Linkse politicus voelt zich schuldig over deportatie verkrachter

Karsten Nordal Hauken is zeer vergevingsgezind, of lijdt (als Noor) aan het Stockholmsyndroom. Veel andere opties zijn er niet. De politicus heeft er namelijk een slecht gevoel over dat de man die hem verkracht had, is teruggestuurd naar Somalië.

"Ik voel me schuldig dat hij teruggestuurd is naar een donkere en onzekere toekomst in Somalië", aldus Karsten.

"Hoe het is om een man te zijn en verkracht te worden? Om als links persoon en overtuigde antiracist verkracht te worden door een Somalische man? Heel mijn leven stortte in", vertelt de politicus. "Mijn hoofd ontplofte en ik leefde verdoofd".

Karsten zocht na de brute verkrachting, die plaats vond in zijn eigen woning, zijn heil in alcohol en cannabis. "De jaren waarin zelfhaat de enige eigenwaarde was die ik had, de jaren van depressie, dronkenschap en wiet; ik krijg ze niet meer terug. En ik heb angst. angst dat meisjes me niet meer willen. Dat anderen me uitlachen."

Zijn aanrander, een Somalische kansparel, mocht na zijn daad 4, 5 jaar verblijven in een luxe hote, met alle mogelijke faciliteitenl de gevangenis. Na die hel werd hij teruggebracht naar de zandbak van herkomst. Karsten heeft het daar erg moeilijk mee en voelt zich zelfs schuldig daarover.

"Ik ben niet boos op de man die me misbruikte, wat onbegrijpelijk is voor velen. Ik heb tot op zekere hoogte geaccepteerd dat hij verantwoordelijk is voor zijn daden. Maar ik zie hem vooral als een product van een oneerlijke en onrechtvaardige wereld, een product van opgroeien in oorlog, ontbering en wanhoop".

Karsten heeft zijn verhaal op papier gezet, of het digitale equivalent daarvan. Dit wordt gebruikt voor het TV-programma 'Ik tegen mezelf', dat te zien is op de Noorse zender NRK.