FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 20 oktober 2016

Walen verwerpen handelsverdrag met Canada

De Waalse regering heeft donderdagavond het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada, CETA, verworpen. De onderhandelingen worden vrijdag voortgezet, zei premier Paul Magnette na afloop van spoedberaad met zijn regering.

De nieuwe voorstellen die EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel) donderdagmiddag op tafel had gelegd om de impasse te doorbreken, blijken onvoldoende om de zorgen over het verdrag bij de Walen weg te nemen.

Magnette legde deze week een bom onder het verdrag met zijn weigering premier Charles Michel het te laten ondertekenen namens heel België. Alle nationale en tien regionale parlementen in de EU moeten instemmen met CETA, maar Wallonië ging onverwacht dwars liggen. De Walen zijn met name bezorgd over de gevolgen van CETA voor hun landbouwsector.

Walen verwerpen handelsverdrag met Canada
Walen verwerpen handelsverdrag met Canada (Foto: ANP)

Meer winst en omzet voor PayPal

Internetbetalingsbedrijf PayPal, afgesplitst van veilingsite eBay, heeft in het derde kwartaal meer winst gemaakt op een fors hogere omzet dan een jaar eerder. Dat viel donderdag op te maken uit de cijferpresentatie van het bedrijf.

Het bedrijf profiteerde onder meer van de aanwas van klanten. Daardoor steeg ook het aantal verwerkte transacties.

PayPal zette een omzet in de boeken van 2,7 miljard dollar, tegenover 2,3 miljard dollar een jaar eerder. De nettowinst kwam uit op 323 miljoen dollar. Vorig jaar resteerde onder de streep een bedrag van 301 miljoen dollar.

Meer winst en omzet voor PayPal
Meer winst en omzet voor PayPal (Foto: BuzzT)

Microsoft ziet winst dalen

Microsoft heeft afgelopen kwartaal een lagere winst geboekt dan een jaar eerder, op een nagenoeg stabiele omzet. Het concern boekte opnieuw vooral voortgang bij de levering van software via internet (de cloud).

Microsoft meldde donderdag een omzet van 20,5 miljard dollar over het eind september afgesloten kwartaal, het eerste van zijn gebroken boekjaar. Dat was 100 miljoen dollar meer dan een jaar eerder. De operationele winst zakte met 10 procent naar 5,2 miljard dollar. De nettowinst lag met 4,7 miljard dollar ruim 4 procent lager dan een jaar geleden.

De opbrengsten van de clouddivisie stegen met 8 procent naar 6,4 miljard dollar. De omzet van de divisie die verantwoordelijk is voor softwarepakket Office groeide met 6 procent, naar 6,7 miljard dollar. De tak waar Windows, spelcomputer Xbox en de telefoonactiviteiten van Microsoft onder vallen zag de omzet met 2 procent slinken naar ruim 9 miljard dollar.

Micorsoft meldde eind vorige maand al dat het zijn kwartaaldividend verhoogd en dat voor 40 miljard dollar aan eigen aandelen zullen worden ingekocht. Dat programma komt bovenop een nog lopend programma met dezelfde omvang, dat naar verwachting nog dit jaar wordt afgerond.

Microsoft ziet winst dalen
Microsoft ziet winst dalen (Foto: BuzzT)

NVWA haalt besmette Poolse eieren terug

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft van een partij eieren uit Polen vastgesteld dat ze met salmonella zijn besmet. De NVWA heeft een aantal van de eieren kunnen terughalen.

Een woordvoerder van de NVWA liet donderdagavond weten dat de eieren tot nu toe alleen aan restaurants zijn geleverd. Hij wist niet uit hoeveel eieren de teruggehaalde partij bestaat.

Er zijn geen aanwijzingen dat de besmette eieren in supermarkten zijn terechtgekomen.

NVWA doet momenteel nog onderzoek naar andere partijen die afkomstig zijn van het Poolse bedrijf dat de besmette eieren leverde.

NVWA haalt besmette Poolse eieren terug
NVWA haalt besmette Poolse eieren terug (Foto: ANP)

Tuingraf vrouw mag blijven

De vrouw van Frenk Windels uit Brunssum mag in haar graf in zijn achtertuin blijven liggen. Dat heeft de gemeenteraad van Brunssum donderdagavond besloten.

Een meerderheid van de raad wil dat Windels een vergunning krijgt waarmee de begraafplek in de achtertuin gelegaliseerd kan worden.

Het was de laatste wens van de vrouw om in de tuin begraven te worden. De gemeente eiste aanvankelijk dat Windels het stoffelijk overschot zou opgraven en elders begraven, maar Windels weigerde dat. Een kort geding volgde, maar toen werd beslist dat de gemeenteraad nog eens naar de aanvraag van Windels zou kijken. Dat is nu dus gebeurd. Wel komt er nog een technisch onderzoek naar het graf.

Tuingraf vrouw mag blijven
Tuingraf vrouw mag blijven (Foto: ANP)

Rijstrook Merwedebrug blijft toch gesloten

Automobilisten die richting Breda over de Merwedebrug rijden, hebben vrijdag toch maar de beschikking over één rijstrook. Eerder op de dag had Rijkswaterstaat gemeld dat beide rijstroken beschikbaar zouden zijn.

De berm is te zacht om onder meer lichtborden neer te zetten. "Dat zijn redelijk zware objecten", aldus een woordvoerder. "Daar moeten we eerst grondwerk voor verrichten en dat redden we niet voor de vrijdagochtendspits." Wanneer het verkeer wel weer over twee rijstroken kan, wist hij niet. "Hou het maar op enkele dagen."

Sinds vorige week dinsdag is de brug bij Gorinchem voor vrachtverkeer en bussen in beide richtingen dicht omdat er haarscheurtjes in de draagconstructie zijn ontdekt. Door omleidingen van het zware verkeer ontstonden lange files. In noordelijke richting was dat donderdagochtend niet meer zo omdat daar wel twee rijstroken beschikbaar zijn. Dat blijft zo.

De VID noemt het een "flinke tegenvaller"voor automobilisten. De dienst denkt dat de avondspits vrijdag druk is door vakantieverkeer en verwacht lange files voor de brug.

Rijstrook Merwedebrug blijft toch gesloten
Rijstrook Merwedebrug blijft toch gesloten (Foto: ANP)

Frank van der Lende naar VS voor verkiezingen

3FM-dj Frank van der Lende verruilt zijn studio in Hilversum voor eentje in New York. In het kader van de Amerikaanse presidentsverkiezingen presenteert Frank zijn radioshow drie dagen lang vanuit de Verenigde Staten. Dat maakte BNN donderdag bekend.

"De Amerikaanse verkiezingen zijn van zo'n werelds belang. Dit gaat niet alleen gevolgen hebben voor Amerika, maar ook zeker voor ons", licht Frank toe. "Daarom wil ik van dichtbij meemaken hoe Amerikanen de belangrijkste keuze voor de komende vier jaar maken en onderzoeken wat de uitslag voor hen betekent."

Frank presenteert zijn radioshow, die wordt omgedoopt tot Frank Goes To New York, van maandag 7 tot en met woensdag 9 november vanuit The Big Apple. Hij zoekt Nederlanders op die in New York wonen, gaat de straat op om met Amerikanen te praten over de presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump en krijgt elke dag een artiest op bezoek die 'een muzikale blik werpt op de verkiezingen'. De stembusgang is op 8 november.

Frank van der Lende naar VS voor verkiezingen
Frank van der Lende naar VS voor verkiezingen (Foto: BuzzE)

EL: Uitslag Celta de Vigo - Ajax

Ajax heeft in de Europa League niet weten te winnen van Celta de Vigo. De Amsterdammers kwamen in Spanje tot tweemaal toe op voorsprong, maar wisten deze niet vol te houden: 2-2.

Celta was in de beginfase van het duel de bovenliggende partij, maar het was Ajax dat halverwege de eerste helft op voorsprong kwam dankzij Hakim Ziyech die het voorbereidende werk Kasper Dolberg goed afronde. Celta kwam nog voor de pauze terug doordat Andreu Fontás met de hak scoorde uit een vrije trap van Lemos.

Na rust bracht Amin Younes Ajax via een mooi schot weer op voorsprong, maar via een afstandsschot wist Fabiám Orellana toch nog de gelijkmaker aan te tekenen. Hierdoor staat Ajax in Groep G aan de leiding met zeven punten uit drie duels, gevolgd door Celta dat op vijf punten staat. Standard Luik speelde met 2-2 gelijk tegen Panathinaikos en staat op twee punten, tegenover een puntje voor de Grieken.

Overleg Lavrov en Kerry over SyriŽ

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft donderdag telefonisch overleg gevoerd met zijn Amerikaanse ambtsgenoot John Kerry over Syrië. Volgens Moskou hebben zij gepraat over maatregelen om de situatie in het oosten van Aleppo te normaliseren. In die wijken van de Syrische stad hebben opstandelingen het nog voor het zeggen.

Mede om hun de gelegenheid te geven de aftocht te blazen via een paar veilige corridors hebben het regeringsleger van president Assad en bondgenoot Rusland besloten een tijdelijke wapenstilstand in acht te nemen.

Overleg Lavrov en Kerry over Syrië
Overleg Lavrov en Kerry over Syrië (Foto: ANP)

Verkeerschaos Maastricht door bezoek Merkel

Het bezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en andere leiders van de Europese Volkspartij (EVP) aan Maastricht ging donderdag niet onopgemerkt voorbij. Het verkeer op de wegen in en naar Maastricht liep in de middag volledig vast.

De VerkeersInformatieDienst sprak van een verkeerschaos. Op de snelweg vanuit Eindhoven hadden automobilisten een uur vertraging en ook op de snelweg vanuit België was het druk. Omdat ook diverse lokale wegen waren afgesloten voor het bezoek van de Europese leiders liep het verkeer daar ook vast.

De EVP is de partij van christendemocraten in het Europees Parlement. Ook het Nederlandse CDA maakt er deel van uit.

Verkeerschaos Maastricht door bezoek Merkel
Verkeerschaos Maastricht door bezoek Merkel (Foto: ANP)

Paar oorbellen geschat op 25 miljoen euro

Wie volgende maand tijdens een juwelenveiling van Christie's in Genève koste wat kost een bijzonder paar oorbellen wil aanschaffen, moet vermoedelijk meer dan 25 miljoen euro neertellen. De koper krijgt daarvoor dan wel hangers met peervormige diamanten van 52,55 respectievelijk 50,47 karaat. De kwaliteit van de stenen is onberispelijk.

Deskundigen schatten de waarde van het exclusieve setje op 20 tot 30 miljoen dollar (18,3 tot 27,5 miljoen euro). Wie de huidige eigenaar is van de oorbellen, is niet bekendgemaakt.

De liefhebbers die op 15 november misgrijpen, kunnen zich troosten met een van de vele andere glinsterende juwelen die onder de hamer komen.

Paar oorbellen geschat op 25 miljoen euro
Paar oorbellen geschat op 25 miljoen euro (Foto: ANP)

Spoedberaad over handelsverdrag met Canada

De Waalse regering is donderdagavond bijeen om het nieuwste voorstel te bespreken dat het vrijhandelsverdrag van de EU met Canada, CETA, moet redden. Ook in Brussel wordt koortsachtig overlegd tussen de EU-lidstaten. De Waalse premier Paul Magnette licht het parlement van Wallonië vrijdag in over de uitkomst van de onderhandelingen.

EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel) legde donderdagmiddag nieuwe voorstellen op tafel om de Walen over de streep te trekken. Er wordt een 'interpretatieve verklaring' aan het verdrag gehecht die bezwaren van de Walen moet wegnemen, zonder dat het al vier jaar geleden afgeronde verdrag wordt gewijzigd.

Het verdrag zou op 27 oktober in Brussel door de EU en de Canadese premier Justin Trudeau moeten worden ondertekend, maar Magnette legde deze week een bom onder CETA. Hij weigert premier Charles Michel het verdrag te laten ondertekenen namens heel België. Alle lidstaten, tien regionale parlementen en Canada moeten instemmen met de nieuwe verklaring.

Spoedberaad over handelsverdrag met Canada
Spoedberaad over handelsverdrag met Canada (Foto: ANP)

'Overnamegesprekken NXP naderen climax'

De overname van de Nederlandse chipmaker NXP Semiconductors door zijn Amerikaanse branchegenoot Qualcomm lijkt aanstaande. Volgens ingewijden lopen de gesprekken op hun eind en wordt de deal volgende week aangekondigd. Mogelijk op woensdag, als NXP ook zijn kwartaalcijfers publiceert.

Naar verluidt is met de deal een bedrag van bijna 35 miljard dollar gemoeid, volledig in contanten. De voormalige Philips-tak NXP is door de overname van branchegenoot Freescale vorig jaar uitgegroeid tot de grootste leverancier van chips aan de auto-industrie.

Qualcomm werd groot met chips voor smartphones, maar nu de rek er in die sector uit is ligt het voor de hand dat het bedrijf kijkt naar andere toepassingen van zijn producten.

'Overnamegesprekken NXP naderen climax'
'Overnamegesprekken NXP naderen climax' (Foto: ANP)

KNVB wil vierde wissel in bekertoernooi

De KNVB wil Engeland achterna. De Nederlandse voetbalbond heeft een verzoek ingediend bij de spelregelcommissie (IFAB) voor een vierde wissel in bekerduels.

De KNVB deed het voorstel tot een vierde wisselmogelijkheid in Frankfurt, waar de internationale spelregelcommissie vergaderde. Het idee is dat er regelmatig zal worden gesproken over mogelijke spelregelwijzigingen die het voetbal eerlijker en aantrekkelijker kunnen maken. De KNVB wil met het voorstel tot een extra wisselmogelijkheid, net als bij de videoscheidsrechter, graag international gezien de kar trekken.

Dat lukt op deze manier niet helemaal, want de Engelse voetbalbond FA diende al eerder hetzelfde verzoek in. Dat werd gehonoreerd, wat inhoudt dat er vanaf seizoen 2017-2018 in de verlenging van FA Cup-duels een vierde wissel mag worden doorgevoerd. Voor de KNVB lijkt het dus een kwestie van tijd voor het goedkeuring krijgt van de IFAB.

Gijs de Jong sprak namens de KNVB in Duitsland lang met Marco van Basten, die tegenwoordig bij de FIFA werkt met als doel de huidige regels in het voetbal tegen het licht te houden. Ook UEFA-scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina was aanwezig.

"We hebben veel discussies gevoerd over de noodzaak van innovatie", aldus De Jong op de officiële website van de KNVB. "Enerzijds om het spel eerlijker te maken en anderzijds om de aantrekkelijkheid te verhogen. Afgelopen jaren waren we als KNVB vaak een roepende in de woestijn, maar nu langzamerhand krijgen we steeds meer medestanders."

Honger op Madagaskar

Bijna 850.000 mensen op het zuidelijk deel van de eilandstaat Madagaskar lijden honger door de droogte die er heerst. De Verenigde Naties spreken van een alarmerende situatie die een catastrofe dreigt te worden.

Het Wereldvoedselprogramma van de VN sloeg donderdag alarm omdat een groot deel van de mensen niets meer te eten heeft dan wilde vruchten. Veel mensen verkopen delen van hun land of andere bezittingen om van de opbrengst voedsel te kunnen kopen. De volgende oogst op het land kan pas volgend jaar maart worden binnengehaald.

Ongeveer 90 procent van de bevolking van heel Madagaskar (23 miljoen mensen) leeft van omgerekend 1,80 euro per dag. De helft van de kinderen is chronisch ondervoed en heeft daardoor te kampen met groeiproblemen. Het kinderfonds UNICEF van de VN pleit voor meer hulp.

Honger op Madagaskar
Honger op Madagaskar (Foto: ANP)

Werk 'hofnar' Ali B zit er nooit op

Ali B ziet zichzelf als hofnar. De 35-jarige Marokkaanse rapper, cabaretier, presentator en stand-upcomedian ziet het als zijn taak taboes te doorbreken door er grappen over te maken. Dat legt Ali donderdagavond uit in Volle Zalen, het AVROTROS-programma van Cornald Maas.

"Een hofnar mag los gaan en haalt alle spanning over die onderwerpen weg door er grappen over te maken. En hij mag dat", vertelt Ali. Hij is naar eigen zeggen van kinds af aan al een nar. "Ik kom uit de Marokkaanse cultuur en daar heb je heel veel taboes. Ik was misschien zes jaar en toen zeiden ze al: die jongen spoort niet, laat hem maar. Op een gegeven moment ben ik echt elk jaar ingezet om dingen te doen die je eigenlijk niet mag doen in de Marokkaanse cultuur."

Ali dicht zichzelf nog steeds diezelfde functie toe. "Die spanning rondom allerlei onderwerpen is gewoon niet fijn. Sommige mensen hebben het talent om over die onderwerpen dingen te zeggen die verkeerd zouden vallen als iemand anders het zou zeggen. Maar als de hofnar het zegt, moet iedereen lachen."

Zijn werk als hofnar zit er waarschijnlijk nooit op, schat Ali in. "Een hofnar zal altijd weer nieuwe onderwerpen die gespannen zijn, moeten ontladen door middel van humor. Dat is gewoon mijn ding in het leven."

Werk 'hofnar' Ali B zit er nooit op
Werk 'hofnar' Ali B zit er nooit op (Foto: BuzzE)

Hardwell: wassen beeld is kroon op werk

Hardwell vindt het 'een ontzettende eer' dat hij sinds donderdag een wassen beeld in Madame Tussauds heeft. "Maar het is ook heel bizar natuurlijk", zegt de dj voor de camera van ANP.

"Je ziet jezelf ineens driedimensionaal in 360 graden, ik loop om mezelf heen. Super bizar", vindt de 28-jarige Robbert van de Corput, beter bekend als Hardwell.

In de Amsterdamse vestiging van Madame Tussauds, waar Hardwell donderdag zijn wassen evenbeeld mocht onthullen, staat de dj tussen zijn collega's Tiësto, Armin van Buuren en Afrojack. "Super vet om tussen mijn eigen helden te staan."

Dat hij benaderd werd voor een wassen beeld, was 'toch wel' een verrassing voor Hardwell, die tot twee keer toe werd uitgeroepen tot 's werelds beste dj. "Het is toch een van de grootste dingen die je in Nederland kan bereiken, een van de grootste kronen op je werk."

Hardwell: wassen beeld is kroon op werk
Hardwell: wassen beeld is kroon op werk (Foto: BuzzE)

Humberto Tan houdt beste tv-interview

Humberto Tan heeft de prijs voor het beste tv-interview, de Sonja Barend Award 2016, in de wacht gesleept. Hij kreeg de vakprijs donderdagavond in De Wereld Draait Door.

Tan kreeg de prijs voor het gesprek dat hij in november vorig jaar had in RTL Late Night met vier vrienden die de aanslag in de Parijse concertzaal Bataclan hadden overleefd.

De verkiezing wordt georganiseerd door de VARAgids. Het was de achtste keer dat de prijs werd uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder anderen Matthijs van Nieuwkerk, Mariëlle Tweebeeke en Coen Verbraak. Jeroen Pauw won de prijs zowel in 2014 als in 2015.

Humberto Tan houdt beste tv-interview
Humberto Tan houdt beste tv-interview (Foto: BuzzE)

Expositie over Zwarte Piet in de media

In het Persmuseum in Amsterdam is donderdagmiddag een expositie geopend over het omstreden verschijnsel Zwarte Piet: 'Zwarte Piet in de media'. Dat was volgens het museum nodig: "Hoewel de nationale twist steeds heftiger wordt, verdiept de discussie zich nauwelijks."

Het Persmuseum wil daar samen met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Het Citaat (Bureau voor Historisch Onderzoek) verandering in brengen, door de rol van Zwarte Piet in de geschiedenis te laten zien en te 'duiden'. Het wil ook weergave van Piet in media tonen.

Het Persmuseum belooft de bezoekers "een heterogeen overzicht van het thema met verrassende en soms minder welgevallige meningen en beelden."Ze krijgen honderd jaar oude (spot)prenten en negentiende-eeuwse boeken te zien, maar ook de recente Piet-glossy. Er zijn compilaties van tweets en quotes uit de media, beelden van intochten en van oudere discussies over het uiterlijk van Piet op televisie.

Expositie over Zwarte Piet in de media
Expositie over Zwarte Piet in de media (Foto: ANP)

Horrorclowns vrij na opruiing op Instagram

Twee vijftienjarige jongens uit Eindhoven die eerder deze week werden opgepakt voor opruiing via social media, zijn vrijgelaten. Volgens de politie blijven ze wel verdachten.

Via Instagram werd onder de naam 'Coco de Clown' opgeroepen om naar een winkelcentrum in de Eindhovense wijk Woensel te komen. Dat zorgde vanaf vrijdag- tot en met maandagavond elke keer voor opstootjes met tientallen jongeren. Beide verdachte pubers zouden gebruik hebben gemaakt van het Instagram-account, dat als profielfoto een zogenoemde horrorclown had.

De politie moest meerdere keren optreden omdat de jongeren vuurwerk afstaken en met eieren gooiden. Sinds vrijdag zijn behalve de Instagrammer ook enkele andere personen aangehouden voor onder meer baldadigheid en het niet tonen van een identiteitsbewijs.

Horrorclowns vrij na opruiing op Instagram
Horrorclowns vrij na opruiing op Instagram (Foto: BuzzT)

Levensgevaarlijke xtc aangetroffen

Het Trimbos-instituut heeft xtc gevonden met een zeer hoge dosis van de stof PMMA. De tabletten kunnen dodelijk zijn.

Dat heeft het Trimbos-instituut donderdag laten weten naar aanleiding van berichtgeving door RTL Nieuws. Het gaat om een roze pil met aan beide zijden een logo van superman.

Een pil werd afgegeven bij een van de testcentra van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS).

PMMA kan leiden tot dodelijke oververhitting, hart-, lever-, en nierfalen. Uren nadat een dosis PMMA is ingenomen, kan dat voor gebruikers ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Het Trimbos-instituut roept mensen die zo'n pil hebben op, die bij het DIMS af te geven voor analyse. Dat kan ook anoniem.

In de afgelopen jaren zijn in binnen- en buitenland verschillende mensen overleden na het gebruiken van drugs die PMMA bevatten. Voor PMMA is eerder gewaarschuwd, onder meer via drugsfora en internetsites.

In Amsterdam heeft op dit moment het Amsterdam Dance Event (ADE) plaats. Een woordvoerster van het Trimbos-instituut laat weten dat op dit evenement met posters en flyers wordt gewaarschuwd voor het gebruik van de gevaarlijke pil en andere xtc. Twee jaar geleden overleden drie bezoekers van het ADE.

Levensgevaarlijke xtc aangetroffen
Levensgevaarlijke xtc aangetroffen (Foto: ANP)

Skikampioene Maze kondigt afscheid aan: "Nog ťťn race"

Skikampioene Tina Maze heeft donderdag definitief haar afscheid aangekondigd. De 33-jarige Sloveense deed dat tijdens een persconferentie voorafgaand aan de opening van het World Cup-seizoen, zaterdag en zondag in het Oostenrijkse Sölden.

Maze zegt nog één keer in actie te zullen komen en wel op 7 januari. Op die dag vindt de reuzenslalom plaats tijdens de World Cup in Maribor. Voor eigen, Sloveens publiek wil ze dan afscheid nemen. "Ik ben erg gelukkig met wat ik allemaal bereikt ben. De drang om nog langer pure topsport te bedrijven is er gewoon niet meer", legt ze uit.

Van 2009 tot en met 2015 was Maze absolute wereldtop. Met name in het seizoen 2012/13 was ze schier onverslaanbaar. Ze won de algemene World Cup en die op de combinatie, reuzenslalom en super-G, terwijl ze op de afdaling en slalom - de twee meest uiteenliggende disciplines - als tweede eindigde. Haar puntentotaal van dat seizoen betekende tevens een nieuw record. In totaal pakte ze 26 World Cup-zeges, met de reuzenslalom in Sölden in 2003 als eerste. Op 12 december 2014 kwam de laatste overwinning: Maze was de beste op de reuzenslalom in Åre. 

Op de Olympische Spelen was er twee keer een dubbelslag voor de Sloveense. In 2010 was dat een zilveren, de medaille die ze op de reuzenslalom en super-G won. Vier jaar later was het twee keer echt raak in Sochi: goud op reuzenslalom en goud op de afdaling, hoewel ze die tweede wel moest delen met de Zwitserse Dominique Gisin. Verder won Maze vier wereldtitels, opvallend genoeg op vier verschillende disciplines: de afdaling, super-G, reuzenslalom en de combinatie. 

Skikampioene Maze kondigt afscheid aan: "Nog één race" (Pro Shots / Gepa)
Skikampioene Maze kondigt afscheid aan: "Nog één race" (Pro Shots / Gepa)

Nieuwbakken UEFA-voorzitter ziet CL-finale in New York best zitten

Als het aan de nieuwe UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin ligt, wordt de Champions League-finale binnen niet al te lange tijd buiten Europa betwist. De 49-jarige Sloveen wil de bidprocedure openstellen voor steden buiten Europa.

"Het duurt net zo lang om van Portugal naar Azerbeidzjan te reizen als van Europa naar New York", aldus Ceferin in een interview met het persbureau AP. "Voor de fans is het ook geen probleem. We zullen er goed over moeten nadenken, want de Champions League is natuurlijk wel een Europese competitie."

Volgens de Sloveen die nu een maand aan het roer staat moet De biedingsprocedure heel duidelijk zijn. "Het moet niet zo zijn dat het toekennen van een Champions League- of Europa League-finale een spel van loven en bieden wordt. We kunnen niet zomaar gunsten verlenen."

Ceferin staat open voor nog meer aanpassingen aan de Champions League. Alle Champions League-duels beginnen in principe om 20.45 uur, wanneer ze in Azië liggen te slapen. Enkele duels vervroegen zou een optie kunnen zijn om zo meer Aziatische kijkers en sponsors aan de grootste Europese clubcompetitie te binden. "Vanuit een financieel oogpunt is het wellicht niet ideaal, maar we moeten ook denken aan andere markten. China is financieel interessant en de Verenigde Staten nog niet, maar het voetbal groeit er nog steeds", aldus Ceferin. 

De voorganger van Ceferen, Michel Platini, heeft in zijn periode al enkele dingen aangepas. Zo wordt de Champions League-finale sinds 2010 op zaterdag gespeeld, waar dit voorheen op woensdag gebeurde. Volgens Platini was een midweekse finale 'kindonvriendelijk'; het idee was dat kinderen in het weekeinde later naar bed mogen. Een optie zou kunnen zijn om de halve finales ook naar de zaterdag te halen. "Echter dit gaat botsen met de nationale competities. Deze competities zijn te belangrijk Het is een idee dat opborrelde, maar het is te vroeg om er iets concreets over te zeggen", besluit Ceferin. 

Ceferin wil naar New York of naar Azië met de Champions League-finale. (PRO SHOTS/Action Images)
Ceferin wil naar New York of naar Azië met de Champions League-finale. (PRO SHOTS/Action Images)

Thema-nummer van Civilization 6 live in concert

2K Games staat op het punt Civilization 6 uit te brengen, maar voordat ze dat doen geven ze eerst een live-concert van de themanummer uit het spel.

Het themalied heet 'Sogno di Volare' en werd 19 juli opgevoerd door het Royal Philharmonic Orchestra, the Angel City Chorale, Prima Vocal Ensemble en Lucis in Cadogan Hall in London. Elk van de 19 landen in het spel heeft nog zijn eigen nummer, die je allemaal hier kunt beluisteren.

De gehele soundtrack is vanaf morgen ook te koop via Apple Music, iTunes, Amazon Music en Google Play. Als je al niet te druk bent met Civilization 6 op je pc zelf natuurlijk.

Grosjean wordt 68e lid 'Club van 100' in Formule 1

Romain Grosjean rijdt komende zondag op het circuit van het Amerikaanse Austin zijn honderdste grand prix in de Formule 1 en dat is uiteraard altijd een mooie mijlpaal. De 30-jarige Fransman zal als 68e coureur de 'Club van 100' gaan betreden. 

De nu bij Haas rijdende Grosjean debuteerde alweer zo'n zeven jaar geleden: tijdens de Grand Prix van Europa in 2009 verving hij de ontslagen Nelson Piquet Jr. In de twee seizoenen daarna was hij er niet bij, maar sinds 2012 is Grosjean een vaste waarde op de grid. Hij had eigenlijk al op honderd moeten staan, maar doordat hij dit jaar in Singapore niet van start ging komt dat jubileum deze week. 

"Tien podiumplaatsen, WK-punten en een heleboel herinneringen, vaak mooi, maar sommigen ook wat moeilijker", vat Grosjean zijn tijd in de Formule 1 samen. "Ik heb nog geen idee wanneer ik ga stoppen, dus ik blijf proberen om mijn eerste overwinning te boeken..er zit zeker nog meer in." De coureur eindigde twee keer als tweede, onder meer op het circuit in Austin waar men deze week actief is, en boekte acht derde plaatsen. 

Drievoudig wereldkampioen Jackie Stewart ziet Grosjean definitief passeren: Stewart kwam zelf tot 99 grand prix'. Met de toevoeging van Grosjean zal overigens precies het halve startveld in de Formule 1 van dit jaar bestaan uit leden van de 'Club van 100'. Dat coureurs die mijlpaal steeds vaker halen is uiteraard niet zo vreemd: tegenwoordig is één seizoen al voldoende om aan een race of twintig te komen, terwijl de grootheden van vroeger daar meerdere jaren voor nodig hadden. Een volledige lijst van alle, meer dan zevenhonderd, coureurs ooit in de Formule 1 - gesorteerd op het aantal starts - is hier te vinden. 

Batman gaat terug naar Arkham op PS4 en Xbox One

Warner Bros. Interactive Entertainment en DC Entertainment hebben vandaag bekendgemaakt dat Batman: Return to Arkham, een bundel van de games Batman: Arkham Asylum en Batman: Arkham City, nu in Nederland verkrijgbaar is. Daarom is er een releasetrailer verschenen.

De nieuwe release is geremasterd door ontwikkelaar Virtuos en maakt de twee games, inclusief alle Game of the Year- en downloadbare content van beide titels, beschikbaar voor de nieuwste generatie consoles, met verbeterde graphics, modellen, omgevingen, verlichting, effecten en shaders.

Batman: Return to Arkham is beschikbaar voor PlayStation 4 en Xbox One voor een adviesprijs van € 49,99.

Zoek de moordenaar in preorderbonus Watch Dogs 2

Iedereen die nu Watch Dogs 2 pre-ordert krijgt toegang tot een extra missie: Zodiac Killer. Een moordenaar treitert de politie net zoals de beruchte Zodiac Killer uit de jaren 60. Decodeer zijn berichten en open de jacht op deze copycat.

Marcus Holloway, een jonge hacker van de San Francisco Bay Area, wordt ontdekt door de beruchte hackersgroep Dedsec. Zij zien in hem een geniale hacker, iemand die ze goed kunnen gebruiken. De groep heeft namelijk de geheimen van een machtig technologisch bedrijf ontdekt, dat mensen op grote schaal tracht te manipuleren. Marcus sluit zich aan bij Dedsec om de controle terug in de handen van mensen te krijgen.

Watch Dogs 2 verschijnt op 15 november voor PlayStation 4 en Xbox One en op 29 november voor pc.

Danny niet populair bij de vrouwen

Pech voor Danny. Hij ligt totaal niet lekker bij de vrouwen. Dit beweert namendeskundige Maarten van der Meer althans, aan Editie NL.

Datingsite Pepper heeft voor RTL uitgezocht welke namen het populairst zijn bij het andere geslacht. Vrouwen die Tessa, Lotte of Fleur trekken de meeste mannen aan. Ben je echter een man, dan ben je het beste af als je Roel, Wouter of Arjan heet.

Volgens Van der Meer is naast je foto ook je voornaam van belang bij je profiel. "Dit komt omdat naast een foto de naam vaak de eerste informatie is die je over een persoon krijgt", klinkt het. "Namen die geassocieerd worden met ‘asociaal’ doen het slecht. Over het algemeen zijn dat Engels klinkende namen als Randy, Danny en Rodney."

Oranje stijgt op FIFA-ranglijst

Het Nederlands elftal is vier plaatsen geklommen op de nieuwe wereldranglijst van de FIFA. De formatie van bondscoach Danny Blind staat nu met 901 punten op plek twintig, tussen Ecuador en IJsland in.

Argentinië is met 1621 punten de onbetwiste lijstaanvoerder. Daarachter klom Duitsland naar plek twee met 1465 punten, voor Brazilië dat op 1410 punten staat. België leverde twee plekken in en is nu vierde met 1397 punten. Frankrijk nam de zevende plaats over van Portugal, terwijl Spanje ten koste van Wales weer de top tien binnen kwam. Grootste stijger is Montenegro dat 49 plaatsen klom en nu 56e staat.

Nederland stond eerder dit jaar op een historisch lage 26e plaats, mede doordat het elftal niet deelnam aan het Europees kampioenschap. Sindsdien is de stijgende lijn weer enigszins ingezet, met eerder deze maand een 4-1 zege op Wit-Rusland, maar ook een 0-1 nederlaag tegen Frankrijk.

Mel C wil zich richten op het moederschap

Verklaarde ze eerder nog dat ze niet mee wilde doen met de Spice Girls-reünie omdat ze zich er niet lekker bij voelde, nu zegt Mel C dat ze de keuze maakte omdat ze er wil zijn voor haar zevenjarige dochter.

Aan The Sun vertelt Sporty Spice: "k heb geleerd om vaker 'nee' te zeggen. Ik moest aan mezelf denken en het belangrijkste in mijn leven, moeder zijn voor mijn kleine meisje. Ik moet er voor haar zijn. Het was een moeilijke beslissing, want ik stel niet alleen de meiden teleur, maar ook alle fans die hoopten dat ik erbij zou zijn."

Het voormalig lid van de in de jaren 90 populaire meidengroep stelt dat de Spice Girls vier individuelen zijn, die allemaal een eigen leven en carrières hebben en verschillende dingen willen. "We hebben altijd gezegd dat het goed moet voelen, maar ik voelde me er niet goed bij."

Ruzie
Over haar vermeende ruzie met Spice Girl Mel B zegt ze: "Het ging niet zo goed tussen ons. ik heb nooit iets gezegd om haar boos te maken, dus ik weet niet waarom ze boos was. Maar we hebben bruggen geslagen en zijn weer vrienden. Ze heeft haar excuses aangeboden voor alles wat er twintig jaar geleden is gebeurd."

Spice Girls Geri, Mel B. en Emma gaan volgend jaar via een talentenjacht twee nieuwe Spice Girls zoeken. Daarna komt er een groot concert in Hyde Park.

Mel C wil zich richten op het moederschap
Mel C wil zich richten op het moederschap (Foto: BuzzE)

Apple mogelijk naar Mobile World Congress

Apple maakt begin volgend jaar mogelijk zijn opwachting op het Mobile World Congress in Barcelona. De techreus stond woensdag even op de site genoemd als een van de exposanten, maar werd snel weer verwijderd. Apples deelname aan MWC zou opvallend zijn, want het bedrijf uit Cupertino deed de beurs waar veel merken nieuwe mobiele telefoons presenteren nog nooit aan.

Apple heeft volgens de site Macrumors een stand geboekt in de afdeling App Planet. Macrumors speculeert daarom dat de stand te maken heeft met het promoten van de App Stores van Apple of met het televisieprogramma Planet of the Apps dat het bedrijf maakt.

Tot begin deze eeuw was Apple een trouwe exposant op een aantal grote beurzen. In 2009 was de deelname aan Macworld de laatste keer dat dat gebeurde. Daarna richtte Apple zich vooral op eigen events voor de presentatie van nieuwe producten.

Apple mogelijk naar Mobile World Congress
Apple mogelijk naar Mobile World Congress (Foto: BuzzT)

ECB houdt rente ongewijzigd

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zijn rentetarieven donderdag ongewijzigd gelaten. Ook aan de omvang en minimale looptijd van de opkoop van obligaties door de centrale bank werd niets veranderd.

De lage rente en de opkoop van obligaties zijn middelen van de ECB in de strijd tegen de zwakke economische groei en de lage inflatie in de eurolanden. ECB-president Mario Draghi wees er in zijn toelichting op dat de kans op nieuwe economische tegenvallers groot blijft. De inflatie zal de komende tijd iets gaan stijgen, maar blijft voorlopig ver verwijderd van het nagestreefde peil van net geen 2 procent.

Het tarief waartegen banken geld kunnen lenen bij de ECB blijft op het historisch lage peil van 0 procent. Het tarief voor de deposito's die banken in Frankfurt aanhouden blijft min 0,4 procent. Dat betekent dat het geld kost voor banken om middelen aan te houden bij de centrale bank.

Verlengd
Verder koopt de ECB maandelijks voor 80 miljard euro obligaties op bij financiële instellingen. Dat programma loopt minstens tot en met eind maart volgend jaar, maar kan ook worden verlengd als dat nodig is. Draghi liet echter weten dat daarover donderdag nog niet is gesproken.

Binnen de ECB worden de opties voor mogelijke aanpassingen in het opkoopprogramma wel bestudeerd. In dat verband rezen afgelopen tijd vragen over de wijze en de timing van een eventuele afbouw van de aankopen. Ook daarover is door de centrale bankiers donderdag niet gepraat, zei Draghi. De vraag of dit thema bij de volgende vergadering, in december, op de agenda moet staan werd volgens hem evenmin behandeld.

ECB houdt rente ongewijzigd
ECB houdt rente ongewijzigd (Foto: ANP)

Olifantje Sanuk voor het eerst buiten

De olifantenbaby Sanuk, die afgelopen zondag werd geboren in Artis, is donderdag voor het eerst buiten geweest. Het Aziatische olifantje bleef dicht in de buurt van moeder Thong Tai en schuilde onder haar buik voor de regen. Na enige tijd zijn moeder en kalf weer naar de stal gegaan, aldus een woordvoerster van de Amsterdamse dierentuin.

Het is de bedoeling dat Thong Tai en Sanuk elke dag buiten te zien zullen zijn, tenzij het erg slecht weer is. Dan blijven ze in de stal. Ook daar kan het publiek moeder en dochter bekijken.

Olifantje Sanuk voor het eerst buiten
Olifantje Sanuk voor het eerst buiten (Foto: ANP)

Nieuwe onderhandelingen over CETA met Walen

EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel) heeft nieuwe voorstellen op tafel gelegd die de Waalse premier Paul Magnette over de streep moeten trekken om alsnog het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada, CETA, goed te keuren. De onderhandelingen, die moeten voorkomen dat de Walen CETA torpederen, worden donderdagmiddag hervat.

Malmström is 'optimistisch' over een goede afloop, maar 'een oplossing is er nog niet'. Ze zei dit bij het begin van een bijeenkomst van alle liberale regeringsleiders en EU-commissarissen, voorafgaand aan de reguliere EU-top donderdag en vrijdag in Brussel.

De socialist Magnette weigert de federale regering, die vóór CETA is, het verdrag te laten ondertekenen namens heel België. CETA is volgens de Walen schadelijk voor hun landbouwsector, met name voor varkensproducten. Alle nationale en tien regionale parlementen in de EU moeten instemmen met het verdrag en alleen Wallonië ligt dwars.

Zorgen
De oplossing wordt gezocht in een 'interpretatieve verklaring' die de zorgen bij de Walen wegneemt zonder dat het al vier jaar geleden afgeronde verdrag wordt gewijzigd.

Volgens ingewijden is de positie van Wallonië al geruime tijd bekend bij de Belgische regering, maar heeft zij de Waalse vasthoudendheid onderschat. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, ook een liberaal, suggereerde donderdag dat Wallonië niet begrijpt wat er op het spel staat. "Wij blijven proberen het aan de Walen uit te leggen."

Als CETA niet doorgaat, loopt de EU als handelspartner grote reputatieschade op. De Canadese premier Justin Trudeau dreigt niet naar een speciale EU-Canada-top op 27 oktober in Brussel te komen, als de kwestie niet uit de weg is.

Nieuwe onderhandelingen over CETA met Walen
Nieuwe onderhandelingen over CETA met Walen (Foto: ANP)

Eerste trailer Red Dead Redemption 2 verschenen

Rockstar heeft zojuist de eerste trailer online gezet van Red Dead Redemption 2. Afgelopen dinsdag werd de titel al officieel aangekondigd, met de belofte dat vandaag de trailer online zou gaan. Bekijk de beelden hieronder.

Behalve de beeldschone omgeving zien we in de trailer wederom een zevental cowboys die te paard wegstuiven. In de afbeelding die eerder al op Twitter verscheen waren ook al zeven individuen te zien. Vooralsnog is onduidelijk wat hun rol is en hoe dat zich in gameplay vertaalt. Red Dead Redemption 2 komt uit voor Xbox One en PlayStation 4, en wordt in de herfst van 2017 verwacht.

Palestijnen vangen bot na klacht over SGP'er

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib voelt zich niet aangesproken door een klacht van de Palestijnse regeringspartij PLO over SGP-Kamerlid Kees van der Staaij. Het staat Kamerleden vrij op eigen initatief een Israëlische nederzetting te bezoeken, zoals Van der Staaij tot ongenoegen van de PLO deed, liet ze donderdag weten.

De SGP-fractievoorzitter deed in de herfstvakantie onder meer een Israëlische nederzetting aan op de Westelijke Jordaanoever, in bezet Palestijns gebied. Dat was een doorn in het oog van de PLO, de partij van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. De PLO deed zijn beklag bij Arib, maar die wijst erop dat "het geen commissiebezoek namens de Tweede Kamer" betreft. Kamerleden kunnen volgens haar op eigen initiatief een bezoek brengen aan plekken die zij belangrijk vinden.

"Gelukkig gaan we zelf over onze werkbezoeken en niet de PLO", reageert Van der Staaij. "De PLO denkt over de situatie in het Midden-Oosten duidelijk anders dan wij. De SGP heeft alle begrip voor de veiligheidspolitiek van Israël, en dat verandert niet door een brief van de PLO aan onze Kamervoorzitter en de minister van Buitenlandse Zaken."

Van der Staaij bezocht onder meer Hebron, waar in de Grot van Patriarchen de aartsvaderen zouden liggen begraven. Die plaats mag dan in Palestijns gebied liggen, maar getuigt volgens de SGP-leider "bij uitstek van de historische aanwezigheid van de Joden in dit gebied".

In de protestbrief stelde de PLO onder meer dat Van der Staaij en andere parlementariërs Israëlische kolonisten de schijn van legitimiteit geven door hen met een bezoek te vereren.

Palestijnen vangen bot na klacht over SGP'er
Palestijnen vangen bot na klacht over SGP'er (Foto: ANP)

Spitsmijders A12 worden beloond

Op 31 oktober begint een nieuw project waarbij automobilisten die in de avondspits de A12 tussen de Utrechtse knooppunten Oudenrijn en Lunetten mijden, kunnen sparen voor cadeaus. Dat heeft Goedopweg, een samenwerkingsverband tussen overheden en werkgevers in de regio Utrecht, donderdag gemeld.

Het spitsmijdersproject moet de doorstroming verbeteren, in afwachting van toekomstige aanpassingen op de twee knooppunten. Voor verkeer en vervoer geldt Utrecht als de draaischijf van Nederland. Er staat vaak file.

Alle automobilisten die geregeld in de avondspits op dat traject rijden, kunnen meedoen. Ze krijgen een advies voor alternatieve manieren van reizen en kunnen punten sparen ter waarde van 4 euro per dag. Die kunnen ze na 12 weken, als het project afloopt, inwisselen voor cadeaubonnen of streekproducten.

Spitsmijders A12 worden beloond
Spitsmijders A12 worden beloond (Foto: ANP)

Drietal aangehouden voor antihomoflyer

De politie heeft drie mannen aangehouden voor het verspreiden van een antihomoflyer in Amsterdam-West en Nieuw-West, afgelopen zondag. Het gaat om een Rotterdammer (39) en twee Hagenaars (beiden 29). Ze hebben bekend dat ze de flyer hebben verspreid. Ze wilden daarmee naar eigen zeggen een discussie ontketenen.

De politie was de mannen op het spoor gekomen door camerabeelden. Na verhoor zijn ze naar huis gestuurd.

Het Openbaar Ministerie moet nog bepalen of de inhoud van de flyer strafbaar is. De verhoren van de mannen worden daarbij meegewogen, aldus de politie.

In de folder, die bij mensen in de bus werd gedaan, staat onder meer dat homoseksualiteit verboden is volgens de islam, het jodendom en het christendom. Ook beweren de schrijvers dat 29 procent van de kinderen van homoseksuele ouders worden misbruikt. De flyer leidde tot veel verontwaardiging. Een aantal mensen heeft aangifte gedaan.

Mannen aangehouden voor antihomoflyer
Mannen aangehouden voor antihomoflyer (Foto: ANP)

Nederland schenkt 1 mln. voor ontmijnen Mosul

Nederland trekt een miljoen euro uit voor het ruimen van mijnen in de Iraakse stad Mosul. De stad is nu nog in handen van Islamitische Staat, maar is omsingeld door Iraakse en Koerdische troepen. Zij rekenen op felle tegenstand van IS, en na een eventuele aftocht van de extremisten op talloze valstrikbommen en mijnen.

Veel inwoners van Mosul zijn de Noord-Iraakse stad ontvlucht en door de nu begonnen belegering neemt hun aantal naar verwachting alleen maar toe. Nederland wil voorkomen dat burgers, als ze na de herovering van Mosul naar huis terugkeren, het slachtoffer worden van de door IS achtergelaten explosieven.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken beloofde daarom donderdag tijdens een internationaal topoverleg in Parijs een extra gift. Nederland trok eerder al 10 miljoen euro uit voor mijnruimers elders in Irak.

Nederland schenkt 1 mln. voor ontmijnen Mosul
Nederland schenkt 1 mln. voor ontmijnen Mosul (Foto: ANP)

Nintendo NX gaat officieel verder als Nintendo Switch

Na lang wachten heeft Nintendo eindelijk officieel haar nieuwe console aangekondigd: Nintendo Switch. Alle geruchten lijken hiermee bevestigd te worden.

Nintendo Switch biedt de voordelen van thuis gamen, maar koppelt dit aan portable gamen. Thuis plaats je de console in de Switch-houder, waarmee je het systeem op de tv aansluit. De console schakelt automatisch over naar de handheldstijl als je deze uit de houder verwijderd. Dezelfde games kun je onderweg blijven spelen, een hybride dus. Games die we voorbij hebben zien komen zijn The Legend of Zelda: Breath of the WildMario Kart, een nieuwe Super Mario, Splatoon en ook The Elder Scrolls V: Skyrim Remastered

Games zijn er natuurlijk niet zonder developers. Een lijstje van developers is vrijgegeven, waarin we enkele mooie namen terugzien. Bethesda, Capcom, EA, Square-Enix, Ubisoft, From Software, Epic Games en meer hebben games in de maak voor Nintendo Switch.

De controllers die gebruikt worden tijdens het gamen (Joy-Con-controllers heten ze), kunnen losgekoppeld worden van het scherm. Op deze manier is het mogelijk om ook buiten eenvoudig een multiplayer-sessie te houden. Nintendo belooft eenzelfde level van comfort als de traditionele controller. Daarnaast zien we ook de terugkeer van cartridges. Nintendo belooft nog altijd een release in maart 2017.

Bekijk vooral de beelden zelf, deze kun je hieronder bewonderen. Wanneer Nintendo verdere details vrijgeeft is nog niet bekend.

Developers Nintendo Switch

Overview Nintendo Switch

Nintendo Switch

Bertens stoot door naar halve finale in Luxemburg

Kiki Bertens heeft zich donderdagmiddag overtuigend geplaatst voor de halve finale van het WTA-toernooi van Luxemburg. De Wateringse klopte Denisa Allertová uit Tsjechië in twee sets: 6-0 en 6-4. Het duel was in 54 minuten gespeeld.

Bertens, de nummer drie van de plaatsingslijst in Luxemburg won de eerste acht games op rij. Allertova maakte maar één punt in haar eigen opslagbeurten in de eerste set. De Tsjechische maakte in de tweede set een 2-0 achterstand ongedaan. Daarna ging het gelijk op tot 4-4. Een nieuwe break leverde Bertens een 5-4 voorsprong op, waarna  ze de partij succesvol uitserveerde. 

Bertens speelt voor een plek in de finale tegen de winnares van de partij tussen Monica Niculescu en de als tweede geplaatste Caroline Wozniacki. Bertens haalde in juli voor het laatst de halve finales van een WTA-toernooi. Ze verloor toen de finale van het toernooi in Gstaad van Viktorija Golubic.

Vier elementen van Zelda: Breath of the Wild uitgelicht

Nintendo heeft het er maar druk mee vandaag. Naast de NX-onthulling die vanmiddag plaatsvindt zijn er ook vier nieuwe gameplayvideo's op de Japanse site verschenen van The Legend of Zelda: Breath of the Wild.

We zien hoe Link kan klimmen, zwemmen en rennen in de eerste video. Vechten komt aan bod in de tweede trailer en de derde en vierde video gaan over de beelden bij dag- en nachtcyclus en weersveranderingen. Een uitgebreide hands-on kun je hier lezen, wij kunnen nog steeds niet wachten op de release van de game. 

Maar dat gaat even duren want The Legend of Zelda: Breath of the Wild komt in 2017 uit voor Wii U en NX.

Bewegen


VechtenTijd


Weer


'Leennormen maken huizen niet onbereikbaar'

De aanscherping van de leennormen voor hypotheken heeft koophuizen de afgelopen jaren per saldo niet minder bereikbaar gemaakt. De inkomensnormen werden strenger, maar door de lage rente en de bescheiden groei van inkomens kan er nu méér worden geleend dan voor de crisis, stelde De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag.

De regering heeft de normen voor de maximaal te lenen hypotheeksom aangescherpt, om te voorkomen dat huizenkopers zich te diep in de schulden steken. Bij een constant inkomen en een volkomen stabiele rente zouden die normen ervoor hebben gezorgd dat er nu bijna een vijfde minder kan worden geleend dan in 2008.

Dit is echter niet de realiteit, benadrukt DNB. Inkomens zijn de afgelopen jaren gegroeid, terwijl de hypotheekrente stevig is gedaald. Door die ontwikkelingen, in combinatie met lastenverzwaringen en inflatie, ligt de maximale hypotheeksom nu juist bijna 4 procent hoger.

De maximaal te lenen hypotheeksom wordt bepaald aan de hand van berekeningen van het Nibud. De Nibud-normen gelden sinds 2007 voor alle hypotheken en zijn sinds 2013 verankerd in een Ministeriële Regeling.

'Leennormen maken huizen niet onbereikbaar'
'Leennormen maken huizen niet onbereikbaar' (Foto: ANP)

Achteraf betalen in webwinkel rukt op

Digitaal achteraf betalen bij online winkelen is bezig aan een opmars. Hoewel verreweg de meeste mensen in Nederland afrekenen met iDEAL, betalen steeds meer shoppers met een 'digitale acceptgiro' van AfterPay of Klarna. Dat meldt brancheorganisatie Thuiswinkel.org donderdag op basis van onderzoek door GfK.

Diensten als AfterPay en Klarna sturen na levering van de aankoop een rekening per e-mail. Vooral in onlinekleding- en -schoenenwinkels winnen ze terrein, omdat het klanten in staat stelt alleen te betalen voor kleren die passen en in de smaak vallen en de rest terug te sturen.

Van de ruim 81 miljoen onlineaankopen die Nederlanders in het eerste halfjaar van 2016 deden, zijn er zo'n 45 miljoen afgerekend met iDEAL. Dat is een toename van 21 procent, maar omdat de markt als geheel ook met 21 procent groeide, bleef het marktaandeel van iDEAL gelijk op 56 procent.

Het aantal aankopen met AfterPay steeg met 60 procent naar 2,2 miljoen. Daarmee verovert die dienst een marktaandeel van 3 procent. Het aandeel van traditionele acceptgiro's daalde van 4 naar 3 procent. De rest van de betalingen gaat onder meer met creditcards en PayPal.

Achteraf betalen in webwinkel rukt op
Achteraf betalen in webwinkel rukt op (Foto: BuzzT)

Starbucks zet vol in op duurdere koffie

Starbucks wil wereldwijd duizend luxe koffiezaken openen. De eerste vestiging van Starbucks Reserve Roastery werd in 2014 al geopend in Seattle, maar de grootste keten van koffieshops ontvouwde donderdag pas plannen om het luxe koffiesegment wereldwijd te veroveren met het concept.

De chiquere zaken gebruiken onder meer duurdere koffiebonen en verkopen luxere broodjes. Ook is de aankleding anders. Starbucks wil met Reserve de concurrentie aangaan met lokale en regionale koffieketens, die al op klanten met een grotere portemonnee mikken.

De volgende steden die een Reserve krijgen zijn Shanghai in 2017 en New York en Tokio in 2018. De volledige uitrol van het concept gaat jaren duren.

Starbucks gebruikt de term Reserve al sinds 2004, toen nog om een koffiesoort van slechts één soort bonen aan te duiden. Dat mondde in 2010 uit in het merk Reserve voor een breder exclusief productaanbod en vier jaar later in de eerste Reserve-zaak in Starbucks-thuisstad Seattle.

Starbucks zet vol in op duurdere koffie
Starbucks zet vol in op duurdere koffie (Foto: ANP)

Beleggers wachten op rentebesluit ECB

De Europese beurzen kwamen donderdagochtend nauwelijks in beweging. Beleggers blijven in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) en de toelichting daarop, later op de dag. Verder opende een keur aan bedrijven de boeken.

De AEX-index stond aan het eind van de ochtendhandel 0,1 procent hoger op 455,12 punten. De MidKap stond vlak op 670,05 punten. De graadmeter in Londen zakte 0,1 procent, Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,2 procent.

Op Beursplein 5 wisten Philips Lighting en Sligro de aandacht op zich gericht. Beiden behoorden tot de grootste verliezers bij de middelgrote fondsen, na de publicatie van handelsberichten.

Sligro
Lighting, het voormalig verlichtingsonderdeel van Philips, zakte 4,8 procent. Het bedrijf denkt dat de terugkeer naar een positieve vergelijkbare omzetgroei langer zal duren dan verwacht, door slechtere marktomstandigheden in enkele Europese landen, het Midden-Oosten en Turkije.

Groothandels- en supermarktbedrijf Sligro speelde 2,9 procent kwijt. De onderneming verwacht dat de winst dit jaar lager zal uitkomen dan de recordwinst een jaar eerder.

MidKap
Air France-KLM was lijstaanvoerder in de MidKap en steeg ruim 5 procent. Concurrent Lufthansa verhoogde woensdagavond zijn prognose voor heel het jaar en schoot daarop in Frankfurt bijna 8 procent omhoog. Ook andere luchtvaartbedrijven stonden duidelijk in de plus, zoals Ryanair, easyJet en International Airlines Group.

In de AEX stond Aegon bovenaan, met een plus van 1 procent. ING volgde met een koerswinst van 0,8 procent. Gemalto en Aalberts zakten bij de hoofdfondsen het hardst, met respectievelijk 1,2 procent en 0,9 procent.

Euro
Verder opende onder meer voedingsmiddelenconcern Nestlé (min 0,9 procent) de boeken. De onderneming verlaagde zijn doelstelling voor de autonome omzetgroei. Farmaceut Roche profiteerde in het derde kwartaal van goede verkopen van zijn twee belangrijkste producten tegen borstkanker. Het aandeel daalde desondanks 0,2 procent.

Beursuitbater LSE steeg 0,7 procent na zijn cijferpresentatie. Distillateur Pernod Ricard won in Parijs 1,8 procent en Tele2 steeg in Stockholm ruim 5 procent. Laatstgenoemde schreef dieprode cijfers in het derde kwartaal door een flinke afschrijving, maar overtrof wel de verwachtingen van marktkenners.

De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,1 procent naar 51,02 dollar per vat. Brentolie werd 1 procent goedkoper bij 52,12 dollar per vat. De euro was 1,0970 dollar waard, tegen 1,0962 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

Beleggers wachten op rentebesluit ECB
Beleggers wachten op rentebesluit ECB (Foto: ANP)

China en Filipijnen vallen elkaar in de armen

De Verenigde Staten hebben voor president Duterte van de Filipijnen helemaal afgedaan als beste vriend. De nieuwe kameraad heet China. Tijdens een bezoek aan China heeft zowel Duterte als zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping te kennen gegeven dat zelfs de onenigheid over de Zuid-Chinese Zee de goede voornemens niet kan verstoren.

Rodrigo Duterte arriveerde in Beijing met in zijn kielzog zo'n tweehonderd Filipijnse zakenlieden. Nieuwe contracten in China maken het makkelijker de oude met Amerikaanse concerns te verscheuren. President Xi gaf blijk van enorme tevredenheid. De Filipijnen en China zijn broeders, riep hij uit. De wortels van de twee naties zijn met elkaar verbonden, verklaarde Duterte.

Het betwisten van de heerschappij van de Zuid-Chinese Zee beschouwen de landen nu formeel als niet meer dan een onderdeel van de belangen die zij delen. Het Permanente Hof van Arbitrage stelde nota bene onlangs de Filipijnen in het gelijk in een geschil over het opbrengen van Chinese vissersschepen door de marine in zijn deel van de zee. Dat lijkt plots vergeten.

De twee Aziatische landen maken plannen voor de hervatting van de export door de Filipijnen van landbouwproducten naar China. Op zijn beurt financiert Beijing grote infrastructurele werken in de armlastige Filipijnen. De bilaterale samenwerking wordt snel opgevoerd. Over de oude bondgenoot Verenigde Staten zei Duterte: "Ik ga niet meer naar Amerika, daar worden we alleen maar beledigd."

China en Filipijnen vallen elkaar in de armen
China en Filipijnen vallen elkaar in de armen (Foto: ANP)

Zangeres Mieke Telkamp (82) overleden

Zangeres Mieke Telkamp is in de nacht van woensdag op donderdag in haar woonplaats Zeist overleden. Ze was met name bekend van haar hit Waarheen Waarvoor, een lied dat nog steeds veel wordt gedraaid op uitvaarten. Telkamp was 82 jaar.

Mieke heeft in de periode tussen 1953 en 1967 veel hits op haar naam gehad. Ook had ze in Duitsland veel succes met bijvoorbeeld de grote hit Prego, Prego gondoliere. Nadat ze zich eind jaren 60 op doktersadvies had teruggetrokken uit de showbusiness besloot ze begin jaren 70 om toch weer te gaan zingen, wat ze wel beperkte tot plaatopnamen en TV- en radio-optredens. In 1978 werd ze als eerste persoon uit de showbusiness benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Op 10 maart 2011 nam ze bij omroep Max definitief afscheid van het grote publiek en leefde sindsdien teruggetrokken in Zeist.

De familie heeft Anneke Grönloh Producties gevraagd om het nieuws van het overlijden bekend te maken. Met zangeres Anneke Grönloh was Mieke Telkamp goed bevriend. De familie zal geen nadere informatie geven over de doodsoorzaak. Het afscheid vindt plaats in besloten kring.

Zangeres Mieke Telkamp (82) overleden
Zangeres Mieke Telkamp (82) overleden (Foto: ANP)

Pon schikt voor miljoenen

Volkswagenimporteur Pon heeft een schikking getroffen met het Openbaar Ministerie (OM) in verband met een oude corruptieaffaire rond de inkoop van voertuigen door politie en Defensie. De autohandelaar moet 12 miljoen euro betalen om verdere strafvervolging af te kopen.

Acht medewerkers van Pon hebben tussen 2001 en 2011 jarenlang politie- en Defensiepersoneel omgekocht. Het ging om ambtenaren die betrokken waren bij het wagenparkbeheer of de aanbesteding van dienstauto's. Zij kregen allerlei giften die niet door de beugel konden, bijvoorbeeld korting op winterbanden, goedkopere leasecontracten en onderhoud van hun wagen. Er was zelfs een ambtenaar die geheel verzorgde, meerdaagse cruises over de Middellandse Zee kreeg aangeboden.

De huidige directie van Pon heeft afstand genomen van de aan het licht gekomen praktijken.

Pon schikt voor miljoenen
Pon schikt voor miljoenen (Foto: ANP)

'Vrouw krijgt van Bol.com per ongeluk een paarse dildo op haar verjaardag cadeau'

Een cadeau voor je vriendin bestellen en het op haar verjaardag laten bezorgen is voor Joëlle niet zo goed uitgepakt. Welk product heb jij per vergissing gekregen? Laat het ons weten in de comments!

Update 12:28 uur
Whoops, wat blijkt nou: Joëlle is in de zeik genomen door haar vriendin. Heeft ze dus tóch die mok ontvangen in plaats van de dildo. Of misschien was het wel een hint voor haar volgende verjaardag..

Win Foundation Packs voor Chronicle: RuneScape Legends

Jagex’s online strategy card game Chronicle: RuneScape Legends wordt vandaag uitgebreid met ‘The Trials of Radimus’, een gratis nieuwe singleplayer campaign. Met deze update is er eindelijk Mac-ondersteuning.

Spelers zullen in opdracht van Radimus Erkle, de Grand Vizier van de Legends’ Guild, op avontuur gaan om het recht te winnen om Erkle aan hun deck toe te voegen. De lancering van Trials of Radimus komt met nieuwe dynamische omgevingen en een friends- chatsysteem. De laatste update voegt naast de campaign-modus ook nieuwe spelers toe, want het spel maakt haar debuut op Mac. Bovendien zijn er drie nieuw gebieden uit de Karamja-regionen uit Gielinor, de wereld van RuneScape, toegevoegd: Shilo Village, Karamja Volcano en Musa Point.

"We waren al een tijd van plan om spelers een solo campaign mode te geven, dus we kijken er erg naar uit om te zien hoe ze het doen in de Trials", zegt James Sweatman, lead designer van Chronicle: RuneScape Legends. "De toevoeging van Mac support is iets waar sinds de lancering deze zomer al veel naar gevraagd wordt, dus het is geweldig om Chronicle voor meer spelers te openen. We hebben hard gewerkt om ervoor te zorgen dat Chronicle: RuneScape Legends het complete CCG-pakket is."

Chronicle: RuneScape Legends is beschikbaar voor PC en Mac via Steam en via de officiële website. Wil je kans maken op een van de twintig Foundation Packs, dan is er nu een prijsvraag op FOK! We mogen daarom twintig Foundation Packs weggeven voor de mensen die zo'n start wel zien zitten. Wat moet je daarvoor doen? Antwoord geven op de volgende vraag! Welke Legend kwam als zesde speelbare personage bij in patch 1.4.0 van Chronicle: Runescape Legends? Voer je antwoord via de prijsvraagpagina in. Meedoen kan tot en met 21 oktober. Winnaars krijgen bericht per pm en e-mail.

Brad Pitt ziet zoon Maddox weer

Brad Pitt heeft voor het eerst in een maand zijn 15-jarige zoon Maddox weer gezien.

Bronnen uit Angelina's kring verklapten aan TMZ dat de acteur woensdagmiddag in het bijzijn van een therapeut zijn oudste zoon weer heeft ontmoet. Dit was voor het eerst sinds hun confrontatie in een privévliegtuig, waarbij Brad naar verluidt Maddox zou hebben mishandeld.

De ontmoeting tussen vader en zoon stond al eerder gepland, maar werd door de therapeut uitgesteld omdat 'de timing niet goed was'. Brad heeft zijn overige vijf kinderen al wel gezien sinds het vliegtuigincident, maar Maddox zou zijn vader niet hebben willen zien.

Toen Angelina een maand geleden een scheiding aanvroeg, heeft zij met Brad een tijdelijke overeenkomst gesloten, waarin staat dat de kinderen bij haar blijven en Brad hen mag bezoeken. Volgens ingewijden wil Angelina namelijk graag dat hun gezin blijft functioneren met een betrokken vader en moeder.

Brad Pitt ziet zoon Maddox weer
Brad Pitt ziet zoon Maddox weer (Foto: BuzzE)

Intel komt mogelijk onder EU-boete uit

Chipfabrikant Intel hoeft een Europese boete van ruim een miljard euro mogelijk niet te betalen. De advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie stelde donderdag dat de zaak moet worden terugverwezen naar een lagere rechter. Het zwaarwegende advies wordt in veel gevallen overgenomen door het hof.

Intel maakte volgens de Europese Commissie tussen 2002 en 2007 misbruik van zijn machtspositie op de markt voor computerprocessors. Door kortingen te geven aan computerfabrikanten zou Intel geprobeerd hebben zijn grootste concurrent AMD uit de markt te drukken. De boete van 1,06 miljard euro die Intel kreeg was destijds een record.

Volgens de advocaat-generaal waren de exclusiviteitskortingen, waarbij klanten aangaven geen zaken te doen met AMD, niet per se verboden. Ook is niet aannemelijk gemaakt dat die kortingen schadelijk waren voor de concurrentie. Het hof laat binnen zes maanden weten of het meegaat met het advies van de advocaat-generaal.

Intel komt mogelijk onder EU-boete uit
Intel komt mogelijk onder EU-boete uit (Foto: BuzzT)

FuRyu kondigt The Alliance Alive aan

The Alliance Alive is de volgende 3DS-RPG van FuRyu. De ontwikkelaar was eerder verantwoordelijk voor Legend of Legacy, een juweeltje dat eerder dit jaar in Europa uitkwam. The Alliance Alive komt al begin volgend jaar uit in Japan. Een Westerse release is nog niet aangekondigd.

The Alliance Alive focust zicht net als Legend of Legacy vooral op verkenning en het bevat ook een vrij traditionele turn-based RPG-systeem. Bekijk de eerste trailer hieronder.

'Radiohead headliner op Glastonbury'

Radiohead speelt naar verluidt als headliner op Glastonbury volgend jaar. Fans trekken die conclusie omdat het logo van de band woensdag als 'graancirkel' is verschenen op het grasveld van het Britse festival, aldus de BBC.

Zowel Radiohead als de organisatie van het festival heeft nog geen commentaar gegeven. De Britse band stond twee keer eerder als hoofdact op Glastonbury en gitarist Ed O'Brien zei onlangs dat hij graag nog eens op het podium staat. "Het zou magisch zijn om gevraagd te worden om op Glastonbury te spelen. Het is ons spirituele thuis en de moeder aller festivals."

Als Radiohead inderdaad op Glastonbury staat wordt dat het eerste Britse festival van de band sinds 2011. De geruchten gaan dat ook Daft Punk, Stone Roses en Lady Gaga in 2017 op Glastonbury hun opwachting maken.

'Radiohead headliner op Glastonbury'
'Radiohead headliner op Glastonbury' (Foto: BuzzE)

Shin Megami Tensei IV: Apocalypse en 7th Dragon III komen in december naar Europa

Shin Megami Tensei IV: Apocalypse en 7th Dragon III Code: VFD komen op 2 december uit in Europa. Deze twee 3DS-RPG's zijn de eerste games die dankzij de nieuwe samenwerking tussen Deep Silver en Atlus in Europa worden uitgegeven. Beide games krijgen een fysieke release inclusief artbook.

Shin Megami Tensei IV: Apocalypse is een sequel om Shin Megami Tensei IV, dat twee jaar geleden uitkwam. 7th Dragon is in het Westen een stuk minder bekend. Dit is het eerste deel dat buiten Japan uitkomt. Bekijk trailers van beide games hieronder.

Merwedebrug eindelijk ťťn kant filevrij

Bij de Merwedebrug op de A27 was het donderdagochtend in de spits goed te merken dat in de richting Utrecht weer beide rijstroken open zijn. De ANWB heeft die kant op geen files bespeurd. Wel in de andere rijrichting, naar het zuiden. Daar blijft voorlopig een van de twee rijstroken beschikbaar.

Rijkswaterstaat was donderdagochtend in alle vroegte begonnen met ombouwen om de rijstroken weer open te stellen.

Sinds vorige week dinsdag is de Merwedebrug bij Gorinchem voor vrachtverkeer en bussen in beide richtingen gesloten omdat er haarscheurtjes in de draagconstructie zijn ontdekt. De afgelopen dagen was voor het andere verkeer in beide richtingen slechts een rijbaan open, omdat de andere strook werd gebruikt voor controle op vrachtverkeer. Daardoor ontstonden geregeld lange files.

Zaterdag begint het eerste werk aan de brug om de haarscheurtjes aan te pakken. Rijkswaterstaat zet daar vaart achter, zodat zwaar verkeer snel weer in beide richtingen over de brug kan en de files verleden tijd zijn.

Merwedebrug eindelijk één kant filevrij
Merwedebrug eindelijk één kant filevrij (Foto: ANP)

Cocu: "Dat was Champions League-onwaardig"

Phillip Cocu baalde flink hoe PSV woensdagavond in de Champions League verdedigde tegen Bayern München. De formatie uit Eindhoven ging in Zuid-Duitsland met 4-1 onderuit. Hij realiseert zich dat ze voor de derde plek in de groep moeten gaan.

De trainer zag Bayern via een hoekschop, via Arjen Robben en Thomas Müller, op voorsprong komen. "Dat was Champions League-onwaardig", vertelde Cocu tegen Veronica. "We hebben het er in de bespreking nog over gehad dat ze spelhervattingen vaak snel nemen."

Cocu gaf zijn ploeg halverwege, bij een stand van 2-1 een opdracht mee, maar daar hielden zijn spelers van PSV zich niet aan. "Ik heb mijn spelers in de rust een compliment gemaakt voor de mentale weerbaarheid die ze hebben getoond. Dan spreken we af dat we compact blijven spelen en geen druk gaan zetten. Wat ik dan niet snap is dat we toch druk gaan zetten."

"Je moet tegen een ploeg met zulke kwaliteiten niet hoog druk gaan zetten, dat vinden ze alleen maar lekker. En dan wordt het nog 4-1 en lijd je een grote nederlaag. Bij 2-1 heb je in de return eventueel nog kans met het oog op het onderlinge resultaat. Nu lijken we voor de derde plek in de groep te moeten gaan."

Europese landing op Mars geslaagd

Europa is erin geslaagd een laboratorium neer te zetten op de planeet Mars. De Schiaparelli landde woensdag op het oppervlak van de rode planeet.

De vluchtleiding in het Duitse Darmstadt kreeg pas na lang wachten het verlossende signaal dat alles goed was verlopen. De lander moest na aankomst een teken naar de aarde sturen, maar dat lukte niet helemaal volgens de verwachting. De werking van het hitteschild was voorbeeldig, maar die van de remmende parachute niet. De vluchtleiding bestudeert de signalen daarvan nog, zo deelde de Europese luchtvaartorganisatie ESA donderdag mee.

ESA is bijzonder tevreden. Echter, of de lander geheel ongeschonden het Marsoppervlak heeft bereikt, is nog niet helemaal duidelijk. De vluchtleiding hoopt daar door analyse van de data achter te komen.

Beagle 2
De Schiaparelli is samen met de satelliet Trace Gas Orbiter (TGO) naar Mars gevlogen. Die satelliet kwam woensdag wel zonder enig probleem in een baan rond Mars. De sonde moet gaan zoeken naar gassen in de dampkring. Wetenschappers zijn vooral geïnteresseerd in methaan, een gas dat zou kunnen wijzen op minieme vormen van leven op Mars.

Het is de tweede Europese Marslanding. De eerste poging, van de Beagle 2 in december 2003, mislukte. De verkenner heeft na aankomst nooit iets van zich laten horen. Pas elf jaar later werd hij teruggevonden. Toen bleek dat de zonnepanelen niet waren opengegaan. Daardoor bleef de antenne verborgen en konden de lander en de aarde niet met elkaar communiceren.

Europese landing op Mars geslaagd
Europese landing op Mars geslaagd (Foto: BuzzT)

'Het gaat slecht met Kim Kardashian'

Het gaat nog steeds niet goed met Kim Kardashian. Dat stelt haar zus Kourtney in een interview met Today Extra.

"Het gaat niet goed met haar. Ik denk dat we er allemaal nog steeds ondersteboven van zijn", vertelt Kourtney in het tv-programma. "Maar Kim heeft een grote familie die haar steunt. Na alle traumatische gebeurtenissen die we hebben meegemaakt is dat het enige dat telt. Ik heb ook even de tijd moeten nemen om alles te verwerken, ook ik ben nog steeds erg van slag."

Kim werd begin oktober overvallen in een appartement in Parijs en beroofd van haar juwelen. Sindsdien heeft de realityster zich opgesloten in haar huis, dat ze alleen verlaat voor belangrijke afspraken en om met haar kinderen bij haar moeder Kris langs te gaan, zo weet People. Waar ze voor de overval haar privéleven volop op sociale media zette, leidt Kim volgens een insider nu een teruggetrokken leven, ver weg van alle camera's.

Kourtney Kardashian: het gaat slecht met Kim
Kourtney Kardashian: het gaat slecht met Kim (Foto: BuzzE)

Voortijdige uitval mbo gehalveerd

De schooluitval uit het mbo is de laatste tien jaar teruggelopen van 10,8 procent naar 5,4 procent. Dat becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens een woordvoerster hebben de inspanningen van de overheid en van scholen zelf dus duidelijk resultaat gehad.

In Friesland verlaten de minste leerlingen het mbo te vroeg: 3,4 procent. Ook in Drenthe en Overijssel verlaten relatief weining mbo'ers hun school. In Noord- en Zuid-Holland is de uitval met meer dan 6 procent gemiddeld het hoogst. In de grote steden en hun omgeving daar ligt het percentage zelfs nog iets hoger.

Jongens met een niet-westerse achtergrond stoppen het vaakst zonder dat ze een startkwalificatie (ten minste een diploma op mbo-niveau 2 of een havo- of vwo-diploma) hebben, constateerde het CBS.

In schooljaar 2014/2015 volgden bijna 389.000 jongeren tot 23 jaar een mbo-opleiding. Een jaar later waren er ruim 21.000 zonder startkwalificatie vertrokken.

Voortijdige uitval mbo gehalveerd
Voortijdige uitval mbo gehalveerd (Foto: ANP)

Mitsubishi bevestigt aanstelling topman Ghosn

Mitsubishi stelt Carlos Ghosn aan als nieuwe topman. Dat bevestigde de autobouwer donderdag. Ghosn is ook al de hoogste baas van Renault en Nissan en zal dus leidinggeven aan drie autofabrikanten tegelijk.

Nissan heeft sinds eerder dit jaar een belang van 34 procent in concurrent Mitsubishi. Die Japanse autobouwer zit in zwaar weer, nadat het toegaf jarenlang fouten te hebben gemaakt bij het testen van het benzineverbruik van verschillende modellen. Mitsubishi stelde woensdag nog zijn prognose fors naar beneden bij. Er wordt nu uitgegaan van een nettoverlies van 240 miljard yen, omgerekend meer dan 2 miljard euro.

De Braziliaan Ghosn werkte eerst voor Renault en belandde zo'n anderhalf decennium geleden als topman bij Nissan, nadat Renault een controlerend belang had genomen in dat bedrijf. In 2005 werd Ghosn, die in de autowereld bekendstaat als 'Le Cost Killer' vervolgens benoemd als topman van Renault zelf, met behoud van zijn positie bij Nissan.

Mitsubishi bevestigt aanstelling topman Ghosn
Mitsubishi bevestigt aanstelling topman Ghosn (Foto: ANP)

NHL 17

De NHL is afgelopen week weer begonnen, en hoewel de kans groot is dat mijn Colorado Avalanche geen kampioen gaat worden dit jaar - zeker wanneer ze deel uitmaken van dezelfde divisie als de sterke Nashville Predators en St. Louis Blues - kan ik altijd nog de virtuele versie van de Avs kronen tot Stanley Cup-winnaars in NHL 17NHL 17 is al nummertje 26 in de reeks, en voegt deze game wat toe ten opzichte van zijn voorganger?

Vierde gratis DOOM-update introduceert Arcade Mode

Id Software komt opnieuw met een gratis update voor DOOM. De vierde content-update brengt een Arcade Mode naar de game, alsmede klassieke SnapMap-modules om in oude stijl zelf Doom-levels te ontwerpen. Ook de multiplayer wordt van extra's voorzien, zoals een nieuwe Possession Mode en een nieuwe FFA-modus genaamd Blood Rush.

De Arcade Mode stelt de speler in staat om de campaign door te lopen met alle wapens, upgrades en runes vrijgespeeld. Het is een speed run-achtige score attack, met score multipliers en leaderboards. In de map editor van DOOM, SnapMap, kunnen mensen vanaf de nieuwe update ook aan de slag met modules uit de oudere Doom-games. Tenslotte is de nieuwe Blood Rush-modus een FFA-variant waarin je respawn wordt beïnvloed door je Blood Rush-meter. De gratis update verschijnt op 27 oktober voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Ariana Grande komt naar Ziggo Dome

Jaaaa! Ariana Grande heeft eindelijk de tourdata bekend gemaakt van haar nieuwe tour, Dangerous Woman Tour. Zondag 14 mei 2017 zal de heldin in de Ziggo Dome staan. Wanneer de kaartverkoop start, is nog niet bekend.

Fans (waaronder uw redacteur Fylax) wachtten al weken op de aankondiging van de tour in Europa. Via social media liet de zangeres weten op welke plaatsen in Europa ze haar prachtige stem zal laten horen. Haar nieuwe tour staat in teken van haar nieuwste album, Dangerous Woman, met onder andere de nummers Into You en Side to Side.

Een klein probleempje voor sommige fans: 14 mei ligt in de eindexamenperiode, wat betekent dat de fans die examen doen een dag minder kunnen leren. Niet dat het hen wat uitmaakt, Ariana gaat namelijk boven alles voor de fans.

'Clinton wint debat'

Kijkers van het derde presidentiële debat in de Verenigde Staten hebben Hillary Clinton als winnaar aangewezen. Dat meldt CNN op basis van een snelle peiling onder kijkers. Ook na de vorige twee debatten kwam Clinton in vergelijkbare peilingen als winnaar uit de bus.

CNN benadrukte dat de groep kijkers wiens mening werd gepeild iets meer Democraten bevat dan bij een gebruikelijke opiniepeiling. De marge voor Clinton was dit keer kleiner: 52 procent koos voor haar, 39 procent vond dat Trump het beste uit de verf kwam. Bij het tweede debat scoorde Clinton nog 57 procent, en na het eerste debat zelfs 62 procent.

CNN vroeg kijkers ook welke van de twee kandidaten het meest geschikt is om president te worden. Bij deze vraag scoorde Clinton ook beter met 59 procent van de stemmen, tegenover 35 procent voor Trump.

CNN: kiezers zien Clinton als winnaar debat
'Clinton wint debat' (Foto: ANP)

Martin Garrix verbluft door uitverkiezing

Martin Garrix kan het nog niet helemaal geloven dat hij dit jaar is verkozen tot beste dj van de wereld. "Het is bizar", zegt de Nederlander in een eerste reactie.

"Ik vind het heel erg gestoord. Ik sta bovenaan een lijst met mijn grootste idolen", aldus Martin, wiens echte naam Martijn Garritsen is. "Ik ben begonnen met muziek maken en draaien vanwege Tiësto. Dus het feit dat ik boven hem sta, zal nooit kloppen in mijn hoofd."

Martin vindt het vooral bijzonder omdat hij net als elk jaar totaal geen campagne heeft gedaan. "Ik ben super dankbaar voor de support en alle stemmen van de fans en ik kan niet wachten tot ik kan laten zien wat ik voor komend jaar in petto heb."

Doel
De nummer 1-positie in de DJ Mag Top 100 is nooit een doel op zich geweest voor Martin. "Voor mij is het doel om mensen blij te maken en dat te kunnen blijven doen."

De twintigjarige Martin is de jongste lijstaanvoerder ooit van de prestigieuze dj-lijst. Hij lost Hardwell af die in 2013 op 25-jarige leeftijd bovenaan kwam.

Martin Garrix verbluft door uitverkiezing
Martin Garrix verbluft door uitverkiezing (Foto: BuzzE)

'Huygens Nederlands grootste wetenschapper'

Christaan Huygens is volgens vooraanstaande Nederlandse toponderzoekers de grootste Nederlandse wetenschapper ooit. Dat blijkt uit een peiling van tijdschrift Quest.

De onderzoekers roemen de natuurkundige, astronoom en uitvinder Huygens als 'een van de vaders van de moderne fysica en wiskunde, bijna gelijk aan Isaac Newton'. Microbioloog Antoni van Leeuwenhoek werd als tweede gekozen en natuurkundige Hendrik Lorentz als derde. In totaal waren vijftien wetenschappers genomineerd. De enige nog levende wetenschapper op de lijst was primatoloog Frans de Waal.

De toponderzoekers kozen voor Huygens (1629-1695) omdat hij uiteenlopende wetenschappelijke doorbraken op zijn naam heeft staan, zoals zijn theorie dat licht uit golven bestaat. Als astronoom ontdekte hij onder meer de ringen van Saturnus. Verder vond hij het slingeruurwerk uit en stond hij aan de wieg van verschillende wiskundige methoden.

Aan de peiling van Quote deden 23 wetenschappers mee die ooit zijn beloond met de NWO-Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding van Nederland.

'Huygens Nederlands grootste wetenschapper'
'Huygens Nederlands grootste wetenschapper' (Foto: ANP)

'Nieuwe liefde voor Jennifer Lawrence'

Jennifer Lawrence is aan het daten met de regisseur van haar nieuwe film, Darren Aronofsky. Dat bevestigt een anonieme vriend van de actrice aan People.

Darren (47) en Jennifer (26) werkten deze zomer samen aan het nieuwe, nog naamloze filmproject van de regisseur. "Ze trekken veel met elkaar op en zijn losjes aan het daten", aldus de insider.

Lawrence had jarenlang een relatie met X-Men-collega Nicholas Hoult. Vorig jaar werd ze vaak gespot met Coldplay-zanger Chris Martin. Darren heeft een tienjarige zoon met ex Rachel Weisz, die tegenwoordig getrouwd is met Daniel Craig.

'Nieuwe liefde voor Jennifer Lawrence'
'Nieuwe liefde voor Jennifer Lawrence' (Foto: BuzzE)

Werkloosheid blijft dalen

De werkloosheid in Nederland is in september verder gedaald, naar 5,7 procent van de beroepsbevolking. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

De werkloosheid loopt nu al sinds april elke maand een beetje terug. In augustus bedroeg het cijfer nog 5,8 procent. Het aantal mensen dat werkloos thuiszat kwam in september uit op 510.000. Dat is het laagste aantal in vier jaar.

De verbetering in de werkloosheidcijfers komt vooral doordat steeds minder werkenden hun baan kwijtraken. Het aantal werklozen dat een baan vindt blijft onverminderd hoog. Wel maken de laatste tijd weer relatief veel 45-plussers hun comeback op de arbeidsmarkt. Ook zijn er meer vrouwen aan de slag gegaan en in de bouw zijn er veel banen bijgekomen.

Ten opzichte van een jaar geleden telt Nederland nu bijna 100.000 werklozen minder. Het zijn er nog wel zo'n 200.000 meer dan in augustus 2008, vlak voor het begin van de crisis. Ook de jeugdwerkloosheid is in september gedaald, naar 149.000. Deze bevindt zich nu al op het laagste punt in vijf jaar.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken reageert verheugd. "De werkloosheid neemt nu in een hoog tempo af", benadrukte hij. "Maar we zijn er nog niet. We willen dat er nog veel meer mensen aan de slag komen. Daar wil ik alles aan doen."

Werkloosheid blijft dalen
Werkloosheid blijft dalen (Foto: ANP)

Lady Gaga: beroemdheid is vergif

Haar sterrenstatus zit Lady Gaga vaak behoorlijk in de weg. Ze noemt het "vergif voor het creatieve proces".

De zangeres deed de uitspraak in de radioshow van Howard Stern. "Beroemdheid vervreemdt je van de gewone wereld, en ik heb menselijk contact nodig om te kunnen schrijven." De Born This Way-ster heeft wel geprobeerd met mensen te blijven praten, maar dat had niet echt het gewenste resultaat. "Als ik naar een bar ga of naar een supermarkt en ik spreek iemand aan, dan gaan ze altijd gillen of ze willen op de foto. Zo hoor ik nooit iets over hun leven."

Gaga vraagt zich weleens af haar leven ooit weer normaal wordt. "Het is heel eng, want soms denk je echt: zal ik ooit weer met iemand in gesprek raken die me echt als een persoon ziet?"

Lady Gaga: beroemdheid is vergif
Lady Gaga: beroemdheid is vergif (Foto: BuzzE)

Sitebeheerder mag IP-adres bewaren

Websites mogen dynamische IP-adressen van bezoekers bewaren om een cyberaanval te voorkomen en om de daders te vervolgen. De hoogste rechtbank in de Europese Unie heeft dat woensdag bepaald.

Activist Patrick Breyer van de Piratenpartij was naar de rechter gestapt, omdat de Duitse regering zijn dynamische IP-adres bewaarde als hij overheidssites bezocht. Hij vond dat hij het recht had anoniem te surfen. De Duitse rechter vroeg het Europees Hof van Justitie om advies. De Europese rechters oordeelden woensdag dat het voorkomen van cybercrime een gegronde reden is om gegevens te bewaren, ook als de gebruiker geen toestemming heeft gegeven.

Breyer reageerde teleurgesteld. "Daarmee kunnen beheerders elke stap van ons volgen en informatie over onze voorkeuren en interesses verzamelen en doorgeven aan anderen", zei hij.

Sitebeheerder mag IP-adres bewaren
Sitebeheerder mag IP-adres bewaren (Foto: BuzzT)

Gevechtspauze SyriŽ mogelijk verlengd

De gesprekken over Syrië woensdagavond in Berlijn hebben geen grote doorbraak opgeleverd. Mogelijk wordt de gevechtspauze in Syrië donderdag verlengd. De Russische president Vladimir Poetin zei dat na onderhandelingen met zijn collega's Angela Merkel en François Hollande.

De Duitse bondskanselier Merkel benadrukte dat in de langdurende vergadering harde woorden zijn gevallen richting Poetin. "De bombardementen in Syrië zijn onmenselijk en wreed. Rusland is daar ook verantwoordelijk voor", stelde Merkel. Ze gelooft niet dat Russische troepen terroristen kunnen onderscheiden van "vriendelijke mensen", het argument dat Poetin gebruikte voor de luchtaanvallen in Aleppo.

De Franse president Hollande sloot zich daarbij aan: "Wat er gebeurt in Aleppo zijn oorlogsmisdaden." Hij stelde een langdurige wapenstilstand voor. "De bevolking kan niet doorgaan met het leven in deze ondraaglijke omstandigheden. Enkele uren pauze stelt niks voor."

Het Syrische leger houdt donderdag van 8.00 uur tot 19.00 uur een 'humanitaire pauze', een staakt-het-vuren van luchtaanvallen om humanitaire hulp mogelijk te maken. Duitsland en Frankrijk voerden de druk op om die te verlengen tot een langdurige wapenstilstand.

"Ik heb voorgesteld om een nieuwe constitutie voor Syrië versneld op te stellen om toekomstige verkiezingen mogelijk te maken", sprak Poetin. De Russische leider staat niet onwelwillend tegenover het verlengen van de 'humanitaire pauze'. Hij zei dat Rusland klaar is om de pauze van luchtaanvallen in Aleppo te verlengen.

Gevechtspauze Syrië mogelijk verlengd
Gevechtspauze Syrië mogelijk verlengd (Foto: ANP)

Fietsverzameling Robin Williams naar veiling

De complete fietscollectie van wielerfanaat Robin Williams wordt binnenkort geveild.

De kinderen van de in 2014 overleden komiek doneerden zijn 87 fietsen. De opbrengst van de veiling gaat naar twee goede doelen; een instelling voor sporters met een lichamelijke handicap en de Christopher & Dana Reeves Foundation, die zich inzet voor mensen met een dwarslaesie. Verwacht wordt, dat de veiling ongeveer 200.000 dollar (ruim 180.000 euro) op zal leveren.

"We hopen dat deze fietsen de nieuwe eigenaren net zoveel plezier brengen als hij had als hij op ze reed en bijdroeg aan deze doelen", aldus de kinderen van Robin in een verklaring.

Fietsverzameling Robin Williams naar veiling
Fietsverzameling Robin Williams naar veiling (Foto: BuzzE)

Alle nieuwe Tesla-modellen zelfrijdend

Autofabrikant Tesla zal al haar toekomstige modellen voorzien van volledig zelfrijdende hardware. Dat stelde het bedrijf gespecialiseerd in elektrische auto's woensdag in een verklaring op haar website.

Alle voertuigen die nu in productie zijn bevatten de hardware zodat de auto helemaal zelf kan rijden. Ook het laatst gelanceerde Model 3 heeft deze feature. Model S en X zijn volgens de verklaring al in productie met de nieuwste configuratie.

"Volledige autonomie maakt een Tesla substantieel veiliger dan een menselijke bestuurder. Zelfbesturende voertuigen zullen een belangrijke rol spelen in het verbeteren van de veiligheid in het verkeer", aldus de elektrische auto-maker.

Tesla meldt dat in de nieuwe hardware tijdelijk bepaalde instellingen ontbreken die op eerste-generatie hardware wel beschikbaar zijn. Dit is volgens de autofabrikant nodig om alle features te activeren, testen en kalibreren.

Alle nieuwe Tesla-modellen zelfrijdend
Alle nieuwe Tesla-modellen zelfrijdend (Foto: BuzzT)

Nintendo onthult NX vanmiddag

Jaren hierna zal er nog over deze donderdag worden nagepraat. Waar was jij toen Nintendo de NX liet zien?

Het wordt een druk middagje voor gameliefhebbers, want voor de onthullingstrailer van Rockstars Red Dead Redemption 2 om 17:00 komt eerst Nintendo eindelijk met hun nieuwe console (of handheld, of misschien wel allebei). Om 16:00 uur zullen de eerste beelden van het nieuwste systeem van Nintendo, met de codenaam NX te zien zijn. Deze previewtrailer van ongeveer drie minuten vormt een voorlopige aankondiging van Nintendo van dit systeem.

Trump zal niet per se verlies erkennen

Als Donald Trump de presidentsverkiezingen op 8 november verliest zal hij niet per se zijn verlies erkennen. Dat was de meest opmerkelijke uitspraak in het derde debat tussen Trump en Hillary Clinton.

Trump heeft sinds het vorige debat op zijn campagnebijeenkomsten meermaals gezegd dat er duistere krachten zijn die de overwinning in de verkiezingen door middel van fraude zullen stelen. Debatleider Chris Wallace vroeg hem of hij hiervan terug wilde komen, maar Trump deed dat niet. Hij herhaalde dat er volgens hem miljoenen mensen frauduleus geregistreerd zijn.

"Bent u niet bereid nu te zeggen dat u de uitslag zal accepteren?", vroeg Wallace. "Ik houd jullie in spanning", reageerde Trump.

Clinton reageerde dat Trump altijd klaagt over fraude als een uitslag hem niet bevalt. "De FBI zei dat er geen reden was voor een rechtszaak over mijn e-mails, hij zei dat de FBI was beïnvloed. Toen hij verloor in de voorverkiezingen klaagde hij. Zelfs toen hij drie jaar op rij geen Emmy won klaagde hij dat de Emmy-verkiezingen niet eerlijk waren."

De beschuldigingen van aanranding aan het adres van Trump die de afgelopen weken uitkwamen, kwamen ook aan bod. Trump ontkende categorisch dat hij zich ooit aan een vrouw heeft vergrepen en zei dat het Clinton-kamp de vrouwen er wellicht toe heeft aangezet om hem te beschuldigen.

"In het laatste debat hebben we Donald horen praten over wat hij vrouwen heeft aangedaan", zei Clinton in een verwijzing naar de opname waarin Trump zei vrouwen ongevraagd bij "hun poes" te grijpen. "Vervolgens treden er een aantal vrouwen naar buiten die zeggen dat hij dat heeft gedaan. We weten wat hij heeft gezegd. We weten hoe hij zich gedraagt. Dit is wie hij is."

In de tweede helft van het debat verschoof de discussie onder meer naar buitenlands beleid. Clinton zei opnieuw dat ze een voorstander is van een no-flyzone en veilige zones voor burgers in Syrië. Hierover moet dan wel eerst worden onderhandeld met Rusland en Syrië, om een dieper conflict te voorkomen, voegde ze eraan toe.

"Jij hebt ervaring, maar het is de verkeerde ervaring", zei Trump meerdere keren. Het idee dat Clinton terreurbeweging Islamitische Staat zal verslaan noemde hij bespottelijk. "We worden gedold door Poetin en Assad. Niemand kan geloven hoe ongelooflijk dom onze leiders zijn."

Trump zal niet per se verlies erkennen
Trump zal niet per se verlies erkennen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Af en toe regen

Goeiemorgen! Een depressie koerste van noordwest naar zuidoost over ons land en liet plaatselijk flink wat regenwater achter. In Purmerend viel ruim 60 millimeter en ook Alkmaar bleef nauwelijks achter met 59 millimeter. Eigenlijk viel er in een groot gebied van noordwest naar zuidoost over het midden van het land heel veel regen. De buienzone trok gisteren toch vrij snel naar het zuiden toe weg en toen werd het op veel plaatsen toch een heel aardige middag. De laatse regen verliet Zeeland tegen de avond.

Afgelopen nacht nam de bewolking weer toe en volgde er opnieuw enige regen. Deze regen trekt ook vandaag weer van noord naar zuid over ons land. De opklaringen daarachter komen dan wel wat later dan gisteren, zodat het een deel van de dag toch behoorlijk somber is. De temperatuur ligt hierbij rond de 12 graden, maar in de regen is het iets frisser.  Er staat een noordoostelijke wind en die is matig tot vrij krachtig, maar neemt in de loop van de dag weer in kracht af.

Morgen valt er nog slechts een enkele bui. In het weekend is het dan overwegend droog met wolkenvelden en af en toe zon.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 8:02
Zon onder: 18:50
Zonkracht: 2 / 1
 

Regenval in Haarlem (Foto: Raymond Dobber)
Ik krijg er geen genoeg van van dit soort plaatjes. Dus nog even een foto van de regen van de afgelopen dagen. Heerlijk dat opspattende water. Hier viel er 32 millimeter.( Foto: Raymond Dobber)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1827 Slag van Navarino tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog.
1918 Duitsland accepteert de voorwaarden van de Amerikaanse president Woodrow Wilson om de wereldoorlog te beeindigen.
1973 Koningin Elizabeth II opent het Sydney Opera House.
1995 Willy Claes treedt af als NAVO-secretaris-generaal als gevolg van de Agusta-smeergeld-affaire.
2014 De Nederlandse atlete Nel Karelse overlijdt.

Noord-Koreaanse raketlancering mislukt

Noord-Korea heeft donderdag weer een raket gelanceerd. De poging mislukte direct na de lancering. De rakettest kwam enkele uren nadat de Verenigde Staten en Zuid-Korea in Washington overeenkwamen om de handen ineen te slaan in de strijd tegen Noord-Korea.

De raket zou een middellange Musudan zijn en gelanceerd zijn vanaf Kusong. Daarvandaan was zaterdag ook een rakettest, welke overigens ook mislukte. Volgens het Amerikaanse en Zuid-Koreaanse leger was de mislukte raketlancering de achtste poging in zeven maanden om een raket te lanceren over een afstand van 3000 kilometer.

"We veroordelen deze voortdurende illegale provocerende acties", zei Zuid-Korea in een verklaring.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei eerder nog dat de VS 'er alles aan zal doen wat nodig is', om zichzelf, Zuid-Korea en andere geallieerden te beschermen tegen Noord-Korea.

Noord-Koreaanse raketlancering mislukt
Noord-Koreaanse raketlancering mislukt (Foto: ANP)

Grote brand in woonwagenkamp Vlaardingen

Bij een grote brand in een woonwagenkamp in Vlaardingen is een woonwagen in de nacht van woensdag op donderdag volledig uitgebrand. Twee andere wagens zijn zwaar beschadigd.

De brand begon aan het begin van de nacht en tegen 4.00 uur was het vuur onder controle. Bij de uitslaande brand kwam veel rook vrij en een sterke geur in Vlaardingen was het gevolg. De brandweer meldde dat ze twee hondjes hebben kunnen redden en dat er verder geen slachtoffers waren. Wel zijn drie mensen door ambulancepersoneel behandeld vanwege ademhalingsproblemen.

De woonwagenbewoners zijn tijdelijk ondergebracht in een ontvangstruimte van een begraafplaats.

Grote brand in woonwagenkamp Vlaardingen
Grote brand in woonwagenkamp Vlaardingen (Foto: ANP)

Vredesplan en politiemissie voor OekraÔne

Bij de Oekraïne-gesprekken in Berlijn is de eerste opzet voor een vredesakkoord gemaakt. Daarnaast moet er een gewapende politiemissie komen in Donbass en een terugtrekking van de oorlogstroepen moet ruimte geven voor nieuwe verkiezingen in Oost-Oekraïne. Dat zijn de uitkomsten van een vijf-uur durende vergadering woensdagavond tussen de staatshoofden van Duitsland, Frankrijk, Rusland en Oekraïne.

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel stelt dat de weg naar vrede in Oost-Oekraïne nog lang en lastig zal zijn. "Ook vandaag is geen wonder verricht, het zal nog een heel karwei worden om vrede te bewerkstelligen." Samen met de president van Oekraïne Petro Porosjenko, de Russische president Vladimir Poetin en de Franse president François Hollande bespraken ze een zogeheten 'road map' naar vrede.

"Het plan voor de vrede moet het vredesakkoord in Minsk als voorbeeld nemen", aldus Poetin. De bedoeling is dat uiterlijk tegen het einde van november alle betrokken ministers het vredesplan hebben opgesteld. Alle details voor de bewapende politiemissie zullen besproken worden met de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Bovendien zouden de partijen hebben afgesproken dat Oekraïense troepen en Russische separatisten zich terugtrekken in Donetsk en Loegansk. Dat zou de weg vrij maken voor verkiezingen en humanitaire hulp in het separatistische gebied.

Het geweld in Oost-Oekraïne begon in 2014. Er zijn sindsdien al bijna 10.000 doden gevallen.

Vredesplan en politiemissie voor Oekraïne
Vredesplan en politiemissie voor Oekraïne (Foto: ANP)

Nieuw event Apple op 27 oktober

Apple houdt volgende week donderdag, op 27 oktober, weer een event. De uitnodigingen daarvoor zijn woensdag verstuurd. "Hello again" is dit keer het motto. Apple houdt de aankondiging elke keer bewust vaag.

Volgens de geruchtenmachine zal Apple een nieuwe MacBook Pro en MacBook Air onthullen. De laatste grote update van de Pro was vier jaar geleden.

Op het vorige event, ongeveer anderhalve maand geleden, onthulde Apple de iPhone 7 en 7 Plus.

Nieuw event Apple op 27 oktober
Nieuw event Apple op 27 oktober (Foto: BuzzT)

'Angelina en kinderen ondervraagd door FBI'

Twee agenten van de FBI hebben dinsdag Angelina Jolie en haar kinderen ondervraagd. Het gesprek zou zijn gegaan over de ruzie tussen Brad Pitt en zijn vijftienjarige zoon Maddox.

Volgens TMZ heeft de Amerikaanse landelijke recherchedienst de zaak niet officieel in onderzoek. De FBI stelde de vragen juist om te bepalen of het nodig is vervolgstappen te nemen. De agenten zouden vooral hebben willen bepalen waar het incident heeft plaatsgevonden. Omdat de familie zich tijdens de ruzie in een vliegtuig bevond, kan het zijn dat de Amerikaanse overheid niets te zeggen heeft over de vermeende mishandeling.

Angelina vroeg vorige maand een scheiding aan van Brad en verklaarde daarbij dat ze volledige voogdij wil over hun zes kinderen. Volgens de geruchten nam ze dat besluit nadat Brad geweld had gebruikt tegen hun oudste zoon. De acteur zou dat in alle toonaarden ontkennen en zich opmaken voor een juridisch gevecht om de voogdij over Maddox, Pax, Zahara, Shiloh, Knox en Vivienne te delen.

'Angelina en kinderen ondervraagd door FBI'
'Angelina en kinderen ondervraagd door FBI' (Foto: BuzzE)

Vrouwen komen van Venus?

Dat zeggen ze wel altijd. Vrouwen komen van Venus. Dat impliceert een zekere mate van schoonheid en onder zware druk van mijn vriendin, bevestig ik dat ook. Maar zij komen niet alleen van deze planeet. Neen. Zij komen van een kristallen bol! Vrouwen hebben een soort van telepathische gave. Zet twee vriendinnen bij elkaar, de een begint met een half woord de ander vult het vanzelf aan en op het eind eindigt het altijd met gejoel.

Laatste reviews en specials
preview
Trine 4
preview
Interview Code Vein
preview
Beyond Blue
review
Control
preview
Planet of Lana
preview
Bee Simulator
©FOK.nl e.a.