Le Clos verslaat Hongaarse favorieten, geen wereldrecord Peaty

heywoodu

Zwemmer Chad le Clos heeft op schitterende wijze de wereldtitel op de 200 meter vlinderslag gepakt. De olympisch kampioen van 2012 en wereldkampioen van 2013 kende een zeer moeilijke periode vanwege zijn ernstig zieke ouders - beiden kregen kort voor de Olympische Spelen te horen dat ze kanker hadden - maar in Boedapest was hij helemaal terug.

Le Clos liet de 200 meter vrije slag, waarop hij olympisch zilver won, schieten om zich vol op de vlinderslag te kunnen richten. Hij schoot uit de startblokken en nam gelijk een grote voorsprong, terwijl de Hongaarse favorieten Laszly Cseh en Tamas Kenderesi alle zeilen bij moesten zetten om in de achtervolging te gaan.

Kenderesi lukte dat niet, maar aangemoedigd door het uitzinnige publiek kwam Cseh nog bijzonder dicht in de buurt. Hij kwam echter wel tekort: Le Clos tikte aan na 1:53,33 minuten, tegen de 1:53,72 van Cseh. Brons was er voor de Japanner Daiya Seto, de eerste grote vlinderslagmedaille voor de wereldkampioen op de 400 meter wisselslag. 

Op de 50 meter schoolslag bij de mannen ging het goud zoals verwacht naar de Brit Adam Peaty. In de halve finales zwom hij met 25,95 een wereldrecord, met 25,99 seconden lukte dat nu niet. Zilver ging naar de Braziliaan João Gomes Junior in 26,52, brons was voor Cameron van der Burgh met 26,60.