FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 8 april 2016

SpaceX doet nieuwe poging

Om 22:43 uur onze tijd zal SpaceX een nieuwe poging doen om de eerste trap van de Falcon 9 raket te laten landen op een drijvend platform in de Atlantische Oceaan. Deze keer wordt een dragon module gelanceerd met aan boord goederen voor het ruimtestation ISS.

Dit betekent dat er geen baan om de aarde bereikt hoeft te worden waardoor de landing makkelijker zou moeten zijn. De raket zal worden gelanceerd vanaf Cape Canaveral. Het is de bedoeling dat de eerste trap na het afstoten zal landen op het droneschip 'Of Course I Still Love You'.

Update 22:58 uur
De landing is geslaagd!

 


Livestream Falcon 9 / de lancering


Full webcast live

Hitler verliest ereburgerschap

Tegernsee is een toeristisch stadje in Beieren. In 1933, het jaar dat hij in Duitsland aan de macht kwam, bezocht Adolf Hitler de stad. Toen kreeg hij de sleutels van de stad aangeboden en mocht hij zich ereburger van de stad noemen. De stad ligt aan een meer met dezelfde naam en dat was een populaire vakantiebestemming voor veel nazileiders, die daar vaak ook een vakantiehuis hadden.

De conservatieve burgemeester Johannes Hagn heeft dat ereburgerschap nu ingetrokken. Dat dit zo lang heeft geduurd wijt Hagn aan onwetendheid van zijn ambtenaren. "We wisten niet of hij nog genoteerd stond als ereburger. We dachten al die tijd dat die status met zijn overlijden was opgeheven, maar dat bleek niet zo. Dus hebben we hem officieel moeten schrappen", aldus Hagn.

Uitslag PEC Zwolle - Roda JC

Om 20 uur openden PEC Zwolle en Roda JC het voetbalweekend. In Zwolle kwam Roda vlak voor rust op voorsprong, maar in de tweede helft boog de thuisploeg de achterstand om in een 3-1 overwinning, mede dankzij twee doelpunten binnen vijf minuten en een assist van Ouasim Bouy. PEC stijgt voorlopig naar de zevende plaats op de ranglijst, Roda staat veertiende.

PEC Zwolle

3 - 1

Roda JC

 49' Menig
 73' Bouy
 78' Bouy
   41' Gullon
 
 Gele kaart: Brama (PEC Zwolle)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.500
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d. Hart
v. Polen (Schenkeveld/37)
Marcellis
Lam
v. Hintum
Brama
Bouy
Ehizibue (Becker/46)
Marinus
Menig
Veldwijk (Nijland/46)
  v. Leer
Dijkhuizen (Noor/21)
Swinkels
Buijs (Ngombo/83)
v. Peppen
Inceman
Zhukov
Gullon
Peterson
v. Duinen (Juric/83)
Poepon

Kofferboys in laatste aflevering Miljoenenjacht

Voor de dames die zich aflevering na aflevering ergerden aan de mooi gevormde dames die de koffertjes dragen bij het programma Miljoenenjacht is er goed nieuws. Ze hebben er lang op moeten wachten, maar tijdens de laatste aflevering van Miljoenenjacht zullen het geen dames zijn die de koffers hanteren. 

Na een zeer geslaagde actie van Johanna, die meer dan 260.000 likes op haar post wist te verzamelen, zullen 26 mooie mannen de koffers van de trap naar beneden brengen. Zit jij al klaar voor de uitzending op 10 april? 

Linkse politicus voelt zich schuldig over deportatie verkrachter

Karsten Nordal Hauken is zeer vergevingsgezind, of lijdt (als Noor) aan het Stockholmsyndroom. Veel andere opties zijn er niet. De politicus heeft er namelijk een slecht gevoel over dat de man die hem verkracht had, is teruggestuurd naar Somalië.

"Ik voel me schuldig dat hij teruggestuurd is naar een donkere en onzekere toekomst in Somalië", aldus Karsten.

"Hoe het is om een man te zijn en verkracht te worden? Om als links persoon en overtuigde antiracist verkracht te worden door een Somalische man? Heel mijn leven stortte in", vertelt de politicus. "Mijn hoofd ontplofte en ik leefde verdoofd".

Karsten zocht na de brute verkrachting, die plaats vond in zijn eigen woning, zijn heil in alcohol en cannabis. "De jaren waarin zelfhaat de enige eigenwaarde was die ik had, de jaren van depressie, dronkenschap en wiet; ik krijg ze niet meer terug. En ik heb angst. angst dat meisjes me niet meer willen. Dat anderen me uitlachen."

Zijn aanrander, een Somalische kansparel, mocht na zijn daad 4, 5 jaar verblijven in een luxe hote, met alle mogelijke faciliteitenl de gevangenis. Na die hel werd hij teruggebracht naar de zandbak van herkomst. Karsten heeft het daar erg moeilijk mee en voelt zich zelfs schuldig daarover.

"Ik ben niet boos op de man die me misbruikte, wat onbegrijpelijk is voor velen. Ik heb tot op zekere hoogte geaccepteerd dat hij verantwoordelijk is voor zijn daden. Maar ik zie hem vooral als een product van een oneerlijke en onrechtvaardige wereld, een product van opgroeien in oorlog, ontbering en wanhoop".

Karsten heeft zijn verhaal op papier gezet, of het digitale equivalent daarvan. Dit wordt gebruikt voor het TV-programma 'Ik tegen mezelf', dat te zien is op de Noorse zender NRK.

Oeps-moment voor basketbalster

Kent u de 24-jarige Italiaanse basketbalster Valentina Vignali? Deze getalenteerde sportvrouw was onlangs op de Malediven en ging daar een potje snorkelen. Helaas voor haar verloor ze daarbij haar bovenstukje. Alhoewel, verliezen, misschien deed ze het ook wel bewust. Haar volgers vinden het in elk geval niet erg...

 

Volevo fare la figa che fa #snorkeling con la #gopro invece ho perso il costume, mi è venuto da ridere e stavo per bermi l'oceano indiano. Tutta colpa di quella stronza di @voluptas90 che non mi ha voluto fare il video, ha paura degli squali e sta nell'acqua che gli arriva alle caviglie. #HOPELESS #SONOQUESTAQUA 󾌴󾮝🏻󾟞🏻󾇉󾇇 #Maldives 🇲🇻

Geplaatst door Valentina Vignali op donderdag 7 april 2016

En voor de mensen die haar niet kennen, hieronder nog wat sfeerbeelden van deze basketbalvedette.

 

On set with @2bekini & @helenadia_jewelry 󾆫🏾󾓚󾓯 #Maldives #Shooting 🇲🇻󾁅

Geplaatst door Valentina Vignali op zondag 3 april 2016
 

󾆞🏽☀️

Geplaatst door Valentina Vignali op zondag 3 april 2016
 

󾌴󾌴󾌴 #Maldives #Crazy #Snorkeling 󾟞🏻󾇉󾇇🦀

Geplaatst door Valentina Vignali op donderdag 31 maart 2016
 

Ormai il campionato è agli sgoccioli, ci mancano due partite dei playoff e per quest'anno purtroppo è finita...󾟖⛹🏻 Non...

Geplaatst door Valentina Vignali op vrijdag 8 april 2016
 

• Island Girl • #LastDay #Maldives 󾮝🏻🇲🇻 @2bekini 󾁅󾓚

Geplaatst door Valentina Vignali op donderdag 7 april 2016
 

🌬⚫️⚪️

Geplaatst door Valentina Vignali op donderdag 7 april 2016
 
 

󾓚󾁅󾁀󾔏󾬏 #AllPinkEverything #Maldives @2bekini | @note_di_moda 󾓯󾆫🏾

Geplaatst door Valentina Vignali op woensdag 6 april 2016
 

@2bekini | @note_di_moda 󾓚󾁅󾓯 #Maldives #Shooting 🇲🇻󾆫🏾

Geplaatst door Valentina Vignali op dinsdag 5 april 2016
 

😎

Geplaatst door Valentina Vignali op dinsdag 5 april 2016
 

󾆫🏾󾁇☀️

Geplaatst door Valentina Vignali op maandag 4 april 2016

Bowie-drummer Dennis Davis overleden

De Amerikaanse drummer en sessiemuzikant Dennis Davis is op 6 april aan de gevolgen van kanker overleden. Davis was vooral bekend door zijn werk voor David Bowie in de jaren zeventig en tachtig. Het is onbekend hoe oud de drummer was.

De in New York geboren muzikant begon zijn loopbaan als drummer bij artiesten als George Benson en Roy Ayers. Bij de laatstgenoemde artiest speelde Davis al samen met gitarist Carlos Almodovar.

Vanaf het album Young Americans speelde Davis in de band van David Bowie, met wie hij onder meer de befaamde Berlin-trilogie (Low, Heroes en Lodger) opnam. Ook was de drummer te horen op platen van Iggy Pop, Jermaine Jackson en Stevie Wonder.

Man wordt na huwelijksaanzoek gered met helicopter

Het leek Michael Banks een erg romantisch idee: zijn vriendin ten huwelijk vragen vanaf een hoge rots. Hij beklom dus Morro Rock in Californië en vroeg zijn vriendin ten huwelijk via Facetime. Gelukkig zei ze ja en toen begon Michael opgewekt aan de weg terug. Helaas kwam hij daarbij vast te zitten en moest gered worden door een helicopter.

"Hij nam een andere, steilere weg naar beneden en kwam zo vast te zitten", vertelt brandweerwoordvoerder Dale Kinney. Het redden van de man was geen eenvoudige klus omdat de helikopter heel dicht tegen de rots aan moest vliegen om bij hem te kunnen komen.

De onfortuinlijke man kwam er vanaf met wat schrammen en een forse rekening. De gemeente Morro Bay waarschuwt nog maar eens: "Het beklimmen van Morro Rock is illegaal en gevaarlijk. We hopen dat mensen er voor kiezen om hem van beneden te bekijken en zo zichzelf en anderen tijd en geld te besparen en ieders veiligheid te beschermen."

Het is voor het paar vast een aanzoek om nooit te vergeten. Het is ons helaas niet bekend of Michaels toekomstige vrouw de redding via Facetime heeft kunnen volgen...

Achtste titel Van Gerwen na zege op Van de Pas

Michael van Gerwen heeft vrijdag Players Championship 3 op zijn naam geschreven door  in de finale Benito van de Pas te verslaan. Het werd 6-3. Voor Mighty Mike was het alweer zijn achtste toernooizege van 2016. Voor Van de Pas was het zijn derde finale op de Pro Tour, maar is er nog niet in geslaagd een toernooi te winnen. 

Van Gerwen won donderdagavond met het twee na hoogste gemiddelde ooit op televisie van Robert Thornton. Vandaag zette hij zijn goede vorm door en won van Paul Nicholson, Mark Walsh, Jeffrey de Graaf, Simon Whitlock, Mark Webster en Robbie Green. Van de Pas wist Alan Tabern, Lee Evans, Ricky Evans, Chris Dobey, Peter Wright en Alan Norris te verslaan. 

In de finale kwam Van Gerwen naar 4-0 voor door een elf-, twee dertien- en een veertiendarter. Van de Pas kwam vervolgens terug tot 4-3, waarna Van Gerwen zich herpakte. Met een tiendarter en een dertiendarter kwam er 6-3 op het bord te staan. Van Gerwen haalde uiteindelijk een gemiddelde van 111,29 punten per beurt.

Het derde Player Championship leverde ook twee negendarters op. Adrian Lewis gooide in de eerste ronde in Barnsley al een negendarter en Alan Norris deed een ronde later hetzelfde. Er verschenen nog andere Nederlanders aan de oche. Jermaine Wattimena haalde de vierde ronde door te winnen van onder meer Jelle Klaasen. Jeffrey de Graaf en Jeffrey de Zwaan kwamen tot de derde ronde. Ron Meulenkamp, Dirk van Duijvenbode, Dick van Dijk en Jan Dekker wisten één ronde te winnen. 

Zaterdag en zondag staan respectievelijk Player Championship 4 en 5 op het programma. Opnieuw doen dan weer 128 darters mee met een prijzenpot van 75.000 Britse pond per toernooi. 

Uitslagen Players Championship 3 - vanaf achtste finales
Michael van Gerwen 6-2 Simon Whitlock
Mark Webster 6-5 Jermaine Wattimena
Robbie Green 6-5 James Wilson
Jame Robinson 6-5 Daryl Gurney
Peter Wright 6-5 Mervyn King
Benito van de Pas 6-2 Chris Dobey
Alan Norris 6-3 Steve Beaton
Michael Smith 6-2 Jonny Clayton

Kwartfinales
Michael van Gerwen 6-0 Mark Webster
Robbie Green 6-2 Jamie Robinson
Benito van de Pas 6-2 Peter Wright
Alan Norris 6-3 Michael Smith

Halve finales
Michael van Gerwen 6-1 Robbie Green
Benito van de Pas 6-3 Alan Norris

Finals
Michael van Gerwen 6-3 Benito van de Pas

Tobacco Road: Doodgaan in het blauw

Eric Burdon, zanger van de Britse 60s-groep The Animals, zat in 1970 in de (bijna) zwarte Amerikaanse soul/bluesband War. In april van dat jaar brachten ze het album Eric Burdon Declares War uit. Daarop staat een bijzondere track waar je wellicht eventjes de tijd voor zou moeten nemen.

Het betreft 'Tobacco Road' van de Amerikaanse singer-songwriter John D. Loudermilk, een bluesnummer dat een traditional is geworden en vele malen door vele artiesten is uitgevoerd. De meesten maken zich er binnen de gebruikelijke 3 minuten vanaf, maar Eric Burdon & War trekken er maar liefst 13 minuten voor uit.

Het is een variatie op de oude legende van de man die zijn ziel aan de duivel verkoopt, in dit geval om de smerige plek waar hij vandaan komt te kunnen veranderen.

Maar de duivel, god of engel (dat wordt in het midden gelaten) is niet voor één gat te vangen, en Burdon komt in een pijnlijke onderhandeling terecht. Luister, huiver en geniet. shadey smiley

Jennifer Lawrence is niet goed in feesten

Jennifer Lawrence gaat bijna nooit stappen. En wanneer ze dat wel doet, wordt het geen latertje. De 25-jarige actrice is namelijk niet goed in feesten, legt ze uit aan Harper's Bazaar.

"Ik blijf nooit op tot laat", aldus Jennifer. "Ik ben een oma. Het is erg moeilijk om mij naar buiten te krijgen. En wanneer ik wel ga stappen, dan wordt het nooit laat. Als ik wel tot in de vroege uurtjes doorga en keihard ga feesten, dan ga ik overgeven. Ik kan niet doorgaan totdat ik een black-out krijg, ik begin gewoon te kotsen."

Als voorbeeld geeft Lawrence een wilde avond met Emma Stone. Na een concert van Adele in Los Angeles gingen ze feesten. Aan het einde van de avond stond de Hunger Games-ster te kotsen in een van haar gastenverblijven, waar op dat moment Woody Harrelson verbleef.

"Ik brak een kaars, omdat ik niet kan overgeven als een normaal persoon. Ik zwaai alle kanten op met mijn armen. En ik heb het niet opgeruimd omdat ik een eikel ben. De volgende dag haalde Woody zijn voet open aan de gebroken kaars", herinnert Jennifer zich. "Die nacht liep helemaal uit de hand."

Jennifer Lawrence is niet goed in feesten
Jennifer Lawrence is niet goed in feesten (Foto: BuzzE)

Last Shadow Puppets denderen Album Top 10 in

Vier nieuwe binnenkomers in de Album Top 10 deze week. The Last Shadow Puppets komen de lijst binnen op de tweede plek met hun plaat Everything You've Come to Expect.

Verder bestormt Marco Borsato met Evenwicht de top tien. En Moderat en Charles Bradley zijn helemaal nieuw in de top 100. Zij veroveren respectievelijk de achtste en negende plek met hun album.

Lil' Kleine blijft ondertussen de Album Top 10 aanvoeren met zijn plaat WOP!.

Album Top 10 week 15
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Lil' Kleine - WOP!
2. (-) The Last Shadow Puppets - Everything You've Come to Expect
3. (4) Justin Bieber - Purpose
4. (5) André Hazes Jr. - Leef
5. (13) Marco Borsato - Evenwicht
6. (6) Adele - 25
7. (3) Zayn Malik - Mind Of Mine
8. (-) Moderat - III
9. (-) Charles Bradley - Changes
10. (10) Coldplay - A Head Full Of Dreams

Last Shadow Puppets denderen Album Top 10 in
Last Shadow Puppets denderen Album Top 10 in (Foto: BuzzE)

Amsterdam innovatiehoofdstad van Europa

Amsterdam is de nieuwe innovatiehoofdstad van Europa. Dat maakte EU-commissaris Carlos Moedas (Onderzoek) vrijdag bekend in Brussel.

Aan de titel is 950.000 euro verbonden. Amsterdam was genomineerd voor zijn benadering van slimme groei, start-upbedrijven, leefbaarheid en digitale sociale innovatie.

Steden met meer dan 100.000 inwoners mogen meedingen. Tot de negen steden die de finale haalden behoorde ook Eindhoven, voor het combineren van digitale technologie met een 'slimme' stedelijke verlichtingsstrategie. Berlijn, Glasgow, Milaan, Oxford, Parijs, Turijn en Wenen stonden ook op de shortlist.

Barcelona werd twee jaar geleden uitgeroepen tot de eerste 'iCapital'.

Amsterdam innovatiehoofdstad van Europa
Amsterdam innovatiehoofdstad van Europa (Foto: ANP)

Olie in schijnwerpers op beurzen

De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag met winsten de handel uitgegaan. Vooral olieconcerns deden het goed. Die profiteerden volop van de sterk gestegen olieprijzen. Bedrijven in de financiële sector herstelden iets van de stevige verliezen een dag eerder. In Amsterdam was telecomconcern KPN een opvallende daler.

De Amsterdamse AEX-index sloot uiteindelijk met een winst van 1,3 procent op 434,16 punten. De MidKap steeg 1,4 procent naar 673,90 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 1,4 procent.

De AEX werd aangevoerd door olie- en gasconcern Shell met een winst van 4,1 procent. Branchegenoten als Total in Parijs (plus 3,7 procent), BP in Londen (plus 3,3 procent ) en Repsol in Madrid (plus 2,8 procent) profiteerden eveneens van de opleving van de olieprijs. Amerikaanse olie werd 6 procent duurder bij 39,48 dollar per vat. De prijs van een vat Brentolie steeg 5,7 procent naar 41,66 dollar.

KPN
KPN presteerde in de AEX veruit het slechtst met een verlies van 2,8 procent. Deutsche Telekom, moederbedrijf van concurrent T-Mobile, is volgens bronnen van plan een agressieve promotiecampagne te lanceren op de Nederlandse telecommarkt.

Air France-KLM behoorde tot de sterkste stijgers in de MidKap. De luchtvaartcombinatie won krap 2 procent na de presentatie van positieve vervoerscijfers over de maand maart. Daarin vervoerde KLM ruim 10 procent meer passagiers dan een jaar eerder, terwijl die stroom bij Air France marginaal slonk. Bij alle onderdelen van de groep verbeterde de bezettingsgraad van de vliegtuigen.

BAM
BAM was in trek na berichten dat de overheid miljarden zou willen uittrekken voor extra investeringen in infrastructuur. Het bouwbedrijf sloot 3,1 procent in de plus.

In Kopenhagen won Bang & Olufsen krap 3 procent. De producent van dure audiosystemen en tv's meldde dat beleggingsfondsen van Delta Lloyd hun aandelen B&O hebben verkocht aan de Chinese miljardair Qi Jianhong. Die werkt al langer aan de gehele overname van het Deense bedrijf, waarvan hij nu de grootste aandeelhouder is.

De euro was 1,1407 dollar waard, tegen 1,1385 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

Olie in schijnwerpers op beurzen
Olie in schijnwerpers op beurzen (Foto: ANP)

Spoorbrug Moerdijk drie dagen dicht

Het treinverkeer over de Moerdijkbrug ligt volgende week drie dagen stil. In de rails van de brug zitten haarscheurtjes. Daarom rijden er woensdag, donderdag en vrijdag geen treinen over de brug. Het gaat zowel om personen- als goederentreinen. Alleen over de HSL-brug blijven wel treinen rijden.

De haarscheurtjes, ontdekt bij reguliere controles, kunnen gevaarlijke situaties opleveren, zegt spoorbeheerder ProRail. Het is onduidelijk hoe de scheurtjes zijn ontstaan. Om het te kunnen herstellen is het noodzakelijk om het spoor voor treinverkeer geheel af te sluiten, omdat de spoorstaven ingegoten zijn.

De werkzaamheden moeten voor 17 april afgerond zijn, omdat vanaf dan de Brabantroute (met de Moerdijkbrug) als omrijroute gebruikt zal worden voor de Betuweroute die van 16 april tot en met 16 oktober grotendeels niet gebruikt kan worden voor de aanleg van het derde spoor naar Duitsland.

Spoorbrug Moerdijk drie dagen dicht
Spoorbrug Moerdijk drie dagen dicht (Foto: ANP)

'Facebook-vriend is misschien oplichter'

Oplichters hebben een nieuwe truc gevonden om mensen geld af te pakken: ze maken een nepprofiel aan op Facebook, doen zich voor als vriend en vragen om geld. Daarvoor waarschuwt de Fraudehelpdesk, die de afgelopen week een paar meldingen heeft binnengekregen.

De oplichters beginnen door het gezamenlijke Facebook-profiel van een stel te hacken. "Neem Henk en Barbara", aldus de helpdesk. Vervolgens maken ze een nieuw profiel aan voor 'Henk', met zijn foto's, en voegen ze alle vrienden van het oude account toe. Die accepteren nietsvermoedend het vriendverzoek. Vervolgens zeggen de oplichters bijvoorbeeld dat ze een cadeau willen kopen voor 'Barbara', en of de vrienden willen bijdragen. Het kan ook zijn dat ze geld willen lenen.

De Fraudehelpdesk raadt mensen aan om kritisch te zijn en zulke verhalen altijd te controleren. "En bekijk ook even of 'Barbara' wel ècht in de komende weken jarig is."

'Facebook-vriend is misschien oplichter'
'Facebook-vriend is misschien oplichter' (Foto: BuzzT)

Mike Posner nog steeds bovenaan Single top 10

Mike Posner blijft heer en meester van de Single Top 10. De Amerikaanse zanger staat voor de zevende week bovenaan de lijst. In totaal staat zijn hit I Took A Pill In Ibiza al zeventien weken in de Top 100.

De lijst kent weinig veranderingen deze week. Het is een beetje stuivertje wisselen. Alleen de combinatie van de Amerikaanse dj Cheat Codes en de Nederlandse formatie Kriss Kross Amsterdam komen nieuw binnen in de top tien. Hun nummer Sex is terug te vinden op de vijfde plek.

Single Top 10 week 15
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Mike Posner - I Took A Pill In Ibiza
2. (6) Fifth Harmony feat. Ty Dolla $ign - Me, Myself & I
3. (3) Jonas Blue feat. Dakota - Fast Car
4. (2) Alan Walker - Faded
5. (14) Cheat Codes x Kriss Kross Amsterdam - Sex
6. (7) Sia - Cheap Thrills
7. (4) Rihanna feat. Drake - Work
8. (5) Major Lazer feat. Nyla & Fuse ODG - Light It Up (remix)
9. (10) Twenty One Pilots - Stressed Out
10. (8) Matt Simons - Catch & Release (Deepend remix)

Mike Posner nog steeds bovenaan Single top 10
Mike Posner nog steeds bovenaan Single top 10 (Foto: BuzzE)

'Voorlichting over LHBT's aan leraren nodig'

Mensen die het onderwijs in willen, zouden op de docentenopleiding verplicht voorlichting moeten krijgen over seksuele diversiteit. Nu geeft het COC die lessen aan leerlingen, maar de belangenvereniging voor homoseksuelen wil dat ook docenten die voorlichting krijgen. Dat schrijft het COC vrijdag in een brief aan de regering en het parlement.

De reden voor die brief is dat uit onderzoek van actualiteitenrubriek EenVandaag is gebleken dat in Nederland maar een kwart van de middelbare scholieren les krijgt over seksuele diversiteit. Dat terwijl die lessen sinds 2012 verplicht zijn. Maar lang niet alle scholen houden zich daaraan.

"Het is te gek voor woorden dat de meeste scholen nog altijd geen les geven over LHBT-acceptatie, terwijl dat al vier jaar verplicht is", zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. "Die lessen zijn hard nodig om LHBT-acceptatie in Nederland te verbeteren." LHBT staat voor lesbiennes, homoseksuelen, bikseksuelen en transgenders.

Uit het EenVandaag-onderzoek blijkt verder dat LHBT-acceptatie volgens vier van de tien middelbare scholieren (38 procent) op hun school nooit is behandeld. Nog eens vier van de tien (38 procent) leerlingen zeggen dat een docent het slechts één keer kort ter sprake heeft gebracht. Slechts 13 procent van de leerlingen vindt dat hun school op een heel goede manier aandacht besteedt aan LHBT-acceptatie.

Het COC wil nu dat minister Jet Bussemaker (Onderwijs) lessen over LHBT-acceptatie verplicht stelt op docentenopleidingen. "Als docenten zelf nooit leren hoe het moet, dan zullen hun lessen over LHBT-acceptatie onder de maat blijven", aldus Ineke.

'Voorlichting over LHBT's aan leraren nodig'
'Voorlichting over LHBT's aan leraren nodig' (Foto: ANP)

'Terreurverdachte met hoedje Abrini opgepakt'

Terreurverdachte Mohamed Abrini oftewel 'de man met het hoedje' is opgepakt. De politie heeft ook een tweede verdachte aangehouden. Het zou gaan om de man die in een metrostation in Brussel kort contact had met de terrorist die zich opblies in metrostation Maalbeek. Dat meldt de Vlaamse omroep VRT vrijdag.

De 31-jarige Abrini werd internationaal gezocht wegens mogelijke betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs. Hij werd op 11 november, twee dagen voor de aanslagen, gefilmd met Salah Abdeslam bij een benzinestation langs de snelweg naar Parijs. Abrini zat aan het stuur van een auto die later werd gebruikt bij de aanslagen.

'Terreurverdachte Abrini opgepakt'
'Terreurverdachte Abrini opgepakt' (Foto: ANP)

Laura Bush zou op Hillary stemmen

Voormalig 'first lady' Laura Bush heeft vrijdag tijdens het congres 'Women in the World' in New York laten doorschemeren dat ze bij de aanstaande presidentsverkiezing eerder op Hillary Clinton zal stemmen dan op Donald Trump.

De 69-jarige echtgenote van George W. Bush vermeed zorgvuldig een kandidaat al te openlijk te steunen of te veroordelen, maar stelde wel vast dat ze tot de groeiende groep Republikeinen behoort die het 'iedereen-behalve-Trump'-principe huldigt.

Laura Bush zou op Hillary stemmen
Laura Bush zou op Hillary stemmen (Foto: ANP)

Bo Saris ingestort na beschuldigingen

De zanger Bo Saris (Boris Titulaer) is naar eigen zeggen emotioneel ingestort na de beschuldigingen die donderdagavond aan zijn adres werden geuit. Verschillende oud-collega's beweerden in RTL Boulevard te zijn bedonderd door de voormalige Idols-winnaar. Hij zou geld hebben weggesluisd naar geheime rekeningen.

"Dat iemand ons zo willens en wetens tegenover de hele wereld kapot wil maken, is voor ons onbegrijpelijk", laat Boris vrijdag weten in een officiële reactie. "Het is onbeschrijfelijk wat dit nieuws met mij en mijn gezin doet."

Boris zegt dat hij 'tot op de laatste dag' van zijn samenwerking met zakenman Wim Noorman al zijn verplichtingen heeft voldaan. "Mijn verantwoordelijkheid was om artistieke leiding aan het bedrijf te geven. De verantwoordelijkheid van het zakelijke gedeelte lag volledig bij dhr. Noorman."

Smaad
De zakenman en Boris gingen in 2014, na het verschijnen van het album Gold, uit elkaar. Noorman zei in RTL Boulevard dat iedereen is 'besodemieterd' door Boris. "Ik ben voor het bedrijf door het vuur gegaan en hem daarbij zelf het onmogelijke mogelijk gemaakt", stelt de zanger vrijdag. Zijn bedrijf Bo-Rush Productions werd maandag failliet verklaard. "Samen met mijn bandleden heb ik gestreden tot het bittere eind. Bandleden waarmee ik tot op de dag van vandaag een goede relatie heb en nog steeds optreed."

Ook voormalig bandleden van Boris haalden in RTL Boulevard uit naar de zanger. Zo beweerde Leon Taihuttu, niet alleen bandlid maar ook een goede vriend, dat Boris verslaafd is aan geld. Volgens de muzikant maakte Boris zich schuldig aan criminele praktijken.

Boris noemt de uitlatingen van zijn oud-collega's smaad, die voor hem 'niet te verkroppen' is. "Ik voel mij nu dan ook noodgedwongen om stappen te ondernemen richting dhr. Noorman en Taihuttu zodat zij nooit meer iemand de schade kunnen aanrichten zoals zij die mij, mijn gezin en bandleden hebben aangedaan."

Boris Titulaer ingestort na beschuldigingen
Bo Saris ingestort na beschuldigingen (Foto: BuzzE)

Minister belooft aanpak motorbendes

Na de massale schiet- en vechtpartij tussen twee rivaliserende motorclubs, donderdag in en om het Van der Valkhotel in Rotterdam, heeft minister Ard van der Steur de Kamer vrijdag een strenge aanpak van criminele motorbendes beloofd. "Eén ding is zeker, we pakken ze aan", zei de justitieminister vastbesloten.

Verschillende Kamerleden toonden zich bezorgd na de publieke knokpartij, waarbij ook werd geschoten. Zo twitterde CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg: ,,Rivaliserende motorclubs vechten hun conflicten uit onder gewone mensen. Elders zijn ze verboden. Wanneer pakt NL eens door?"

De politie was vrijdagmiddag nog volop bezig met het verhoren van de verdachten die donderdagavond zijn opgepakt. In totaal werden 23 leden van de rivaliserende motorbendes Mongols en Hells Angels aangehouden, afkomstig uit onder meer Amsterdam, Rotterdam, Haarlem en IJmuiden. De politie verwacht nog meer aanhoudingen te verrichten.

Tot schrik van hotelgasten en -medewerkers raakte een groep van zo'n dertig man slaags in de bar van het hotel. Er werden ook zeker twintig schoten afgevuurd. Waarom de afgesproken meeting tussen de twee motorclubs al direct uit de hand liep, is nog onderwerp van onderzoek. De politie nam een vuurwapen en een mes in beslag. Eén verdachte raakte gewond aan zijn been. Wanneer de groep wordt voorgeleid kon een politiewoordvoerder vrijdag nog niet zeggen.

De Mongols en de Hells Angels zijn al tientallen jaren gezworen vijanden. Vooral in Duitsland kwam het de afgelopen jaren tot grote vechtpartijen. De Mongols komen uit Californië. Twee jaar geleden werd een filiaal (chapter) geopend in Amsterdam.

Minister belooft aanpak motorbendes
Minister belooft aanpak motorbendes (Foto: ANP)

Saudi-ArabiŽ wil brug naar Egypte over Rode Zee

Saudi-Arabië wil een brug over de Rode Zee bouwen naar Egypte. Dat heeft de Saudische koning Salman vrijdag aangekondigd na een ontmoeting met de Egyptische president Abdel-Fatah al-Sissi.

Verdere details, over bijvoorbeeld de locatie van de nog te bouwen brug, gaf Salman niet. Het lijkt echter voor de hand te liggen dat een dergelijke brug zou worden gebouwd in het smalle noordelijke gedeelte van de Rode Zee, bij het Egyptische schiereiland de Sinaï. Verder naar het zuiden is de Rode Zee honderden kilometers breed.

Salman was in Egypte om over economische kwesties te praten. Sinds al-Sissi in 2013 als legerleider de macht greep hebben Saudi-Arabië en andere landen in het Midden-Oosten miljarden euro's in het land gepompt. Twee bronnen bij de Egyptische regering zeiden dat Riyad de komende jaren miljarden extra euro's wil investeren in Egypte.

Riyad wil brug naar Egypte over Rode Zee
Saudi-Arabië wil brug naar Egypte over Rode Zee (Foto: ANP)

Marine onderschept 250 kilo cocaÔne

In de Cariben heeft het marineschip Zr.Ms. De Zeven Provinciën een zeilboot met meer dan 250 kilo cocaïne onderschept. De enige persoon aan boord is aangehouden en overgedragen aan de Amerikanen die aan de actie meewerkten. Dat meldde het ministerie van Defensie vrijdag.

Vorige maand was het marineschip ook al twee keer succesvol. Toen ging het om 400 kilo marihuana en 600 kilo cocaïne.

Marine onderschept 250 kilo cocaïne
Marine onderschept 250 kilo cocaïne (Foto: ANP)

Rutte: vluchtelingen beter af in detentiekamp

Vluchtelingen zijn echt beter af in Griekse detentiekampen. Het moet levensgevaarlijke mensensmokkel over zee voorkomen. Van de kampen gaat het signaal uit: Stop hiermee.

Dat zei premier Mark Rutte vrijdag in reactie op kritiek van onder meer Amnesty International. De organisatie kritiseert de situatie in de kampen, van waaruit bijvoorbeeld Syrische vluchtelingen worden teruggestuurd naar Turkije.

"Wij doen er alles aan om er in die kampen voor te zorgen dat er genoeg eten is en genoeg voorzieningen zijn. De indruk die Amnesty en anderen wekken dat het hiervoor beter was. Ik vraag me werkelijk af waar je dat vandaan kan halen", aldus Rutte.

Door Europese afspraken met Turkije is het de bedoeling dat Turkije vluchtelingen tegenhoudt en terugneemt. In ruil vangt Europa asielzoekers uit de Turkse kampen op.

Rutte: vluchtelingen beter af in detentiekamp
Rutte: vluchtelingen beter af in detentiekamp (Foto: ANP)

'Schietpartij op luchtmachtbasis Texas'

De politie van San Antonio in Texas is vrijdag uitgerukt na meldingen van een "actieve schutter" op de nabijgelegen basis Lackland van de Amerikaanse luchtmacht. Dat hebben Amerikaanse media bericht. De basis is afgesloten en iedereen heeft het advies gekregen binnen te blijven.

De politie van Bexar County, het district waar de basis onder valt, meldt dat er "slachtoffers" zijn gevallen.

'Schutter bij luchtmachtbasis Texas'
'Schutter bij luchtmachtbasis Texas' (Foto: ANP)

Spelfout nekt Mexicaanse criminelen

Vier criminelen in de Mexicaanse deelstaat Michoacan liepen tegen de lamp door een spelfout. Ze reden rond in een namaak-politieauto die eruit zag als een echte. Ze hadden echter "divición" op de zijkant gezet in plaats van "división" (met een C en niet met een S dus). Dit viel een militaire patrouille op die langsreed. De militairen hielden de auto aan en pakte de onfortuinlijke criminelen op. 

De 4 mannen zijn lid van een drugskartel. Volgens de staatssecretaris van Openbare Veiligheid hebben meer kartels nep-politiewagens in gebruik. Hij heeft een operatie aangekondigd om ze op te sporen.

Demonstraties zondag in Brussel verboden

Manifestaties en andere publieke bijeenkomsten in de openbare ruimte zijn zondag verboden in Brussel. Dat hebben de autoriteiten in de Belgische hoofdstad vrijdag besloten.

De extreemrechtse groepen Nation en Vlaanderen Identitair kondigden begin deze week aan zondag te willen betogen tegen de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur. Ze vinden dat hij moet aftreden omdat hij zou sympathiseren met extreemlinkse groeperingen en zijn eigen politiediensten "verloochent".

De voorzitter van Nation zei vrijdag in de Standaard dat een verbod de groepen mogelijk niet zal tegenhouden.

Voor zaterdag was een manifestatie aangekondigd door anarchisten, "tegen de militarisering van onze levens in Brussel". Die was niet aangevraagd en is daarom ook verboden.

Bij metrostation Maalbeek mogen zaterdag wel moslimverenigingen samenkomen voor een herdenkingsmoment voor de slachtoffers van de aanslagen.

Rutte: vertalen njet-uitslag in EU complexe zaak

Er moet in Europa naar draagvlak worden gezocht voor de manier waarop Nederland het 'njet' tegen het verdrag met Oekraïne vormgeeft. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag. Het is immers een verdrag dat Europa met Oekraïne sluit, niet Nederland alleen.

Het wordt een hele toer om aan de gevoelens van de njet-stemmers tegemoet te komen, aldus de premier. "Het is een ingewikkeld proces met veel spelers." Zowel vorm als inhoud geeft hoofdbrekens, want met deze situatie zitten we op onbekend terrein, aldus de minister-president. Er zijn ook allerlei varianten te bedenken. Het gaat waarschijnlijk maanden duren voordat er een oplossing is.

Komende week praat hij met de Tweede Kamer over de uitslag en wat nu te doen, daarna wordt het zaak voor de achterkamertjes, zei Rutte. Als je consensus in Brussel wilt bereiken, ben je meer gebaat bij vertrouwelijkheid.

Hij voorspelde de komende tijd "met meel in de mond" te moeten praten. "Alles wat ik zeg vermindert de kans om stappen te zetten."

VVD wint zetels door 'conference' Rutte (Foto: ANP)
Rutte: vertalen uitslag in EU complexe zaak (Foto: ANP)

Franse hoerenloper voortaan strafbaar

Het Franse parlement heeft na twee jaar bakkeleien een wet aangenomen waarmee het illegaal wordt om voor seks te betalen. Bezoekers van prostituees kunnen boetes tot 3750 euro tegemoet zien, en moeten bovendien terug de klas in om te leren over de werkomstandigheden van hoeren.

Circa zestig prostituees demonstreerden donderdag tegen de wet, met spandoeken waarop onder meer stond: "Bevrijd mij niet, ik zorg wel voor mezelf". De hoerenvakbond vreest dat prostituees straks niet meer in hun levensonderhoud kunnen voorzien, schrijft de BBC.

Noordse model
Het zogeheten Noordse model, waarin de hoerenloper in plaats van de hoer wordt gestraft, werd als eerste in 1999 door Zweden ingevoerd. Noorwegen volgde in 2008, IJsland in 2009 en Noord-Ierland twee jaar geleden.

Het Europese Parlement nam eerder dit jaar een resolutie aan waarin wordt opgeroepen om dergelijke wetgeving in de gehele EU in te voeren.

Lodewijk Asscher
Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) was in Amsterdam als wethouder verantwoordelijk voor het zogeheten Project 1012 waarmee de laatste jaren veel prostitutieramen werden gesloten. Hij ziet het Noordse model als 'laatste redmiddel' tegen uitbuiting.

Belangengroepen in binnen- en buitenland zeggen dat sekswerkers juist eerder gevaar lopen met zulke wetgeving in stelling. Zo zullen klanten eventuele misstanden niet meer aanhangig maken omdat ze dan immers de sigaar zijn.

Wereldrecordhouder Connor betrapt op gebruik nandrolon

De 39-jarige Paralympische atleet Earle Connor is betrapt op doping. Dit maakte de Canadian Centre for Ethics in Sport (CCES) gisteren bekend. Voor deze overtreding krijgt de Canadees een schorsing van vier jaar. De wereldrecordhouder in de klasse T42 (amputatie tot boven de knie) op de 60 en 100 meter werd tijdens de zogenoemde 'out-of-competition' dopingcontrole betrapt op het gebruik van nandrolon. 

Zijn belangrijkste prestaties leverde hij tijdens de Paralympische Spelen in Sydney 2000 en Beijing 2008. Beide keren werd hij Paralympisch kampioen op de 100 meter. Zijn wereldrecord staat sinds 2008 nog altijd op 12.08.


(Foto: Getty Images) Earle Connor na zijn gouden race op de 100 meter in Beijing 2008

17 jaar cel voor bomaanslag Wormer

De 27-jarige Milco G. uit Purmerend is veroordeeld tot zeventien jaar gevangenisstraf voor het plegen van een bomaanslag op een woonboot in Wormer. Dat meldden verschillende media. De rechtbank in Alkmaar legde de straf vrijdag op. Het OM had tien jaar en tbs met dwangverpleging of twintig jaar cel zonder tbs geëist.

Bij de aanslag op 13 april vorig jaar kwam de 53-jarige ondernemer Frenk Rumahroeson om het leven. Zijn vriendin Monique van den Burg (51) raakte zwaargewond en liep blijvend letsel op.

Pas eind maart gaf G. toe dat hij een aanslag had gepleegd op de verkeerde boot. Het eigenlijke doelwit was de woonboot van een man die zijn zusje zou hebben verkracht.

17 jaar cel voor bomaanslag Wormer
17 jaar cel voor bomaanslag Wormer (Foto: ANP)

Ruim 120 miljoen tegen hongersnood EthiopiŽ

Ethiopië krijgt 122,5 miljoen euro van de Europese Commissie om een dreigende hongersnood af te wenden. De humanitaire situatie in het Afrikaanse land verslechtert snel door de droogte die het klimaatverschijnsel El Niño veroorzaakt.

Met meer dan 10 miljoen mensen die vechten om voedsel te vinden is de humanitaire situatie erg zorgelijk, aldus EU-commissaris Christos Stylianides (Humanitaire hulp). Het Europese hulppakket is vooral gericht op de kwetsbaarste groepen.

Stylianides, zijn collega Neven Mimica (Ontwikkelingssamenwerking) en enkele andere commissarissen zijn deze week in Ethiopië voor overleg met de Afrikaanse Unie. Zij bezochten vrijdag een van de meest getroffen gebieden.

El Niño kan leiden tot overstromingen door hevige regenval of juist tot enorme droogte, zoals in Ethiopië.

Ruim 120 miljoen tegen hongersnood Ethiopië
Ruim 120 miljoen tegen hongersnood Ethiopië (Foto: ANP)

Golfer Spieth grijpt direct leiding op Masters

Golfer Jordan Spieth heeft al op de eerste dag van de Masters in Augusta de leiding gegrepen. De pas 22-jarige Amerikaan is titelverdediger bij de eerste major van het jaar en liep vannacht onder lastige omstandigheden een ronde van 66 slagen (-6).

Als enige van het hele deelnemersveld hoefde Spieth geen enkele bogey te incasseren. De nummer twee van de wereld sloeg zes birdies. De Nieuw-Zeelander Danny Lee en de Ier Shane Lowry volgen op twee slagen van de Amerikaan.

Nummer een van de wereld Jason Day leek lang op weg naar een goede score, maar de Australiër verprutste het op de laatste vier holes. Day had al een eagle en drie birdies op zijn naam staan voordat hij op de vijftiende na drie putts een bogey toe moest staan. Een hole later sloeg de Australiër de bal in het water en moest hij maar liefst drie slagen inleveren. Op de zeventiende moest Day wederom een slag toestaan, waardoor hij op 72 slagen (0) uitkwam. Rory McIlroy, nummer drie van de wereld, staat gedeeld negende met 70 slagen (-2).

Golfer Joost Luiten is in tegenstelling tot vorig jaar niet bij de Masters aanwezig. De Nederlander staat momenteel niet bij de beste vijftig op de wereldranglijst. In 2015 haalde hij in Augusta de cut overigens niet.

Final Fantasy VII episodes zijn volwaardige games

De wereld stond even stil voor veel mensen toen bekend werd dat er een remake van Final Fantasy VII zou komen. Toen bekend werd dat de game opgedeeld zou worden in verschillende episodes was dat snel voorbij.

Square-Enix reageert hierop door te melden dat iedere episode de lengte zal hebben van een volwaardige game. Ze zeggen dat het Final Fantasy XIII verhaal ook in meerdere delen verteld werden. Hoe dit bij Final Fantasy VII zal gaan werken is nog niet bekend.

 

Sony blundert met muziekrechten One Direction

Sony heeft per ongeluk het verkeerde bedrijf betaald voor de rechten voor een nummer van One Direction. Omdat ze het geld niet terugkrijgen, stapt Sony nu naar de rechter, meldt TMZ.

Sony legde 65.000 dollar neer voor het One Direction-nummer C'mon, C'mon plus nog twee nummers. De cheque werd uitgeschreven aan Family Affair Music, maar het had eigenlijk naar Family Affair Productions gemoeten.

Family Affair Music verzilverde echter de cheque en reageert niet op het verzoek het geld terug te geven. Via de rechter eist Sony nu alsnog het geld terug.

Sony blundert met muziekrechten One Direction
Sony blundert met muziekrechten One Direction (Foto: BuzzE)

BelgiŽ laat terreurverdachte Parijs vrij

Een man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs is vrijdag vrijgelaten door de Belgische autoriteiten. Het gaat om de 35-jarige Belg Abdellah C., die op 25 november werd aangehouden.

De rechtbank in Brussel had donderdag al bepaald dat de man onder strenge voorwaarden op vrije voeten moest komen. Het federaal parket liet vrijdag weten hiertegen niet in beroep te gaan, maar blijft de man wel als verdachte zien.

C. zou terreurverdachte Mohamed Abrini medio vorig jaar naar het vliegveld in Brussel hebben gebracht om te gaan strijden in Syrië. Abrini werd twee dagen voor de aanslagen in de Franse hoofdstad gefilmd met Salah Abdeslam bij een tankstation langs de snelweg naar Parijs. Abrini zat aan het stuur van een auto die op 13 november werd gebruikt bij de aanslagen.

C. ontkent alle betrokkenheid bij de aanslagen van 13 november.

België laat terreurverdachte Parijs vrij
België laat terreurverdachte Parijs vrij (Foto: ANP)

Trailer voor 7 Days To Die

Gisteren kwam Telltale met een teaser naar buiten voor een nog onbekend project. Nu is het bekend geworden dat het gaat om de game met de naam 7 Days to Die. De game wordt niet gemaakt door Telltale, maar ze dienen alleen als uitgever.

Aankomende zomer moet het spel ook zijn opwachting gaan maken op PlayStation 4 en Xbox One. In het spel moet je de wereld vol zombies verkennen en proberen te overleven. Als je het spel pre-ordered krijg je skins uit The Walking Dead (van Telltale) erbij.

Nieuwe Fear Effect aangekondigd

Als het aan ontwikkelaar Sushee ligt komen zij binnenkort met Fear Effect Sedna. De game moet een opvolger worden voor Fear Effect uit 2000 en Fear Effect 2: Retro Helix uit 2001. Deze games werden nog uitgegeven door Eidos Interactive.

De studio heeft via Kickstarter hulp gevraagd om hun doel te bereiken. Ze denken 100.000 dollar nodig te hebben om dit te kunnen doen. Square-Enix heeft zijn goedkeuring al gegeven en zal tien procent van de winst krijgen. Fear Effect Sedna moet in 2017 uitkomen op pc.

Naughty Dog: "Volgende game haalt nog meer uit PS4"

Naughty Dog komt binnenkort met hun eerste PlayStation 4 only-game uit. Volgende maand zal Uncharted 4: A Thief’s End in de winkels liggen en de verwachtingen zijn weer hoog gespannen.

Naughty Dog is uiteraard ook bezig met de toekomst en lead designer Ricky Cambier geeft aan dat hij verwacht nog meer uit de huidige console te kunnen halen. De studio heeft bij de vorige generatie vriend en vijand weten te verassen met The Last of Us. Wat de volgende titel van de studio zal zijn is nog niet bekend.

Naughty Dog

Oud vrouwtje bidt voor League of Legends-beeld

Bij gelovige Chinezen is het de gewoonte dat je voor beelden van goden knielt om te bidden en vervolgens wierook aansteekt. Een oud vrouwtje in China dacht hetzelfde te doen, alleen maakte ze de vergissing dat het niet het beeld van een of andere god was, maar Garen uit de MOBA League of Legends.

De beelden van de vrouw werden gedeeld op het populaire Chinese social mediaplatform Weibo, waarop is te zien dat het vrouw voor het beeld knielt en een aantal wierookstokjes aansteekt. Website Shanghaiist vermoedt dat de vrouw het beeld van Garen heeft aangezien voor een beeld van Guan Yu, een generaal tijdens de Han-dynastie. Sommige Chinezen vereren hem als de god van oorlog en overwinning.

Of het vrouwtje daadwerkelijk zielenheil zocht of juist smeekte om een goede AD carry voor haar toekomstige potjes zullen we nooit weten, maar we hebben in ieder geval de beelden.

Garen1

Garen2

Garen3
Oud vrouwtje bidt voor League of Legends-beeld

Misfits krijgt Amerikaanse reboot

Misfits, de Britse comedy-dramaserie die van 2009 tot en met 2013 werd uitgezonden op televisiezender E4, krijgt een Amerikaanse reboot. Regisseur Josh Schwartz (The O.C., Gossip Girls) moet het project gaan begeleiden.

Misfits draait om een groep jonge delinquenten die samen een taakstraf moeten uitzitten. Tijdens hun gemeenschapswerk worden de jongeren getroffen door een vreemde bliksem waarna ze allemaal een superkracht opdoen. Misfits heeft in totaal vijf seizoenen lang gelopen, waarbij de laatste aflevering van seizoen vijf werd uitgezonden op 11 december 2013. In 2010 kreeg de serie een BAFTA voor Best Drama Series.

De Amerikaanse reboot zal uitgezonden worden op Freeform, het voormalige ABC Family. Wanneer we een en ander kunnen verwachten is nog niet bekend, maar tijdens een Freeform-panel maakte de televisiezender dat er momenteel aan gewerkt wordt.

Misfits krijgt Amerikaanse reboot (Foto: Channel 4)
Misfits krijgt Amerikaanse reboot (Foto: Channel 4)

Van Gerwen wint met hoog gemiddelde in Premier League Darts

Darter Michael van Gerwen heeft in de Premier League Darts na drie gelijke spelen op rij eindelijk weer eens een zege geboekt. In Sheffield schoof de nummer een van de wereld Robert Thornton met 7-5 opzij. Opvallend was zijn extreem hoge gemiddelde van 117,95 per drie darts.

Van Gerwen leek een gemakkelijk avondje tegemoet te gaan tegen Thornton en liep al snel uit naar een 6-2 voorsprong. Daarna begon de motor bij The Green Machine iets te haperen, terwijl Thornton, die Van Gerwen eerder al op een gelijkspel hield, juist steeds beter ging gooien en terugkwam tot 6-5, ondanks dat Van Gerwen verschillende darts voor de wedstrijd kreeg. In de slotleg sloeg de Nederlander met een elfdarter eindelijk toe.

Grote winnaar in Sheffield was Phil Taylor die net als James Wade tweemaal in actie kwam. Taylor won eerst met 7-3 van Gary Anderson en schoof later op de avond Wade met 7-4 aan de kant. Wade zelf won aan het begin van de avond nog met 7-4 van Raymond van Barneveld die hiermee de halve finales wel lijkt te kunnen vergeten. Adrian Lewis speelde met 6-6 gelijk tegen Peter Wright.

Vorige week vielen Dave Chisnall en Michael Smith af na het eerste deel van de Premier League Darts.

Stand na Sheffield

# Darter Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Legsaldo
1 Phil Taylor 11 8 2 1 18 28
2 Michael van Gerwen 10 6 3 1 15 22
3 Adrian Lewis 10 6 1 3 13 8
4 Gary Anderson 10 6 1 3 13 8
5 James Wade 11 6 1 6 13 3
6 Peter Wright 10 4 3 3 11 1
7 Raymond van Barneveld 10 3 1 6 7 -5
8 Robert Thornton 10 1 2 7 4 -25
9 Dave Chisnall 9 1 1 7 3 -12
10 Michael Smith 9 1 1 7 3 -24

Bel een willekeurige Zweed

Fan van ABBA of Pippi Langkous? Of kom je graag bij IKEA en wil je meer weten over het thuisland van de meubelgigant? Bel dan nu 0031-852 085 000 (lokaal tarief!) en krijg een vrijwel volkomen willekeurige inwoner van Zweden aan de telefoon die je meer kan vertellen over Zweden dan een willekeurige website. 

De Zweedse VVV wil graag meer toeristen naar het land lokken en hoopt dat door het initiatief mensen nieuwsgieriger worden naar het land. Inwoners van Zweden kunnen zich via een speciale app aanmelden. Alleen mensen die deze app geinstalleerd hebben worden gebeld om de vragen van wildvreemden te beantwoorden.  

Een van de deelnemers, de 43-jarige Daniel uit Stockholm, vind het ontzettend leuk om te doen. Hij vertelt: "Ik krijg mensen uit heel Europa te spreken, en laatst belden ze ook uit de Verenigde Staten. Veel mensen zijn gewoon geïnteresseerd in hoe dit systeem werkt. Anderen willen echt wat over Zweden weten. Ik kreeg gisteravond een stel Franse jongens aan de lijn die zo stoned waren als een garnaal. Ze bleven maar giechelen en in half Frans/Engels vragen stellen. Kan ik ook wel om lachen hoor!"

 
#TheSwedishNumber

Politieman VS smijt meisje (12) op grond

Een Amerikaanse politieagent is op non-actief gesteld naar aanleiding van een filmpje waarin is te zien hoe hij een leerlinge van 12 op de grond gooit. Ze werd vervolgens gearresteerd vanwege een dreigende vechtpartij met een klasgenote, en versuft weggevoerd.

De politie en de school onderzoeken de aanhouding middels de controversiële 'body slam' waarbij het meisje met haar hoofd de betonnen vloer raakte, meldt de BBC. "Ik deed op dat moment slechts mijn werk", zou de agent hebben gezegd tegen de moeder van Janissa Valdez.

Een woordvoerder van het onderwijsdistrict San Antonio noemt de video verontrustend, maar benadrukt dat eerst alle feiten boven tafel moeten komen. Overmatig gebruik van geweld zou evenwel niet worden getolereerd. Afgelopen najaar verloor een politieman zijn baan na een soortgelijk incident.

EL: Prima uitgangspositie Liverpool na gelijkspel in Dortmund

Trainer Jürgen Klopp zal met plezier terugdenken aan zijn terugkeer bij Borussia Dortmund. Naast een warm onthaal, heeft hij met Liverpool een prima uitgangspositie verworven: 1-1.

Zijn naam werd al snel gescandeerd door het publiek in het Signal Iduna Park. Ook de fans van Dortmund zijn Klopp nog niet vergeten. Het was een indrukwekkend en bijzonder weerzien voor zowel het team, de toeschouwers en de oefenmeester. Dat gegeven maakte dit eerste duel van het tweeluik in de kwartfinales van de Europa League nog mooier.

En het was al een aangenaam affiche op zich. De nummer twee van Duitsland tegen een middenmoter uit Engeland. En dat verschil liet Dortmund aanvankelijk ook wel merken. Die formatie bleef bijzonder rustig en wachtte op het juiste moment. Dat kwam er slechts één keer toen Marcel Schmelzer werd bediend hij gevaarlijk laag voorgaf. Maar die mogelijkheid werd niet door Mkhitaryan benut.

Origi opent de score

Tot op dat moment kon Liverpool alleen tegenhouden, maar uit een dood spelmoment kreeg die equipe de beste kans. Uit een vrije trap van James Milner mocht Dejan Lovren volledig vrij koppen, maar hij mikte recht in de handen van doelman Roman Weidenfeller. Even daarna was het wel raak. De verrassende basisspeler Divock Origi verschalkte de Duitse sluitpost met een diagonaal schot: 0-1. Vlak voor de rust had diezelfde Origi zich helemaal onsterfelijk kunnen maken, maar Weidenfeller had die keer wel een antwoord.

Hummels wordt over het hoofd gezien

Het tweede bedrijf begon bijzonder stormachtig. De gelijkmaker viel vrijwel direct. Een afgemeten voorzet van Mkhitaryan werd keurig binnen gekopt door Mats Hummels: 1-1. Dat mocht Liverpool zich overigens wel aanrekenen, want de Duitse verdediger ontdeed zich veel te gemakkelijk van zijn directe tegenstander.

Vervolgens was het woord weer aan de Engelsen, maar Weidenfeller bleek een enorme sta in de weg voor de equipe van Klopp. Hij reageerde keer op keer alert bij gevaarlijke schoten van Philippe Coutinho en Nathaniel Clyne. Die aanvalsstorm van Liverpool bleek van korte duur, want daarna de regie haast volledig in handen van een gretig Dortmund. En hoewel die kant steeds bijzonder dreigend was, bleef het daar ook iedere keer bij. De bezoekers bleven eigenlijk vrij eenvoudig overeind.

Prima uitgangspositie Liverpool

Klopp heeft gedaan wat hij moest doen, al had hij natuurlijk liever gewonnen. Toch, met een remise terugkeren naar Engeland, is geen verkeerd resultaat. Volgende week het tweede duel in het tweeluik. De beste papieren zijn nu toch echt voor Liverpool.

Overige uitslagen:
Sporting Braga (Por) - Shakhtar Donetsk (Oek) 1-2
Villarreal (Spa) - Sparta Praag (Tsj) 2-1
Athletic Club Bilbao (Spa) - Sevilla (Spa) 1-2

Douwe Bob als 6e bij voorronde Songfestival

Douwe Bob is op 10 mei met het liedje Slow Down als zesde aan de beurt tijdens de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival in Zweden. Dat heeft de organisatie van het liedjesfestijn vrijdag bekendgemaakt.

Die dag proberen achttien landen zich in Stockholm te plaatsen voor de finale, Finland is dan als eerste aan de beurt. Twee dagen later, op 12 mei, komen de andere negentien landen aan bod in de tweede voorronde, waaronder België als laatste. De finale is zaterdag 14 mei.

De 23-jarige Douwe Bob noemt de Nederlandse inzending een protestsong. Het nummer is volgens hem een oproep om wat langzamer te gaan in deze hectische wereld. Hij schreef Slow Down samen met Jeroen Overman en Matthijs van Duijvenbode. Vorige maand kreeg de zanger van NPO 3FM de Schaal van Rigter voor zijn zomerhit Sweet Sunshine.

Trijntje Oosterhuis
Vorig jaar in Wenen vertegenwoordigde Trijntje Oosterhuis ons land met het nummer Walk Along. Ze wist niet door te dringen tot de finale. Die werd gewonnen door de Zweedse zanger Måns Zelmerlöw met het liedje Heroes.

Dit jaar gaat het systeem van stemmen op de schop. Tot nu toe werd het oordeel van de jury en dat van de kijkers gecombineerd tot één score, maar vanaf nu krijgen deelnemers punten van beide groepen. Door alle punten bij elkaar op te tellen, wordt de einduitslag bepaald.

Uber treft schikking van 25 miljoen dollar

Taxibedrijf Uber heeft een schikking van 25 miljoen dollar getroffen in een civiele rechtszaak in Californië. Het taxibedrijf werd ervan beschuldigd misleidende informatie aan klanten te verstrekken over het checken van de achtergrond van de chauffeurs. Dit hebben openbaar aanklagers in Los Angeles en San Francisco bekendgemaakt, meldt Reuters vrijdag.

Uber moet 10 miljoen dollar binnen zestig dagen betalen. De rest hoeft Uber niet te betalen mits het bedrijf zich de komende twee jaar aan de voorwaarden in de overeenkomst houdt. "Het is een duidelijk signaal naar alle bedrijven en met name start-ups dat ze in hun zoektocht om snel marktaandeel te verwerven geen wetten mogen overtreden die bedoeld zijn om consumenten te beschermen."

Uber laat in een reactie weten blij te zijn dat de zaak is afgesloten. De zaak was in december 2014 aangespannen door de openbaar aanklagers in Californië. In de aanklacht stond eveneens dat Uber-chauffeurs op luchthavens werkten zonder vergunning. Chauffeurs in San Francisco rekenden vier dollar extra voor ritjes naar het vliegveld, zonder dat ze daarvan iets afdroegen aan de luchthaven.

Uber treft schikking van 25 miljoen dollar
Uber treft schikking van 25 miljoen dollar (Foto: BuzzT)

Aantal vaste telefoonlijnen nam toe in 2015

Het aantal vaste telefoonaansluitingen in Nederland is in 2015 met 1,2 procent gegroeid, naar 6,3 miljoen aan het einde van het jaar. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van marktonderzoeksbureau Telecompaper.

Het aantal digitale telefonielijnen groeide met 4,6 procent naar 5,5 miljoen aan het einde van 2015. Dat was voldoende om een daling van het aantal traditionele telefonielijnen te compenseren, aldus het onderzoeksbureau.

Hoewel het aantal lijnen blijft groeien, daalt de omzet uit vaste telefonie vanwege dalende prijzen en minder gebruik van de vaste lijn. De omzet zakte vorig jaar met 3 procent naar 1,2 miljard euro. Telecompaper verwacht dat deze trends doorzetten in de komende jaren, met een gemiddelde groei per jaar voor de periode 2016 tot en met 2020 van 0,5 procent wat betreft het aantal lijnen en een krimp van 2,1 procent voor de omzet.

Volgens analist Kamiel Albrecht van Telecompaper groeit het aantal vaste telefoonaansluitingen omdat die deel uitmaken van de gebundelde pakketten (internet, breedband en vaste telefonie) die aanbieders verkopen. Vaste telefonie komt daar gratis of zeer goedkoop standaard bij. Het gebruik van vaste telefonie wordt wel minder omdat steeds meer mensen mobiel bellen, aldus de analist.

Aantal vaste telefoonlijnen nam toe in 2015
Aantal vaste telefoonlijnen nam toe in 2015 (Foto: ANP)

Meer schade door gestolen betaalpassen

De schade als gevolg van gestolen betaalpassen is afgelopen jaar gestegen van 3,3 miljoen naar 4,7 miljoen euro. Oorzaak is een nieuwe fraudevariant waarbij criminelen pashouders zover krijgen dat ze hun pasje opsturen, meldden de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Betaalvereniging Nederland vrijdag.

De organisaties benadrukken dat geen enkele bank zijn klanten ooit zal vragen zijn betaalpas op te sturen, of de pincode prijs te geven. Banken waarschuwen hun rekeninghouders actief voor de nieuwe manier waarop criminelen bij hun geld proberen te komen.

De totale schade door fraude in het betalingsverkeer is eveneens licht gestegen, van 17,3 miljoen euro in 2014 naar 17,9 miljoen euro vorig jaar. De twee jaren daarvoor was juist sprake van een sterke daling. In 2012 was het schadebedrag nog 81,8 miljoen euro.

Meer schade door gestolen betaalpassen
Meer schade door gestolen betaalpassen (Foto: ANP)

Media weigeren medewerking in strafzaak Sheen

National Enquirer en RadarOnline weigeren de autoriteiten te helpen in het strafrechtelijk onderzoek dat is gestart tegen Charlie Sheen.

Agenten klopten aan bij de uitgever van de tabloid en de entertainmentwebsite, die vorige week berichtten dat Charlie Sheen een van zijn exen verrot wilde laten schoppen. De media baseerden dat feit op een transcript van een gesprek dat Sheen voerde met zijn ex, die in het stuk niet bij naam genoemd werd. De audio van het gesprek werd niet gepubliceerd.

Uitgever American Media Inc. stelt echter dat het huiszoekingsbevel niet rechtsgeldig is. "Het bevel is illegaal en schendt wetten die het gebruik van huiszoekingsbevelen bij mediabedrijven die nieuws en informatie verspreiden verbiedt", meldt RadarOnline op zijn website. De uitgever wil ter bescherming van zijn bronnen niet prijsgeven waar de informatie vandaan komt.

Het strafrechtelijk onderzoek tegen Sheen is waarschijnlijk een gevolg van de zaak die ex Scottine Ross in december aanspande tegen de acteur. Daarin stelt ze dat ze fysiek door Sheen is aangevallen en dat hij seks met haar had zonder dat hij haar inlichtte over zijn hiv-besmetting.

Media weigeren medewerking in strafzaak Sheen
Media weigeren medewerking in strafzaak Sheen (Foto: BuzzE)

Droevige Ben Affleck denkt terug aan Dark Souls-games

Het Twitter-account van Dark Souls heeft uitstekend gebruikgemaakt van de internetmeme die ontstaan is uit een interview met Ben Affleck en Henry Cavill. In de Dark Souls-versie zien we een trieste Affleck die terugdenkt aan de memorabele sterfmomenten van de eerste Dark Souls.

Ben Affleck en Henry Cavill werden recentelijk gevraagd hoe zij dachten over de negatieve kritiek die de film Batman vs. Superman te verduren had gehad. In het interview doet Cavill vooral het woord en lijkt een droevige Affleck in gedachten verzonken te zijn. Al snel werd het fragment een meme en verschenen er talloze varianten van waar de acteur aan denkt.

De Dark Souls-versie van de meme is in ieder geval erg goed gelukt. Dark Souls III komt volgende week dinsdag uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Anne Hathaway bevallen van zoontje

Anne Hathaway is twee weken geleden bevallen van haar eerste kindje. Dat meldt E! News.

"De baby is erg gezond en is omringd met vrienden en familie in Los Angeles", meldt een insider. "Anne en Adam zijn extatisch over hun ouderschap." De baby is geboren op 24 maart en heet Jonathan Rosebanks Shulman.

De actrice heeft de geboorte een paar weken stil weten te houden en maakte eerder zelf eveneens geen melding over haar zwangerschap, die uiteindelijk werd verraden door haar groeiende buik. Wel gaf ze in 2013 al aan dat stond te popelen om moeder te worden. "Ik wil graag moeder worden en vind het intens om te anticiperen op het liefhebben van mijn kinderen", zei ze toen in een interview met Vogue. "Ik denk er de hele tijd aan. Ik kan niet wachten ze te ontmoeten."

Anne Hathaway bevallen van zoontje
Anne Hathaway bevallen van zoontje (Foto: BuzzE)

SyriŽganger belt met moeder

De Belgische politie is in hoogste staat van paraatheid na een telefoontje van een Syriëganger aan zijn moeder in Antwerpen. De terrorist zei tegen zijn moeder dat zij weg moest blijven van drukke plaatsen in Antwerpen, zoals een winkelcentrum of een bioscoop. Dit zou kunnen wijzen op een aanslag. 

De politie neemt de zaak hoog op en is een onderzoek gestart, maar zegt ook dat dit soort meldingen dagelijks binnen komen.

"In tijden van verhoogde terreurdreiging nemen we dat soort berichten zeer serieus," zegt een politiewoordvoerder. "Ik wil daarbij wel meegeven dat dit soort geruchten tegenwoordig bijna dagelijkse kost is."

Stegeman loopt opnieuw legerbasis binnen

Het is onderzoeksjournalist Alberto Stegeman, in een poging de beveiliging te testen, opnieuw gelukt om een legerbasis binnen te komen. Dat laat hij zondag zien in zijn programma Undercover in Nederland op SBS6.

In 2008 zorgde Stegeman voor ophef door binnen te dringen op militair vliegveld Woensdrecht en daar dichtbij de gevechtsvliegtuigen te komen. Op de kazerne in Havelte wist hij zelfs met een legervoertuig van het terrein af te rijden. De uitzending noopte defensie indertijd om extra beveiligingsmaatregelen te nemen.

Dit keer wist de journalist, gehuld in camouflagekleding, de militaire basis Oirschot binnen te komen. Op beelden is te zien dat hij daar ongestoord tussen geparkeerde militaire voertuigen doorloopt. Stegeman: "Er zit een pijnlijk groot lek in de beveiliging van defensie. En dat in deze tijden van terreur."

Stegeman loopt opnieuw legerbasis binnen
Stegeman loopt opnieuw legerbasis binnen (Foto: BuzzE)

Beatles' Here Comes The Sun meest op Spotify

Here Comes The Sun, het nummer dat George Harrison in 1969 schreef voor de Beatles, is het populairste nummer van de Fab Four op Spotify, zowel in Nederland als wereldwijd. Dat meldt de digitale muziekdienst vrijdag, precies honderd dagen nadat de groep daar voor het eerst te horen was. Op kerstavond lanceerden The Beatles hun muziek op Spotify.

Zoals te verwachten zijn de meest gestreamde nummers van de Beatles in Nederland verder liedjes van Paul McCartney en John Lennon: Hey Jude, Let It Be en I Want To Hold Your Hand. De meest gestreamde albums zijn '1' uit 2000, Abbey Road (1969) en het dubbelalbum The Beatles (1968) dat bekend werd als The White Album.

Tot Kerstmis vorig jaar waren de liedjes van de Beatles niet via streamingdiensten te krijgen. De muziek was al een paar jaar te koop via iTunes, maar pas sinds december via Spotify, Apple Music en andere aanbieders.


Weer groep migranten terug naar Turkije

ATHENE (ANP/RTR) - Een schip met aan boord 45 migranten is vrijdag vertrokken van het Griekse eiland Lesbos en op weg gegaan naar Turkije. Het is de tweede keer deze week dat vluchtelingen in Griekenland op de boot richting Turkije worden gezet, zoals dat is afgesproken met de EU.

Maandag werden ruim 200 ontheemden teruggebracht naar Turkije, het land van waaruit zij de overtocht naar Griekse eilanden hadden gemaakt. Het ging om Afghanen en Pakistanen. De groep die vrijdag op de boot stapte, bestond uit Pakistanen.

In de loop van de ochtend zal een tweede schip met een grotere groep vluchtelingen van Lesbos vertrekken.

Weer groep migranten terug naar Turkije
Weer groep migranten terug naar Turkije (Foto: ANP)

Aantal faillissementen daalt

Het aantal faillissementen in Nederland is vorige maand gedaald, na een halfjaar van bijna onafgebroken toenames. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

In maart werden 386 bedrijven failliet verklaard. Dat waren er 93 minder dan in februari. De meeste faillissementen werden uitgesproken in de handel.

Volgens het CBS is de trend op het gebied van faillissementen het afgelopen halfjaar onduidelijk. In oktober 2015 werd nog het laagste peil in zeven jaar bereikt, maar sindsdien nam het aantal bedrijven dat op de fles ging weer bijna elke maand toe. Er gingen in de eerste drie maanden van 2016 wel 20 procent minder bedrijven failliet dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Aantal faillissementen daalt
Aantal faillissementen daalt (Foto: ANP)

Migranten ontsnappen uit opvangcentrum Samos

Ongeveer 250 migranten en vluchtelingen zijn donderdag uit een opvangcentrum op het Griekse eiland Samos gebroken. Dat meldde een lokaal radiostation vrijdag.

Vervolgens liepen de vluchtelingen de hele dag door de hoofdplaats Vathy, en eisten niet te worden "gedeporteerd" naar Turkije. In plaats daarvan willen ze naar het Europese vasteland worden gebracht, zodat ze hun reis naar Centraal-Europa kunnen vervolgen. Volgens ooggetuigen hadden sommige migranten een mes bij zich, waarmee ze dreigend wezen in de richting van agenten.

Uiteindelijk wisten lokale politieagenten en bewakers van het Europese grensagentschap Frontex de meerderheid van de mensen te overtuigen terug te keren naar het kamp.

Migranten ontsnappen uit opvangcentrum Samos
Migranten ontsnappen uit opvangcentrum Samos (Foto: ANP)

Fable Legends krijgt misschien nog een kans

In maart werd Lionhead Studios door Microsoft gesloten en stopte de ontwikkeling van Fable Legends. Een kleine maand later blijkt dat er toch nog een kans bestaat dat de titel verder ontwikkeld gaat worden. 

Website MCV heeft namelijk van drie verschillende werknemers bij de voormalige Xbox-studio gehoord dat er discussies gaande zijn over het redden van Fable Legends. Het gaat nog niet om concrete voorstellen, maar Microsoft is bezig met een onderzoek of er genoeg draagvlak is onder de werknemers om door te werken aan de game, of dat ze eind april simpelweg vertrekken.

Uiteraard kan Microsoft geen verdere details verschaffen: 'We delen geen extra details over de gestaakte ontwikkeling van Fable Legends, we zijn in gesprek met werknemers van Lionhead over de voorgestelde afronding van de studio.' De tijd zal het leren.

Niet-stemmers vooral vanwege gebrek aan vertrouwen in regering

De JOVD meldde gisteren al met een zuur gezicht dat zij hopen dat de referendumwet wordt geschrapt omdat het wegblijven van stemmers duidelijk maakt dat een overgrote meerderheid tégen een referendum is. Maar dat klopt dus niet, zo blijkt uit onderzoek van Ipsos.

27% van de kiesgerechtigden die niet ging stemmen bleef thuis omdat ze denken dat de regering toch de spreekwoordelijke anus afveegt met de uitslag. 26% zegt niet te weten wat te moeten stemmen. 16% bleef uit strategisch oogpunt thuis, en trok 8% met zich mee die vanwege de oproepen om niet te stemmen dan óók maar thuisbleven. Zij dachten dat de 30% toch niet gehaald zou worden.

15% zegt helemaal geen interesse in politiek te hebben. Zij gaan nooit stemmen.

In totaal was minder dan een kwart van de niet-stemmers tegen dit referendum an sich. Hoeveel daarvan tegen een referendum als democratisch middel an sich zijn is niet gevraagd.

Dat maakt dat in totaal zo'n 15,4% van het totaal aantal kiesgerechtigden tegen het referendum was en niet zoals de VVD-jongeren graag willen geloven zo'n 67%.

Ben jij wezen stemmen? En zo niet, waarom niet?

bron: Ipsos
bron: Ipsos

Envelop met 100.000 euro op autodak

Een man uit het Duitse Hildesheim leek het veiliger om zijn geld thuis te bewaren. Vandaar dat hij de afgelopen tijd zijn geld beetje bij beetje van zijn bankrekening had gehaald, schrijft HLN.

Op 22 maart bedacht hij zich en besloot het geld toch weer naar de bank te brengen. Hij legde de envelop met geld op het autodak en legde nog wat spullen in de kofferbak van de auto. Hierna reed hij naar de bank. Toen hij bij de bank aangekomen was, was de envelop uiteraard verdwenen.

De politie heeft geen reden om aan het verhaal van de man te twijfelen. Van de geldopnames bestaat bewijs, zei een politiewoordvoerder. De man reed de route nog eens na samen met de politie, maar de envelop is niet gevonden. Een advertentie in de plaatselijke pers hielp ook niet. De politie wijst er op dat de vinder van het geld strafbaar is als hij of zij zich niet meldt.

Zeker 20 schoten gelost bij knokpartij bendes

De politie heeft de hele nacht onderzoek gedaan in en rond het Van der Valkhotel in Rotterdam waar twee motorclubs donderdagavond met elkaar slaags raakten. Getuigen meldden dat er zo'n twintig keer is geschoten en eerste politieonderzoek bevestigt dat. "Op de oprijlaan van het hotel bij de Energieweg liggen diverse kogelhulzen", aldus een politiewoordvoerder vrijdagochtend.

De vechtpartij ging tussen twee rivaliserende motorbendes: de Hells Angels en de Mogols. Zeker twintig verdachten werden opgepakt. Ze zitten nog vast en worden nog gehoord, aldus de woordvoerder. Er viel ten minste een zwaargewonde. "Zo'n dertig mannen gingen met elkaar op de vuist en er is veelvuldig geschoten, dus de kans is groot dat er meer gewonden zijn. Die wisten dan te vluchten."

Zeker 20 schoten gelost bij knokpartij bendes
Zeker 20 schoten gelost bij knokpartij bendes (Foto: ANP)

Jeroen moest John overhalen voor poppenshow

Jeroen van der Boom heeft John de Mol jarenlang aangespoord om eens een Nederlandse satirische poppenserie te maken. Vorig jaar kreeg hij zijn zin: de tv-maker ging overstag en ging met SBS 6 aan de slag met Wat een Poppenkast!. Het resultaat is vrijdag voor het eerst op televisie te zien.

"Jeroen is een vriend van me en hij komt eigenlijk al vijf jaar bij me langs om mij over te halen deze poppenshow te maken", zegt de Mol tegen BuzzE. De tv-maker betwijfelde echter zeer of zoiets in Nederland zou werken. Dat veranderde toen Jeroen een poppenmaker vond die wel mee wilde werken.

"We hebben toen twee poppen gemaakt: Joop van den Ende en Gerard Joling. Twee types die Jeroen heel goed na kan doen qua praten en karakter. En dat was helemaal niet verkeerd. Daarna is het balletje gaan rollen", legt de Mol uit.

TV-Kantine
Inmiddels zijn er 22 poppen gefabriceerd van Marco Borsato tot Johan Derksen en van René Froger tot het koningspaar. De karakters raken verzeild in allerlei korte scènes. Het lijkt dan ook een beetje op de TV-Kantine, aldus de Mol. "Het valt wel een beetje te vergelijken, ja."

Zelf heeft de Mol geen pop gekregen in het programma, wat hij overigens totaal niet erg vindt. "Dat is wonderbaarlijk genoeg ook nooit besproken. Ik ben waarschijnlijk te saai."

Kijkcijfers
Over de kijkcijfers wil de tv-producent niet speculeren. "De vrijdag is een moeilijke avond. Het programma moet een kans krijgen. En dat zal SBS ook zeker doen", denkt hij.

De eerste aflevering van Wat een Poppenkast! wordt vrijdag uitgezonden om 22.00 uur bij SBS6.

Jeroen moest John overhalen voor poppenshow
Jeroen moest John overhalen voor poppenshow (Foto: BuzzE)

Charlize Theron wordt snel en razend

Charlize Theron is bevestigd in een rol voor de achtste film in de Fast & Furious-reeks, Fast 8. Dat meldt Variety, die daarmee een gerucht van enkele weken oud bevestigt.

De Zuid-Afrikaanse actrice speelt naar verluidt de rol van een schurk, naast (of als baas van) Game of Thrones-acteur Kristofer Hivju, wiens rol in Fast 8 gisteren werd bevestigd. Het duurde even voordat Theron bevestigd kon worden omdat ze betrokken is bij The Grey Man, een film waarin ze de hoofdrol speelt en waarvan diezelfde hoofdrol eerst door Brad Pitt gespeeld zou worden. Omdat het script daarvoor herschreven moet worden, heeft Theron ruimte in haar agenda.

De achtste The Fast & The Furious begint deze zomer met opnames en zal verschijnen in april volgend jaar. Terugkerende rollen zijn er voor Vin Diesel, Dwayne Johnson, Tyrese Gibson en Michelle Rodriguez. De film is de eerste na de dood van Paul Walker, die in de eerdere films een hoofdrol speelde, maar tijdens de opnames van Furious 7 overleed. Naar aanleiding van zijn dood kreeg zijn personage, dat nu deels digitaal en met stand-ins werd ingevuld, een emotioneel afscheid in de film.

Na Fast 8 krijgt de serie nog zeker twee vervolgen, te verschijnen in 2019 en 2021.

Mad Max: Fury Road: Charlize Theron als Imperator Furiosa
Charlize Theron als Imperator Furiosa in Mad Max: Fury Road

Vechten tegen naakte titanen in Attack on Titan

Koei Tecmo heeft aangegeven dat de game gebaseerd op de anime Attack on Titan, in Europa nu officieel Attack on Titan: Wings of Freedom genaamd, uit zal worden gebracht in augustus.

Het spel volgt het eerste seizoen waarin drie jonge mensen een aanval van titanen op hun stad overleven. Ze sluiten zich aan bij de Scout Regiment om de mensheid tegen deze enorme giganten te beschermen. De titanen zien ons als eten, dus erg vriendelijk zijn ze niet. Maar in de winter hebben ze het vast koud, want er was niets in hun kledingsmaat te vinden, zoals je ziet in onderstaande trailer.

Attack on Titan: Wings of Freedom komt in de winkels uit voor PlayStation 4 en Xbox One op 26 augustus. Voor de talenknobbels onder ons: het spel is Japans gesproken en heeft Engels, Duits en Frans als ondertiteling.

Tweede seizoen voor Lucifer

Tom Ellis mag nog een seizoen langer de charmante duivel spelen. Dat blijkt uit het bericht dat Lucifer is verlengd met een tweede seizoen.

"We wisten dat we iets bijzonders hadden met Lucifer, met de innemende vertolkingen van Tom, Lauren [German, red] en de rest van de charismatische cast, de visueel verbazende look van Len Wiseman en de vertelkunsten van het Bruckheimer-team", verklaarde David Madden, president of entertainment bij Fox, in een persbericht.

Ook de andere nieuwkomer Rosewood, met Morris Chestnut in de hoofdrol, heeft van Fox een nieuw seizoen gekregen. "Bedenker Todd Hartman heeft een frisse, speelde draai gegeven aan het procedurele formaat, waardoor het warmte en wijsheid heeft gekregen, terwijl Morris, Jaina [Lee Ortiz, red] en de begaafde ondersteundende cast geweldige vertolkingen hebben opgeleverd."

Lucifer vertelt over de duivel, die zich verveelde als heerser van de hel en naar Los Angeles is verhuisd. Daar runt hij een pianobar en helpt hij de lokale politie met het oplossen van moordzaken, terwijl één van zijn broers probeert hem terug te laten keren naar de hel. In juli spraken we met Ellis, Lauren German en andere castleden en producers, waarvan je hier nog een verslag kunt lezen. In Rosewood speelt Chestnut een patholoog die ook de politie helpt met het oplossen van moorden.

Lucifer en Rosewood zijn beiden nog niet in Nederland bij een omroep of streamingdienst te zien.

'Lucifer is getting a second season'
De social media-accounts van Lucifer vieren het goede nieuws met de fans

Nieuwe Assassin's Creed-merchandise in de Legacy Collection

Ubisoft heeft nieuwe bustes onthuld die deel uitmaken van de Legacy Collection: een verzameling van alle belangrijke personages uit de Assassin’s Creed-serie. Ook de ‘Leap of Faith’ figurine is in de Uplay Shop verschenen.

Deze ‘Leap of Faith’ beeldt Ezio Auditore da Firenze af, die van de ruïnes van een kerk naar beneden duikt. Het beeldje is 39 cm hoog. Dit is de eerste figurine met de typische ‘eagle dive’.

Ubicollectibles kondigt verder aan dat de nieuwste bustes van Altaïr Ibn-La’Ahad en Ezio Auditore da Firenze vanaf 5 juli 2016 verkrijgbaar zijn en deze vanaf vandaag te pre-orderen zijn.

Altaïr, die we kennen uit de eerste episode van de Assassin’s Creed-serie, is uitgerust met zijn werpmessen en buidelzakken en draagt schouderbescherming die zijn welbekende mes onthult. Deze 19 centimeter hoge Altaïr buste is ook verkrijgbaar in een gelimiteerde ‘Bronze Edition’.

Ezio Auditore wordt afgebeeld als hoe hij eruit ziet tijdens zijn reizen naar Masyaf en Constantinopel in Assassin’s Creed Relevations. De buste beeldt de 52-jarige Meester Assassin uit met schouderbescherming en een geborduurde kap.

Alle drie deze bustes zijn te pre-orderen in de Uplay Shop. Ze kosten op dit moment 115 euro per stuk door een kortingsactie. De Leap of Faith-figurine kost 60 euro.

Open bŤta Battleborn al te preloaden

De open bèta van Battleborn begint morgen 8 april op PlayStation 4 en 13 april op pc and Xbox One. Je kunt de bèta vanaf nu op alle platformen pre-loaden.

Ter gelegenheid van deze test hebben 2K en Gearbox Software de nieuwe Bootcamp trailer met in de hoofdrol Oscar Mike en ISAAC gelanceerd.

Tijdens de open bèta kun je de game  ervaren; er zijn twee Story-episodes, twee competitieve multiplayer-modi, 25 helden en je kunt levelen in drie verschillende progressie-systemen.

Battleborn zelf komt 3 mei uit op PlayStation 4, Xbox One en pc. Een preview kun je hier lezen.

Fans Janet Jackson moeten op geld wachten

Fans maken zich zorgen over hun geld dat ze in kaartjes voor de uitgestelde concerten van Janet Jackson hebben gestoken.

Jackson maakte plotseling bekend dat ze ambieert moeder te worden en daarom de rest van haar Unbreakable-tour uitstelt. Dit tot ongenoegen van de kopers van de concertkaartjes, die geen geld terugkrijgen zolang de concerten niet definitief geschrapt zijn. Maar gezien de potentiële zwangerschap zou dat wel eens erg lang kunnen gaan duren. "Details volgen nog", meldt een woordvoerder van kaartverkoper LiveNation.com aan People. "Fans moeten de website in de gaten houden voor de laatste updates."

De 49-jarige zangeres bracht het nieuws in een videobericht op Twitter: "Mijn man en ik gaan een gezin stichten", verklaarde ze. "Begrijp alsjeblieft dat ik dit nu moet doen. Ik moet rust houden van de dokter maar ben jullie niet vergeten."Eerder schrapte ze al het Europese deel van de tour vanwege een operatie.


President ArgentiniŽ plaatst vermogen in trust

De Argentijnse president Mauricio Macri gaat zijn vermogen onderbrengen in een trust. Macri doet dit in reactie op de kritiek die ontstond na publicatie van de zogeheten Panama Papers. Daaruit bleek dat hij de directeur is van twee bedrijven die zijn gevestigd in Panama.

In een toespraak in het presidentiële paleis van Argentinië ging Macri donderdag (lokale tijd) in op het verzoek van een openbaar aanklager, die pleitte voor een onderzoek de banden van de president met de bedrijven. "Ik heb niets te verbergen", aldus het staatshoofd. "Ik ben klaar voor elke rechter die informatie van mij vraagt over wat ik zeg."

Macri, die vier maanden geleden aantrad, is bezig met een economisch hervormingsprogramma en het verstevigen van zijn macht.

President Argentinië plaatst vermogen in trust
President Argentinië plaatst vermogen in trust (Foto: ANP)

Obama neemt met videoboodschap afscheid van American Idol

Na vijftien seizoenen is donderdagavond het doek gevallen voor American Idol. Ook president Barack Obama nam afscheid van de beroemde talentenjacht.

"Deze show heeft televisie veranderd", zo stelt Obama in een videoboodschap. "Het heeft jonge artiesten geïnspireerd en het hele land gefascineerd." De politicus greep zijn kans om jongeren aan te moedigen niet alleen voor idolen, maar ook voor politieke leiders te kiezen. "De show heeft miljoenen jonge Amerikanen aangemoedigd te stemmen. We moeten dat ook doen als burgers van het land waarvan we houden. Stemmen is een fundamenteel en heilig recht in een democratie en moet zo makkelijk zijn als stemmen op American Idol. Daar werken we aan."

De finale van de laatste uitzending zat verder vol prominente gezichten. Winnaar van het eerste seizoen Kelly Clarkson trad op net als jurylid Jennifer Lopez. Ook voormalig jurylid Simon Cowell gaf acte de présence.

Obama neemt afscheid van American Idol
Obama neemt afscheid van American Idol (Foto: BuzzE)

Piano uit kindertijd Lady Gaga onder de hamer

Lady Gaga hoopt volgende maand 200.000 dollar op te halen met de veiling van de piano uit haar kindertijd. De piano is een van de vele pronkstukken van de jaarlijkse Music Icons-veiling van veilinghuis Julien's Auctions.

De piano komt uit het ouderlijk huis van Lady Gaga, waarop ze als 3-jarige begon te spelen. Een jaar later kreeg ze er les op. De piano werd zo'n 60 jaar geleden door haar grootouders aangeschaft, maar om geld op te halen voor haar eigen Born This Way Foundation mag de piano nu toch van eigenaar wisselen. Ook doet de popster een paar jurken, een bustier en een muziekstandaard van de hand.

Ook een eerste piano van Elvis Presley bevindt zich onder de meer dan vierhonderd veilingstukken. Kopstuk van de veiling is een gitaar van Stevie Ray Vaughn die tussen de 400.000 en 600.000 dollar op moet brengen. Ook kan er geboden worden op vele bijzondere stukken van onder anderen Kurt Cobain, David Bowie, Jimi Hendrix en The Beatles.

Piano uit kindertijd Lady Gaga onder de hamer
Piano uit kindertijd Lady Gaga onder de hamer (Foto: BuzzE)

Fidel Castro verschijnt weer in openbaar

De voormalige Cubaanse president Fidel Castro verscheen donderdag (lokale tijd) voor het eerst sinds juli weer in het openbaar. De 89-jarige oud-leider bezocht een school ter gelegenheid van de geboortedag van Vilma Espin. De in 2007 overleden Espin was de vrouw van de huidige president Raul Castro en wordt beschouwd als een heldin van de Cubaanse revolutie.

De Cubaanse staatstelevisie toonde beelden van Castro die tijdens zijn bezoek aan de school met leerlingen en docenten praat. "Ik ben er zeker van dat Vilma gelukkig zou zijn op een dag als vandaag", aldus de bebaarde leider van de Cubaanse revolutie van 1959.

Castro's verschijning kwam een week nadat hij in een redactioneel commentaar fel had uitgehaald naar president Obama, die eind maart een historisch bezoek bracht aan het communistische eiland. De twee ontmoetten elkaar niet, ook al verschijnen er geregeld foto's van Castro die thuis buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders ontvangt. De staatstelevisie toonde in juli voor het laatst recente beelden van Castro, toen die een bezoek bracht aan medewerkers van het ministerie van Defensie.

Volgende week houdt de Cubaanse Communistische Partij een vijfjaarlijks congres, bedoeld om het economische beleid voor de komende jaren uit te stippelen en de machtspositie van de politieke leiders te verstevigen. Cubanen zijn benieuwd of het congres meer duidelijkheid zal brengen over de opvolging van president Raul Castro, die naar eigen zeggen in 2018 zal aftreden.

Fidel Castro verschijnt weer in openbaar
Fidel Castro verschijnt weer in openbaar (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: 'enkele buien'

Vandaag is het opnieuw afwisselend bewolkt en trekken er buien over het land. In het westen van het land wordt het in de middag droog, de rest van het land volgt hierna aldus het KNMI. De wind komt uit het westen tot zuidwesten en is zwak tot matig van kracht. De temperatuur blijft vandaag op 11 graden steken. 

Zon op 06:57
Zon onder 20:26

Vandaag heb ik twee schitterende wolkenfoto's voor jullie. De eerste is van qltel die twee dagen geleden deze regenbui op zich af zag komen. De tweede is van Nattekat die gisteren een prachtig uitzicht had. 

Dreigende wolken boven Goch (Foto: qltel)
Dreigende wolken boven Goch (Foto: qltel)

Speelse wolken (Foto: Nattekat)
Speelse wolken (Foto: Nattekat)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 1886 Carl Gassner verkreeg octrooi op de droge zinkbatterij
 1990 Eddie Planckaert won de 88e editie van Parijs-Roubaix. 
 2005 In Vaticaanstad vond de uitvaart van Paus Johannes Paulus II plaats. 
2009  Een zilveren microscoop van Antoni van Leeuwenhoek werd geveild voor het astronomische bedrag van 347.708 euro. 
2014 Windows XP werd niet langer ondersteund door Microsoft. De Nederlandse en Britse overheden sloten een miljoenendeal met Microsoft om de ondersteuning te verlengen. 


annoying sound  

North West (2) heeft hairextensions

De tweejarige dochter North West van Kanye West en Kim Kardashian heeft al hairextensions. De familie Kardashian is op wintersportvakantie in Colorado. Paparazzi fotografeerden North West woensdag in het wintersportoord Vail met haar vlechten. De dag ervoor had ze nog haar eigen haar, weet New York Daily News.

Kim Kardashian plaatste ook zelf een foto van de peuter met lange vlechten tot aan haar middel op Snapchat.

Eerder deze week had North's nichtje Penelope Disick (3) lange blonde vlechten, passend bij het kapsel van haar tante Khloé Kardashian die een foto van de twee op Instagram plaatste.

North West (2) heeft hairextensions
North West (2) heeft hairextensions (Foto: BuzzE)

Panama Papers: Van Halen rockt

Het grootste lek uit de geschiedenis behelst miljoenen documenten over belastingontduiking door de rich & powerful. Het zal het nieuws nog wel enige maanden doen schudden.

Maar een Amerikaanse band met Nederlands tintje rockte drie decennia geleden al 'Panama'. Dus die willen we je niet onthouden.

Hoewel ik stiekem eigenlijk 'Hot For Teacher' een beter nummer vind maar daarvoor is helaas geen aanleiding. En bovendien zou dat meer een nummer voor Djeez zijn om te posten. Maar ach, what the hell, dan post ik ze toch gewoon allebei? push-smiley

Massale vechtpartij Rotterdam tussen motorclubs

Bij het Van der Valkhotel aan de Energieweg in Rotterdam is donderdagavond een groep van rond dertig man met elkaar slaags geraakt. De vechtpartij begon binnen, maar verplaatste zich naar buiten. Enkele getuigen zeiden dat ze ook een vuurwapen hebben gezien.

Toen de politie arriveerde, stoof de groep uiteen. Volgens een woordvoerder van de politie is nog niet duidelijk wat zich precies heeft afgespeeld. Er zijn zeker drie mensen gearresteerd.

Update, vrijdag 02.43 uur
De vechtpartij blijkt zich tussen leden van twee rivaliserende motorclubs te hebben afgespeeld. De politie heeft uiteindelijk twintig mensen aangehouden. Ook is er een vuurwapen in beslag genomen en werd er een mes gevonden. Eén man is zwaargewond geraakt. Hij heeft een flinke beenwond, maar het is nog niet duidelijk hoe hij die heeft opgelopen, aldus een woordvoerder van de politie.

Toen de politie arriveerde had de vechtpartij zich inmiddels naar een parkeerplaats verplaatst. Agenten losten een waarschuwingsschot. "Iedereen die rende hebben we aangehouden en ook nog wat mensen die zich binnen hadden verschanst", zegt de politiewoordvoerder.

Volgens een van de verdachten hadden de motorbendes wel bij Van der Valk afgesproken, maar hadden ze niet het plan met elkaar op de vuist te gaan. Toch liep het al direct uit de hand.

Hotelgasten en eters in het restaurant van Van der Valk waren getuige van de vechtpartij. Een deel van hen is een naburig fitnesscentrum in gevlucht.

Massale vechtpartij in Rotterdam
Massale vechtpartij in Rotterdam (Foto: ANP)

Wall Street zet stevige stap terug

De aandelenbeurzen in New York stonden donderdag in het laatste handelsuur stevig op verlies. Op een dag zonder al te veel richtinggevend nieuws werd daarmee de winst die woensdag werd geboekt weer overtuigend ingeleverd.

Ruim een halfuur voor het slot stond de Dow-Jonesindex 1,1 procent in de min op 17.520 punten. De brede S&P 500 zakte 1,3 procent naar 2039 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 1,6 procent in tot 4842 punten.

De graadmeters zakten voor de derde keer in vier handelssessies weg, nadat vorige week nog de hoogste punten van dit jaar werden bereikt. Volgens analisten wordt in de markt gewacht op nieuwe signalen over de economie en het tempo waarin de rente in de VS wordt opgevoerd. Daarnaast lonkt het nieuwe kwartaalcijferseizoen. Dat wordt volgende week afgetrapt en zal naar verwachting over het algemeen een beeld van dalende winsten laten zien.

Klap voor bankaandelen
Net als in Europa kregen bankaandelen in New York klappen. Goldman Sachs bungelde onderaan de Dow Jones met een verlies van ruim 3 procent. JPMorgan Chase leverde 2,6 procent in. Buiten de lijst van dertig hoofdfondsen verloren Morgan Stanley, Bank of America en Citigroup 2,5 tot 4 procent.

Telecombedrijf Verizon werd 3 procent minder waard. Het telecombedrijf is volgens ingewijden van plan een bod te doen op de internetactiviteiten van Yahoo (min 1,4 procent).

Winnaars
United Technologies en McDonald's waren de enige winnaars in de Dow Jones, met plusjes van nog geen 0,5 procent. Oliebedrijf ExxonMobil hoorde bij de grotere verliezers met een min van 1,4 procent. De prijs van een vat Amerikaanse olie ging donderdag 0,8 procent omlaag naar 37,44 dollar. Brentolie werd ook bijna 1 procent goedkoper.

Het lingerie- en verzorgingsmiddelenconcern L Brands leverde 2,2 procent in. Het bedrijf maakte bekend dat het zijn beroemde lingeriedochter Victoria's Secret op de schop neemt. Daarbij verdwijnen naar schatting tweehonderd banen.

Valeant
Farmaceut Valeant won ruim 2 procent. Het Canadese bedrijf verschafte zichzelf wat lucht nadat het met financiers een regeling wist te treffen over zijn schuldenlast van 32 miljard dollar.

De euro werd donderdagavond voor 1,1380 dollar verhandeld, tegen 1,1385 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Wall Street zet stevige stap terug
Wall Street zet stevige stap terug (Foto: ANP)

Turkije houdt verdachte aanslag Ankara aan

Turkije heeft een verdachte aangehouden van de bomaanslag in Ankara op 10 oktober. Door die aanslag op een vredesdemonstratie kwamen 103 mensen om het leven en raakten honderden mensen gewond.

Volgens de Turkse krant Hurriyet werd Hüseyin Tunç woensdag gearresteerd en donderdag formeel in staat van beschuldiging gesteld. Hij zou banden hebben met Islamitische Staat en zou zelfmoordterroristen en explosieven van de Syrische grens hebben vervoerd. Daarnaast zou hij ook banden hebben met de zogeheten emir van de extremisten, Yunus Durmas.

Turkije houdt verdachte aanslag Ankara aan
Turkije houdt verdachte aanslag Ankara aan (Foto: ANP)

Formule 1 terug naar oude kwalificatie

De Formule 1 keert vrijwel zeker per direct terug naar het kwalificatieformat dat ook in 2015 werd gebruikt. Om de show te verhogen werd dit jaar de eliminatiekwalificatie geïntroduceerd waarbij tegen het einde van iedere sessie per 90 seconden een coureur afviel. Na aanhoudende kritiek werd dit systeem naar de prullenbak verwezen.

De teams, autosportfederatie FIA, commerciële rechtenhouder FOM en bandenleverancier Pirelli vergaderden afgelopen zondag in Bahrein over een nieuw format, maar kwamen er niet uit. Deze week lekte wel een idee uit dat het gemiddelde van de beste twee tijden per sessie zou kunnen gaan gelden. De teams kwamen hier vandaag echter unaniem tegen in opstand. Uiteindelijk sloten ook FIA-president Jean Todt en Formule 1-baas Bernie Ecclestone zich aan bij het standpunt van de teams dat de 2015-kwalificatie per direct weer zou moeten gelden. Hierbij vallen aan het eind van iedere sessie een aantal coureurs af.

Helemaal geregeld is de terugkeer van de kwalficatie nog niet, want eerst moet de F1 Commissie zich er over buiten, waarna na goedkeuring de World Motor Sport Council van de FIA er nog mee in moet stemmen.

Uit een statement van de FIA blijkt dat er later dit jaar verder gesproken zal worden over een nieuw format van het raceweekend in 2017. Mochten de kampioenschappen dit jaar al voortijdig beslist zijn, dan kunnen een aantal voorstellen nog dit jaar uitgeprobeerd worden.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.