FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 22 maart 2017

Kleuter redt leven moeder met Siri

Een vierjarige Britse jongen heeft het leven van zijn moeder gered dankzij de Siri op haar smartphone. Toen ze onwel was geworden, wist hij het alarmnummer te bereiken en gaf hij hun adres door. Agenten waren snel ter plaatse en reanimeerden de vrouw. Dankzij de kleuter.

De vrouw woonde met haar drie kinderen in de wijk Croydon in Londen. Op 7 maart lag ze ineens bewusteloos en bewegingsloos op de grond. De jongen pakte de smartphone van zijn moeder, ontgrendelde die met de vingerafdruk van haar duim en vroeg Siri toen om hulp. Siri belde meteen het alarmnummer.

De Londense politie heeft woensdag een opname van het telefoongesprek met de jongen naar buiten gebracht. "Al doe je vandaag niets anders, ga zitten met je jonge kinderen en zorg dat ze weten wat ze moeten doen en hoe ze de politie kunnen waarschuwen in geval van nood. Het kan het verschil tussen leven en dood zijn", aldus het hoofd van de alarmcentrale.

Kleuter redt leven moeder met Siri
Kleuter redt leven moeder met Siri (Foto: BuzzT)

Spaan: "Bazoer voor één jaar schorsen"

Henk Spaan vindt dat de beslissing van Riechedly Bazoer om niet voor Jong Oranje te spelen moet worden bestraft met een flinke schorsing. Bazoer meldde zich af bij Jong Oranje omdat hij zich op zijn club VfL Wolfsburg wilde richten. De jongeling heeft een basisplek veroverd en wil die niet te grabbel gooien.

"Een gepaste, onmiddellijke reactie van de KNVB zou een schorsing voor vertegenwoordigende elftallen van een jaar zijn geweest", schrijft Spaan in zijn column voor Het Parool. "Hetzelfde had de bond deze zomer moeten doen met de afzeggingen voor het EK onder 19 onder Aron Winter. Ze kunnen wel keihard studeren op een Belgisch competitiesysteem, maar alles begint met volwassen gedrag van spelers en trainers. Denk je dat de Engelse, Duitse en Franse bond zoiets hadden geaccepteerd?",

"Wat ik leuk vind, is dat Frenkie de Jong bondscoach Langeler schijnt te hebben gebeld met de vraag waarom hij niet was geselecteerd. Een dag later mocht hij komen in plaats van Bazoer. Met spelers als Donny van de Beek, Abdelhak Nouri en Bart Ramselaar had een basisplaats niet voor de hand gelegen, maar dit gedrag op zijn leeftijd doet geen gezwinde loopbaan vermoeden."

Piqué bestraft voor kritiek op scheids

Barcelona-verdediger Gerard Piqué moet boeten voor de kritiek die hij uitte op de arbitrage na de duels met Athletic de Bilbao en Villarreal.

Piqué heeft een boete van drieduizend euro gekregen voor de uitspraken die hij deed over de arbitrage. De Spanjaard verweet het arbitrale trio onder meer dat Neymar geen penalty had gekregen. "We weten hoe het werkt", zei hij na afloop van de bekerwedstrijd tegen Athletic de Bilbao.

Ook na het duel met Villarreal liet hij zich denigrerend uit over de arbitrage. Al zijn hele carrière staat de verdediger bekend om zijn vaak wat overtrokken uitspraken. Het had in de meeste gevallen weinig invloed qua boetes.

De 30-jarige Piqué is al jaren een vaste waarde in het elftal van FC Barcelona. Dit seizoen speelde hij tot dusver negentien wedstrijden (twee goals). Vorig jaar pakte hij twaalf gele kaarten in de Spaanse Primera Division.

Liverpool viert jubileum Sgt. Pepper

De stad Liverpool viert in mei en juni dat het dit jaar vijftig jaar geleden is dat Sergeant Pepper Lonely Heart's Club Band uitkwam. Het beroemde album van The Beatles wordt gezien als het begin van een nieuw tijdperk in de muziekgeschiedenis.

In de stad zullen allerlei activiteiten worden georganiseerd die refereren aan de titels van de tracks op het album dat op 1 juni 1967 werd uitgebracht. Dat maakte het stadsbestuur woensdag bekend.

Tal van lokale en internationale artiesten en kunstenaars werken mee aan het project. Er zijn dansvoorstellingen, er wordt een grote muurschildering gemaakt en enkele Indiase muzikanten zullen een optreden verzorgen. Verder is er cabaret en zullen 64 koren gezamenlijk tijdens een groot sing-a-long evenement het bekende nummer When I'm Sixty-Four zingen.

Ochtendvoorstellingen
Op 9 juni zullen bijna alle theaters in Liverpool speciale ochtendvoorstellingen geven. Dit moet de track Good Morning, Good Morning symboliseren.

Volgens de burgemeester van Liverpool wil zijn stad The Beatles op een speciale manier eren. "Niet door de stad om te toveren tot een soort Disneyworld, maar door de stad en de plekken die de groep inspireerden in het zonnetje te zetten."De festiviteiten beginnen op 25 mei en het zwaartepunt ligt op 9 juni wanneer er tal van activiteiten plaatsvinden.

Liverpool viert jubileum Sgt. Pepper
Liverpool viert jubileum Sgt. Pepper (Foto: BuzzE)

Ballenjongen juicht te hard en wordt weggestuurd

Een gemiddelde ballenjongen in het profvoetbal zal doorgaans niet geheel objectief zijn. Als de thuisclub scoort is dat toch een reden voor vreugde, maar in Noord-Ierland ging het dinsdagavond een stapje te ver.

Ballymena United kreeg Coleraine FC op bezoek, waarbij de bezoekers op voorsprong kwamen. Een kwartier voor tijd maakte Jonathan McMurray de gelijkmaker en voor een van de ballenjongens was dat grote reden tot feest. Hij begon uitgebreid te juichen voor de dug-out van de tegenstanders, die daar niet echt om konden lachen. Twee stewards sleepten de jongen weg, maar een goal hoefde hij niet te missen: het bleef 1-1.

Overigens gaan er geruchten dat de jongen een prima reden had om de treffer er bij Coleraine flink in te wrijven: een van de spelers zou namelijk gesuggereerd hebben dat hij het de avond ervoor bijzonder gezellig had gehad met de moeder van de jongen. De autoriteiten in de Noord-Ierse competitie bekijken nog of Ballymena een straf krijgt.

Nintendo fixt problemen linker Joy-Con controller

Een aantal gamers en reviewers hebben geklaagd dat hun linker Joy-Con controller af en toe geen contact maakte met hun Nintendo Switch. Het waren slechts kleine haperingen, maar die kunnen virtueel dodelijk zijn. Nintendo laat weten dat de oorzaak is gevonden en dat toekomstige exemplaren gevrijwaard zijn ven het probleem.

Nintendo Switch

In massaproductie is het niet altijd mogelijk om precies dezelfde onderdelen te maken. Sommige zijn ietsje groter of juist iets kleiner. Zolang dit binnen de perken blijft is dat ook helemaal niet erg. Een auto die een millimeter groter is dan zijn tweelingbroer is geen probleem, maar een meter wordt wel storend. Bij de productie van de Switch was er een te grote foutmarge in de fabriek, maar die is nu bijgesteld. Mocht je zelf problemen ervaren met je Joy-Con controller, Nintendo is heel relaxed met reparaties en de service er omheen. Het is misschien vreemd we het er zo expliciet bijzetten, maar tegenwoordig is dit niet vanzelfsprekend meer.

Seasons van Diablo III ook op consoles

Patch 2.5.0 heeft veel zaken aangepakt waar gamers omhebben gevraagd. De console-gamers kunnen vanaf 31 maart ook genieten van seasons in Diablo III. Gedurende een season zijn er voor season-avatars speciale challenges die je kunt doen. Pc-gamers hebben al seasons sinds 2014. Het is een raadsel waarom de console-versies zoveel geduld moesten hebben.

Tijdens een season kun je een speciaal personage aanmaken waarmee je de game als het ware opnieuw beleeft. Dit personage staat los van je ‘gewone avatar’. Je kan trouwens ook je standaard-avatar tijdelijk omzetten tot seizoens-personage, maar deze is dan meteen level 1. Na het seizoen heb je weer de beschikking over je behaalde levels, gear en Paragon-punten.

Verder geeft patch 2.5.0 je de mogelijkheid om builds op te slaan in je armory, wordt crafting materiaal bewaard in een apart gedeelte zodat je meer ruimte hebt, betere UI en meer. Voor meer details kun je het filmpje even terugkijken.

Diablo III - wallpapertje

Wat is er nieuw in de MotoGP-paddock in 2017?

Vol verlangen klopt ons hart... we kijken er al reikhalzend naar uit sinds november en nu staat 'ie dan eindelijk voor de deur: de start van een nieuw seizoen MotoGP! En wat voor één: de grid ziet er voor het eerst in lange tijd drastisch anders uit. Maar voordat we de veranderingen in de paddock met je doornemen, blikken we nog even kort terug op het prachtige seizoen van vorig jaar. Lees daarna hoe het nieuwe speelveld eruit ziet en de boel in 2017 opschudt.

Luiten start WGC Matchplay met nederlaag

Joost Luiten is de World Golf Championships Matchplay begonnen met een nederlaag. De nummer 66 van de wereld verloor zijn eerste groepswedstrijd van Paul Casey. De Engelsman won met 2&1. 

Luiten nam tegen de verliezend finalist van 2009 en 2010 al snel een voorsprong, maar verloor vanaf de zevende hole, mede door twee birdies van Casey, drie holes op een rij. De Zuid-Hollandse golfer toonde veerkracht en trok op de veertiende hole de stand gelijk. Luiten leverde echter vervolgens weer twee holes in moest na zeventien holes Casey de hand schudden. 

Luiten neemt het donderdag op tegen de Zuid-Afrikaan Charl Schwartzel en de vrijdag wacht een ontmoeting tegen de Zuid-Koreaan An Byeong-hun. Swartzel wist in zijn openingswedstrijd tegen An met 6&5 te winnen. Alleen groepswinnaar gaat door naar de achtste finales.

Denk overweegt protest vanwege plek in de Kamer

Niet alleen over de formatie van een regering wordt druk onderhandeld, ook over de zetelverdeling in de Tweede Kamer is het laatste woord nog niet gesproken. Maar de verkiezingsuitslag is toch al bekend, zult u zeggen? Klopt, maar daarmee ligt nog niet vast wie op welke stoel plaats mag nemen. Denk is het in ieder geval niet eens met de toegekende plaatsen.

De partij van lijsttrekker Tunahan Kuzu is nieuw gekozen in het parlement, maar moet het doen met drie stoelen op de achterste rij. Om deze reden overweegt de partij morgen een protestactie: ze nemen geen plaats op de zetels maar blijven staan. De SGP, met net als Denk 3 zetels, mag plaatsnemen op rij 4. Verder stoort het Kuzu dat zijn fractie niet eens aan het gangpad zit, wat de toegang tot de interruptiemicrofoon belemmert.

Ook Thierry Baudet is ontevreden met de plaats die aan hem en Theo Hiddema is toebedeeld: rechts achterin bij de PVV. Hij vindt zijn Forum voor Democratie zelf een middenpartij.

De zetels in de Tweede Kamer zijn verdeeld over zes 'taartpunten' met ieder zes rijen. De voorste 12 stoelen zijn voor de belangrijste fractieleden van de grootste partijen, kleinere fracties moeten genoegen nemen met plaatsen verder achterin. Verder hanteert men grofweg een verdeling van links naar rechts in het politieke spectrum: vanuit het spreekgestoelte bekeken zit de SP uiterst links en de PVV uiterst rechts.

Zetelindeling Tweede Kamer 2017
Voorlopige Zetelindeling van de Tweede Kamer

Familie Jackson gooit weer met modder

De neef van Katherine Jackson die tot voor kort haar persoonlijke assistent was, beschuldigt Jermaine Jackson ervan zijn moeder te manipuleren. Beide heren betichten de ander ervan uit te zijn op het fortuin van Katherine, dat voornamelijk bestaat uit de erfenis van haar zoon Michael.

Vorige maand vroeg Katherine (86) een contactverbod aan voor haar neef Trent, die jarenlang haar assistent en chauffeur was. Hij zou haar hebben geïsoleerd en gemanipuleerd, onder meer door boodschappen van haar kinderen niet door te geven en erop te staan dat hij alle gesprekken tussen Katherine en haar familie meeluisterde. In rechtbankpapieren die Trent deze week indiende en in handen zijn van TMZ, betwijfelt hij of de aanklacht wel echt van Katherine kwam, of dat haar zoon Jermaine achter de zaak zat.

Trent beweert in de documenten dat een aantal broers en zussen van Michael al eens eerder Katherine's iPad en telefoon afnamen zodat ze geen contact kon hebben met de buitenwereld. Ook trekt hij de reden voor Katherines afwezigheid in de eerdere rechtszaak in twijfel. Zij beweerde daarin dat ze bij haar jongste dochter Janet in Londen verbleef, maar Trent meent in de papieren dat er iets "duisters" aan de hand kan zijn en spreekt over een mogelijke vermissing.

Michaels kinderen, over wie Katherine na zijn overlijden de voogdij kreeg, gaan er wel vanuit dat zij gewoon in Londen is. Dochter Paris schreef maandag na haar bezoek aan de latenightshow van Jimmy Fallon nog op Twitter "Ik hoop dat mijn oma de show vanavond heeft kunnen zien in Engeland. Mijn grootste doel in mijn leven is altijd om haar trots te maken. Ik mis je oma."

Familie Jackson gooit weer met modder
Familie Jackson gooit weer met modder (Foto: BuzzE)

Solberg en Volkswagen presenteren strijdwapen voor World Rallycross Championship

Het PSRX Volkswagen World RX Sweden team heeft de nieuwe Volkswagen Polo GTI supercar gepresenteerd waarmee coureurs Petter Solberg en Johan Kristoffersson dit seizoen de strijd aan gaan in het World Rallycross Championship (WRX).

De voormalig wereldkampioen rally Solberg won met zijn eigen team het WRX in 2014 en 2015. De Zweed Kristoffersson werd derde in 2015 en tweede vorig seizoen. De 570 pk sterke Volkswagen Polo in supercar uitvoering is ontwikkeld door Volkswagen Motorsport in Duitsland. Tijdens WRX races is het eigen PSRX team van Solberg verantwoordelijk voor het runnen van beide auto's.

'Brad Pitt en Angelina Jolie praten weer'

Brad Pitt en Angelina Jolie zijn zes maanden na hun veelbesproken breuk weer 'on speaking terms'. Ingewijden vertelden People dat Brad en Angelina de strijdbijl willen begraven.

"Hij is veel gelukkiger", zegt een bron over Brad. "Hij is enorm opgelucht dat niet alles meer in het openbaar wordt uitgevochten."

Angelina vroeg in september een scheiding aan, naar verluidt nadat Brad een van hun zes kinderen had geslagen. De scheiding van Brangelina was, tot woede van vooral Brad, wereldnieuws. Hij vroeg in december de breuk verder achter gesloten deuren af te wikkelen, een verzoek waarmee Angelina in januari instemde.

Volgens de ingewijden onderhandelen Brad en Angelina nog steeds over de scheiding. "Het was een moeilijke tijd, maar het is ze gelukt om het op te lossen. Het is nog werk in uitvoering." Brad zou de kinderen de laatste tijd ook weer vaker zien. "Hij heeft zelfs tijd doorgebracht met Maddox en Pax. Het is zeker allemaal aan het bedaren."

'Brad Pitt en Angelina Jolie praten weer'
'Brad Pitt en Angelina Jolie praten weer' (Foto: BuzzE)

Broederliefde niet op Bevrijdingsfestivals

Broederliefde is dit jaar helemaal niet te vinden op de Bevrijdingsfestivals. De populaire hiphopformatie heeft zich teruggetrokken, bevestigt de organisator van het Bevrijdingsfestival Overijssel naar aanleiding van berichtgeving van Radio 538.

Organisator Niek van der Sprong had Broederliefde graag op zijn festival in Zwolle gehad. "De vijf Bevrijdingsfestivals waar ze op zouden treden delen die mening." Volgens de organisator zijn de Rotterdamse rappers nog steeds "van harte welkom". "Maar ze hebben zelf besloten niet op te treden, dat is ontzettend jammer."

Volgens de organisator is in de documentaire die werd gemaakt over het bezoek dat Broederliefde bracht aan Auschwitz duidelijk te zien dat de heren weinig wisten over de Holocaust en dat hun mening is veranderd. "Het is een goede groep die veel jonge mensen aanspreekt. Bovendien hebben ze een goed, oprecht verhaal. Maar de band moet het zelf ook willen."

Broederliefde zou dit jaar als Ambassadeur van de Vrijheid verschillende Bevrijdingsfestivals aandoen, maar begin deze maand ontstond commotie om een filmpje waarin rapper Emms antisemitische leuzen roept. Naar aanleiding van de video, die vorig jaar werd opgenomen tijdens de bekerfinale Feyenoord-Utrecht, en de ontstane ophef besloot het Nationaal Comité 4 en 5 mei het ambassadeurschap van Broederliefde terug te trekken.

Daarop lieten verschillende Bevrijdingsfestivals weten Broederliefde alsnog graag op het podium te willen, ook zonder ambassadeurschap. De festivals moeten nu op zoek naar vervangers. Het Bevrijdingsfestival in Zwolle liet woensdag weten dat Fais optreedt in plaats van Broederliefde.

Broederliefde niet op Bevrijdingsfestivals
Broederliefde niet op Bevrijdingsfestivals (Foto: BuzzE)

Disney aangeklaagd om Zootropolis

De schrijver van Total Recall klaagt Disney aan. Gary L. Goldman beweert dat het script van Oscarwinnaar Zootropolis verdacht veel lijkt op een verhaal dat hij tot twee keer toe bij de filmstudio pitchte.

Het productiebedrijf waar Goldman voor werkt diende de aanklacht dinsdag in bij een rechtbank in Californië. In de papieren beschuldigt het Disney ervan er een gewoonte van te maken werk van anderen te gebruiken voor hun hitfilms. Dit zou ook zijn gebeurd bij onder meer The Lion King, Toy Story, Monsters Inc., Up en Inside Out.

Goldman beweert dat hij in 2000 en in 2009 besprekingen had met Disney, waarin hij twee ideeën aanbracht. Een daarvan was een project dat hij Zootopia had genoemd, de naam die Disney buiten Europa voor Zootropolis gebruikt. In de aanklacht heeft Goldman schetsen toegevoegd van personages die hij aan Disney liet zien, om te bewijzen dat die erg lijken op de uiteindelijk hoofdpersonages van Zootropolis.

Disney reageerde dinsdag met een verklaring: "De rechtszaak van meneer Goldman is doorspekt met valse beschuldigingen. Het is een onfatsoenlijke poging om een film te claimen die hij niet heeft gemaakt, en daar zullen we ons overtuigend tegen verdedigen in de rechtbank."

Alhoewel het bedrag niet genoemd wordt in de papieren, zal de vergoeding die de schrijver eist niet mals zijn. Zootropolis heeft tot nu toe wereldwijd een miljard euro opgeleverd.

Disney aangeklaagd om Zootropolis
Disney aangeklaagd om Zootropolis (Foto: BuzzE)

Kickbokser Gerges gaat achter Verhoeven aan

Kickbokser Hesdy Gerges moest in 2011 zijn opmars naar de top staken, toen hij tot 4,5 jaar cel werd veroordeeld voor cocaïnehandel. In 2016 vernietigde het Belgische Hof van Cassatie dat vonnis en sindsdien kan de 33-jarige zwaargewicht zich weer richten op de sport: "Als dat alles niet was gebeurd, was ik al lang de nummer 1 geweest."


Hesdy Gerges (Bron: AT5)

In 2010 werden enkele mannen uit het gezelschap van Gerges in de Antwerpse haven betrapt met 128 kilo cocaïne. Het hof oordeelde dat Gerges onderdeel was van de criminele organisatie die drugs invoert, maar dat vonnis werd dus vorig jaar vernietigd. Gerges heeft zelf altijd volgehouden onschuldig te zijn en zelfs nooit in die loods aanwezig te zijn geweest. De veroordeling heeft grote gevolgen gehad voor Gerges. Zo werd hij direct geschorst door zijn werkgever, kickboksorganisatie Glory.

Sinds zijn vrijspraak vocht Gerges alweer vier partijen, drie hiervan gingen jammerlijk verloren. Zaterdag wil hij op een opmerkelijke plek de volgende stap richting de wereldtitel zetten, in België, tijdens kickboksgala Glory 39. "Dan is de cirkel wel rond, ja. Dit is eigenlijk de eerste keer dat ik er zo over nadenk. Maar dat is wel een extra motivatie, ja. Ik heb aan dat land ook wat nare dingen in m'n leven te danken."

"Familie, gezin, werk. Alles viel in duigen. Ik ben dan wel sterk maar het breekt je toch wel even. Het heeft tijd nodig om dat weer een beetje op te bouwen." Nu Gerges de rust heeft gevonden, legt hij de lat weer hoog voor zichzelf.

Een duidelijk doel heeft hij voor ogen: titelhouder Rico Verhoeven, waar Fighterheart al tweemaal van verloren heeft. "Als hij de titel heeft, moet hij er aan geloven, ja haha!" En een onderonsje met de in Amsterdam opgegroeide Badr Hari staat ook op het lijstje. "Hij ontloopt mij. Maar hij heeft natuurlijk ook niet veel gevochten de laatste tijd. Maar voor de fans in Amsterdam zou het top zijn. Dan heb je een volle zaal."

Glory 39 wordt zaterdag gehouden in Vorst Nationaal te Vorst, België. Gerges neemt het dan op tegen de Brit Chi "Chopper" Lewis-Parry. 


Hesdy Gerges is klaar voor Glory 39 (Bron: Youtube)

Melisa heeft zoon met Van Gogh-rover Okkie

Octave 'Okkie' Durham, de man die in 2002 twee Van Gogh-schilderijen stal uit het Van Gogh Museum, is de vader van de oudste zoon van realityster Melisa Schaufeli. Dat bevestigt de vrouw van oud-voetballer Andy van der Meijde tegenover Shownieuws.

"Ja, hij is gewoon zijn vader", aldus Melisa. Volgens haar is de band tussen Nino en Okkie goed. "Hij ziet hem ook gewoon. Wat hij daarvoor heeft gedaan, dat is niet aan mij. Ik heb daar niks mee te maken. Voor Nino is het gewoon zijn vader en hij gaat daar weleens in het weekend heen."

De schilderijenroof kwam dinsdag opnieuw uitgebreid in de media vanwege een speciale Brandpunt-documentaire, waarin Okkie uit de doeken deed hoe hij de twee doeken uit het museum roofde. Ook beweerde hij dat hij een tijdje ondergedoken zat bij voetballer Patrick Kluivert in Barcelona.

Melisa heeft zoon met Van Gogh-rover Okkie
Melisa heeft zoon met Van Gogh-rover Okkie (Foto: BuzzE)

Lampaert de sterkste in Dwars door Vlaanderen

Yves Lampaert heeft Dwars door Vlaanderen gewonnen. De 25-jarige Belg van Quick-Step Floors kwam na 203 kilometer solo aan in Waregem. Philippe Gilbert maakte het feestje van de Belgische ploeg compleet door de sprint te winnen voor de tweede plaats. 

Na twintig kilometer ontstond de vlucht van de dag met vijf renners: Kenneth Vanbilsen (Cofidis), Lawrence Naesen (WB Veranclassic), Michael Goolaerts (Verandas Willems-Crelan), Ben Perry (Israel Cycling Academy) en Ivan Savitskiy (Gazprom-Rusvelo). Later zou ook Jon Ander Insausti (Bahrain Merida) de aansluiting maken bij de kopgroep. Het zestal zou een maximale voorsprong van iets meer dan zes minuten bij elkaar fietsen. 

Met nog 75 kilometer te gaan koos Gilbert op de Berendries de aanval. De Belgisch kampioen kreeg onder meer Dylan Groenewegen, Mathew Hayman, Luke Durbridge en Lampaert met zich mee. Op zeventig kilometer van de streep werden de vroege vluchters ingerekend en er ontstonf een nieuwe kopgroep van ongeveer 25 renners.

Op de Paterberg plaatste Gilbert een nieuwe aanval. Lampaert, Durbridge, en Alexey Lutsenko konden de Belg volgen. Vanuit het peloton gingen Niki Terpstra en Zdenek Stybar in de tegenaanval. Het duo van Quick-Step Floors zou de aansluiting maken bij de achtervolgers, later zou ook het peloton aansluiten bij de tweede groep.

Op de Nokereberg koos Gilbert twee keer de aanval, maar beide keren werd hij teruggehaald door Durbridge. Met nog zeven kilometer te gaan was het de beurt aan Lampaert. Zijn poging was wel succesvol en zou solo aankomen in Waregem. Gilbert won het sprintje voor de tweede plaats voor Lutsenko.

Groenewegen won de sprint van het peloton en was op de vijfde plaats de beste Nederlander.

Gewonden bij ontsporing trein in Zwitserland

Een internationale trein is woensdag bij het verlaten van het station van het Zwitserse Luzern ontspoord. Plaatselijke media meldden dat er zeker drie gewonden zijn gevallen. Een van de wagons is gekanteld. De 'Cisalpino' sneltrein van Basel naar Milaan vervoerde naar schatting 160 reizigers.

Het bleek moeilijk de treinreizigers uit de ontspoorde trein te halen. De politie meldde dat er na de ontsporing een elektriciteitsmast op de trein viel en die moest eerst worden weggehaald. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend.

Gewonden bij ontsporing trein in Zwitserland
Gewonden bij ontsporing trein in Zwitserland (Foto: ANP)

GOG Galaxy wordt echte Steam-concurrent

CD Projekt RED is vooral bekend van de briljante RPG-serie The Witcher, maar zij zijn ook het bedrijf achter spellenplatform GOG. Hier kun je jouw games DRM-vrij aanschaffen. Hun GOG Galaxy-software dient als een directe concurrent van Steam, maar is nog steeds in bèta.

De op handen zijnde update 1.2 geeft universele cloud saves (je game opslaan en op een andere pc verder gaan waaar je was gebleven), een ingame overlay (een optionele extra menu-schil die je tijdens het spelen kunt activeren), de mogelijkheid voor screenshots, een FPS-metertje, chat-functie met je vrienden, instelbare downloadlimieten en inzage hoe zeldzaam jouw achievements zijn. Enkele van deze functies werken reeds voor The Witcher 3: Wild Hunt, maar spoedig dus ook voor andere games. CD Projekt RED heeft de GOG Galaxy-client ook sneller gemaakt en geeft je de optie om je downloads in te perken, in een schema te zetten en om notificaties door te geven als je niet aan het gamen bent. Update 1.2 komt in de loop van vandaag uit.

Prijzen microtransacties Mass Effect: Andromeda bekend

Mass Effect: Andromeda is reeds verkrijgbaar in de Verenigde Staten en zo weten wij ook meteen wat we kunnen betalen voor eventuele microtransacties. De punten kun je besteden aan verschillende soorten loot-boxes, waar willekeurige wapens, mods, pantser en boosts in zitten. Mocht je een abonnement hebben op Origin Access, dan krijg je 10% korting op alle bedragen.

Het is natuurlijk ook mogelijk om loot-boxes te kopen met multiplayer credits en met mission funds, dus uiteindelijk is alle extra loot ook gewoon te verkrijgen via reguliere progressie. Maar het snelst heb je vooruitgang in multiplayer uiteraard door de aanschaf van Andromeda points. Hier is de lijst die je portemonnee verleidelijk aankijkt:

 • 500 Points – $5
 • 1,050 Points – $10
 • 2,150 Points – $20
 • 3,250 Points – $30
 • 5,750 Points – $50
 • 12,000 Points – $100

Valverde neemt revanche in Catalonië

Een dag na de afgenomen zege en de tijdstraf heeft Alejandro Valverde zijn zege te pakken. In de eerste bergrit van de Ronde van Catalonië was hij bovenop La Molina sneller dan Daniel Martin en Adam Yates. Tejay van Garderen neemt de leiderstrui over van ploeggenoot Ben Hermans.

Vandaag in Catalonië kregen de renners drie beklimmingen van eerste categorie voorgeschoteld. Pas na 66 kilometer ontstond er een kopgroep van vijf renners: Natnael Berhane (Dimension Data),Gianluca Brambilla en Pieter Serry (Quick-Step Floors) Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe) en Diego Rubio (Caja Rural-RGA). Brambilla liet zich al snel inlopen en met vier reed de vlucht van de dag een voorsprong van maximaal zeven minuten bij elkaar.

Op de eerste klim van de dag, Alt de Toses, moest de Duitser Ackermann er voorin af. Sky en Trek-Segafredo hielden in het peloton hoog, waardoor klassementsleider Hermans op de tweede klim van eerste categorie moest lossen.

Ook de voorsprong van de kopgroep van ging snel naar beneden. Berhane ging op de slotklim er alleen vandoor, maar hij zou op acht kilometer gegrepen worden door het peloton, waar Trek-Segafredo het tempo bepaalde. De eerste aanval vanuit kwam op naam van Carlos Verona. De Spanjaard van Orica-Scott kreeg geen ruimte van het peloton. Op kop van het peloton nam Sky het tempo over van Trek-Segafredo.

Doordat de renners naar elkaar bleven kijken. Martin zette zijn eindsprint van ver in, maar in de laatste meters ging Valverde nog makkelijk over de renner van Quick-Step Floors. Adam Yates werd derde op drie seconden van de Spanjaard. Van Garderen kwam op de achtste plaats binnen in dezelfde tijd als Yates. De renner van BMC neemt de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Ben Hermans.

Utawarerumono komt definitief naar PS4

We hebben eindelijk bevestiging van uitgever Deep Silver: Utawarerumono: Mask of Deception komt op 23 mei uit voor PlayStation 4 en PlayStation Vita. De game met de stotter-titel is een strategische JRPG met een menselijke hoofdpersoon genaamd Haku die verdwaald is in een vreemde wereld. Zijn ontmoeting met Kuon, het leuke meisje met de vreemde oren staat centraal in de verse trailer die zojuist is verschenen.

Davis Cup-team Hong Kong weigert in Pakistan te spelen

Het Davis Cup-team van Hong Kong heeft het duel met Pakistan op voorhand al verloren. Het team weigerde af te reizen naar Islamabad, waar het duel gespeeld zou worden.

Veel sportteams reizen liever niet naar Pakistan, nadat het Sri Lankaanse cricketteam daar in 2009 aangevallen werd, met zes gewonden en meerdere doden tot gevolg. De Pakistaanse tennissers mochten vanaf 2010 geen thuiswedstrijden spelen in de Davis Cup, maar dat verbod werd eerder dit jaar opgeheven.

Iran kwam op bezoek voor een wedstrijd en Pakistan zegevierde, waarna ze Hong Kong troffen in de volgende ronde. Doordat die tennissers niet op komen dagen heeft Pakistan de overwinning toegewezen gekregen van tennisbond ITF. 

Grappen en tranen bij afscheid 71 Kamerleden

De Tweede Kamer heeft woensdag afscheid genomen van de 71 parlementariërs die niet terugkeren na de verkiezingen. Met een persoonlijke boodschap, anekdotes en grappen van Kamervoorzitter Khadija Arib werd iedereen uitgezwaaid.

PvdA'er Arib moest vooral van veel fractiegenoten afscheid nemen. Van de 35 leden die haar fractie voor de verkiezingen nog telde, keren er voorlopig maar drie terug. Voor alle vertrekkende Kamerleden was er niet alleen een speech, maar ook een bos bloemen en schouderklopjes van collega's.

Enkele Kamerleden hielden het niet droog, maar er was ook ruimte voor anekdotes en grappen over de scheidende parlementariërs. Zo roemde Arib Marith Volp (PvdA) om haar medische kennis - Volp is huisarts - en hoe ze die in de Kamer enkele keren inzette toen een collega onwel werd. Eric Smaling werd omschreven als de 'Grote Vriendelijke Reus van de Tweede Kamer'. "Als u alleen al dreigde op te staan renden de bodes naar het spreekgestoelte om het hoger te zetten."

Lief en leed
De Kamerleden deelden volgens Arib vaak jarenlang lief en leed, maar PvdA'ers Jeroen Recourt en Sjoera Dikkers gingen daarin heel ver. Zij raakten in de Kamerbankjes verliefd en zijn inmiddels getrouwd.

Onder de 71 vertrekkers zijn acht Kamerleden die zich tussentijds afsplitsten van hun fractie. Arib zinspeelde erop dat die versplintering voor de voorzitter heel wat kopzorgen betekende. Ze dankte VVD'er Ybeltje Berckmoes, die vlak voor de verkiezingen ruzie kreeg met haar partij, dan ook dat zij toch als VVD-fractielid de rit uitzat.

Voor twaalf van de vertrekkers was er nog een verrassing op het einde: zij werden geridderd in de Orde van Oranje-Nassau.

Grappen en tranen bij afscheid 71 Kamerleden
Grappen en tranen bij afscheid 71 Kamerleden (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Indonesiër Gelael nieuwe testrijder Toro Rosso

De Indonesische coureur Sean Gelael heeft een contract getekend als testrijder bij het Formule 1-team van Toro Rosso. De 20-jarige Gelael hoopt via die weg een racestoeltje in de F1 te krijgen om zo de tweede Indonesische Formule 1-coureur ooit te worden.

Vorig jaar reed Rio Haryanto de eerste helft van het seizoen voor Manor, voor hij vervangen werd door Esteban Ocon. Haryanto kon de financiën niet meer opbrengen en werd aan de kant gezet. Over financiën zou Gelael zich in principe niet veel zorgen moeten hoeven maken: zijn vader is eigenaar van de Indonesische franchise van Kentucky Fried Chicken en heeft hem in de GP2 al uitgebreid gesteund.

Gelael zal vermoedelijk in Bahrein, Hongarije en Abu Dhabi voor Toro Rosso gaan testen. Hij reed in de afgelopen jaren in de Formule 3, Formule Renault 3.5 en GP2, waar hij vorig jaar een tweede plek pakte op de Red Bull Ring. 

Ricciardo: "Met 260 per uur door de bocht"

Kort voor de start van het nieuwe Formule 1-seizoen is Daniel Ricciardo erg tevreden met de RB13, de nieuwe auto van Red Bull Racing. De Australiër begint het seizoen met zijn thuisrace, die deze week verreden wordt in Melbourne.

Volgens Ricciardo waren de tests van de afgelopen weken de beste waar hij ooit bij betrokken is geweest. "Een echt helder beeld krijg je alleen nooit van die tests. Zo denk ik dat Ferrari en Mercedes erg snel zullen zijn, maar wij hopelijk ook. We hebben in elk geval vertrouwen in de openingsrace."

Vorig jaar was Ricciardo tijdens de race de coureur die de snelste ronde liet noteren in Australië. Met de nieuwe auto's kan het volgens hem nog een stuk harder. "In sommige bochten gaan we nu niet met 220, maar met 260 kilometer per uur door de bochten. Dat is een heel groot verschil en maakt het voor de toeschouwers ook leuker denk ik", aldus Ricciardo. 

Inwoners Senegal in shock: porno op islamzender

Een islamitische televisiezender in Senegal heeft kijkers geschokt door een half uur lang keiharde porno uit te zenden. De mediawaakhond in het West-Afrikaanse land heeft een verklaring geëist voor de "onacceptabele blunder".

De private zender Touba TV zendt meestal religieuze programma's uit, zoals theologische discussies en gebral van prominente imams. De circa 30 minuten durende pornofilm die maandagmiddag onaangekondigd op het scherm verscheen, kwam voor kijkers dan ook als een totale verrassing.

Touba TV reageerde woensdag schriftelijk op de pornorel. De zender sprak over een "criminele daad door mensen met een verborgen agenda". Het is nog onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de gewraakte uitzending.

Kijkers geschokt door porno op islamzender
Kijkers geschokt door porno op islamzender (Foto: BuzzO)

Verbeek: "Hopelijk heeft Ødegaard Real uit zijn hoofd gezet"

Martin Ødegaard kwam met veel bombarie binnen bij sc Heerenveen, maar het toptalent van Real Madrid heeft zijn stempel nog niet kunnen drukken.

Ødegaard liet in Friesland pas een flits van klasse zien. Er wordt veel gekeken naar de kwaliteiten van de Noor aan de bal. "Maar voetbal is meer dan dat", stelt Gertjan Verbeek, oud-trainer van Heerenveen, tegenover het Algemeen Dagblad. "Hij heeft weinig rendement tot nu toe."

Heerenveen presteerde na de winterstop dramatisch. De mindere resultaten lijken samen te hangen met het ontbreken van de geblesseerde Stijn Schaars. "Dat lost één zo'n jongen niet op", doelt Verbeek op Ödegaard. "Juist nu komt het aan op zijn wilskracht."

"Ik hoop voor die jongen dat hij Real Madrid uit zijn hoofd heeft gezet", vervolgt de huidige coach van het Duitse VfL Bochum. "Simpelweg omdat als je bij Heerenveen uitblinkt, je nog niet klaar bent voor het Santiago Bernabéu."

Ødegaard werd in 2014 een fenomeen door zijn prestaties als 15-jarige bij het Noorse Strömsgodset. Veel clubs werden met de middenvelder in verband gebracht, zelfs Ajax. Het werd echter Real Madrid, dat begin 2015 circa drie miljoen euro betaalde (exclusief bonussen). Bij Real speelde Ødegaard twee jaar in het tweede team.

Advocaat greep mis: "Ligue 1 past goed bij Depay"

Memphis Depay ruilde afgelopen winter Manchester United in voor Olympique Lyonnais. Geen keuze op basis van gevoel, maar op basis van harde cijfers.

Dit meldt Voetbal International, dat spreekt van een 'laptoptransfer'. Memphis zag afgelopen zomer af van transfers naar Everton, Fenerbahce en Italiaanse en Spaanse subtoppers. De aanvaller koos voor Lyon en dat deed hij op basis van bevindingen van databasebureau Sci Sports.

Het bureau geeft transferadvies op basis van statistieken. Dit doet het door kenmerken van spelers af te zetten tegen speelwijze, trainer en ploeggenoten bij de geïnteresseerde clubs. Bij Memphis kwam Olympique Lyon uit de computer rollen.

Het Fenerbahce van trainer Dick Advocaat had interesse voor Memphis. De coach had hem graag gehaald, maar snapt dat de computer Olympique adviseerde. "Ik moet zeggen dat de Ligue 1 goed bij hem past. Een fysiek sterke competitie, daar blijft hij met gemak overeind."

In de eerste tien competitieduels scoorde Memphis al vijfmaal voor Lyonnais. Tevens gaf hij drie assists.

'Dijsselbloem is racist, xenofoob en seksist'

Jeroen Dijsselbloem moet als eurogroepvoorzitter opstappen. Dat eist de premier van Portugal, Antonio Costa, woensdag. Hij zegt dat de (demissionair) minister van Financiën een "racist, xenofoob en seksist" is.

De woede van Costa richt zich op een opmerking van Dijsselbloem dit weekend die ook in andere landen in Zuid-Europa in het verkeerde keelgat is geschoten. Dijsselbloem zegt in een interview in de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat "ik niet al mijn geld aan drank en vrouwen ('Schnaps und Frauen') kan uitgeven om daarna om hulp te vragen".

Toen hij daarover dinsdag in het Europees Parlement door Spaanse politici en de Italiaanse leider van de sociaaldemocratische fractie werd aangevallen, weigerde hij zijn woorden in te trekken. Begrotingsverplichtingen gelden voor alle eurolanden, betoogde hij. "Zijn woorden worden verkeerd geïnterpreteerd", aldus zijn woordvoerder woensdag. "Zijn boodschap geldt voor de hele eurozone: solidariteit komt met verplichtingen. Dat geldt voor het persoonlijk, nationaal en internationaal niveau."

Diep beledigd
Volgens de Portugese premier "wordt Europa als gezamenlijk project pas geloofwaardig zodra meneer Dijsselbloem stopt als eurogroepbaas en zijn excuses aanbiedt aan alle landen en burgers die diep beledigd zijn door zijn woorden".

De rel komt op een moment dat Dijsselbloems toekomst als eurogroepvoorzitter onduidelijkheid oproept. Zijn termijn loopt officieel op 13 januari af. Zolang hij demissionair is kan hij de eurogroep, bestaande uit de ministers van Financiën van de negentien eurolanden, blijven voorzitten.

PvdA-fractie
De PvdA-fractie verwerpt bij monde van Kamerlid Henk Nijboer de felle Zuid-Europese kritiek op Dijsselbloem.

Volgens hem worden er door Zuid-Europese landen "wel heel grote woorden" gebruikt. Volgens Nijboer doet partijgenoot Dijsselbloem het al jaren uitstekend in zowel Nederland als Europa. Hij zou dan ook gewoon op zijn post moeten kunnen blijven.

'Nederlandse directheid'
Dijsselbloem zelf betreurt het dat aanstoot is genomen aan de opmerking. Hij wees op zijn "Nederlandse directheid", die niet altijd wordt gewaardeerd en begrepen. "Als mensen daar aanstoot aan nemen, dan spijt me dat." Hij ziet zijn positie als voorzitter niet in geding.

Vooral uit Zuid-Europese landen, die financiële steun krijgen van de rijkere Noord-Europese landen, is de kritiek op Dijsselbloem fel en wordt zijn aftreden geëist.

Onfortuinlijk
De eurogroepvoorzitter vindt het heel onfortuinlijk dat de link is gelegd tussen Zuid- en Noord-Europa en zijn uitspraak dat solidariteit gepaard moet gaan met het nakomen van regels en afspraken. "Het is niet zo dat dat alleen voor het zuiden geldt, maar dat geldt voor alle landen."

Ook benadrukt hij dat zijn uitspraak niet op het verleden was gericht, maar vooral naar de toekomst. Als we de eurozone bijeen willen houden en versterken is het belangrijk dat iedereen zich aan de financiële spelregels houdt, aldus Dijsselbloem.

Premier Portugal eist vertrek Dijsselbloem
Premier Portugal eist vertrek Dijsselbloem (Foto: ANP)

Russische niet welkom op songfestival Kiev

De Russische deelneemster aan het Eurovisiesongfestival is in mei niet welkom in het organiserende land Oekraïne. Zangeres Joelia Samojlova zou in het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim hebben opgetreden. In Oekraïne staat er een forse celstraf op het reizen naar de Krim over Russisch grondgebied.

Nadat de 27-jarige gehandicapte Samojlova eerder deze maand met haar nummer Flame is Burning de inzending van Rusland was geworden, kondigde de geheime dienst van Oekraïne aan een onderzoek te doen naar haar gangen. Samojlova zou in juni 2015 in de stad Kertsj op de Krim hebben opgetreden en toen uit Rusland zijn gekomen. De dienst concludeert nu dat ze de Oekraïense wet heeft overtreden en daardoor niet welkom is.

Oekraïne won vorig jaar het festival waardoor het de editie van 2017 mag organiseren. Voor Nederland doet de meidengroep OG3NE mee.

Russische niet welkom op songfestival Kiev
Russische niet welkom op songfestival Kiev (Foto: BuzzE)

Klaver: serieus overleg met VVD, CDA en D66

GroenLinks zal serieus meedoen aan het overleg met VVD, CDA en D66, waarin wordt gepolst of de partijen een coalitie zouden kunnen vormen. GroenLinks-leider Jesse Klaver blijft echter benadrukken dat hij grote moeite heeft met deze"coalitie tussen uitersten".

In een boodschap woensdag verwijst Klaver naar het geplande overleg donderdag van de vier partijen met Edith Schippers. Zij verkent welk kabinet mogelijk is na de verkiezingen en ziet het kwartet als serieuze optie, aldus Klaver. "Schippers wil dat we morgen met z'n vieren om tafel gaan. Niet om te onderhandelen, maar om te kijken of er enige ruimte is om tot een zinvol gesprek te komen."

Klaver zegt "zeer benieuwd" te zijn of met VVD, CDA en D66 überhaupt een zinvol gesprek mogelijk is over de idealen van GroenLinks: het halen van de klimaatdoelen van Parijs, het aanpakken van ongelijkheid en een humaan vluchtelingenbeleid in lijn met internationale verdragen. "Maar laat ik jullie dit zeggen: wij zijn het aan onze kiezers en aan onze idealen verplicht om dat serieus te onderzoeken."

Klaver: serieus overleg met VVD, CDA en D66
Klaver: serieus overleg met VVD, CDA en D66 (Foto: ANP)

'Redders spelen mensensmokkelaars in de kaart'

De hoofdaanklager van de havenstad Catania op Sicilië heeft hard uitgehaald naar hulporganisaties die met eigen schepen migranten redden voor de kust van Libië. Zij zouden mensensmokkelaars in de kaart spelen.

Aanklager Carmelo Zuccaro zei woensdag tegen een parlementaire commissie te vermoeden dat er sprake is van directe communicatie tussen leden van hulporganisaties en mensensmokkelaars in Libië. Hij wees erop dat de contactgegevens van zogenoemde niet-gouvernementele organisaties met reddingsschepen op internet staan, waardoor iedereen ze kan bellen.

Normaliter stuurt de kustwacht schepen op pad als een noodomroep binnenkomt, maar Zuccaro zei ervan overtuigd te zijn dat ook andere partijen de hulporganisaties inseinen. Er loopt in Catania al een onderzoek naar mogelijke financiële banden tussen de ngo's en mensensmokkelaars.

De aanklager moest erkennen dat er nog geen bewijs is van contacten tussen de smokkelaars en hulpverleners. Hij benadrukte dat de ngo's het werk van smokkelaars in elk geval een stuk makkelijk maken, doordat hun schepen vlak buiten Libische wateren liggen te wachten op migranten.

'Redders spelen mensensmokkelaars in de kaart'
'Redders spelen mensensmokkelaars in de kaart' (Foto: ANP)

Noorwegen geeft Turkse militairen asiel

Noorwegen heeft vier Turkse officieren en een militair attaché politiek asiel gegeven. De vijf militairen vreesden bij terugkeer in Turkije voor vervolging vanwege de mislukte coup vorig jaar juli.

De vijf waren in Noorwegen op het moment dat delen van het Turkse leger probeerden de macht in Turkije in handen te krijgen. Zij bestrijden ook iets met de coup te maken te hebben.

Noorwegen geeft Turkse militairen asiel
Noorwegen geeft Turkse militairen asiel (Foto: ANP)

Erdogan dreigt: Europeanen zijn niet veilig

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan blijft wilde taal uitslaan. Woensdag waarschuwde hij Europeanen in de hele wereld dat zij niet veilig op straat zullen lopen als ze volharden in hun huidige houding. Hij zei dat tijdens een evenement voor lokale journalisten in Ankara.

Turkije is met Duitsland en Nederland verwikkeld in een ruzie over het tegenhouden van Turkse ministers die campagne willen voeren voor een referendum in april dat president Erdogan meer bevoegdheden moet geven.

" Als Europa zo doorgaat, zal geen enkele Europeaan in elk deel van de wereld nog veilig op straat kunnen lopen. Wij, als Turkije, doen een beroep op Europa om de mensenrechten en de democratie te respecteren", zei Erdogan. Hij gaf geen verdere toelichting op zijn opmerkingen.

Eerder deze maand beschuldigde Erdogan Nederland van nazisme en fascisme. Dat gebeurde nadat het kabinet Turkse ministers de toegang tot ons land had geweigerd om hier campagne te voeren. Ook Duitsland verweet hij het gebruik van "nazi-methoden".

Erdogan: Europeanen zullen niet veilig zijn
Erdogan: Europeanen zullen niet veilig zijn (Foto: ANP)

UCI straft Movistar alsnog in Ronde van Catalonië

De UCI heeft een dag na de ploegentijdrit in de Ronde van Catalonië de uitslag alsnog aangepast. Aanleiding hiervoor is dat verschillende renners van het winnende Team Movistar elkaar onderweg duwden, iets dat niet is toegestaan. Hierdoor is BMC uitgeroepen tot winnaar van de etappe en mag Ben Hermans vandaag vertrekken in de leiderstrui.

Bij Movistar duwden José Joaquin Rojas, Andrey Amador en Nelson Oliveira andere coureurs, waardoor zij respectievelijk drie, twee en een minuut straf opgelegd kregen. Dit was conform de Franse regels, echter stellen de Engelstalige regels dat de gehele ploeg gestraft moet worden als er geduwd wordt tijdens een ploegentijdrit. Welke straffen de andere Movistar-coureurs opgelegd krijgen en hoe de definitieve uitslag van de ploegentijdrit eruit komt te zien is nog niet bekend.

Go Ahead ontslaat hoofdtrainer De Koning

Go Ahead Eagles en hoofdtrainer Hans de Koning hebben woensdagochtend 'in goed overleg' een punt gezet achter de samenwerking. Dit meldt de club uit Deventer via de officiële kanalen.

De aanleiding voor het op non-actief stellen van De Koning zijn de aanhoudende tegenvallende resultaten. Go Ahead bezet, met nog acht competitieduels te gaan, de laatste plaats in de Eredivisie. De club streeft ernaar snel een vervanger aan te stellen. Voorlopig nemen assistent-trainers Harry Decheiver en Michel Boerebach de honneurs waar.

Volgens technisch manager Dennis Bekking ontbrak het geloof dat de neerwaartse spiraal nog door De Koning omgebogen kon worden. "Als club zijn we dan ook van mening dat dit besluit, hoe moeilijk ook, de kansen op directe of indirecte handhaving vergroot. Dit neemt niet weg dat we Hans de Koning dankbaar zijn voor wat hij voor de club heeft betekend", aldus Bekking.

De Koning werd in maart 2016 aangesteld en onder zijn leiding dwongen The Eagles promotie naar de Eredivisie af.

Hans de Koning is ontslagen. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Hans de Koning is ontslagen. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Drie Russen uit uitslag Spelen 2012 geschrapt

Nog eens drie Russische sporters, allen actief in de atletiek, zijn uit de uitslagen van de Olympische Spelen van 2012 geschrapt. Dat heeft de Russische atletiekbond ARAF bekendgemaakt. De drie zijn bij hertesten positief bevonden op het gebruik van verboden middelen.

De eerste van de drie dames is Mariya Bespalova, kogelslingeraarster van beroep. Althans, vermoedelijk is dat zo langzamerhand verleden tijd, want ze werd in 2015 voor vier jaar geschorst vanwege het gebruik van het Oost-Duitse wondermiddel Oral Turinabol. In Londen deed ze het met een elfde plek op de Spelen niet echt geweldig.

Vervolgens komen we bij Bespalova's collegakogelslingeraarster Gulfiya Khanaveyeva. De 34-jarige Russisch vicekampioene is bijzonder hardleers: in 2002 kreeg ze drie maanden schorsing vanwege een positieve dopingtest, in juli 2008 werd ze geschorst vanwege dopingproblemen en later dat jaar kwam er nog eens twee jaar schorsing overheen vanwege het manipuleren van dopingstalen. Met name een jaar of tien geleden was ze wereldtop, met zilver op het EK en een wereldrecord in 2006. 

De laatste van de drie is voormalig Europees indoorkampioene Viktoriya Valyukevich. De hinkstapspringster werd in Londen achtste op de Spelen en heeft nog niet eerder noemenswaardige dopingproblemen gehad. 

HTM komt met digitaal kaartje op telefoon

Het Haagse openbaarvervoerbedrijf HTM komt met een digitaal ov-kaartje, dat via een mobiele app kan worden gekocht. Dat heeft HTM woensdag bekendgemaakt. Het digitale kaartje is een uitkomst voor mensen die bijvoorbeeld hun OV-chipkaart zijn vergeten of geen contant geld bij zich hebben.

Volgens het vervoersbedrijf zorgt het nieuwe digitale kaartje er ook voor dat bus- of trambestuurders minder contant geld in kas hoeven te hebben. Dat is weer goed voor de veiligheid, aldus HTM. De kaartjes kosten net zoveel als het papieren exemplaar dat bij de bestuurder te krijgen is. De betaling verloopt via iDeal of een creditcard en reizigers kunnen dus overal een kaartje kopen. Ook is het mogelijk om voor bijvoorbeeld meereizende kinderen een kaartje te kopen. Er is dan geen aparte OV-chipkaart nodig en een heel gezin kan via één telefoon een kaartje kopen.

In de toekomst hoopt de HTM het contant kopen van een kaartje volledig af te schaffen.

HTM komt met digitaal kaartje op telefoon
HTM komt met digitaal kaartje op telefoon (Foto: ANP)

Kosten betaalrekeningen verder omhoog

Bijna alle banken hebben de kosten voor hun betaalproducten verder opgeschroefd. Niet alleen de vaste kosten voor de betaalrekening en betalen buiten eurolanden, ook de tarieven voor papieren afschriften werden hoger. Dat maakte de Consumentenbond woensdag bekend op basis van eigen onderzoek.

ING verhoogde per 1 januari de kosten van alle pakketten (voor bestaande klanten), behalve van zijn OranjePakket. Het ING BasisPakket werd 18 procent duurder (23,64 euro per jaar). In twee jaar tijd steeg de prijs voor dit pakket met liefst 36 procent.

Klanten van Rabobank betalen per 1 april 1,20 euro extra per jaar. Voor het goedkoopste pakket betekent dat een prijsstijging van ruim 8 procent. Triodos Bank verhoogde de vaste jaarlijkse kosten ook met 1,20 euro (ruim 4 procent) maar verlaagde als enige de rente voor rood staan: van 12 naar 10 procent.

Lagere rente
Bij ABN Amro werd in juli 2016 het 'BetaalGemak Max - pakket' duurder en is de rentevergoeding gezakt van 0,5 naar 0,2 procent. ASN Bank, Knab en SNS verhoogden geen kosten, maar verlaagden wel de rente over het positieve saldo op de betaalrekening. De andere banken geven overigens helemaal geen rente op de betaalrekening.

Volgens de Consumentenbond stopte ING in april vorig jaar met het aanbieden van een aantal pakketten. Hoewel bestaande klanten die pakketten konden houden, probeerde ING hen te verleiden over te stappen naar het 'digitale en voordelige' OranjePakket. De Consumentenbond ontving meerdere klachten van klanten die dat deden, maar helemaal niet zo voordelig uit bleken te zijn. Bij dit pakket bleek een tweede betaalpas à 12 euro verplicht.

Klagen hielp niet; eenmaal overgestapt konden ze niet terug. Bij ABN Amro, Rabobank, RegioBank en SNS is een tweede betaalpas niet verplicht.

Kosten betaalrekeningen verder omhoog
Kosten betaalrekeningen verder omhoog (Foto: ANP)

Kort gesprek Wilders bij verkenner Schippers

Verkenner Edith Schippers heeft woensdag een heel kort gesprek gehad met PVV-leider Geert Wilders. Die gaf geen verklaring onmiddellijk na afloop. Het was het tweede gesprek deze week tussen Wilders en Schippers.

De PVV werd tweede bij de verkiezingen vorige week. Maar de meeste partijen hebben vooraf laten weten geen coalitie te willen vormen met de Partij voor de Vrijheid. De verwachtingen voor het gesprek met Wilders waren daarom niet hooggespannen. Wilders is de enige partijleider die deze dag bij Schippers langskomt.

Hij had maandag laten weten dat hij vindt dat de PVV als tweede partij een plek aan de onderhandelingstafel verdient. Zijn vraag aan Schippers was om ook een rechtse coalitie te onderzoeken van VVD, PVV, CDA, 50Plus, SGP en Forum voor Democratie.

Gezamenlijk overleggen
Donderdag spreekt de verkenner eerst met de voorzitter van de Eerste Kamer en daarna gaat ze met Mark Rutte (VVD), Sybrand van Haersma Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) gezamenlijk overleggen.

De VVD wil als grootste partij graag met D66 en CDA in zee. Om een meerderheid in beide Kamers te krijgen is een vierde partij nodig. D66 heeft een voorkeur voor GroenLinks. VVD en CDA staan qua programma echter ver verwijderd van de partij van Klaver.

Als het met GroenLinks niet lukt, kan de ChristenUnie aanschuiven. Met die partij krijgt de coalitie een minimale meerderheid.

Kort gesprek Wilders bij verkenner Schippers
Kort gesprek Wilders bij verkenner Schippers (Foto: ANP)

Grond beweegt, deel DSM-hoofdkantoor ontruimd

DSM verplaatst een deel van zijn personeel in het hoofdkantoor in Heerlen naar een andere vleugel binnen het gebouw. Dit omdat onder een punt van het hoofdkantoor de grond licht bewoog. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, zo bevestigde een woordvoerder van DSM woensdag berichtgeving in de Limburgse kranten.

De bodem bewoog enkele millimeters. Ook de bezoekersparkeerplaats voor het gebouw is afgesloten. Het hoofdkantoor ligt op een steenworp van winkelcentrum 't Loon, dat eind 2011 deels inzakte als gevolg van breuken in de ondergrond door de steenkolenmijnbouw in de vorige eeuw.

DSM gaat samen met het ministerie van Economische Zaken (EZ) nader onderzoek instellen naar de bodembeweging. EZ kondigde eind vorig jaar een groot onderzoek aan naar de bodemstijging in Zuid-Limburg door de mijnbouw.

Grond beweegt, deel DSM-hoofdkantoor ontruimd
Grond beweegt, deel DSM-hoofdkantoor ontruimd (Foto: ANP)

NBA: Raptors verslaan rouwende Bulls

De Toronto Raptors hebben in een spannende en zwaarbevochten wedstrijd gewonnen van de Chicago Bulls. Een paar uur voor de wedstrijd maakten de Chicago Bulls bekend dat hun oud-manager Jerry Krause op 77-jarige leeftijd was overleden. Krause, die zijn carrière begon als scout en tot op hoge leeftijd in kleine sportzalen op zoek was naar talent, was bij de Bulls de architect van het team dat in de jaren ’90 zesmaal NBA kampioen werd.

Jerry Krause begon zijn carrière als general manager bij de Chicago Bulls in 1985. Michael Jordan had er net één jaar gespeeld, maar verder waren de bouwstenen van het kampioensteam dat zou komen nog niet aanwezig. In 1987 sloeg Krause toe in de NBA draft. Hij selecteerde twee jonge spelers die niet bijzonder veel indruk hadden gemaakt als college-spelers: Scottie Pippen en Horace Grant.

Een jaar later ruilde Krause Bulls-speler Charles Oakley met Bill Cartwright van de New York Knicks. Oakley was een goede vriend en een soort informele bodyguard van Michael Jordan. Michael Jordan is het soort mens dat nooit iets vergeet een vergeeft en een jarenlange wrok kan koesteren. Nadat Jordan Oakley zag vertrekken is het tussen hem en Krause nooit meer goed gekomen.

In 1987 haalden de Chicago Bulls ook een obscure coach uit de competitie van Puerto Rico. De langharige, flamboyant geklede hippe mocht bij de Bulls aan de slag als assistent-coach. Zijn naam was Phil Jackson. Binnen twee jaar zou hij hoofdcoach zijn en in 25 jaar zou hij elf NBA-titels winnen met de Bulls en de Lakers.

Phil Jackson, Jordan, Pippen, Grant en Cartwright vormden de basis voor de eerste drie Bulls titels, in 1991, 1992 en 1993. Maar inmiddels waren ook tussen Scottie Pippen en Jerry Krause de nodige spanningen ontstaan.

Scottie Pippen werd de eerste jaren van zijn carrière ernstig onderbetaald. Pippen had zich ontwikkeld tot één van de beste spelers ter wereld, maar de Bulls weigerden zijn contract open te breken en een beter salarisaanbod te doen. Eén van de redenen daarvoor was dat Krause een Kroatisch toptalent had ontdekt die hij bijzonder graag naar Chicago wilde halen. Voor deze speler, Toni Kukoc, moest wel salarisruimte beschikbaar zijn.

Tijdens de Olympische Spelen van Barcelona in 1992 kwamen de Verenigde Staten en Kroatië tegen elkaar uit. Michael Jordan en Scottie Pippen verdedigden in die wedstrijd om de beurt Toni Kukoc. Zij deden dit zo intens dat Kukoc nauwelijks aan de bal kon komen. Het was niet een vendetta tegen de Kroaat persoonlijk, het was alsof ze tegen Jerry Krause aan het spelen waren.

Michael Jordan verliet de NBA na Chicago’s derde titel om te gaan honkballen. In die periode slaagden Krause  en de Bulls erin om Toni Kukoc naar Chicago te halen. Van San Antonio kwam probleemkind Dennis Rodman over. Na twee jaar keerde Jordan terug bij de Bulls en won de ploeg weer drie titels op rij.

Krause wordt alom gerespecteerd voor zijn rol in dit succes. Hij won tweemaal de prijs voor Executive of the Year en hij wordt gezien als één van de grootste general managers in de geschiedenis van de sport. Maar misschien wilde Krause misschien het liefst de waardering van de spelers en die kreeg hij maar zelden. Als hij met de spelers in de het vliegtuig of de bus zat werd hij steevast gekleineerd door Michael Jordan, die hem ‘crumbs’ noemde. Een verwijzing naar de etensresten die vaak op zijn kleren achterbleven, en zijn verfomfaaide uiterlijk. Toegegeven, Krause was verre van moeders mooiste. Ook maakte Krause zich niet populair door te stellen dat het niet het team en de spelers zijn die een titel winnen, maar de hele organisatie. Hij wilde hiermee de trainers, scouts, coaches en management een compliment geven, maar zijn woorden werden verkeerd geïnterpreteerd.

In 2003 verliet Krause de Bulls. Het was hem niet gelukt om na het vertrek van Jordan en Pippen van de Bulls weer een kampioenskandidaat te maken. De laatste jaren van zijn leven keerde hij terug naar zijn grote passie. Jong talent scouten voor honkbalteams.

Jerry Krause, 1939-2017. Bron: YouTube

De Bulls traden in Toronto aan met rouwbandjes aan. Het werd een intense en spannende wedstrijd. Chicago stond tot ver in het vierde kwart met vijftien punten voor, maar gaf dit in de slotfase uit handen. DeMar DeRozan zette in de laatste minuut de score op 113-113 waarna een verlening volgde.

Bulls-center Robin Lopez en Serge Ibaka van de Raptors zaten toen al in de kleedkamer. Na een vechtpartij tussen de twee spelers werden ze beiden naar de kleedkamer gestuurd. De meeste schermutselingen in NBA wedstrijden gaan niet verder dan wat duwen en trekken, maar hier werden echte klappen uitgedeeld. Het komt beide spelers waarschijnlijk op een schorsing van een paar wedstrijden te staan.

Lopez en Ibaka.. Bron: YouTube

In de verlenging liep Toronto uit naar een voorsprong van zes punten, die niet meer in gevaar kwam. De Raptors wonnen met 122-120.

DeMar DeRozan eindigde met 42 punten voor de Raptors. Bij de Bulls kwam Jimmy Butler tot 37 punten. Chicago ziet het gat met de achtste plaats in het oosten steeds groter worden. Als Lopez inderdaad een paar wedstrijden geschorst wordt, is dat een nieuw drama in een seizoen waarin alles voor de Bulls al misgaat.

De broer van Robin Lopez speelt bij de Brooklyn Nets. Hij kende wel een succesvolle avond. Niet allen won zijn ploeg van de Detroit Pistons, 98-86, Lopez scoorde zelf in de zoemer de beslissende twee punten binnen.

Brook Lopez eindigde met 29 punten. Voor Detroit geldt hetzelfde als Chicago, de play-off plaatsen raken steeds verder uit zicht. Directe concurrenten Miami en Milwaukee wisten wel te winnen.

Over broers gesproken, in Dallas was sprake van een ware broederstrijd. De strijd was ook vrij eenzijdig. Seth Curry was met de Mavericks kansloos tegen broer Steph, die voor de Golden State Warriors speelt: 87-112. Beide broers wisten niet echt te imponeren, maar de Warriors hebben een veel sterkere selectie.

De Los Angeles Clippers maakten gehakt van stadsgenoot de Lakers. Bij rust stond het 40-70. In het derde kwart liep de voorsprong nog verder op, totdat coach Doc Rivers besloot dat de Lakers wel genoeg vernederd waren. Bankspelers als Raymond Felton en Brandon Bass kregen royale speeltijd en ook Paul Pierce mocht het veld nog even opkomen. Eindstand werd 109-133.

Uitslagen

Toronto Raptors – Chicago Bulls 122-120 (OT)
Brooklyn Nets – Detroit Pistons 98-96
Miami Heat – Phoenix Suns 112-97
New Orleans Pelicans – Memphis Grizzlies 95-82
Dallas Mavericks – Golden State Warriors 87-112
Minnesota Timberwolves – San Antonio Spurs 93-100
Portland Trail Blazers – Milwaukee Bucks 90-93
Los Angeles Lakers – Los Angeles Clippers 109-133

Eastern Conference

 1. Cleveland Cavaliers 46-23
 2. Boston Celtics 45-26
 3. Washington Wizards 42-28
 4. Toronto Raptors 42-29
 5. Atlanta Hawks 37-33
 6. Indiana Pacers 36-34
 7. Milwaukee Bucks 35-35
 8. Miami Heat 35-36
 9. Detroit Pistons 34-37
 10. Chicago Bulls 33-38
 11. Charlotte Hornets 31-39
 12. New York Knicks 27-43
 13. Philadelphia 76ers 26-44
 14. Orlando Magic 26-45
 15. Brooklyn Nets 14-56


Western Conference

 1. Golden State Warriors 57-14
 2. San Antonio Spurs 54-16
 3. Houston Rockets 49-22
 4. Utah Jazz 43-28
 5. Los Angeles Clippers 43-29
 6. Oklahoma City Thunder 40-30
 7. Memphis Grizzlies 40-31
 8. Denver Nuggets 33-37
 9. Portland Trail Blazers 32-38
 10. Dallas Mavericks 30-40
 11. New Orleans Pelicans 30-41
 12. Minnesota Timberwolves 28-42
 13. Sacramento Kings 27-43
 14. Phoenix Suns 22-49
 15. Los Angeles Lakers 20-51

Alonso verwacht bijzonder moeilijk eerste weekeinde

Fernando Alonso heeft niet bepaald hoge verwachtingen van de start van het Formule 1-seizoen, komend weekeinde in het Australische Melbourne. McLaren kende tijdens de wintertests in Barcelona grote problemen, vooral met de Honda-motor.

"Dat ding is niet betrouwbaar en niet snel", klaagde een begrijpelijk gefrustreerde Alonso destijds, nadat hij weer eens stil kwam te staan. Voor Australië ziet hij het dan ook vrij somber in. "Het gaat een moeilijk verhaal worden. We gaan natuurlijk ons best doen, maar we moeten geen wonderen verwachten", aldus de Spanjaard.

De ervaren Alonso, tweevoudig wereldkampioen, gaat er uiteraard wel het beste van proberen te maken, maar wat hem betreft zijn de prestaties nog niet het belangrijkste punt. "We moeten eerst maar eens zorgen dat het hele systeem betrouwbaar wordt, daarna kunnen we gaan kijken hoe we het sneller moeten maken. Er zat te weinig tijd tussen de tests en de eerste race om serieuze veranderingen door te voeren."

Israëlische tank doodt Palestijn aan de grens

Een Palestijnse man is in de nacht van dinsdag op woensdag om het leven gekomen toen een Israëlische tank het vuur opende. Nog twee anderen raakten gewond bij het voorval dat zich afspeelde bij de grensplaats Rafa in het zuiden van de Gazastrook. Dat melden verschillende Israëlische media.

Volgens de gezondheidsdienst van de Gazastrook is het dodelijke slachtoffer een 18-jarige man. Een van de gewonden is er slecht aan toe, laat de dienst weten. Vermoedelijk probeerden de slachtoffers de grensafscheiding over te klimmen toen ze onder vuur werden genomen.

Israëlische tank doodt Palestijn aan de grens
Israëlische tank doodt Palestijn aan de grens (Foto: ANP)

'Met brexit geen discussie over vrij verkeer'

De onderhandelingen over het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU moeten niet worden aangegrepen voor een discussie over het recht van vrij verkeer van werknemers binnen de EU. Dat stelt de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) in een woensdag verschenen rapport.

Onder anderen minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher wil het vrij verkeer aanpassen, omdat het leidt tot oneerlijke concurrentie. Midden- en Oost-Europese arbeiders werken onder cao-niveau in rijke landen zoals Nederland en Duitsland. Bijvoorbeeld in de transport en de bouw.

Nederland en andere EU-landen willen 'gelijk loon voor gelijk werk op een gelijke plek'. Daarvoor moet de zogeheten detacheringsrichtlijn worden aangepast. Volgens de AIV maakt een herziening hiervan echter alleen kans bij de landen in Midden- en Oost-Europa als die buiten de brexitonderhandelingen wordt gehouden.

Verder moet bij de brexitgesprekken volgens het belangrijke adviesorgaan van het kabinet worden ingezet op een veelomvattend vrijhandelsakkoord met de Britten. Het is cruciaal dat tijdens de onderhandelingen de EU een gesloten front blijft, aldus de AIV.

'Met brexit geen discussie over vrij verkeer'
'Met brexit geen discussie over vrij verkeer' (Foto: ANP)

Trump bij NAVO-top in mei

De Amerikaanse president Trump zal in mei de NAVO-top van staatshoofden en regeringsleiders in Brussel bijwonen. Dat heeft het Witte Huis dinsdagavond (lokale tijd) bekendgemaakt.

Volgens een verklaring "verheugt" Trump zich erop zijn tegenpolen bij het verbond te ontmoeten en zo de band die de VS hebben met de NAVO te bekrachtigen. Het Amerikaanse staatshoofd zal in april al NAVO-chef Stoltenberg ontvangen op het Witte Huis.

Voor zijn aantreden als president in januari noemde Trump het verbond nog achterhaald. Later was hij weer positief over de NAVO, maar eiste hij dat de bondgenoten meer geld in het verbond steken.

Trump bij NAVO-top in mei
Trump bij NAVO-top in mei (Foto: ANP)

Stilte voor slachtoffers aanslagen Brussel

Met een minuut stilte op de Belgische nationale luchthaven, een uur later gevolgd door eveneens een minuut stilte in het Brusselse metrostation Maalbeek, is woensdagmorgen de herdenking van de aanslagen in Brussel van een jaar geleden begonnen. De hele dag vinden tal van herinneringsplechtigheden plaats voor de 32 slachtoffers van drie zelfmoordterroristen op 22 maart 2016. Ruim 300 mensen raakten gewond.

Om precies 7.58 uur, het tijdstip waarop twee zelfmoordterroristen zich kort na elkaar in de vertrekhal van vliegveld Zaventem opbliezen, werd tijdens een plechtigheid de eerste minuut stilte gehouden. In aanwezigheid van nabestaanden en naasten uit binnen- en buitenland, koning Filip en koningin Mathilde, premier Charles Michel en leden van het Belgische kabinet, werden de namen voogelezen van de zestien mannen en vrouwen die omkwamen.

Daarna volgden enkele getuigenissen over die zwarte ochtend, die ruim een uur later nog zwarter werd door het bloedbad dat een derde zelfmoordterrorist aanrichtte in metrostation Maalbeek. Ook daar kwamen zestien mensen bij om.

Bloemenkrans
Het koningspaar legde een krans bij een gedenkplaat in de vertrekhal, voor het per metro vertrok naar Maalbeek. Daar sprak koning Filip onder anderen met de bestuurder van de metro waarin de zelfmoordterrorist zat toen die zich opblies bij het station. Koning Filip legde hier een bloemenkrans in naam van de natie.

Daarna werd in het station eveneens een minuut stilte gehouden, om 9.11 uur, het tijdstip waarop de aanslag er plaatsvond. De aanwezigen stonden hierbij met het gezicht gericht naar een gedenkmuur die er is gebouwd.

Stilte voor slachtoffers aanslagen Brussel
Stilte voor slachtoffers aanslagen Brussel (Foto: ANP)

'Publieke steun voor Olympische Spelen in Calgary'

Het is tegenwoordig een flinke uitdaging: een stad vinden waar men op publieke steun kan rekenen om de Olympische Spelen te organiseren. Mogelijk is er voor de Winterspelen van 2026 dan eindelijk zo'n stad gevonden en het is nog eens een stad met wintersportgeschiedenis ook.

Het Canadese Calgary is bezig om de mogelijkheden te onderzoeken om over negen jaar de Winterspelen te organiseren. Een aantal kranten hebben via de telefoon onderzocht hoe het met de mening van de bevolking van Calgary zit en 61 procent zegt een kandidatuur van hun stad te steunen. Met 28 procent was maar iets meer dan een kwart er tegen, terwijl 11 procent nog twijfelde. 

Bijna tweederde van de voorstanders noemde 'stedelijke trots' als motivatie voor het steunen van de Spelen, iets minder dan een vijfde noemde de entertainmentwaarde als belangrijke factor en een ruime tien procent koos voor de economische voordelen. Bij de tegenstanders gaf een kwart aan dat het komt door een simpel gebrek aan interesse voor de Spelen, vijf procent was er tegen 'omdat we toch geen kans hebben'. Met name bejaarden zijn niet zo happig op de Spelen, terwijl het jonge deel van de bevolking wel veel interesse heeft.

"Deze getallen verbazen me niet, zeker niet voor Calgary", aldus Quito Maggi, die het onderzoek deed. "De Spelen van 1988 in Calgary waren iets heel speciaals voor Canada en zeker voor de mensen van Calgary. Als je buiten de stad gaat kijken denk ik dat de meesten een kandidatuur zullen ondersteunen, want die trots is heel sterk hier."

Voor 2026 zijn er inmiddels al een aantal mogelijke kandidaten. In Innsbruck wordt gekeken om na 1964 en 1976 voor de derde keer de Winterspelen te organiseren, terwijl Stockholm zich na het terugtrekken voor 2022 mogelijk toch opnieuw kandidaat stelt. Het Zwitserse Sion lijkt mogelijk volgende maand definitieve goedkeuring te krijgen en het Finse Helsinki is samen met het Noorse Lillehammer aan het onderzoeken of een gezamenlijke kandidatuur mogelijk is. Turkije wil met Erzurum een poging wagen en vanuit Azië zijn er potentiële bids van Sapporo, gaststad van de Winterspelen van 1972, en Almaty, waar vorige maand nog de door deelnemers veelgeprezen Winteruniversiade gehouden werd.

Hobby-appbouwers op werkvloer risicovol

Bij gebrek aan geschoolde ICT'ers doen werkgevers voor het ontwikkelen van apps vaker een beroep op hobby-appbouwers onder het personeel. In de Benelux werkt 37 procent van de IT-managers met ongeschoolde ontwikkelaars, blijkt uit onderzoek van OutSystems. Het inzetten van zogeheten citizen developers is niet zonder risico's, waarschuwt directeur Willem van Enter van OutSystems in De Telegraaf.

"Als het gaat om functionaliteit, dan komen handige collega's daar echt wel uit. Maar het is vaak juist de achterkant, zoals de beveiliging, die erbij inschiet", zegt Van Enter. Hij beschouwt beunhazerij onder app-ontwikkelaars als een probleem. "Nederlanders proberen graag nieuwe dingen en zullen, als ze iets getest hebben, het al snel gaan gebruiken. Dat wordt meestal als iets positiefs gezien. Maar voor apps en sites die direct communiceren met databases vol gevoelige informatie, heb ik daar mijn vraagtekens bij."

Security-expert Jelle Niemantsverdriet van Deloitte oppert in de krant dat bedrijven werknemers opleiden als bedrijfshulpverlener op het gebied van security. "Een bhv'er hoeft geen openhartoperatie te kunnen uitvoeren, maar kan wel levens redden. Zo zouden er ook security-hulpverleners bij bedrijven moeten rondlopen'', zegt Niemantsverdriet.

Hobby-appbouwers op werkvloer risicovol
Hobby-appbouwers op werkvloer risicovol (Foto: BuzzT)

Blind: "Enige doel is zes punten"

Bondscoach Danny Blind verheugt zich op de krachtmetingen met Bulgarije en Luxemburg waarin hij voor niets minder dan de winst gaat.

De selectie van het Nederlands elftal bereidt zich voor op belangrijke interlands. Zaterdagavond staat een duel met Bulgarije op het programma. Blind heeft een aantal opvallende namen aan zijn selectie toegevoegd.

"De wedstrijd tegen Bulgarije wordt geen makkie, maar het is wel een klus die we moeten kunnen klaren", zegt Blind tegen Ons Oranje. "Het is een uitwedstrijd. Zij hebben wat vertrouwen getankt door de laatste wedstrijd te winnen van Wit-Rusland nadat ze eerder een behoorlijke nederlaag hadden geleden tegen Zweden. Het is een elftal dat kan voetballen", zo noemt hij een vaak bij voetbalteams aanwezige kwaliteit.

"Ze hebben een aantal spelers dat op een hoog niveau speelt, bijvoorbeeld in de Russische competitie. Hun aanvoerder, Ivelin Popov, speelt met Quincy Promes bij Spartak Moskou. Zij zijn voornamelijk gevaarlijk vanuit de omschakeling. Wij hebben alle details en alle informatie over hun laatste wedstrijden in kaart gebracht. Ik zal er nu voor moeten zorgen dat we daar een goed plan tegenover kunnen zetten zodat we daar de drie punten kunnen pakken."

"Wij hebben maar één doelstelling voor de komende maanden tot de zomer. We spelen twee officiële kwalificatiewedstrijden, uit tegen Bulgarije en thuis tegen Luxemburg. De doelstelling is bekend: zes punten."

'Raket Noord-Korea ontploft vlak na lancering'

Een nieuwe poging van Noord-Korea om een raket af te vuren is woensdag mislukt. Onder meer het ministerie van Defensie van Zuid-Korea en een militaire eenheid van de VS melden dat de raket vlak na lancering is ontploft.

De lancering had plaats in de buurt van het vliegveld Kalma aan de oostkust van Noord-Korea. Om wat voor raket het gaat is niet duidelijk.

Onlangs testte Noord-Korea een nieuwe raketmotor. Leider Kim Jong-un noemde de proef een "wedergeboorte" van de raketindustrie in zijn land, meldden staatsmedia zondag. Vermoedelijk gaat het om een aandrijving voor langeafstandsraketten.

Het stalinistische land zorgt met dergelijke testen regelmatig voor spanning in de internationale gemeenschap. Vooral buurlanden zijn bezorgd over het nucleaire- en raketprogramma van het onvoorspelbare regime in Pyongyang.

'Raket Noord-Korea ontploft vlak na lancering'
'Raket Noord-Korea ontploft vlak na lancering' (Foto: ANP)

Weer toename excuses bij vrijlating en verlof

Het Informatiepunt Detentieverloop (IDV) van het Openbaar Ministerie heeft vorig jaar 43 keer verontschuldigingen gemaakt aan slachtoffers van zware misdrijven en nabestaanden, omdat zij te laat zijn ingelicht over vrijlating, ontsnapping of verlof van daders.

De cijfers schommelen door de jaren heen nogal, zo blijkt uit het overzicht over 2016 dat advocaat Sébas Diekstra verkreeg na een beroep op de Wet Openbaarheid van bestuur (Wob). In 2015 gebeurde het negentien keer dat slachtoffers van zware misdrijven en nabestaanden te laat in kennis werden gesteld. In 2014 ging het om 61 meldingen die te laat werden gedaan.

Diekstra, die zich onder meer bezighoudt met de rechten van slachtoffers en nabestaanden, stelt dat de problemen met het tijdig doen van meldingen al jaren bekend zijn. "Dat het nog altijd fout gaat, is werkelijk een schande", vindt hij.

Onverwachte confrontatie
Volgens de regels moeten slachtoffers en nabestaanden minimaal een week van tevoren worden geïnformeerd. Die meldingen moeten een onverwachte confrontatie met de dader voorkomen. De informatieplicht geldt als de dader minimaal acht jaar cel of tbs heeft gekregen, of als de slachtoffers in de rechtszaal spreekrecht hebben gehad.

De cijfers worden bijgehouden sinds 2012. Toen waren er nog 265 te late meldingen.

Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) kondigde in februari aan te onderzoeken hoe kan worden voorkomen dat slachtoffers en nabestaanden te laat worden ingelicht. Hij zei dat naar aanleiding van de excuses die vader Martin Huisman van 'het meisje van Nulde' kreeg omdat hij pas laat op de hoogte was gesteld van het verlof van tbs'er Mike J., de man die zijn dochter om het leven bracht.

Weer toename excuses bij vrijlating en verlof
Weer toename excuses bij vrijlating en verlof (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Spring is in the air

Hoor je de koekoek al eind maart,
Doof dan gauw maar de haard.

Welkom op deze mooie woensdag! Hoewel het afgelopen nacht aan de frisse kant was, op sommige plekken lag de temperatuur rond het vriespunt, kunnen we vandaag van een mooie lentedag gaan genieten! Het is overwegend zonnig en het blijft vandaag droog. In de middag kunnen er vanuit het zuiden wat wolkenvelden overtrekken. 

De wind komt uit het zuidoosten en is zwak tot matig van kracht. De temperaturen liggen ruim in de dubbele cijfers: 11 graden op de wadden en 14 in het zuiden van het land. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 06:38
Zon onder: 18:55
Zonkracht: 3/1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1621 Hugo de Groot ontsnapt in een boekenkist uit Slot Loevestein.
1933 Het concentratiekamp Dachau wordt geopend.
1933 President Roosevelt gelast een eind te maken aan de (mislukte) drooglegging in de Verenigde Staten.
1975 Teach-In wint in StockholmZweden, het 20e Eurovisiesongfestival met het liedje "Ding-a-dong".
1977 Het Kabinet-Den Uyl valt.
2016 Terroristische aanslagen door terreurgroep IS in de vertrekhal van Brussels Airport en in een metrostel in het Brussels metrostation Maalbeek.

IJsvlakte in Heerlen (Foto: Luuntje)
IJsvlakte in Heerlen (Foto: Luuntje)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Stephen Hawking gaat de ruimte in

De bekende astrofysicus Stephen Hawking gaat, als alles volgens planning verloopt, de ruimte in. Dat vertelde Hawking dinsdag aan een Brits televisieprogramma, zo meldt de krant The Independent.

Voor de wetenschapper, die aan de neurologische ziekte ALS lijdt, komt zodoende een droom uit waarvan hij nooit meer had gedacht dat die uit zou komen. Op camera vertelt Hawking dat de Britse zakenman Richard Branson deze kans voor hem mogelijk maakt.

Branson heeft hem een plek op een van zijn commerciële ruimtevluchten van Virgin Galactic aangeboden. "Ik zei meteen ja", zegt Hawking, die dacht dat niemand hem ooit mee zou durven nemen.

Virgin Galactic is de ruimtetak van de Virgin Group, maar het bedrijf kampt met de nodige tegenslagen. De eerste vlucht stond gepland in 2009, maar vooralsnog blijft het bij tests.

Stephen Hawking gaat de ruimte in
Stephen Hawking gaat de ruimte in (Foto: BuzzT)

Triodos verlaagt spaarrente naar 0 procent

Spaarders bij Triodos Bank krijgen vanaf 3 april geen spaarrente meer over hun spaargeld. De bank verlaagt de spaarrente voor een normale internetspaarrekening als eerste bank in Nederland naar 0 procent.

Triodos, dat zich vooral op het gebied van duurzaamheid wil onderscheiden, hanteerde al langer de laagste spaarrente in Nederland. In oktober vorig jaar werd deze al teruggeschroefd naar 0,1 procent.

Ook bij andere aanbieders gaan de rentes de laatste tijd hard omlaag. Dat heeft vooral te maken met het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die heeft afgelopen jaren flink gesleuteld aan zijn rentetarieven om de economische groei in Europa aan te jagen. Een negatieve spaarrente dreigt, zo lijkt het. In andere landen in Europa zijn al enkele banken waar consumenten moeten betalen om geld op hun bankrekening te zetten.

Triodos verlaagt spaarrente naar 0 procent
Triodos verlaagt spaarrente naar 0 procent (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.