EL: Prima uitgangspositie Liverpool na gelijkspel in Dortmund

Trainer Jürgen Klopp zal met plezier terugdenken aan zijn terugkeer bij Borussia Dortmund. Naast een warm onthaal, heeft hij met Liverpool een prima uitgangspositie verworven: 1-1.

Zijn naam werd al snel gescandeerd door het publiek in het Signal Iduna Park. Ook de fans van Dortmund zijn Klopp nog niet vergeten. Het was een indrukwekkend en bijzonder weerzien voor zowel het team, de toeschouwers en de oefenmeester. Dat gegeven maakte dit eerste duel van het tweeluik in de kwartfinales van de Europa League nog mooier.

En het was al een aangenaam affiche op zich. De nummer twee van Duitsland tegen een middenmoter uit Engeland. En dat verschil liet Dortmund aanvankelijk ook wel merken. Die formatie bleef bijzonder rustig en wachtte op het juiste moment. Dat kwam er slechts één keer toen Marcel Schmelzer werd bediend hij gevaarlijk laag voorgaf. Maar die mogelijkheid werd niet door Mkhitaryan benut.

Origi opent de score

Tot op dat moment kon Liverpool alleen tegenhouden, maar uit een dood spelmoment kreeg die equipe de beste kans. Uit een vrije trap van James Milner mocht Dejan Lovren volledig vrij koppen, maar hij mikte recht in de handen van doelman Roman Weidenfeller. Even daarna was het wel raak. De verrassende basisspeler Divock Origi verschalkte de Duitse sluitpost met een diagonaal schot: 0-1. Vlak voor de rust had diezelfde Origi zich helemaal onsterfelijk kunnen maken, maar Weidenfeller had die keer wel een antwoord.

Hummels wordt over het hoofd gezien

Het tweede bedrijf begon bijzonder stormachtig. De gelijkmaker viel vrijwel direct. Een afgemeten voorzet van Mkhitaryan werd keurig binnen gekopt door Mats Hummels: 1-1. Dat mocht Liverpool zich overigens wel aanrekenen, want de Duitse verdediger ontdeed zich veel te gemakkelijk van zijn directe tegenstander.

Vervolgens was het woord weer aan de Engelsen, maar Weidenfeller bleek een enorme sta in de weg voor de equipe van Klopp. Hij reageerde keer op keer alert bij gevaarlijke schoten van Philippe Coutinho en Nathaniel Clyne. Die aanvalsstorm van Liverpool bleek van korte duur, want daarna de regie haast volledig in handen van een gretig Dortmund. En hoewel die kant steeds bijzonder dreigend was, bleef het daar ook iedere keer bij. De bezoekers bleven eigenlijk vrij eenvoudig overeind.

Prima uitgangspositie Liverpool

Klopp heeft gedaan wat hij moest doen, al had hij natuurlijk liever gewonnen. Toch, met een remise terugkeren naar Engeland, is geen verkeerd resultaat. Volgende week het tweede duel in het tweeluik. De beste papieren zijn nu toch echt voor Liverpool.

Overige uitslagen:
Sporting Braga (Por) - Shakhtar Donetsk (Oek) 1-2
Villarreal (Spa) - Sparta Praag (Tsj) 2-1
Athletic Club Bilbao (Spa) - Sevilla (Spa) 1-2