'Usual suspects' in halve finales WK waterpolo

heywoodu

Het wereldkampioenschap waterpolo bij de mannen heeft vooralsnog weinig verrassingen opgeleverd. Zoals min of meer te doen gebruikelijk staan Servië en Kroatië in de halve eindstrijd, aangevuld door het evenmin verrassende Griekenland en Hongarije.

Griekenland was van de halvefinalisten misschien niet helemaal verwacht. De ploeg nam het op tegen het sterke Montenegro, dat geen heel goed WK kende. Op de vorige vier Olympische Spelen haalde Montenegro de halve finales, maar tegen Griekenland gingen ze met 12-7 ten onder. Wereld- en olympisch kampioen Servië had geen ingewikkelde dag. Onder leiding van veteraan Filip Filipovic werd Australië eenvoudig aan de kant gezet door de grote titelfavoriet: 15-5.

Servië is tegenwoordig het sterkste land, maar Hongarije is hét waterpololand bij uitstek. Negen keer wonnen de Hongaren olympisch goud, waaronder in 2000, 2004 en 2008, maar op de vorige twee Spelen werd de ploeg slechts vijfde. In 2013 werd de derde en vooralsnog laatste wereldtitel gewonnen, maar een simpele 14-5 zege op Rusland bracht ze weer een stap dichterbij. 

Kroatië heeft inmiddels op acht van de laatste negen mondiale toernooien de halve finales bereikt, resulterend in olympisch goud (2012) en zilver (2016), de wereldtitel van 2007 en de van Servië verloren WK-finale van twee jaar geleden. Een herhaling van de grootste clash in het waterpolo, Servië - Kroatië, gaan we donderdag zien, want de Kroaten stuurden Italië met 12-9 naar huis.