Kleibeuker en Kooiman breken werelduurrecord

Schaatsster Carien Kleibeuker heeft woensdag met groot machtsvertoon het werelduurrecord gebroken. In Inzell reed ze een afstand van 40 kilometer en 612,39 meter, meldde haar ploeg, Team Clafis.

De 37-jarige schaatsster zat meteen in haar ritme en al snel was duidelijk dat ze het oude record van Maria Sterk uit 2005 zou verpulveren. Sterk reed in Heerenveen naar 36 kilometer en 441,26 meter. Kleibeuker pakte in elke ronde meer voorsprong op dat schema en toonde amper tekenen van verval. Ze reed vrijwel elk ronde in de 35 en hield dat tot het einde vol.

Met nog ruim vijf minuten te gaan verbrak de routinier het oude record van Sterk, waarna ze nog een aantal rondes kon doorschaatsen om haar nieuwe record vorm te geven. Aangespoord door speciaal uitgezochte muziek en een handjevol toeschouwers langs de kant, deed ze dat met verve.

Schaatser Erik Jan Kooiman is later deze middag de nieuwe eigenaar van het werelduurrecord bij de mannen geworden. In een zo goed als lege Max Aicher Arena van Inzell verpulverde hij woensdagmiddag de oude beste afstand van landgenoot Douwe de Vries.

Kooiman schaatste ruim 43 kilometer in het uur. Hij begon met rondjes van 33 seconden en wist al snel te versnellen. De Vries reed in maart van dit jaar 42 kilometer en 252 meter in het uur. Kooiman trad in de voetsporen van zijn vader Jan, die in 1983 het werelduurrecord verbrak (38 kilometer en 558 meter). Zijn moeder Ineke schreef een jaar eerder geschiedenis (33 kilometer en 837 meter).

Kleibeuker breekt werelduurrecord
Kleibeuker breekt werelduurrecord (Foto: ANP)