Atheïsten IJsland bekeren zich massaal

IJsland kent steeds minder atheïsten. De niet-gelovigen hebben het licht gezien en zijn ineens züisten geworden, schrijft de NOS. Het zuïsme is gebaseerd op een oude godsdienst uit Mesopotamië; een gebied dat lag waar nu Irak en Syrië liggen.

Maak je geen zorgen; de IJslanders hebben zich niet bij IS aangesloten. Hun nieuwe religie heeft bar weinig te maken met spiritualiteit, maar des te meer met geld. IJsland kent namelijk een systeem van kerkbelasting. Iedere IJslander - gelovig of niet-gelovig - betaalt jaarlijks zo'n 73 euro.

IJslanders moeten doorgeven tot welke kerk ze behoren. Een deel van hun inkomstenbelasting gaat dan naar de betreffende kerkgemeenschap. Niet meedoen is geen optie. Mensen die niet registreren als lid van een kerkgemeenschap betalen even veel belasting als anderen.

Tegenstanders van de kerkbelasting hebben daarom het zuïsme in het leven geroepen. Sinds 2013 is deze 'religie' erkend in IJsland en het aantal aanhangers groeit gestaag. Iedereen die zich bekeert tot het zuïsme krijgt zijn kerkbelasting terug, zo beloven de initiatiefnemers.

Inmiddels staan al meer dan 3.100 IJslanders te boek als zuïst; dat is ongeveer één procent van de bevolking. De zuïsten willen bereiken dat de overheid niet langer geld van alle IJslanders gebruikt voor het financieren van geloofsgemeenschappen. Ook moet de overheid stoppen met het registreren van de religie van de inwoners. Als die doelen zijn bereikt, wordt de 'religie' opgedoekt.

IJsland
IJsland.