Wanneer mag doodzieke baby Charlie sterven?

De ouders van de doodzieke Charlie Gard hebben tot donderdag 12.00 uur (13.00 Nederlandse tijd) de tijd gekregen om met de behandelende artsen een overeenkomst te bereiken over waar en wanneer de baby mag sterven. Dat heeft de rechter in Londen woensdag bepaald.

Komen de twee partijen er niet uit, dan moet het kind worden overgebracht naar een hospice, waar de kunstmatige beademing wordt beëindigd. Wanneer en op welk tijdstip dat precies gebeurt, is een besluit dat privé moet blijven, oordeelde de rechter.

De ouders probeerden aanvankelijk gedaan te krijgen dat hun kind nog enkele dagen bij hen thuis kon verblijven voordat het zou overlijden. Maar tijdens de behandeling van de zaak woensdag werd duidelijk dat dat niet mogelijk is. Tevens bleek dat er geen hospice is dat een kind langere tijd door intensieve beademing in leven kan houden. Vader Chris Gard en moeder Connie Yates hoopten dat hun baby nog enkele dagen in een hospice zou kunnen leven.

Moeder Connie Yates schreeuwde in de rechtszaal tegen de officieel aangewezen begeleider van haar kind: "Wat als het jouw kind was? Ik hoop dat je tevreden met jezelf bent!"

Hersenschade
Charlie Gard werd op 4 augustus vorig jaar geboren. Aanvankelijk leek het om een normale gezonde baby te gaan, maar dat veranderde snel. Het kind bleek aan een zeldzame genetische afwijking te lijden die ernstige hersenschade veroorzaakt. De ouders hadden bij de rechtbank geëist dat hun kind in de VS experimenteel mocht worden behandeld, maar verloren deze zaak.

De baby kan niet zien, horen of ademhalen, en volgens artsen zou hooguit de spierfunctie wat kunnen verbeteren waardoor het jongetje mogelijk zelfstandig zou kunnen ademen, maar verdere verbetering van de kwaliteit van leven werd uitgesloten geacht. Volgens artsen is het aannemelijk dat het kind pijn lijdt.

Na het verlies van de rechtszaak boden onder meer de paus en Donald Trump ziekenhuisopname in respectievelijk Vaticaanstad en de VS aan. Tijdens een hoger-beroepszaak zagen de ouders er uiteindelijk toch van af om de mogelijkheid van verdere behandelingen af te dwingen.

Ouders Charlie en artsen moeten overleggen
Wanneer mag doodzieke baby Charlie sterven? (Foto: ANP)