Franse hoerenloper voortaan strafbaar

Het Franse parlement heeft na twee jaar bakkeleien een wet aangenomen waarmee het illegaal wordt om voor seks te betalen. Bezoekers van prostituees kunnen boetes tot 3750 euro tegemoet zien, en moeten bovendien terug de klas in om te leren over de werkomstandigheden van hoeren.

Circa zestig prostituees demonstreerden donderdag tegen de wet, met spandoeken waarop onder meer stond: "Bevrijd mij niet, ik zorg wel voor mezelf". De hoerenvakbond vreest dat prostituees straks niet meer in hun levensonderhoud kunnen voorzien, schrijft de BBC.

Noordse model
Het zogeheten Noordse model, waarin de hoerenloper in plaats van de hoer wordt gestraft, werd als eerste in 1999 door Zweden ingevoerd. Noorwegen volgde in 2008, IJsland in 2009 en Noord-Ierland twee jaar geleden.

Het Europese Parlement nam eerder dit jaar een resolutie aan waarin wordt opgeroepen om dergelijke wetgeving in de gehele EU in te voeren.

Lodewijk Asscher
Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) was in Amsterdam als wethouder verantwoordelijk voor het zogeheten Project 1012 waarmee de laatste jaren veel prostitutieramen werden gesloten. Hij ziet het Noordse model als 'laatste redmiddel' tegen uitbuiting.

Belangengroepen in binnen- en buitenland zeggen dat sekswerkers juist eerder gevaar lopen met zulke wetgeving in stelling. Zo zullen klanten eventuele misstanden niet meer aanhangig maken omdat ze dan immers de sigaar zijn.