FOK! Wat een weer: Na de storm komt regen

Stephan (Stephan5)

Bonjour! Zo. We kunnen even gaan bijkomen van alle heftige weersverschijnselen van de afgelopen dagen. Laten we als eerste even terugblikken op de storm. Hij zat al dagenlang in de modeluitvoer. Toch is het pas op het laatste moment duidelijk hoe zo'n storm zich gaat ontwikkelen. Het ging uiteindelijk allemaal wat sneller dan verwacht.

De windstoten waren er wel, maar het hele windveld trok vrij snel van zuid naar noord over het land heen. De depressie zelf trok over de Noordzee en is inmiddels boven Zweden aangekomen. De zwaarste windstoot was 134 km/u en was in IJmuiden. Nou moet ik daarbij wel zeggen dat de windmeter daarvan op het einde van de pier staat, dus toch een plek waar de wind vol kon uithalen. Regulier kwam IJmuiden ook even tot windkracht 10, dus die waarnemingen lijken me vrij betrouwbaar. Elders langs de kust was het meestal windkracht 9, maar ik zei het al, het was maar kortdurend.

Schade was er absoluut. Hier in Haarlem ook, al moet ik wel zeggen dat het inderdaad niet zo lang duurde en de windstoten ook niet zo heel hevig waren. Bij de storm van vorig jaar juli was de schade en kracht van de storm wel heviger. Verder zagen we dat het ook op vliegbasis Volkel even tot windkracht 8 kwam. In Arnhem waren er enkele gewonden door een omgevallen stellage en in Limburg waren er ook zware windstoten. Uiteindelijk trok de storm rond een uur of vijf weg. Dit kwam ook doordat de depressie ook aan het opvullen was, dat wil zeggen in activiteit afnam. Hier in Haarlem was het rond een uur of zes weer rustig.

Hoe gaan we verder? Nou er komt vandaag nog een storing op de koffie, maar dat is wel even één van de laatste. Het is dan ook over het algemeen bewolkt en er valt af en toe regen. 

Over regen gesproken... dat brengt me nu weer op het feit dat het deze maand in het noordoosten behoorlijk droog is. Plaatselijk viel daar maar 30 mm. Kijken we naar het zuidwesten en in mijn regio dan zien we lokaal al 130 tot 150 mm. Een enorm verschil dus.

Even alle gekheid... Vandaag dus een meest bewolkte dag met af en toe regen. Het is wel zacht met maxima rond 12 a 13 graden. De wind is zuidoostelijk en slechts matig tot vrij krachtig.

Na morgen... daar komen we morgen op terug.  

Fijne maandag allen!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:06
Zon onder: 16:45
Zonkracht: 1 / 1
 
Hagel in Haarlem (Foto: Goeie vriend)
Een goeie vriend van me maakte deze hagelfoto afgelopen zaterdag. Was me het dagje wel. ( Foto: goeie vriend.)              
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1847 De SS Phoenix vergaat voor de kust van Sheboygan, Wisconsin. Vele Nederlandse doden.
1877 Thomas Edison vindt de fonograaf uit.
1969 Eerste ARPANET-link.
2006 De burgeroorlog in Nepal komt tot een einde na ondertekening van het vredesakkoord.
2015 Linda Haglund, een Zweeds atlete overlijdt.