Tot 7 jaar cel geëist voor mishandelen transgender

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag straffen tot zeven jaar geëist tegen vier verdachten die 25 februari 2017 op brute wijze een vrouw overvielen en mishandelden in een parkeergarage in Best. Een vijfde verdachte staat op op 20 oktober terecht. 

Een 33-jarige man uit Geldrop hoorde zeven jaar cel tegen zich eisen wegens diefstal met geweld, vrijheidsberoving en poging tot inbraak. Een 25-jarige man mag vanwege dezelfde feiten vier jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk, de cel in van het Openbaar Ministerie. Tegen een 26-jarige man en 26-jarige vrouw is twaalf maanden, waarvan drie voorwaardelijk, cel geëist.  Zij zouden de hoofdverdachten hebben ingelicht en 'gelegenheid' hebben verschaft. Hierdoor zijn ze volgens het OM medeplichtig zijn aan de overval, mishandeling en mislukte inbraak.

Geld
Op de bewuste dag in februari trof de politie rond 23.30 uur de vrouw aan met zwart tape in haar haren, blauwe plekken en opgedroogd bloed rond haar mond. Zij zegt dat ze in de parkeergarage bij Aqua Best is geslagen, geschopt en met tape vastgebonden door meerdere mannen. Ze mist haar tas met daarin onder andere de huissleutels, telefoons, pasjes en geld.

De verdachten waren uit op geld. Volgens eigen zeggen hadden ze gehoord dat het slachtoffer contant geld zou verdienen in de prostitutie. Eén verdachte had met haar een afspraak gemaakt via internet, haar achter zich aan laten rijden naar de garage, waarna hij haar daar met twee van de andere verdachten heeft mishandeld, vast getapet en beroofd van haar tas met onder andere haar sleutels zodat ze bij haar in konden breken. Een van hen heeft het geweld zelfs gefilmd.

Misselijkmakend
De officier van justitie stond op de zitting stil bij de mate van geweld. “Op een sluwe, doordachte wijze is het slachtoffer naar een afgelegen donkere parkeergarage gelokt en zonder enige empathie overmeesterd, vastgebonden, geslagen en getrapt. Er was geen enkele reden om zo gewelddadig te zijn. Bij de eerste klappen ging zij al zelf op de grond liggen om erger te voorkomen. En terwijl ze vastgebonden lag bleef een verdachte haar trappen. En waarom?” Volgens het slachtoffer kwam dit omdat ze transgender is. De verdachte beweerde dat hij bang was dat het slachtoffer zou ontsnappen. 

“Wat de reden ook is, hij is misselijkmakend. En als ik dan lees hoe een verdachte over dit geweld vervolgens opschept in WhatsApp-berichten naar zijn vriendin, dan is er maar één conclusie mogelijk: deze verdachten hebben geen benul wat zij het slachtoffer hebben aangedaan. En dat maakt het extra pijnlijk. Voor het slachtoffer, voor mensen die werken in de prostitutie, voor transgenders en voor de veiligheid van de samenleving in zijn geheel. Bij het gebruikte nutteloze – en bijna sadistische geweld en de gepleegde strafbare feiten, passen alleen gevangenisstraffen van aanzienlijke duur,“ aldus de officier van justitie. De rechtbank doet vermoedelijk op 3 november uitspraak in alle zaken.