Dallas Cowboys winnen NFC East na nederlaag New York Giants

Evenstar

Week 16 van de NFL is begonnen met een grote verassing. De Philadelphia Eagles wisten te winnen van de New York Giants (24-19), waardoor de Giants nog steeds niet zeker zijn van een plek in de play-offs. Met de uitslag in Philadelphia winnen de Dallas Cowboys de NFC East divisietitel. De Cowboys waren al zeker van de play-offs en zelfs een first-round bye, maar zijn nu ook verzekerd van homefield advantage en mogen dus alle play-off wedstrijden spelen in hun eigen prachtige AT&T Stadium.

De Eagles begonnen de wedstrijd sterk en kwamen al redelijk snel op voorsprong door een touchdown van running-back Darren Sproles. De eerstvolgende keer dat de Giants de bal hadden maakte quarterback Eli Manning een pijnlijke fout. Zijn pass werd onderschept door Eagles-cornerback Malcolm Jenkins, die de bal terugliep voor een touchdown. Na nog geen zes minuten spelen stonden de Giants dus al met 14-0 achter. In het eerste kwart wisten de Giants alleen nog iets terug te doen met een 35-yards field-goal (14-3).

In het begin van het tweede kwart speelde de verdediging van de Giants weer ijzersterk. Eagles-quarterback Carson Wentz werd onderschept door de verdediging van de Giants, maar de Giants konden de turnover niet om te zetten in punten. Later in het kwart kwamen de Giants weer een stap dichterbij door nog een 35-yards field goal te maken (14-6). De Eagles antwoordden meteen met een mooie drive en een touchdown door wide-receiver Nelson Agholor (21-6). Het leek toen een kansloze missie voor de Giants om zich nog terug in de wedstrijd te knokken, maar met nog 33 seconden op de klok scoorden de Giants alsnog een touchdown na een 13-yards pass naar wide-receiver Sterling Shepard (21-13). 

In de tweede helft werd er niet veel gescoord. De verdedigingen van beide teams waren alert en speelden goed. Vroeg in het derde kwart scoorden de Giants nog een field-goal (21-16). De Eagles speelden hierna duidelijk om zoveel mogelijk tijd te gebruiken en de Giants en quarterback Manning zo weinig mogelijk kansen te geven om te scoren. Na een lange drive van bijna 9 minuten hadden de Eagles de mogelijkheid om nog verder uit te lopen. Met 4th down & 1 op de 3-yards lijn van de Giants besloten ze om geen field-goal te maken, maar voor een touchdown te gaan. De Giants verdediging voorkwam dit, waardoor de bal weer overging naar de Giants. Beide teams scoorden vervolgens nog een field-goal. De Giants kregen met 1:31 op de klok nog de bal en stonden met nog veertien seconden te gaan zelfs op de 34-yards lijn van de Eagles. De pass van Giants-quarterback Manning werd echter weer onderschept en dit zorgde voor een eindstand van 24-19 in het voordeel van de Eagles.

Ondanks de nederlaag kunnen de Giants zich dit weekend nog verzekeren van een plek in de play-offs. Hiervoor moeten de Green Bay Packers, de Tampa Bay Buccaneers, de Atlanta Falcons of de Detriot Lions verliezen in week 16. De Eagles waren al uitgeschakeld voor de play-offs.

De wedstrijden van week 16 vinden in verband met kerst grotendeels plaats op de zaterdag in plaats van de gebruikelijke zondag. Het wordt dus genieten tijdens kerstavond!