GM krijgt miljoenenboete in China

Redactie

De Amerikaanse automaker General Motors (GM) heeft in China een boete van omgerekend bijna 28 miljoen euro gekregen voor monopolistisch gedrag. Eerder lekte al uit dat een niet nader genoemde autobouwer uit de VS in het vizier zou zijn van de Chinezen voor het maken van verboden prijsafspraken.

De Chinese toezichthouder legde de boete op aan een joint venture van GM met SAIC Motor Corp, de grootste autofabrikant van China. De bedrijven zouden de prijzen van bepaalde modellen kunstmatig hebben opgekrikt. GM laat weten volledig mee te werken aan het onderzoek van de Chinezen.

De boete volgt op politieke controverse tussen de VS en China, nadat de aankomende Amerikaanse president Donald Trump een telefoontje van de politieke leiding van Taiwan aannam. Daarmee negeerde hij het 'één-Chinabeleid' van Peking, dat Taiwan als opstandige provincie van China ziet. Zijn voorgangers onderhielden om die reden geen officiële betrekkingen met Taiwan. Of de boete voor GM als vergelding kan worden gezien, is onduidelijk.

GM krijgt miljoenenboete in China
GM krijgt miljoenenboete in China (Foto: ANP)