede en derde plaats volgen technische problemen bij het bestellen of betalen (13%) en het ontvangen van verkeerde of beschadigde goederen (10%).

Offline shoppen
Zo’n 2,5 miljoen Nederlanders gaven aan in het jaar voorafgaande aan het onderzoek géén online aankopen gedaan te hebben. Ongeveer 80% geeft als belangrijkste reden op dat ze liever een winkel bezoeken, bijvoorbeeld om het product in het echt te zien. Andere redenen zijn (telkens genoemd door ruim 30%) niet weten hoe goederen of diensten online aangeschaft moeten worden, er te weinig ervaring mee hebben en bezorgd zijn over veiligheid en privacy. Gebrek aan vertrouwen in correcte levering, klachtenafhandeling en retourprocedure spelen een kleinere rol.

Mannen shoppen vaker online dan vrouwen  (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Mannen shoppen vaker online dan vrouwen (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)


Almere en Breda hebben beste binnenstad

Breda en Almere mogen de komende twee jaar zeggen dat zij de beste binnenstad van Nederland hebben. Dat heeft organisator Platform Binnenstadsmanagement donderdag bekendgemaakt in Rotterdam.

Het "bruisende centrum" van Almere verraste de jury van de Verkiezing Beste Binnenstad aangenaam. Almere sleepte zo de prijs in de wacht voor beste binnenstad in de categorie middelgrote steden. Breda won in de categorie grote steden. Het bijzondere van Breda is dat eigenlijk iedere bezoeker zich daar welkom voelt in de "gezellige binnenstad", aldus de jury donderdag bij de bekendmaking van de prijzen.

De Verkiezing Beste Binnenstad wordt iedere twee jaar georganiseerd. De jury bekijkt hoe de steden zich hebben ontwikkeld op het gebied van toekomstbestendigheid, verblijfsklimaat, voorzieningenaanbod en bestrijding van leegstand. De vorige keer kwamen Rotterdam en Gouda als beste uit de bus.

Almere en Breda hebben beste binnenstad
Almere en Breda hebben beste binnenstad (Foto: ANP)

Lil'Kleine en Boef grote winnaars XITE Award

Rappers Boef en Lil'Kleine hebben belangrijke prijzen bij de XITE Awards in de wacht gesleept. Boef won met Habiba de award voor Best Music Video en samen met Lil'Kleine de award voor Best Song voor hun nummer Krantenwijk. De prijs voor Best Collab ging naar Lil'Kleine, SBMG en Dj Stijco voor hun nummer 4x Duurder.

De muziekzender riep Ronnie Flex uit tot Best Dutch, Dimitri Vegas & Like Mike kregen de award voor Best Belgian, en Dua Lipa was de winnaar van Best International.

Eerder deze week kreeg Supergaande al de prijs voor Best Online Artist en werd Martin Garrix uitgeroepen tot Best DJ.

Lil'Kleine en Boef grote winnaars XITE Award
Lil'Kleine en Boef grote winnaars XITE Award (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.