KNVB wil vierde wissel in bekertoernooi

De KNVB wil Engeland achterna. De Nederlandse voetbalbond heeft een verzoek ingediend bij de spelregelcommissie (IFAB) voor een vierde wissel in bekerduels.

De KNVB deed het voorstel tot een vierde wisselmogelijkheid in Frankfurt, waar de internationale spelregelcommissie vergaderde. Het idee is dat er regelmatig zal worden gesproken over mogelijke spelregelwijzigingen die het voetbal eerlijker en aantrekkelijker kunnen maken. De KNVB wil met het voorstel tot een extra wisselmogelijkheid, net als bij de videoscheidsrechter, graag international gezien de kar trekken.

Dat lukt op deze manier niet helemaal, want de Engelse voetbalbond FA diende al eerder hetzelfde verzoek in. Dat werd gehonoreerd, wat inhoudt dat er vanaf seizoen 2017-2018 in de verlenging van FA Cup-duels een vierde wissel mag worden doorgevoerd. Voor de KNVB lijkt het dus een kwestie van tijd voor het goedkeuring krijgt van de IFAB.

Gijs de Jong sprak namens de KNVB in Duitsland lang met Marco van Basten, die tegenwoordig bij de FIFA werkt met als doel de huidige regels in het voetbal tegen het licht te houden. Ook UEFA-scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina was aanwezig.

"We hebben veel discussies gevoerd over de noodzaak van innovatie", aldus De Jong op de officiële website van de KNVB. "Enerzijds om het spel eerlijker te maken en anderzijds om de aantrekkelijkheid te verhogen. Afgelopen jaren waren we als KNVB vaak een roepende in de woestijn, maar nu langzamerhand krijgen we steeds meer medestanders."