Eerste veroordeling voor matchfixing bij de UFC

De Zuid-Koreaanse MMA-vechter Bang Tae-hyun is vrijdag tot tien maanden celstraf veroordeeld voor zijn aandeel in matchfixing. De rechtbank vond voldoende bewijs om Bang schuldig te vinden aan het aannemen van ruim 92.000 dollar -ruim 77.000 euro- om een gevecht te verliezen tijdens een UFC-gala gehouden in Seoul in 2015. Drie gokkers die hem geld hadden betaald zijn tot niet nader genoemde celstraffen veroordeeld.

'Corruptie beschadigt de geloofwaardigheid van sport, waarbij het negatieve imago tijdens internationale wedstrijden zelfs kan uitstralen op het land zelf', aldus de rechtbank. 'Bang had de verplichting om verantwoordelijk om te gaan met het sportieve aspect van zijn werk, maar hij koos anders en speelde een niet onbelangrijke rol in deze corruptiezaak. We nemen echter wel in ogenschouw dat Bang uiteindelijk de partij toch won en het ontvangen geld weer teruggaf.'

Inderdaad, tot zijn gespeelde verbazing won Bang het gevecht tegen Leo Kuntz tijdens UFC Fight Night 79, terwijl hij deze had moeten verliezen. Met de gokkers had de, inmiddels 34-jarige, vechtsporter namelijk afgesproken dat hij de eerste twee ronden zou verliezen. Dat geintje ging echter niet door toen de jury Bang tóch als winnaar aanwees.


Bang speelt de onschuld zelfe nadat hij tot winnaar is uitgeroepen (Bron: UFC)

1,7 miljoen inzet
Uiteindelijk verklaarde Bang dat hij zich bedacht had en toch voor de winst zou vechten, nadat medewerkers van de UFC hem vlak voor zijn gevecht hadden benaderd en medegedeeld dat er voor zijn gevecht met Kuntz ongewoon veel transacties waren gedetecteerd bij internationale wedkantoren. De UFC vroeg zich af of er valsgespeeld zou worden.

Bij het begin van het gala stond Bang namelijk nog als favoriet bij de bookmakers genoteerd, maar vlak voor het gevecht kantelde die favorietenrol gigantisch toen er in korte tijd enorme bedragen op verlies van de Zuid-Koreaan en winst van de Amerikaan werden gewed. Bang ontkende in de kleedkamer enige betrokkenheid bij omkoping, maar bleek later zelf 43.000 dollar op winst van Kuntz gewed te hebben. In totaal zouden gokkers 1,7 miljoen dollar op winst van Kuntz ingezet hebben.

'Banger voor de UFC dan voor de Koreaanse maffia'
Tegenstander Kuntz herinnert zich dit voorval nog goed. '
De UFC-officials waren er zeker van dat er iets niet in de haak was met ons gevecht, juist vanwege die wedkansen die zo abrupt omdraaiden. Ze vertelden ons dat als één van ons niet goed zou presteren, die persoon lijdend voorwerp van een onderzoek zou worden.' Kuntz kon zich niet voorstellen dat Bang niet alles gaf tijdens hun gevecht. 'Ik bedoel, hij sloeg me bijna knock-out, ik was een fractie van een seconde bewusteloos. Dat probeer je niet als je wilt verliezen. Blijkbaar was hij banger voor de UFC dan voor de Koreaanse maffia.'

Bang vecht inmiddels niet meer bij de grootste MMA-organisatie ter wereld sinds hij tijdens UFC Fight Night 93 verloor van Nick Hein. Bang was de zevende Zuid-Koreaan ooit die bij de UFC heeft gevochten, maar was nooit echt succesvol en nam afscheid na in totaal twee overwinningen en drie verliespartijen.