Bobsleegrootheid Zubkov raakt dubbel olympisch goud kwijt

Bobsleegrootheid Alexander Zubkov moet zijn twee gouden olympische medailles inleveren. De Rus won in Sochi in 2014 olympisch goud in de tweemansbob en in de viermansbob, maar naar aanleiding van het onderzoek van het Internationaal Olympisch Comité naar Russische staatsdoping tijdens die Spelen, heeft het IOC besloten Zubkov te diskwalificeren.

Van alle tot nu toe geschorste en gediskwalificeerde atleten van de Spelen van Sochi is Zubkov met afstand de grootste. Naast zijn twee olympische titels pakte hij zilver in 2006 en brons in 2010, één keer goud, drie keer zilver en twee keer brons op WK's en schreef hij maar liefst zeven World Cup-eindklassementen op zijn naam, met nog vele tweede en derde plaatsen daarbij.

Zubkov is tegenwoordig de coach van het Russische bobsleeteam, maar dat team zal in elk geval voor de Spelen van Pyeongchang op zoek moeten naar een nieuwe coach: Zubkov is voor het leven geschorst van de Spelen, in welke hoedanigheid dan ook. Dat geldt overigens ook voor Olga Stulneva, Zubkov's aanzienlijk minder succesvolle landgenote, die in Sochi als negende eindigde bij de vrouwen.