Trump: laat het maar een wapenwedloop worden

Donald Trump heeft vrijdag zijn tweet over het versterken van het Amerikaanse nucleaire wapenarsenaal verduidelijkt. "Laat het maar een wapenwedloop worden", zei de aankomend president van de Verenigde Staten vrijdag tegen MSNBC. "We zullen ze op iedere stap verslaan en het langer volhouden dan alle anderen."

Een dag eerder had Trump via Twitter laten weten dat de VS wat hem betreft "de nucleaire capaciteiten flink moeten uitbreiden en versterken". Als hij de daad bij het woord voegt, zou dat een breuk betekenen met het beleid van de afgelopen tientallen jaren om het aantal kernwapens juist te verminderen.

Trumps perswoordvoerder gaf later een heel andere uitleg. "Aankomend president Trump verwees naar de dreiging van nucleaire proliferatie en de noodzaak om die tegen te gaan", stelde hij.

Poetin
De Russische president Poetin, die donderdag zelf pleitte voor modernisering van het kernwapenarsenaal van zijn land, reageerde vrijdag rustig. Hij deed Trumps opmerking af als "niets bijzonders" en herhaalde nog eens dat het Russische leger "sterker is dan iedere potentiële agressor".