Wij zijn met meer?

Jan (Bakoenin)

IS wil onze Europese economie naar de kloten helpen en ons uit elkaar drijven en daarin slagen ze al aardig. De aantallen doden die daarbij vallen zijn niet belangrijk. Het gaat om het zaaien van angst.

Vorige week las ik dat IS haar broeders in Duitsland had opgeroepen om op het vliegveld Keulen hetzelfde te doen als in Brussel. Ik dacht nog dat die oproep niet zo handig zou zijn omdat de Duitsers nu gewaarschuwd waren, maar ineens besefte ik dat ik het mis had.

Vorig jaar reisden er tien miljoen mensen via vliegveld Keulen. Ik ben benieuwd hoeveel het er dit jaar gaan worden. Hoeveel mensen zullen na alleen maar zo’n oproep, Keulen links laten liggen als het niet per se noodzakelijk is om vanaf die luchthaven te vertrekken?

Natuurlijk zijn er nu extra veiligheidsmaatregelen genomen, maar mensen die via Keulen hebben geboekt gaan zich toch achter de oren krabben. Mensen worden al nerveus als er op een Grieks eiland vluchtelingen aan land komen. Ze gaan meteen niet meer naar Griekenland op vakantie, terwijl dat land een enorm aantal eilanden heeft waar helemaal geen vluchteling te zien is en ook op bijvoorbeeld Lesbos zelf hoef je er als toerist niets van te merken. Het toont echter aan hoe nerveus mensen zijn momenteel.

Nu we het toch over vluchtelingen hebben. Het vluchtelingenvraagstuk komt IS alleen maar goed uit. De bevolking in Europa raakt erdoor verdeeld. Het is niet belangrijk of je tegen of voor de komst van vluchtelingen bent, het is belangrijk dat je tegenover elkaar staat voor IS. Wij trappen er met open ogen in. Nu kun je zeggen dat je dan maar geen vluchtelingen meer moet toelaten zodat er geen probleem is, maar dat geldt momenteel niet in Europa en dat komt er voorlopig ook nog niet. Het zal IS een rotzorg zijn, als er bij ons in Europa maar bonje van komt

IS vind het ook prima dat er steeds meer dreiging richting moslims komt van extreme groepen van de tegenstanders, want dat zal ongetwijfeld meer moslims aanzetten tot radicalisering. Bij IS weten ze vast wel dat geweld meestal geweld uitlokt en het maakt niet uit wie met het geweld is begonnen. Het is gewoon een sneeuwbaleffect. Als dat geweld eenmaal in gang is gezet, is het heel moeilijk om eruit te komen.

Het kost onze landen ook klauwen vol met geld. Rutte kan dan wel roepen dat we met meer zijn, maar aanslagen zoals in Parijs en Brussel zetten zoveel dingen in gang die veel geld kosten, dat de impact vele malen groter is dan het aantal doden. Dat laatste blijft natuurlijk wel het ergste, maar de economische impact is veel belangrijker voor IS. Blijkbaar snapt onze minister-president dat niet of maakt het hem niet uit omdat wij als belastingbetalers de extra kosten voor onze kiezen krijgen.

Angst is belangrijker voor IS dan het aantal doden dat bij een aanslag valt. Vorige week zei Eric Swinkels nog in ‘De Wereld Draait Door’ terecht dat sinds 9/11 er in Nederland 2500 moorden zijn gepleegd waarvan eentje uit naam van Allah, namelijk die op Theo van Gogh. Toch zijn de mensen juist bang voor een aanslag door moslims.

En dan hebben we het over Nederland. Een land waar tot nu toe nog geen enkele aanslag uit naam van IS heeft plaatsgevonden. Kun je nagaan hoe het in Frankrijk en België zal zijn. Vorige week was er een enorme explosie en een brand in het centrum van Parijs. Het was geen aanslag maar een gasexplosie. Toch dachten de mensen daar natuurlijk meteen aan een aanslag. De angst zit er goed in en dat feit gaat Europa geld kosten.

Een relatief kleine groep in onze Europese landen kan enorme economische problemen opleveren. We zijn met meer. Dat klopt, maar als al een paar van die pikkies uit Molenbeek en de banlieues van Parijs ervoor kunnen zorgen dat onze politie, marechaussee, veiligheidsdiensten en politici overuren moeten maken en dat er allerlei veiligheidsmaatregelen moeten komen op vliegvelden, stations, bij stadions en bij evenementen, dan is wel duidelijk die die paar lulletjes voor heel veel financiële schade hebben gezorgd. Dat is waar IS op uit is.

Wat kunnen we er dan aan doen? Grenzen dicht? Gelul. Die terroristen woonden hier al en een terrorist uit Syrië komt toch wel de grens over; ook als hij zogenaamd dicht is. Ik durf te wedden dat ik ongezien de grens met zowel Duitsland als België over kom als de grenzen dicht zijn.

Allereerst moet IS worden verslagen natuurlijk. Die lui moeten overal waar ze nu nog zitten worden uitgeroeid. Maar dat is net zo makkelijk als kakkerlakken uitroeien. Verder moet de kern van de problemen in onze Europese landen worden aangepakt.

Die geradicaliseerde moslims zitten in wijken waar jarenlang alles maar zijn gang kon gaan. De jongeren in die wijken hebben bovendien geen enkel perspectief. Er zijn op de arbeidsmarkt geen kansen voor ze omdat ze niet worden aangenomen. Het is hetzelfde verschijnsel als in bepaalde steden in de Verenigde Staten, alleen is het daar over het algemeen de zwarte bevolking van die wijken. Het één veroorzaakt het andere. De jongeren krijgen geen kansen en belanden vaak in de misdaad. Een aantal van de geradicaliseerde jongeren in Europa zat ook eerst in de criminaliteit. Alleen hebben ze nu wel ineens een perspectief: 72 maagden. Ik vind het wel een beetje weinig om de eeuwigheid mee door te brengen.

Het lukt maar een enkeling om helemaal uit dat milieu te komen. Dus als je wilt dat mensen daar niet radicaliseren, dan moet je de hele verloedering in die wijken aanpakken en dat moet snel gebeuren, want de potentiële terroristen zijn er al. Tijdens de politieacties staken groepen jongens van dertien, veertien en vijftien jaar oud hun middelvinger op tegen de politiemensen. Dat zijn de jonge plantjes die IS graag wil laten groeien tot volwassen terreurplanten als wij in Europa geen perspectief bieden.