'Jamaicaanse topatlete wacht lange schorsing voor weigeren dopingtest'

Twee Jamaicaanse atleten hangt een dopingschorsing van vier jaar boven het hoofd. De twee zouden een dopingtest geweigerd hebben en dat is een overtreding van de antidopingreglementen. 

Volgens de Jamaica Gleaner gaat het om Riker Hylton en Kaliese Spencer. De 28-jarige Hylton is ook bij het grote atletiekpubliek geen echte bekende. In 2011 maakte hij deel uit van de ploeg die op het WK in Daegu brons won op de 4x400 meter en een jaar later liep hij in de estafette op de Olympische Spelen, waar een teamgenoot geblesseerd uit de wedstrijd stapte. Spencer daarentegen is zeker een grote naam. De specialiste op de 400 meter horden zette vooral in de jaren 2009-2012 regelmatig wereldtijden neer, maar kon dat op de grootste momenten net niet waarmaken: op de WK's van 2009 en 2011 en de Spelen van 2012 eindigde ze als vierde.

Spencer legt zich niet neer bij een dopingschorsing en heeft al aangegeven in beroep te gaan. Hylton blijft erbij dat het op een misverstand berust. "Het gaat over een dag ergens vorig jaar. Ik was op bezoek bij een trainingsgroep op een dag dat JADCO (de Jamaicaanse antidopingautoriteit, red.) langs kwam. Ik had een enkelblessure dus ik trainde die dag niet mee en zat daar wat te kijken. Aan het eind vroeg iemand of JADCO mij getest had en dat was niet het geval, omdat ik niet mee had getraind. Later die dag kreeg ik plotseling een mailtje waarin stond dat ik een test geweigerd had, terwijl niemand naar mij toe is gekomen om een test af te nemen", aldus Hylton.