Kiesraad: opkomst 81,9 procent

De opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen was 81,9 procent. Dat heeft de Kiesraad als centraal stembureau dinsdag bekendgemaakt. Bij de vorige verkiezingen was dat 74,6 procent. De opkomst van 15 maart is de hoogste opkomst sinds 1986.

De Kiesraad kwam ook met de officiële uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. Die wijkt niet af van wat al bekend was. De VVD blijft, ondanks 8 zetels verlies, de grootste met 33 zetels. De PvdA boekt een megaverlies van 38 naar 9 zetels en de PVV wordt tweede partij met een sprong van 15 naar 20 zetels.

CDA gaat van dertien naar negentien. D66 wordt even groot door een winst van zeven zetels. GroenLinks (plus tien) en SP (min één) komen beide op veertien zetels, maar GroenLinks kreeg bijna 4000 stemmen meer en mag zich daardoor de grootste partij op links noemen.

De nieuwe Tweede Kamer telt minder vrouwen dan de vorige. Er treden 54 vrouwen aan (36 procent). Van de oude Kamerleden was 39 procent vrouw.

De VVD, de grootste partij, kreeg twee zogeheten restzetels. PVV, CDA, D66, PvdA en Partij voor de Dieren kregen ieder één restzetel.

De Kiesraad constateerde dat niet alles goed is verlopen. In Nijmegen was er bijvoorbeeld een tekort aan stembiljetten, waardoor misschien niet iedere kiezer een stem heeft kunnen uitbrengen. Geen van de onregelmatigheden was echter reden voor grote bedenkingen en zeker niet voor een hertelling, aldus de Kiesraad.

Kiesraad: opkomst 81,9 procent
Kiesraad: opkomst 81,9 procent (Foto: ANP)