Asscher: clip Sylvana weerzinwekkend

Gemeenteraadslid Fatima Faïd van de Haagse Stadspartij dient maandag een klacht in bij Bureau Discriminatiezaken in Den Haag over beelden die zijn gemonteerd onder een carnavalsliedje met de titel Oh Sylvana.

Het bewuste filmpje is op online muziekplatforms te zien en toont een diashow met foto's van Sylvana Simons van de politieke beweging DENK. Haar gezicht is gefotoshopt in racistische en beledigende karikaturen, stelt Faïd.

Zo wordt ze onder meer afgebeeld als Zwarte Piet en naakte Afrikaanse vrouw. Ook is haar hoofd geplakt in beelden die verwijzen naar de lynchpartijen van de Ku Klux Klan, de racistische organisatie die in de VS met geweld protesteerde tegen de afschaffing van de slavernij en de burgerrechtenbeweging van Afro-Amerikanen.

Het liedje zelf gaat volgens zanger Rob Daal niet over Sylvana Simons maar over een Russisch meisje dat uitgezwaaid wordt door haar vriendje.

De link met Sylvana Simons is volgens Rob van Daal puur toeval, maar "dat de link wordt gelegd vind ik wel buitengewoon prettig", zei Van Daal tegen BN De Stem. "Door de link is er veel media-aandacht."

Raadslid Faïd heeft niet met Simons gesproken over de klacht, maar wil met de actie haar solidariteit betuigen. ,,Ik heb de beelden in dit filmpje bekeken met de meeste walging die je maar kunt voelen."

Update 19:16
Vicepremier Lodewijk Asscher bestempelt de beelden die zijn gemonteerd onder het carnavalsnummer Oh Sylvana als "weerzinwekkend" en "volkomen onacceptabel".

De bewindman reageert daarmee op het filmpje dat op muziekplatforms opdook. Hierin zijn gemanipuleerde beelden te zien van DENK-politica Sylvana Simons. Zo wordt ze onder meer afgebeeld als Zwarte Piet en naakte Afrikaanse vrouw. Ook is haar hoofd geplakt in beelden die verwijzen naar de lynchpartijen van de Ku Klux Klan.

Asscher zegt zich goed te kunnen voostellen dat Simons de clip als bedreigend ervaart. "Ik vraag me af waar mensen die zo'n filmpje maken in hemelsnaam mee bezig zijn."

Klacht om 'racistisch filmpje' over Sylvana
Klacht om 'racistisch filmpje' over Sylvana (Foto: ANP)