HEMA schikt ruzie met franchisenemers

HEMA schikt een slepende ruzie met zijn franchisenemers. Het winkelbedrijf betaalt uitgesmeerd over de komende drie jaar een bedrag van 19 miljoen euro aan de zelfstandige winkeliers die onder het HEMA-merk opereren.

De franchisenemers klaagden de afgelopen jaren veelvuldig over de opstelling van het moederbedrijf. HEMA zou veel te hoge kosten in rekening brengen voor onder meer marketing en voor producten die centraal worden aangeleverd. Er liep een arbitrageprocedure, maar die is nu beëindigd.

Door de schikking is HEMA afgelopen kwartaal wel fors dieper in de rode cijfers gedoken. Onderliggend was echter voor het eerst in drie jaar tijd sprake van een verbetering van het resultaat, blijkt uit de woensdag gepubliceerde kwartaalcijfers.

Brutowinst
Onder de streep kwam HEMA 28,8 miljoen euro tekort, bijna twee keer zoveel als in het derde kwartaal van 2014. De brutowinst voor eenmalige posten daarentegen nam toe van 22 miljoen naar 23,5 miljoen euro.

Het winkelbedrijf behaalde in het derde kwartaal een omzet van 293 miljoen euro, 8 procent meer dan een jaar eerder. Gecorrigeerd voor veranderingen in het winkelbestand en wisselkoerseffecten namen de verkopen met ruim 5 procent toe.

HEMA schikt ruzie met franchisenemers
HEMA schikt ruzie met franchisenemers (Foto: ANP)