Federer vervangt Edberg door Ljubicic

Maarten (rubbereend)

Roger Federer en zijn Zweedse trainer Stefan Edberg hebben hun samenwerking beëindigd. De Zwitserse tennisser maakte woensdag op zijn Facebookpagina bekend dat Edberg "na twee succesvolle jaren" zijn begeleidingsteam zal verlaten. De Zweed, zesvoudig grandslamwinnaar, was in 2013 aangesteld naast hoofdcoach Severin Lüthi, aanvankelijk voor één jaar. Edberg wordt vervangen door een andere voormalige topspeler, de 36-jarige Kroaat Ivan Ljubicic.

Met de samenwerking met Edberg was "een droom waarheid geworden", voor Federer die de Zweed als zijn "jeugdidool" bestempelde. "Hij heeft me zo veel bijgebracht en zijn invloed op mijn spel is blijvend." Onder Edberg won hij de afgelopen twee jaar elf ATP-toernooien en in 2014 met zijn land de Daviscup.

"Na een geweldig 2014 besloot ik om nog een jaar door te gaan, maar toen was al duidelijk dat het mijn laatste jaar zou zijn vanwege alle tijd die ik erin moest steken", erkent Edberg. "Ik denk dat Roger nog steeds veel kan bereiken en grote toernooien kan winnen. We zullen goede vrienden blijven en ik hoop dat ik hem in 2016 zal zien spelen."

Federer vervangt Edberg door Ljubicic
Federer vervangt Edberg door Ljubicic (Foto: ANP)