Twee jaar cel geŽist tegen nep-Satudarahlid

Monique Verlind (DJMO)

Het Openbaar Ministerie heeft twee jaar cel geëist tegen een 45-jarige man uit Amsterdam voor een poging tot afpersing en verboden wapenbezit. In november en december 2016 zou hij zijn slachtoffers hebben bedreigd en om geld hebben gevraagd. Ze moesten hem 16.000 euro betalen, anders zouden er nare dingen gebeuren. Bij het dreigen deed hij zich voor als lid van motorclub Satudarah.

Op 24 november stapte verdachte een garage in Lisse binnen. Ruim een kwartier heeft hij daar staan dreigen en met de vuisten op tafel geslagen. 'Wij van Satudarah willen centen zien", riep hij onder meer. "Let op je knieschijven. Als dat niet werkt, sla ik ook je kop van je romp. Dat wil je echt niet, je weet niet waartoe we in staat zijn. Satudarah kan heel nare dingen doen." Uit onderzoek is overigens niet gebleken dat verdachte ook daadwerkelijk lid is van Satudarah.

Een maand later belde hij zijn slachtoffers op en uitte opnieuw bedreigingen. Hij zou ook de familieleden van de slachtoffers iets aandoen. Volgens de officier van justitie heeft verdachte daarmee heel veel angst veroorzaakt bij de slachtoffers, angst die er nog steeds zit. Bij zijn aanhouding werd in de auto nog een ploertendoder gevonden.