Moordenaar kickbokser ook na hoger beroep 22 jaar cel in

Pat R., de moordenaar van kickbokser Volkan Düzgün, is ook in hoger beroep veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf. Nadat de rechtbank R. vorig jaar mei al tot dezelfde straf had veroordeeld, kon het gerechtshof in Den Bosch tijdens het hoger beroep geen verzachtende omstandigheden vinden om de straf voor de 'koelbloedige liquidatie, huurmoord' te verlichten.

Düzgün werd in 2013 op zijn eigen oprit in zijn auto doorzeefd met kogels. Zes, van dichtbij afgevuurde, kogels maakten een einde aan het leven van de kickbokser. Hoewel de 22-jarige R. zich tijdens de rechtszaak en hoger beroep beriep op zijn zwijgrecht, acht het hof genoeg bewijs te zien om de door de rechtbank opgelegde straf te laten staan. Een opgenomen telefoongesprek waarin R. honderduit en vol bravoure praat over de moord en toegeeft hiervoor een groot geldbedrag gekregen te hebben speelde daarin een grote rol. In datzelfde gesprek geeft R. ook aan voor zo'n bedrag nog eens te willen moorden.

Düzgün, zelf een bekende van de politie en lid van een in de regio van Veghel beruchte familie, werd in 2012 aangehouden voor zijn rol in de schietpartij tijdens een kickboksgala in Zijtaart waarbij de Marokkaan Sabbahi het leven liet. Vanwege gebrek aan bewijs werd hij toen vrijgelaten. De reden van de moord op Düzgün zal voorlopig onbekend blijven aangezien R. hierover geen verklaring wil afleggen. De mogelijke opdrachtgevers van de moord, Yalcin M. en Tony van G., zijn een jaar na de moord op Düzgün, vanwege gebrek aan bewijs, vrijgesproken van enige betrokkenheid. Eén van de mannen was een goede vriend van Düzgün en een conflict over geld, verdiend in de drugshandel, zou een reden zijn geweest voor de moord.

In 2015 werd de zus van Düzgün nog op straat met een vuurwapen bedreigd. Yeliz Düzgün werd door Van G. klemgereden, maar zij kon op het nippertje ontsnappen voordat Van G. zijn wapen kon doorladen. Een reden voor deze bedreiging kon de politie niet melden, maar mogelijk heeft het te maken met de verklaringen die de vrouw heeft afgelegd tijdens het onderzoek naar de moord op haar broer. Zowel Van G. als M. zijn later alsnog veroordeeld voor drugshandel en witwassen.

In 1999 werd broer Ali veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf vanwege een schietpartij in een ROC te Veghel. Destijds raakten vier scholieren en een leraar gewond. Het wapen bleek uiteindelijk van vader Kerim te zijn. Hij werd veroordeeld tot 8,5 jaar cel voor het aanzetten van de schietpartij waarvan vermoed werd dat het ging om eerwraak.