FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 9 april 2016

Uitslagen Eredivisie 09/04/2016

Ajax heeft in de Eredivisie een moeizame zege geboekt bij Cambuur Leeuwarden. De koploper won bij de nummer laatst met 0-1. Ook nummer twee PSV had het thuis tegen Willem II niet makkelijk, maar zegevierde met tien man uiteindelijk met 2-0. Vitesse heeft in de slotminuut tegen ADO Den Haag nog een gelijkspel uit het vuur gesleept. Het werd in Arnhem 2-2.

sc Cambuur Leeuwarden

0 - 1

AFC Ajax

    61' Klaassen
 
Gele kaart: Bakker, Van Veen (sc Cambuur Leeuwarden), Viergever (AFC Ajax)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 10.000
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Peersman
Lachman
Van der Laan
Andriuskevicius (Vloet/79)
Bakker
Byrne
Van de Streek (Van Veen/69)
Monteiro
Barto
Hoefdraad (Houtkoop/79)
  Cillessen
Veltman
Van der Hoorn (Van Rhijn/42)
Viergever
Dijks
Bazoer (Serero/87)
Klaassen
Gudelj
Schöne (El Ghazi/55)
Milik
Younes

PSV

2 - 0

Willem II

68' Van Ginkel
79' De Jong(pen)
   
 
Gele kaart: Moreno, Zoet (PSV), Lamprou, Andersen, Van der Struijk, Ojo (Willem II)
Rode kaart: Arias (57/2xg) (PSV)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 34.500
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Isimat-Mirin
Moreno
Willems
Pröpper
Hendrix
Van Ginkel
Narsingh (Jozefzoon/77)
De Jong
Pereiro (Brenet/63)
  Lamprou
Van der Struijk (Koppers/85)
Wuytens
Peters
Joppen
Ojo
Falkenburg
Achenteh
Ondaan (Kawaya/78)
Van der Velden
Andersen (Hupperts/66)

Vitesse

2 - 2

ADO Den Haag

35' Kashia
90' Oliinyk
  7' Havenaar
63' Van der Werff (e.d.)
 
Gele kaart: Yeini, Oliinyk, Ota (Vitesse), Jansen (ADO Den Haag)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 16.298
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Diks
Kashia
Van der Werff (Oliinyk/80)
Ota
Yeini
Baker
Nakamba
Rashica (Ibarra/77)
Solanke
Qazaishvili
  Hansen
Ebuehi
Beugelsdijk
Kanon
Meijers
Jansen
Derijck
Bakker (Kristensen/60)
Schaken
Havenaar (Van der Heijden/87)
Duplan (Marengo/83)

Teaser Gears of War 4

Morgen wordt de trailer onthuld van Gears of War 4. De game speelt zich 25 jaar na Gears of War 3 af met JD Fenix, de zoon van Marcus Fenix, in een hoofdrol. Hier alvast een korte teaser.

Deze teaser kwam gisteren uit. Op 11 oktober komt Gears of War 4 uit voor de Xbox One.

Solid Snake wil een Ford

Niets uit het verleden is heilig voor de commercie. Konami en Ford hebben de stem van Solid Snake, David Hayter, zo ver gekregen om een scène uit Metal Gear Solid opnieuw in te spreken. Bekijk hier het resultaat.

Het iconische intro van het eindgevecht is ook aangepast. In plaats van de savegames op je geheugenkaart wordt je voorliefde voor een Ford Fusion Titanium wereldkundig gemaakt.

Wat vinden jullie? ‘Een moderne interpretatie moet kunnen’ of ‘verkrachting van cultuurgoed door het grootkapitaal’?

Sam de ruimtehond is zoek

Basisschoolleerlingen van de Morecambe Bay Community in Lancashire hadden 5 april een wetenschapsproject. Ze zonden Sam, een knuffelbeest, met een GoPro en een GPS-tracker aan een heliumballon de ruimte in. Na het bereiken van een hoogte van 15 mijl (24,14 kilometer) moest Sam automatisch terugkeren naar de aarde.

Zijn uitrusting landde in een veld in de buurt van de plaats Burnley maar het beestje zelf was in geen velden of wegen meer te vinden. "De vrije val van Sam is duidelijk niet zo gegaan als gepland”, zegt Ben Berry, hoteleigenaar en mede-organisator van het project. "Ruimtereizen is een riskante zaak."

Sam is voor het laatst gespot boven Noord Yorkshire. Uit analyse van de vluchtgegevens blijkt dat hij zo'n 40 tot 50 mijl van de landingsplek neergekomen kan zijn. De school is een actie gestart om de hond terug te krijgen. En wie het ruimtebeest vindt krijgt een gratis verblijf aangeboden in het hotel van Ben Berry.

Daten in het bos

Staatsbosbeheer wil mensen aan een relatie helpen. Vandaar dat ze de komende weken in samenwerking met Relatieplanet boswandelingen voor singles organiseren. De eerste "singleswandeling" is volgende week in het Drents Friese Wold.

"Wandelen lijkt voor veel mensen de ideale manier om te daten", zo zeggen de iniatiefnemers. "Als er een stilte valt heb je altijd nog de natuur om naar te kijken."

Dark Souls-bordspel en kledinglijn aangekondigd

Dark Souls III is het laatste deel van de goedlopende Souls-serie en dat wordt lekker uitgemolken. Uitgever Bandai Namco heeft een kledinglijn opgezet voor enthousiastelingen en deze maand start er een Kickstarter voor een bordspel.

Dark Souls - kleding

De kleding is opmerkelijk mainstream te noemen, gezien het grimmige karakter van de game. De hele collectie kun je hier bekijken en bestellen.

Van het bordspel is alleen bekend dat het wordt ontwikkeld door Steamforged Games, makers van Guild Ball. Dat is een middeleeuws ‘fantasy football’ bordspel, wat doet denken aan ‘Blood Bowl voor denkers’.  

Uitslag Excelsior - Heracles Almelo

Heracles Almelo is geklommen naar de vierde plaats in de Eredivisie. De ploeg van trainer John Stegeman won eenvoudig uit bij Excelsior met 1-3. De Rotterdammers zakken door de nederlaag naar plek zestien op de ranglijst met 25 punten uit dertig duels.

Excelsior

1 - 3

Heracles Almelo

46' Kuwas   6' Weghorst
37' Weghorst
60' Zomer
 
Gele kaart: Van Weert, Kruys, (Excelsior),
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.750
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Muyters
Karami
Fischer
Mattheij
Kuipers
Kuwas
Bruins
Stans (Hasselbaink/73)
Kruys (Vermeulen/73)
Auassar
Van Weert (Elbers/46)
  Castro
Droste
Te Wierik
Zomer
Fledderus
Bruns
Pelupessy
Bel Hassani
Navratil
Weghorst (Gladon/88)
Gosens (Van Ooijen/86)

Honda op zoek naar pk's voor F1-motor

Honda is hard op zoek naar extra paardenkrachten voor haar Formule 1-motor. De Japanners kenden vorig jaar een moeizame terugkeer op het hoogste niveau, maar hebben deze winter samen met McLaren veel progressie geboekt. Ze zijn er echter nog niet.

Vorig jaar bleek dat de Honda's aan het eind van de rechte stukken veel tekort kwamen en het lokte coureur Fernando Alonso zelfs uit om op de boordradio te schreeuwen dat hij beschikte over een GP2-motor. Om de problemen de baas te worden is deze winter er een grotere compressor op de turbomotor geschroefd en met succes, want de McLarens hebben nu de snelheid om rond plek tien mee te kunnen doen. Ook de betrouwbaarheid lijkt voorlopig in orde te zijn.

Toch is Honda nog lang niet tevreden. Honda-F1-baas Yusuke Hasegawa zegt dat er nu aan de verbrandingsmotor gewerkt gaat worden om het aantal paardenkrachten op te schroeven. Dit is nodig omdat Alonso en teamgenoot Jenson Button op de rechte stukken nog snelheid tekort komen. Honda heeft nog veertien van de 32 tokens over om dit jaar de aandrijflijn te verbeteren. Mogelijk komt de eerste stap al voor het grandprixweekend in Spanje.

Hoofdkantoor Google korte tijd ontruimd

Het hoofdkantoor van Google in Mountain View in Californië is vrijdagmiddag (lokale tijd) korte tijd ontruimd geweest.

De politie van Mountain View twitterde dat ze de beveiliging op de campus bijstonden nadat het hoofdkantoor was bedreigd. De boel werd ontruimd, maar er werd niets verdachts aangetroffen. Tijdens de ontruiming zijn geen gewonden gevallen, voegde de politie nog toe.

Google wilde niet reageren op de ontruiming of waarmee precies is gedreigd en door wie.

Hoofdkantoor Google korte tijd ontruimd
Hoofdkantoor Google korte tijd ontruimd (Foto: BuzzT)

Contador zegeviert in Baskenland

Wielrenner Alberto Contador heeft opnieuw de Ronde van het Baskenland op zijn naam geschreven. De Spanjaard won de afsluitende klimtijdrit met vijf seconden voorsprong op Nairo Quintana en achttien tellen op Sergio Henao.

Voor aanvang van de tijdrit leidde Henao met zes seconden voorsprong op Contador die door de ritwinst in de eindrangschikking twaalf tellen voorsprong op de Colombiaan van Sky pakte. Derde werd Quintana op 37 seconden.

De Nederlander Wilco Kelderman reed vrijdag nog in de leiderstrui, maar moest die afstaan aan Henao. De renner van LottoNL-Jumbo kwam er niet aan te pas en werd in de etappe dertigste op ruim twee minuten. In het eindklassement eindigde hij als tiende op ruim drie minuten van Contador.

Hennis verspreidt brief zoontje dode militair

"Mag ik jullie wat vragen over papa?" Dat staat in een brief van het 8-jarige zoontje van een in Afghanistan omgekomen militair. Hij wil meer weten over zijn vader en de brief is zaterdag via Twitter verspreid door minister Jeanine Hennis van Defensie.

Militair Rob Donkers stierf in 2007 op missie in Afghanistan. Zijn zoontje Stan vraagt aan familie, vrienden en collega's van Rob onder meer: "Wat vond papa leuk, hield papa van dieren en deed hij het op school goed?" Stan, die zijn zijn vader nooit heeft gekend, is behalve naar verhalen ook op zoek naar foto's en filmpjes.

Hennis heeft een foto van de brief gemaakt en op haar Twitteraccount gezet. "Op verzoek. Follow-up zeer welkom", schrijft ze.

Hennis verspreidt brief zoontje dode militair
Hennis verspreidt brief zoontje dode militair (Foto: ANP)

De Bakker weet niet van nummer 751 te winnen

Tennisser Thiemo de Bakker is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi van het mastersevenement in Monte Carlo. De Nederlander verloor is de eerste ronde van de kwalificaties al van de nummer 751 van de wereld.

De nummer 105 van de ATP-ranking was als twaalfde geplaatst voor de kwalificaties, maar tegen Benjamin Balleret was hij in de eerste set niet opgewassen. In het tweede bedrijf nam De Bakker een break voorsprong, maar deze gaf hij weg, zodat hij uiteindelijk met 4-6 en 5-7 het schip in ging. In de tweede en laatste kwalificatieronde moet Balleret het nu opnemen tegen Mikhail Kukushkin (ATP-86) of Stephane Robert (ATP-120)..

Robin Haase (ATP-62) is wel rechtstreeks geplaatst voor het hoofdschema in Monte Carlo. De van een blessure herstelde Nederlander treft in de eerste ronde een qualifier. Bij winst wacht in de tweede ronde de als zesde geplaatste Tomas Berdych die in de eerste omloop een bye heeft.

Van de Pas neemt revanche op Van Gerwen en pakt eerste PDC-titel

Benito van de Pas heeft zijn allereerste titel bij de PDC veroverd. In 2015 haalde Big Ben al twee keer de finale. Vrijdag en vandaag was het ook raak met een finaleplek. Gisteren verloor hij nog van Michael van Gerwen, een dag later nam de Brabander revanche. In een bizar goede finale won Van de Pas 6-5 en won daarmee Players Championship 4.

Van Gerwen kwam in de finale door Mark Frost, Stephen Williard, Matthew Dennant, Simon Whitlock, Jelle Klaasen en Gary Anderson te verslaan. Van de Pas wist af te rekenen met Nigel Heydon, Jason Wilson, Mark Webster, Chris Dobey, Alan Norris en Gerwyn Price.

De finale werd van een ongekend hoog niveau. Van Gerwen kwam 4-1 en 5-2 voor. Drie legs op rij van Van de Pas bracht hem op gelijke hoogte. In twaalf pijlen wist Big Ben vervolgens de partij naar zich toe te trekken. De 6-5-zege kwam met een gemiddelde van 110,24 en zeven 180'ers. Van Gerwen zette daar 111,72 tegenover, maar moest zich wel gewonnen geven.

Van de Pas mag 10.000 Britse pond (12.400 euro) bijschrijven. Door deze zege is plek twintig op de wereldranglijst inmiddels in zicht. Van Gerwen mag 6.000 pond (7400 euro) mee naar huis nemen. 

Van de andere Nederlanders wist Jelle Klaasen het best te presteren. Hij kwam tot de kwartfinale. Jeffrey de Graaf haalde in zijn eerste maanden bij de PDC opnieuw een solide derde ronde, Yordi Meeuwisse, Jeffrey de Zwaan, Christian Kist en Jermaine Wattimena wisten één ronde te winnen. Vincent van der Voort verloor voor de tweede dag op rij in de eerste ronde. Raymond van Barneveld komt dit weekend niet in actie. 

Zondag staat Player Championship 4 en 5 op het programma. Opnieuw verschijnen 128 darters aan de oche. De totale prijzenpot van het vloertoernooi is 75.000 Britse pond.

Uitslagen Players Championship 4 - vanaf achtste finales
Michael van Gerwen 6-2 Simon Whitlock
Jelle Klaasen 6-2 Kyle Anderson
Dave Chisnall 6-5 James Richardson
Gary Anderson 6-3 Jonny Clayton
Alan Norris 6-1 Rowby-John Rodriguez
Benito van de Pas 6-0 Chris Dobey
Gerwyn Price 6-2 Joe Cullen
Max Hopp 6-2 Mensur Suljovic

Kwartfinales
Michael van Gerwen 6-2 Jelle Klaasen
Gary Anderson 6-3 Dave Chisnall
Benito van de Pas 6-1 Alan Norris
Gerwyn Price 6-2 Max Hopp

Halve finales
Michael van Gerwen 6-4 Gary Anderson
Benito van de Pas 6-2 Gerwyn Price

Finale
Benito van de Pas 6-5 Michael van Gerwen

Alle uitslagen zijn hier te vinden. 

Zelfmoordaanslag door 'Nederlander' in Damascus

Een 'Nederlandse' IS-strijder heeft woensdag een zelfmoordaanslag gepleegd in de regio van de Syrische hoofdstad Damascus. Daarbij kwamen ongeveer vijftig soldaten van het regeringsleger om het leven. Dat meldt Pieter Van Ostaeyen, een internationaal bekende onderzoeker naar Syriëstrijders.

De aanslag werd uitgevoerd door Anis Z, zo heeft een "uiterst betrouwbare bron" Van Ostaeyen laten weten. Z. "blies zich op midden in konvooi tanks en soldaten die net de basis verlieten". Een broer van Z. kwam eind 2014 al om bij strijd om de Syrische stad Kobani, aldus Van Ostaeyen.

Opnieuw meer caravans en campers verkocht

Caravans en campers blijven in trek. In de eerste drie maanden van het jaar werden, voor het vijfde kwartaal op rij, weer meer nieuwe kampeerauto's en caravans verkocht ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit zaterdag gepubliceerde cijfers van brancheorganisaties Kampeer en Caravan Industrie (KCI) en BOVAG.

Het eerste kwartaal van 2016 werden in Nederland 24 procent meer nieuwe kampeerauto's en 3,7 procent meer nieuwe caravans verkocht. Tot en met maart kochten vakantiegangers 356 nieuwe campers en 1482 nieuwe caravans. Ook verkocht de vakhandel een stabiel aantal van 2388 tweedehands caravans en groeide de verkoop van gebruikte kampeerauto's fors, met 19,3 procent tot 1425 stuks.

Opnieuw meer caravans en campers verkocht
Opnieuw meer caravans en campers verkocht (Foto: ANP)

Dapper Stuttgart ten onder tegen Bayern

Een gehavend VfB Stuttgart bleek zaterdagmiddag niet in staat het Bayern München écht lastig te maken: 1-3. De Beierse grootmacht won voor de vijftiende keer op rij van Stuttgart.

De grootste kans voor Bayern in het eerste halfuur kwam op naam van Franck Ribery, die faalde in de afwerking. Een paar minuten nadat Arturo Vidal, die al snel tegen zijn tweede gele kaart aan hikte, was vervangen door Thomas Müller, kwamen de bezoekers uit Beieren op voorsprong. Georg Niedermeier gleed een voorzet van Ribery in het eigen doel, 0-1.

Overtuigend was het allemaal niet bij Bayern, dat kort na rust op 0-2 kwam. Juan Bernat stuurde David Alaba met een kopbal de zestien van Stuttgart in. De Oostenrijkse linksback haalde het leer tegen de verwachtingen in naar zijn rechter en schoot raak in de korte hoek, 0-2. Een eenvoudige zege leek in de maak voor de ploeg van trainer Pep Guardiola.

Stuttgart deed na een uur echter spelen iets terug. Bij een vrije trap van Filip Kostic belandde de bal uit de kluts voor de liggende Daniel Didavi, die een seconde eerder nog half over het leer struikelde. Vanaf de grond legde de nieuwe aanwinst van VfL Wolfsburg de bal met een aparte boog in de verre hoek: 1-2. Het geloof was terug bij het thuispubliek.

Stuttgart zette aan, maar wist doelman Manuel Neuer niet meer in verlegenheid te brengen. Invaller Thiago Alcantara raakte een kwartier voor tijd de lat en een paar minuten later maakte een andere invaller, Douglas Costa, er 1-3 van. De Braziliaan sneed a la Arjen Robben naar binnen en werkte de bal in de verre hoek.

Axl Rose breekt voet tijdens eerste optreden

De reünie van Guns N' Roses is niet goed begonnen voor Axl Rose. De frontman van de legendarische rockband heeft een botje in zijn voet gebroken tijdens een verrassingsoptreden in Hollywood.

"Dit is wat er gebeurt wanneer je iets doet dat je bijna 23 jaar niet hebt gedaan. 'Interne fixatie"', twitterde Axl. Hij voegde daar een filmpje aan toe van zijn arts die uitlegt dat 'interne fixatie' in Axls geval betekende het vastschroeven van zijn gebroken botjes.

Rose heeft gips om zijn voet en mag zijn voet niet te veel belasten. De 54-jarige rocker mag wel blijven optreden.

Guns N' Roses kondigde vorige week aan weer op tournee te gaan. Het is ruim twintig jaar geleden dat Axl Rose, gitarist Slash en bassist Duff McKagan samen op het podium hebben gestaan. De band geeft twintig concerten in Noord-Amerika.

Axl Rose breekt voet tijdens eerste optreden
Axl Rose breekt voet tijdens eerste optreden (Foto: BuzzE)

Kabinet: sluiten nog 2 kolencentrales optie

Het kabinet overweegt op korte termijn nog twee kolencentrales te sluiten. Het gaat om Amercentrale 9 (bij Geertruidenberg) en Hemweg 8 (bij Amsterdam). Dit najaar wordt definitief een knoop doorgehakt.

Het dichtgaan van de twee centrales die in de jaren '90 zijn gebouwd, komt bovenop de eerder afgesproken sluiting van de vijf oudste kolencentrales in Nederland. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) reageren hiermee op de klimaatakkoord in Parijs en op de uitspraak van de rechter in de klimaatzaak. In de door duurzaamheidsorganisatie Urgenda aangespannen zaak oordeelde die dat Nederland meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Dijksma en Kamp denken door de sluiting van nog twee kolencentrales de uitstoot van het vervuilende broeikas kooldioxide (CO2) verder terug te dringen, schrijven zij zaterdag aan de Tweede Kamer.

Kabinet: sluiten nog 2 kolencentrales optie
Kabinet: sluiten nog 2 kolencentrales optie (Foto: ANP)

Boer Geert heeft weer een date

Boer Geert is mogelijk niet lang vrijgezel, vrijdagavond dineerde hij in een Fries restaurant met Geertje. "Ik weet nog niet of het iets wordt", zegt aardbeienteler Geert Krops over zijn nieuwe date. "Misschien vind ik haar wel leuk. Ik denk het wel", vertelt hij aan NU.nl.

Geert en Geertje leerden elkaar kennen in het programma Boer zoekt vrouw. Geertje was een van zijn vier laatst overgebleven vrouwen. Vorige maand werd bekend dat zijn relatie met Hetty na ruim een jaar was gestrand. Geert en Hetty gingen 'als goede vrienden' uit elkaar.

Vrijdagavond dook Geert met Geertje op in restaurant Oan 't Wetter in Grou, zo is te zien op een foto op de Facebookpagina van het restaurant. Boer Geert is zondag te gast in Carlo's TV Café, waar hij tekst en uitleg komt geven over zijn liefdesleven. Hij wordt opgehaald met de taxi en speelt in de studio Carlo's Café Spel.

Boer Geert heeft weer een date
Boer Geert heeft weer een date (Foto: BuzzE)

Motorrijders veroorzaken file op A12

Een grote groep motorrijders heeft zaterdagmiddag een opstopping veroorzaakt op de A12 richting Den Haag bij Harmelen. De groep hield een tankpauze bij het benzinestation daar en trok veel bekijks. Ook was de rechterrijstrook afgesloten. Daardoor stond er vanuit Utrecht een flinke file.

Het ging om een rit om geld in te zamelen voor de mensenrechten op de Molukken. De bijdragen werden door de stoet motorrijders opgehaald in Molukse wijken in het midden van het land. In elke wijk werd ook een minuut stilte gehouden bij de vlag van de RMS, de Molukse regering in ballingschap.

De rit begon zaterdagochtend in Breukelen en eindigt in Moordrecht.

Motorrijders veroorzaken file op A12
Motorrijders veroorzaken file op A12 (Foto: ANP)

Republikeins kopstuk beschuldigd van misbruik

Dennis Hastert, de voormalige Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, wordt beschuldigd van seksueel misbruik van vier jongens. Het misbruik heeft volgens justitie plaatsgevonden tussen 1965 en 1981, toen Hastert als docent en coach van het worstelteam werkte aan de Yorkville High School, in een voorstad van Chicago.

Over het misbruik zijn geen details bekend. De Republikeinse voorman heeft volgens The Washington Post inmiddels voor omgerekend 3 miljoen euro geschikt met een van de jongens, die destijds veertien jaar oud was.

De inmiddels 74-jarige politicus heeft volgens het Openbaar Ministerie zijn gehele politieke carrière lang zijn misstappen verborgen weten te houden. Hastert was voorzitter van het Huis van Afgevaardigden van 1999 tot 2007. Vorig jaar oktober bekende hij ook betrokken te zijn geweest met financiële malversaties.

Republikeins kopstuk beschuldigd van misbruik
Republikeins kopstuk beschuldigd van misbruik (Foto: ANP)

Oudere hond geeft puppy een lesje

Jonge hondjes zijn lief, hebben een hoge knuffelfactor, maar zijn soms ook verdomd hardleers. Ze stuiteren de hele kamer door, slopen alles wat op hun pad komt en maken daar dan ook nog vaak enorm veel herrie bij. Nu zou je naar een puppycursus kunnen gaan om het beestje wat manieren bij te brengen, maar waarom moeilijk doen als er al een ervaringsdeskundige in de buurt is?

In een filmpje dat deze week opdook op YouTube is te zien hoe een puppy met een volwassen hond aan het spelen is. Nadat het hondje echter begint te blaffen laat de 'oude baas' duidelijk merken dat al dat hondse geschreeuw niet gewenst is.


"Muil houden Fikkie!"

Koenders wil meer hulp EU voor Griekenland

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) vindt dat de EU-landen meer moeten meer doen om Griekenland te helpen bij de opvang en registratie van migranten en de hervestiging van vluchtelingen. De bewindsman zei dat zaterdag na een bezoek aan Athene, waar hij met vijf Europese collega's een registratiecentrum bezocht.

"Griekenland is voor een bijzonder zware uitdaging gesteld", wees Koenders op de situatie sinds de nieuwe terugkeerregels van de EU van kracht zijn.

Volgens de minister zijn er genoeg mogelijkheden voor lidstaten om bij te springen. "De politie heeft ondersteuning nodig, er is een tekort aan tolken, rechters en juridische adviseurs, maar er kan ook simpelweg hulp geboden worden in de vorm van logistieke ondersteuning, voedsel of spullen."

Koenders wil meer hulp EU voor Griekenland
Koenders: Rustig boys, het komt helemaal goed, ga ik regelen (Foto: ANP)

Grote politieactie bij Brussel

De grote politieactie zaterdag in de Brusselse gemeente Etterbeek is zonder resultaat afgesloten. Dat heeft het Belgische parket laten weten, meldt de Vlaamse zender VRT. Het is niet duidelijk waar de actie tegen gericht was en of het te maken heeft met de aanslagen in Brussel en Parijs.

De actie in de gemeente die grenst aan de stad Brussel, begon rond 12.45 uur. Volgens getuigen werden bewoners geëvacueerd. De politie was met zo'n vijftig man de gemeente ingetrokken. Op daken in de gemeente zouden scherpschutters zijn gezien. Ook speciale eenheden van de explosieven opruimingsdienst DOVO waren betrokken. Rond 14.00 uur was de actie afgelopen. De politie doorzocht volgens Belgische media minstens een pand. Er zou niemand zijn gearresteerd.

Etterbeek is een van de negentien gemeenten van het gewest Brussel en ligt aan de kant van de Europese wijk tegen de stad Brussel aan.

Grote politieactie bij Brussel
Grote politieactie bij Brussel (Foto: ANP)

Titeldroom Arsenal aan diggelen na hattrick Carroll

Andy Carroll van West Ham United boog tegen Arsenal eigenhandig een 0-2 achterstand om naar 3-2. The Gunners wisten in het laatste kwart nog een gelijkmaker te forceren: 3-3.

Het was voornamelijk West Ham dat in de eerste helft aanviel, maar Arsenal maakte de doelpunten. Enkele minuten nadat een goal van Manuel Lanzini van The Hammers ten onrechte was afgekeurd, opende Mesut Özil de score namens de bezoekers, 0-1. Na iets meer dan een halfuur maakte Alexis Sánchez er namens The Gunners zelfs 0-2 van.

West Ham was het even helemaal kwijt, maar op slag van rust toonde de thuisploeg veerkracht. Andy Carroll kopte een voorzet van Aaron Cresswell achter Arsenal-doelman Ospina, 1-2. In blessuretijd werd het zelfs 2-2. Een inzet van Carroll uit een voorzet van Mark Noble werd in eerste instantie geblokt, maar in tweede instantie bolde het net alsnog, 2-2.

Kort na rust werd wederom treffer van West Ham afgekeurd, maar ditmaal beging Carroll ook echt een overtreding op het moment dat Dimitri Payet scoorde. Twee minuten later was het alsnog 3-2. De Engelse spits maakte zijn onzuivere hattrick compleet. Een voorzet van Michail Antonio werd door Carroll bij de tweede paal verzilverd, 3-2.

Arsenal zette na een uur spelen aan, op zoek naar de gelijkmaker. Lanzini haalde namens West Ham een bal van de doellijn, maar in de zeventigste minuut was het toch raak voor de gasten. Laurent Koscielny vertaalde een lage voorzet naar het scorebord: 3-3. Beide teams streden in de slotfase voor de overwinning, maar het bleef 3-3.

KLM-passagiers moeten zuurstofmaskers op

De passagiers in een KLM-vliegtuig van Manchester naar Schiphol hebben zaterdagochtend plotseling de zuurstofmaskers moeten opzetten. De apparaten kwamen naar beneden toen er in het toestel een probleem ontstond met de luchtdruk. Volgens een woordvoerder van de maatschappij hebben de 138 passagiers "kort" met de maskers opgezeten.

Nadat de zuurstofmaskers naar beneden waren gekomen, vertelde de piloot aan de passagiers wat er aan de hand was. "Toen de luchtdruk was hersteld heeft de vlucht een normaal vervolg gehad. Het vliegtuig maakte vervolgens een normale landing op Schiphol", aldus de KLM.

KLM-passagiers moeten zuurstofmaskers op
KLM-passagiers moeten zuurstofmaskers op (Foto: ANP)

Paint het nieuws: Op de foto met de kaper

Paint het nieuws, een item waarin elke week een actuele gebeurtenis gefotoshopt kan worden. Het onderwerp van afgelopen week was de gozer die met de Egyptische kaper op de foto ging.

Een Egyptisch toestel wat op weg was van het Egyptische Alexandrië naar de hoofdstad Caïro werd gekaapt. Volgens de Cypriotische staatsradio was er een gewapende man aan boord, hij zou een bomgordel dragen. Tijdens de kaping wist een passagier een foto te maken met de bomdrager. De passagier trekt alleen een hele gekke bek. De opdracht was dan ook om een paint van die meneer te maken.

Man in ziekenhuis na anale seks met groente

Tijd voor het WTF-bericht van vandaag. Artsen in Costa Rica stonden namelijk de afgelopen week vreemd te kijken toen een 55-jarige man het lokale ziekenhuis werd binnengebracht. De man moest een spoedoperatie ondergaan omdat er een stevig stuk groente muurvast in zijn anus zat.

De doehetzelvende man had de vegetarische dildo gemaakt van een cassavewortel en had deze vervolgens in een tweetal condooms verpakt. Nadat de man het monsterlijke apparaat echter in zijn aarsopening had geschoven scheurde één van de condooms en moest de hulp van dokters ingeschakeld worden om de 46 centimeter lange wortel schadevrij uit de man's endeldarm te kunnen halen.

Chirurgen van het San Juan de Dios Hospital in Costa Rica hadden meer dan een uur werk om de penisvormige cassavewortel te verwijderen. Van de operatie werden beelden gemaakt die je geheel op eigen risico in het bronartikel kunt bewonderen. Volgens de lokale media gaat het inmiddels alweer een stuk beter met de man.

De cassavewortel wordt normaliter gebruikt voor onder meer het verdikken van sauzen en de Surinaamse drank kasiri.

FOK! sportfoto-onderschrift week 14

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was hanns met het volgende onderschrift: "Wil wel opstaan, scheids!!..maar der zit iemand op m'n rug."

De opgave van deze week:

De ballenjongens en ballenmeisjes delen mee in de feestvreugde van Novak Djokovic na zijn overwinning in Miami, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
De ballenjongens en ballenmeisjes delen mee in de feestvreugde van Novak Djokovic na zijn overwinning in Miami, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

GroenLinks: paradijstax invoeren

GroenLinks heeft een plan (pdf) bedacht om Panamaconstructies alsnog te kunnen belasten. GroenLinks heeft via een zwarte lijst (sorry voor het racisme) dertig belastingparadijsgangers in het vizier die dan alsnog belasting moeten afdragen aan brievenbusparadijs Nederland, meldt de NOS.

De SP heeft wel oren naar het plan, maar VVD en CDA vinden het maar niets. De PvdA heeft eerder al laten weten het hele associatieverdrag belastingverdrag met Panama door de shredder te willen trekken. Minister Dijsselbloem is het daar niet mee eens en zegt dat het verdrag juist handig is om te achterhalen of er geld wordt weggewerkt.

In het bronbericht staat verder nog een video waarop te zien is dat Emile Roemer een dappere poging doet om bij VNO-NCW 15 miljard aan achterstallige paradijsheffing te vorderen.

Extremisten executeren militairen in Jemen

Extremistische strijders van al-Qaeda hebben in het zuiden van Jemen zaterdag vijftien militairen ontvoerd en gedood. De militairen waren loyaal gebleven aan de verdreven president Abd-Rabbu Mansour Hadi, zeiden de lokale autoriteiten.

De strijders grepen de militairen in de stad Ahwar toen ze op weg waren van de zuidelijke haven Aden naar het oosten van het land. Ze namen de gevangenen mee naar een afgelegen gebied, waar ze standrechtelijk werden geëxecuteerd met een vuurpeloton. Zeventien andere militairen zouden gewond zijn geraakt.

Extremisten executeren militairen in Jemen
Extremisten executeren militairen in Jemen (Foto: ANP)

5-jarige overleeft nacht alleen in bos

Een vijfjarig Duits jongetje is zaterdag ongedeerd teruggevonden nadat hij een nacht alleen in een bos had doorgebracht.

De kleuter was vrijdag met zijn moeder aan het wandelen in het bos bij Vohburg an der Donau, ten noorden van München, toen hij vast een stukje vooruit reed op zijn loopfiets. De moeder verloor hem heel even uit het oog en vond daarna alleen de loopfiets terug.

Reddingsdiensten zochten vrijdag al met 350 man naar het vermiste kind. Zaterdagochtend hervatten ze de zoektocht. Een visser vond uiteindelijk het kind gezond en wel. 

Kleuter overleeft nacht alleen in bos
Kleuter overleeft nacht alleen in bos (Foto: ANP)

Facebook: Wapen kopen? Terrorist: Vind ik leuk

Britse wapens worden te koop aangeboden aan wapenhandelaars van terroristische organisaties via Facebook. Volgens de Britse krant The Times gaat het om revolvers, geweren en semi- en automatische machinegeweren, die in geheime groepen op het sociale netwerk van de hand gaan.

Ook anti-tankraketten, raketinstallaties, luchtafweergeschut en granaatwerpers van Europese, Russische en Amerikaanse makelij worden op die manier verkocht.

De ontdekking van de krant is gênant voor Facebook, dat stelt dat het netwerk samenwerkt met de autoriteiten om illegale wapenverkoop tegen te gaan.

Wapens verkocht aan terroristen via Facebook
Vind ik leuk (Foto: ANP)

Franse bakker schenkt zijn winkel aan redder

Michel Flamant (62) is sinds zijn 14e bakker. Hij deed dat overal in Frankrijk en zelfs in Chicago. Maar de laatste jaren is hij bakker in het Franse dorp Dole, in de bergachtige regio Jura. Jérome Aucant (37) is een dakloze man die meestal voor zijn winkel zit. Hij knoopt gesprekjes aan met klanten van de winkel en bedelt om kleingeld. Flamant jaagt hem niet weg, integendeel, hij geeft hem af en toe een kop koffie en een croissant.

Op een dag is Flamant druk aan het werk. Hij voelt zich de laatste weken niet zo lekker. Eigenlijk al niet sinds iemand zijn oven heeft gerepareerd. Wat blijkt, de klus blijkt niet goed uitgevoerd en er lekt koolmonoxide weg. Een kleurloos, reukloos en giftig gas dat dodelijk is voor iedereen die er lang aan wordt blootgesteld.

Tijdens het bakken voelt de bakker zich duizelig worden en verliest het bewustzijn. Op dat moment komt Aucant binnen. Het is koud buiten en hij heeft zin in een praatje. De dakloze ziet de bakker op de grond liggen en aarzelt geen moment, hij trekt de Flamant naar buiten.

Na het incident moet Flamant 2 weken in het ziekenhuis blijven. "Ik was bijna op de snelweg naar boven beland'', zegt de bakker tegen het persbureau AFP. "Het ambulancepersoneel zei dat ik extreem veel geluk heb gehad.'' 

Weer terug in zijn bakkerij biedt hij Aucant aan de bakkerij over te nemen voor het symbolische bedrag van 1 euro. "Wat is nu belangrijker: geld of het leven?'' vraagt de bakker. "Ik geef geen zak om geld. Ik bak al mijn hele leven en snak naar rust in mijn hoofd. Deze zaak maakt Aucant gelukkig, dus draag ik die aan hem over. Hij verdient een kans."

Aucant ziet de kans wel zitten. Hij is niet bang voor de vervelende werktijden en leert van Flamant het vak. In september is hij de baas. "Ik heb mijn leven van hem cadeau gekregen'', zegt de bakker, die zich opmaakt voor zijn vroegpensioen. "Dan is het schenken van mijn bakkerij wel het minste wat ik kan doen." 

'België pakt zesde terreurverdachte op'

Een zesde terreurverdachte is vrijdagavond opgepakt in het onderzoek naar de aanslagen in Brussel. Volgens de Vlaamse zender VRT gaat het om Bilal El Makhoukhi, een man uit Brussel die ruim een jaar geleden werd veroordeeld in het proces over Sharia4Belgium.

Makhoukhi vertrok in 2012 naar Syrië, maar verloor daar een been en keerde terug naar België. In het Sharia4Belgium-proces kreeg hij vijf jaar cel, waarvan drie voorwaardelijk. De straf was volgens de VRT onlangs afgelopen.

Het is niet duidelijk welke rol hij bij de aanslagen in Brussel zou hebben gespeeld.

'België pakt zesde terreurverdachte op'
'België pakt zesde terreurverdachte op' (Foto: ANP)

Kroatië blokkeert Servië in Europese Unie

Kroatië heeft verrassend de toetredingsonderhandelingen tussen de Europese Unie en Servië geblokkeerd. Daarmee roept Belgrado nieuwe spanningen tussen de twee Balkanlanden op.

Servië onderhandelt sinds 2014 met Brussel over toetreding tot de unie. Vrijdag hadden de gesprekken over 'justitie en grondrechten' en 'vrijheid en zekerheid' moeten beginnen, maar Kroatië blokkeerde die over justitie.

De Servische premier Aleksandar Vucic reageerde vrijdagavond verontwaardigd. "Moeten we nu op de knieën vallen en smeken", zei hij. "Servië accepteert geen ultimatum."

Kroatië blokkeert Servië in Europese Unie
Kroatië blokkeert Servië in Europese Unie (Foto: ANP)

Tennisser raakt hoofd tegenstander en wordt gediskwalificeerd

Een van de kwartfinales van het challengertoernooi in het Italiaanse Napoli kende een opvallend einde. De Polen Mateusz Kowalczyk en Adam Majchrowicz speelden tegen de ervaren Australiër Rameez Junaid en Brit Ken Skupski.

Het Poolse duo won de eerste set, maar bij 4-3 in het tweede bedrijf ging het fout. Een van de Polen serveerde de bal twee keer verkeerd en bij de tweede keer sloeg hij het kleinood uit frustratie nog eens terug over het net. Daarbij werd Junaid achterop zijn hoofd geraakt, waarna de Australiër naar de grond stortte als ware hij door een kogel geraakt. 

Het volgens velen 'acteerwerk' van Junaid leverde op internet een storm van kritiek op de Australiër op, maar dat kon de Polen niet helpen. De scheidsrechter van dienst besloot na een paar minuten om Kowalczyk en Majchrowicz te diskwalificeren. Met Junaid zal het na dit nieuws ongetwijfeld plotseling een stuk beter zijn gegaan. 

(Bron: YouTube)

Talentenjacht 'wint' het van de poppen

Wat een Poppenkast!, het nieuwe satirische poppenprogramma van SBS6, heeft vrijdagavond 660.000 kijkers getrokken. Het programma staat daarmee op de 19e plaats in de Dag Top 25 van de kijkcijfers. Dat blijkt uit zaterdag gepubliceerde kijkcijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

Producent John de Mol suggereerde vrijdagavond in DWDD dat hij tevreden zou zijn met een half miljoen kijkers. Het programma moest het overigens opnemen tegen het laatste half uur van de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Holland's Got Talent op RTL4, voor het eerst gepresenteerd door zoon Johnny de Mol. Een 'soort familiemoord', noemde vader De Mol dat vrijdag. Dat programma scoorde met ruim 1.934.000 kijkers beter. Het staat op de tweede plek in die Dag Top 25.

In Wat een Poppenkast! figureren ruim twintig BN'ers, als pop. De stemmen komen van onder anderen Jeroen van der Boom en Edwin Evers. De poppen zijn gemaakt door poppenkunstenaar Evert Josemanders die er bijna een jaar aan heeft gewerkt.

Talentenjacht 'wint' het van de poppen
Talentenjacht 'wint' het van de poppen (Foto: BuzzE)

Spieth zit McIlroy naderen op Masters

Golfer Jordan Spieth heeft bij de Masters in Augusta voor een unicum gezorgd door voor de zesde opeenvolgende ronde het klassement aan te voeren. De titelverdediger zag op dag twee wel zijn concurrenten dichterbij komen door zelf een matige ronde te spelen. Spieth staat nu op vier slagen onder par, één minder dan concurrent Rory McIlroy. 

Spieth, de nummer één van de wereld kende een uitstekende start met twee birdies op de eerste drie holes. Hij liep toen vijf slagen voorsprong op de rest, maar toen ging het mis. Op hole vijf sloeg hij een dubbele bogey. Op de rest van de baan was het vooral vechten tegen de wind. Hij verloor op de back nine nog een paar slagen en had op de achttiende hole een putt van ruim vijf meter nodig om de leiding te behouden. Die bal ging er nog in. 

"Ik ga nog steeds aan de leiding", zei Spieth, die voor het eerst in drie Masters-deelnames een ronde boven par noteerde. "Ik ben nu, zo kort na de ronde, een beetje teleurgesteld. Dat krijg je als je twee over par maakt op de laatste drie holes. Ik stond acht onder par en ik finish op -4. Dat is zwaar."

De wind zorgde ervoor dat geen enkele speler de baan in 70 slagen kon lopen. McIlroy, Dustin Johnson, Daniel Berger and Troy Merritt waren de beste golfers van de dag met 71 slagen. 

Halverwege het toernooi staan Danny Lee en Scott Piercy gedeeld derde met -2. Hideki Matusyama, Brandt Snedeker en Søren Kjeldsen zijn de overige golfers die nog onder par staan. Golflegende Tom Watson kwam twee slagen tekort voor de cut in zijn laatste Masters. De tweevoudig winnaar kreeg een staande ovatie op de laatste hole. "Ik ben blij dat ik de achttiende niet meer hoef te spelen", zei de golflegende.

Samenvatting van dag II op de masters. (Bron: Twitter/The Masters)

De laatste hole van golflegende Tom Watson. (Bron: Twitter/TheMasters)

Vier op tien huishoudens wonen in rijtjeshuis

Vier op de tien Nederlandse huishouden wonen in een rijtjeshuis. Van alle huiseigenaren woont 43 procent in een tussen- of hoekwoning, voor huurders ligt dit percentage op 38 procent. Dat blijkt uit zaterdag gepubliceerde CBS-cijfers in het kader van het driejaarlijks WoonOnderzoek Nederland.

Flevoland is koploper als het gaat om huishoudens die in ruitjeshuizen wonen: zes op de tien. Het percentage van huishoudens dat in een tussen- of hoekwoning woont, schommelt al jaren net boven de 40 procent.

Dit kan volgens CBS-hoofddemograaf Jan Latten gaan veranderen. In de jaren 70 en 80 waren eengezinswoningen populair onder de jonge gezinnen van dertigers en veertigers, de babyboomers. Zij zochten woningen buiten de oude steden, betaalbaar, kindvriendelijk en met een tuin. Die vonden ze vaak in satellietsteden als Almere en Lelystad. Nu het aantal gezinnen niet meer toeneemt, zijn het vooral alleenstaande ouderen die vanaf nu bijdragen aan het groeiend aantal huishoudens. "Dat kan ook consequenties krijgen voor de woonbehoefte", aldus Latten.

Vier op tien huishoudens wonen in rijtjeshuis
Vier op tien huishoudens wonen in rijtjeshuis (Foto: ANP)

Geen gevaarlijke stoffen in Haags zwembad

Zwembad de Houtzagerij in Den Haag gaat zaterdag weer open. Het bad was sinds 24 maart dicht nadat op twee dagen mensen onwel waren geworden. Onderzoek door onder meer de GGD Haaglanden heeft uitgewezen dat de gezondheidsklachten niet zijn veroorzaakt door giftige stoffen.

Twaalf badgasten werden eind maart door ambulancepersoneel nagekeken, omdat zij zich niet goed voelden. Een van hen moest uiteindelijk naar het ziekenhuis. Begin maart gebeurde iets soortgelijks in het zwembad. Toen werden veertig leerlingen van een basisschool onwel.

De GGD heeft geen relatie tussen beide incidenten kunnen vaststellen. "Wat mogelijk een rol gespeeld kan hebben, is het verschijnsel dat mensen die zien dat iemand anders onwel wordt, zelfs soms ook lichamelijke klachten krijgen", aldus de organisatie.

Geen gevaarlijke stoffen in Haags zwembad
Geen gevaarlijke stoffen in Haags zwembad (Foto: ANP)

Navy Seal die Bin Laden doodde opgepakt

Robert O'Neill, de oud-Navy Seal die al-Qaeda-leider Osama bin Laden zegt te hebben gedood, is vrijdag (lokale tijd) opgepakt voor rijden onder invloed. Dat melden Amerikaanse media.

O'Neill werd gevonden in zijn auto die geparkeerd stond voor een supermarkt in zijn woonplaats in de Amerikaanse staat Montana. Tegenover een agent ontkende de voormalige elitesoldaat te hebben gedronken, maar een blaastest wees anders uit. Volgens O 'Neill had hij een voorgeschreven slaapmiddel gebruikt, dat hem moet helpen tegen zware slapeloosheid.

Na betaling van de borgsom van 685 dollar (600 euro) kwam hij op borgtocht vrij. Het was de eerste keer dat de Navy Seal is opgepakt.

Eind 2014 kwam O'Neill wereldwijd in het nieuws met de onthulling dat hij de kogels loste die Osama bin Laden het leven kostte.

Navy Seal die Bin Laden doodde opgepakt
Navy Seal die Bin Laden doodde opgepakt (Foto: ANP)

Vluchtelingen gered na wanhopig sms'je

Een zevenjarig Afghaans jongetje en veertien anderen zijn gered uit de achterkant van een vrachtwagen nadat de jongen in een wanhopig sms'je aan vrijwilligers had gezegd dat hij bang was om te stikken.

De Engelse Liz Clegg werkte eerder dit jaar als vrijwilliger met vluchtelingen in Calais, waar ze kinderen simpele mobiele telefoons en haar nummer had gegeven voor noodgevallen. Toen ze vrijdag op een conferentie in New York was, kreeg ze de boodschap van de zevenjarige Ahmed. Die schreef fonetisch gespeld: "Help. De chauffeur wil niet stoppen. Er is geen zuurstof. Ik zit in een container. Ik maak geen grapje, ik zweer het."

Clegg alarmeerde de autoriteiten in Engeland, die een tolk inschakelden die de jongen belde. "Ze realiseerden zich dat het een noodsituatie was en traceerden zijn mobiel tot in een vrachtwagen in Leicester", zei ze tegen The Independent. De plaatselijke politie vond de vrachtwagen bij een pompstation aan de snelweg, waar de vijftien vluchtelingen konden worden ontzet.

Vluchtelingen gered na wanhopig sms'je
Vluchtelingen gered na wanhopig sms'je (Foto: ANP)

Solidaridad heeft stichting in Panama

De Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Solidaridad heeft een internationaal netwerk van internationale brievenbusfirma's. Dit blijkt uit de Panama Papers, zo schrijven Trouw en Het Financieele Dagblad zaterdag.

Solidaridad, bekend van het keurmerk Max Havelaar-koffie, betaalt dochterorganisaties in Midden- en Zuid-Amerika via een in Panama geregistreerde stichting. Met deze constructie hoeft de organisatie geen belasting te betalen over internationale transacties.

Vanaf 2009 zette de van oorsprong Nederlandse stichting firma's op in Panama, een bedrijf in Hongkong en een trust in Zuid-Afrika. "Het is een labyrinth, ik ben de enige in de organisatie die het nog kan overzien", zegt directeur Nico Roozen in de kranten.

'Solidaridad heeft stichting in Panama'
'Solidaridad heeft stichting in Panama' (Foto: ANP)

Oostenrijk wil geboortehuis Hitler onteigenen

Oostenrijk wil het geboortehuis van Adolf Hitler onteigenen. Daartoe besloot het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken op vrijdag, nadat het jaren tevergeefs had onderhandeld met de huidige eigenaresse over het gebruik van het leegstaande huis in de stad Braunau am Inn, zo meldt de Oberösterreichische Nachrichten zaterdag.

Het ministerie is sinds 1972 hoofdhuurder. Tot 2011 bevond zich in het pand een sociale werkplaats voor gehandicapten. Toen de eigenaresse weigerde het huis te verbouwen om het beter toegankelijk te maken voor gehandicapten, kwam het pand leeg te staan.

De vrouw heeft biedingen voor de woning altijd afgewezen, maar zal nu een schadevergoeding ontvangen. Volgens het ministerie is onteigening de enige mogelijkheid om te voorkomen dat het pand wordt misbruikt voor nationaal-socialistische doeleinden. Er komt nu een onderzoek naar de mogelijkheden van onteigening. Het ministerie moet in ieder geval een wetswijziging maken.

Adolf Hitler werd in 1889 geboren in het huis in Braunau am Inn, gelegen in de noordelijke deelstaat Opper-Oostenrijk, vlakbij de grens met Duitsland.

Oostenrijk wil geboortehuis Hitler onteigenen
Oostenrijk wil geboortehuis Hitler onteigenen (Foto: ANP)

Belgische bank Dexia had Panamaroute

Een voormalige dochteronderneming van de Belgische bank Dexia heeft meer dan 1600 offshore-bedrijven opgezet. Dat schrijft de Belgische krant De Tijd zaterdag op basis van de Panama Papers.

Door deze constructie konden klanten van het Luxemburgse advieskantoor Experta, tussen 2002 tot 2011 onderdeel van bankenconglomeraat Dexia Groep, bankrekeningen in Luxemburg, Zwitserland en Jersey verborgen houden. Het Brusselse hoofdkantoor van Dexia Groep zou op de hoogte zijn geweest van de offshore-constructie.

Geen enkele andere bank ter wereld zou zoveel offshore-bedrijven hebben besteld bij het juridische adviesbureau Mossack Fonseca uit Panama als Experta. Het begon al in de jaren 90 met de constructie en het ging door tot de ontmanteling van de Dexia Groep, eind 2011. "Dat betekent dat Dexia zelfs nadat de groep in september 2008 gered moest worden met 3 miljard euro Belgisch belastinggeld nog jaren klanten hielp om via Panama belastingen te ontlopen,"zo schrijft De Tijd.

Belgische bank Dexia had Panamaroute
Belgische bank Dexia had Panamaroute (Foto: ANP)

Geslaagde test nieuwe raketmotor Noord-Korea

Onder het toeziend oog van leider Kim Jong Un heeft Noord-Korea zaterdag een succesvolle test uitgevoerd van een nieuw type raketmotor. Dat meldden Noord-Koreaanse staatsmedia.

De test werd uitgevoerd op het Noord-Koreaanse testterrein voor langeafstandsraketten, aan de westkust van het land. In maart beweerde het communistische regime dat het een kernkop op een ballistische raket had geplaatst. Buurland Zuid-Korea en de Verenigde Staten geloven echter dat het nog jaren kan duren voordat Noord-Korea in staat is een intercontinentale ballistische raket te lanceren.

Nadat Noord-Korea in januari voor de vierde keer een kernbom had getest lanceerden de Verenigde Staten en Zuid-Korea het plan voor een nieuw raketafweersysteem op Zuid-Koreaans grondgebied. Dit tot onvrede van China.

De Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter zei vrijdag (lokale tijd) dat het systeem er daadwerkelijk gaat komen. Hij voegde hier aan toe dat China meer moet doen om de ontwikkeling van het Noord-Koreaanse raketprogramma tegen te gaan in plaats van te klagen over de Amerikaanse plannen.

"Het is een noodzakelijk iets", aldus de minister op een seminar van de Council on Foreign Relations in New York. Carter zei ook dat het plan niets met China te maken heeft. ,,Het is iets tussen ons en Zuid-Korea, en onderdeel van het beschermen van onze troepen op het Koreaanse schiereiland en Zuid-Korea."

China stelt dat het raketafweersysteem een bereik heeft dat ver voorbij het Koreaanse schiereiland gaat en tot in China raketten kan onderscheppen. Ook vreest het land voor zijn eigen nationale veiligheidsbelangen en de strategische stabiliteit in de regio.

Geslaagde test nieuwe raketmotor Noord-Korea
Geslaagde test nieuwe raketmotor Noord-Korea (Foto: ANP)

De Wolf op de bres voor 50plusser zonder werk

Oud-profvoetballer John de Wolf springt op de bres voor de werkzoekende vijftigplusser. Dat staat in een brief van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

De Wolf (1962) gaat het land in om deze werkzoekenden te adviseren, te activeren en te ondersteunen. Ook gaat hij werkgevers wijzen op de waarde van vijftigplussers op de werkvloer. Een dergelijke voorvechter was speciaal een wens van PvdA en 50PLUS.

De Wolf "is iemand die zich betrokken voelt bij de vijftigplussers die werkloos zijn. Hij straalt daadkracht uit en hij kan naar mijn mening een positieve bijdrage leveren aan de beeldvorming over vijftigplussers op de arbeidsmarkt", schrijft Asscher.

De vroegere sportprof is "iemand die werkgevers, werknemers en werkzoekenden streng kan toespreken als het moet, maar ook een schouderklopje uit kan delen. Juist de kwaliteiten die nodig zijn om een boegbeeld te zijn voor de mensen die het nodig hebben."

Het boegbeeld voor de oudere werkzoekende wordt minimaal 6 uur per week ingezet.

De Wolf op de bres voor 50plusser zonder werk
De Wolf op de bres voor 50plusser zonder werk (Foto: ANP)

Meerstadt legt ook commissariaat Bols neer

Bert Meerstadt legt ook zijn functie als commissaris bij Lucas Bols per direct neer. Dat maakte de producent van gedistilleerde dranken vrijdag bekend. Meerstadt trad een dag eerder al terug bij ABN AMRO, nadat zijn naam was genoemd in een affaire rond mogelijke belastingontwijking.

"Ik wil hiermee voorkomen dat Lucas Bols nadelige effecten ondervindt", liet Meerstadt in een verklaring weten. Hij benadrukte dat hij zelf heeft besloten zijn commissariaten neer te leggen. "Door Lucas Bols noch door ABN AMRO is druk uitgeoefend om af te treden. Dit is mijn keus in het belang van de onderneming."

Meerstadt legt ook commissariaat Bols neer
Meerstadt legt ook commissariaat Bols neer (Foto: ANP)

Terreurverdachten Abrini en Osama K. opgepakt

De Belgische politie heeft terreurverdachten Mohammed Abrini en Osama K. opgepakt. Dat heeft het federaal parket vrijdagavond op een persconferentie bekendgemaakt. Of Abrini de derde man (met hoedje) was die te zien is op camerabeelden van voor de aanslagen op luchthaven Zaventem, is nog niet zeker. De autoriteiten proberen dat momenteel te bevestigen.

Osama K. is hoogstwaarschijnlijk de man die vlak voor de aanslagen in de metro sprak met de dader die zich daar opblies. De autoriteiten beschikken ook over camerabeelden uit een winkel waarop K. hetzelfde soort tassen koopt die gebruikt werden bij de aanslag op Zaventem.

Abrini werd aangehouden in Anderlecht, samen met nog twee andere verdachten. Zijn vingerafdrukken zijn aangetroffen niet alleen in de schuilplaatsen van de terroristen in Schaarbeek en Vorst, maar ook in de Renault Clio die werd gebruikt bij de aanslagen in Parijs vorig jaar.

Terreurverdachten Abrini en Osama K. opgepakt
Terreurverdachten Abrini en Osama K. opgepakt (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: voorjaarsbuien

De dag begint ietwat mistig, maar dit lost al snel op. In de ochtend is het nog redelijk zonnig, in de middag trekt het dicht en in de avond kan er regen vallen in het zuidwesten. Het wordt vandaag circa 15 graden bij een matige zuid tot zuidoostenwind. 

Zon op 06:55
Zon onder 20:28

Bij een mistige ochtend, hoort een mistige foto! Uit de serie die ik van Charged / Winterstorm666 kreeg, deze fraaie plaatjes. 

De (mistige) Oeffeltse Maasheggen (Foto: Winterstorm666 / Charged)

De (mistige) Oeffeltse Maasheggen (Foto: Winterstorm666 / Charged)

De (mistige) Oeffeltse Maasheggen (Foto: Winterstorm666 / Charged)
De (mistige) Oeffeltse Maasheggen (Foto: Winterstorm666 / Charged)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 1940 Duitsland viel Noorwegen en Denemarken binnen. 
 1990 Een man had het voorzien op De Nachtwacht; het beroemde schilderij kreeg een zoutzuurdouche.  
1998 De Efteling opende de nieuwe attractie Vogelrok
 2005 Prins Charles trouwde met Camilla Parker Bowles. Een dag later dan gepland, door de uitvaart van Paus Johannes Paulus II.
 2011 In Alphen aan den Rijn schoot een 24-jarige man om zich heen, 7 mensen kwamen om het leven, inclusief de dader zelf. 


Vogelrok 

N.W.A., Deep Purple en Cheap Trick in Rock and Roll Hall of Fame

De bands N.W.A., Chicago en Cheap Trick zijn gisteren in New York vereerd met een plaats in de grote Rock and Roll Hall of Fame. Bij de ceremonie, die plaatsvond in het Brooklyn's Barclays Center, kregen ook Deep Purple en Steve Miller een eerbetoon.

In een toespraak roemde Metallica-drummer Lars Ulrich de band Deep Purple, die hij als 9-jarige voor het eerst in Kopenhagen zag optreden. Een concert dat zijn leven voor altijd zou veranderen. "Bijna zonder enige uitzondering hebben alle metalbands van de afgelopen veertig jaar sporen in hun muziek die terug te voeren zijn op Black Sabbath, Led Zeppelin en Deep Purple. Deze bands worden altijd als gelijkwaardig gezien. In mijn hart vind ik het vreemd dat het nog zolang heeft geduurd voor deze band werd opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame."

De uit Los Angeles afkomstige rapformatie N.W.A. werd aan het einde van de jaren tachtig bekend met hun hits 'Fuck The Police' en 'Boyz-N-The Hood'. Over de band, bestaande uit Arabian Prince, Dr. Dre, Eazy-E, Ice Cube, MC Ren en DJ Yella, verscheen in 2015 de biografische film Straight Outta Compton, vernoemd naar het gelijknamige album van de band. Nadat de band in 1991 ophield te bestaan ging dj en rapper Andre Young oftewel Dr. Dre verder als veelgevraagd producer en werd stinkend rijk met zijn koptelefoons. Rapper O'Shea Jackson oftewel Ice Cube ging verder als muzikant en acteur.

Steve Miller begon zijn muzikale loopbaan als bluesmuzikant maar werd vooral bekend als de frontman van de Steve Miller Band, een groep met grote hits als 'Fly Like An Eagle', 'Macho City' en 'The Joker'. Chicago begon eind jaren zestig als een jazzrock/fusionband maar zou in de jaren zeventig wereldhits scoren met liedjes als '25 Or 6 To 4' en de ballade 'If You Leave Me Now'.

Cheap Trick is een band uit Rockford, Illinois, die aan het einde van de zeventiger jaren in Nederland doorbrak met hun album Cheap Trick At Budokan en de daarbij horende singles 'I Want You To Want Me' en 'Surrender'. Van de band, die in Amerika ook naam wist te maken met hun geweldige concerten met Beatles covers, verscheen onlangs nog een nieuwe plaat. Ook tekstschrijver en producer Bert Berns kreeg een plekje in de Rock and Roll Hall of Fame.

Van de ceremonie in New York werden opnames gemaakt door HBO, waarvan de hoogtepunten op 30 april op die zender te zien zullen zijn.

Aap begroet privacy-schendende fotograaf

De bekende dierenfotograaf Jari Peltomäki stond de afgelopen week raar te kijken toen hij in het Jigokudani Snow Monkey Park in Japan een foto wou maken van een badende makaak. Het dier liet namelijk op niet mis te verstane wijze merken wat hij van de privacy-schendende paparazzi vond die het waagde om hem te storen tijdens zijn ochtendbad.

Panama Papers – de poen van Poetin, Porosjenko en anderen

Introductie – waar hebben we het over?

Afgelopen week werd een hoop informatie uitgelekt over klanten van een Panamees advocaten- en adviesbureau, Mossack Fonseca. Dit bureau zou een spil zijn in een wereldwijd netwerk van offshore bedrijven. Met deze offshore bedrijven zou dan weer belasting worden ontweken of ontdoken. Los van het “je verwacht het niet!” over belastingontduiking (wat natuurlijk niet mag), speelt de maatschappelijke discussie over belastingontwijking ook een factor. Die nuance wil ik graag bespreken.

Bruce Springsteen annuleert show om toilet-wet

Bruce Springsteen treedt zondag niet op in Greensboro, North Carolina. De zanger haalt een streep door zijn concert uit protest tegen de 'toilet-wet', die voorschrijft dat transgenders alleen nog naar de wc van hun originele sekse mogen.

Springsteen vindt de wet, die onlangs is aangenomen in de Amerikaanse staat, een aanval op de rechten van de LGBT-gemeenschap. Volgens de zanger is de wet 'een poging de vooruitgang die is geboekt op het gebied van mensenrechten voor alle inwoners ongedaan te maken', schrijft hij op zijn website.

De zanger schaart zich achter grote bedrijven als Apple, American Airlines en Twitter die in North Carolina zitten en actie voeren tegen de wet. "Ik denk dat het tijd is dat ik en mijn band solidariteit tonen met deze vrijheidsstrijders. Als gevolg hiervan hebben we het concert in Greensboro geannuleerd."

Springsteen biedt zijn fans zijn 'diepste verontschuldigingen' aan. "Sommige dingen zijn belangrijker dan een rockshow en deze strijd tegen vooroordelen en onverdraagzaamheid - die gaande is terwijl ik dit schrijf - is er daar één van."

Bruce Springsteen cancelt show om toilet-wet
Bruce Springsteen cancelt show om toilet-wet (Foto: BuzzE)

Enzo Knol pakt twee VEED Awards

Het was de avond van Neerlands bekendste YouTube-vloggers, in Amsterdam werden namelijk de VEED Awards uitgereikt. Er zijn prijzen verdeeld in negen categorieën. Grote winnaar is Enzo Knol die met twee awards aan de haal ging. Hij bleek de beste vlogger te zijn en wist ook de meeste stemmen te pakken voor de titel 'Beste Mannelijke YouTuber'. Knol kon de prijs niet zelf in ontvangst nemen, hij was druk bezig met video's editten. Mascha Feoktistova won een award voor Beste Beauty Channel, zij kreeg haar prijs al eerder.

De mannen van StukTV, die dit jaar een deal sloten met RTL, hebben volgens YouTube-kijkers het beste kanaal op de videosite. De overige awards gingen naar:

- Beste Gaming Channel: Ties

- Beste Muziek Channel: Teske

- Beste Comedy Channel: Dylan

- Beste Vrouwelijke YouTuber: Joy

De prijzen werden onder meer uitgereikt door Frans Bauer, Negativ en Giel Beelen.

Enzo Knol pakt twee VEED Awards
Enzo Knol pakt twee VEED Awards (Foto: BuzzT)

Toeschouwers gooien fakkel in kindervak

De politie heeft drie personen aangehouden die vrijdag tijdens de voetbalwedstrijd NAC Breda - RKC Waalwijk een vuurwerkfakkel in een supportersvak met kinderen hadden gegooid. De verdachten werden achterhaald door de Bredase thuisclub, die de politie had ingeschakeld. Er raakten geen kinderen gewond, aldus NAC.

De fakkel was afkomstig uit het uitvak in het Rat Verlegh-stadion, waarin de aanhangers van RKC zaten. Algemeen directeur Remco Oversier van de Waalwijkers kondigde aan dat de daders "kei- en keihard" aangepakt worden. "De drie aangehouden malloten krijgen allen een dik stadionverbod", aldus Oversier. "Ook alles wat de club en/of mensen heeft geschaad, wordt direct doorbelast." De directeur noemde het gedrag van de fans "ontoelaatbaar en schofterig, RKC- en mensonwaardig".

Toeschouwers gooien fakkel in kindervak
Toeschouwers gooien fakkel in kindervak (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.