FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 22 mei 2016

Pleidooi voor proef zelfmoordpil

Pia Dijkstra van D66 komt nog dit jaar met een wetsvoorstel dat het senioren mogelijk moet maken hun leven te beëindigen als ze er zelf helemaal klaar mee zijn en er echt niets meer van kunnen verwachten. Dat kondigde ze zondagavond aan in Nieuwsuur. Deze mensen zijn met de huidige euthanasiewet niet geholpen, omdat die alleen uit medisch perspectief kijkt.

In een nadere toelichting aan het ANP zegt D66 dat het voorstel alleen over tachtigplussers gaat, om te voorkomen dat jongeren naar de mogelijkheid grijpen. "Onmiskenbaar is dat ouderen door de ervaring van het lange leven dat achter hen ligt, beter dan jongeren in staat zijn om te bepalen of het leven voor hen nog levenswaardig is."

De commissie-Schnabel concludeerde begin dit jaar dat er geen noodzaak is om de huidige wetgeving voor het vrijwillig beëindigen van het eigen leven aan te passen. Maar daar denkt D66 anders over: "Blijkens onderzoek gaat het hierbij om tienduizenden ouderen, die kampen met een persisterend doodsverlangen."

"Deze ouderdomsproblematiek zal ook met de best denkbare ouderenzorg niet verdwijnen", vreest de partij. In haar wetsvoorstel wil D66 dezelfde zorgvuldigheden als in de euthanasiewet, zoals bijvoorbeeld een toetsing en het verplicht raadplegen van een tweede hulpverlener. De VVD zei in Nieuwsuur "welwillend" naar het voorstel van D66 te zullen kijken.

Twee organisaties willen een proef met een soort 'laatste-wil-pil': de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde en de Coöperatie Laatste Wil. Eerstgenoemde denkt aan senioren van in de zeventig en wil de betrokkenheid van een arts, de tweede wil een proef reeds vanaf achttien jaar zonder arts.

D66: hulp voor senior die klaar is met leven
D66: hulp voor senior die klaar is met leven (Foto: ANP)

'Ibrahimovic wordt assistent van Mourinho'

Zlatan Ibrahimovic nadert het einde van zijn carrière. Het lijkt vast te staan op welke manier de Zweedse spits het vervolg van zijn leven gaat invullen.

Volgens Zweedse media is Ibrahimovic een belangrijke gegadigde om binnenkort bij Manchester United aan de slag te gaan. Niet als speler, maar als assistent-trainer van José Mourinho. Laatstgenoemde moet op zijn beurt weer wachten totdat Louis van Gaal wordt ontslagen.

Van Gaal staat al maanden onder druk vanwege tegenvallende prestaties. Het winnen van de beker tegen Crystal Palace geeft hem lucht. Desondanks blijven de geruchten rondom zijn toekomst circuleren. Mourinho wordt al langere tijd genoemd als zijn opvolger.

BioWare is jarig en trakteert

Vandaag bestaat de studio BioWare 21 jaar en om dit te vieren geven ze cadeau ’s weg. Iedereen die BioWare retweet maakt kans op pakketten van Dragon Age: Inquisition en Mass Effect. Waarschijnlijk komen er nog meer goodies, dus hou hun Twitter goed in de gaten.

Voor degenen die niet weten waar ze BioWare van moeten kennen, dit zijn de ontwikkelaars achter de series Neverwinter Nights, Baldur’s Gate, Star Wars: The Old Republic, Dragon Age en Mass Effect. Tegenwoordig is de Canadese studio een onderdeel van Electronics Arts.

Toptijd Schippers op FBK-games

Dafne Schippers heeft op de FBK-Games in Hengelo indruk gemaakt op de 200 meter. De regerend wereldkampioene op deze afstand won ondanks de stromende regen in de beste tijd dit jaar in de wereld gelopen, 22,03.

Van concurrentie was vandaag geen sprake. Jodie Williams werd tweede op meer dan een seconde (23,06). Ook de andere Nederlandse dames, Jamile Samuel en Naomi Sedney, speelden geen rol van betekenis. "Ik ben hier superblij mee, het is een druk weekeinde voor me geweest", zei de sprintster, die vrijdag ook al in Manchester een wedstrijd had gelopen.

Eerder vanavond liep Schippers samen met Samuel, Sedney en Marit Dopheide de 4x100 meter estafette. Die liep uit op een drama nadat de laatste wissel tussen Sedney en Dopheide mislukte.

FOK! sportfoto-onderschrift week 20

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was 3rr0r met het volgende onderschrift: "Hierbij straal ik jou wat extra energie toe Tom, geleerd van Jomanda."

De opgave van deze week:

We zien hier Max Verstappen afgelopen weekend in Barcelona. Waar is hij hier mee bezig? (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
We zien hier Max Verstappen afgelopen weekend in Barcelona. Waar is hij hier mee bezig? (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

Aanbesteding politiewagens een jaar uitgesteld

Het is de politie niet gelukt de aanbestedingen voor politievoertuigen op tijd af te ronden. De beslissing over de leveranciers voor de ruim 11.000 politieauto's, -busjes en -motoren moet vóór 1 juli vallen, maar de politie zegt nu te verwachten dat de aanbestedingen alsnog zijn afgerond voor de zomer van volgend jaar.

Met de huidige leveranciers is een aantal overbruggingsovereenkomsten afgesloten tot uiterlijk 1 januari 2018. Hierdoor "kan het korps toch blijven beschikken over nieuwe en goed onderhouden voertuigen", aldus de politie.

Vorig jaar april begon de politie vervroegd en volgens een nieuwe opzet met een nieuwe aanbesteding, na vermoedens van corruptie. De commissie die daar onderzoek naar deed vond niets onrechtmatigs, maar concludeerde wel dat de aanbestedingsprocedure voor verbetering vatbaar was.

Opsplitsen
Eén van de wijzigingen is niet meer alles in één grote aanbesteding onder te brengen met maar een enkele leveranciers als 'winnaar'. Zo kon het vorige keer gebeuren dat alleen Volkswagenimporteur Pon auto's mocht leveren.

Behalve het opsplitsen van de aanbesteding in kleinere delen, moesten de potentiële leveranciers ook meer inspraak krijgen voordat de daadwerkelijke aanbesteding zou beginnen. Dit gebeurt om te voorkomen dat achteraf het verwijt kan klinken dat de aanbesteding is 'toegeschreven' naar een leverancier die vooraf al de voorkeur had.

Veranderingen
Volgens Siep Eilander, directeur Inkoop bij de politie, wordt de vertraging veroorzaakt door deze veranderingen.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) zal de Kamer op korte termijn informeren over de huidige stand van zaken, aldus een woordvoerder.

Aanbesteding politiewagens een jaar vertraagd
Aanbesteding politiewagens een jaar vertraagd (Foto: ANP)

Demonstratie tegen kerncentrale Tihange

Ruim duizend mensen liepen zondag in Maastricht mee met een internationale demonstratie voor sluiting van de kerncentrale in het Belgische Tihange. De demonstranten maken zich zorgen over de veiligheid van de kerncentrale op zo'n veertig kilometer van Maastricht.

Aan de demonstratie deden ook vertegenwoordigers van milieuorganisaties uit Duitsland en België mee. De demonstranten werden onder meer toegesproken door Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks). Zij sprak over het belang van Euregionale samenwerking en inspraak. Ze vindt het onjuist dat landen kerncentrales aan de grenzen bouwen zonder dat mensen aan de andere kant van de grens inspraak hebben. Bijvoorbeeld over het langer open houden van verouderde centrales, zoals nu in Tihange aan de orde is.

Opvallend was de aanwezigheid van Japanse media, die verslag deden van de actie. In Japan bestaat hiervoor belangstelling wegens de kernramp in Fukushima.

Demonstratie tegen kerncentrale Tihange
Demonstratie tegen kerncentrale Tihange (Foto: ANP)

West-Frankrijk raakt verstoken van benzine

Het wordt voor automobilisten steeds moeilijker te tanken in het noordwesten van Frankrijk. De benzinestations krijgen bijna geen brandstof meer aangeleverd vanwege blokkades van grote olieraffinaderijen. Die blokkades zijn al enige dagen gaande. De vakbonden hebben ertoe opgeroepen vanwege de nieuwe arbeidswetgeving van de regering.

Transportminister Alain Vidalies vertelde zondag op radiozender Europe1 dat 820 van de 11.500 benzinestations volledig uitverkocht zijn. Nog eens 800 stations moeten voor ten minste één type brandstof 'nee' verkopen.

In Normandië en Bretagne hebben weinig pompen nog brandstof in voorraad. Daar staan lange rijen wachtenden. Automobilisten die door het noordwesten van Frankrijk willen rijden, moeten rekening houden met gesloten pompen. Ook aan de Côte d'Azur en in de Vogezen wordt het in toenemende mate moeilijk even te gaan tanken.

Blokkades
Premier Manuel Valls, op bezoek in Israël, zei zondag desondanks dat "de situatie volledig onder controle is". Blokkades bij raffinaderijen en brandstofdepots worden volgens hem de komende uren en dagen opgeheven. "We hebben in elk geval de reserves om met deze blokkades om te gaan", aldus Valls.

De acties moeten de regering van president Hollande dwingen om maatregelen terug te draaien die het werkgevers onder meer mogelijk maken werknemers gemakkelijker te ontslaan. Door de maatregelen mag er lagere uitbetaling van overuren plaatsvinden. De bonden zijn woedend, maar Hollande betoogt dat de maatregelen meer werkgelegenheid tot gevolg hebben.

West-Frankrijk raakt verstoken van benzine
West-Frankrijk raakt verstoken van benzine (Foto: ANP)

Superieure Van de Pas wint tweede Players Championship, negendarter De Zwaan

Darter Benito van de Pas heeft zijn tweede Players Championship bij de PDC gewonnen. In april wist hij PC4 op zijn naam te schrijven, vandaag was hij de beste in het negende Players Championship van 2016. In de finale was hij met 6-0 te sterk voor Joe Cullen. Hij gooide in de finale een gemiddelde van 111 punten.

De toppers zoals Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld, Gary Anderson en Phil Taylor waren in verband voorbereiding op de trip naar Dubai volgende week afwezig in Barnsley. Het moment om voor de overige darters toe te slaan. Zaterdag ging de titel naar Gerwyn Price. Zondag bleek Big Ben te sterkste. 

Van de Pas won op weg naar de finale van Christian Kist, Andy Boulton, Nathan Aspinall, Jason Wilson, Justin Pipe en won in de halve finale van Darren Webster. In de finale had de Cullen niets in te brengen tegen Van de Pas en ging er zonder een leg te winnen af. Big Ben mag 10.000 pond bijschrijven en zal een plekje stijgen op de wereldranglijst. Hij staat nu negentiende. 

Er deed ook een andere Nederlander van zich spreken. Jeffrey de Zwaan gooide in de gewonnen tweede ronde tegen Ron Meulenkamp (6-3) een negendarter. Het is alweer zijn tweede negendarter bij de PDC. De Zwaan werd een ronde later uitgeschakeld door Darren Webster. Ook Jelle Klaasen werd in de derde ronde uitgeschakeld. Hij verloor met 6-1 van Steve Beaton. 

Volgende week is er weer darten in de woestijn. Acht darters van de PDC trappen de World Series of Darts af met de Dubai Darts Masters. Vervolgens is er begin juni is de World Cup of Darts met landenkoppels. 

Uitslagen Players Championship 9 - Achtste finales

Peter Wright 6-4 Mervyn King
Steve Beaton 6-2 Mensur Suljovic
Dave Chisnall 6-2 Jamie Caven
Joe Cullen 6-4 Andrew Gilding
Justin Pipe 6-4 Chris Dobey
Benito van de Pas 6-1 Jason Wilson
Darren Webster 6-1 Mark Walsh
Alan Norris 6-5 Kim Huybrechts

Kwartfinales
Steve Beaton 6-3 Peter Wright
Joe Cullen 6-4 Dave Chisnall
Benito van de Pas 6-3 Justin Pipe
Darren Webster 6-5 Alan Norris

Halve finales
Joe Cullen 6-5 Steve Beaton
Benito van de Pas 6-1 Darren Webster

Finale
Benito van de Pas 6-0 Joe Cullen

Uitslag Willem II - NAC Breda

De laatste wedstrijd van de nacompetitie ging tussen Willem II en NAC Breda. De eerste wedstrijd eindigde in een 2-1 overwinning voor NAC Breda. Door de ontwikkelingen rondom FC Twente zou Willem II ongeacht het resultaat van deze wedstrijd veilig zijn doordat ze op de zestiende plaats zijn geëindigd in de Eredivisie.

Dat betekende echter niet dat ze deze wedstrijd lieten lopen, ook omdat het degraderen van FC Twente vooralsnog niet definitief is. De eerste kansen waren dan ook voor Willem II, Heerkens bleek al snel twee keer gevaarlijk voor het doel van Ten Rouwelaar. Na twintig minuten kreeg NAC een grote kans op de voorsprong, maar doelman Lamprou redde de kans van Suk. Ook aan de andere kant van het veld werden er meer kansen gemaakt, maar tijdens zijn laatste wedstrijd als prof hield Ten Rouwelaar zijn ploeg op de been.

Op slag van rust was het alsnog Willem II dat op voorsprong kwam via Heerkens. Hij kopte binnen uit een vrije trap. In de tweede helft leek NAC op gelijke hoogte te komen via Ars, maar zijn doelpunt was buitenspel en werd afgekeurd. Een kwartier later verdubbelde Willem II de voorsprong door een doelpunt van Falkenburg. Vijf minuten later leek het duel beslist, want Falkenburg scoorde tegen zijn oude ploeg opnieuw: 3-0. Amper een minuut later deed NAC via invaller Naah iets terug, maar er werd verder niet meer gescoord. De 3-1 overwinning betekent dat Willem II definitief overleeft en ook volgend seizoen in de Eredivisie speelt. Ook betekent dit dat De Graafschap in de Eredivisie blijft als FC Twente daadwerkelijk degradeert.

Willem II

3 - 1

NAC Breda

 45+2' Heerkens
 68' Falkenburg
 73' Falkenburg
   74' Naah
 
 Gele kaart: Andersen, Peters, Wuytens (Willem II), Gorter, Ars, Pedro, Matic (NAC Breda)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 13.800
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Heerkens
Peters
Wuytens
Achtenteh (Joppen/82)
Ojo
Haemhouts (Braber/79)
Kali
Hupperts (v.d. Velden/90)
Falkenburg
Andersen
  Ten Rouwelaar
Stam
Pedro (Naah/70)
Van der Weg
Gorter
Seuntjens
Suk (Robinson/89)
Duarte (Brands/60)
Matic
Ars
Ünal

Spelers Go Ahead aangevallen door 'fans' De Graafschap

De beslissing in de play-offs om promotie/degradatie zijn vanmiddag ontsierd door De Graafschap-'supporters' die de feestvierende spelers van Go Ahead Eagles aanvielen op het veld. De 4-1 overwinning in Deventer van de Eagles kwam vandaag in Doetinchem niet meer in gevaar, het werd 1-1.

Na het laatste fluitsignaal vierden de spelers van Go Ahead hun feestje voor het uitvak waar hun supporters zaten. Een aantal teleurgestelde 'supporters' van de Superboeren kon dit niet aanzien en stormde het veld op. De malloten richten hun frustratie op de spelers van Go Ahead Eagles waarbij rake klappen vielen. Al snel werden de spelers van de club uit Deventer naar de veilige kleedkamer geloodst.

"Dit is een grove schande, ongelooflijk wat hier na het laatste fluitsignaal is gebeurd", brieste aanvoerder Bart Vriends van Go Ahead Eagles tegenover AD Sportwereld. "Ik kan hier geen greintje respect voor opbrengen. Maar dit mag de pret niet drukken voor ons. We zijn de kleedkamer ingerend en gaan een paar dagen lang feest vieren. Ik wil de hele stad Deventer dronken zien!"

Bij De Graafschap was men diep teleurgesteld in de 'fans' die zich misdroegen. "Dit schaadt onze club enorm", zei commissaris Sjoerd Weikamp. "Dit gaat tien bruggen te ver. Wat bezielt ze, wat willen die jongens nou?"

Een deel van de supporters die het veld op kwamen vielen de spelers van Go Ahead aan. Het grootste deel van de supporters van de Superboeren snelden naar hun eigen spelers om ze te troosten en op de schouders te nemen. "Helaas was er ook een heel klein groepje dat naar de fans van Go Ahead liep en uiteindelijk zelfs ging knokken met hun spelers. Die mensen zullen aangepakt worden.  We moeten beseffen dat dit om een klein groepje gaat. Tien tot vijftien man verpest het voor een vol stadion. Ik had dit niet verwacht, zag het niet aankomen dat dit zou gebeuren. De emotie is sommige mensen waarschijnlijk te veel geworden." Zo vervolgde Weikamp.

De KNVB noemde het incident "doodzonde", tevens gaf de bond aan dat de beelden zullen worden doorgestuurd naar de aanklager betaald voetbal.

De geschrokken spelers van Go Ahead Eagles vluchten de kleedkamer in (Pro Shots / Erik Pasman)
De geschrokken spelers van Go Ahead Eagles vluchten de kleedkamer in (Pro Shots / Erik Pasman)

Foliforov de sterkste, Kruijswijk verstevigt roze

De klimtijdrit in de Giro d'Italia is gewonnen door de Rus Foliforov, de hiermee voor een verrassing zorgde. Hij startte voor alle favorieten, die zich allemaal op zijn tijd stuk beten. Steven Kruijswijk kwam tot op 16 honderdsten en werd zo tweede, maar wist wel tijd te pakken op al zijn concurrenten.

Vooral Vicenzo Nibali zakte door het ijs. De gedoodverfde favoriet reed een dramatische tijdrit en verloor 2 minuten. Hij had ook nog problemen met zijn ketting. De Italiaan kwam in het klassement achter Esteban Chaves te staan, die zesde werd.

Alejandro Valverde werd derde in de tijdrit en staat zo weer dicht bij Nibali en Chaves. Hij revancheerde zich zo op zijn matige dag gisteren. Morgen is er een rustdag in de Giro, de dag daarna mogen de renners weer aan de bak.

Kruijswijk verstevigde zijn leiderspositie (Pro Shots / George Deswijzen)
Kruijswijk verstevigde zijn leiderspositie (Pro Shots / George Deswijzen)

Boksster Fontijn heeft nog ťťn zege nodig voor Olympische Spelen

Bokster Nouchka Fontijn heeft nog één zege nodig om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van komende zomer. Op het WK in Astana versloeg de Nederlandse zondag de Poolse Lidia Fidura, waardoor ze in de kwartfinales staat. Een plek in de halve finales zou Fontijn een olympisch ticket opleveren.

Tegen Fidura kende Fontijn in de eerste ronde wat moeite om de Poolse op afstand te houden, maar toch kreeg ze van alle drie juryleden de ronde toegekend. Ronde twee was een stuk overtuigender en daar waren de juryleden het mee eens. Ook in ronde drie kon Fidura weinig maken tegenover de Nederlandse, die in het laatste bedrijf kon consolideren en de zege veilig kon stellen.

In de kwartfinale staat Fontijn tegenover de Française Erika Guerrier, die afrekende met de Dominicaanse Yenebier Guillen. 

'Kromo' pakt Europese titel op 50 meter vrije slag

Op de Europese kampioenschappen lange baan in Londen heeft Ranomi Kromowidjojo haar eerste individuele Europese titel weten te behalen. Kromowidjojo had zich als tweede geplaatst achter de Britse Francesca Halsall, maar die wist geen partij te bieden aan de Groningse. 

'Kromo' tikte na een fantastische start en onderwaterfase aan in 24.07, slechts twee honderdste boven haar persoonlijk record van 24.05 dat zij zwom in de finale van de Spelen in Londen vier jaar geleden. 

Het zilver ging naar Halsall in 24.44, het brons was er voor Jeanette Ottesen uit Denemarken. 

Ranomi Kromowidjojo (Foto: Pro Shots / Henk Jan Dijks)
Ranomi Kromowidjojo (Foto: Pro Shots / Henk Jan Dijks)

14-jarige doet mee aan NK paaldansen

Zondag 29 mei vindt het Nederlands Kampioenschap Paaldansen plaats in Den Bosch. De 14-jarige Selena Smit uit Alkmaar is ook van de partij. Vanwege haar leeftijd wordt ze vaak voor slet uitgemaakt, terwijl het volgens haar net als voetbal gewoon een sport is.

Selena: “Ik heb wel opmerkingen gekregen over het paaldansen. Ze denken dan meteen dat ik een sletje ben. Maar als ze het zelf proberen, zien ze dat het echt een sport is . Je moet er keihard voor trainen en veel voor oefenen. Je moet een conditie hebben en je moet sterk en lenig zijn. Eigenlijk is het als voetbal: gewoon een sport.” De reden dat paaldansers zo weinig kleding dragen is omdat je met een trui en een legging wegglijdt op de paal. De huid is essentieel om te kunnen blijven hangen in de paal.

De 14-jarige deerne denkt een goede kans te maken op het NK. “Mijn ouders zijn heel trots. We hebben ook een paal in onze woonkamer, zodat ik veel kan oefenen. Eerst vonden ze dat het in de weg stond, maar nu is iedereen er aan gewend. Iedereen komt kijken zondag en dat is echt heel leuk!


14-jarige doet mee aan NK paaldansen

Uitslag FC Utrecht - Heracles Almelo

FC Utrecht nam het vanmiddag op tegen Heracles Almelo voor een Europees ticket. Het eerste duel eindigde in een 1-1 gelijkspel. De winnaar stroomt in in de derde kwalificatieronde van de Europa League.

Na tien minuten leek de thuisploeg op voorsprong te komen, maar het doelpunt van Janssen werd afgekeurd vanwege buitenspel. Ook Heracles kreeg zijn kansen op een doelpunt, maar doelman Bednarek redde uitstekend op een inzet van Weghorst. Na veertig minuten werd de trainer van Heracles, John Stegeman, door arbiter Björn Kuipers naar de tribune gestuurd. Even later waren het opnieuw de bezoekers die dicht bij een treffer waren, maar weer was daar Bednarek die een achterstand voorkwam. Op slag van rust schoot Utrecht-speler Ludwig hard op de kruising.

In de tweede helft ging Weghorst neer in het strafschopgebied na een tackle van Van der Maarel, maar er werd geen penalty gegeven. Vijf minuten later was het weer Ludwig die een grote kans had op een doelpunt, maar doelman Castro stopte de bal. Twintig minuten voor tijd was er dan eindelijk de openingstreffer. Bruns zette Heracles met een van richting veranderd schot op 0-1. Doelman Bednarek hield vervolgens Utrecht meerdere keren in de wedstrijd na knappe reddingen. Vijf minuten voor tijd was het Gladon die de wedstrijd op slot gooide: 0-2. Dit betekent dat Heracles voor het eerst in de clubgeschiedenis Europa in gaat.

FC Utrecht

0 - 2

Heracles Almelo

     68' Bruns
 85' Gladon
 
 Gele kaart: Barazite (FC Utrecht), Pelupessy, Zomer (Heracles Almelo)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 18.980
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Bednarek
Troupée (Rubin/82)
Janssen
Leeuwin
Van der Maarel
Joosten
Strieder (Boymans/71)
Ludwig
Amrabat
Haller
Barazite
  Castro
Droste
Te Wierik
Zomer
Gosens
Bel Hassani
Bruns (v. Ooijen/76)
Pelupessy
Darri (Gladon/60)
Weghorst
Navratil (Fledderus/90+2)

De spelers van Heracles vierden feest (Pro Shots / Kay Int Veen)
De spelers van Heracles vierden feest (Pro Shots / Kay Int Veen)

Automobilist neemt slok antivries

Een automobilist die bij een alcoholcontrole in België stond te wachten, heeft een slok uit een bidon met antivries genomen. De man werd met spoed naar een ziekenhuis overgebracht. Volgens de politie verkeert de dorstige automobilist niet in levensgevaar.

De controle vond plaats in het district Vlas, nabij Kortrijk en Kuurne, waar 127 automobilisten aan een alcoholtest werden onderworpen. 14 procent van de weggebruikers bleek onder invloed. Het is niet duidelijk of de antivriesdrinker probeerde zijn alcoholgebruik te verdoezelen.

Automobilist neemt slok antivries
Automobilist neemt slok antivries (Foto: BuzzO)

Argentijnse Beliebers voeren actie

Honderden Argentijnse fans van Justin Bieber zijn dit weekeinde de straat op gegaan. De Beliebers willen dat Justin op komt treden in Argentinië.

Zo'n vijfhonderd fans, vooral tienermeisjes, kwamen zaterdagmiddag samen in het centrum van Buenos Aires, melden Argentijnse media. Met spandoeken als 'Argentinië heeft Justin nodig' en 'Wij geven onze droom niet op' maakten de Beliebers zich hard voor hun idool.

Justin maakte afgelopen maandag bekend dat hij met zijn Purpose Word Tour ook naar Zuid-Amerika gaat, maar Argentinië overslaat. De popster is bang aangehouden te worden zodra hij voet op Argentijnse bodem zet. Justin had in 2013 mot met een fotograaf en stond vorig jaar als gevolg daarvan als gezocht crimineel op de zwarte lijst van Argentinië.

Via Twitter gaf Justin aan dat hij graag op wil komen treden in Argentinië, maar dat hij vanwege 'juridische omstandigheden' niet kan gaan. Als hij vooraf de garantie krijgt dat hij tijdens zijn verblijf niet wordt opgepakt, wil Justin zijn standpunt heroverwegen.

Argentijnse Beliebers voeren actie
Argentijnse Beliebers voeren actie (Foto: BuzzE)

Dronevlieger nabij Schiphol staande gehouden

Een negentienjarige Amsterdammer is zaterdagmiddag in de buurt van Schiphol staande gehouden omdat hij daar een drone liet vliegen. De marechaussee kwam hem op het spoor, nadat een getuige had gemeld dat een drone in de buurt van de aanvliegroute van Schiphol vloog. De politie heeft het toestel en de beelden die ermee gemaakt zijn, in beslag genomen.

De man wordt vliegen met een onbemand luchtvaarttuig in gecontroleerd luchtruim ten laste gelegd. De officier van justitie bepaalt of en welke straf hij ervoor krijgt.

Het vliegen in dat zogenoemde 'door de luchtverkeersleiding gecontroleerd luchtruim' is verboden, omdat dat het vliegverkeer ernstig in gevaar kan brengen.

Dronevlieger nabij Schiphol staande gehouden
Dronevlieger nabij Schiphol staande gehouden (Foto: ANP)

Politieagent gewond na ruzie in Breda

Een politieman is in de nacht van zaterdag op zondag gewond geraakt na een ruzie in de binnenstad van Breda. Bij de poging een ruzie te sussen, kreeg hij een glas drinken in zijn gezicht, werd beledigd en geschopt. De 31-jarige agent moest zich aan zijn verwondingen laten behandelen in het ziekenhuis.

Bij de ruzie waren een 26-jarige vrouw en een 24-jarige man uit Breda en een 26-jarige man uit Bavel betrokken. Toen de politieman de vrouw wilde aanhouden, werd hij aangevallen door de 26-jarige man. De vechtende mensen kwamen hierbij ten val. Een andere agent wist zijn collega te ontzetten en hield de mannelijke verdachte aan. Een derde man probeerde de aangehouden vrouw eveneens te ontzetten. Hij werd uiteindelijk ook gearresteerd. Met de nodige moeite zijn de drie naar het bureau gebracht.

Politieagent gewond na ruzie in Breda
Politieagent gewond na ruzie in Breda (Foto: ANP)

Win een van de Total War: Warhammer-games

Total War: Warhammer komt deze week uit en dat mogen wij vieren met een prijsvraag op FOK! Voor mensen die de franchise niet kennen: dit deel uit de strategische pc-reeks speelt zich eens niet af in een daadwerkelijk geleefde tijd in de historie, maar is gebaseerd op de fantasy-wereld van Warhammer. Je leidt je gekozen ras over de plattegrond van de Grand Campaign, en managet je rijk op het gebied van diplomatie, economie en militaire kracht. Je voert het commando over helden uit het Warhammer-universum die je kunt aanpassen met uitgebreide mogelijkheden, waaronder vaardigheden, spreuken en persoonlijke missies. Je maakt vrienden, om ze vervolgens in de rug te steken voor je eigen gewin of nobele doeleinden. Uiteindelijk zoek je het evenwicht tussen overleven en veroveren in je streven om je imperium uit te breiden van de zuidelijke Badlands tot de Northern Wastes. In onderstaande video zie je een uitgebreidere uitleg in beeld en geluid.

Maar er staat "Win" voor deze titel, dus wat is er te winnen? Creative Assembly heeft voor ons nog één, ondertussen uitverkochte, High King Edition achter gehouden als hoofdprijs. Wat moet je doen? Dit keer geen denkvraag, maar een doe-vraag. Teken met bijvoorbeeld Paint een 'Greenskin', een van de rassen uit Warhammer. Dat wil zeggen: een orc of een goblin, beide nogal gekenmerkt met hun groene huid.

Zet je inzending(en) in het forumtopic hier door middel van bijvoorbeeld tinypic of een andere uploadsite. Inzendingen die tot maandag 23 mei om 8 uur binnen dingen mee naar de prijzen. Wij stemmen voor de meest creatieve inzending. Je hebt dus tot en met het weekend, zodat iedereen nog tijd heeft om iets ervan te maken. De winnaar krijgt uiteraard met nickname en tekening bericht op de frontpage. Er wordt contact opgenomen via pm om zijn of haar adres te vragen, zodat we de prijs kunnen opsturen.

Ben je niet zo creatief? Creative Assembly heeft nog vijf digitale Steam-keys te vergeven, zodat je meteen aan de gang kunt in je eigen oorlog in het Warhammer-universum. Voor deze prijs doen we een denk/opzoek-vraag: Hoeveel speelbare facties zijn er bij release, inclusief DLC, in Total War: Warhammer? Het gaat dan om de campaign modus. Meedoen kan tot maandag 23 mei om 8 uur. Je inzending kun je middels deze link insturen.

Total War: Warhammer High King Edition (Foto: Creative Assembly)

Ongelooflijke finish MotoGP Mugello

De Italiaanse Grand Prix in de MotoGP is voor het thuispubliek in Mugello uitgelopen op een groot drama. Het grootste deel van het in grote getalen aanwezige publiek juicht voor niemand anders dan Valentino Rossi en juist hij viel halverwege de race uit, terwijl hij volop om de zege aan het vechten was. Veel Italianen lieten vervolgens zien weinig met de sport zelf te hebben door gelijk het circuit te verlaten, maar die misten wel een ongelooflijke finish van de race.

Jorge Lorenzo kende een geweldige start en schoof van de tweede rij direct door naar de leiding, voor teamgenoot Rossi - die van pole vertrok. Maverick Viñales kende voor de zoveelste keer een dramatische start op zijn Suzuki en zag zijn geweldige tweede startplek direct in het water vallen: de Spanjaard viel terug naar plek elf. Ook Andrea Iannone vertrok erg slecht en viel van plaats drie terug naar de tiende stek. Marc Marquez nam snel stelling in achter de Yamaha's van Lorenzo en Rossi, met de ijzersterk vertrokken Andrea Dovizioso achter zich.

Rossi kon Lorenzo lang volgen, maar na tien ronden sloeg het noodlot toe. De Yamaha van Rossi kapte ermee, waarmee zo'n honderdduizend uitzinnige Rossi-fans rond het circuit hun dag verpest zagen worden. Marquez kon rondenlang niet veel meer dan in de buurt van Lorenzo blijven en het gat een heel klein beetje dichten, terwijl achter hen flink gevochten werd tussen twee teamgenoten. Ducati-rijders Dovizioso en Iannone vochten om plek drie, wat uiteindelijk beslist werd door een fikse remfout van Dovi.

Dani Pedrosa kon daarvan profiteren door de vierde plek in te nemen, voor Dovizioso en Viñales. Vier ronden voor het einde was Marquez er inmiddels in geslaagd aan te sluiten bij Lorenzo, waarna het duel om de zege tussen de twee Spanjaarden los kon barsten. Net als de races in de Moto2 en Moto3 werd ook dit duel er een om in te lijsten. Het werd een ware titanenstrijd waarin zowel Lorenzo als Marquez alles in de strijd gooiden. 

In de slotronde leek Marquez het af te maken en de Honda-rijder draaide dan ook als eerste en met een kleine voorsprong het laatste rechte stuk op. Lorenzo gaf zich echter niet gewonnen en maakte optimaal gebruik van zijn betere exit van de laatste bocht: hij kroop in het achterwiel van zijn rivaal en ging er in de allerlaatste meters nog voorbij. Iannone kon zijn derde plek vasthouden en vergezelde de twee Spanjaarden op het podium.

Uitslag De Graafschap - Go Ahead Eagles

Om 12.30 uur begon de laatste wedstrijd in het tweeluik tussen De Graafschap en Go Ahead Eagles. De winnaar promoveert naar de Eredivisie, of speelt nog een seizoen langer in de Eredivisie. De eerste wedstrijd eindigde in een 4-1 overwinning voor de Eagles. 

De Graafschap begon goed aan de wedstrijd en kreeg veel kansen op een doelpunt. Na een half uur opende Parzyszek de score door een voorzet van Driver binnen te schieten. Vlak voor rust kwamen de Deventenaren op gelijke hoogte na een hard schot in de kruising van De Kogel. In de tweede helft konden beide ploegen op voorsprong komen, maar dit werd meerdere keren verzuimd. 

Door het 1-1 gelijkspel is Go Ahead Eagles, na een jaar afwezigheid, gepromoveerd naar de Eredivisie. Voor De Graafschap is het nog afwachten of ze degraderen: als Willem II gezien over twee wedstrijden wint van NAC Breda en als Twente daadwerkelijk degradeert blijven de Superboeren ook in de Eredivisie.

De Graafschap

1 - 1

Go Ahead Eagles

 28' Parzyszek    41' De Kogel
 
 Gele kaart: Will, Diemers (De Graafschap), Teijsse, Wolters (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 12.381
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Will
Pröpper
Straalman
Tesselaar
Driver
Diemers
Smeets
Koolhof (Peters/72)
Vermeij
Parzyszek (Kasabele/59)
  Zwarthoed
Lambooij
Vriends
Schenk
VD Meer
Van Overbeek (Maetsen/63)
Nieveld
Daemen (Ten Den/59)
Wolters
De Kogel (Groenbast/83)
Teijsse

Moslims: Leuk dat DENK. Er op Stemmen? Neuh

Uit een peiling van Maurice de hond blijkt dat een merendeel van de islamitische niet westerse allochtoon (38 procent) DENK een goede aanvulling vindt binnen de Nederlandse politiek. Er ook op stemmen is weer een ander verhaal blijkt uit de peiling. Een fors deel van die doelgroep (43 procent) zegt er zeker niet op te gaan stemmen.

Tevens werd er gepeild wat de kiezers van de andere partijen van DENK vinden. Hier valt op dat DENK onder de GroenLinks kiezers op de meeste sympathie mag rekenen. Wel is 61 procent van de GroenLinksers van mening dat de DENK-Turken meer afstand moeten nemen van de Turkse despoot Erdogan. Veel VVD’ers en natuurlijk PVV’ers (48 procent) zien DENK als de vijfde colonne van de islam. Maar ook de CDA’ers zijn met 42 procent wantrouwig naar de motieven van DENK.

Een van de conclusies uit de peiling was ook dat DENK weinig aanhang geniet onder Surinamers en Antillianen. DENK hoopt met het werven van de peroxide blonde racismesirene Sylvana Simons deze groepen ook aan zicht te binden. Volgens de Hond mag DENK als partij voor minderheden rekenen op negen zetels als iedere allochtoon er ook op stemt. Die data zijn echter niet geheel betrouwbaar door het kleine aantal en betrouwbaarheid van de doelgroep daarom is twee zetels een realistischer beeld.

Ereprijs voor het Oog op Morgen

Het radioprogramma Met het Oog op Morgen ontvangt in juni een Ere Reissmicrofoon. Dat is zondag bekendgemaakt in het radioprogramma De Perstribune.

De prestigieuze radioprijs werd vijf keer eerder uitgereikt. Eerdere winnaars zijn Gabri de Wagt, Ischa Meijer, het Metropole Orkest, Henk van Hoorn en het Muziekcentrum van de Omroep.

De jury noemt het programma van NPO1 'een baken in radioland, al veertig jaar lang'.

De Ere Reissmicrofoon wordt samen met de Zilveren Reissmicrofoon en de Zilveren Nipkowprijs, voor het beste televisieprogramma, op 10 juni uitgereikt in Amsterdam.

De vier genomineerden voor Zilveren Reissmicrofoon zijn Adres Onbekend en de Staat van Stasse (KRO-NCRV), De Hart & Ziel Lijst (NPO Radio 4) en Bernard Hammelburg (BNR Nieuwsradio)

Ereprijs voor het Oog op Morgen
Ereprijs voor het Oog op Morgen (Foto: BuzzE)

Gitaar van Elvis Presley levert tonnen op

Een gitaar van Elvis Presley heeft grof geld opgeleverd tijdens een veiling in New York. Het instrument wisselde zaterdag voor 334.000 dollar (298.000 euro) van eigenaar.

Elvis gaf de gitaar in 1975 tijdens een concert aan een fan. Het instrument was een van de honderden memorabilia die onder de hamer ging tijdens de Music Icons 2016 veiling van Julien's Auctions. Een handgeschreven tekst van John Lennon bracht 354.400 dollar (316.000 euro) op, een jasje dat Michael Jackson tijdens zijn HIStory World Tour droeg leverde 256.000 dollar (228.000 euro) op.

Een ander opvallend veilingitem was Lady Gaga's eerste piano. Het instrument, waarop Gaga als vijfjarige haar eerste nummer schreef, werd echter niet verkocht. De piano moest minstens 100.000 dollar (89.000 euro) opleveren, maar zo veel werd er niet op geboden.

Gitaar van Elvis Presley levert tonnen op
Gitaar van Elvis Presley levert tonnen op (Foto: BuzzE)

Chaos bij herstartprocedure Moto2, ongelooflijk duel om zege

De Grand Prix van Italië in de Moto2 is uitgelopen op een complete wanvertoning van de organisatie. De race moest door een rode vlag stilgelegd worden, wat een lange tijd van chaos en onduidelijkheid inluidde. Uiteindelijk was het Johann Zarco, de regerend wereldkampioen, die na de herstart naar de zege kon rijden. 

De race ging van start met flink wat chaotische inhaalacties in de eerste bochten, waarna Takaaki Nakagami de leiding pakte voor polesitter Sam Lowes. Vanaf plek zeven kende Thomas Lühti een prima start, terwijl ook Lorenzo Baldassarri en Axel Pons goed voorin meededen. Lowes nam al snel de leiding over en leek wat weg te rijden, tot de race na vijf ronden door een rode vlag stilgelegd werd: Xavi Vierge crashte en zag zijn motor de 'airbags' langs het circuit lek slaan, waardoor de race tijdelijk stilgelegd moest worden.

Dat leverde nogal wat chaos en problemen op. De bedoeling was dat iedereen weer op de startgrid zou komen te staan, waarna men vrij snel de race kon hervatten. De ene na de andere rijder werd vanwege het door rood rijden in de pitstraat echter van de grid gestuurd, waarna men onder meer door 'kokende' motoren maar besloot om alles weer opnieuw te beginnen. Ook dat ging verre van soepel, met onder meer de Belg Xavier Simeon die nota bene in de ronde richting de grid onderuit ging. Al met al duurde de quick-start procedure al gauw een kleine drie kwartier.

Bij de herstart voor de race over tien ronden vertrok vooral Lowes erg matig: van de eerste plaats viel hij terug naar plek zes. Lühti kende een geweldige start en ging aan de leiding, maar dat moest hij snel afstaan aan Baldassarri. Ook Johann Zarco profiteerde van de chaos en was plotseling op de tweede plaats terug te vinden, voor Lühti, de verrassende Hafizh Syahrin en Lowes.

Wat zich vervolgens ontspon was een duel van epische proporties tussen Zarco en Baldassarri, die bijna elke bocht van leiding wisselden. De Fransman en de Italiaan leken op het punt te staan om elkaar onderuit te rijden, maar niks was minder waar. Baldassarri deed in de slotronde nog een ultieme poging, maar kon Zarco net niet van de zege houden. Lowes kon zich ondanks oudere banden dan de rest nog met pijn en moeite het podium op vechten, voor Syahrin en Axel Pons. 

Sijsling in straight sets naar tweede ronde Roland Garros

Igor Sijsling heeft zicht voor de tweede keer in zijn carrieère voor de tweede ronde geplaatst van Roland Garros De Amsterdammer wist in drie sets af te rekenen met de Roemeen Adrian Ungur de tweede ronde bereikt. Sijsling werd als lucky-loser tot het toernooi toegelaten en won met 6-1, 6-2 en 7-6 (5).

Sijsling begon de partij uitstekend en wist nog binnen het uur de eerste twee sets binnen te slaan. Ook in de derde set domineerde Sijsling en liep hij vlotjes uit naar 5-1, maar plots slopen er fouten in zijn spel met alle gevolgen van dien. Ungur boog de achterstand op naar een 5-6 voorsprong, waarna Sijsling zelfs een setspoint van de Roemeen wist te overleven.

In de tiebreak wist de Amsterdammer alsnog orde op zaken te stellen. Hij benutte zijn eerste matchpoint en staat in de tweede ronde. In die ronde zal hij aantreden tegen de winnaar van het duel tussen Marco Cecchinato en Nick Kyrgios [17].

Sensationele Moto3-race Mugello gewonnen door Binder

Brad Binder heeft de Grand Prix van Italië in de Moto3 gewonnen. In een werkelijk knotsgekke race op het circuit van Mugello legde de Zuid-Afrikaan een tactisch perfecte race neer, waardoor hij het hele veld in een gigantisch duel van zich af wist te houden.

De start werd een 1-2'tje voor de twee vooraan vertrokken teamgenoten Romano Fenati en Andrea Migno, terwijl de Maleisiër Khairul Idham Pawi vanaf de derde plek een moeilijke start kende. Bo Bendsneyder vertrok vanaf plaats twaalf uitstekend, maar viel na een paar bochten flink terug tot het randje van de top-20. Vooraan nam Jorge Navarro de leiding even over: samen met Fenati, Migno, Pawi, Hiroki Ono, Francesco Bagnaia en Binder vormde hij de eerste kopgroep.

Niet veel later mengde plotseling ook Fabio di Giannantonio zich voor in de strijd om het podium. De Italiaan werd vorig jaar nog het snot om de oren gereden door Bendsneyder in de Red Bull Rookies Cup, maar in tegenstelling tot de Nederlander had hij wél het tempo te pakken en kon hij zelfs even de leiding overnemen. 

Halverwege was de race nog altijd ongelooflijk spannend, met meer dan tien rijders die bocht na bocht van plek wisselden. Voor Fenati sloeg het noodlot echter toe. De motor van de Italiaan stopte er plotseling mee en zijn race was voorbij. Een andere kandidaat in de wereldtitelstrijd moest ook het onderspit delven: Navarro ging in gevecht met Juanfran Guevara onderuit.

Ondertussen was er van een kopgroep al lang geen sprake meer, want bijna iedereen reed in één lang lint over het circuit. Het zat zelfs zo dichtbij dat Antonio Dalla Porta en Bagnaia in twee ronden tijd van de zestiende en zeventiende plek op konden schuiven naar de leiding. Ook Fabio Quartararo en Nicolo Bulega lieten zich vaker en vaker zien in de strijd om de leiding, die na vrijwel elke bocht weer naar iemand anders ging. 

In de slotfase ging het spel dan echt op de spreekwoordelijke wagen en vooral voor Binder was dat het teken om aan te vallen. De Zuid-Afrikaan nam de leiding over en sloeg pardoes een klein gaatje. Achter hem werd hevig gevochten om de overige posities, wat leidde tot een valpartij voor Pawi.

In de laatste bocht van de race ging Aaron Canet vanaf plek zes ook nog onderuit, waarna het duel in de slipstreams het podium bepaalde. Binder was te sterk, maar Di Giannantonio kwam nog helemaal naar voren zetten en zag een heroïsche race beloond met plek twee. Bagnaia eindigde tot slot op de derde plaats. Niccolo Antonelli en Quartararo grepen net naast het podium en eindigden binnen één tiende van een seconde op de plekken vier en vijf. 

Meer info Pokťmon Sun en Moon op 2 juni

Recentelijk kregen we na lang wachten de eerste beelden en Pokémon te zien uit Pokémon Sun en Moon. Lang was onduidelijk wanneer we precies nieuwe informatie zouden krijgen, iets waar The Pokémon Company van heeft geleerd.

Er is namelijk aangekondigd dat we op 2 juni om 15:00 Nederlandse tijd meer informatie krijgen over de games. Zoals de vorige keer wordt er weer een video gepost op de officiële kanalen. Wat we te zien krijgen is niet duidelijk, en een aankondiging van een aankondiging blijft stom, maar we weten tenminste wel waar we aan toe zijn. Dat telt ook ergens voor.

De vorige trailer kun je hieronder nog eens bekijken. Pokémon Sun en Moon lanceren op 23 november voor Nintendo 3DS.

Politieagent vervangt gestolen Pokťmon-kaarten van kind

De nachtmerrie van elk kind: je verzamelt Pokémon-kaarten met passie en plezier en vervolgens wordt de gehele collectie gestolen. Vreselijk. Gelukkig is daar de politie om één en ander recht te trekken.

De negenjarige Bryce was drie jaar bezig met het verzamelen van Pokémon-kaarten, om dat gehele plezier in één snel moment te zien verdwijnen. Zijn map met kaarten werd gejat, waarop de politie werd ingeschakeld. De agenten wisten zijn map terug te vinden, maar helaas waren alle kaarten verdwenen. Gelukkig was daar agent James Grotenrath.

Grotenrath bleek zelf ook een verzamelaar en deed dit al sinds zijn jeugd. Om Bryce wat op te vrolijken besloot hij zijn gehele collectie Pokémon-kaarten te geven aan het slachtoffer. Een mooier gebaar is er niet, als je het mij vraagt. Overigens is de dader gevonden, maar die is er met een streng gesprek met de politie vanaf gekomen. 

Politie schenkt Pokémon-kaarten aan kind

Belgische toptaekwondoka is te zwaar en dreigt Spelen te missen

De Belgische toptaekwondoka Si Mohamed Ketbi heeft een probleem. De pas 18-jarige vicewereldkampioen heeft al maanden grote moeite om zijn lichaamsgewicht onder de 58 kilogram te houden, waardoor hij in zijn gewichtsklasse al maanden niet gevochten heeft. 

Dit weekende moest hij het Europees kampioenschap in Frankrijk ook aan zich voorbij laten gaan, want Ketbi was wederom niet op gewicht. Met het oog op de Olympische Spelen kan dat een heel groot probleem gaan worden. Ketbi heeft in de klasse tot 58 kilogram een startbewijs voor België gepakt dankzij een plek in de top-5 van de wereldranglijst.

Als hij zijn gewicht maar niet blijft halen kan hij echter niet in actie komen op de Spelen. Zomaar overstappen naar een zwaardere klasse gaat immers niet. Buiten dat het nogal lastig is om in enkele maanden competitief te worden in een tien kilo zwaardere klasse heeft België daar met Jaouad Achab al de regerend wereldkampioen in handen. 

Topsportcoördinator Laurence Rase van de Belgische taekwondobond is niet blij met de situatie. "Ik ga het hier niet bij laten zitten. Hij heeft al sinds december niet in zijn klasse kunnen vechten. Als hij hier op het EK had bewezen zijn gewicht te kunnen halen was het prima geweest, maar nu twijfelen we heel erg wie we naar Rio moeten sturen."

Salaheddine Bensaleh kwam op het EK in Ketbi's klasse in actie, maar werd in de kwartfinales uitgeschakeld. Wel is hij de nummer achttien van de wereld. België heeft nog een derde troef: Mourad Laachraoui, de nummer vijftien van de wereld en op het EK goed voor goud in de klasse tot 54 kilogram. Als hij naar Rio gaat zal dat overigens op zeker voor de nodige wereldwijde headlines zorgen: hij is de broer van een van de terroristen die eerder dit jaar de aanslagen in Brussel pleegden. 

Juve pakt dubbel na zege op AC Milan

De finale om de Coppa Italia tussen AC Milan en Juventus werd zaterdagavond na twee keer een kwartier verlenging beslist in het voordeel van de ploeg uit Turijn. Het werd 0-1. 

Milan had in de eerste helft het beste van het spel maar wist alleen het net niet te vinden. De ploeg van Christian Brocchi loste tien keer een schot, tegenover één poging van Juventus.

Na rust leek Milan ook meer aanspraak te maken op een treffer en bracht het zelfs vijf minuten voor tijd een extra aanvaller, Mbaye Niang verving Andrea Poli, maar dat bracht geen uitkomst waardoor na negentig minuten de stand nog 0-0 was.

In de verlenging werd invaller Álvaro Morata het goudhaantje voor De Oude Dame. De Spanjaard verving in de 108e minuut Hernanes en twee minuten na zijn invalbeurt scoorde hij de 0-1 en zorgde daardoor voor de bekerwinst voor zijn ploeg.

Na de landstitel nu ook de Coppa Italia voor Juventus. (PRO SHOTS/Insidefoto)
Na de landstitel nu ook de Coppa Italia voor Juventus. (PRO SHOTS/Insidefoto)

Zlatan helpt PSG aan Coupe de France

In zijn allerlaatste wedstrijd in het shirt van Paris Saint-Germain vertolkte Zlatan Ibrahimović zaterdagavond in hoofdrol in de finale van de Coupe de France. Olympique de Marseille en PSG stonden tegenover elkaar in Stade de France. Het werd 2-4.

Al na drie minuten was het raak voor de Parijzenaars. Blaise Matuidi kon afronden op aangeven van Ángel Di María: 0-1. Negen minuten later was het al weer gelijk toen Florian Thauvin de 1-1 maakte. Nog voor rust dacht PSG weer op voorsprong te komen, maar Marseille werd geholpen door de scheidsrechter. Thauvin hield de bal met zijn hand tegen op een schot van Ibrahimović, maar het ontging Clement Turpin en dus was het bij rust 1-1.

Twee minuten na rust mocht Ibrahimović aanleggen vanaf elf meter en hij faalde niet 1-2. Weer tien minuten later stond hij aan de basis van de 1-3. Met een mooie pass bediende de Zweed ploeggenoot Edinson Cavani die Steve Mandanda voor de derde keer wist te passeren.

In de slotfase van de wedstrijd werd er nog twee keer gescoord. Ibrahimović bracht zijn ploeg eerst op 1-4 en Michy Batshuayi deed vervolgens nog wat terug door voor de 2-4 eindstand te zorgen.

Zlatan: "Ik schop tegen een cornervlag" (PRO SHOTS/Panorametic)
Zlatan: "Ik schop tegen een cornervlag" (PRO SHOTS/Panorametic)

Bayern MŁnchen pakt DFB-Pokal na strafschoppen

Bayern München heeft na strafschoppen de DFB-Pokal gewonnen. In 120 minuten werd er niet gescoord, waarna de ploeg van trainer Pep Guardiola de strafschoppen het beste nam.

De eerste helft in de Duitse bekerfinale was vooral een tactisch steekspel. Borussia-trainer Thomas Tuchel besloot met vijf verdedigers te beginnen en Bayern had het daar aanvallend moeilijk mee. In de eerste helft waren en weinig kansen te noteren waardoor het bij rust nog 0-0 was.

In de laatste twintig minuten van de wedstrijd ging Bayern nadrukkelijk op zoek naar de treffer en was er ook dichtbij. Franck Ribéry nam het doel van Roman Bürki onder vuur, maar de Dortmund-doelman hield de Fransman van scoren af.

Aan de wedstrijd van Mats Hummels kwam vroegtijdig een einde. De verdediger, die zijn laatste wedstrijd voor Dortmund speelde en komende zomer de overstap naar Bayern maakt, moest zich met krampverschijnselen twaalf minuten voor tijd laten vervangen. Kort voor tijd had Pierre-Emerick Aubameyang de 0-1 op zijn schoen voor Dortmund. De Gabonees had de bal voor het intikken na een lage voorzet van Marco Reus, maar zijn schot ging over, waardoor het 0-0 bleef en er zodoende verlengd moest worden.

In de eerste helft van de verlenging waren de mogelijkheden schaars. Henrikh Mkhitaryan was gevaarlijk via een uitbraak, maar de poging van de aanvallende middenvelder ging voorlangs het doel van Manuel Neuer. David Alaba dacht in de tweede helft van de verlenging de score te openen, maar vond Bürki op zijn weg na een slimme cornervariant van Bayern. In honderdtwintig minuten werd er helemaal niet gescoord, waardoor strafschoppen noodzakelijk waren om de DFB-Pokal-finale te beslissen.

Nadat de eerste twee strafschoppen benut werden, bracht Neuer redding op de inzet van Sven Bender. Nadat Robert Lewandowski raak had geschoten was de stand na vier strafschoppen 2-1. Sokratis Papastathopoulos en Joshua Kimmich misten vervolgens allebei.

Aubameyang, Thomas Müller en Marco Reus schoten raak waardoor Douglas Costa de wedstrijd kon beslissen. De Braziliaan schoot raak en bracht Bayern de DFB-Pokal en Pep Guardiola een prijs bij zijn laatste wedstrijd als trainer van Bayern.

Pep Guardiola op de schouders bij zijn laatste wedstrijd in dienst van Bayern. (PRO SHOTS/Witters)
Pep Guardiola op de schouders bij zijn laatste wedstrijd in dienst van Bayern. (PRO SHOTS/Witters)

FOK!ker vindt oldtimer in tuin familielid

Het gebeurt vaker dat mensen bij het opruimen van een schuur een aantal oldtimers vinden. Meneerfiets opende afgelopen woensdag een topic op het forum over zo'n vondst, deze keer niet in een schuur, maar in een tuin.

Het is een Opel Blitz uit 1966. Hij is in 2006 in de tuin gezet als opknapproject maar zoals te zien is, is dat niet gelukt. Het is niet bekend of de auto al uit de begroeiing gehaald is...

Intussen is al wel duidelijk dat de vondst best wel waarde heeft dus naar de sloper zal hij niet meer gaan. Het enige ontbrekende onderdeel is de motorkap. Opknappen is goed mogelijk want hij is niet rot en de papieren zijn aanwezig.

Opel Blitz van meneerfiets (Foto: meneerfiets)
Opel Blitz van meneerfiets (Foto: meneerfiets)

Dode bij rellen in Chili

Bij gewelddadige protesten in Chili is een man om het leven gekomen. De 71-jarige beveiliger overleed volgens Zuid-Amerikaanse media zaterdag (lokale tijd) in het ziekenhuis aan rookvergiftiging. Dat gebeurde nadat brand was uitgebroken tijdens de rellen.

Relschoppers gooiden tijdens de protesten met molotovcocktails. Meerdere gebouwen gingen in vlammen op, waaronder een apotheek. De rellen in de havenstad Valparaiso vielen samen met een speech van president Michelle Bachelet, die in de stad het Congres toesprak.

Bachelet zei tijdens de jaarlijkse toespraak door te willen gaan met het terugbrengen van overheidstekorten. Volgens nieuwszender TeleSUR vinden betogers dat de linkse president daarmee haar achterban in de steek laat.

Dode bij rellen in Chili
Dode bij rellen in Chili (Foto: ANP)

Meer doden na vulkaanuitbarsting in IndonesiŽ

Reddingswerkers hebben zeker zes lichamen geborgen na een uitbarsting van de vulkaan Sinabung in Indonesië. Drie mensen verkeren nog in levensgevaar, zei een woordvoerder van de rampenbestrijdingsdienst zondag.

Bij de uitbarsting van de 2460 meter hoge vulkaan op het eiland Sumatra kwamen zaterdag onder meer gloeiendhete gaswolken vrij. Hulpverleners zoeken in huizen en op velden naar slachtoffers. "We weten niet hoeveel mensen daar verbleven", aldus de woordvoerder.

De autoriteiten hadden inwoners gewaarschuwd het gevaarlijke gebied rond de krater te verlaten. Dergelijke oproepen worden vaak genegeerd, omdat mensen vrezen voor plunderingen.

De Sinabung ontwaakte in 2010, na zo'n 400 jaar te hebben geslapen. Sinds 2013 zijn er verschillende uitbarstingen geweest. In 2014 kwamen zestien mensen om het leven bij een eruptie.

Meer doden na vulkaanuitbarsting in Indonesië
Meer doden na vulkaanuitbarsting in Indonesië (Foto: ANP)

Oostenrijk kiest president

De Oostenrijkse kiezers gaan zondag voor de tweede en beslissende ronde de stemlokalen in om te bepalen wie president wordt. De keuze is tussen Norbert Hofer van de rechtse Vrijheidspartij van Oostenrijk en Alexander van der Bellen van de Groenen.

De 45-jarige populist Hofer lijkt de meeste kans te hebben. Hij won in de voorronde in alle deelstaten, met uitzondering van Wenen. De 72-jarige Van der Bellen deed het in de eerste ronde in de steden goed, maar verder niet. Hofers troefkaart in de campagne is zijn onwrikbare, negatieve mening over vluchtelingen en islamieten. Van der Bellen mikt vooral op ontwikkeling van het onderwijs en de arbeidsmarkt.

De bondspresident heeft vooral een ceremoniële functie, maar heeft wel de macht de regering te ontslaan. Oostenrijk heeft sinds enkele dagen een nieuwe kanselier, Christian Kern (50) van de sociaaldemocratische SPÖ.

Alexander van der Bellens voorouders trokken drie eeuwen geleden vanuit Nederland naar Rusland en na de revolutie daar in 1917 naar Oostenrijk.

Oostenrijk kiest president
Oostenrijk kiest president (Foto: ANP)

Veel donateurs lopen niet warm voor Trump

Veel belangrijke geldschieters van de Republikeinse partij voelen weinig voor een financiële bijdrage aan de verkiezingscampagne van Donald Trump. Dat blijkt uit een rondgang van The New York Times, die vijftig van de grootste donateurs van de partij benaderde.

Meer dan een dozijn van de trouwste geldschieters van de Republikeinen zei niets te voelen voor het doneren of inzamelen van geld voor Trump. Die groep was tijdens de laatste drie landelijke verkiezingen nog goed voor 90 miljoen dollar (80 miljoen euro) aan donaties aan de conservatieven.

Andere geldschieters verbinden hoge voorwaarden aan hun steun, bijvoorbeeld dat de zakenman een aantal opruiende uitspraken weer intrekt. Volgens de krant gaven slechts negen grote donateurs aan zeker geld te steken in de campagne van Trump.

Een woordvoerster van de vastgoedmagnaat wilde alleen kwijt dat "er ongelofelijk veel steun is voor meneer Trump."De zakenman heeft zelf aangegeven voor de presidentsverkiezingen in november een miljard dollar te willen ophalen voor zijn campagne.

'Veel donateurs lopen niet warm voor Trump'
'Veel donateurs lopen niet warm voor Trump' (Foto: ANP)

IS roept op tot nieuwe aanslagen in Westen

Volgelingen van islamitische Staat zijn in een audioboodschap opgeroepen tijdens de ramadan aanslagen te plegen in Europa en de Verenigde Staten. Zij moeten het volgens de terreurgroep "overal een gevaarlijke maand maken voor ongelovigen".

"Ramadan is de maand van verovering en de jihad", aldus de boodschap. Die zou afkomstig zijn van IS-woordvoerder Abu Mohammed al-Adnani, maar de echtheid is nog niet vastgesteld. De vastenmaand ramadan gaat begin juni van start.

De IS-woordvoerder haalde ook uit naar de internationale coalitie die de terreurgroep bombardeert in Irak en Syrië. "Hun vliegtuigen maken geen onderscheid tussen burgers en strijders, man of vrouw", klonk het. De audioboodschap werd verspreid via Twitterkanalen die vaker mededelingen van de terreurgroep publiceren.

'IS roept op tot nieuwe aanslagen in Westen'
'IS roept op tot nieuwe aanslagen in Westen' (Foto: ANP)

VS: Talibanleider waarschijnlijk gedood

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Afghaanse leider van de Taliban, Mullah Akhtar Mansour, is volgens Amerikaanse officials 'zo goed als zeker' gedood door een aanval van een drone. De luchtaanval werd zaterdag uitgevoerd in het grensgebied bij Afghanistan en Pakistan, meldde het Pentagon.

De aanval was geautoriseerd door president Barack Obama. Naast Mansour zou ook een andere strijder van de Taliban bij de aanval zijn gedood.

Mansour gold jarenlang als de tweede man van de Taliban. Hij werd in juli vorig jaar gekozen als opvolger van Mullah Mohammed Omar, die in 2013 overleed. Mansour is al vaker doodverklaard. Eind vorig jaar liet hij nog een audioboodschap uitgaan dat al die geruchten "propaganda van de vijand"waren.

VS: Talibanleider waarschijnlijk gedood
VS: Talibanleider waarschijnlijk gedood (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: zwaar bewolkt

Vandaag is het zwaar bewolkt en de kans op een bui, gepaard met onweer, is dan ook zeer aanwezig. In de loop van de dag wordt het vanuit het westen iets droger. Het oosten van het land is nog relatief warm met 22 graden, langs de kust blijft de temperatuur steken op een graad of 16. De wind komt uit het zuid tot zuidwesten en is matig van kracht. In de loop van de middag steekt er in de kustgebieden een zeewind op. 

Zon op 05:35
Zon onder 21:38
Zonkracht

5 / 3

In het 'De atmosfeer staat op ontploffen' topic op het forum plaatste Nattekat deze mooie foto van de maan, gemaakt met een simpele smartphone. Toch goed gelukt! 

Maan (Foto: Nattekat)
Maan (Foto: Nattekat)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1945 In een massafgraf op Texel werden 10 Texelaars en 70 Georgiërs gevonden. Zij werden gedood tijdens de opstand van de Georgiërs.
1957 Boven onbewoond gebied in Nieuw Mexico werd per ongeluk een waterstofbom gedropt door de Amerikanen.
1972 Ton Sijbrands werd wereldkampioen dammen.
1973 Robert Metcalfe vond het Ethernet-netwerk uit. 
2012 SpaceX lanceerde een Falcon 9-raket met Dragon capsule. Het was de eerste commerciele vlucht naar het Ruimstestation ISS.


SpaceX

Laatste reviews en specials
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
©FOK.nl e.a.