FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 15 oktober 2017

'Enfant terrible' Momota wint Dutch Open badminton

Badmintonner Kento Momota heeft de Dutch Open in Almere op zijn naam geschreven. De Japanner was in de finale veel te sterk voor zijn landgenoot Yu Igarashi: 21-10, 21-12. De 23-jarige Momota is de voormalig nummer twee van de wereld, maar werd vorig jaar in de aanloop naar de Olympische Spelen door de nationale bond geschorst omdat hij een illegaal casino in Japan had bezocht.

De Amerikaanse nummer elf van de wereld, Beiwen Zhang, won het toernooi bij de dames. De Canadese Michelle Li was in de finale niet opgewassen tegen Zhang: 21-16, 21-14. Jacco Arends en Selena Piek verloren de finale in het gemengd dubbelspel van het Britse duo Marcus Ellis en Lauren Smith: 21-17, 21-18.

FOK! sportfoto-onderschrift week 41

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is X11 met het volgende onderschrift: "Grrrutjes-nog-aan-toe, wat een coureur toch allemaal niet moet doen om op Fok! te komen."

De opgave van deze week:

We troffen Dick Advocaat zo aan tijdens een persconferentie, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)
We troffen Dick Advocaat zo aan tijdens een persconferentie, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)

Valencia na krankzinnig duel naar plek twee in La Liga

Valencia heeft in een knotsgekke wedstrijd tegen Real Betis aan het langste eind getrokken. De toeschouwers in Sevilla kregen negen goals te zien.

Valencia had in de eerste helft geen kind aan Betis, maar de eerste goal van de bezoekers liet lang op zich wachten. Na ruim een halfuur spelen zorgde Geoffrey Kondogbia voor de verdiende voorsprong door een hoekschop van Dani Parejo krachtig tegen de touwen te koppen. Vlak voor het rustsignaal maakt Gonçalo Guedes er op formidabele wijze 0-2 van: de Portugese middenvelder annex vleugelspeler profiteerde van zwak wegwerken van de verdediging van de thuisploeg en schoot het leer vanaf 25 meter in de kruising.

Real Betis kreeg na 55 minuten de kans om het weer spannend te maken: de bal ging na een handsbal van Kondogbia op de stip, maar Sergio León knalde tegen de benen van doelman Norberto Neto. Valencia leek de wedstrijd hierna makkelijk uit te spelen, want Rodrigo en Santi Mina tekenden voor een 0-4 stand. Real Betis gaf echter niet op en scoorde via Joel Campbell, Antonio Sanabria en Cristian Tello. Valencia deed hierna weer wat terug: Simone Zaza en Andreas Pereira zetten een 3-6 eindstand op het scorebord in Andalusië.

Door de overwinning stijgt Valencia naar de tweede plaats in La Liga. De ploeg heeft vier punten minder dan koploper Barcelona en één puntje voorsprong op Real Madrid.

Uitslagen La Liga zondag
Real Betis - Valencia 3-6
Eibar - Deportivo la Coruña 0-0
Girona - Villarreal 1-2
Malaga - Leganes 0-2

Icardi beslist Milanese derby met hattrick

Internazionale heeft thuis tegen AC Milan de Derby della Madonnina gewonnen. De thuisploeg gaf twee keer een voorsprong uit handen, maar in de slotminuut werd het 3-2.

Internazionale begon zeer voortvarend aan het treffen met de aartsrivaal en Antonio Candreva was na twaalf minuten spelen dicht bij de openingstreffer: de buitenspeler kon vanaf twintig meter een geplaatst schot produceren, maar de poging van de Italiaan raakte de lat. Even later was Candreva wél betrokken bij een goal, aangezien hij halverwege de eerste helft een afgemeten voorzet gaf op Mauro Icardi. De Argentijn, die tot dan toe nauwelijks in het stuk voorkwam, reageerde alerter dan de Milan-verdedigers, verlengde het leer naar de verre hoek van het doel en liet Gianluigi Donnarumma kansloos.

In de tweede helft kwam het eerste serieuze gevaar van Milan: Suso vond vanuit de tweede lijn de ruimte voor het schot en dat werd vervolgens met één hand gepareerd door Samir Handanovic. Even later had de Spanjaard meer geluk: na 56 minuten krulde de linkspoot de bal beheerst in de verre hoek, nadat hij te veel ruimte had gekregen van i Nerazzurri . Milan hoopte hierna door te drukken en kreeg een kans via Giacomo Bonaventura, maar het was de tegenstander dat voor een tweede keer toesloeg.

Lucas Biglia leed balverlies waarna de bal uiteindelijk bij Ivan Perisic terechtkwam. Op aangeven van de Kroaat volleerde Icardi vervolgens stijlvol binnen: 2-1. Internazionale kon ook die voorsprong niet vasthouden, want tien minuten voor tijd gleed Bonaventura bij de tweede paal de 2-2 binnen. De assist kwam op naam van Fabio Borini. Daar leek het ook bij te blijven, maar in de laatste minuut mocht Icardi na een overtreding van Ricardo Rodríguez aanleggen vanaf elf meter en de Argentijn maakte geen fout: 3-2.

Internazionale staat nu met 22 punten op de tweede plaats in de Serie A en heeft twee punten minder dan het nog foutloze Napoli. AC Milan staat met twaalf punten op de tiende stek.

Uitslagen Serie A zondag
Internazionale - AC Milan 3-2
Fiorentina - Udinese 2-1
Bologna - SPAL 2-1
Cagliari - Genoa 2-3
Crotone - Torino 2-2
Sampdoria - Atalanta 3-1
Sassuolo - Chievo 0-0

Hockeyers Bloemendaal nieuwe koplopers na flinke zege op SCHC

De Hoofdklasse in het mannenhockey heeft een nieuwe koploper en de naam is Bloemendaal. De Mussen wonnen makkelijk van SCHC, onder meer dankzij drie doelpunten van Thierry Brinkman. Doordat Kampong en Amsterdam de punten deelden, stijgt Bloemendaal naar de eerste plek.

'10 Yannick van der Drift 0-1
'12Thierry Birnkman 0-2
'21 Daan Dullemeijer 1-2 (sc)
'24 Thierry Brinkman 1-3
'37 Thierry Brinkman 1-4
'46 Jasper Brinkman 1-5
'55 Floris Wortelboer 1-6
'58 Xavi Lleonart 1-7

Kampong – Amsterdam 2-2 (1-1)
Een topper waar uiteindelijk de strafcorners een grote rol speelden. Drie van de vier doelpunten werden gemaakt uit de corner. Door het delen van de punten is Kampong de koppositie kwijt. Daar staat nu Bloemendaal. 

'22 Quirijn Caspers 1-0
'27 Justin Reid-Ross 1-1 (sc)
'40 Martijn Havenga 2-1 (sc)
'48 Justin Reid Ross 2-2 (sc)

HGC – Den Bosch 3-2 (0-1)
HGC presteert ondanks het missen van zijn aanvoerder en één van zijn belangrijkste spelers Floris van der Linden, keurig. Zondag versloegen de Gazellen in eigen huis Den Bosch. Zij bezetten nu de vijfde plek, maar hebben met evenveel punten nog altijd zicht op een playoff-plek.

'4 Laz Omrani 0-1
'45 Tristan Algera 1-1 (sc)
'49 Nick Budgeon 2-1
'52 Tijn Stuve 2-2
'59 Willem Rath 3-2 (sc)

Almere – Rotterdam 0-1 (0-1)
En weer verliest Almere met slechts één doelpunt verschilt. Dit keer was Rotterdam de boosdoener. Simon Egerton scoorde voor de bezoekers. Almere staat op basis van doelsaldo op de voorlaatste plek.

'13 Simon Egeron 0-1

Pinoké – Oranje-Rood 0-3 (0-3)
Vorig jaar won Pinoké nog zo verrassend het duel met Oranje-Rood, maar dit keer lieten de Eindhovenaren zich niet overdonderen door de Steekneuzen. De Belgische Thomas Briels tekende voor de eerste twee goals en aanvoerder Mink van der Weerden maakte het al in de 24ste minuut af met zijn goaltje. 

'7 Thomas Briels 0-1
'19 Thomas Briels 0-2
'24 Mink van der Weerden 0-3 (sc)

Hdm – Tilburg 2-3 (0-1)
Tilburg begint langzamerhand een beetje de angstgegner te worden van hdm. De onderlinge resultaten van de twee ploegen die twee jaar geleden nog uitkwamen in de Overgangsklasse zijn namelijk ruim in het voordeel van de Brabanders. Ook zondag was de ploeg van Jeroen Delmee hdm te slim af. Even leek het een remise te worden, toen Ruben Versteeg de 2-2 maakte, maar twee minuten later besliste goudhaantje Joep de Natris, ook niet voor het eerst, het duel in het voordeel van Tilburg.

'16 Joep de Natris 0-1
'37 Bas Scheer 0-2
'38 Cedric de Gier 1-2
'66 Ruben Versteeg 2-2
'68 Joep de Natris 2-3

Vrouwen Ajax zetten PEC in tweede helft opzij

De vrouwen van Ajax hebben in de Eredivisie een ruime zege bij kunnen schrijven. De regerend landskampioen zette PEC Zwolle in de tweede helft opzij: 5-2.

Liza van de Most en Kelly Zeeman brachten Ajax in de eerste helft op voorsprong, maar Yvette van Daelen sloeg met twee treffers terug en bracht PEC na een klein uur weer op gelijke hoogte. Desiree van Lunteren maakte tien minuten later de 3-2, Zeeman en nog eens Van Lunteren gooiden het duel in het laatste kwartier op slot.

PSV staat net negen punten op kop, Ajax, ADO Den Haag en FC Twente staan op acht, maar Ajax en ADO hebben wel een wedstrijd minder gespeeld.

Verweij klopt Kramer in Inzell

Koen Verweij heeft bij trainingswedstrijden in Inzell laten zien dat hij op de weg terug is. Verweij, die zich afgelopen zomer aansloot bij de Russische ploeg voor zijn trainingsopbouw richting de Winterspelen, reed de 1.500 meter in 1.44,70.

Sven Kramer werd tweede in 1.45,49, Jan Blokhuijsen reed met 1.45,99 de derde tijd.

Bij de vrouwen won Marrit Leenstra de 1500 meter in 1.56,67. Ireen Wüst reed de tweede tijd met 1.56,78.

Onderzoek naar racistische uitlatingen VVV-PSV

De politie start een onderzoek naar mogelijke racistische uitlatingen die gedaan zouden zijn tijdens of na afloop van de voetbalwedstrijd VVV-PSV zondagmiddag in Venlo. Dit doet de politie naar aanleiding van berichten in de media over deze kwestie.

Deze beelden zijn van dusdanige aard dat politie en Openbaar Ministerie een onderzoek gerechtvaardigd vinden. Uit het onderzoek zal moeten blijken of sprake is van een strafbaar feit en wie daarvoor verantwoordelijk is.

Knock-outs van week 41

Ook dit weekend is er weer flink gevochten in kooien en ringen wereldwijd. Dat harde werk mag best gezien worden, hier dan alsnog een aantal mooie knock-outs en acties van deze week. Deze week acties uit de MMA-show van Rizin die in het oog springen, de Japanse organisatie die het oude Pride-gevoel weer terug wil brengen.

Glory debuteerde met hun kickboksshows in China. Veel Chinese kickboksers die het tegen 'de rest van de wereld' opnam. Japanner Masaya Kubo had er zin in.

Een leverstoot van Rena is niet iets wat je gauw vergeet, technisch knock-out...

Een knie van Gabriel Oliveira smaakt naar meer.

Rizin laat nog eens zien dat een leverstoot niet iets is waar je van moet leren genieten

Ref-cam 

Grote vette kerel, maar vergis je niet

'are we doing spinning shit now?'

Diskwalificatie om het doorslaan na de bel. Boksers..tsk...

Lew Long vs Roberto Soldic

Scheids! Grijp eens in!

 Jack Shore wacht tot de laatste ronde om die vernietigende knie in te zetten.

Pavlyuchenkova wint toernooi Hong Kong

Anastasia Pavlyuchenkova heeft het WTA-toernooi van Hong Kong op haar naam geschreven. In de finale, die al met al ruim drie uur duurde, versloeg ze de Australische Daria Gavrilova met 5-7,6-3 en 7-6 (3).

Regen zorgde ervoor dat de wedstrijd begon met een vertraging van ruim zes uur. In de derde set lag de wedstrijd vanwege regen drie kwartier stil. Door al dat oponthoud was de partij pas 's nachts om drie over een plaatselijke tijd afgelopen.

Het oponthoud en deharde wind kwam het spel overigens niet ten goede. Er werden ruim honderd onnodige fouten gemaakt.

'Legendarische' keeper Huda (38) overlijdt na botsing met teamgenoot

De Indonesische voetbalwereld is in diepe rouw. Keeper Choirul Huda is daar zondag overleden na een ongelukkige botsing in een competitiewedstrijd. Huda werd 38 jaar en laat een vrouw en twee kinderen achter.

Met zijn club, Persela Lamongan, speelde Huda zondag in eigen huis in de Super League tegen Semen Padang. Enkele seconden voor het rustsignaal viel Padang-aanvaller Marcel Sacramento nog aan, waarbij de Braziliaan gestopt werd door een landgenoot van hem, verdediger Ramon Rodrigues van Persela. Rodrigues kwam daarbij erg hard in aanraking met zijn doelman, die wel overeind zat en flink pijn leek te hebben.

Medische hulp arriveerde snel en bracht Huda, die in elk geval nog ademde, naar het ziekenhuis, maar kort na aankomst was hij overleden. "Uit onze analyse bleek dat hij is overleden aan een zeer harde klap op zijn hoofd en de achterkant van zijn nek", aldus arts Zaki Mubarok. De clubs speelden het duel uit - keeper Ferdiansyah verving Huda en debuteerde zo - en breidden de 1-0 voorsprong uit naar een 2-0 zege.

"Gelijk na de wedstrijd is de hele selectie naar het ziekenhuis gegaan, waar we te horen kregen dat Huda was overleden", vertelt Aji Santoso, de baas van de club. "Dit is erg hard aangekomen bij ons allemaal." In Indonesië is Huda een ware legende, zeker bij zijn club. De keeper debuteerde er in 1999 als profvoetballer en zou de club nooit verlaten. Hij speelde uiteindelijk meer dan vijfhonderd wedstrijden voor zijn geliefde club.

De noodlottige botsing (Bron: YouTube)

Kwajongens stoken fikkie: 2 auto's in vlammen op

Afgelopen middag werden de brandweer en politie in Almelo afgestuurd op een brandmelding: er zou een bedrijfspand in de hens staan. Eenmaal ter plaatse bleek het gelukkig 'maar' te gaan om twee auto's; al scheelde het volgens de politie niet veel of het bedrijfspand was ook in vlammen opgegaan. 

Uit het onderzoek dat de politie verrichte bleek al snel dat twee jongens van 13 en 14 jaar als brandstichters konden worden aangemerkt. De politie aarzelde geen moment en liet de knapen van huis halen. Ze werden overgebracht naar het arrestantencomplex in Borne, waar ze officieel verhoord werden. 

Vrijwel meteen bekenden de twee dat het om 'een uit de hand gelopen kwajongensstreek' ging. Nadat de jongens verhoord waren,  zijn ze weer overgedragen aan hun ouders. 

Van Dijk knokt zich met Southampton naar gelijkspel

Southampton en Newcastle United hebben het zondag in een onderlinge confrontatie moeten doen met een puntendeling. De ploeg van Rafael Benítez kwam twee keer op voorsprong, maar The Saints, met Virgil van Dijk in de basis en Wesley Hoedt op de bank, toonden veerkracht en kwamen via twee goals van Manolo Gabbiadini langszij: 2-2. Door de remise blijven beide clubs in de middenmoot van de Premier League steken.

Het was Dusan Tadic die in de openingsfase de gevaarlijkste man was aan de zijde van Southampton. De ex-speler van FC Twente had een goede mogelijkheid de score te openen, maar de poging van de Serviër zoefde enkele centimeters over de lat. Aan de andere kant maakte Isaac Hayden wél een doelpunt: na onhandig verdedigen van Van Dijk kon de middenvelder vanaf de rand van de zestien meter Fraser Forster, die op het verkeerde been stond, passeren. De thuisploeg probeerde via onder anderen Van Dijk en Tadic op gelijke hoogte te komen, maar moest met een 0-1 achterstand de kleedkamer opzoeken.

Gabbiadini zorgde vlak na de rust voor de gelijkmaker door een lange bal van achteruit te controleren, de tegenstander voor lange tijd uit de buurt van de bal te houden, naar het midden van het strafschopgebied te dribbelen en Rob Elliot met een verdekt schot te verschalken. Twee minuten later schoot Ayoze Pérez alweer de 1-2 binnen: de Spanjaard moest na een zeer goedlopende aanval van Newcastle in eerste instantie nog zijn meerdere erkennen in Forster, maar zijn tweede poging belandde in de verre hoek.

Daarna probeerde Southampton een tweede treffer te forceren, maar waren de grootste mogelijkheden voor The Magpies, onder anderen voor Christian Atsu. Het was echter Gabbiadini die de thuisploeg wederom langszij schoot: arbiter Kevin Friend zag een overtreding van Florian Lejeune in het strafschopgebied, waarna de Italiaan de penalty op krachtige wijze benutte. Vervolgens creëerden beide teams weinig grote kansen en stond na negentig minuten spelen de 2-2 stand op het scorebord.

Blessure Tapia valt mee

De blessure die Renato Tapia zaterdagavond opliep in de wedstrijd tussen Feyenoord en PEC Zwolle (0-0) valt mee.

Na twintig minuten spelen moest de Peruviaan al vervangen worden, naar nu blijkt met een lichte hamstringblessure. Het is nog onzeker of Tapia komende dinsdag beschikbaar is, als Feyenoord het in eigen huis opneemt tegen Shakhtar Donetsk.

Feyenoord meldt via officiële kanalen dat komende dagen moet blijken hoe lang Tapia precies uit de roulatie is. Mogelijk is de verdediger annex middenvelder komende dinsdag alweer inzetbaar, als de Rotterdammers hun derde groepsduel in de Champions League afwerken. Zoals het er nu naar uitziet, komen de beslissende WK-kwalificatiewedstrijd met Peru niet in gevaar voor Tapia.

In november moet Peru over twee wedstrijden afrekenen met Nieuw-Zeeland om zich te plaatsen voor het WK. In het treffen met PEC Zwolle moest Tapia zich al vroeg laten vervangen. Sven van Beek verving de Peruviaan en maakte zo zijn rentree na anderhalf jaar blessureleed.

Uitslag ADO Den Haag - Excelsior

Excelsior heeft in de Eredivisie al weer de derde uitwedstrijd van het seizoen gewonnen. De Rotterdammers doorbraken met een 1-2 zege de goede reeks die ADO Den Haag kende (vier duels, tien punten). ADO speelde lange tijd met tien man na een vroege tweede gele kaart voor Duplan.

ADO Den Haag

1 - 2

Excelsior

32' Becker   7' Caenepeel
81' Faik
 
Gele kaart: Johnsen, Immers (ADO Den Haag), Vermeulen, Massop, Bruins, Mesaoud (Excelsior)
Rode kaart: Duplan (26/2xg) (ADO Den Haag)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 10.805
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Ebuehi
Beugelsdijk
Kanon (Falkenburg/65)
Meijers
Immers
El Khayati
Bakker
Becker (Hooi/82)
Johnsen (Lorenzen/46)
Duplan
  Kristinsson
Karami
Mattheij
De Wijs
Massop (Payne/46)
Faik
Vermeulen (Messaoud/69)
Koolwijk
Caenepeel
Van Duinen (El Azzouzi/88)
Bruins

Winst voor Russische en Australische beachvolleyballers in China

Het eerste driesterrentoernooi op de World Tour in het beachvolleybal - het op twee na grootste reguliere toernooi op de Tour - heeft Russische en Australische winst opgeleverd. In het Chinese Qinzhou werd deze week gespeeld, waarbij Dirk Boehlé en Steven van de Velde het tot de kwartfinales schopten.

Maxim Sivolap en Igor Velichko schreven het toernooi bij de mannen op hun naam. In een spannende finale zetten ze het ervaren Mexicaanse duo Juan Virgen/Lombardo Ontiveros in drie sets opzij: 19-21, 21-19, 20-18. Voor de Russen is het hun eerste titel op de World Tour.

Bij de vrouwen ging de zege naar Mariafe Artacho del Solar en Taliqua Clancy uit Australië. Die waren in de finale veel te sterk voor het Poolse duo Kinga Kolosinka/Katarzyna Kociolek: 21-11, 21-12.

VN stoppen met vredesmissie Haïti

Na dertien jaar komt er zondag een eind aan de VN-vredesmissie in Haïti. De missie, met de naam Minustah, wordt vervangen door een kleinere politieoperatie. De vredesmissie in Haïti is een van de langste van de VN.

De missie werd gestationeerd in 2004 nadat president Jean-Bertrand Aristide was verdreven tijdens een volksopstand. In 2010 brak cholera uit in het land. De ziekte was meegenomen door militairen uit Nepal die er werden gelegerd. Ruim 50.000 mensen werden ziek, van wie er 9300 overleden. De VN hebben excuses aangeboden voor hun rol in die ramp.

De Veiligheidsraad van de VN stemde in april unaniem in met het stoppen.

VN stoppen met vredesmissie Haïti
VN stoppen met vredesmissie Haïti (Foto: ANP)

Oostenrijk maakt ruk naar rechts

Oostenrijkse kiezers hebben een ruk naar rechts gemaakt. In de vervroegde parlementsverkiezingen behaalde de conservatieve ÖVP onder leiding van Sebastian Kurz een duidelijke overwinning. De ÖVP kreeg volgens voorlopige uitslagen 31,7 procent van de stemmen, een winst van bijna 8 procentpunten ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2013. De rechtse FPÖ boekte eveneens winst, van 20,5 naar 25,9 procent.

De sociaal-democratische SPÖ van kanselier Christian Kern komt op de tweede plaats, maar is met 27 procent van de stemmen nauwelijks vooruitgegaan. De Groenen zijn van 12,4 procent teruggevallen naar 3,8 procent, waarmee ze onder de drempel van 4 procent blijven om in het parlement te komen. De lijst van de van de Groenen afgescheiden Peter Pilz zit daar met 4,3 procent net boven en de liberale Neos staan op 5,1 procent.

Voortzetting van de coalitie van SPÖ en ÖVP ligt na hun breuk in mei niet in de lijn der verwachting, daarvoor zijn in de campagnes te veel harde woorden gevallen.

ÖVP-leider Kurz kan met zijn 31 jaar de jongste kanselier uit de Oostenrijkse geschiedenis worden. Hij heeft zich uitgesproken voor een streng migratiebeleid, iets waar ook de FPÖ voor staat. Ook ten aanzien van de toekomst van de Europese Unie kunnen de twee partijen elkaar vinden; zij zijn allebei voor een EU die zich tot kerntaken beperkt.

Oostenrijk maakt ruk naar rechts
Oostenrijk maakt ruk naar rechts (Foto: ANP)

Zwolse basketballers denderen door in Basketball League

In de Dutch Basketball League is Landstede Zwolle nog altijd bijzonder lekker op dreef. Na ruime zeges op de Den Helder Suns en Forward Rotterdam moest ook Aris Leeuwarden er dit weekeinde aan geloven.

Leeuwarden begon prima in Zwolle, maar Noah Dahlman zette de turbo aan en draaide het in zijn eentje om: met liefst tien punten op rij bracht hij Zwolle de voorsprong. Leeuwarden hield nog even stand, maar in het tweede kwart denderde de thuisploeg er overheen, op weg naar een 81-61 zege, met 26 punten van Dahlman. 

New Heroes Den Bosch was met 91-65 veel te sterk voor de Suns, terwijl Donar hard uithaalde in Rotterdam: 68-108. ZZ Leiden haalde de honderd punten ook, door thuis met 101-78 te winnen van BAL Weert, onder meer dankzij 24 punten van Carrington Love.

Bosz: "Lang mijn mond gehouden over Ajax"

Peter Bosz blikte deze week nog eens terug op zijn zomerse vertrek bij Ajax. De trainer van Borussia Dortmund onthulde donderdag in een interview met de NOS dat hij Ajax afgelopen zomer ook had verlaten als er geen interesse was geweest van andere clubs. Hij voelde zich niet gesteund in zijn werkwijze door andere leden van de technische staf en had graag gezien dat zij vervangen zouden worden, voegde hij later toe in het Algemeen Dagblad. Bosz voelde de behoefte om zijn kant van het verhaal te vertellen.

"Ik heb gewoon een tijd mijn mond gehouden", legt de oefenmeester uit voor de camera van FOX Sports. "Er kwamen nu wat mensen langs in de interlandbreak en dan geef ik er één keer antwoord op." Zijn vertrek bij Ajax zit hem 'helemaal niet' dwars. Wel wilde Bosz misverstanden de wereld uit helpen. "Ze vroegen het aan me en ik heb het voor één keer verteld. Je ziet heel vaak dat er veel onzin door mensen wordt verteld en veel mensen praten elkaar na, maar dit is het verhaal. Punt."

Zaterdag verloor Bosz zijn eerste competitiewedstrijd met Borussia Dortmund. RB Leipzig vertrok met een 2-3 zege uit Westfalen, in een tumultueuze wedstrijd met een rode kaart aan beide kanten. "Het was intens, maar niet goed. Ik vind dat wij niet goed gespeeld hebben", zegt Bosz. "We speelden vandaag tegen een opponent die ons vroeg onder druk wilde zetten. Normaal hebben we kwaliteiten om daar onderuit te spelen, dat hebben we nu niet gedaan. We hebben veel te veel breed en teruggespeeld op de keeper."

Vader Sharleyne eist rectificatie burgemeester

De vader van Sharleyne, het achtjarige meisje uit Hoogeveen dat in 2015 overleed doordat ze van een flat naar beneden viel, eist een rectificatie van burgemeester Karel Loohuis. Steen des aanstoots zijn uitspraken die Loohuis zondag deed in een interview met RTV Drenthe. Gevraagd naar de dood van Sharleyne en een ander meisje uit de Drentse gemeente dat om het leven kwam door een aanrijding sprak hij over "ongelukken". De vader van Sharleyne is daar woest over, zegt zijn advocaat Sébas Diekstra.

"Dit kwetst hem enorm. Hij heeft zich juist kapot gevochten om vervolging van de moeder af te dwingen voor de dood van Sharleyne en dan noemt de burgemeester het op tv een ongeluk. " Het gerechtshof heeft justitie opgedragen de moeder te vervolgen voor de dood van het meisje. In eerste instantie had het Openbaar Ministerie besloten geen zaak tegen haar te beginnen.

Volgens Diekstra wil de burgemeester "zijn straatje schoonvegen". De raadsman wijst erop dat tegen de gemeente nog een aansprakelijkheidsprocedure loopt omdat jeugdzorg volgens de vader heeft gefaald in het toezicht.

Geen bedoeling
Een woordvoerster van de gemeente Hoogeveen spreekt dit tegen. "De woordkeus was wel ietwat ongelukkig", erkent ze. "Hij bedoelde dat het ongelukkige zaken zijn. Er zit geen enkele bedoeling achter. Hij heeft in het interview ook gezegd dat nog steeds niet duidelijk is wat er precies is gebeurd met Sharleyne, maar dat deel van het gesprek is niet uitgezonden."

Advocaat Diekstra neemt geen genoegen met deze verklaring en eist dat de burgemeester zijn woorden in het openbaar terugneemt. Aanleiding voor het interview was de dood van een twaalfjarig meisje uit Hoogeveen. Ze werd zaterdagavond dood naar het politiebureau gebracht door een bekende van haar moeder. De man zit vast omdat hij wordt verdacht van betrokkenheid bij haar overlijden.

Vader Sharleyne eist rectificatie burgemeester
Vader Sharleyne eist rectificatie burgemeester (Foto: ANP)

Spion 'appt' per ongeluk jihadist

Het gebeurt iedereen wel eens: per ongeluk een WhatsApp-berichtje sturen naar iemand voor wie dat berichtje niet bedoeld was. Dit levert nogal eens lastige en ongemakkelijke situaties op. Maar troost je; het kan namelijk altijd erger. Een Franse geheim-agent dacht eveneens -heel professioneel- een berichtje te sturen over een mogelijke Islamitsche terrorist richting een collega, maar verstuurde dit fijne stukje tekst per ongeluk naar de jihadi in kwestie.

De klungel is (of misschien: was) in dienst van de Service central de surveillance du territoire (SCRT), een organisatie die je in Nederland vergelijken kunt met de NCTV. Het was zijn taak om de gangen van de Islamist na te gaan, om zodoende eventueel een nieuwe Franse slachting te voorkomen. Frankrijk is de afgelopen tijd regelmatig het slachtoffer geweest van de harde kern van Allah.

Het ging mis toen de agent een bericht met belangrijke informatie wilde sturen naar een collega. Dat ging niet erg lekker en in plaats van dat het bericht in de juiste handen viel, kwam het terecht bij de verdachte. Die laatste reageerde hier sportief op en stuurde meteen een berichtje terug met de mededeling dat de agent bijzonder incompetent zou zijn, waarna hij al zijn maatjes inlichtte over wie hun zogenaamde 'vriend' in werkelijkheid was.

De man die gevolgd werd, zou een extreme versie van de Islam prediken in en rond Parijs, het zogenoemde Ile-de-France. De Franse pers kreeg er al snel lucht van en omschreef het gebeuren als een 'monumentale blunder'.

Frankrijk leeft al een tijdje in een opperste staat van paraatheid en is erg op zijn hoede voor agressie uit Islamitische hoek. De meeste Fransen konden dan ook niet lachen om het 'foutje' van hun landgenoot.

Koeman ontsnapt met Everton tegen promovendus

Everton heeft op de valreep een puntje weten te pakken tegen Brighton & Hove Albion. The Toffees stevenden in de wedstrijd tegen de promovendus af op een nederlaag, maar dankzij een late strafschop pakte de ploeg van manager Ronald Koeman alsnog een puntje aan de Engelse zuidkust: 1-1.

Voor het eerst sinds april 1983 stonden Brighton & Hove Albion en Everton weer tegenover elkaar in een competitiewedstrijd op het hoogste niveau. The Toffees zijn niet al te best aan het seizoen begonnen en pakten slechts zeven punten uit de eerste zeven wedstrijden, waardoor manager Ronald Koeman momenteel onder druk staat. Promovendus Brighton & Hove Albion verzamelde tot dusver even veel punten, maar de verwachtingen zijn bij the Seagulls aanzienlijk lager.

Koeman hield Davy Klaassen op de bank in Brighton. Davy Pröpper startte wel in de basis bij de thuisploeg, terwijl Tim Krul het ook moest stellen met een reserverol. Everton had in de eerste helft weliswaar een licht overwicht, tot grote kansen kwam het niet. Idrissa Gueye loste na twintig minuten spelen het eerste gevaarlijke schot, maar zijn inzet werd gered door Matthew Ryan. Aan de andere kant kreeg Lewis Dunk een grote kans, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald door Michael Keane.

De tweede helft leverde ook niet al teveel grote kansen op. Mason Holgate, Nikola Vlasic en Gylfi Sigurdsson zorgden voor kansen voor de bezoekers, maar kregen niet de vurig gewenste openingstreffer op het scorebord. Brighton & Hove Albion was voornamelijk gevaarlijk vanuit standaardsituaties, maar kwam niet tot al te grote kansen. In de loop van de tweede helft ging het spel steeds meer op en neer golven, want zorgde voor kansen aan beide kanten.

Namens de bezoekers was Oumar Niasse gevaarlijk, terwijl Anthony Knockaert een kans kreeg namens Brighton. De Fransman leek zijn ploeg kort voor tijd de zege te bezorgen, nadat hij de openingstreffers tegen de touwen werkte. Uiteindelijk kreeg Everton in de slotminuut nog een strafschop, nadat Bruno Keane tegen de grond werkte. Rooney bezorgde zijn ploeg zo vanaf elf meter nog een punt, terwijl de thuisploeg in de slotfase juist aanspraak leek te maken op de 2-0.

Tillerson: mogelijk 'aanvullend' Iran-akkoord

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft zondag gezinspeeld op een mogelijk "aanvullend" atoomakkoord met Iran. De bestaande overeenkomst is ook in het belang van de Verenigde Staten, benadrukte hij, maar heeft enkele zwakke punten en gebreken.

Het bestaande akkoord hoeft niet te worden opengebroken, maar kan als startpunt dienen voor onderhandelingen "om deze tekortkomingen te adresseren", zei Tillerson. President Donald Trump denkt er ook zo over, zei hij. Trump wil net zo min als hij dat het Congres nieuwe sancties tegen Teheran treft die het Iran-akkoord kunnen doorkruisen.

Trump kondigde vrijdag een hardere koers tegen Iran aan. Hij weigerde te bevestigen dat Teheran zich aan de afspraken houdt, maar ging niet zo ver het akkoord op te zeggen.

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, zei dat Irans raketproeven, internationale wapenleveranties en steun voor terroristische groepen de VS zorgen baren. De VS willen niet dat "Iran het volgende Noord-Korea wordt", zei zij.

Tillerson: mogelijk 'aanvullend' Iran-akkoord
Tillerson: mogelijk 'aanvullend' Iran-akkoord (Foto: ANP)

Meisje (12) in auto Assen dood door misdrijf

Het kind dat zaterdagavond dood in een auto bij het politiebureau in Assen is aangetroffen, is door een misdrijf om het leven gekomen. Dat meldt de politie. Het gaat om een twaalfjarig meisje uit de gemeente Hoogeveen. Ze was niet in beeld bij jeugdzorg.

Een 46-jarige man uit Hoogeveen die de politie naar de auto bij het bureau aan de Balkengracht leidde, is opgepakt. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van het kind. RTV Drenthe meldde eerder dat de verdachte de stiefvader van het meisje is. De politie houdt het erop dat de man een bekende is van de moeder van het slachtoffer, waardoor hij het meisje ook kende.

Burgemeester Karel Loohuis laat op de site van de gemeente Hoogeveen weten intens mee te leven met de ouders en naasten van het meisje. "Uit het eigen eerste onderzoek van de gemeente blijkt dat het meisje niet in beeld was bij jeugdzorg", aldus de verklaring.

Verder onderzoek moet uitwijzen wat de toedracht van het geweldsincident is geweest.

Meisje (12) in auto Assen dood door misdrijf
Meisje (12) in auto Assen dood door misdrijf (Foto: ANP)

Ruim 400.000 referendumaanvragen naar Kiesraad

De initiatiefnemers van het referendum over de nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten leveren maandagmorgen de laatste steunbetuigingen voor de stembusgang in. In totaal hebben 407.582 mensen hun handtekening gezet, aldus de vijf Amsterdamse studenten die het referendum hebben voorgesteld.

Ze brengen de laatste dozen met formulieren naar het kantoor van de Kiesraad in Heerlen. Die gaat de aanvragen tellen en steekproefsgewijs controleren of ze geldig zijn. Om een raadgevend referendum te organiseren zijn 300.000 goedgekeurde aanvragen nodig.

De aanvragers spreken van 'de Sleepwet', omdat de wet het mogelijk maakt om bij het volgen van verdachten ook de communicatie van onschuldige burgers af te tappen. Volgens de regering zijn er genoeg waarborgen ingebouwd om misbruik van die gegevens te voorkomen. Diverse instanties, waaronder de Raad van State en de Raad voor de Rechtspraak, hebben zich kritisch uitgelaten over de wet. De kans is groot dat dit raadgevend referendum het laatste wordt. Zowel de partijen die de nieuwe regering vormen als enkele oppositiepartijen willen het referendum afschaffen.

De Kiesraad
De Kiesraad maakt op woensdag 1 november 2017 in een openbare zitting bekend of een referendum plaatsvindt over de Wet op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017. De openbare zitting wordt gehouden op woensdag 1 november en begint om 10.00 uur, in het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort te Den Haag. De zitting is via de website van Nieuwspoort te volgen via een livestream. Na afloop van de zitting worden de uitslag en het proces-verbaal van de zitting gepubliceerd op de website van de Kiesraad.

De Kiesraad maakt in de zitting bekend hoeveel verzoeken in totaal zijn ingediend en hoeveel hiervan geldig en ongeldig waren. De geldigheid is beoordeeld aan de hand van de steekproef, die is beschreven in het Besluit raadgevend referendum.

Ruim 400.000 referendumaanvragen naar Kiesraad
Ruim 400.000 referendumaanvragen naar Kiesraad (Foto: ANP)

Schietpartij Groningen; 1 zwaargewonde

Op de Korreweg in Groningen is vanmorgen een man neergeschoten. De man is gestabiliseerd door ambulancepersoneel en overgebracht naar het ziekenhuis. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de schietpartij. 

Er is een zoekactie gestart naar de dader of daders. Het is volgens de politie nog onduidelijk of er slechts één schutter was of dat er meerdere waren. Het is op dit moment onduidelijk hoe het slachtoffer er aan toe is. 

Update 17:12 uur
Na sporen- en buurtonderzoek heeft de politie vanmiddag een 19-jarige inwoner van Groningen aangehouden. De politie sluit niet uit dat er meer personen betrokken zijn geweest bij het incident. Om meer informatie te krijgen is de politie op zoek naar getuigen. Ook komt de politie graag in contact met mensen die mogelijk camerabeelden hebben in de (ruime) omgeving van de Korreweg en JC Kapteynlaan in Groningen.

De politie kijkt voor camerabeelden naar de camera's die inmiddels zijn geregistreerd via het project 'camera in beeld'. Daarnaast komt de recherche ook graag in contact met mensen die wel over beveiligingscamera's beschikken maar die (nog) niet hebben geregistreerd voor dit project.

Strýcová wint toernooi Linz

Barbora Strýcová heeft het hardcourttoernooi van Linz gewonnen. De Tsjechische, als tweede geplaatst, versloeg in de finale de als eerste geplaatste Magdaléna Rybáriková met 6-4 en 6-1.

Met de toernooizege in zicht verkrampte Strýcová in de tweede set op 5-0, en leverde voor het eerst in de wedstrijd haar service in. Het bleek uitstel van executie voor Rybáriková, want in de game erop werd ze gebroken en trok Strýcová alsnog de partij naar zich toe.

Eerder vandaag won Kiki Bertens met haar partner Johanna Larsson de dubbelspeltitel in Linz.

Van der Poel ook in Zonhoven oppermachtig

Mathieu van der Poel heeft ook de tweede wedstrijd in de Superprestige gewonnen. Hij bleef in Zonhoven de Belg Wout van Aert en zijn landgenoot Lars van der Haar ruim voor.

Bij de start leek de Nederlands kampioen even een mindere dag te hebben. Van Aert nam meteen het initiatief en Van der Poel keek al snel tegen een kleine achterstand aan. Lang duurde het echter niet. Toen hij even aanzette dichtte hij het gat om er vervolgens alleen vandoor te gaan. Van Aert kon niet antwoorden en keek al snel tegen achterstand van 20 seconden aan.

In de rest van de wedstrijd moest Van Aert het duel aangaan met Van der Haar in de strijd om de tweede plaats. Pas in de laatste ronde kon Van Aert het verschil maken en naar plek twee rijden. De zege van Van der Poel kwam echter geen moment meer in gevaar. Van der Haar werd tweede, David van der Poel maakte het Nederlandse feestje compleet door vierde te worden.

Daarmee kreeg het tot nu zeer succesvolle seizoen van Van der Poel een vervolg. Hij betekende zijn achtste zege in negen wedstrijden, alleen de wereldbekerwedstrijd in Valkenburg won hij niet. Daar ging de zege naar Van der Haar.

Politieauto klapt op personenauto

Op hoek van de Vouerweg – Rijksweg Noord in Sittard is vanmiddag rond 16.00 uur een politieauto op een personenauto gereden. Daarbij is een van de inzittenden van de personenauto licht gewond geraakt. Hij is naar het ziekenhuis gebracht ter controle.

Het ongeval gebeurde toen de politieauto een andere auto wilde volgen. Bij een inhaalmanoeuvre ging het mis, de politieauto raakte de personenauto, die net wilde afslaan, in de flank. De exacte toedracht van het ongeval wordt nog onderzocht.

NBA Preview: Eastern Conference

Nog twee dagen wachten en dan gaat de NBA, de grootste basketbalcompetitie ter wereld, weer van start. FOK! Sport kijkt terug op een zomer waarin veel spelers van team wisselden en contracten van honderden miljoenen dollars werden getekend. Ook kijken wij vooruit naar wat we komend seizoen kunnen verwachten. Vandaag is de Eastern Conference aan de beurt.

Er is al een aantal jaar een aanzienlijk verschil in kwaliteit tussen de Eastern en de Western Conference. Deze eeuw wisten alleen in 2009 de ploegen uit het oosten vaker te winnen van hun westelijke rivalen dan andersom. De belangrijkste reden dat dit in de verdeling van NBA-titels nog niet zo opvalt is dat LeBron James in het oosten speelt. De afgelopen zeven jaar wist James met zijn ploeg, viermaal de Miami Heat en drie keer de Cleveland Cavaliers, de finale te halen. Driemaal kwam hij daarin als kampioen uit de strijd.

Het vertrek van toptalent uit het oosten naar het westen kwam deze zomer echter in een stroomversnelling terecht. Van de twaalf spelers die in februari namens de Eastern Conference uitkwamen in de jaarlijkse All Star Game verruilden er zes van team. Vier spelers verhuisden naar het westen. Jimmy Butler verliet de Chicago Bulls en wordt in Minnesota herenigd met oud-coach Tom Thibodeau. Paul George en Carmelo Anthony verlieten respectievelijk de Indiana Pacers en de New York Knicks voor de OKC Thunder. Zij hopen met Russell Westbrook een nieuw topteam te worden in Oklahoma City. Ook Paul Millsap verliet na jaren trouwe dienst zijn ploeg, de Atlanta Hawks. Hij speelt komend seizoen bij de Denver Nuggets. Slechts één All Star bewandelde de omgekeerde weg. Gordon Hayward maakte de overstap van Utah naar de Boston Celtics.

De favoriet:

Er is al jaren maar één ploeg de favoriet in het oosten en dat is de ploeg waar LeBron James voor uitkomt. De Cleveland Cavaliers hebben een bewogen zomer achter de rug en de selectie is aardig veranderd ten opzichte van afgelopen jaar. Op de point guard positie werd eerst Jose Calderon aangetrokken. Kort daarop baarde Cleveland opzien door Derrick Rose over te nemen van de New York Knicks. De guard was in de beginjaren van zijn carrière een absolute sensatie, maar hij bleek een man van glas die door herhaalde blessures nooit zijn belofte heeft kunnen inlossen. Het afgelopen jaar kwam hij enkel in het nieuws door het niet komen opdagen voor een wedstrijd van zijn ploeg en een rechtszaak wegens verkrachting, waarvoor hij overigens werd vrijgesproken.

Kyrie Irving, naast James de tweede topspeler van de Cavaliers, was ontevreden over zijn ondergeschikte rol in de ploeg en eiste dat hij naar een andere ploeg mocht vertrekken. De Cavaliers gaven hieraan toe en stuurden Irving naar de Boston Celtics, in ruil voor Isaiah Thomas, Jae Crowder en de jonge Kroatische center Ante Zizic.

De zomer kreeg een passend slot toen Dwyane Wade bekend maakte de Chicago Bulls te verlaten en naar Cleveland te komen. Wade wordt herenigd met LeBron James. Het duo won samen twee titels met de Miami Heat en ze zijn sinds hun NBA-debuut in 2013 al goede vrienden.

In theorie kan Cleveland een team op het veld zetten van Derrick Rose, Isaiah Thomas, Dwyane Wade, LeBron James en Kevin Love. Vijf All Stars die goed zijn voor een hele rits aan titels en persoonlijke prijzen. De kern van het team is echter oud en veel spelers zijn blessuregevoelig. De aanwezigheid van James is sowieso genoeg om favoriet te zijn voor de titel in het oosten. Er ligt echter een concurrent op de loer:

De uitdager:

Voordat LeBron James de Eastern Conference in een ijzeren houdgreep kreeg was de Boston Celtics de sterkste ploeg in het oosten. Het management van de Celtics besloot die selectie op te blazen en vol te investeren in de toekomst. In korte tijd werden Kevin Garnett, Paul Pierce, Ray Allen en Rajon Rondo geruild voor jonge spelers, of toekomstige draft picks. Fans van de Celtics hebben een paar mindere jaren moeten doorstaan, maar de investering betaalt zich nu helemaal uit. Vorig seizoen won Boston de meeste wedstrijden in het reguliere seizoen van alle ploegen in het oosten. De Celtics haalden ook de finale van de Eastern Conference play-offs. Hierin bleken de Cavaliers met 4-1 veel te sterk.

Boston heeft deze zomer de selectie flink overhoop gegooid. Van de vijf startende spelers vertrokken er vier.: Isaiah Thomas, Avery Bradley, Amir Johnson en Jae Crowder. Vooral het vertrek van Isaiah Thomas zal de fans van de ploeg pijn doen. De kleine guard was de grote publiekslieveling en de beste speler van de ploeg. Celtics-fans sloten hem definitief in hun hart toen hij kort na een tragisch ongeluk van zijn zusje door de tranen heen een heroïsche play-off wedstrijd voor zijn ploeg speelde.

Management nam een rationele beslissing om te kiezen voor Kyrie Irving. Aanvallend net zo gevaarlijk, maar een sterkere verdediger, jonger en minder blessuregevoelig. Boston hengelde met Gordon Hayward ook één van de grootste free agents van deze zomer binnen. De forward wordt in Boston herenigd met coach Brad Stevens. Stevens was coach voor het universiteitsteam van Butler waar Hayward twee jaar speelde.

Naast deze twee All Stars beschikt Boston over een sterke mix van veteranen en jong talent. Deze zomer koos Boston Jayson Tatum in de jaarlijkse draft. De pas negentienjarige forward baarde opzien met spectaculair spel en indrukwekkende cijfers tijdens de oefentoernooien die de NBA jaarlijks organiseert.

Een klein saillant detail nog. De openingswedstrijd van het seizoen gaat tussen de Cleveland Cavaliers en de Boston Celtics.

De andere kanshebbers:

Naast de twee topteams volgt een flink gat tot de volgende teams in de rangorde. Twee teams zijn min of meer gelijk gebleven: de Washington Wizards en de Toronto Raptors. Er zijn ook twee teams die dit seizoen hopen dit jaar een belofte in te lossen: de Milwaukee Bucks en de Philadelphia 76ers.

Milwaukee beschikt over een jonge kern. De beste speler van de ploeg is zonder twijfel de ‘Greek Freak’ Giannis Antetokounmpo. Vier jaar geleden speelde de forward nog in de Griekse tweede divisie, maar zijn ontwikkeling is sindsdien angstwekkend snel gegaan. Vorig jaar haalde Antetokounmpo voor het eerst de All Star game. Hij leidde zijn ploeg in elke noemenswaardige statistische categorie. Niet slecht voor een speler die nog nauwelijks kan schieten.

Door blessures hebben de Bucks nog nauwelijks kunnen genieten van hun eigen ‘grote drie’. Naast Antetokounmpo zijn dit Jabari Parker en Khris Middleton. Parker, één van de beste jonge forwards in de NBA, scheurde vorig seizoen voor de tweede keer een kruisband in zijn knie. Voor het herstel staat een jaar. Als de Bucks echt een rol in het oosten willen spelen dan zal Parker op zijn oude niveau terug moeten keren.

Ook hopen de Bucks op de ontwikkeling van de boomlange Sudanese Australiër Thon Maker en een verdere ontwikkeling van de beste rookie van afgelopen seizoen Malcolm Brogdon.

Potentie is er volop in Milwaukee, maar er zitten veel mitsen en maren aan.

Dat geldt ook voor de Philadelphia 76ers. De ploeg heeft in extremis gekozen voor het tot de grond afbreken van een team met de bedoeling om te investeren in de toekomst. Fans van de ploeg hebben een paar van de meest deprimerende basketbalseizoen ooit moeten doorstaan. Alleen het mantra ‘Trust the process’, het vertrouwen dat de magere jaren uiteindelijk tot een nieuw topteam moesten leiden, hield de fans op de been.

Wel, dit lijkt het jaar te worden waarin de 76ers dan eindelijk kunnen oogsten. Vorig seizoen kregen basketbalfans al glimpen te zien van het nieuwe Philadelphia. Slechts 31 wedstrijden kwam center Joel Embiid op het veld, maar in de minuten dat hij speelde vernederde hij zijn tegenstanders en leek zijn ploeg op een play-off waardig team.

De 76ers hopen dat de blessuregevoelige Embiid, hij miste de eerste twee seizoen van zijn profcarrière, dit jaar vaker in actie kan komen. Hij zal daarin gezelschap krijgen van Ben Simmons. De forward werd in 2016 als eerste gekozen in de draft, maar miste het hele afgelopen seizoen nadat hij in de voorbereiding zijn voet brak. Ook afgelopen zomer mocht Philadelphia als eerste een speler kiezen in de draft en de keus viel op guard Markelle Fultz.

Dit moeten de grote drie van Sixers worden: Embiid, Simmons en Fultz. Samen slechts goed voor 31 wedstrijden NBA-ervaring, maar in theorie wel het beste dat het Amerikaanse collegebasketbal de afgelopen jaren heeft voortgebracht. Voor balans in de selectie werden ook de veteranen Amir Johnson en JJ Redick aangetrokken. De laatste speelt ook een cruciale rol als afstandschutter.

Washington en Toronto, al een paar jaar subtoppers in het oosten, hielden hun selecties vrijwel in stand. Dit betekent voor Washington dat ze nog langer mogen genieten van de watervlugge John Wall. Voor Toronto betekent het dat ze, met DeMar DeRozan en Kyle Lowry, probleemloos het reguliere seizoen door zullen komen, maar bij serieuze tegenstand in de play-offs wederom tekort zullen schieten.

De decepties:

Eigenlijk is de hele Eastern Conference op deze zes teams na een grote deceptie. Miami kan misschien nog positief verrassen, maar verder is het treurnis troef. Met name is dit het geval voor de Chicago Bulls en de Indiana Pacers.

Nog niet zo gek lang geleden werden de Chicago Bulls gezien als legitieme uitdager voor LeBron James en de Miami Heat. Van die ploeg is na deze zomer, met het vertrek van Jimmy Butler, niets meer over. Derrick Rose en Joakim Noah gingen aan blessures ten onder. Teams realiseerden zich dat verdedigen ook belangrijk was en Carlos Boozer verdween uit de NBA. Ook Luol Deng, Kyle Korver en Taj Gibson zochten de afgelopen jaren hun heil elders.

De Bulls zijn nu opgescheept met een selectie vol beloftes die het bij andere teams niet hebben waar kunnen maken. Zach LaVine en Kris Dunn kwamen van de Minnesota Timberwolves. LaVine zal in elk geval goed zijn voor een aantal acrobatische hoogstandjes. In de draft koos Chicago voor de lange Fin Lauri Markkanen.

Indiana leunde jarenlang op Paul George als sterspeler. George zag keer op keer de weg naar teamsucces versperd door LeBron James. Of dat een rol heeft gespeeld in zijn keus om elders te gaan spelen is niet bekend, maar George gaf zijn ploeg te kennen dat hij zijn contract niet zou verlengen. De Pacers besloten daarop George maar te laten gaan, zodat ze in elk geval nog ruilmateriaal konden krijgen. Oklahoma City gaf stuurde Victor Oladipo en Domantas Sabonis naar Indiana. Het was waarschijnlijk het beste wat ze konden krijgen op de markt voor het nog één jaar durende contract van Paul George.

Misschien dat een play-off plaats er voor Indiana nog net inzit, maar een rol van betekenis in het oosten zullen de Pacers dit jaar niet spelen.

Uitslag Willem II - FC Twente

Willem II heeft de tweede zege van het seizoen geboekt. De Tilburgers versloegen in eigen huis FC Twente met 3-1 en zijn hierdoor op de ranglijst naar plek zeventien geklommen met zes punten uit acht duels. Hiermee hebben ze een puntje meer dan hekkensluiter Sparta.

In de eerste helft gebeurde weinig tot vijf minuten voor rust Fran Sol in het eigen strafschopgebied Thomas Lam vasthield. De scheidsrechter wees naar de stip en Oussama Assaidi benutte namens Twente deze buitenkans. Op slag van maakte Sol zijn fout goed door een hoekschop van Jop van der Linden binnen te knikken: 1-1.

Na de pauze was Willem II de bovenliggende partij en de thuisploeg kwam op voorsprong toen Twente-doelman Jorn Brondeel maar half kon redden en Ismail Azzaoui hierop goed reageerde. Sol gooide de wedstrijd in blessuretijd in het slot met zijn tweede goal: 3-1.

Willem II

3 - 1

FC Twente

45+1' Sol
60' Azzaoui
90+1' Sol
  40' Assaidi (pen)
 
Gele kaart: Sol, Chirivella, Tsimikas (Willem II), Holla (FC Twente)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: -
Arbiter: Martens
 
Opstelling:   Opstelling:
Branderhorst
Heerkens
Lachman (Lewis/90)
Peters
Van der Linden
Tsimikas
Haye (Lieftink/74)
Rienstra
Chirivella
Croux (Azzaoui/46)
Sol
  Brondeel
Ter Avest
Lam
Bijen
Cuevas
Slagveer (Buckley-Ricketts/65)
Holla
F.Jensen (Tighadouini/65)
Liendl (Kvasina/81)
Assaidi
Boere

Uitslag VVV-Venlo - PSV

Koploper PSV heeft tegen VVV zijn voorsprong in de Eredivisie vergroot tot vijf punten. Het keek in Venlo weliswaar even tegen een 2-1 achterstand aan maar mede door een rode kaart aan de kant van VVV slaagde de ploeg uit Eindhoven erin deze om te buigen in een 2-5 overwinning. 

VVV-Venlo

2 - 5

PSV

 40' Leemans(pen)
 48' Hunte
   23' Locadia
 58' Pereiro
 67' Schwaab
 72' Mauro Júnior
 85' Pereiro
 
 Gele kaart: Janse, (VVV-Venlo), Arias, Isimat-Mirin, (PSV)
 Rode kaart: Promes (61) (VVV-Venlo),
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 8.000
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Janse (Promes/ 57)
Röseler
v.Bruggen
Labylle
Seuntjens
Rutten
Leemans
V.van Crooy (Nwakali/74)
Thy (Tissoudali/86)
Hunte
  Zoet
Arias
Schwaab
Isimat-Mirin
Brenet
v.Ginkel
Pereiro (Gudmundsson/ 88)
Hendrix (Rosario/78)
Bergwijn (Mauro Júnior/46)
De Jong
Locadia

Uitslag FC Groningen - AZ

De competitiewedstrijd tussen FC Groningen en AZ is in een gelijkspel geëindigd. In de Euroborg werd het 1-1.

Het spel van FC Groningen, dat dit seizoen thuis nog ongeslagen is, was in de eerste helft slecht te noemen. AZ daarentegen creëerde met  mooie aanvallen kans op kans. De Groningse doelman Padt wist zijn doel echter schoon te houden. In de extra tijd van de eerste helft kwamen de Alkmaarders via een schot van Jahanbakhsh toch op 1-0.

De rust had FC Groningen goed gedaan, want ze kwamen als een ander team uit de kleedkamers. Een schot van Bacuna kon Bizot nog keren, maar dat lukte niet met de strafschop van Mahi. De Groningers leken door te gaan drukken, maar AZ wist zich te herstellen. Beide ploegen kregen nog kansen, maar gescoord werd er niet meer.

FC Groningen

1 - 1

AZ

53' Mahi(pen)   45+1' Jahanbakhsh
 
Gele kaart: Memisevic, Mahi, Idrissi, Jenssen, (FC Groningen), S.Wuytens, (AZ)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 17.680
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Te Wierik
Reijnen
Memisevic
Warmerdam
Bacuna
Doan
Jenssen
Hrustic
Mahi
Idrissi (Reis/81)
  Bizot
Svensson
Hatzidiakos (v.Rhijn/78)
S.Wuytens
Ouwejan
Midtsjö
Til
Seuntjens
Jahanbakhsh
Weghorst
v.Overeem (Dos Santos/76)

'Barcelona geïnteresseerd in Van Dijk'

Virgil van Dijk geniet interesse van Barcelona, zo schrijven diverse media in Engeland zondag. De centrale verdediger van Southampton zou afgelopen week tijdens de interland tussen Nederland en Zweden (2-0), in het kader van kwalificatie voor het WK in Rusland, door een delegatie van de Spaanse topclub zijn bekeken.

Volgens de laatste berichten wikt en weegt Barcelona een formeel bod op Van Dijk, die afgelopen zomer op een transfer naar een grotere club uit was. De clubleiding van Southampton verleende echter geen medewerking, waardoor er een conflict ontstond tussen club en speler. Van Dijk diende zelfs een officieel transferverzoek in, omdat hij naar eigen zeggen door de club buiten de selectie werd gehouden.

Liverpool toonde interesse, benaderde Van Dijk, maar haakte af toen Southampton boos was over het ongeoorloofde contact met de verdediger. De Merseyside-club excuseerde zich en beëindigde de belangstelling met een officiële verklaring. Een overgang naar Anfield lijkt zodoende niet meer aan de orde.

Clubs als Chelsea en Manchester City zien in Van Dijk hoe dan ook nog een eventuele versterking voor in de toekomst. Southampton verkoopt de 26-jarige ex-speler van Willem II, FC Groningen en Celtic liever aan een buitenlandse club dan aan een competitiegenoot. Gerard Piqué en Samuel Umtiti vormen het centrum van de defensie van Barcelona, dat ook nog over Javier Mascherano en Thomas Vermaelen kan beschikken. Het is echter maar de vraag of deze twee komend seizoen nog op de loonlijst van de Catalanen zullen staan.

School Mississippi onder vuur om schrappen boek uit literatuurlijst

Een scholengemeenschap in Mississippi is onder vuur komen te liggen vanwege een besluit om het boek To Kill A Mockingbird van schrijver Harper Lee van de literatuurlijst te schrappen, "omdat het boek mensen ongemakkelijk zou maken".

De directie van de Biloxi School District zou tot het besluit zijn gekomen na aanhoudende klachten van ouders. "Er kwamen klachten binnen, omdat het taalgebruik in het boek mensen een ongemakkelijk gevoel kan geven, terwijl dezelfde lesstof behandeld kan worden met andere boeken." aldus Kenny Holloway. Volgens Holloway, voorzitter van de raad van bestuur van het scholengemeenschap, zou het boek in de schoolbibliotheek te vinden blijven, maar uit het lespakket verdwijnen en daar vervangen worden door een ander boek.

De reacties op het internet bleven niet lang uit, en het commentaar van veel internetters stelt dat het opwekken van een ongemakkelijk gevoel bij de lezer juist een belangrijk doel van het boek is. Het boek, dat zijn eerste druk zag in 1960, behandelt thema's als racisme, gerechtigheid, jeugd en opgroeien, en gebruikt daarbij de nodige verbale vulgariteiten.

Hockeysters Amsterdam en Den Bosch winnen ook zevende duel

De hockeysters van Amsterdam en Den Bosch zijn heerlijk op dreef in de Hoofdklasse. Ook in de zevende speelronde boekten de twee clubs een overwinning, waardoor ze nog altijd op de maximale score staan.

Den Bosch – Laren 2-1 (2-1)
Laren kwam nog even op voorsprong in de topwedstrijd tegen Den Bosch, maar Frederique Matla en Imme van der Hoek bouwden deze score nog voor de rust om naar gewoon weer een winst voor de regerend landskampioen. Het gat met de nummer 3 op de ranglijst is inmiddels opgelopen tot acht punten.

'6 Macey de Ruiter 0-1
'8 Frederique Matla 1-1
'26 Imme van der Hoek 2-1

Hdm – Huizen 3-1 (0-0)
Hdm heeft na drie nederlagen op rij eindelijk weer punten gepakt. De Haagsen waren met 3-1 te sterk voor promovendus Huizen. Pien van Nes scoorde ook weer. Haar achtste van het seizoen.

'40 Nina van der Marel 1-0
'42 Demi Lefranc 2-0
'52 Pien van Nes 2-1 (sc)

Hurley – Oranje-Rood 1-1 (1-0)
Hurley opende stormachtig en kwam in de tweede minuut al op voorsprong uit een strafcorner. Pas in de laatste minuut voor tijd had Oranje-Rood daar een antwoord op. Het was voldoende voor een gelijkspel.

'2 Lise Donkersloot 1-0
'69 Yibbi Jansen 1-1 (sc)

SCHC – Bloemendaal 3-1 (1-1)
Wellicht dat Bloemendaal bij rust dacht dat er een stuntje in het verschiet lag. Het stond immers op 1-1 tegen topploeg SCHC dat dit seizoen nog niet de grootste vorm gevonden heeft. In de tweede helft stelde Stichtsche echter orde op zaken en trok wedstrijd professioneel naar zich toe.

'9 Fee Schreuder 0-1 (sc)
'21 Ginella Zerbo 1-1 (sc)
'40 Roos Drost 2-1
'58 Ginella Zerbo 3-1 (sb)

Kampong – Amsterdam 0-4 (0-2)
En ook Amsterdam boekte de zevende winst op rij. De hoofdstedelingen versloegen Kampong met een simpele 0-4. De Utrechters staan door de nederlaag op een teleurstellende negende plek.

'19 Eva de Goede 0-1
'27 Eva de Goede 0-2
'63 Charlotte Vega 0-3
'67 Noor de Baat 0-4

Groningen – Nijmegen 0-3 (0-2)
Oei, wat is er toch aan de hand met Groningen? De verrassing van het vorig seizoen kan het dit jaar maar niet bolwerken. De ploeg van Marc Materek verloor zondag in eigen huis met 0-3 van promovendus Nijmegen en bezet de laatste plek.

'7 Michelle Simons 0-1
'27 Klaartje Mientjes 0-2 (sc)
'37 Klaartje Mientjes 0-3

Auto Eindhoven wint zonnerace gezinsauto's

De TU Eindhoven (TU/e) heeft met zonnewagen Stella Vie de World Solar Challenge gewonnen in de categorie gezinsauto's. Dat is zondag bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking van de race in het Australische Adelaide. Volgens de organisatie heeft het Eindhovense team de hoge verwachtingen waargemaakt.

Het is de derde keer op rij dat het studententeam van de TU/e de winnaar is geworden van de Cruiser Class. Het doel van deze categorie is om tijdens de 3.022 kilometer van Darwin naar Adelaide zoveel mogelijk personen zo energiezuinig mogelijk te vervoeren. De eerste plaats werd behaald dankzij een gemiddelde van 3,4 personen per kilometer, met een verbruik van 48 kilowattuur (kWh).

Donderdag werd het nog wel even spannend voor de Eindhovenaren vanwege problemen met het middenconsole, waarmee onder meer het stuursysteem is verbonden. Dat leidde uiteindelijk echter niet tot serieus oponthoud.

Finish
De auto kwam vrijdag in Adelaide over de finish. Vervolgens meldde de TU/e al dat de auto van Solar Team Eindhoven zo'n enorme voorsprong in punten had, dat het kampioenschap de ploeg eigenlijk niet meer kon ontgaan. Zaterdag volgde echter nog wel een beoordeling van de jury op punten als comfort en innovatieve technologie.

Teammanager Wout Gubbels laat weten dat het team ontzettend trots en blij is. "Het is extra mooi om alleen al op basis van de punten voor de meest superefficiënte auto te winnen."

Donderdag won het Nederlandse Nuon Solar Team uit Delft al de zonnerace met de Nuna9.

Auto Eindhoven wint zonnerace gezinsauto's
Auto Eindhoven wint zonnerace gezinsauto's (Foto: ANP)

De Graafschap verzuimt zich in top Jupiler League te melden

De Graafschap heeft nagelaten om zich in de top van de Jupiler League te vestigen. Op De Vijverberg eindigde het treffen met Go Ahead Eagles in 1-1, terwijl de thuisploeg toch de meeste aanspraak maakte op de overwinning. De ploeg van Henk de Jong houdt de Deventenaren zo echter wel op afstand, want zij blijven voorlopig in de middenmoot hangen.

De Graafschap ging op De Vijverberg furieus van start en kreeg via Youssef El Jebli en Daryl van Mieghem direct grote kansen. Na twaalf minuten spelen lag het spel korte tijd stil, omdat er vanuit het vak met meegereisde Go Ahead-supporters vuurwerk op het veld was gegooid. Mark Diemers was na 21 minuten het dichtst bij de openingstreffer, maar zijn poging eindigde op de lat.

Het duurde lang voordat Go Ahead Eagles in de wedstrijd kwam en de eerste mogelijkheid voor de bezoekers was pas na 23 minuten spelen te noteren. Joey Suk schoot op de vuisten van De Graafschap-doelman Filip Bednarek. Vlak voor rust pakte Go Ahead Eagles desondanks de voorsprong. Pieter Langedijk stond helemaal vrij op de rand van de zestien en had alle tijd om raak te schieten: 0-1.

In de tweede helft waren de kansen over en weer te noteren. Namens de thuisploeg waren Jordy Tutuarima en Sjoerd Ars gevaarlijk, terwijl Sam Hendriks Go Ahead Eagles op een grotere voorsprong had kunnen schieten. Na een uur spelen kwam De Graafschap op gelijke hoogte. Ars kopte uit een voorzet van Tutuarima de gelijkmaker binnen. Kort na de 1-1 leek Hendriks de bezoekers weer op voorsprong te schieten, maar zijn treffer werd geannuleerd wegens buitenspel.

Golfer Perez oppermachtig op PGA-toernooi Kuala Lumpur

Golfer Pat Perez heeft op indrukwekkende wijze de CIMB Classic, het tweede toernooi in het nieuwe seizoen van de PGA Tour, op zijn naam geschreven. De 41-jarige Amerikaan maakte de hele week nauwelijks een fout en was ook op de slotdag ongenaakbaar.

Op de par-72 golfbaan bij Kuala Lumpur in Maleisië ging Perez op de eerste twee dagen rond in 66 en 65 slagen. Daar deed hij zaterdag met 64 slagen nog een schepje bovenop en met 69 slagen op zondag kwam zijn leiding geen moment in gevaar. In vier dagen met 72 holes per dag sloeg Perez in totaal slechts drie keer een bogey - één boven het baangemiddelde - en maar liefst 27 birdies - één slag onder het gemiddelde.

Perez eindigde met een score van 24 slagen onder par en pakte daarmee zijn derde zege op de PGA Tour. Xander Schauffele eindigde op zeven slagen als tweede, de derde plek werd op acht slagen gedeeld door de Australiër Cameron Smith - die zaterdag een triple bogey liet noteren - en de Japanner Hideki Matsuyama, de nummer drie van de wereld die vooral met -9 op zaterdag indruk maakte.

Recherche onderzoekt Amsterdams lijk

Donderdagmiddag werd in Amsterdam-West een stoffelijk overschot gevonden onder verdachte omstandigheiden. De politie heeft het slachtoffer nog niet kunnen identificeren, maar heeft wel drie verdachten aangehouden. 

Deze drie personen zitten in beperking en worden komende week voorgeleid aan de rechter-commisaris. De recherche heeft de zaak in onderzoek.

Keizer niet geheel tevreden na zege Ajax

Marcel Keizer kijkt met gemengde gevoelens terug op de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam. De uitslag (4-0) laat weinig te wensen over, maar over het spel heeft de trainer van Ajax zijn twijfels. Er zijn 'leuke en minder leuke dingen' gebeurd, oordeelt Keizer zaterdagavond voor de camera van FOX Sports. "We hebben kansen tegen gehad, ook bij 0-0."

Anderzijds zag Keizer een Ajax dat 'fris' voetbalde. "Als je kijkt naar de situatie waarin we nu zitten, dan staat dat nu bovenaan", legt hij uit. Hij merkte bovendien dat zijn elftal met plezier speelde. "Ze hebben er veel energie in gestopt, hebben kansen gecreëerd, maar we kwamen laat op 1-0. We hadden verder voor moeten staan bij de rust, maar dat hebben ze in de tweede helft goed opgepakt."

Keizer koos voor Amin Younes als linksbuiten. Een van de redenen dat hij gecharmeerd is van de Duitser, is om zijn uithoudingsvermogen. "Het is niet zo dat Amin beter is, maar hij is wel de meest krachtige van de vier in zijn fysiek", doelt de trainer verder op David Neres, Vaclav Cerny en Justin Kluivert. "Hij houdt het het langst vol in onze manier van druk geven. Vaak zie je dat als de flanken gelijkwaardig zijn, ik vaak de andere kant. Een jonge jongen als Justin is bijvoorbeeld eerder vermoeid en je wilt vaak niet beide kanten wisselen."

Uitslag Heracles Almelo - Vitesse

Heracles Almelo is er zondag in eigen huis niet in geslaagd een overwicht om te zetten in een overwinning tegen Vitesse. De thuisploeg maakte in de eerste helft de kansen niet af, onder meer door prima keepen van Remko Pasveer. 

Kristoffer Peterson kopte een voorzet van Brandley Kuwas in de tweede helft alsnog hard achter Pasveer en dus leek Heracles op weg naar de drie punten. Bryan Linssen voorkwam dat echter door Vitesse kort voor tijd alsnog het gelijkspel te bezorgen: 1-1.

Heracles Almelo

1 - 1

Vitesse

 73' Peterson    87' Linssen
 
 Gele kaart: v.Ooijen, (Heracles Almelo), Dabo, (Vitesse)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 11.164
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Droste
Pröpper
Hardeveld
Duarte
Niemeijer (v.Ooijen/ 82)
Pelupessy
Monteiro
Kuwas
Gladon (Vermeij/73)
Darri (Peterson/67)
  Pasveer
Dabo
Kasjia (Colkett/ 86)
Miazga
Büttner
Bruns
Serero (Castaignos/82)
Foor (Mount/60)
Rashica
Matavz
Linssen

KLM schrapt vluchten naar Ierland om Ophelia

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft vanwege orkaan Ophelia alle vluchten van Schiphol naar Ierland en weer terug voor maandag geschrapt. Het gaat in totaal om vijf vluchten naar en van Dublin en een naar en van Belfast, laat een woordvoerder weten.

Later maandag gaat worden gekeken naar de verdere gevolgen van Ophelia voor Ierland en Schotland. Vooralsnog zijn geen vluchten naar en van Schotland geschrapt.

Waar Nederland zondag en maandag kan genieten van ongekend hoge temperaturen dankzij Ophelia, krijgt Ierland het volgens Weerplaza zwaar te verduren. Ophelia is op dit moment een orkaan in de derde categorie, maar zwakt de komende tijd nog wel in kracht af.

De verwachting is dat de stormdepressie met windkracht 11, een zeer zware storm, of windkracht 12, orkaankracht, de zuidkust van Ierland zal bereiken. De kern van de storm trekt daarna pal langs de westkust naar het noorden of via het westen van Ierland. Boven land verliest Ophelia snel een hoop kracht, maar de weersomstandigheden blijven volgens Weerplaza extreem gevaarlijk.

KLM schrapt vluchten naar Ierland om Ophelia
KLM schrapt vluchten naar Ierland om Ophelia (Foto: ANP)

Nageeye loopt Nederlands marathonrecord, parcoursrecord Cherono in Amsterdam

Lawrence Cherono heeft zondag de marathon van Amsterdam op zijn naam geschreven. De Keniaan zegevierde in 2:05.09 uur, waarmee het vorig jaar gelopen parcoursrecord van 2:05.21 eraan ging.

De organisatie ging in principe voor een tijd onder de 2:05 uur, waarvoor men een vrij breed deelnemersveld had aangetrokken. Aan het eind waren weinig favorieten over en ook de man met het snelste persoonlijk record, de Ethiopiër Tesfaye Abera (2:04.24), moest er een kleine tien kilometer voor het einde af.

Drievoudig winnaar Wilson Chebet, op het laatste moment toegevoegd en verre van in topvorm, was op dat moment ook al afgehaakt. De Ethiopiër Mule Wasihun en de Kenianen Cherono, Amos Kipruto, Norbert Kigen en Abraham Kiptum vormden de kopgroep met nog een kilometer of zeven te lopen, waarvan Wasihun en Kipruto als eersten moesten lossen.

Cherono was in de slotfase de sterkste van het overgebleven trio. Als eerste moest Kiptum lossen, in het Olympisch Stadion gaf Kigen zich ook gewonnen. Met 2:05.10 kwam Kigen als tweede over de streep, Kiptum pakte plek drie in 2:05.26, meer dan negen minuten onder zijn persoonlijk record.

Cherono, eerder dit jaar tweede in Rotterdam, won al eens de marathons van Praag, Sevilla en Honolulu. Bij de vrouwen ging de zege naar Tadelech Bekele uit Ethiopië, die na 2:21.53 minuten ruimschoots als eerste over de finish kwam. 

De Nederlandse aandacht ging in Amsterdam vooral uit naar Abdi Nageeye. De geboren Somaliër kondigde vooraf al een aanval op het Nederlands record van Kamiel Maase aan, dat sinds Amsterdam 2007 op 2:08.21 stond. Geholpen door onder meer gangmakers Michel Butter en Khalid Choukoud, die zich in het najaar zelf op andere marathons focussen, kwam een dolblije Nageeye na 2:08.16 minuten over de finish, waarmee hij de nieuwe eigenaar is van het Nederlands record.

Theuns wint laatste rit Ronde van Turkije, Ulissi pakt eindzege

Edward Theuns heeft de laatste etappe van de Ronde van Turkije gewonnen. De Belg van Trek-Segafredo nam op de slothelling het initiatief met Sam Bennett in het wiel, maar in de voorlaatste bocht ging, de winnaar van vier etappes, onderuit waardoor Theuns makkelijk naar de winst kon sprinten. De eindzege van Diego Ulissi kwam niet meer in gevaar.

Muhammet Atalay (Turkse nationale selectie), Patryk Stosz (CCC Sprandi Polkowice), Thomas Deruette (WB Veranclassic Aqua Protect) en Paolo Simion (Bardiani-CSF) vormde de kopgroep. Het viertal zou nooit meer dan twee minuten krijgen van het peloton.

Op vier kilometer van de streep werden ze gegrepen door het peloton. In aanloop naar het klimmetje op anderhalf kilometer van de streep was er nog een grote valpartij, maar sprinters en de klassementsrenners waren niet bij de va;partij betrokken.

Op de korte klim bepaalde Theuns meteen het tempo. De Belg kreeg Bennet en Matteo Pelucchi met zich mee. De drie sloegen meteen een gat waarna Pelucchi zich op kop zette van de drie voor zijn ploeggenoot Bennet. In de voorlaatste bocht ging Bennet onderuit waarna Theuns makkelijk de zege pakte.

Doden Haren zijn bewoonster en 6-jarig kind

De vrouw en het kind die zaterdag dood werden gevonden in een woning in het Groningse Haren waren de 23-jarige bewoonster en haar zesjarige dochter. De twee zijn door een misdrijf omgekomen. De politie vermoedt dat er sprake is van een incident in de relationele sfeer.

De opgepakte verdachte is een twintigjarige man uit Glimmen. Het kind dat ongedeerd in de woning aan het Jufferpad werd aangetroffen, is een jaar oud. De een- en zesjarige zijn kinderen van de omgebrachte vrouw. Wat de relatie is van de verdachte met de kinderen, wordt nog onderzocht.

De verdachte en de slachtoffers komen oorspronkelijk uit Oost-Afrika en hadden een tijdelijke verblijfsstatus.

Doden Haren zijn bewoonster en 6-jarig kind
Doden Haren zijn bewoonster en 6-jarig kind (Foto: ANP)

Bertens en Larsson pakken 9e WTA-titel

Tennisster Kiki Bertens heeft voor de negende keer in haar carrière een WTA-titel in het dubbelspel gepakt. Al die titels won ze met de Zweedse Johanna Larsson, met wie de Nederlandse sinds begin 2015 een sterk duo vormt.

In het Oostenrijkse Linz schopten Bertens en Larsson, als eerste geplaatst, het op overtuigende wijze tot de finale. Daarin stonden ze tegenover de Russische Natela Dzalamidze - die haar eerste finale op WTA-niveau speelde - en de Zwitserse Xenia Knoll.

Dzalamidze en Knoll begonnen prima en wisten Bertens en Larsson het eerste setverlies van het toernooi te bezorgen. Het Nederlandse/Zweedse duo sloeg echter terug en in de supertiebreak pakten ze alsnog hun vierde toernooizege van het jaar: 3-6, 6-3 [10-4].

Nieuwe trailer voor Stranger Things 2

Het is bijna zover: Stranger Things 2 neemt ons mee terug naar de Upside Down, in het weekend voor Halloween. Een nieuwe trailer toont wat we mogen verwachten van het monster uit de vreemde andere dimensie.

Indiana, 1984. Ondanks de terugkeer van Will Byers uit de Upside Down zijn de inwoners van Hawkins nog steeds in de ban van de verschrikkelijke gebeurtenissen een jaar eerder. Alles lijkt weer normaal, maar schijnt bedriegt. Er heerst een dreigende duisternis voor alle overlevenden van het kleine stadje…

Stranger Things 2 is vanaf 27 oktober te zien op Netflix.

Van Beek: "Steun Feyenoord-publiek doet veel met me"

Sven van Beek maakte zaterdagavond tegen PEC Zwolle (0-0) zijn rentree in de Eredivisie. De verdediger van Feyenoord, die eind vorige maand al minuten in de Champions League maakte, was op 1 mei 2016 voor het laatst in competitieverband actief. Van Beek is blij dat hij zijn lange periode van blessureleed achter zich heeft gelaten.

Van Beek kwam na ruim twintig minuten in het veld tegen PEC, als vervanger van de geblesseerde Renato Tapia. "Het is wel lekker dat ik eindelijk weer op het veld kan staan", vertelde de verdediger in gesprek met Voetbal International. "De steun van het publiek doet echt heel veel met me. Ik heb een heel lastige periode achter de rug, maar dat wil ik snel vergeten. Als ik wedstrijdritme krijg, komt het vanzelf goed. Als je dan eindelijk weer op het veld mag staan, krijg je echt kippenvel."

Giovanni van Bronckhorst was tevreden over het optreden van de verdediger. "Hij is er lang uit geweest en heeft zich altijd teruggeknokt. Hij viel heel goed in." Of Van Beek dinsdag alweer moet opdraven, als Feyenoord in de Champions League Shakhtar Donetsk treft, is nog onzeker. De medische staf zal de klachten van Tapia aan zijn hamstrings nader onderzoeken. Van Bronckhorst gaf na afloop aan dat het wel al wat beter met de Peruviaans international ging.

Pakketbezorgster beroofd van pakketjes

Mocht je in Apeldoorn wonen en gisteren tevergeefs op een pakketje hebben zitten wachten, dan is de kans aanwezig dat je pakket is gestolen. Rond 12:30 uur werd een pakketbezorgster op de Edisonlaan beroofd tijdens haar bezorgronde. 

Toen ze op de Edisonlaan aanbelde werd ze door drie gemaskerde mannen het portiek van de flat ingetrokken. Een van hen bedreigde haar met een mes en ze moest haar autosleutel afgeven. De daders haalden een aantal pakketten uit haar bestelbus, gaven de sleutel terug en gingen ervandoor. De politie heeft het portiek onderworpen aan een grondig onderzoek en de bestelbus is meegenomen voor nader onderzoek.

Man rijdt in op zondagmarkt in Gent

Een man is zondagmorgen in de Gentse deelgemeente Wondelgem met hoge snelheid ingereden op een populaire markt. De ravage was enorm, maar als door een wonder viel er slechts een gewonde. Het Laatste Nieuws meldde op zijn site dat volgens getuigen de Audi cabrio met zeker 100 kilometer per uur op de weekmarkt af kwam.

Een drama werd voorkomen doordat de chauffeur, volgens HLN stomdronken, moest uitwijken voor een bestelwagen. Hij miste daardoor een snoepkraam op een haar, ramde een groot bord met de plattegrond van Gent en kwam met zijn wagen vlak voor een slagerij tot stilstand tegen een betonnen paal.

De bestuurder ging er vandoor met achterlating van een gewonde passagier. De dader kon door een oplettende agent worden aangehouden toen hij naderhand met een vriend terugkwam naar de plaats des onheils om de schade die hij had aangericht op te nemen.

Man rijdt in op zondagmarkt in Gent
Man rijdt in op zondagmarkt in Gent (Foto: ANP)

Politie pakt slapende autodief op

Zaterdagmiddag is een 25-jarige man uit Etten-Leur in Sint Willebrord aangehouden voor het rijden in een gestolen auto. De man reed 's middags op een parkeerterrein bij de Dorpsstraat tegen een hek en muur aan, waarop omstanders de politie inschakelden. 

De agenten die ter plaatse kwamen troffen de bestuurder in diepe slaap aan. Hij bleek onder invoed van de partydrug GHB te zijn. Omdat er verschillende kentekenplaten op de auto zaten, werd het voertuig onderworpen aan een nadere inspectie. De auto bleek gestolen te zijn bij een woninginbraak in Steenbergen afgelopen september. 

De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar naar een cellencomplex in Breda. De rechtmatige eigenaar van het voertuig is inmiddels op de hoogte gesteld dat zijn auto terecht is. 

'Gordie Howe hattrick': goal, assist en gevecht, 783e zege Hitchcock

IJshockeycoach Ken Hitchcock heeft voor de 783e keer een ploeg naar een zege geleid in het reguliere seizoen van de NHL. De 65-jarige veteraan gaat daarmee voorbij aan de legendarische Al Arbour. Chicago Blackhawks-coach Joel Quenneville (855) en de 'coach aller coaches' Scotty Bowman (1244) staan nu nog boven Hitchcock in de NHL-geschiedenis.

Hitchcock begon zijn carrière halverwege de jaren '90 bij de Dallas Stars, waarmee hij in 1999 de Stanley Cup veroverde. In 2002 werd hij ontslagen en trok hij naar de Philadelphia Flyers, waar hij tot zijn ontslag in 2006/07 diende. Na een kleine vier seizoenen bij de Columbus Blue Jackets ging Hitchcock aan de slag bij de St Louis Blues, waar hij vorig jaar na ruim vierhonderd wedstrijden ontslagen werd.

Dit jaar is Hitchcock teruggekeerd bij de Stars en in het eigen American Airlines Centre nam de ploeg het op tegen de Colorado Avalanche. De Stars domineerden en kwamen vroeg in de tweede periode op voorsprong door Jamie Benn, op aangeven van Tyler Seguin. Die scoorde op zijn beurt een buzzerbeater in de powerplay, door in de laatste seconde van de periode de 2-0 binnen te schieten.

Matt Duchene bracht de Avs in de derde periode weer in de wedstrijd door de 2-1 te scoren, maar daar bleef het bij voor Colorado. De Avalanche probeerde in de slotfase nog op gelijke hoogte te komen door de goalie te vervangen, maar de Stars namen de puck over en de Fin Esa Lindell schoot van een flinke afstand raak: 3-1.

Seguin zette nog een opmerkelijke prestatie neer bij de Stars. Hij had al een assist en een goal te pakken, maar raakte daarna ook nog in gevecht met Patrick Nemeth. Daarmee scoorde hij een heuse Gordie Howe hattrick, genoemd naar de legendarische Gordie Howe, die bekend stond als iemand die goed was in zowel het vechten als het scoren van goals. 

De Toronto Maple Leafs rekenden in het Bell Centre in Montreal af met de Canadiens. Daarmee kwam in het Canadese onderonsje een einde aan een reeks van veertien opeenvolgende zeges voor de Canadiens. De Maple Leafs wonnen in 2014, 2016 en 2017 weliswaar steeds één keer, maar dat was telkens in het voorseizoen. Zaterdagavond stond het 3-3 na de reguliere speeltijd, waarna Auston Matthews in overtime de winnende 3-4 scoorde.

Uitslagen NHL zaterdag
Montreal Canadiens - Toronto Maple Leafs 3-4 OT
New York Rangers - New Jersey Devils 2-3
Philadelphia Flyers - Washington Capitals 8-2
Pittsburgh Penguins - Florida Panthers 4-3
Tampa Bay Lightning - St Louis Blues 2-1
Winnipeg Jets - Carolina Hurricanes 2-1
Dallas Stars - Colorado Avalanche 3-1
Minnesota Wild - Columbus Blue Jackets 4-5 OT
Chicago Blackhawks - Nashville Predators 2-1 OT
Arizona Coyotes - Boston Bruins 2-6
Edmonton Oilers - Ottawa Senators 1-6
Vancouver Canucks - Calgary Flames 2-5
Los Angeles Kings - Buffalo Sabres 4-2
San Jose Sharks - New York Islanders 1-3

Seguin en Nemeth gaan de strijd aan, waarmee Seguin zijn Gordie Howe hattrick compleet maakt (Bron: YouTube)

Auston Matthews verovert de puck, verliest de puck, pakt hem weer terug en scoort namens de Maple Leafs (Bron: YouTube)

Florida Panthers-goalie James Reimer houdt zijn doel op fraaie wijze schoon tegen de Pittsburgh Penguins, die uiteindelijk wel zouden winnen (Bron: YouTube)

Federer klasse apart in Shanghai

Roger Federer heeft het ATP-toernooi van Shanghai gewonnen. De Zwitser versloeg in de eindstrijd Rafael Nadal met 6-4 en 6-3.

Aan het begin van de wedstrijd raakte Nadal zijn service kwijt. De Spanjaard slaagde er niet in  om die schade te herstellen. Federer serveerde sterk en domineerde in de rally's. Op zijn eigen service stond hij slechts vier  punten af. De tweede set was een herhaling van zetten. Nadal had moeite met zijn eigen games en was kansloos in die van Federer.

Federer boekte zijn vijfde zege op rij tegen Nadal. Die leidt nog wel de onderlinge duels met 23-15.

Federer opnieuw te sterk voor Nadal. (PRO SHOTS/Action Images)
Federer opnieuw te sterk voor Nadal. (PRO SHOTS/Action Images)

BlazBlue: Cross Tag Battle ook naar pc en Switch

Arc System Works heeft aangekondigd dat BlazBlue: Cross Tag Battle in ontwikkeling is voor Nintendo Switch en pc. Eerder was de game enkel aangekondigd voor PlayStation 4. De game lanceert ergens in 2018.

Daarnaast zijn Weiss, Rachel en Hazama aangekondigd als speelbare personages. De nieuwe trailer, inclusief beelden van de nieuwe fighters, is hieronder te bekijken.

Oneplus, Xiaomi en Huawei met korting

Er zijn weer genoeg telefoons op de markt gekomen, en zo ook dit lijstje waar Gearbest wat coupons voor heeft gemaakt. Het gaat om coupons van beperkte oplage, dus op=op. 

gboffarticle-1 (Foto: gbofficial)

Deze Oneplus 5 komt in twee varianten, het model 6GB RAM+64GB ROM, en de 8GB RAM+128GB ROM en NFC variant. Los daarvan hebben beide een Snapdragon 835 chip wat voor genoeg snelheid zal zorgen. 

De eerst genoemde is verkrijgbaar voor €331,66 met coupon GBNLSI07 (10 stuks) of €329,11 met coupon GBNL033 (10 stuks). De 8GB variant met NFC is te koop voor €395,43 met coupon GBNLSI08  (12 stuks).

gboffarticle-2 (Foto: gbofficial)

Dan deze Huawei Honor 9, met een Kirsin 960 octa-core. Een 5.15-inch FHD scherm met een mooie vormfactor, 4GB werkgeheugen en 64GB opslag. Volledige specificaties zijn hier te vinden, en met coupon GBNLSI03 voor €277,30 

gboffarticle-4 (Foto: gbofficial)

Een wat goedkoper model, de Xiaomi Redmi 4X. Te koop voor een mooi bedrag van €93 euro en toch nog aardige specificaties met 3GB werkgeheugen, een vingerafdruksensor, Snapdragon 435 en een 4100mAh accu. Best interessant dus en met coupon GBNL015 hier te vinden voor dus €93.

gboffarticle-5 (Foto: gbofficial)

En als afsluiter deze hele nette Xiaomi Mi6. Hij wordt in vele reviews geroemd om zijn degelijke bouwkwaliteit. Daarnaast een mooi 5.15 FHD scherm, en alle randen zijn afgerond. Los daarvan haal je met dit toestel een high-end apparaat in huis. Hij komt in vele varianten, dus check even goed de verschillende specificaties. 

De internationale variant met 6GB RAM, 64GB ROM voor €314,66 met coupon GBNL028 hier....

De 'bright blue' variant, 6GB ram, 128GB ROM, NFC voor €357,18 met coupon GBNL029 hier...

Bejaarde gijzelt medewerker keukencentrum

Op zaterdag 14 oktober kwam omstreeks 19.00 er een melding binnen bij de politie van een 66-jarige man die tegen zijn wil was vastgehouden in een woning aan de Kapittelhuistraat in Albergen. De man was gevlucht naar een ander adres waar hij de politie kon laten informeren. Gealarmeerde agenten hebben een onderzoek ingesteld en een 72-jarige man uit Albergen even later elders in de kraag kunnen vatten. 

De 66-jarige man heeft aangifte gedaan van mishandeling, bedreiging en vrijheidsberoving. Hij was omstreeks 18.00 uur namens een keukenbedrijf uit Deventer naar de woning van de 72-jarige man gegaan om een klacht op te lossen. Daar werd hem vrijwel meteen het verlaten van de woning onmogelijk gemaakt. Hij werd mishandeld en zowel woordelijk als met een wapen bedreigd met de dood.

Het is de 66-jarige man uiteindelijk gelukt om te ontsnappen. Na de aanhouding van de 72-jarige man heeft de politie de woning doorzocht. De verdachte werd overgebracht naar een arrestantencomplex in Borne. 

Tweede zege voor Houston, Cubs beginnen met nederlaag

De Los Angeles Dodgers hebben de eerste wedstrijd van de National League Championship Series gewonnen tegen de Chicago Cubs. In Los Angeles won de thuisploeg met 5-2 van de titelhouder.

In eerste instantie leken de Cubs de overhand te hebben mede dankzij een sterk optreden van José Quintana, de startende werper bij de Cubs. In inning vier kwamen de winnaars van de World Series 2016 ook op voorsprong dankzij een two-run homerun Albert Almora.

Het was niet lang wachten op het antwoord van de Dodgers. In de vijfde inning kwamen ze alweer gelijk doordat Logan Forsythe en Austin Barnes over de thuisplaat kwam. Na de vijfde inning werden zowel de startende werpers van de Cubs als van de Dodgers vervangen.

Waar de bullpen van de Dodgers niet in de problemen kwam hadden de relievers van de Cubs moeite met de slagmensen van de thuisploeg. Chris Taylor zou in inning zes een homerun slaan en een inning later zou ook Yasiel Puig hetzelfde doen. Charlie Culberson wist ook nog een run te scoren op een honkslag van Justin Turner. Kenley Jansen kwam in de achtste inning erop met twee man uit. De closer van LA Dodgers kwam niet in de problemen en stelde zege veilig voor zijn ploeg.

De Houston Astros hebben mede dankzij Justin Verlander game 2 van de American League Championship Series met 2-1 gewonnen van de New York Yankees. Naast werper Verlander had ook korte stop Carlos Correa een groot aandeel in de zege van de thuisploeg.

In inning vier zou Correa een homerun slaan, waardoor de ploeg op 1-0 kwam. In de vijfde inning kwamen de Yankees op een gelijke stand door een honkslag Todd Frazier waarop Aaron Hicks kon scoren.

In inning negen zou de Astros weer toeslaan. Jose Altuve zou op de honken komen via een honkslag tegen Yankees reliever Aroldis Chapman. Toen kwam Correa aan slag. De korte stop van Houston zou een tweehonkslag slaan, waarop tweede honkman Altuve wist te scoren. Dat was ook meteen goed voor de zege.

Topclubs blijven zonder setverlies in Eredivisie volleybal

Na twee speelronden in de Eredivisie in het mannenvolleybal zijn vier van de tien clubs nog zonder setverlies. De 'grote drie' wonnen ook hun tweede duel met 3-0 en Landstede Zwolle blijft ook prima bezig met hun missie om zich bij de top te voegen.

Na de zege op Advisie/SSS ging Zwolle nu op bezoek bij Inter Rijswijk, waar vorig seizoen geen enkele keer van gewonnen werd. Dat was nu wel anders, want de mannen van coach Gerard van Vliet waren in drie sets te sterk en boekten zo een nieuwe 3-0 zege. "Het is ongekend, hier mogen we echt wel even van genieten", liet Van Vliet optekenen tegenover Sportief Zwolle.

Advisie/SSS kreeg landskampioen Abiant Lycurgus uit Groningen op bezoek en ook dit keer gingen ze met 0-3 onderuit. Draisma Dynamo had weinig moeite met Vallei Prins en Seesing Orion zette SV Land Taurus met speels gemak opzij.

Uitslagen Eredivisie volleybal mannen
Zaanstad 2 Talentteam 3
(25-18,23-25,25-21,23-25,19-21)

Advisie/SSS 0 Abiant Lycurgus 3
(13-25,23-25,15-25)

Inter Rijswijk 0 Coníche Zwolle 3
(17-25,23-25,23-25)

Seesing Orion 3 SV Land Taurus 0
(25-17,25-15,25-18)

Draisma Dynamo 3 Vallei Prins 0
(25-18,25-23,28-26)

Vrouwen
Bij de vrouwen is na twee speelronden alleen landskampioen Sliedrecht nog zonder setverlies. Summa Peelpush uit het Limburgse Meijel werd met ruime cijfers aan de kant geschoven. Regio Zwolle rekende in vier sets af met Nering Bögel Weert en staat zo samen met Sliedrecht als enige club op de maximale score van zes punten. 

Uitslagen Eredivisie volleybal vrouwen
Springendal/Set-Up'65 3 Coolen-Alterno 1
(25-20,18-25,25-23,25-17)

Regio Zwolle 3 Nering Bögel Weert 1
(25-17,20-25,25-15,25-16)

VC Sneek 3 Eurosped 0
(25-23,25-21,25-13)

Sliedrecht Sport 3 Peelpush 0
(25-13,25-16,25-16)

Zondag:
Flynth FAST - Talentteam -

4-jarig jongetje overleden na noodlottig ongeval

Zaterdagmiddag is een 4-jarig jongetje uit Genemuiden overleden na een noodlottig ongeval. Rond 18:00 uur reed een 80-jarige man over de Fabrieksstraat toen vanuit het niets het jochie op zijn fiets de weg opschoot, achter een geparkeerde werkbus vandaan. 

Hoewel de automobilist vol in de ankers ging, kon hij een aanrijding niet voorkomen. Omstanders boden direct eerste hulp, maar dit mocht niet baten: het jochie overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. 

Na verhoor is de automobilist weer vrijgelaten; een blaastest wees uit dat hij volledig nuchter was. De verkeersongevallenanalisten van de politie doen onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. 

Hardleerse man voor zesde keer gepakt

Een 27-jarige man uit Breda is zondagnacht rond 03.45 uur voor de zesde keer betrapt op het rijden zonder rijbewijs. In 2016 werd de hardleerse Bredanaar al drie keer aangehouden voor hetzelfde feit en ook dit jaar werd hij al twee keer eerder keer betrapt.

Agenten reden afgelopen nacht over de Haagweg. Ze zagen een auto, een Daewoo, vanuit tegengestelde richting tegemoet komen. Ze herkenden de auto omdat deze vaak fout geparkeerd staat en zij daarvoor al diverse bekeuringen hadden uitgeschreven. Ze besloten een stopteken te geven. Hieraan werd voldaan.

De bestuurder bleek nog steeds niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Hij is wederom aangehouden en ook deze auto is net als de voorgaande twee keren in beslag genomen.

Handballers Aalsmeer en Volendam winnen weer in BeNe League

In de BeNe League Handball is zaterdag de zesde speelronde afgesloten met vier wedstrijden. Eerder in de week speelden topclubs Limburg Lions en Achilles Bocholt hun zesde wedstrijd al, omdat ze rond het weekeinde Europese verplichtingen hadden.

KRAS/Volendam speelde thuis tegen het Belgische Hasselt en dat ging aanvankelijk niet zo best. Halverwege stonden de Volendammers vier punten achter, maar dat werd in een uitmuntende tweede helft omgedraaid naar een 32-27 zege. 

FIQAS/Aalsmeer boekte de derde zege op rij. Na de knappe overwinning op kampioen Bocholt werd dit keer met 32-22 gewonnen van het Belgische Sporting Neerpelt. 

Met zes overwinningen en dus twaalf punten gaan de Limburg Lions aan kop in de competitie, gevolgd door de tien punten van Bocholt. Herpertz Bevo uit Panningen staat derde met negen punten, Visé en Volendam hebben er acht.

Uitslagen BeNe League handbal
Sasja (BEL) - Achilles Bocholt (BEL) 27-41
Wematrans Quintus (NED) - Limburg Lions (NED) - 26-33
Kras/Volendam (NED) - Initia Hasselt (BEL) 32-27
Fiqas/Aalsmeer (NED) - Sporting Neerpelt (BEL) 32-22
JMS/Hurry Up (NED) - Herpertz Bevo (NED) 23-25
Callant Tongeren (BEL) - Visé BM (BEL) 23-29

Inbreker gepakt dankzij bloedspoor

De politie heeft zaterdagavond een 29-jarige inwoner van Arnhem aangehouden. Hij wordt verdacht van inbraak. Een melding van een bewoner aan de Bergvrede in Zevenaar bracht de politie op het spoor van de verdachte.

In een portiek in een flatwoning aan de Bergvrede was door een bewoner een bloedspoor aangetroffen. Deze meldde dit aan de politie die op hun beurt gingen kijken. Terplaatse werd het bloedspoor gevolgd en troffen een man aan in een aanhangwagen. Hij was behoorlijk aangeschoten. Hij legitimeerde zich en vertelde dat hij zijn hand ergens aan open had gehaald. De agenten brachten de man naar de huisartsenpost om zijn wond te laten verzorgen. In de politieauto vertelde hij een wat onsamenhangend verhaal. Hij zou onder andere in een ziekenhuisbed hebben geslapen en daar gezocht hebben naar eten.

De agenten lieten hem achter op de huisartsenpost en gingen richting hun bureau in Zevenaar. In de auto hoorden zij via de mobilofoon dat er was ingebroken in het ziekenhuis in Zevenaar. Dat de plaats delict onder het bloed zat en dat er een ruit was ingeslagen. Voor de agenten was dit aanleiding om direct om te keren en terug te gaan naar de huisartsenpost om hem als verdachte aan te merken en aan te houden op basis van de feiten en omstandigheden. Hij werd ingesloten en vandaag wordt het onderzoek voortgezet.

Sharapova pakt na twee jaar weer titel

Voor het eerst in ruim twee jaar heeft tennisster Maria Sharapova weer een WTA-titel gewonnen. De Russin won het toernooi van het Chinese Tianjin door in de finale Aryna Sabalenka met 7-5 en 7-6 te verslaan. Het is voor de Russin haar 36e WTA-titel.

Voor de 19-jarige Sabalenka was het voor het eerst dat ze in een WTA-finale stond. In de eerste set verspeelde de Wit-Russin een voorsprong van 4-1 en in het tweede bedrijf stond ze zelfs met 5-1 voor.

Sharapova, die geruime tijd aan de kant stond vanwege een dopingschorsing, verzaakte om de wedstrijd uit te serveren bij de stand 6-5. Een tiebreak volgde en daarin benutte de Russin haar vierde matchpoint.

Maria Sharapova wint weer eens een titel. (PRO SHOTS/Action Images)
Maria Sharapova wint weer eens een titel. (PRO SHOTS/Action Images)

Bokser Groves verdedigt wereldtitel met snoeiharde 'body shot'

Bokser George Groves heeft zijn WBA-wereldtitel in het supermiddengewicht (76,2kg) met succes verdedigd. De 29-jarige Brit stapte zaterdagavond in Londen de ring in tegen zijn twee jaar oudere landgenoot Jamie Cox, die met een ongeslagen record van 24-0 aan het gevecht begon. Groves verloor drie van zijn 29 eerdere gevechten: één tegen Badou Jack in 2015 en twee tegen Carl Froch in 2013 en 2014.

Het gevecht was naast een wereldtitelgevecht bij de WBA ook de derde kwartfinale in de World Boxing Super Series. Favoriet Groves leek al snel iets beter, maar Cox bood hem toch uitstekend partij en in de vierde ronde leek de partij alsmaar meer richting een volledig gelijke strijd te gaan.

Na anderhalve minuut in de vierde ronde ging dat echter helemaal anders: Groves raakte Cox met een snoeiharde rechter hoek vol op het lichaam en daarmee was het klaar. Cox ging naar de grond, kon even niet meer overeind staan en de scheidsrechter zag na de acht tellen geen andere optie dan het gevecht staken, met Groves als winnaar.

De Brit neemt het in januari in de halve finales op tegen landgenoot Chris Eubank Jr, de kampioen bij de IBO. Die kwam zaterdag in Londen de ring al even in om stoer te doen en te melden dat hij Groves wel even ging verslaan, terwijl de WBA-kampioen uiteraard ook zelfverzekerd was.

Groves - Cox (Bron: YouTube)

Dekker na zege zeker van EK;ook Klaasen, MvG en VdV naar laaste zestien

Jan Dekker beleeft een topweek. Plaatste hij zich eerder deze week voor de World Series Finals en de Players Championship Finals en nu is hij ook aanwezig op het Europees kampioenschap. Hij speelde zich daarvoor veilig door op de laatste European Tour in Gottingen in de tweede ronde te winnen van Mervyn King. Ook Michael van Gerwen, Jelle Klaasen en Vincent van der Voort haalden de finaledag.

Dekker won vrijdag al van Christian Kist met 6-0, maar zaterdag wist hij King met 6-1 af te drogen. Hij treft zondagmiddag in de achtste finales van de European Darts Trophy Simon Whitlock. De Australiër won met 6-4 van Krzyszstof Ratajski. 

Naast Dekker zijn er nog drie Nederlanders verder. Van Gerwen maakte zijn rentree na de dramatisch verlopen World Grand Prix en won zonder te overtuigen met 6-3 van Zoran Lerchbacher. Van der Voort speelde een goede beslissende leg en won daardoor met  6-5 van Ian White. Klaasen had geen kind aan Chris Dobey. Het werd 6-1. Jermaine Wattimena werd uitgeschakeld door Michael Smith (6-3), terwijl Benito van de Pas er pijnlijk vanaf ging met 6-0 tegen Keegan Brown.

Naast Dekker - Whitlock zal Klaasen aantreden tegen Dave Chisnall. Van der Voort zal aantreden tegen Andy Boulton en Michael van Gerwen treft Stephen Bunting. De winnaars van de achtste finales zullen zondagavond strijden om de titel.   

European Darts Trophy - tweede ronde 
Keegan Brown 6-0 Benito van de Pas
Alan Norris 6-4 James Richardson
Jonny Clayton 6-3 Gerwyn Price
Michael Smith 6-3 Jermaine Wattimena
Dave Chisnall 6-4 James Wilson
Joe Cullen 6-2 Steve West
Vincent van der Voort 6-5 Ian White
Stephen Bunting 6-4 Rene Eidams

Kim Huybrechts 6-3 Nathan Aspinall
Jelle Klaasen 6-1 Chris Dobey
Rob Cross 6-5 Jamie Caven
Peter Wright 6-4 Martin Schindler
Simon Whitlock 6-4 Krzysztof Ratajski
Michael van Gerwen 6-3 Zoran Lerchbacher
Jan Dekker 6-1 Mervyn King
Andy Boulton 6-3 Daryl Gurney

Achtste finales - zondagmiddag
Michael Smith v Jonny Clayton
Rob Cross v Keegan Brown
Dave Chisnall v Jelle Klaasen
Peter Wright v Kim Huybrechts
Simon Whitlock v Jan Dekker
Andy Boulton v Vincent van der Voort
Alan Norris v Joe Cullen
Michael van Gerwen v Stephen Bunting

Vermiste Pool dood teruggevonden

De vermiste Poolse Przemyslaw Henryk Michon is zaterdagmiddag in de Oostelijke Havendijk in Roosendaal dood aangetroffen. Een visser ontdekte rond 15:30 het drijvende lichaam en waarschuwde de politie. 

Deze zette de omgeving af waarna het lichaam geborgen kon worden. Tijdens de doodsschouw bleek het om de vermiste Pool te gaan. De politie doet verder onderzoek naar de doodsoorzaak. 

Lange wint Ironman Hawaï in nieuw record

Patrick Lange heeft op Hawaï de wereldtitel Ironman veroverd. De Duitse triatleet kwam na 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer lopen in een tijd van 8.01.40 over de finish. Daarmee was Lange meer dan twee minuten sneller dan Craig Alexanders parcoursrecord uit 2011.

Na het fietsen was er nog een kopgroep van dertig triatleten met daarbij ook Jan Frodeno. De Duitser, die de afgelopen twee jaar had gewonnen, begon snel aan de marathon maar verdween later uit de tussentijden. Na meer dan een half uur onzekerheid bij media en publiek bleek dat de Duitse topfavoriet last had van een voetblessure. Toch wou hij niet opgeven en legde hij de laatste veertig kilometer aan jogtempo af. Frodeno zou in een tijd van 9.15.44 finishen, dat was meer dan één uur dan afgelopen jaar.

Dat was een kans voor de Canadese ex-drugsverslaafde Lionel Sanders en de Duitse ex-winnaar Sebastian Kienle. De twee leken aanvankelijk ook de beste kaarten te beschikken, maar vanuit de achtergrond kwam de Duitser Lange opzetten. In eerste instantie zou hij zijn landgenoot Kienle bijhalen en met nog vijf kilometer te lopen werd ook de Canadees Sanders voorbijgelopen. Sanders werd twee op meer dan twee minuten van Lange. De Brit David McNamee werd derde, hij was in de slotfase nog Kienle voorbij gelopen.

Bij de vrouwen ging de wereldtitel voor de derde keer op rij naar de Zwitserse Daniela Ryf. Ze had naar eigen zeggen[i] "een slechte dag."[/i] Ze moest bij het fietsen lang achtervolgen op Lauren Brandon. Toen ze die te pakken had bij de start van de marathon stond er geen maat meer op voor de Zwitserse. Ryf zou met iets minder dan negen minuten winnen voor de e Britse Lucy Charles. De Australische Sarah Crowley moest 10.51 toegeven op de drievoudig winnares.

Handbalsters Dalfsen verliezen thuis in EHF Cup

De handbalsters van Morrenhof Jansen/Dalfsen hebben in de tweede en voorlaatste kwalificatieronde van de EHF Cup, het tweede Europese clubniveau, een nederlaag geleden in de thuiswedstrijd.

In Dalfsen nam de ploeg, tot vorig seizoen zes keer op rij Nederlands kampioen, het op tegen DHK Banik Most uit Tsjechië. Die ploeg stond halverwege met 13-15 voor en dat kon Dalfsen niet meer inhalen. De pas 17-jarige Larissa Nüsser was met vijf treffers de meest productieve aan Nederlandse zijde, maar ook zij kon de 28-32 nederlaag niet voorkomen. Over een week wordt in Tsjechië de return gespeeld.

Hogenkamp, Kerkhove en Rus uitgeschakeld in Luxemburg

Richèl Hogenkamp, Lesley Kerkhove en Arantxa Rus zijn in de eerste ronde van de kwalificatie voor het hoofdtoernooi in Luxemburg uitgeschakeld.

Hogenkamp verloor van de Duitse Antonia Lottner met 7-6 (2), 3-6 en 6-4. Kerkhove moest in drie sets haar meerdere erkennen in Jana Fett uit Kroatië: 6-7 (5), 6-3 en 6-1 en Rus ging met 7-6 (2) en 6-2 onderuit tegen de Roemeense Alexandra Cadantu.

Kiki Bertens is als enige Nederlandse tennisster toegelaten tot het hoofdtoernooi. Bertens, als tweede geplaatst,  moet het in de eerste ronde opnemen tegen Denisa Allertova.

Weer ruime zeges rugbyers Hilversum en 't Gooi

In de Ereklasse van het Nederlandse rugby blijven RC Hilversum en RC 't Gooi domineren. Ook in de vijfde speelronde boekten beide clubs weer een overtuigende zege.

De Hilversumse landskampioenen togen naar Delft, om het daar tegen de oudste club van Nederland op te nemen: de studenten van DSR-C. Die hadden nog geen overwinning geboekt en tegen Hilversum zat dat er ook niet in, de landskampioen won met 12-68.

't Gooi kreeg The Bassets uit Sassenheim op bezoek. Die wonnen hun vorige drie wedstrijden, maar tegen de topclub uit Naarden waren ze niet opgewassen: 47-22. Zowel Hilversum als 't Gooi staan na vijf speelronden nog op de maximale score, 25 punten.

Uitslagen Ereklasse rugby
RC 't Gooi - RC The Bassets 47-22
Haagsche RC - RC Waterland 28-33
ASRV Ascrum - RC The Dukes 29-19
Castricumse RC - LRC DIOK 19-58
DSR-C - RC Hilversum 12-68
EZRC Oemoemenoe - The Hookers 62-26

Larry Flynt biedt 10 miljoen voor info Trump

Heb je belastende informatie over Donald Trump die kan leiden tot diens aftreden dan kun je daarmee snel 10 miljoen dollar verdienen. Pornobaas Larry Flynt biedt dat bedrag namelijk voor belastende informatie over president Donald Trump. Fox Business meldt dat de uitgever een paginagrote advertentie in de zondageditie van de The Washington Post heeft gekocht.

Flynt zoekt naar een ,,smoking gun", een onomstotelijk bewijs van misstanden die kunnen leiden tot het aftreden van de president. Hij noemt in de advertentie onder meer financiële documenten of betrekkingen met de Russen.

Flynt heeft in het verleden vaker miljoenenbeloningen uitgeloofd voor informatie die politici ten val kon brengen. Toen Trump kandidaat was voor de presidentsverkiezingen, bood hij een miljoen voor informatie over illegale seksuele praktijken van Trump.

Larry Flynt biedt 10 miljoen dollar voor belastende info over Trump
Larry Flynt biedt 10 miljoen dollar voor belastende info over Trump

Handballers Limburg Lions onderuit in Europa

De handballers van de Limburg Lions zijn uitgeschakeld in de tweede en voorlaatste kwalificatieronde van de EHF Cup, het op één na hoogste niveau van het Europese clubhandbal.

In Sittard verloren de Lions een week geleden al met 25-28 van het Noorse Arendal en dat kon in Noorwegen niet ongedaan gemaakt worden. Met acht treffers was Ivar Stavast opnieuw de topscorer aan Limburgse zijde, maar ook hij kon een 19-16 achterstand bij rust niet goedmaken: 29-26.

Met de uitschakeling van de Lions zijn er dit seizoen geen Nederlandse clubs meer over in de Europese toernooien bij de mannen.

NS sluit kinderboekenweek af

Zondag is de laatste dag van de kinderboekenweek. De Nederlandse Spoorwegen sluiten deze week feestelijk af door midden in de stationshal van Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal een pratende boekenkast gevuld met 1000 ruilboeken te plaatsen. Kinderen krijgen zo de kans om uitgelezen boeken te ruilen voor een nieuw boek of een boek van een ander kind.

Voorleescoupé
In de tussentijd kunnen kinderen plaatsnemen in de Voorleescoupé voor bijzondere verhalen. Daar wordt onder andere voorgelezen door kinderboekauteurs Anna Woltz, Ruben Prins en Gouden Griffel-winnaar Koos Meinderts. Uiteraard is ook NS-conducteur John Piqué samen met collega-conducteurs present om voor te lezen.

Stichting Kinderzwerfboek
Om 15.00 uur wordt de Kinderboekenweek afgesloten op Utrecht Centraal. Er wordt een symbolische handeling verricht door de schrijfster van het Kinderboekenweekgeschenk Janneke Schotveld samen met illustrator Annet Schaap en de makers van het Prentenboek van de Kinderboekenweek, schrijfster Maranke Rinck en illustrator Martijn van der Linden. De boeken die na de NS Kinderboekenruil overblijven, worden gedoneerd aan de Stichting Kinderzwerfboek.

NS sluit kinderboekenweek af (Foto: Nederlandse Spoorwegen)
NS sluit kinderboekenweek af (Foto: Nederlandse Spoorwegen)

Dovizioso klopt Marquez na prachtig gevecht Grand Prix van Japan

Andrea Dovizioso heeft op een natte Twin Ring Motegi de Grand Prix van Japan in de MotoGP gewonnen. Het werd vooral in de slotfase een prachtige strijd tussen Marc Marquez en Dovizioso, de nummers één en twee in de strijd om de wereldtitel. 

Marquez pakte bij de start de leiding over van polesitter Johann Zarco, voor de zeer sterk vertrokken Jorge Lorenzo, Danilo Petrucci, Zarco, Aleix Espargaro, Andrea Iannone en Andrea Dovizioso. Lorenzo vertrok vanaf plek vijf, maar halverwege de eerste ronde verschalkte hij Marquez zelfs om de leiding te pakken, die hij een rondje later af moest staan aan Ducati-stalgenoot Petrucci. Ook de derde Ducati-rijder, Dovizioso, kwam naar voren en nam de vierde plek in beslag, even later zelfs kortstondig gevolgd door plek drie nadat ook hij Marquez inhaalde.

Petrucci sloeg al snel een fors gat naar Marquez, die de fabrieks-Ducati's van Dovizioso en Lorenzo opzij zette. Zarco beukte zich vervolgens ook langs Lorenzo, die forse problemen leek te hebben en terugviel tot achter de knap op plek zes rijdende Alex Rins. Niet veel later zakte Lorenzo terug tot de Yamaha's van Valentino Rossi en Maverick Viñales, die hem beiden passeerden - gelijk daarna nam Rossi echter een duik in het grind.

Na tien ronden had Petrucci nog altijd de leiding in handen, op korte afstand gevolgd door Marquez en Dovizioso. Ruim vijf seconden daarachter reden rookies Zarco en Rins, waarbij de Spanjaard aan het jagen was op zijn beste MotoGP-resultaat ooit. Halverwege de wedstrijd plaatste Marquez zijn eerste serieuze aanval op Petrucci en dat slaagde direct, waardoor de Spanjaard de leiding overnam. Dovizioso ging er gelijk achteraan, wetende dat hij Marquez met het oog op de wereldtitelstrijd niet weg mocht laten lopen en eigenlijk zelfs moest verslaan.

Zes ronden voor het einde was daar dan de aanval van Dovizioso, die zijn concurrent fraai passeerde. Zarco kreeg het ondertussen lastig en de Fransman werd gepasseerd door de Suzuki's van Rins en Iannone. Drie ronden later sloeg Marquez weer hard terug, maar Dovizioso liet zich niet pakken en nam de leiding terug, tot Marquez alsnog toesloeg.

Het gevecht ontwikkelde zich tot een fantastische strijd in de slotfase van de race, met als inzet niet alleen de zege, maar ook de kansen in de strijd om de wereldtitel. Marquez leek even het voordeel te hebben, maar in de laatste ronde sloeg Dovizioso enkele bochten voor het einde hard toe. De Spanjaard probeerde zijn Honda er in de laatste bocht nog voorbij te zetten, zonder succes. Dovizioso pakte zijn vijfde zege van het seizoen en bracht het gat in het WK terug naar elf punten, plek drie was voor Petrucci, voor de Suzuki's van Iannone en Rins en de Ducati van Lorenzo.

Suarez redt punt Barcelona in topper tegen Atletico

FC Barcelona heeft zaterdagavond in La Liga op de valreep nog een punt overgehouden aan de topper tegen Atletico Madrid. Dankzij Luis Suarez eindigde het duel in 1-1, nadat Barcelona lang op achterstand stond.

Na ruim twintig minuten zorgde Saúl voor de voorsprong voor de thuisploeg, door de bal vanaf de rand van de zestien in het doel te knallen. Het kwam juist op een moment dat Barça beter in haar spel kwam en dus deelde Atletico zo een pijnlijke tik uit.

Barcelona bleef jagen op de gelijkmaker, wat in de eerste helft weinig opleverde. In de tweede helft ging dat beter - inclusief een trap op de paal van Lionel Messi - en tien minuten voor tijd sorteerde het dan eindelijk effect. Sergi Roberto's pass kwam bij Suarez terecht en de Uruguayaan kopte de 1-1 binnen, tevens de eindstand.

Met 22 punten uit acht duels gaat Barcelona nog wel soeverein aan kop, vijf punten voor Real Madrid en zes stuks voor Atletico en Sevilla, dat op bezoek bij Athletic Bilbao onderuit ging.

Uitslagen La Liga zaterdag
Getafe - Real Madrid 1-2
Atletico Madrid - FC Barcelona 1-1
Athletic Bilbao - Sevilla 1-0
Alaves - Real Sociedad 0-2

Alex Marquez wint in Japan, maar haakt af in titelstrijd

Alex Marquez heeft de Japanse Grand Prix in de Moto2 op zijn naam geschreven. Op een drijfnatte Twin Ring Motegi was de Spanjaard vooral in de slotfase ongenaakbaar, hoewel zijn kans op de wereldtitel nu wel verdwenen is.

Takaaki Nakagami behield voor eigen publiek de leiding vanaf poleposition, voor Xavi Vierge, Marquez, Mattia Pasini, Dominique Aegerter, Miguel Oliveira, Thomas Lüthi en de Maleisische regenspecialist Hafizh Syahrin, die dit keer op de natte baan juist wat terug was gevallen. Pasini passeerde Vierge al snel en nam plek twee over, waarna ook Marquez Vierge verschalkte.

Na zes van de vijftien ronden - net als de Moto3 werd ook de Moto2 ingekort wegens een oliespoor in de Moto3-warm-up - reden Nakagami en Marquez samen voorop, een dikke seconde voor Pasini en Vierge. Oliveira en Francesco Bagnaia reden daar weer wat achter, de Belg Xavier Simeon zag zijn prima achtste plek in rook opgaan nadat hij in de grindbak belandde.

Halverwege de race opende Marquez de aanval op de leiding van Nakagami, wat Vierge de kans gaf om wat dichterbij te komen en een rondje later aan te sluiten. Ook Syahrin kwam dichterbij en de Maleisiër nam Pasini mee in zijn wiel, terwijl Marquez dit keer met succes een aanval plaatste en de leiding pakte. Nakagami kreeg het moeilijk, want Vierge kwam er ook al snel voorbij en een paar bochten later volgde ook Syahrin.

In de slotfase reed Marquez wat weg van de rest, waar Vierge zijn eerste podiumplek in een grand prix veilig wist te stellen, met Syahrin achter zich. Bagnaia kwam nog flink naar voren en eindigde knap als vierde, voor Pasini en Nakagami.

WK-leider Franco Morbidelli finishte als achtste en liep zo toch wat uit op Lüthi, die teleurstellend als elfde over de finish reed. Met drie races te rijden heeft Lüthi nog zeker wel kans op de wereldtitel, maar voor Marquez is het mathematisch nu niet meer mogelijk om kampioen te worden.

Napoli behoudt maximale score in Serie A na zege op AS Roma

Napoli-coach Maurizio Sarri en zijn mannen blijven bijzonder lekker op dreef in de Serie A. De ploeg was zaterdagavond te sterk voor AS Roma en boekte zo al de achtste overwinning in evenzoveel wedstrijden.

In het Stadio Olimpico was het Lorenzo Insigna die na twintig minuten de score opende. Dries Mertens probeerde hem te bereiken, maar dat ging niet helemaal lekker en Daniele de Rossi ontving de bal. Die liet hem echter van de voet springen, waardoor het alsnog Insigne was die met wat geluk werd bereikt. Die kans liet hij niet liggen: 0-1.

Napoli hield Roma prima in bedwang in de eerste helft, terwijl een echt offensief in de tweede helft ook uit bleef. Federico Fazio en Edin Dzeko troffen het houtwerk nog wel namens de thuisploeg, maar de maximale score van Napoli kon niet gestopt worden.

Lazio bezorgt Juventus eerste thuisnederlaag in Serie A sinds 2015

Niet alleen Borussia Dortmund was in de eigen competitie al 41 wedstrijden ongeslagen, ook Juventus stond op precies dat aantal en ook voor de Oude Dame eindigde dat zaterdagavond. Lazio was in Turijn met 1-2 te sterk in de topper in de Serie A.

Juventus begon aanvankelijk prima en niks wees erop dat de reeks thuiswedstrijden zonder nederlaag zou eindigen. Douglas Costa tekende na 23 minuten uit de rebound voor de openingsgoal, zijn eerste treffer in de Serie A. 

De eerste tien minuten van de tweede helft toonden echter een volledig ander beeld en vooral Ciro Immobile gaf Juventus een stevig pak slaag. Na voorbereidend werk van Luis Alberto schoof Immobile de bal al na twee minuten in het doel: 1-1. 

Zeven minuten later werd de spits neergehaald door keeper Gianluigi Buffon, wat een strafschop opleverde. Die nam Immobile zelf en het leverde hem in het achtste duel al zijn elfde Serie A-goal van de jaargang op.

Juventus kreeg nog wel de nodige kansen om een punt te redden, vooral dankzij Paolo Dybala. De Argentijn volleerde in blessuretijd op de paal en in de 97e minuut zag hij keeper Thomas Strakosha zijn op advies van de videoscheidsrechter verkregen penalty tegenhouden, waardoor het bij 1-2 bleef.

Beide clubs staan na acht wedstrijden op negentien punten, net als Inter, dat nog één wedstrijd tegoed heeft. Napoli staat vijf punten voor op de rest.

Bosz en Dortmund lijden eerste nederlaag in Bundesliga

Peter Bosz heeft zijn eerste Bundesliga-nederlaag als coach van Borussia Dortmund te pakken. De koploper ging zaterdag onderuit tegen RB Leipzig, de eerste thuisnederlaag in de competitie in 41 wedstrijden.

Het begon nog prima voor Dortmund, dat dankzij Pierre-Emerick Aubameyang al na vier minuten op voorsprong stond. Marcel Sabitzer tekende zes minuten later echter al voor de gelijkmaker na een vrije trap en Yussuf Poulsen rondde een counter van Leipzig af door de 1-2 te maken.

Sokratis Papastathopoulos hielp Dortmund kort na rust bepaald niet: de Griek veroorzaakte een door 'slachtoffer' Jean-Kevin Augustin binnen geschoten penalty en kreeg ook nog eens direct rood.

Stefan Ilsanker kreeg niet veel later zijn tweede geel en mocht ook douchen, waardoor het weer tien tegen tien was. Aubameyang trof vanaf elf meter doel en bracht de stand op 2-3, maar ondanks het nodige aandringen van Borussia bleef het daar uiteindelijk bij. 

Dortmund blijft wel de kopkoper met negentien punten uit acht wedstrijden, twee meer dan Bayern München, drie meer dan Leipzig en vier punten boven 1899 Hoffenheim.

Fenati domineert op zeiknatte Twin Ring in Moto3, Bendsneyder 9e

Romano Fenati heeft met enige overmacht de Grand Prix van Japan in de Moto3 gewonnen. De Italiaanse nummer twee in het WK hield, mede door het falen van WK-leider Joan Mir, zijn kampioenschapskansen nog in leven op de werkelijk zeiknatte Twin Ring Motegi.

Niccolo Antonelli begon prima aan de race en pakte de leiding, voor Fenati, polesitter Nicolo Bulega en Aron Canet, terwijl Bo Bendsneyder zich rond de tiende plek handhaafde. Bulega raakte het tempo op de natte baan al snel kwijt en binnen twee ronden viel hij terug naar de vijftiende plek. Antonelli en Fenati sloegen een gaatje naar Canet, Marco Bezzecchi op een nette vierde plek.

Fenati werkte zich al snel langs zijn landgenoot en in een mum van tijd had de nummer twee in het WK een gat geslagen naar Antonelli, die Canet, Bezzecchi en Tatsuki Suzuki in de buurt zag komen. Enea Bastianini reed daar weer achter, met Bo Bendsneyder en Adam Norrodin in het wiel. De Maleisiër passeerde Bendsneyder, maar werd niet veel later van zijn machine geslingerd en lag eruit.

Vooraan behield Fenati zijn voorsprong op Antonelli, die vlak voor Bezzecchi, Suzuki en Canet reed. Vier seconden daarachter voerde Bendsneyder de strijd om plek zes aan, gevolgd door Jakub Kornfeil en Nakarin Atiratphuvapat. WK-leider Mir kende een dramatische race - na een evenmin geweldige kwalificatie - en reed al de hele race buiten de punten, waardoor Fenati's kansen toch weer in leven bleven.

Aan de eerste vijf posities veranderde in de slotronden niks meer: Fenati won, voor Antonelli en Bezzecchi, die zijn beste resultaat ooit - een veertiende plek eerder dit jaar - verpulverde door het podium te halen. Suzuki eindigde als vierde, voor Canet, Philipp Öttl, Fabio Di Giannantonio, Kornfeil en de negende plek van Bendsneyder.

Harvey Weinstein uit Academy gezet

De raad van bestuur van de Academy of Motion Pictures and Sciences heeft Hollywood-producer Harvey Weinstein per direct uit de organisatie achter de Oscars gezet. Op een speciale vergadering stemde een zeer ruime meerderheid voor het royement, liet de Academy zaterdag in een verklaring weten.

"Wij doen dit niet alleen om afstand te nemen van iemand die het respect van zijn collega's niet verdient, maar ook om een boodschap af te geven dat het tijdperk van opzettelijke onwetendheid van of schandelijke medeplichtigheid aan seksueel roofdierengedrag en intimidatie op de werkplek in onze bedrijfstak voorbij is", aldus de raad van bestuur in een verklaring.

Weinstein, producer van meerdere films die Oscars in de wacht sleepten, is door verschillende actrices beschuldigd van seksuele intimidatie.

Harvey Weinstein uit Academy gezet
Harvey Weinstein uit Academy gezet (Foto: BuzzE)

'Vikingen waren moslims'

Vikingen: geharde zeevaarders die geloofden in goden als Odin, Tyr, Thor en Loki. Krijgers die ervan overtuigd waren dat, wanneer ze met de zwaard in het hand zouden sterven, een plekje zouden krijgen in de grote bierhal van Odin; Walhalla. Maar klopt dit beeld wel? Als we Annika Larsson van de universiteit van Uppsala (Zweden) mogen geloven, zouden sommige krijgers de gedachte hebben gehad dat ze na de dood beloond zouden worden met 72 maagden.

Larsson heeft haar opmerkelijke ontdekking gedaan op stukken textiel dat in Birka of Gamla in de negentiende eeuw is opgegraven. Het zou kleding zijn geweest van de beruchte heersers van de zee in de negende en tiende eeuw. Handelscontacten met andere heren in het Islamitsche Al-Andalus (tegenwoordig weer gewoon Spanje) en de Levant waren niet ongewoon voor de zeemannen uit Denemarken, Noorwegen en Zweden.

Wat wel ongewoon is, is dat Larsson het woordje 'Allah', de enige overgebleven God van de Zwarte Steen, op lappen stof meent te zien. In spiegelbeeld weliswaar, maar volgens de Zweedse onderzoekster is het duidelijk aanwezig. “De mogelijkheid dat er moslims liggen in de ontdekte graven, moeten we niet uitsluiten", verklaart de dame. Als dit waar is, dan zijn deze Vikingen waarschijnlijk Sjiieten geweest, want in weefpatronen op andere stukken stof lijkt het woordje 'Ali' te staan. Een woord dat steeds herhaald lijkt te worden binnen de patronen.  Ali was een neef van profeet Mohammed (NSFW) en getrouwd met een dochter van die laatste. De Sjiieten zien in hem de opvolger van Mohammed. De Soennieten vinden echter van niet en gillen doorgaans dat Aboe Bakr de enige erfgenaam van de grondlegger van de Islam is. Over deze kwestie slaat men elkaar al een kleine 1400 jaar de hersenen in.

Dit geheel nieuwe imago dat Larsson schept over een deel van de Scandinaviërs staat haaks op het wereldbeeld van hedendaagse groepen die zichzelf eveneens als Viking beschouwen. Kopschopgroepen zoals de 'Soldiers of Odin' (ook te bewonderen in Nederland) staan nu niet bepaald bekend om hun liefde voor de Religie van Vrede. Meestal worden zij keurig ingedeeld bij witte, nationalistische (en vaak enge) clubjes.

De ontdekking van Larsson sluit perfect aan bij een bewering van de Turkse führer Erdogan, die eerder beweerde dat Columbus tijdens zijn reis naar de Nieuwe Wereld op Cuba een moskee op een heuvel heeft zien staan. Ver voordat andere Europeanen het Amerikaanse continent 'ontdekten' hebben de Vikingen daar al nederzettingen gehad. Onder meer in Newfoundland, dat ze zelf 'Vinland' doopten. Maar Cuba behoort ook tot de mogelijkheden, zo blijkt.

"Tegenwoordig kijk ik nu heel anders tegen Vikingweefpatronen aan. Ik ben ervan overtuigd dat we na meer opgravingen ook meer Islamitische geschriften zullen ontdekken, samen met meer textiel uit die tijd", vertelt Larsson tot slot.

Om verwarring tot voorkomen: het gaat hier niet om de kunstenaar met dezelfde naam. De ene is blond, de andere heeft zwart haar. 

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.