Vooruitblik op: Symbolica

Symbolica, voorheen Hartenhof, moet het kenmerkende Disney-sprookjeskasteel worden van de Efteling. Dit in het oog springend bouwwerk gevestigd op een gigantische rotspartij moet voortaan het wonderlijke middelpunt worden van het populaire amusementspark. Kosten van dit alles? Een slordige 35 miljoen euro.

Symbolica: Paleis der Fantasie (aankomende Efteling-attractie)
Conceptschets van Symbolica: Paleis der Fantasie ©Efteling

De moeizame route naar het paleis

Al in 2010 kondigde de Efteling de komst van een nieuwe attractie aan rondom de wereld van haar mascotte Pardoes de Tovernar. Deze magische parkmascotte ontworpen door meesterontwerper Henny Knoet zou eindelijk na ruim 20 jaar van dienst als gastheer een eigen plek in het park krijgen. Tegenvallende kijkcijfers en merchandiseverkoop van Pardoes’ eigen televisieserie, De Magische Wereld van Pardoes, hielden deze oorspronkelijke plannen echter tegen. Daarop besloot de Efteling om haar parkmascotte naar de achtergrond te brengen om het merk langzaam te kunnen rebranden. Op 11 januari van dit jaar kondigde de Efteling aan het nog eens te gaan proberen, ditmaal onder de naam Symbolica: een naam die beter zou passen in de internationale marktstrategie en toekomstvisie van de Efteling.

Van schets naar complete beleving

Momenteel zijn de bouwwerkzaamheden van Symbolica in volle gang, waarmee het Rijk der Fantasie eindelijk vorm begint te krijgen. Het betoverende kasteel komt te liggen aan de Brink, het centrale plein van het park en het eindpunt van de vanaf de ingang lopende Pardoespromenade. Aan de leiding van dit peperdure project staat hoofdontwerper Sander de Bruijn, die eerder verantwoordelijk was voor de bouw van dive coaster Baron 1898 en parkshow Raveleijn. Met een budget van 35 miljoen euro wordt Symbolica de duurste Efteling-attractie tot nu toe.

In het Paleis der Fantasie van koning Pardulfus worden bezoekers rondgeleid door toverhofnar Pardoes. Het gezicht van de Efteling neemt zijn hoffelijke gasten mee in een interactieve reis door verschillende magische scènes waarin het publiek de verborgen kamers van het tovenaarscomplex verkent. Het interactieve gedeelte van de ride bestaat uit de keuze uit drie verschillende routes die bezoekers hebben op een gegeven moment tijdens de rit. Ook kunnen bezoekers vanuit hun karretje diverse effecten activeren tijdens de ride door middel van een bedieningspaneel. Één ritje door Symbolica gaat ongeveer 6 tot 7 minuten duren. Het Symbolica-verhaal wordt dus een complete beleving.

Voorheen was het de bedoeling om bezoekers te vervoeren op grote, rondbewegende tribunes. De ontwikkelingskosten van dit nieuwe transportsysteem schijnen verschrikkelijk hoog te zijn geweest, vandaar waarschijnlijk ook de torenhoge projectkosten. Opmerkelijk is het dan ook dat de Efteling uiteindelijk niet heeft gekozen voor deze vervoersmethode, maar voor een trackless systeem met 34 kleinere karretjes. Deze “koetsachtige voertuigen” rijden dus niet meer over een railsbaan, maar kunnen zich vrij door de ruimte voortbewegen. In elke koets kunnen zes bezoekers per keer plaatsnemen, waarmee de theoretische maximumcapaciteit uitkomt op zo’n 1400 personen per uur. 

Bouwaanzicht oktober 2016   ©Plaatjesmaker.nl
Bouwaanzicht oktober 2016 ©Plaatjesmaker.nl

Wat fleur voor het ex- en intrieur

Nu het exterieur van het enorme bouwwerk zo vlak voor de aanvang van het winterseizoen bijna klaar is, lijkt het erop dat de Efteling zich vooral bezig heeft gehouden met het vooraanzicht van Symbolica. Wie een kijkje neemt aan de andere zijden van het robuuste kasteel rustend op rotsen, zal opmerken dat deze illusie wordt verbroken. Ook het dak van de loods, waarop men neerkijkt vanuit de naastgelegen Pagode, is tot nu toe kaal gebleven. Alleen de uitstekende kasteeltorens rusten daar op. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat de Efteling plannen heeft om het dak later alsnog te thematiseren. Misschien brengt ze bijvoorbeeld wel het beroemde bloemperk in de vorm van het Efteling-logo, dat moest worden geruimd vanwege de komst van Symbolica, terug. Wellicht dat het paleis ook ooit nog gebruikt gaat worden voor vuurwerkshows, zoals men dat in Disneyland Parijs ook doet.

In de laatste maanden voor de opening van Symbolica zal er vooral hard worden gewerkt aan de inrichting van het paleis. Bekend is dat gerespecteerd robotbouwer Garner Holt enkele animatronics, computergestuurde poppen, zal produceren voor het park. De gehele aankleding zal, zeker gezien de verbetering van de bestaande technieken, niet tegenvallen en weer lekker “Eftelings” zijn. Een woordvoerder van het attractiepark heeft ook al verklapt dat vlinders, waar ook al naar gehint wordt op de concepttekeningen, een grote rol zullen krijgen in de nieuwe attractie. De Efteling gaat wederom werken met diverse special effects en videoprojecties, zoals ook al gebeurt in haar klassieke topattracties als Fata Morgana en Droomvlucht. Al met al belooft Symbolica weer een feestelijke parel voor het oog te worden. 

Met de opening van Symbolica: Paleis der Fantasie, zoals de attractie voluit heet, hoopt het Kaatsheuvelse familiepretpark weer een reuzenstap verder te zijn met haar beoogde ambitieuze doelstelling om vanaf 2020 maar liefst 5 miljoen bezoekers per jaar te trekken naar de Wereld vol wonderen. Symbolica zal feestelijk worden geopend in het zomerseizoen van 2017!

Kijk jij inmiddels al uit naar deze gloednieuwe Efteling-attractie? En wat is jouw huidige persoonlijke favoriet van het park? Laat het ons weten in de reacties!