Italiaans goud op 800m vrij, wereldrecord VS op gemengde wisselslagestafette

De wereldkampioenschappen langebaanzwemmen in Boedapest hebben de eerste mondiale titel opgeleverd voor de 22-jarige Italiaan Gabriele Detti. In een spannende finale was hij de beste op de 800 meter vrije slag, nadat hij op de 400 meter - net als op de Spelen in Rio - al brons pakte.

Detti's land- en leeftijdsgenoot Gregorio Paltrinieri was samen met de Chinees Sun Yang de grote favoriet. Wereldkampioen Sun kon het tempo echter niet bijbenen, terwijl Paltrinieri stevig werd uitgedaagd door de verrassende Pool Wojciech Wojdak. Die leek even op weg te gaan naar goud, tot Detti in de laatste 100 meter langszij kwam en in 7:40,77 de wereldtitel pakte. Wojdak werd wel knap tweede, brons was voor Paltrinieri.

Het 'kermisnummer' van het zwemmen, de 4x100 meter gemengde wisselslagestafette - vanaf 2020 zelfs olympisch - leverde wederom een wereldrecord op voor de Amerikanen. 's Ochtends deed het B-team dat al, dit keer was het de beurt aan het A-team. Matt Grevers, Lilly King, Caeleb Dressel en Simone Manuel haalden met 3:38,56 bijna twee seconden van het enkele uren oude record af.

Achter de Amerikanen was het spannend, want de Canadees Yuri Kisil was op de vrije slag stevig aan het jagen op drie dames. Met 3:41,21 was er zilver voor de Australiërs omdat Bronte Campbell Kisil's aanval af kon slaan, maar daarachter tikte de Canadees gelijk aan met de Chinese Zhu Menghui in 3:41,25, waardoor beide landen het brons kregen.