FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 26 juli 2017

Losgebroken koe hindert treinverkeer

Het treinverkeer tussen Ommen en Dalfsen heeft woensdagavond hinder ondervonden van een losgebroken koe. De treinverkeersleiding van ProRail meldde dat het dier langs het spoor liep. Daarom moesten de treinen een uur lang langzaam rijden.

Volgens RTV Oost was de koe ontsnapt uit een weiland en viel ze de een van de boeren aan die haar wilden vangen. Daarom is het dier doodgeschoten.

Kort na 22.30 uur reed het treinverkeer weer op normale snelheid.

Losgebroken koe hindert treinverkeer
Losgebroken koe hindert treinverkeer (Foto: ANP)

Meer dan 2 miljard gebruikers Facebook

Het aantal maandelijkse gebruikers van Facebook is gestegen tot meer dan 2 miljard, een toename met 17 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die 's werelds meest populaire socialenetwerksite heeft gepubliceerd.

In juni kondigde topman Mark Zuckerberg nog aan dat de mijlpaal van 2 miljard was bereikt. Dagelijks zaten in juni gemiddeld 1,32 miljard mensen op Facebook. Inmiddels is dus al ruim een kwart van de 7 miljard mensen wereldwijd actief op de netwerksite. De mijlpaal van 1 miljard gebruikers werd in 2012 behaald.

Facebook meldde verder dat de omzet op jaarbasis met 45 procent is gestegen tot 9,3 miljard dollar, geholpen door fors meer inkomsten uit advertenties, waarvan het overgrote deel mobiel. De nettowinst bedroeg 3,9 miljard dollar, een toename van 71 procent.

Meer dan 2 miljard gebruikers Facebook
Meer dan 2 miljard gebruikers Facebook (Foto: ANP)

Elon Musk test autolift voor tunnelsysteem

Een hi-tech ondergronds tunnelsysteem onder Los Angeles is weer een stapje dichterbij gekomen. Initiatiefnemer Elon Musk, topman van Tesla en SpaceX, deelde woensdag een filmpje op sociale media waarop te zien is dat een lift die auto's ondergronds moet brengen, wordt getest.


Eerste test van de autolift (Bron: Youtube)

Musks The Boring Company is deze zomer begonnen met het testen van het ambitieuze plan voor het tunnelsysteem waarmee auto's razendsnel naar een andere plek in een stad moeten worden verplaatst. De tunnels moeten leiden tot minder files.

Als het project werkelijkheid wordt kunnen auto's straks op een speciaal platform parkeren in de straat waarna deze met een lift in de grond verdwijnt. Het platform schiet daarna met een snelheid tot 200 kilometer per uur naar een andere locatie.

VS treft sancties tegen Venezolanen

De Amerikaanse regering heeft woensdag sancties getroffen tegen dertien hooggeplaatste Venezolaanse functionarissen uit regeringskringen, het leger en van de staatsoliemaatschappij PDVSA.

De maatregel is bedoeld om de druk op president Nicolás Maduro op te voeren. Washington wil dat hij afziet van het omstreden plan een "grondwetgevende vergadering" te vormen. De oppositie beschouwt dat als een manier het parlement buitenspel te zetten en een dictatuur te vestigen.

De VS besloten zich te richten op personen die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan schending van de mensenrechten en corruptie. Strengere financiële of andere sancties tegen de belangrijke olie-industrie blijven Venezuela voor dit moment bespaard. Die blijven wel tot de mogelijkheden behoren.

VS treft sancties tegen Venezolanen
VS treft sancties tegen Venezolanen (Foto: ANP)

Franse dames met geluk naar kwartfinale

Frankrijk heeft zich met veel geluk geplaatst voor de kwartfinale van het EK vrouwenvoetbal. In Groep C werd er na een doelpunt in de slotfase met 1-1 gelijkgespeeld tegen Zwitersland, waardoor de Françaises ten koste van het Alpenland achter groepswinnaar Oostenrijk doorgingen.

Frankrijk is de nummer drie van de wereld, maar tegen Zwitserland was hier weinig van te merken. Eve Perisset kreeg al na zeventien minuten spelen de rode kaart en twee minuten later kopte Ana-Maria Crnogorcevic raak uit een vrije trap. Lange tijd leek dit de eindstand te worden, waardoor Frankrijk uitgeschakeld zou zijn, maar in de slotfase keerde het tij. Door een fout van de Zwitserse keepster Gaëlle Thalmann kon Camile Abily uit een vrije trap de gelijkmaker scoren. Hierdoor ging Frankrijk alsnog door met vijf punten uit drie duels, een punt meer dan Zwitserland.

Citadel biedt brute actie met bezemstelen

Vliegen op een bezemsteel is voor ieder gender in Citadel: Forged With Fire. Je kan alsnog opteren om in deze magische MMORPG rond te reizen op de rug van een draak, maar dat is minder origineel. Iedereen die meedoet aan de early access kan meteen genieten van alle functionaliteiten van de game en dat zijn er nogal wat.

Je bent een tovenaarsleerling die erop uit wordt gestuurd om je wil op te leggen aan de wereld om je heen. De planten, de koningen en de dieren moeten buigen voor jouw wil. Omdat je helemaal onderaan de pikorde begint, is enige voorzichtigheid wel geboden.

Enkele mogelijkheden die Citadel: Forged With Fire biedt:

  • Toverspreuken gebruiken
  • Beesten temmen, zoals Orcs, Direwolves en Draken
  • Vlieg op een bezemsteel, een draak, een adelaar of puur met alchemie
  • Ontdek de grootse wereld met uiteenlopende landschappen
  • Ontwerp en bouw gigantische kastelen
  • Vernietig andermans kastelen
  • Begin bondgenootschappen en verraad je makkers
  • Aparte servers voor PvP, PvE en roleplaying.
  • Je kan je eigen servers en games opzetten

De early access van Citadel: Forged With Fire is vandaag van start gegaan via Steam. Op dit moment is er nog niets bekend over de uiteindelijke releasedatum. Ook weten we nog niets van de bèta voor de consoles. Citadel: Forged With Fire komt namelijk uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Citadel: Forged With Fire - Huisdier

Citadel: Forged With Fire - Abracadabra!

Oostenrijk verrassend groepswinnaar op EK

De Oostenrijkse voetbaldames zijn op het Europees kampioenschap verrassend winnaar geworden van Groep C. De ploeg legde IJsland eenvoudig met 3-0 over de knie, terwijl concurrent Frankrijk niet verder kwam dan 1-1 bij Zwitserland.

Oostenrijk had op Het Kasteel in Rotterdam een makkelijke avond tegen het gehavende IJsland dat al uitgeschakeld was. Tien minuten voor rust opende Sarah Zadrazil de score na een blunder van de IJslandse goalie. Nina Burger maakte vlak voor rust de 0-2, terwijl invalster Stefanie Enzinger vlak voor tijd de eindstand op de borden zette.

Senaat wijst afschaffing Obamacare af

De Amerikaanse Senaat heeft het voorstel Obamacare af te schaffen woensdag verworpen. Te veel Republikeinen stemden tegen omdat er geen acceptabel alternatief lag.

Volgens The New York Times wezen zeven Republikeinse senatoren een gedeeltelijke afschaffing van de 'Affordable Care Act' af. Negen stemden tegen afschaffing en vervanging door een dinsdagavond aangepast plan.

Senaat wijst afschaffing Obamacare af
Senaat wijst afschaffing Obamacare af (Foto: ANP)

Gouden dag Nederlandse ploeg op Jeugd Olympisch Festival

Op het Europees Jeugd Olympisch Festival in het Hongaarse Györ heeft Nederland een uitermate goede dag achter de rug. In drie sporten werden medailles gewonnen, met drie keer goud, één keer zilver en één keer brons als totaalscore.

We beginnen op de atletiekbaan, waar Sven Jansons op de 110 meter horden veruit de beste was. Met 13,87 seconden pakte hij het goud, iets boven zijn eigen nationale record voor atleten tot 16 jaar. In haar eerste serieuze internationale 3000 meter liep de 15-jarige Anna Highthower naar 9:45,37 minuten. Daarmee kon ze zich niet in de strijd om goud mengen, maar er was wel een mooie bronzen medaille.

Bij het kogelstoten kwam Alida van Daalen al in haar eerste poging tot 16,23 meter, een verbetering van haar persoonlijk record met meer dan een halve meter. Niemand kwam meer bij die poging in de buurt en dat betekende dat ook Van Daalen met een gouden medaille naar huis gaat.

In het zwembad was er wederom succes voor Caspar Corbeau, maar dit keer kon de 16-jarige Nederlander juichen om een gouden medaille. Op de 200 meter schoolslag scheelde het overigens allerminst veel: met 2:17,43 bleef hij de Turk Demir Demirkam welgeteld één honderdste van een seconde voor. 

Judoka Naomi van Krevel zorgde eveneens voor een toevoeging aan de oogst. In de klasse tot 48 kilogram kon alleen de Servische Andrea Stojadinov haar verslaan, waardoor de Nederlandse het zilver pakte.

Uitslag Nice - Ajax

Ajax heeft het eerste treffen in het tweeluik tegen Nice met een 1-1 gelijkspel afgesloten. In een matige eerste helft was Nice veel beter en scoorde, terwijl in de tweede helft vooral Ajax gevaarlijk werd en de belangrijke uitgoal wist te maken.

De eerste 25 minuten van de wedstrijd maken een verslag overbodig, het hoogtepunt was Mario Balotelli die zijn schoen verloor en daarom er boos mee ging gooien. Kasper Dolberg kreeg na 25 minuten een kansje toen de doelman van Nice plots de bal in zijn voeten schoot, maar de Deen nam verkeerd aan zodat de keeper de bal toch weer terugkreeg. Daarna kwam Nice er aan de andere kant goed door, maar Matthijs de Ligt kopte net weg voordat Balotelli kon afwerken. Ineens was het los, want binnen twee minuten zorgden Nice, met een rollertje, en Ajax, met een puik schot van Lasse Schöne voor de eerste schoten op doel.

Balotelli liet zich weer eens zien, en zoals we hem kennen niet van zijn beste kant. Hij had rood moeten krijgen voor een overtreding op Donny van de Beek, maar kwam weg met geel. Jean-Michel Seri kwam even later makkelijk door aan de linkerkant en kon simpel voorgeven op Balotelli, die zodoende na zijn schandalige overtreding de 1-0 mocht maken. Daarna kon Ajax eigenlijk geen vuist maken, terwijl Nice nog een paar aardige mogelijkheden kreeg. De ruststand was 1-0.

Na rust leek Nice meteen gevaarlijk te worden, maar Ajax had het geluk dat er gefloten werd voor een hele lichte overtreding op Joel Veltman. Even later was aan de andere kant de keeper van Nice weer matig. Hij stompte een hoekschop slecht weg, waarna Donny van de Beek in een keer de afvallende bal in het doel volleerde: 1-1. Daarna bleef Ajax beter en kreeg het ook kansen. Een van de grootste was voor Davinson Sanchez die op de lat kopte. Er was ook wat opschudding toen een supporter het veld op kwam, waarna een corner van Ajax op onverklaarbare wijze in een scheidsrechtersbal eindigde. Ook Frenkie de Jong kreeg een kans op de tweede, maar hij schoot in kansrijke positie recht op de Franse goalie af.

In de extra tijd ging het nog twee keer bijna mis. Nice had wellicht een strafschop moeten hebben na slecht verdedigen van Ajax en even later werd de spits Plea weggestuurd, maar hij kon in kansrijke positie niet afronden.

Trampolinespringsters stunten met brons op Wereldspelen

Trampolinespringsters Tara Fokké en Carlijn Blekkink hebben op de Wereldspelen in Wroclaw voor een forse stunt gezorgd. Het duo pakte woensdagavond brons in het synchroonspringen, hoewel enige hulp van de topduo's daar wel bij nodig was.

Fokké en Blekkink eindigden als vijfde in de kwalificaties, waarna ze in de finale een uitstekende routine lieten zien, goed voor 46,200 punten en op dat moment de tweede plaats. Azerbeidzjan ging er gelijk met marginaal verschil overheen (46,250 punten) en met de Russische en Chinese topduo's nog te gaan leek een medaille zo dus misgelopen te gaan worden.

De Russinnen Susana Kochesok en Anna Kornetskaya begonnen fantastisch, maar met nog een paar sprongen te gaan raakten ze de synchroniciteit volledig kwijt: 45,150 punten. De Chinese wereldkampioenen Li Dan en Zhong Xingping zouden zo soeverin op weg naar goud gaan, maar niets was minder waar. Al vroeg in de routine ging het fout en landde Zhong buiten de trampoline, waarmee de routine voorbij was en China zelfs als laatste eindigde.

Het goud ging zo naar Oekraïne, Azerbeidzjan pakte zilver en Fokké en Blekkink veroverde verrassend brons. 

Man overleden na schietpartij Rotterdam

In Rotterdam is in de nacht van dinsdag op woensdag een zwaargewonde man aangetroffen in een auto op de Langenhorst. De politie werd gebeld door mensen die schoten hadden gehoord. De man is naar het ziekenhuis gebracht. De politie doet onderzoek.

Update 21:43 uur
De man is kort na aankomst in het ziekenhuis overleden zo meldt de politie op haar website. Het Team Grootschalig Onderzoek heeft de zaak overgenomen van het reeds begonnen rechercheonderzoek. 

Getuigen wordt verzocht om contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). 

Lerares geband na seks met leerling in vliegtuig

Een 28-jarige lerares die met een mannelijke pupil lid werd van de zogeheten mile high club, mag nooit meer lesgeven op Engelse scholen. Dat heeft de National College for Teaching & Leadership woensdag bepaald, meldt de BBC.

Eleanor Wilson gaf les op een school in Bristol. Op de terugweg van een schoolreisje zou ze met de leerling seks hebben gehad in het vliegtuigtoilet. Beiden hadden alcohol genuttigd.

Het college oordeelde dat de vrouw tijdens het schooljaar 2015/2016 een ongepaste relatie had met de jongen, die in het onderzoeksrapport enkel wordt omschreven als Pupil A. Het is onduidelijk hoe oud de leerling was, maar omdat het om een zogeheten sixth form college gaat, was hij vermoedelijk tussen de 16 en 18 jaar.

De lerares ontving de jongen in haar werkkamer, gaf hem haar telefoonnummer en nam hem mee uit, aldus het rapport. Ze moedigde hem aan de relatie verborgen te houden en deze te ontkennen toen het onderzoek werd geopend.

Volgens het college heeft de lerares zich niet aan de maatstaven gehouden die het beroep met zich meebrengt. De vrouw, die vorig jaar al werd ontslagen, ontkent de beschuldigingen. Over de jongen meldt het rapport nog dat hij geloofde dat het tweetal een relatie had en dat de lerares van hem hield.

Kickbokster De Jong naar finale Wereldspelen

Kickbokster Sarel de Jong heeft zich op de Wereldspelen in Wroclaw geplaatst voor de finale. De 21-jarige Nederlandse was in de klasse K1 tot 65kg een maat te groot voor de ervaren Amerikaanse Kaitlin Young.

De Jong doet nog niet lang full-time aan kickboksen, maar sinds vorig jaar gaat het erg lekker. In Wroclaw moest de Europees kampioene er in de kwartfinales al aan geloven tegen het Nederlandse geweld, in de halve eindstrijd kreeg De Jong van alle drie juryleden de zege toebedeeld. 

Donderdag staat De Jong rond 21.30 uur in de finale. Ze neemt het dan op tegen de Servische Teodora Manic. 

Shell schrapt meer banen in Nederland

Shell gaat nog meer banen schrappen in Nederland, bovenop het verlies van honderden arbeidsplaatsen eerder. Dat bevestigde een woordvoerder van het olie- en gasconcern na berichtgeving door de NOS, die sprak van honderden banen.

De zegsman wilde geen concrete cijfers geven, maar zei wel dat de bonden en ondernemingsraad zijn geïnformeerd over het plan. Het banenverlies treft de divisie Projects & Technology die zich bezighoudt met projectontwikkeling. Het onderdeel heeft locaties in Rijswijk en Amsterdam. Bij het onderdeel vindt een wereldwijde reorganisatie plaats die dus ook Nederland treft.

Vorig jaar nam Shell al afscheid van honderden medewerkers in Nederland in verband met een wereldwijde herstructurering waarbij ruim 10.000 arbeidsplaatsen kwamen te vervallen. Shell heeft op dit moment circa 10.000 werknemers in dienst in Nederland.

Shell gaat meer banen schrappen in Nederland
Shell schrapt meer banen in Nederland (Foto: ANP)

U2-bassist Adam Clayton (57) vader geworden

Adam Clayton, bassist van U2, is onlangs vader geworden. Terwijl de Ierse rockband bezig is met zijn Joshua Tree wereldtournee beviel Claytons vrouw Mariana van dochter Alba. Het stel maakte de geboorte van hun eerste kind dinsdag kenbaar via een advertentie in de Irish Times. De precieze geboortedatum is niet bekend.

Ook is niet duidelijk of Clayton (57) bij de bevalling aanwezig was. U2 stond zaterdag in Dublin in het Croke Park-stadion en dinsdag in het Stade de France in Parijs op het podium. Ook woensdag treedt de band daar op. Zaterdag en zondag staan de Ierse rockers in de Amsterdam Arena.

U2-bassist Adam Clayton vader geworden
U2-bassist Adam Clayton (57) vader geworden (Foto: BuzzE)

Katy Perry op de bres voor transsoldaten

Katy Perry neemt het op voor de transgenders die, als het aan de Amerikaanse president Donald Trump ligt, niet meer welkom zijn in het Amerikaanse leger. Op Twitter spreekt de zangeres zich uit tegen het nieuwe defensiebeleid.

"Iedereen die ons recht om in vrijheid te leven verdedigt, moet in vrijheid kunnen dienen! Er dienen op dit moment duizenden van hen." Perry sluit haar post af met de hashtag ProtectTransTroops.

Onder diezelfde hashtag spraken woensdag meerdere bekende Amerikanen zich uit tegen het bannen van transgenders uit het leger.

Caitlyn Jenner
Caitlyn Jenner, zelf transgender,richt zich op Twitter direct tot Trump. "Er zijn 15.000 patriottistische transgender Amerikanen in het leger, die vechten voor ons allen. Wat is er gebeurd met je belofte om voor hen te vechten?"

Actrice en zangeres Demi Lovato steekt de transgendergemeenschap een hart onder de riem. "Ik wil jullie laten weten dat ik van jullie hou en dat jullie onvoorwaardelijk worden gesteund."

Lena Dunham
"Hey trans-tieners", post Lena Dunham, "deze man vertegenwoordigt niet de overweldigende liefde, steun en trots die op jullie wacht als jullie de grote wereld in stappen."

James Corden richt zich tot de dochter van de president. "Hey Ivanka, James hier. Ik hoop dat alles goed gaat. Snel vraagje, kun je... uhhh.. je vader even bellen voor een goed gesprek?"Onder het bericht plaatst hij een link naar een post op de Twitterpagina van Ivanka, waarin ze zich op 1 juni volmondig schaart achter de LGBTQ-gemeenschap die 'een enorme bijdrage levert aan onze maatschappij en economie'.

Katy Perry in de bres voor transsoldaten
Katy Perry op de bres voor transsoldaten (Foto: BuzzE)

Waterpolosters negende op WK

De Nederlandse waterpolosters hebben het wereldkampioenschap in Boedapest als negende afgesloten. Het was voor het eerst sinds 2007 dat Nederland de kwartfinales van het WK niet haalde, nadat Rusland in de achtste finales te sterk was.

De ploeg van Arno Havenga mocht na een 19-4 zege tegen Nieuw-Zeeland strijden om de negende plaats, hetzelfde resultaat als in 2007. China was de tegenstander en dit keer was Nederland wel scherp genoeg. Vooral in het tweede en vierde kwart werd lekker gescoord, met een 14-7 overwinning als resultaat.

Geen stunt voor floretschermers op WK

De Nederlandse floretschermers hebben op het wereldkampioenschap schermen in Leipzig niet voor een flinke stunt kunnen zorgen in de teamwedstrijd. Met Elisha Yuno, Daniel Giacon en Job de Ruiter verschenen drie tieners aan de start, aangevuld met de ervaren Sebastiaan Borst.

In de eerste ronde stond het kwartet gelijk tegenover Italië, traditioneel een van de toplanden in het floretschermen. Yuno kon prima bijblijven, waarna de pas 16-jarige Giacon Nederland zelfs op een 10-7 voorsprong bracht, maar in het vervolg bleken de Italianen toch te sterk. Nederland ging ten onder met 45-21.

Bepaald geen schande overigens, want Italië pakte uiteindelijk de wereldtitel door de VS met 45-41 te verslaan. Frankrijk won het brons door met 45-37 van Rusland te winnen. 

PlayStation Plus-games van augustus bekend

Augustus nadert en leden van een PlayStation Plus-abonnement krijgen dan weer enkele games om toe te voegen aan hun verzameling.

Naar de PlayStation 4 komt de explosieve open world-game Just Cause 3 samen met Assassin's Creed: Freedom Cry, de standalone uitbreiding van Assassin's Creed IV: Black Flag. Bezitters van de PlayStation 3 zullen Super Motherload en Snakeball krijgen. Voor de PlayStation Vita worden ten slotte Level 22 en Downwell beschikbaar gemaakt. Downwell kan ook via crossbuy op PlayStation 4 gespeeld worden.

Meer meldingen overlast ondanks extra agenten

De inzet van extra agenten en handhavers in de Amsterdamse binnenstad heeft het afgelopen halfjaar geleid tot minder straatroof en zakkenrollerij. Maar er wordt wel meer overlast gemeld. Het gaat onder meer om geluidsoverlast, te vroeg aan de straat gezet afval en grote groepen toeristen die de straten blokkeren.

Dat blijkt uit een rapport over het zogeheten Binnenstad Offensief dat burgemeester Eberhard van der Laan naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

De stijging van het aantal overlastmeldingen komt doordat er meer overlast is, maar ook doordat het makkelijker is geworden om melding te doen.

Het Binnenstad Offensief zou eigenlijk per 1 juni stoppen, maar wordt met het oog op de drukke zomermaanden verlengd tot 1 oktober.

Meer meldingen overlast ondanks extra agenten
Meer meldingen overlast ondanks extra agenten (Foto: ANP)

The Sims 4 komt naar consoles

The Sims 4 is pardoes verschenen op de Microsoft Store als product voor Xbox One.

Volgens de beschrijving op de Microsoft Store zou The Sims 4 op 17 november van dit jaar moeten verschijnen. Het zou de eerste keer zijn dat een Sims-game op de huidige generatie consoles zou verschijnen, de laatste keer was toen The Sims 3: Pets/Beestenbende in 2011 uitkwam voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Er is nog geen prijs bekend, ook is het nog even gissen welke content de Xbox One-versie zal bevatten. Wel is er een 'Deluxe Party Edition' die je toegang geeft tot extra content en early access. 

Update woensdag 20:22

De console-versie van The Sims 4 is nu officieel bevestigd door EA en Maxis. Ook een PlayStation 4-versie is op komst van de 'levenssimulatie'. Welke content precies wel en niet aanwezig is, wordt niet echt duidelijk in het persbericht, wel zullen 'vele' post-launch DLC-pakketten bij de launch inbegrepen zitten. Na de console launch zal de game echter nog wel extra DLC en updates krijgen.

Powerliftster Strik komt tekort voor medaille op Wereldspelen

Op de Wereldspelen in Wroclaw heeft powerliftster Ielja Strik naast de medailles gegrepen. De 44-jarige Nederlandse, goed voor maar liefst 22 wereldtitels, hoopte na het zilver van Cali 2013 nu goud te veroveren in het superzwaargewicht.

Strik begon haar wedstrijd door op het eerste onderdeel, de squat, 255 kilogram op te tillen. Het bankdrukken leverde vervolgens forse problemen op: 172,5kg ging twee keer mis, maar in haar laatste poging vocht Strik het gewicht toch nog omhoog, waardoor ze nog in de strijd was.

Bij het derde en laatste onderdeel, de deadlift, tilte Strik 212,5kg omhoog, waarna 217,5kg in de laatste poging niet lukte. Dat had haar overigens geen medaille opgeleverd, ook bij succes was ze als vierde geëindigd. Het goud was voor de Amerikaanse Bonica Lough, met 131kg veruit de zwaarste deelneemster. Bij het squatten tilde ze 310,5kg op, een verbetering van het zes jaar oude wereldrecord met een halve kilo. Tetyana Melnyk uit Oekraïne pakte zilver, Liane Blyn veroverde namens de VS het brons.

Strik moest na afloop vechten tegen haar tranen. "Hier moet ik toch tevreden mee zijn, om een medaille te winnen had ik zó'n superwedstrijd moeten tillen." Voor een medaille had Strik verdeeld over de drie onderdelen nog 24 kilogram extra moeten vinden, dat zat er niet in. 

Wanneer mag doodzieke baby Charlie sterven?

De ouders van de doodzieke Charlie Gard hebben tot donderdag 12.00 uur (13.00 Nederlandse tijd) de tijd gekregen om met de behandelende artsen een overeenkomst te bereiken over waar en wanneer de baby mag sterven. Dat heeft de rechter in Londen woensdag bepaald.

Komen de twee partijen er niet uit, dan moet het kind worden overgebracht naar een hospice, waar de kunstmatige beademing wordt beëindigd. Wanneer en op welk tijdstip dat precies gebeurt, is een besluit dat privé moet blijven, oordeelde de rechter.

De ouders probeerden aanvankelijk gedaan te krijgen dat hun kind nog enkele dagen bij hen thuis kon verblijven voordat het zou overlijden. Maar tijdens de behandeling van de zaak woensdag werd duidelijk dat dat niet mogelijk is. Tevens bleek dat er geen hospice is dat een kind langere tijd door intensieve beademing in leven kan houden. Vader Chris Gard en moeder Connie Yates hoopten dat hun baby nog enkele dagen in een hospice zou kunnen leven.

Moeder Connie Yates schreeuwde in de rechtszaal tegen de officieel aangewezen begeleider van haar kind: "Wat als het jouw kind was? Ik hoop dat je tevreden met jezelf bent!"

Hersenschade
Charlie Gard werd op 4 augustus vorig jaar geboren. Aanvankelijk leek het om een normale gezonde baby te gaan, maar dat veranderde snel. Het kind bleek aan een zeldzame genetische afwijking te lijden die ernstige hersenschade veroorzaakt. De ouders hadden bij de rechtbank geëist dat hun kind in de VS experimenteel mocht worden behandeld, maar verloren deze zaak.

De baby kan niet zien, horen of ademhalen, en volgens artsen zou hooguit de spierfunctie wat kunnen verbeteren waardoor het jongetje mogelijk zelfstandig zou kunnen ademen, maar verdere verbetering van de kwaliteit van leven werd uitgesloten geacht. Volgens artsen is het aannemelijk dat het kind pijn lijdt.

Na het verlies van de rechtszaak boden onder meer de paus en Donald Trump ziekenhuisopname in respectievelijk Vaticaanstad en de VS aan. Tijdens een hoger-beroepszaak zagen de ouders er uiteindelijk toch van af om de mogelijkheid van verdere behandelingen af te dwingen.

Ouders Charlie en artsen moeten overleggen
Wanneer mag doodzieke baby Charlie sterven? (Foto: ANP)

Italiaans goud op 800m vrij, wereldrecord VS op gemengde wisselslagestafette

De wereldkampioenschappen langebaanzwemmen in Boedapest hebben de eerste mondiale titel opgeleverd voor de 22-jarige Italiaan Gabriele Detti. In een spannende finale was hij de beste op de 800 meter vrije slag, nadat hij op de 400 meter - net als op de Spelen in Rio - al brons pakte.

Detti's land- en leeftijdsgenoot Gregorio Paltrinieri was samen met de Chinees Sun Yang de grote favoriet. Wereldkampioen Sun kon het tempo echter niet bijbenen, terwijl Paltrinieri stevig werd uitgedaagd door de verrassende Pool Wojciech Wojdak. Die leek even op weg te gaan naar goud, tot Detti in de laatste 100 meter langszij kwam en in 7:40,77 de wereldtitel pakte. Wojdak werd wel knap tweede, brons was voor Paltrinieri.

Het 'kermisnummer' van het zwemmen, de 4x100 meter gemengde wisselslagestafette - vanaf 2020 zelfs olympisch - leverde wederom een wereldrecord op voor de Amerikanen. 's Ochtends deed het B-team dat al, dit keer was het de beurt aan het A-team. Matt Grevers, Lilly King, Caeleb Dressel en Simone Manuel haalden met 3:38,56 bijna twee seconden van het enkele uren oude record af.

Achter de Amerikanen was het spannend, want de Canadees Yuri Kisil was op de vrije slag stevig aan het jagen op drie dames. Met 3:41,21 was er zilver voor de Australiërs omdat Bronte Campbell Kisil's aanval af kon slaan, maar daarachter tikte de Canadees gelijk aan met de Chinese Zhu Menghui in 3:41,25, waardoor beide landen het brons kregen. 

Roep om snel meer personeel in gevangenis

Er moet snel meer personeel in de gevangenissen komen werken. De sterke toename van geweld door gedetineerden tegen personeel van gevangenissen en tbs-klinieken, moet stoppen.

Dat meldt de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Dienst Justitiële Inrichtingen in een brief aan de directie. De COR zegt een "duidelijke grens" te willen stellen. Zij vinden dat de directeur van de DJI direct maatregelen moet nemen. Het gaat volgens de COR om "maatregelen die alles te maken hebben met de onveilige situaties binnen veel DJI onderdelen die veroorzaakt zijn door de jarenlange bezuinigingen".

Vorig jaar is ruim 2000 keer melding gemaakt van geweld door gedetineerden tegen personeel van gevangenissen en tbs-klinieken. Dat is een sterke toename ten opzichte van het jaar ervoor.

Humane detentie
In de brief stelt de COR dat de ruim 13.000 medewerkers bij de DJI terug zouden moeten naar de basis: uitvoering van een humane detentie, waarbij de balans tussen personeel en gedetineerden wordt hersteld.

Dat wil zeggen dat er personeel geworven en opgeleid moet worden. Het nieuwe kabinet moet daar geld voor vrij maken, staat in de brief.

Geweldsincidenten
In gevangenissen zijn in 2016 bijna 1880 geweldsincidenten tegen personeel geregistreerd, terwijl het er in 2015 een kleine 1600 waren (bijna 18 procent meer). In tbs-instellingen was de stijging nog groter: 133 incidenten vorig jaar tegen 86 in 2015 (bijna 55 procent meer). Overigens zijn er slechts cijfers over twee van de zeven tbs-klinieken (Oostvaarderskliniek en Veldzicht).

De COR van DJI stuurde eind maart ook al een brandbrief over het geweld. Door jarenlange bezuinigingen is volgens de raad de veiligheid van medewerkers niet meer te garanderen.

Roep om snel meer personeel in gevangenis
Roep om snel meer personeel in gevangenis (Foto: ANP)

Nederland nam 2152 asielzoekers over

Nederland heeft 2152 asielzoekers uit Italië en Griekenland opgenomen, blijkt uit cijfers van de Europese Commissie woensdag. Den Haag heeft beloofd er voor september nog 373 over te brengen om de twee Zuid-Europese landen te helpen de vluchtelingenstroom van 2015 te verwerken.

In september van dat jaar sprak de EU af gedurende twee jaar totaal 120.000 vluchtelingen vanuit Italië en Griekenland via een verdeelsleutel te herplaatsen in andere EU-landen. Nederland zegde toe om 5947 asielzoekers op te nemen. Er zijn nu 24.676 mensen verspreid over de EU.

Het gaat alleen om mensen die een grote kans maken op een verblijfsvergunning, bijvoorbeeld omdat er in hun land oorlog is, zoals in Syrië, of mensenrechten geschonden worden, zoals in Eritrea. Nederlandse asielexperts bekijken ter plaatse welke mensen in aanmerking komen.

Eind juni bepaalde het gerechtshof in Den Haag dat Nederland niet verplicht is meer asielzoekers op te nemen uit Italië en Griekenland. De verdeelsleutel was gebaseerd op de verwachte instroom in Zuid-Europa en deze is volgens het hof flink afgenomen.

Nederland nam 2152 asielzoekers over
Nederland nam 2152 asielzoekers over (Foto: ANP)

Bramen plukken kan gevaarlijk zijn

Iedereen die het bos ingaat doet het wel eens: wilde bramen plukken. Toch is dat niet geheel zonder risico zo waarschuwt staatsbosbeheer. Hoewel het risico niet zo heel groot is, is er een kans aanwezig dat de wilde bramen door vossenuitwerpselen besmet zijn met de vossenlintworm. Vijf tot vijftien jaar na besmetting kan er een infectie optreden die ernstige leverschade veroorzaakt. 

Behalve dat het dus gevaar oplevert is het officieel ook nog eens verboden om wild fruit te plukken. De voornaamste reden is dat het fruit dient als voedsel voor wilde dieren. Wie toch bramen of ander fruit in de bossen plukt maakt zich officieel schuldig aan stroperij. Dit wordt gezien als een misdrijf en kan worden bestraft met een geldboete uit de tweede categorie (tot 4100 euro) of een maand gevangenisstraf. 

Hoewel het dus officieel een misdrijf is, hoef je je geen zorgen te maken. Wild plukken wordt meestal gedoogd aldus een woordvoerder van staatsbosbeheer: "Zolang het voor eigen gebruik is en je niet meer meeneemt dan ongeveer een champignonbakje dan wordt het gedoogd. Maar je moet geen emmers meenemen of buiten de paden lopen op plekken waar dat niet mag."

#WantedWednesday: gewelddadige hoerenloper gezocht

De politie is naarstig op zoek naar een man die op 12 juni jongstleden op gewelddadige wijze een mobiele telefoon afhandig maakte van een prostituee. Het gebeurde op de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam. Op beelden van een bewakingscamera die de politie op twitter toont, is duidelijk te zien hoe rond half 12 's avonds een donker getinte man zich meldt hij het raam van de prostituee. 

Op het moment dat ze weer beneden komen ontstaat er een woordenwisseling. De vrouw probeert hem meerdere malen de deur uit te werken, tot hij haar bij de arm grijpt en  de telefoon uit haar handen grist. Meteen daarop duwt hij de deur tegen haar aan waardoor ze ten val komt. Hierna vluchtte de man weg. De politie vraagt mensen die de man kennen of herkennen contact op te nemen met het welbekende nummer (0900-8844) of via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).

Casemiro: "Real heeft Mbappé niet nodig"

Casemiro gelooft dat Real Madrid al genoeg aanvallende kracht heeft en AS Monaco-spits Kylian Mbappé dus niet nodig heeft.

Real Madrid wordt sterk in verband gebracht met de 18-jarige spits, die afgelopen seizoen in totaal 26 keer scoorde voor AS Monaco. De club zou zelfs al een akkoord hebben bereikt om Mbappé voor €180 miljoen over te nemen, wat door Monaco dan weer is ontkend.

"We zijn ons ervan bewust dat hij een geweldige speler is, maar wij hebben ook de BBC (Bale, Benzema en Ronaldo), die echte verwoesting kunnen veroorzaken", vertelde Casemiro tegen Spaanse media. "Hoe meer spelers we hebben, hoe beter het voor ons is. Dat gezegd hebbende, de beste spelers zijn hier al."

"We weten alles over de kwaliteiten die spelers zoals Mbappé en Neymar hebben, maar ik moet over onze spelers praten. We hebben 's werelds grootste speler (Ronaldo), dan is er Bale, die heel hard werkt, en Karim, die fantastastische kwaliteiten heeft, Isco, Borja (Mayoral). Ik zal onze spelers steunen."

Verbindingsweg A2 richting Schiphol afgesloten

De A2 vanuit Utrecht richting de A10 en Schiphol is sinds woensdagochtend afgesloten voor verkeer vanwege wateroverlast. Door werkzaamheden ontstonden er scheurtjes in het asfalt waardoor de weg onder water liep. Inmiddels is het water weggepompt. Nu wordt bekeken of en hoe de grond gestabiliseerd worden.

Als dat achter de rug is, wordt er een spoedreparatie uitgevoerd en het wegdek schoongemaakt. Dit zal volgens Rijkswaterstaat in ieder geval tot donderdagochtend na de ochtendspits duren. Verkeer wordt geadviseerd om om te rijden via de A9 en A10. Moet je richting de oostkant van Amsterdam kun je beter de A1 nemen. 

Via de stream van de verkeersinformatiedienst kun je de werkzaamheden volgen. 

Le Clos verslaat Hongaarse favorieten, geen wereldrecord Peaty

Zwemmer Chad le Clos heeft op schitterende wijze de wereldtitel op de 200 meter vlinderslag gepakt. De olympisch kampioen van 2012 en wereldkampioen van 2013 kende een zeer moeilijke periode vanwege zijn ernstig zieke ouders - beiden kregen kort voor de Olympische Spelen te horen dat ze kanker hadden - maar in Boedapest was hij helemaal terug.

Le Clos liet de 200 meter vrije slag, waarop hij olympisch zilver won, schieten om zich vol op de vlinderslag te kunnen richten. Hij schoot uit de startblokken en nam gelijk een grote voorsprong, terwijl de Hongaarse favorieten Laszly Cseh en Tamas Kenderesi alle zeilen bij moesten zetten om in de achtervolging te gaan.

Kenderesi lukte dat niet, maar aangemoedigd door het uitzinnige publiek kwam Cseh nog bijzonder dicht in de buurt. Hij kwam echter wel tekort: Le Clos tikte aan na 1:53,33 minuten, tegen de 1:53,72 van Cseh. Brons was er voor de Japanner Daiya Seto, de eerste grote vlinderslagmedaille voor de wereldkampioen op de 400 meter wisselslag. 

Op de 50 meter schoolslag bij de mannen ging het goud zoals verwacht naar de Brit Adam Peaty. In de halve finales zwom hij met 25,95 een wereldrecord, met 25,99 seconden lukte dat nu niet. Zilver ging naar de Braziliaan João Gomes Junior in 26,52, brons was voor Cameron van der Burgh met 26,60.

'Nog altijd racisme bij brandweer Amsterdam'

Ondanks inspanningen van de korpsleiding leeft er nog altijd racisme binnen de Amsterdamse brandweer. Dat komt naar voren uit een brief die burgemeester Eberhard van der Laan aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Hij spreekt van een "zorgwekkende" zaak.

In de brief wordt stilgestaan bij het ontslag van een brandweerman die zich "stelselmatig schuldig heeft gemaakt aan discriminerende en racistische gedragingen tegenover collega's en burgers". De man tekende daartegen protest aan bij de rechter en kreeg grotendeels gelijk, omdat de vorige korpsleiding nooit tegen hem heeft opgetreden. De uitspraak "wordt door sommigen binnen de brandweerorganisatie gevierd als een succes en een overwinning op de korpsleiding", constateert het college "met ontsteltenis".

'Nog altijd racisme bij brandweer Amsterdam'
'Nog altijd racisme bij brandweer Amsterdam' (Foto: ANP)

Politie rolt 'bedelaarskamp' Amsterdam op

De autoriteiten hebben een illegaal kamp opgerold in een park in Amsterdam-Zuidoost. Daar kampeerde volgens de politie al geruime tijd een groep overlastgevende bedelaars en zakkenrollers uit Oost-Europa. Agenten namen een auto in beslag en deelden zestien boetes uit voor slapen op de openbare weg.

Medewerkers van onder meer de gemeente, de politie, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst haalden dinsdag in een park aan de Elsrijkdreef tenten weg en snoeiden de struiken. Dat laatste moet voorkomen dat het kamp opnieuw wordt opgebouwd, meldde de politie woensdag. Niemand werd opgepakt.

De illegaal kamperende bedelaars zorgden al langer voor problemen in de stad. "De groep met overlastgevers bestaat variërend uit zo'n veertig personen die zich door de stad verplaatsen met ongeveer twintig voertuigen", aldus de politie. Ook reisden ze naar verluidt regelmatig zonder te betalen met het openbaar vervoer.

Politie rolt 'bedelaarskamp' Amsterdam op
Politie rolt 'bedelaarskamp' Amsterdam op (Foto: ANP)

Oxford dreigt slordige dakloze met boete

De Engelse gemeente Oxford dreigt daklozen die hun bezittingen even ergens neerleggen met een boete van omgerekend 2800 euro. Gemeente en inwoners ergeren zich aan zwervers die hun schamele spulletjes zo maar even ergens achterlaten, bijvoorbeeld voor de deur van een winkel.

De gemeente heeft de afgelopen tijd op alle onbeheerd achtergelaten spullen van daklozen een papieren aankondiging geplakt. Daarop staat onder meer dat de eigenaar vervolgd kan worden wegens schending van de lokale regels voor sociaal gedrag. Het achterlaten van spullen wordt beschouwd als een daad die de 'kwaliteit van het bestaan' ondermijnt. En dat kan worden bestraft met een boete die kan oplopen tot 2500 pond.

Niet iedereen in Oxford staat achter de dreiging. De Groene Partij bijvoorbeeld meent dat deze kwetsbare medemensen meer gebaat zijn met 'bedachtzame vriendelijkheid'. De gemeente reageert dat zij daklozen best wil helpen, maar dat de andere burgers ondertussen wel gewoon een winkel moet kunnen betreden, zo schrijft The Guardian.

Oxford dreigt slordige dakloze met boete
Oxford dreigt slordige dakloze met boete (Foto: BuzzO)

Pellegrini in fantastische finale naar goud op 200 meter vrije slag

Zwemster Federica Pellegrini heeft op de wereldkampioenschappen langebaanzwemmen in Boedapest het goud veroverd op de 200 meter vrije slag.

Het werd een schitterende finale in de Duna Arena, waar olympisch- en wereldkampioene Katie Ledecky als grote favoriete aan de start stond. De Australische Emma McKeon vertrok als snelste en tikte halverwege als eerste aan, gevolgd door Ledecky.

De Russische Veronika Popova en Siobhan Haughey uit Hong Kong mengden zich nog in de strijd, maar in de slotfase deed Pellegrini wat Pellegrini altijd doet: ze kwam naar voren, perste er een schitterende eindsprint uit en passeerde zowel Ledecky als McKeon.

Na 1:54,73 minuten tikte Pellegrini als eerste aan, waarmee de olympisch kampioene van 2008 na 2009 en 2011 haar derde wereldtitel op de 200 meter vrij pakte. De Italiaanse is nog altijd maar 28, maar won in 2004 ook al olympisch zilver op de afstand waarop ze al bijna tien jaar het wereldrecord heeft. In 2005, 2013 en 2015 was er tevens WK-zilver.

Zilver ging dit keer naar twee dames: Ledecky en McKeon tikte beiden aan in 1:55,18. McKeon leek er blij mee, Ledecky stond met een ongekend zuur gezicht op het podium. Het was dan ook een nieuw gevoel voor haar: nooit eerder verloor ze op een groot toernooi een individuele finale. 

Tolkien-biopic in de maak

Het levensverhaal van J.R.R. Tolkien gaat verfilmd worden. Althans een belangrijk deel daarvan. Dit meldt Deadline.

Er is ook al een acteur in onderhandeling om de rol te gaan spelen, namelijk Nicholas Hoult, die bekend werd door zijn rol in de X-Men films. De film zal Tolkien in zijn jonge jaren laten zien, wanneer hij moet vechten in de Eerste Wereldoorlog en zo deels op het idee komt voor zijn wereldberoemde verhaal The Lord of the Rings. Er is namelijk al vaker gesuggereerd dat Tolkien onze wereld in deze boeken spiegelt aan de fantasiewereld die hij creëerde. 

De regie is in handen van Finse Hollywood-debutant Dome Karukoski. De film zal tot stand komen door een samenwerking van Chernin Entertainment en Fox Searchlight. Een releasedatum is nog niet bekendgemaakt.

Verkoop sandalen en slippers loopt goed

Schoenenwinkels hebben een sterk halfjaar achter de rug. Volgens INretail is de omzet in de eerste zes maanden hoger dan verwacht. Vooral sandalen en slippers waren in trek, dankzij het goede weer in de afgelopen periode.

De schoenenwereld signaleert dik 5 procent meer opbrengsten dan in de eerste helft van 2016. De prognose voor het hele jaar ging uit van een plusje van 2 procent.

Moderetailers, zowel online als offline, hebben het eerste halfjaar volgens INretail afgesloten met ruim 3 procent meer omzet. Ook dat duidt op een positief halfjaar, want hier was voor 2017 eveneens op slechts 2 procent groei gerekend. Artikelen die hier de laatste maanden erg goed liepen zijn ondermode, jurken, trainingspakken voor heren en one-pieces voor kleine kinderen.

Met sportzaken gaat het alleen nog niet heel florissant, blijkt uit de peiling. Deze branche zit wat omzet betreft na zes maanden op hetzelfde niveau als vorig jaar, waar een half jaar terug nog op 2,5 procent jaargroei werd gerekend.

Goede verkopen sandalen en slippers
Goede verkopen sandalen en slippers (Foto: ANP)

Minister: afdruk handpalm vaker mogelijk

De politie kan vaker een afdruk van een handpalm van een verdachte maken dan nu gebeurt. Dat is wettelijk gewoon mogelijk, benadrukt minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) woensdag.

Blok wijst op onderzoek waaruit blijkt dat handpalmafdrukken kunnen helpen bij het ophelderen van meer delicten, zoals inbraken en diefstallen. Maar ze worden niet altijd afgenomen, terwijl dit juridisch wel kan. De minister gaat dan ook in gesprek met politie en Openbaar Ministerie om de huidige praktijk te verbeteren.

Blok reageert onder meer op een oproep van de PVV. Die wil dat de politie weer vaker afdrukken van handpalmen van verdachten maakt, en altijd van bijvoorbeeld inbrekers. PVV-Tweede Kamerlid Lilian Helder spreekt over een goedkoop en effectief middel om daders te kunnen pakken.

In tegenstelling tot vingerafdrukken worden handpalmafdrukken alleen afgenomen als op een plaats van het delict al sporen van handpalmen zijn aangetroffen.

Minister: afdruk handpalm vaker mogelijk
Minister: afdruk handpalm vaker mogelijk (Foto: ANP)

Objecten uit Auschwitz op tournee

Een indrukwekkende tentoonstelling van objecten uit concentratiekamp Auschwitz gaat aan het einde van het jaar op tournee in Europa en Noord-Amerika, meldt woensdag het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau. De eerste tentoonstelling komt in december naar Madrid.

In totaal worden 1150 originele objecten tentoongesteld, waarvan 835 afkomstig uit het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau. Onder meer barakken, vrachtwagens waarin gevangenen werden getransporteerd, gasmaskers, brieven en getuigschriften zullen te zien zijn.

'Niet lang geleden. Niet ver weg' wordt het onderschrift van de tentoonstelling. "De wereld gaat een onzekere richting op, we moeten de herinnering aan Auschwitz levend houden, ook onder de jongere generaties. De tentoonstelling is een oproep om te waken voor het bouwen van een toekomst gebaseerd op racisme, antisemitisme en haat jegens een medemens", zegt directeur Piotr Cywinski van het Staatsmuseum.

Na Madrid zal de tentoonstelling zeven jaar lang door Europa en Noord-Amerika trekken. Precieze data en locaties worden naar verwachting over een maand bekendgemaakt.

Objecten uit Auschwitz op tournee
Objecten uit Auschwitz op tournee (Foto: ANP)

Rit- en eindzege Theuns in Tour de Wallonie

De  laatste etappe in de Tour de Wallonie is gewonnen door Dylan Teuns. De Belgische renner van BMC pakte ook de eindoverwinning in de Belgische rittenkoers.

In de etappe vandaag zorgden Gougeard, Mørkøv, Hansen, Aerts en Duyn voor de ontsnapping van de dag. Hun maximale voorsprong was vier minuten, maar twintig kilometer voor de finish werden ze teruggepakt door het peloton.

Tijdens de laatste lokale omlopen, met de Mur de Thuin als scherprechter, lag alles weer open. Op twee kilometer van de meet was het klassementsleider Dylan Theuns die aanviel en solo over de meet kwam.

Milkshake en Wolfenstein is perfecte mix

Bethesda verwent ons op een blik van een alternatief Amerika waar men zo veel mogelijk Duits spreekt. In de trailer die wij reeds hebben gezien van Wolfenstein II: The New Colossus zien we BJ Blazkowicz in een eettentje als er opeens een Nazi binnenkomt. Nu zien we eindelijk hoe deze gespannen situatie afloopt.

Wolfenstein II: The New Colossus komt 27 oktober uit op Xbox One, PlayStation 4 en pc (Windows).

N.E.C. versterkt zich met Mart Dijkstra

N.E.C. heeft zich versterkt met Mart Dijkstra. De 26-jarige middenvelder komt over van Sparta Rotterdam en tekent in Nijmegen een contract voor drie seizoenen.

Dijkstra doorliep de jeugdopleiding van FC Groningen en belandde via Harkemase Boys in 2011 bij SC Cambuur, waar hij zijn debuut in het betaalde voetbal maakte. Bij de ploeg uit Leeuwarden, waarmee hij in het seizoen 2012-2013 kampioen van de Jupiler League werd, kwam de Groninger tot 69 officiële duels. In de zomer van 2015 verkaste Dijkstra vervolgens naar Sparta Rotterdam, dat destijds in de Jupiler League actief was.

Op het Rotterdamse Kasteel werd Dijkstra direct een vaste waarde in de ploeg van trainer Alex Pastoor en hij had met 32 optredens dan ook een belangrijk aandeel in het kampioenschap dat Sparta na zes seizoenen terugbracht naar de Eredivisie. Ook afgelopen seizoen behield Dijkstra, die tevens als centrale verdediger uit de voeten kan, zijn status als basisklant en kwam hij tot 31 Eredivisieduels. Bovendien speelde hij met de Kasteelheren alle vijf bekerwedstrijden en bereikte daarmee de halve finale van de KNVB-beker.

Technisch directeur Remco Oversier over het aantrekken van Dijkstra: "Met Mart halen we een ervaren speler in huis, die bij Sparta afgelopen seizoen nagenoeg alles heeft gespeeld. Mart is een echte strijder, die op verschillende plekken op het middenveld, maar ook in de verdediging uit de voeten kan. Zijn ervaring, specifieke kwaliteiten en leiderschap kunnen we goed gebruiken in onze tocht naar de Eredivisie."

Ook Dijkstra zelf kijkt uit naar zijn periode bij N.E.C.: "Bij het eerste contact al was duidelijk dat de club mij er erg graag bij wilde hebben en dat geeft nu al veel vertrouwen. Dat vertrouwen wil ik graag terug gaan betalen door middel van promotie en een terugkeer naar de Eredivisie."

Mourinho: "Ik mis Rooney enorm"

Manchester United-manager José Mourinho was emotioneel toen Wayne Rooney een aantal weken geleden naar Everton vertrok.

Rooney keerde eerder deze maand terug naar Everton en daarmee kwam er een einde aan dertien seizoenen Manchester United. Zijn rol op Old Trafford was uitgespeeld, maar toch viel het vertrek van de topscorer aller tijden van United en Engeland Mourinho zwaar.

"Ik mis hem veel, ik mis de man enorm, ik denk dat hij een fantastische man is", vertelde Mourinho tegen The Telegraph. "Ik ben niet het soort man die emotioneel wordt in mijn baan en dat werd ik toen hij vertrok, maar ik weet zeker dat hij het heel goed gaat doen voor Everton en Everton gaat heel goed voor hem zijn."

"Wayne had een zeer positieve invloed. We kunnen niet zeggen dat we de groep zullen verbeteren, omdat Wayne is vertrokken. Hij was zo'n belangrijke man en een goede man voor ons. Ik denk dat het een nieuwe periode is zonder dat gezicht, zonder die leider, zonder die goede invloed op ons."

'Vrouwen zijn gek op komkommers'

Dekamarkt zocht uit welke producten het meest onine worden besteld. Op de derde plaats staan bananen, op de tweede plaats komt zuivel, en op de eerste plaats staat de komkommer. Nieuwsgierig als ik ben, vroeg ik meteen welke groep er het meest online bestelt. Het antwoord: 75% van de online bestellingen wordt gedaan door vrouwen. Nu vraag ik me dus af hoe de vrouwen de bestelde komkommers gebruiken. 

Trump: geen transgenders in leger VS

De Amerikaanse regering zal onder geen beding transgenders toelaten op welke post dan ook in het leger. Dat verklaarde president Donald Trump woensdag via Twitter.

"Ons leger moet gericht zijn op beslissende en overweldigende overwinningen en kan niet worden geremd door de enorme medische kosten en de ontwrichting die transgenders in het leger met zich mee zouden brengen. Dank u", luidde de digitale boodschap.

Trump zou de beslissing hebben genomen na overleg met generaals en miliraire experts. Voormalig defensieminister Ash Carter had vorig jaar juist een verbod op transgenders in het leger opgeheven.

Trump: geen transgenders in leger VS
Trump: geen transgenders in leger VS (Foto: ANP)

Europees hof handhaaft 'terroristisch Hamas'

De Palestijnse beweging Hamas moet op de Europese lijst van terroristische organisaties blijven staan. Dit heeft het Europese hof van Justitie woensdag bepaald. Het verwierp de beslissing uit 2014 van een lager hof om de beweging van de lijst te schrappen.

Dat lagere Europese Algemene Hof bepaalde destijds dat de betiteling van Hamas als terroristisch niet was gebaseerd op het oordeel van bevoegde autoriteiten, maar losjes op mediaberichten. Maar dat moet het algemene hof nog maar eens grondig heroverwegen, meent het Europese Hof van Justitie.

De Palestijnse versie van de Egyptische Moslimbroederschap, de Islamitische Verzetsbeweging Hamas, stamt uit 1987. Hamas erkent Israël niet, maar beschouwt dat als een stuk bezet Palestina. Hamas, of de gewapende vleugel ervan, wordt door onder meer Israël, Australië, Canada en de VS als terroristisch bestempeld. In de Arabische regio wordt deze streng soennitische beweging door veel regimes met achterdocht bekeken. Zo heeft Jordanië de beweging verboden en Egypte doet mee aan de belegering van de Gazastrook die Hamas sinds 2007 in handen heeft.

Europees hof handhaaft 'terroristisch Hamas'
Europees hof handhaaft 'terroristisch Hamas' (Foto: ANP)

Jeroen van Inkel stopt bij Radio Veronica

Jeroen van Inkel stopt bij Radio Veronica. Zijn contract loopt eind augustus af en wordt niet verlengd. Een woordvoerster van het radiostation bevestigt berichtgeving hierover van De Telegraaf. Van Inkel presenteerde sinds 2014 op de zender zijn radioshow Rinkeldekinkel.

"Ik vind het nogal wat, want ik ben 34 jaar geleden bij Veronica begonnen, waar Lex Harding mij indertijd een geweldige kans heeft gegeven. Ik heb natuurlijk ook op andere plekken gewerkt, zoals Qmusic en Radio 538, maar met Veronica heb ik altijd een speciale band gehouden", vertelt Van Inkel aan De Telegraaf.

Wegens gezondheidsklachten is Jeroen van Inkel al niet meer op de zender te horen. Aan de krant bevestigt Van Inkel de geruchten dat hij eerder dit jaar een licht hartinfarct heeft gehad. "Inmiddels ben ik volledig hersteld, ik heb maandag nog 11 kilometer hardgelopen."

Het is nog niet bekend wat Van Inkel gaat doen. "Ik heb zeker de ambitie om de komende jaren vijf dagen per week te werken. Ik ben met verschillende zenders in gesprek."

Jeroen van Inkel stopt bij Radio Veronica
Jeroen van Inkel stopt bij Radio Veronica (Foto: BuzzE)

Agente mishandeld bij treinstation Olst

Een agente is dinsdagavond zwaar mishandeld bij het treinstation in Olst (Overijssel). Een man schopte de politievrouw onder meer "met kracht" in haar buik. Ze kreeg uiteindelijk hulp van een omstander en meerdere collega's, die erin slaagden de 29-jarige man uit Almelo te overmeesteren.

De politie riep mensen die getuige waren van het geweld woensdag via Facebook op zich te melden. "Naast dat wij graag een verklaring willen opnemen van de specifieke getuigen, willen wij deze getuigen ook hulp aanbieden voor wat ze hebben meegemaakt", aldus de politie.

De agente was volgens een politiewoordvoerder afgekomen op een melding over een verwarde man op het station. Hij zou door het lint zijn gegaan nadat de politievrouw hem aansprak. Zij slaagde er vervolgens niet in de man met pepperspray in bedwang te houden en riep via de noodknop op haar portofoon de hulp in van collega's.

Ook omstanders maakten vermoedelijk angstige momenten door. Zo pakte de man "in de hectiek" ook een meisje vast. "Haar zoeken we ook", zei de politiewoordvoerder. Voor zover bekend raakte het betreffende meisje niet gewond. De agente hield aan de confrontatie "pijnlijke ribben, een pijnlijke heup en meerdere blauwe plekken over".

Agente mishandeld bij treinstation Olst
Agente mishandeld bij treinstation Olst (Foto: ANP)

Gewonden door nieuwe rellen op Tempelberg

In Jeruzalem is het opnieuw tot confrontaties gekomen, hoewel Israël de omstreden metaaldetectoren bij de ingang van de Tempelberg heeft weggehaald. Tijdens botsingen met de politie raakten dinsdagavond zestien Palestijnen gewond, van wie drie ernstig, meldde de Palestijnse Rode Halve Maan woensdag.

Net als in de afgelopen dagen hebben duizenden moslims gebeden in de straten van de oude stad. Na het avondgebed ontstond onrust en kwam het tot nieuwe rellen en botsingen met de Israëlische politie. Verscheidene Palestijnse vertegenwoordigers riepen dinsdagavond in Ramallah op tot een escalatie van de protesten.

Israël had na een aanslag op politieagenten op 14 juli nieuwe veiligheidsmaatregelen voor islamitische gelovigen ingevoerd op het islamitische Verheven Heiligdom of de Tempelberg. De Palestijnen protesteerden hiertegen omdat ze dit zagen als een poging van Israël meer controle over het heiligdom te krijgen.

Gewonden door nieuwe rellen op Tempelberg
Gewonden door nieuwe rellen op Tempelberg (Foto: ANP)

Apple moet half miljard betalen in patentzaak

Apple moet 506 miljoen dollar, omgerekend zo'n 435 miljoen euro, betalen aan een onderdeel van de Universiteit van Wisconsin-Madison wegens het schenden van een patent. Dat heeft een Amerikaanse rechter bepaald, meldt persbureau Reuters.

Eerder kende een jury een bedrag van 234 miljoen dollar toe aan de Wisconsin Alumni Research Foundation (WARF), die in oktober 2015 een zaak won van Apple. De rechter stelt nu dat Apple nog eens 272 miljoen dollar aan schadevergoeding en rente moet betalen, omdat Apple inbreuk bleef maken op het octrooi totdat dat in december vorig jaar verliep.

WARF klaagde Apple in 2014 aan, nadat processors waren gevonden in sommige versies van de iPhone die door WARF gepatenteerde technologie zou gebruiken. Het gaat hierbij om een zogenoemd predictor circuit, die de prestaties van een processor verbetert door te voorspellen wat voor instructies een gebruiker het systeem zal geven. Professor Gurindar Sohi van de Universiteit van Wisconsin en drie van zijn studenten verkregen het patent in 1998.

Apple gaat in beroep tegen de uitspraak. Het bedrijf stelde eerder dat het octrooi ongeldig is.

Apple moet half miljard betalen in patentzaak
Apple moet half miljard betalen in patentzaak (Foto: BuzzT)

Haase door naar kwartfinale Gstaad

Robin Haase heeft vandaag de kwartfinale van het ATP-toernooi in Gstaad bereikt. De verliezend finalist van vorig jaar was op het Zwitserse gravel in twee sets te sterk voor de Braziliaan Thiago Monteiro: 7-5, 7-5.

Haase, nummer vijftig van de wereld, kreeg in de hele wedstrijd geen breakpoint tegen. In beide sets wist de Nederlander in de elfde game van de set, de service van de Braziliaan te breken. Haase verloor in beide sets maar vijf punten op zijn eigen opslag.

Haase treft in de kwartfinales mogelijk de nummer één van de plaatsingslijst, David Goffin. De Belg neemt het later op dag tegen Radu Albot. De Moldaviër is de nummer 132 van de wereld.

Duitsland worstelt met wateroverlast

Dagenlange regenval veroorzaakt steeds grotere problemen in het oostelijk deel van Duitsland. In de deelstaten Nedersaksen, Saksen-Anhalt, Thüringen en in mindere mate Brandenburg en Beieren is sprake van wateroverlast. Een vrouw wordt vermist.

Oorzaak is het lagedrukgebied Alfred dat boven het land ligt en dat voorlopig nog invloed heeft op het weer. In de regio Harz is de overlast het grootst. In de regio rond de stad Goslar (Nedersaksen) gaven de lokale autoriteiten een zogenoemd "rampenalarm" waardoor een crisisstaf de hulpverlening overnam. Op sommige plekken is in twee dagen 171 millimeter regen gevallen.

In de binnenstad van Goslar staan straten blank. Een hotel en een tehuis voor ouderen werden geëvacueerd en het treinverkeer ligt stil.

In de plaats Wernigerode in Saksen-Anhalt wordt een 69-jarige vrouw vermist. Gevreesd wordt dat ze is verdwenen in de sterk aangezwollen rivier de Holtemme die langs haar huis stroomt. In de plaats Hildesheim staan hulpdiensten klaar om delen te evacueren.

Duitsland worstelt met wateroverlast
Duitsland worstelt met wateroverlast (Foto: ANP)

Einde seizoen voor Novak Djokovic

Novak Djokovic komt dit seizoen niet meer in actie vanwege een elleboogblessure.. De Servische voormalig nummer één van de wereld heeft dat in overleg met zijn coach Andre Agassi besloten.

De 30-jarige Djokovic gaf in de kwartfinale van Wimbledon op, omdat hij Tomas Berdych wegens zijn elleboogblessure onvoldoende partij kon bieden. De Serviër zei toen dat hij al anderhalf jaar sukkelt met zijn elleboog.

Overwatch gaat zwaardere straffen uitdelen

Blizzard heeft gehoor gegeven aan de klachten van de Overwatch-community. Er kwamen steeds meer klachten over griefers, mensen die intentioneel slecht speelden, trolls en ga maar door binnen de game. Deze mensen gaat Blizzard zwaarder straffen.

Blizzard kan voorkomen dat mensen de communicatiesystemen gebruiken, maar ook bans gaan sneller uitgedeeld worden. Ook worden bans langer van aard en soms zelfs permanent, afhankelijk van het gedrag. Ook wordt er een veelgevraagde feature toegevoegd: een speler wordt ingelicht als er actie is ondernomen gebaseerd op een report van die speler. Momenteel heerst er namelijk veel onduidelijkheid over het nut van reports.

Ook is Blizzard nog altijd bezig met het brengen van het reportsysteem naar console, zodat ook daar gewerkt kan worden aan een positievere speelervaring. Overigens voegt Blizzard ook funtionaliteit toe waarmee spelers die report-systeem misbruiken gebanned kunnen worden. Je bent gewaarschuwd!

Overwatch - Goty Edition pc cover (Foto: Blizzard)

Dekker: start islamitische school frustrerend

Staatssecretaris van Onderwijs  vindt het frusterend dat in Amsterdam een islamitische school kan beginnen na een uitspraak van de Raad van State. De bewindsman zegt dat hij nog altijd weinig vertrouwen in het bestuur van de school heeft.

,,De rechterlijke uitspraak laat echter geen andere mogelijkheid", aldus Dekker woensdag in een reactie. Hij heeft de inspectie gevraagd om meteen in de gaten te houden of de school voldoet aan de wettelijke kwaliteitseisen voor het onderwijs. ,,Is dit niet het geval, dan zal de inspectie handhaven", benadrukte de staatssecretaris. Hij zegt ook dat hij hoopt dat de ouders van leerlingen goed nadenken of zij hun kind op deze school willen inschrijven.

Eerder woensdag bleek dat Dekker ondanks zijn verzet toch een islamitische middelbare school in Amsterdam moet financieren. Hij wilde de school van de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) eigenlijk niet, omdat hij bang was dat de instelling de leerlingen zich van de maatschappij laat afkeren.

Medio 2014 had een bestuurslid openlijk zijn sympathie voor de terreurgroep Islamitische Staat betuigd. De bestuurder in kwestie vertrok, maar de rest van het bestuur zou onvoldoende afstand van deze uitlatingen hebben genomen. Dekker vond daarom dat de school er, ondanks een eerdere positieve beslissing in 2011, toch niet moest komen.

Volgens de Raad van State handelde de bewindsman niet juist in zijn afwijzing van de school.

Dekker: start islamitische school frustrerend
Dekker: start islamitische school frustrerend (Foto: ANP)

De Boer: "Niet overtuigd van meerwaarde Neres"

Ronald de Boer hekelt de hoge bedragen die zijn oud-werkgever Ajax momenteel neerlegt voor sommige voetballers. "In de tijd dat mijn broer Frank trainer was in Amsterdam, lag bij aankopen de absolute grens bij €6 miljoen", schrijft De Boer in zijn column in de nieuwe Voetbal International.

"Tegenwoordig wordt het dubbele neergelegd voor David Neres, een aanvaller die net een paar wedstrijden in de Braziliaanse competitie heeft gespeeld", gaat de voetbalanalist verder. "En €5 miljoen voor Mateo Cassierra. Ik ben nog steeds niet overtuigd van hun meerwaarde, terwijl toptalent Václav Cerny op de vleugels nu buiten de boot valt."

"Gelukkig zien we tussen alle aankopen door ook nog enkele jongens die de hele opleiding bij Ajax hebben doorlopen. Donny van de Beek, Justin Kluivert, Matthijs de Ligt zijn daar de meest recente voorbeelden van. En Abdelhak Nouri natuurlijk, van wie we helaas nooit zullen weten hoe ver zijn geweldige talent hem gebracht zou hebben."

Passenger kapt ermee

Afgelopen maand stond hij nog op Rock Werchter en in Landgraaf op Pinkpop, maar gisteren heeft Mike Rosenberg, ook wel bekend als Passenger, bekendgemaakt dat hij ermee stopt. Dit meldt OOR.

Hoe lang hij zijn gitaar aan de wilgen hangt maakte Passenger niet bekend. De singer-songwriter werd wereldberoemd door zijn hit 'Let Her Go', dat vorig jaar nog op plaats 204 eindigde in de Top 2000. Ook verkocht hij de HMH uit en deed hij de Ziggo Dome aan. Passenger vertelt in zijn statement op Facebook dat er sinds het succes van dat nummer eigenlijk nooit een einde is gekomen aan zijn tocht rond de wereld en dat hij nu graag een adempauze zou willen nemen, waarvan de duur nog niet bekend is.

Wel heeft hij nog een verrassing in petto voor de fans, laat hij weten. Om 20:00 wordt bekendgemaakt wat dat precies is. Lees ondertussen het interview dat we met hem hadden naar aanleiding van de release van zijn laatste album.

Verdachte jihadiste Laura H. komt vrij

De verdachte jihadiste Laura H. komt op vrije voeten. De rechtbank in Rotterdam heeft woensdag besloten de voorlopige hechtenis van de 21-jarige vrouw te schorsen per 1 augustus.

H. zit sinds haar terugkeer vorige zomer uit IS-gebied op de terroristenafdeling in Vught. Haar advocaat Michiel Pestman had al maanden vergeefs geprobeerd haar vrij te krijgen. Volgens hem wordt H. veel strenger aangepakt dan andere vrouwelijke Syriëgangers die zijn teruggekomen naar Nederland.

Ook wat het Openbaar Ministerie (OM) betrof, mocht H. haar proces verder in vrijheid afwachten. Tot vorige week had het OM zich steeds verzet tegen haar vrijlating, omdat het bang was dat H. was teruggekomen om hier een aanslag te plegen. Maar volgens het OM zijn daarvoor geen aanwijzingen meer en is het onderzoek daarnaar stopgezet.

H. wordt wel verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en voorbereidingshandelingen hiertoe. Dat onderzoek is nagenoeg klaar.

Verdachte jihadiste Laura H. komt vrij
Verdachte jihadiste Laura H. komt vrij (Foto: ANP)

Timmermans dreigt Polen met 'nucleaire optie'

Als Polen maatregelen neemt om rechters van het hooggerechtshof te ontslaan, zal de Europese Commissie onmiddellijk artikel 7 inroepen. Dat zei vicevoorzitter Frans Timmermans woensdag in Brussel.

Dit artikel kan ertoe leiden dat Polen wegens schending van de rechtsstaat het stemrecht bij besluitvorming in de EU kwijtraakt. Het is nog nooit eerder ingezet en staat bekend als de 'nucleaire optie'.

Timmermans zei ook dat hij een brief naar de Poolse regering heeft gestuurd met aanbevelingen om omstreden nieuwe wetgeving, die regeringspartij PiS enorme invloed geeft op het rechtssysteem, in lijn te brengen met EU-wetgeving. Warschau krijgt hiervoor een maand.

"Het is tijd dat Polen de onafhankelijkheid van het Grondwettelijk Hof herstelt en de wetten die de rechterlijke macht hervormen intrekt of in overeenstemming brengt met de Poolse grondwet en EU-normen voor rechterlijke onafhankelijkheid", zei hij.

Timmermans dreigt Polen met 'nucleaire optie'
Timmermans dreigt Polen met 'nucleaire optie' (Foto: ANP)

Rus verliest tweede ronde in Bastad

Arantxa Rus is in de tweede ronde van het WTA-toernooi in het Zweedse Bastad uitgeschakeld. De Nederlandse tennisster verloor in twee sets met 7-6, 6-4 van de als zevende geplaatste Katerina Siniakova.

Rus begon sterk aan de partij en zou met 2-0 voorkomen, maar de Tsjechische kwam terug tot 2-2. Na een nieuwe break op 3-3 mocht Rus bij 5-4 serveren voor de setwinst. De Nederlandse verloor haar servicegame op love. In de tiebreak was de nummer 56 op de wereldranglijst te sterk voor de Nederlandse.

Rus verloor in de tweede set meteen haar service, maar zou in de tweede game meteen weer terug breken. Na een nieuwe break op de service van Rus kwam de Tsjechische op een 4-2 voorsprong. De Nederlandse wist nog terug te komen tot 4-4, maar toen verloor Rus wederom haar service. Bij 5-4 maakte Siniakova het op eigen service af.

'Ongevraagd aanbieden abonnementen rukt weer op'

Telefonisch ongevraagd een abonnement aangeboden krijgen is weer ergernis nummer 1 bij klagers op ConsuWijzer. Het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ontvangt de laatste tijd opvallend veel meldingen over agressieve verkooppraktijken voor abonnementen waar je maar moeilijk vanaf komt.

Het blijkt dat veel mensen niet weten wat hun rechten zijn, aldus de toezichthouder. Zij laten zich onder druk zetten om te betalen voor zo'n ongevraagd abonnement, terwijl ze er nooit schriftelijk mee hebben ingestemd.

Een aantal jaren geleden werd er ook al veel geklaagd over ongevraagde abonnementen. Daarna verdween deze ergernis wat naar de achtergrond en gingen de meeste meldingen op ConsuWijzer over garanties en het Bel-me-niet Register.

"Het is laf dat dit soort telemarketeers zich richten op kwetsbare consumenten, zoals ouderen", vindt Bernadette van Buchem, directeur bij de ACM. De organisatie gaat komende tijd scherp toezien op de naleving van de regels op dit punt. Waar nodig zal er ook opgetreden worden, bijvoorbeeld door het opleggen van boetes.

'Irritante abonnementen rukken weer op'
'Irritante abonnementen rukken weer op' (Foto: ANP)

'Van Dijk deze zomer naar Liverpool'

Virgil van Dijk wordt al maandenlang gelinkt aan Liverpool en lijkt deze zomer ook écht naar Anfield te trekken. Dit meldt Sky Sports op basis van een bron dichtbij de 26-jarige Van Dijk, die bij Southampton nog een contract heeft tot medio 2022.

Recent gaf Van Dijk aan te willen vertrekken bij The Saints, waarop trainer Mauricio Pellegrino hem uit de selectie zette. De Oranje-international traint sindsdien alleen.

Eerder deze transferzomer werd Van Dijk al benaderd door Liverpool, maar dat gebeurde volgens Southampton niet volgens de regels. In een statement liet Liverpool vervolgens weten van Van Dijk af te zien. Dit lijkt echter toch niet het geval.

Ook Chelsea en Manchester City zouden geïnteresseerd zijn in de diensten van de mandekker uit Breda.

Killing Floor 2 ook naar Xbox One

Het team-based zombie-slachtfestijn Killing Floor 2 komt ook naar Microsofts console volgende maand. Het spel is tot nu toe alleen beschikbaar op pc en PlayStation 4.

De Xbox One-versie zal naar verluidt wel iets duurder uitvallen, maar als troost krijgt dit platform een exclusief wapen genaamd de Freezethrower. Hiermee kunnen niet geheel onverwachts vijanden worden bevroren om ze vervolgens aan diggelen te meppen of schieten. Ook is er nog wat cosmetische meuk zoals Wasteland Armour voor Xbox-spelers.

Killing Floor 2 kwam recent nog langs als PS Plus-titel op PlayStation 4, en op FOK! hadden we eind vorig jaar al een positieve review van deze bloederige titel op PlayStation 4 Pro, die de titel in verschillende opzichten weet te optimaliseren. Ontwikkelaar Tripwire Interactive heeft te kennen gegeven dat zodra de Xbox One X uit is, deze ook 4K-ondersteuning en verbeterde visuele effecten meebrengt. Vanaf 29 augustus kan men op Xbox One los met Killing Floor 2.


Kaspersky lanceert gratis antivirusprogramma

Cyberbeveiliger Kaspersky Lab heeft dinsdag, op zijn twintigste verjaardag, Kaspersky Free gelanceerd. Dit gratis antivirusprogramma moet het algehele beveiligingsniveau op internet vergroten, zegt oprichter Eugene Kaspersky in een blog.

Kaspersky heeft ruim anderhalf jaar gewerkt aan het programma. Daarvoor kwamen proefversies uit in verschillende regio's, waaronder in de regio Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland, in China en in Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland.

Op basis van die tests heeft Kaspersky besloten dat de gratis versie niet mag concurreren met de betaalde variant. Dat betekent dat de gratis versie niet beschikt over onder meer ouderlijk toezicht, onlinebetalingsbescherming en secure connection (VPN).

Zwitserse kaas
De 50 dollar die de betaalde versie kost heeft echter niet iedereen, aldus Kaspersky. Die mensen installeren daarom vaak programma's die meer gaten bevatten dan Zwitserse kaas, aldus de oprichter van de cyberbeveiliger, of gebruiken Windows Defender. "Een toename van het aantal installaties van Kaspersky Free zal de kwaliteit van de beveiliging van alle gebruikers positief beïnvloeden, aangezien de grote databases meer informatie zullen hebben voor machine learning."

Terwijl Kaspersky naar eigen zeggen de gratis versie in de proefregio's nauwelijks onder de aandacht bracht, is Kaspersky Free daar toch miljoenen keren geïnstalleerd. Daarmee verkreeg het bedrijf ook een flink groter marktaandeel, hoewel dat niet het doel is, bezweert Eugene Kaspersky.

Het programma komt de komende vier maanden in verschillende delen van de wereld beschikbaar. Voor de Benelux zal dat begin oktober zijn. Als eerste zijn onder meer de Verenigde Staten en Canada aan de beurt. In september volgen onder meer India, het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika. Voor Europa, waaronder de Benelux, en Japan en Zuid-Korea komt het programma in oktober beschikbaar. Vietnam en Thailand krijgen er in november de beschikking over.

Kaspersky lanceert gratis antivirusprogramma
Kaspersky lanceert gratis antivirusprogramma (Foto: BuzzT)

Verzorger in naar berenpis stinkend pandapak bereidt jonkies voor op het wild

In een pandareservaat in het Chinese Wolong heeft een van de verzorgers een ietwat opvallende baan: gekleed in een pandakostuum, ruikend naar berenurine, speelt hij met de babypanda's om die zo voor te bereiden op een leven in het wild.

De jonge panda's moeten zo voorbereid worden op een leven zonder menselijk contact, essentieel om uiteindelijk in het wild te kunnen overleven. Op social media heeft men het over de beste baan in de wereld, maar ondergetekende zou een baan in een naar berenpis stinkend pak toch liever aan een ander overlaten.

Kickbokster De Jong naar halve finales Wereldspelen

Kickbokster Sarel de Jong heeft zich op de Wereldspelen in Wroclaw geplaatst voor de halve finales van de klasse K1 tot 65 kilogram.

De 21-jarige De Jong, nog niet al te lang full-time bezig met kickboksen, rekende in de kwartfinales af met Europees kampioene Cristina Caruso uit Italië. Heel veel kans leek Caruso tegen de jonge Nederlandse niet te hebben, alle drie juryleden gaven De Jong een ruim voordeel.

Rond 17.30 uur staat De Jong in de halve finales, dan wacht de ervaren Amerikaanse Kaitlin Young. De finales worden donderdag gehouden.

Hof wijst deal passagiersdata EU en Canada af

Het akkoord tussen de Europese Unie en Canada over de uitwisseling van passagiersgegevens mag in zijn huidige vorm niet worden gesloten. Diverse bepalingen van de in 2014 ondertekende ontwerpovereenkomst zijn in strijd met de Europese grondrechten, heeft het Europees Hof van Justitie woensdag bepaald.

Het Europees Parlement had het zogenoemde PNR-akkoord op initiatief van D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld aan het hof in Luxemburg voorgelegd, uit protest tegen het onbeperkt 'binnenharken' van gegevens zonder dat daar een echte aanleiding voor is. Het akkoord moet het mogelijk maken persoonsgegevens van vliegtuigpassagiers aan de Canadese autoriteiten door te geven om terrorisme en andere grensoverschrijdende criminaliteit te bestrijden.

Het is volgens het hof ,,in wezen toegestaan stelselmatig alle gegevens van passagiers door te geven, te bewaren en te gebruiken", maar verschillende bepalingen van de ontwerpovereenkomst zijn in strijd met "voorschriften voor de eerbiediging van het privéleven en de bescherming van persoonsgegevens". De Passenger Name Records, die in het akkoord vijf jaar bewaard mogen worden, kunnen reisgewoontes of relaties tussen twee of meer personen blootleggen, maar ook inlichtingen verschaffen over de financiële situatie van passagiers, hun voedingsgewoonten, hun religieuze en politieke opvattingen, hun gezondheidstoestand en raciale of etnische afkomst, licht het hof zijn bezwaren toe.

Terug naar onderhandelingstafel
In 't Veld zegt blij te zijn met de conclusie van het hof dat het akkoord zo niet kan. "Heel belangrijk is dat het hof eist dat de rechtsgrondslag van het akkoord niet alleen terreur- en misdaadbestrijding mag zijn, maar ook privacybescherming. De Europese Commissie moet nu terug naar de onderhandelingstafel." Ze wijst er ook op dat vergelijkbare akkoorden met de Verenigde Staten over de uitwisseling van passagiers- of bankgegevens (SWIFT) door de uitspraak mogelijk op losse schroeven komen te staan.

Het is de eerste keer dat het hof zich uitspreekt over de verenigbaarheid van een internationale (ontwerp)overeenkomst met het Handvest van de grondrechten van de EU.

Hof wijst deal passagiersdata EU en Canada af
Hof wijst deal passagiersdata EU en Canada af (Foto: ANP)

Wereldkampioen Rutherford mist WK atletiek in eigen land

Verspringer Greg Rutherford zal komende maand in eigen land niet zijn wereldtitel kunnen verdedigen. De 30-jarige Brit is nog altijd niet hersteld van een enkelblessure en heeft aangekondigd dat zijn seizoen erop zit.

Rutherford werd in Londen in 2012 olympisch kampioen voor eigen publiek, twee jaar geleden pakte hij in Beijing de wereldtitel, terwijl hij vorig jaar goed was voor olympisch brons. 

"Het is erg teleurstellend dat ik voor mijn eigen fans niet in actie kan komen in het stadion dat mijn leven veranderde, maar ik zal wel aanwezig zijn om het Britse team te steunen", liet Rutherford weten.

Square Enix komt met multimedia-project Dia Horizon

Dia Horizon is een nieuw project van Square Enix waarbij eerst wordt begonnen met anime-uitzendingen in Japan. Naast de anime moeten er ook meedere games uitkomen. Hoe en wat precies is nog allemaal niet bekend. We houden het in de gaten, maar hieronder kun je alvast de eerste trailer bekijken.

Square Enix heeft bij monde van CEO Yosuke Matsuda aangegeven dat het een heel ambitieus project moet worden. Het is voor het eerst dat Square Enix een nieuwe IP aankondigt die niet als een game begint.

Wereldrecord Amerikanen op gemengde estafette

De Amerikaanse zwemploeg heeft op het WK in Boedapest het wereldrecord verbroken op de gemengde 4x100 meter wisselslag, vanaf Tokyo 2020 een olympische afstand.

Ryan Murphy vertrok ontzettend snel op de rugslag, waarna schoolslagzwemmer Kevin Cordes het overnam. Kelsi Worrell was snel op de vlinderslag en Mallory Comerford maakte het op de vrije slag af: 3:40,28 minuten, anderhalve seconde sneller dan de Britten die twee jaar geleden de wereldtitel pakten met het nu oude wereldrecord. 

Australische kardinaal ontkent kindermisbruik

Bij zijn eerste verschijning voor de rechter heeft de Australische kardinaal George Pell alle beschuldigingen van kindermisbruik tegengesproken. De vertrouweling van paus Franciscus liet woensdag voor de rechtbank in Melbourne een verklaring voorlezen waarin hij zijn onschuld verklaart. Hoewel de 76-jarige in de rechtszaal aanwezig was, zei hij zelf niets.

De eerste zitting was na vijf minuten al voorbij. Het proces zal in oktober worden voortgezet. Als financiële topman van het Vaticaan was de Australiër officieus de nummer drie van belangrijkste functionarissen in de pauselijke staat. Als gevolg van beschuldigingen dat hij zich als jonge priester en later als aartsbisschop in zijn land aan jongens had vergrepen, was hij sinds juni niet meer op zijn post.

Pell is tot nu de hoogste katholieke geestelijke die zich wegens beschuldigingen van misbruik voor de rechter moet verantwoorden.

Australische kardinaal ontkent kindermisbruik
Australische kardinaal ontkent kindermisbruik (Foto: ANP)

Geen drugs in huis van Chester Bennington

Na de zelfmoord van Chester Bennington zijn in het huis van de Linkin Park-zanger geen drugs of receptplichtige medicijnen gevonden. Dit meldt TMZ.

Volgens bronnen rond het onderzoek kwamen tijdens de huiszoeking geen drugs of medicijnen aan het licht, alleen een aangebroken fles met sterke drank in de slaapkamer. Bennington kampte jarenlang met alcohol- en drugsverslavingen.

Toxicologisch onderzoek moet uitwijzen of Chester Bennington (41) onder invloed was toen hij donderdag uit het leven stapte.

Geen drugs in huis van Chester Bennington
Geen drugs in huis van Chester Bennington (Foto: BuzzE)

Dekker moet islamistische school bekostigen

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs moet een islamitische middelbare school in Amsterdam toch bekostigen, staat woensdag in een uitspraak van de Raad van State. Hij wilde de school van de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) eigenlijk niet, omdat hij bang was dat de instelling de leerlingen zich van de maatschappij laat afkeren.

Een bestuurslid betuigde medio 2014 openlijk zijn sympathie voor de terreurgroep Islamitische Staat. De bestuurder in kwestie vertrok, maar de rest van het bestuur zou onvoldoende afstand van deze uitlatingen hebben genomen. Dekker vond daarom dat de school er, ondanks een eerdere positieve beslissing in 2011, toch niet moest komen.

Volgens de Raad van State heeft de bewindsman niet juist gehandeld in zijn afwijzing van de school. Hij "moet vóór 1 augustus 2017 een nieuwe beslissing nemen en daarbij bekostiging verstrekken", aldus de Raad.

Dekker moet islamistische school bekostigen
Dekker moet islamistische school bekostigen (Foto: ANP)

Bosbrand Frankrijk: evacuatie 10.000 mensen

Door een nieuwe bosbrand in Zuid-Frankrijk zijn in de nacht van dinsdag op woensdag zeker 10.000 bewoners en toeristen geëvacueerd. Mensen moesten hun huizen en campings verlaten.

Het vuur strekt zich uit over een oppervlakte van ongeveer 600 hectare in de buurt van Bormes-les-Mimosas in het departement Var, meldden Franse media woensdag. De plaats ligt in de buurt van de kust tussen Hyères en de luxe badplaats St. Tropez. Volgens de eerste berichten zijn er geen gewonden gevallen.

In Zuid-Frankrijk en op Corsica woedden al sinds het begin van de week talrijke bosbranden, door de sterke wind en de droogte.

Bosbrand Frankrijk: evacuatie 10.000 mensen
Bosbrand Frankrijk: evacuatie 10.000 mensen (Foto: ANP)

De Waard en Toussaint grijpen net naast halve finales WK, Schwietert klaar op 100 vrij

Op het wereldkampioenschap langebaanzwemmen in Boedapest heeft de Nederlandse equipe woensdagochtend geen plekken in de halve finales veroverd.

Op de 50 meter rugslag ging het nipt fout voor Kira Toussaint en Maaike de Waard, die aantikten na 28,30 en 28,42 seconden, enkele tienden boven hun persoonlijke records. Ze werden er zeventiende en negentiende mee, terwijl de beste zestien naar de halve finales gaan. Toussaint is wel de eerste reserve.

Op het koningsnummer, de 100 meter vrije slag, kwam Ben Schwietert met 49,41 seconden tot de 31e tijd. Hij haalde daarmee niet de halve finales, waardoor geen enkele Nederlander op de 100 vrij bij de laatste zestien zit, iets wat in 2009 voor het laatst gebeurde. De Italiaan Luca Dotto en de Rus Vladimir Morozov waren de voornaamste afvallers.

BioWare bouwt graandoolhof ter promotie van Anthem

Gameontwikkelaar BioWare heeft een opmerkelijke marketingstunt toegepast om hun aankomende titel Anthem te promoten. In hun thuisstad Edmonton in Canada sponsoren ze de lokale graan-business door een reusachtige afbeelding van een exo-suit uit Anthem erin te verwerken.

Game director Jon Warner had een vrij logische verklaring voor deze actie: "Wat is nou een betere manier om de groei van een nieuwe game uit te beelden dan met graan, wat ook groeit?". Uit het filmpje blijkt wel dat de actie niet al te serieus moet worden genomen, tenminste dat lijken de heren van BioWare zelf ook niet te doen.

De meesten zullen BioWare kennen van games als Dragon Age en Mass Effect, en gamers die al wat langer meedraaien van Baldur's Gate, Neverwinter Nights en Knights of the Old Republic. Dit jaar kwamen de Canadezen met een aangename verrassing tijdens E3: een nieuwe IP genaamd Anthem, een online multiplayer RPG in een open wereld met prachtige graphics. Ondanks het online-aspect is de game ook in singleplayer te spelen in een 'shared world'. Spelers hijsen zich in volledig te customizen exosuits genaamd Javelins, waarmee ze door de wereld kunnen vliegen en uiteraard tot de tand bewapend worden met technologische vernuftigheden. Anthem komt pas aan het einde van volgend jaar uit voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

Wakeboardster Meijer niet naar finale Wereldspelen, coach moet slippers eten

Wakeboardster Sanne Meijer heeft zich op de Wereldspelen in Wroclaw niet geplaatst voor de finale. De drievoudig wereldkampioene heeft lang te kampen gehad met een schouderblessure en was nog maar drie maanden volop in training, waardoor de concurrentie flink uit kon lopen.

In de halve finales ging de Nederlandse twee keer onderuit, waardoor ze woensdagochtend aan moest treden in de laatste kans-kwalificatie. Daarin viel ze één keer, maar ging het verder prima. Zo goed zelfs, dat coach Peter van Gestel een risicootje durfde nemen: "Als dit niet genoeg is voor de finaleplaats, dan eet ik mijn slippers op", liet hij weten tegenover The World Games NL.

Van de vier dames per heat mocht alleen de beste naar de finale en nadat de Mexicaanse Larisa Morales en de Britse Charlotte Bryant Meijer's score niet verbeterden leek er hoop te gloren. De Amerikaanse Nicola Butler bleek echter net te sterk: met 53,78 punten had ze een ruim punt meer dan de Nederlandse, die daarmee uitgeschakeld is.

Of we beelden krijgen van de maaltijd van coach Van Gestel is nog onbekend, maar we wensen hem toch smakelijk eten.

Westers sperma slechter van kwaliteit

Mannen in Europa, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland produceerden in 2011 fors minder zaadcellen dan in 1973. Om precies te zijn: een gemiddelde zaadlozing bevatte 59,3 procent minder zaadcellen zo blijkt uit een analyse van wetenschappelijke studies. Bij mannen uit Zuid-Amerika, Afrika en Azië was geen afname te zien, maar daar is ook veel minder onderzoek gedaan. 

Onderzoekers geven aan dat het teruglopen van de kwaliteit het gevolg kan zijn van blootstelling aan pesticiden, stress en ongezonde gewoontes zoals roken en drinken. Uroloog Gert Dohle, verbonden aan het Erasmus MC, geeft aan dat het voor de meeste mannen een aangeboren zaak is. "We denken dat het vooral ligt aan stoffen die we dagelijks binnen krijgen die veel op vrouwelijke hormonen lijken. Dat verstoort de ontwikkeling van ongeboren jongetjes en leidt later tot verminderde zaadkwaliteit. Maar ook tot zaadbalkanker en problemen als obesitas, diabetes, en autisme"

Bisfenol A
Bisfenol A dat gebruikt wordt bij het maken van plastic bakjes en drinkbekers, maar ook bij het maken van een beschermlaagje epoxyhars in ingeblikt voedsel is een van die hormoonverstorende stoffen. Vermindering van het gebruik van hormoonverstorende stoffen zou de trend kunnen keren volgens Dohle. Volgens hem zijn de schadelijke gevolgen allang bekend maar worden de stoffen op grote schaal gebruikt in plastic, kleding en schoonmaakmiddelen, terwijl er prima alternatieven beschikbaar zouden zijn. 

Gevolgen
Een milliliter sperma van de westerse man bevatte in 1973 gemiddeld 99 miljoen zaadzellen, in 2011 was dat nog maar 47 miljoen. Het gevolg van de afname van de zaadkwaliteit kan er toe leiden dat in de toekomst stellen vaker zijn aangewezen op een vruchtbaarheidsbehandeling, zegt Dohle. Volgens de WHO is een man 'verminderd vruchtbaar' op het moment dat zijn sperma minder dan 15 miljoen zaadcellen per milliliter sperma bevat. In de praktijk hebben mannen met minder dan 40 miljoen cellen al moeite om hun vrouw te bezwangeren aldus de uroloog. 

Nintendo Switch verkoopt goed

Nintendo heeft wat cijfers naar buiten gebracht over Nintendo Switch, waaruit blijkt dat het apparaat en de software goed verkopen. Wereldwijd zijn momenteel 4,70 miljoen Switch-consoles verkocht en 13,60 miljoen eenheden aan software.

Nintendo heeft de cijfers van de vier best verkochte titels vrijgegeven. Arms is 1,18 miljoen keer verkocht. Ook 1-2 Switch verkoopt goed met 1,22 miljoen exemplaren. De echte kanonnen zijn echter Mario Kart 8 Deluxe (3,54 miljoen) en The Legend of Zelda: Breath of the Wild (3,92 miljoen). Hoge attach rates dus voor de laatste twee titels en daar lijkt al vrij snel Splatoon 2 bij te gaan komen.

Famitsu, dat de Japanse verkoopcijfers volgt, heeft bekendgemaakt dat in Japan Splatoon 2 in drie dagen 671.000 keer fysiek is verkocht (zonder digitale cijfers). Dit is vier keer zoveel als de debuutweek van Splatoon. Dit is op een installbase van 1,20 miljoen Switch-consoles in Japan. Voor cijfers in het Westen moeten we nog even wachten, maar daar zal Nintendo ongetwijfeld later nog commentaar op geven.

Nintendo Switch

Keizer: "Dijks moet het maar laten zien"

Mitchell Dijks is er vanavond tegen Nice nog niet bij, maar mogelijk speelt de linksback in de return in Amsterdam wel mee.

Tegenover De Telegraaf laat trainer Marcel Keizer weten dat de bal ligt bij Dijks, die van de nieuwe coach een nieuwe kans krijgt. "Of Mitchell er thuis tegen Nice wel bij is, hangt van komende week af", aldus Keizer in aanloop naar het heenduel in de voorronde van de Champions League.

"Hij speelt vrijdag in het oefenduel met Hull City, waardoor we kunnen kijken hoe hij erop staat", zegt Keizer, die meteen aangeeft dat Dijks een goede kans heeft op speeltijd. "Achterin zijn we in ondertal. Zo simpel is het eigenlijk."

"Dijks is van Ajax en hij moet maar laten zien dat hij beter is dan degene die erin staat. Ik heb uiteraard met hem gesproken. Een dag later heeft hij me geantwoord dat hij er veel zin in had. En dat was voor mij het teken om met hem aan de slag te gaan.”

Meisje en grootouders in België doodgestoken

In het Belgische dorp Moere bij het West-Vlaamse Gistel zijn dinsdagavond drie mensen doodgestoken, meldde de VRT in de nacht van dinsdag op woensdag.

Het gaat om een 17-jarig meisje en haar grootouders, die werden doodgestoken door een 25-jarige man uit Varsenare. De dader zou de ex-vriend van het meisje zijn. Na de steekpartij sloeg hij op de vlucht, het is niet duidelijk of hij al is aangehouden.

De dader zou eerst het meisje hebben aangevallen, waarop haar grootouders hem tevergeefs probeerden te overmeesteren. De ouders van het meisje zijn op reis, en vernamen het nieuws volgens de VRT via sociale media.

Meisje en grootouders in België doodgestoken
Meisje en grootouders in België doodgestoken (Foto: ANP)

'Usual suspects' in halve finales WK waterpolo

Het wereldkampioenschap waterpolo bij de mannen heeft vooralsnog weinig verrassingen opgeleverd. Zoals min of meer te doen gebruikelijk staan Servië en Kroatië in de halve eindstrijd, aangevuld door het evenmin verrassende Griekenland en Hongarije.

Griekenland was van de halvefinalisten misschien niet helemaal verwacht. De ploeg nam het op tegen het sterke Montenegro, dat geen heel goed WK kende. Op de vorige vier Olympische Spelen haalde Montenegro de halve finales, maar tegen Griekenland gingen ze met 12-7 ten onder. Wereld- en olympisch kampioen Servië had geen ingewikkelde dag. Onder leiding van veteraan Filip Filipovic werd Australië eenvoudig aan de kant gezet door de grote titelfavoriet: 15-5.

Servië is tegenwoordig het sterkste land, maar Hongarije is hét waterpololand bij uitstek. Negen keer wonnen de Hongaren olympisch goud, waaronder in 2000, 2004 en 2008, maar op de vorige twee Spelen werd de ploeg slechts vijfde. In 2013 werd de derde en vooralsnog laatste wereldtitel gewonnen, maar een simpele 14-5 zege op Rusland bracht ze weer een stap dichterbij. 

Kroatië heeft inmiddels op acht van de laatste negen mondiale toernooien de halve finales bereikt, resulterend in olympisch goud (2012) en zilver (2016), de wereldtitel van 2007 en de van Servië verloren WK-finale van twee jaar geleden. Een herhaling van de grootste clash in het waterpolo, Servië - Kroatië, gaan we donderdag zien, want de Kroaten stuurden Italië met 12-9 naar huis.

Piqué begrijpt eventuele transfer Neymar

Gerard Piqué drukte recent de geruchten over een eventuele Neymar-transfer de kop in. De verdediger van FC Barcelona krabbelt nu terug.

Piqué plaatste recent een foto van zichzelf met Neymar en daarbij de tekst 'hij blijft'. Vannacht, op een persconferentie in aanloop naar de wedstrijd tegen Juventus op de International Champions Cup, lichtte Piqué de foto toe.

De achterhoedespeler toonde zich ineens een stuk minder stellig. "Ik hoop dat Neymar blijft, maar het was geen officiële mededeling", doelt Piqué op zijn bericht op social media. "Het is aan Neymar zelf om een beslissing te nemen en die wereldkundig te maken. Het enige wat ik eraan kan toevoegen is dat hij volwassen genoeg is om dat besluit te maken, ook al is hij nog steeds maar 25 jaar oud", aldus Piqué

Piqué voegde er zelfs aan toe begrip te hebben voor een eventuele transfer van Neymar naar Paris Saint-Germain, dat naar verluidt €222 miljoen wil betalen voor de Braziliaan. "Ja, hij is een uniek talent, maar als hij naar een ander team wil om daar de absolute leider en superster te zijn... In Barcelona voetbalt hij immers samen met de beste voetballer aller tijden: Leo Messi."

Amsterdam wil meer genderneutraal taalgebruik

Amsterdam wil in de communicatie meer rekening houden met mensen die zich man noch vrouw voelen. De afdeling diversiteit van de gemeente raadt ambtenaren aan er rekening mee te houden dat sommige mensen zich niet herkennen in de aanspreekvorm 'man' of 'vrouw' en heeft een gids met 'regenboogtaaltips' opgesteld.

Daarin staat bijvoorbeeld de tip om in sommige gevallen "geachte aanwezigen" of "beste Amsterdammers" als aanhef te gebruiken, in plaats van "dames en heren". "Als stad en als werkgever willen we inclusief zijn. Daarom is het streven dat onze aanspreekvormen daarbij aansluiten", aldus de gemeente woensdag.

Een woordvoerster benadrukte woensdag dat het om tips gaat en niet om een verordening. "We gaan niets verbieden, maar willen wel dat ambtenaren zich bewust zijn van hun taalgebruik. In de regenboogtaalgids staan genderneutrale alternatieven. Daar kun je eens over nadenken als je een toespraak of brief schrijft", zei ze naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

Regenboogtaaltips voor Amsterdamse ambtenaren
Amsterdam wil meer genderneutraal taalgebruik (Foto: ANP)

Nieuwe aanpak bij blussen brand in grotten

De brandweer kiest woensdag voor een nieuwe aanpak om de brand in de grotten bij Maastricht te bestrijden. Besloten is het smeulende hooi eruit te halen en buiten te blussen. Het laten uitbranden van het materiaal in de grotten duurt namelijk mogelijk enkele weken, waardoor omwonenden en omliggende bedrijven nog lang last zouden houden van de rook.

Experts hebben geconstateerd dat de grotten begaanbaar zijn door gespecialiseerde hulpverleners en machines. Brandweerlieden gaan met een persluchtmasker onder een speciale beschermconstructie tegen instortingen de gangen in. Een grijper met verstevigde constructie trekt in de gangen het hooi uit elkaar en brengt het naar buiten.

Het blussen duurt op deze manier naar verwachting enkele dagen. Omwonenden moeten er wel rekening mee houden dat tijdens het blussen de rook- en stankoverlast kan toenemen en krijgen het advies ramen en deuren te sluiten.

De brand in de honderden kuub hooi en stro woedt sinds afgelopen donderdag. Pogingen het vuur te blussen mislukten tot nog toe door instortingsgevaar en koolmonoxide.

Nieuwe aanpak bij blussen brand in grotten
Nieuwe aanpak bij blussen brand in grotten (Foto: ANP)

LB: Robert Pattinson handelde in gestolen porno

Lekker Belangrijk: Nieuws dat je niet wil missen!

Als tiener had Robert Pattinson een handeltje in pornotijdschriften die hij uit de winkel stal. De acteur liep uiteindelijk tegen de lamp en werd door zijn school geschorst.

In de radioshow van Howard Stern vertelde Robert dinsdag dat het begon met één of twee blaadjes, maar dat hij al snel hele stapels porno achterover drukte om met een flinke winst te verkopen op school. Tot hij werd betrapt door een winkelmedewerker. "Hij zei dat hij mijn ouders zou bellen of de school. Ik smeekte hem om het dan bij mijn ouders te melden, maar hij lichtte toch de school in." Al snel kwamen de bijverdiensten aan het licht. "Een paar dagen later viel alles in elkaar. Al mijn vrienden verlinkten me, echt iedereen."

Robert blikte in de show ook terug op zijn tijd als hoofdrolspeler van de Twilightfilms. Onlangs onthulde hij dat hij daar bijna ontslagen werd. "Ik was heel serieus, en pakte de rol ook zo aan. Terwijl iedereen daar riep: Nee, het moet leuk en opgetogen zijn, dat zien de mensen graag." Toen zijn agent hem vertelde dat als hij zich niet aanpaste, hij de laan uitgestuurd zou worden, koos de jonge acteur eieren voor zijn geld. "Ik gaf er waarschijnlijk ook een iets te ellendige draai aan, dus dat compromis was wel prima."

Robert Pattinson handelde in gestolen porno
Robert Pattinson handelde in gestolen porno (Foto: BuzzE)

Kylie Jenner aangeklaagd om lipbijten

Een Britse kunstenares klaagt Kylie Jenner aan vanwege de promovideo voor haar realityshow Life Of Kylie. Daarin zit een beeld van Kylies lippen dat volgens de artiest te veel lijkt op een iconisch kunststuk van haar hand.

Sarah Pope schrijft in rechtbankpapieren die ze dinsdag indiende in Californië dat Temptation Neon één van haar populairste werken is. Het beeld, waarop een mond te zien is waarbij op de onderlip gebeten wordt, zou al jaren bovenaan in Google verschijnen als mensen zoeken op 'neon lippen' en de stijl van de kunstenares belichamen.

Kylie wordt er in de papieren van beschuldigd haar merk op te bouwen ten koste van de reputatie van Pope. Daarbij haalt de kunstenares aan dat de realityster al eerder in de problemen kwam met copyright: vorige maand kwamen Kylie en haar zus Kendall in opspraak toen ze beelden van Tupac Shakur en Notorious B.I.G. verwerkten in afbeeldingen op T-shirts uit hun kledinglijn. Na klachten van de families van de rappers haalden ze het shirt uit de handel.

In de documenten worden ook zender E! en moederbedrijf NBC aangeklaagd. Volgens een bron van TMZ ligt de verantwoordelijkheid van de promo bij een ingehuurd bedrijf, en was Kylie zelf niet betrokken bij de productie van het filmpje.

Kylie Jenner aangeklaagd om lipbijten
Kylie Jenner aangeklaagd om lipbijten (Foto: BuzzE)

Bedenker Simpsons aan de slag voor Netflix

Matt Groening gaat een animatieserie maken voor Netflix. De nieuwe show van de bedenker van The Simpsons krijgt de naam Disenchantment.

De serie draait om het middeleeuwse koninkrijk Dreamland, dat in verval is. Hoofdpersonen zijn de alcoholistische prinses Bean, haar elfvriend Elfo en haar "persoonlijke demoon" Luci. Netflix maakte dinsdag meteen ook het eerste castingnieuws rond de serie bekend: Broad City's Abbi Jacobson spreekt de stem in van Bean en comedian Eric Andre is gestrikt voor de rol van Luci. Elfo wordt ingesproken door acteur Nat Faxon.

"Disenchantment gaat over leven en dood, liefde en seks, en hoe je moet blijven lachen in een wereld vol leed en idioten, wat de ouderlingen, magiërs en andere eikels je ook vertellen", zegt Groening in de aankondiging.

Netflix bestelde twintig afleveringen van de serie, die in 2018 beschikbaar moet zijn op de streamingservice.

Netflix in zee met bedenker The Simpsons
Netflix in zee met bedenker The Simpsons (Foto: BuzzE)

Wereldspelen: Dag 6 - Ielja Strik voor goud?

We hebben goud! De Nederlandse korfballers hebben alle verwachtingen goedgemaakt en wonnen het goud, waardoor WE eindelijk op de medaillespiegel van de Wereldspelen in Wroclaw staan. Ook vandaag is er weer veel te zien, de korfballers zijn klaar, maar er komen nog genoeg Nederlanders in actie. De hoogste tijd dus om te kijken waar de Nederlanders om de medailles strijden, terwijl we uiteraard ook melden wat er nog meer te zien is. Onderaan nog de nieuwste uitzending van Studio Wroclaw, goed voer voor bij het ontbijt.

Nederlanders
Om 09.00 uur beginnen we met wakeboardster Sanne Meijer. In de halve finales kwam ze twee keer ten val en nu moet ze zich via de laatste kwalificatiekans voor de finale van morgen proberen te plaatsen. Om 17.30 uur gaat driebander Dick Jaspers beginnen aan de jacht op zijn tweede gouden World Games-medaille: in 2001 en 2005 was er zilver, in 2009 pakte hij goud en in 2013 ging Jaspers er in de kwartfinales uit. Grote rivaal Daniel Sanchez, winnaar van goud in 2001 en 2005, is ook nu weer van de partij, maar die kan Jaspers pas in de finale tegenkomen. Eerst wacht de Japanner Ryuji Umeda in de achtste finales.

Vandaag begint ook het kickboksen, een van de demonstratiesporten in Wroclaw. De 21-jarige Sarel de Jong komt uit in de klasse K1 tot 65kg, rond 11.30 uur begint ze met de kwartfinale tegen de Italiaanse Cristina Caruso. Bij winst volgt rond 17.30 uur de halve finale, waarna morgen de finales in alle gewichtsklassen gevochten worden. Trampolinespringster Carlijn Blekkink en Tara Fokké hopen zich vanaf 15.45 uur te plaatsen voor de finale in het synchroonspringen.

Om 12.00 uur begint een flink ondergewaardeerde sportvrouw aan haar jacht op goud. Powerliftster Ielja Strik is meervoudig wereldkampioene - eerder dit jaar was het weer raak - en won in 2013 zilver op de Wereldspelen. De superzwaargewicht hoopt daar nu goud van te maken en dat is allesbehalve onmogelijk. 

Wat is er te zien en waar en wanneer kunnen we kijken?
Tijd voor het dagelijkse riedeltje: het Olympic Channel, hier te vinden, zendt bijna de hele dag weer live sport uit vanuit Wroclaw. De hele ochtend is er wakeboarden - inclusief Meijer's laatste kans - en waterskiën, waarna we overschakelen naar het powerliften bij de dames, dus ook Ielja Strik kunnen we in actie zien. 

Na wat hoogtepunten van de dag en opgenomen beelden van waterskiën en karate gaan we om 17.00 uur live naar waterskiën kijken, gevolgd door karate en gymnastiek - acrogym en trampolinespringen met name. Blijf nog even hangen, want daarna krijgen we nog opgenomen beelden te zien van een partijtje strandhandbal, wat vandaag ook begonnen is. 

Uiteraard kun je ook weer in het topic op het FOK!forum terecht, immers: hoe meer zielen, hoe meer vreugd.

Studio Wroclaw van dinsdagavond (Bron: YouTube)

FOK! Wat een weer: overwegend droog, 's avonds een bui

Werken met St Anna (da's vandaag) de mieren, dan zult ge een lange winter vieren.

Goedemorgen! Vandaag wisselen zon en wolken elkaar af; het blijft wel grotendeels droog. Pas in de loop van de avond kan er  vanuit het westen regen vallen. Het kwik stijgt tot circa 22 graden en er staat een zwak tot matige wind vanuit het noordwesten. In de loop van de dag draait deze naar het zuidwesten. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:49
Zon onder: 21:42
Zonkracht: 6/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1953 Fidel Castro, Cubaanse revolutionair valt de Moncada barakken aan, en lost daarmee het startschot voor de Cubaanse revolutie.
1958 Als negenjarige prins wordt Charles tot Prins van Wales benoemd.
1977 De dertienjarige David Morgan zwemt van Dover naar Calais.
2005 Na twee jaar onderzoek is er weer een Discovery gelanceerd.
2015 Michael van Gerwen wint als eerste Nederlander de World Matchplay (darts).


Avondzonnetje in Alkmaar (Foto: Papabear)
Avondzonnetje in Alkmaar (Foto: Papabear)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Michael Phelps is een bedrieger

Zwemmer Michael Phelps heeft zijn excuses aangeboden aan boze fans. De olympiër zou als kick-off van Discovery Channels Shark Week zondagavond tegen een mensenhaai racen. Tijdens de uitzending bleek het te gaan om een simulatie met een digitale roofvis.

"Aan degenen die teleurgesteld zijn, dat spijt me", zei Michael dinsdag via Facebook Live. "Maar ik heb een van de spannendste twee weken van mijn leven gehad toen ik met deze dieren mocht duiken en ze van dichtbij kon zien." Toen een kijker doorvroeg over de klachten, zei de zwemmer: "Iedereen wil altijd wel ergens over klagen. Ik vond het een leuk idee om het op te nemen tegen een haai. Als iemand anders de oceaan in wil gaan en echt tegen een mensenhaai wil racen, ga je gang. Je kunt een haai nooit in een rechte lijn laten zwemmen, maar het zou interessant zijn om te zien."

Discovery kwam al eerder met een verklaring, waarin het ontkende kijkers misleid te hebben. De zender zegt in alle promotie rond de uitzending duidelijk te hebben gemaakt dat Michael uit veiligheidsoverwegingen nooit naast een haai zou zwemmen. De cgi-haai die werd gebruikt, zwom in het tempo van een echte mensenhaai. "Het is niet mijn schuld als mensen niet willen luisteren", voegde de sportman daar dinsdag aan toe.

De 28-voudig olympisch medaillewinnaar verloor de strijd tegen de nephaai op een paar seconde. Op de honderd meter klokte Michael 38,1 seconde, de haai was na 36,1 seconde over de finish.

Michael Phelps zegt sorry voor nep-haai
Michael Phelps zegt sorry voor nep-haai (Foto: BuzzE)

Vaker bezwaar tegen orgaandonatie

Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming geeft voor orgaandonatie is gestegen tot 1,71 miljoen. Dat zijn er 152.000 meer dan begin vorig jaar, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

Tegelijkertijd zijn er ook meer mensen die juist wel toestemming geven voor orgaandonatie. Hun aantal is sinds begin 2016 toegenomen met 36.000 tot 3,6 miljoen. Volgens het statistiekbureau laten nu iets meer dan 700.000 mensen de beslissing of organen verwijderd mogen worden over aan nabestaanden.

Inmiddels staan er ruim zes miljoen mensen (twaalf jaar of ouder) geregistreerd in het donorregister. Dat komt overeen met 41 procent van de Nederlanders in die leeftijdsgroep. Van de geregistreerden geeft 28 procent geen toestemming voor orgaandonatie.

In september vorig jaar is een wetswijziging aangenomen in de Tweede Kamer, waardoor alle personen ouder dan achttien per post gevraagd wordt of zij al dan niet orgaandonor willen zijn. Wanneer iemand na twee berichten nog niet gereageerd heeft, wordt aangenomen dat hij of zij geen bezwaar heeft tegen orgaandonatie. Dat betekent dat na overlijden de organen en weefsels van de persoon gebruikt kunnen worden voor transplantatie en wetenschappelijk onderzoek. Nabestaanden kunnen wel bezwaar maken tegen deze beslissing.

De maanden nadat de nieuwe wet werd aangenomen vorig jaar waren er volgens het CBS veel meer Nederlanders die zich inschreven in het donorregister (al dan niet als donor). De nieuwe regels moeten nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer en zijn dus nog niet van kracht.

Vaker bezwaar tegen orgaandonatie
Vaker bezwaar tegen orgaandonatie (Foto: ANP)

'Diesel-en benzineauto in de ban in Engeland'

Groot-Brittannië wil de verkoop van diesel- en benzineauto's vanaf 2040 verbieden. De overheid zal dit woensdag aankondigen, aldus Britse kranten. Groot-Brittannië treedt hiermee in de voetsporen van Frankrijk en Noorwegen. Ook in die landen zijn in de toekomst alleen nog hybride of elektrische auto's toegestaan.

In Frankrijk is daarbij gekozen voor een premie voor mensen die een oude auto inleveren. Ook hier gaat het verbod in 2040 in, in Noorwegen is dat in 2025 al.

'Diesel-en benzineauto in de ban in Engeland'
'Diesel-en benzineauto in de ban in Engeland' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Avengers: Endgame
review
Paaspop 2019
special
Interview Serdal Yeter (Echo Zulu)
review
Mortal Kombat 11
special
Interview Jolanda Jansen (Directeur Ahoy)
special
Interview André Guilhoto (coach Origen)
©FOK.nl e.a.