Cricketers naar Zimbabwe voor WK-kwalificatie

Boris (borisz)

Het Nederlands cricketteam zal volgend jaar maart naar Zimbabwe moeten afreizen voor het kwalificatietoernooi van het WK cricket. Zimbabwe is de vervanger van Bangladesh, dat automatisch geplaatst is voor het WK. 

Het WK cricket in 2019 wordt gespeeld in Engeland en Wales. Naast Engeland is de top zeven van de ODI-ranking automatisch geplaatst. Dit zijn Australië, Bangladesh, India, Nieuw-Zeeland, Pakistan, Zuid-Afrika en Sri Lanka. Het WK is bovendien gekrompen van 14 naar 10 landen. Er zijn nog twee plekken over en tien landen zullen in een kwalificatietoernooi gaan strijden voor laatste twee tickets. 

Voor het kwalificatietoernooi hebben de overige landen met een teststatus zich automatisch geplaatst. Dit zijn West Indies, Afganistan, Zimbabwe en Ierland. Nederland heeft zich geplaatst via de World Cricket League, een ééndaagse competitie met acht landen zonder teststatus. Ook Papua Nieuw Guinea heeft zich via deze route geplaatst. Er zullen nog twee landen bijkomen via deze route en daarnaast is er nog een herkansing voor twee landen via ICC World Cricket League Division Two. 

De kansen voor Oranje om zich te plaatsen zijn klein, maar ze zijn er. Verder kwam er nog meer belangijk nieuws. De Internationale Cricketbond (ICC) heeft tijdens een bestuursvergadering in Auckland, Nieuw-Zeeland, besloten dat de winnaar van het World Cricket League Championship (WCLC) wordt toegevoegd aan de twaalf huidige Full Member-landen voor een ODI-League met dertien teams.

Nederland bezet momenteel in het WCLC de eerste plaats en heeft nog twee wedstrijden tegen Namibië te gaan op 6 en 8 december in Dubai (VAE). Daar spelen de andere zes landen ook tegen elkaar. Mocht Oranje deze titel veroveren, dan zal het in de komende jaren tegen grote cricketlanden als Australië, Engeland, India, Pakistan, Zuid-Afrika spelen. Er staat dus veel op het spel in Dubai.

KNCB-directeur Alex de la Mar:  Een mooiere droom kun je niet hebben dat je met de grote landen gaat meedoen als we de World Cricket League winnen. Jammer dat we de doelstelling tegen Kenia, twee keer winnen, niet hebben gehaald. Maar de kans is nog steeds aanwezig, Namibië heeft pas drie keer gewonnen. Maar het blijft cricket, dus spannend en onvoorspelbaar.”

“Voor de toekomst van het Nederlandse cricket zou dit heel veel betekenen. We gaan dan enorm grote internationale wedstrijden spelen, waar we dan ook nog eens grotere faciliteiten voor nodig hebben. Die wedstrijden trekken internationaal de nodige aandacht en hopelijk haken er dan ook sponsors aan. Maar eerst maar eens die twee wedstrijden in Dubai winnen in december!”