Leerlingen 'meisje' of 'dame' noemen zorgt voor ongerustheid

In Groot-Brittannië worden schoolhoofden gewaarschuwd dat het 'meisjes constant herinneren aan hun geslacht' door aan ze te refereren als 'meisjes' of 'dames' weleens voor onrust kan zorgen. Dat advies werd geuit door voormalig medewerkster Geestelijke Gezondheid van de Britse regering, Natasha Devon. Zij werd na negen maanden dienst ontslagen wegens haar doorlopende kritiek op de beleidsvoering.

Mevrouw Devon bepleit dat er bewust alléén gebruik gemaakt dient te worden van genderneutrale taal als je leerlingen of studenten aanspreekt. Volgens Devon is het neerbuigend om op een school voor alleen meisjes te spreken over 'meisjes of dames'. Datzelfde zou overigens wat deze mafklapper betreft moeten gelden voor jongens.

"Ik denk niet dat het zinvol is om continu herinnerd te worden aan je geslacht en alle stereotyperingen die daarbij horen". In plaats van jongens of meisjes, danwel heren of dames, zou men moeten spreken over 'leerlingen', 'studenten' of 'mensen'. Min of meer zoals de NS al doet door geen 'dames en heren' meer te zeggen maar 'reizigers' (m/v?)

Werd er vroeger bij jou op school gesproken over 'jongens en meisjes' of 'dames en heren' en zo ja, hoeveel stress en onrust heeft dat jou bezorgd? Ben je erdoor getekend voor het leven?