Duitse media massaal bij neonazi-proces

Na bijna 250 zittingsdagen in het proces in München over een reeks racistische moorden legt de hoofdverdachte Beate Zschäpe (40) woensdag eindelijk een verklaring af. De Duitse media zijn samengedromd om te vernemen wat de vrouw die behoorde tot de Nationaal-Socialistische Ondergrondse (NSU) te vertellen heeft. De Süddeutsche Zeitung "wacht op haar openbaring".

Zelf neemt ze niet het woord. Haar advocaat Matthias Grasel is woensdagmorgen begonnen met het voorlezen van de omvangrijke verklaring van naar verluidt 57 pagina's. Aan het begin van deze verklaring vroeg Zschäpe aandacht voor haar moeilijke jeugd. Als de rechter vragen wil stellen, houdt ze woensdag haar mond, volgens Grasel. Ze beantwoordt de vragen schriftelijk en op een later tijdstip.

Letterlijk doorbreekt Zschäpe dus niet het stilzwijgen. Maar verwacht wordt dat de verklaring meer licht werpt op de uiterst duistere zaak. Zschäpe zou samen met Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt een terroristisch trio, de NSU, hebben gevormd. Ze zouden tussen 2000 en 2007 met racistische motieven tien mensen hebben vermoord, onder wie negen mensen van buitenlandse komaf. Ze hebben volgens de aanklagers ook bomaanslagen en overvallen gepleegd. Dat ze niet in een vroeg stadium werden gepakt, komt mogelijk door falen van politie en inlichtingendiensten.

Mundlos en Böhnhardt stierven 4 november 2011. Ze werden toen kort nadat ze hadden geprobeerd een bank te overvallen, dood aangetroffen in een uitgebrande camper in Eisenach. Vier dagen later gaf Zschäpe zich aan bij de politie in Jena, 200 kilometer ten zuidwesten van Berlijn. Het proces tegen de NSU, Zschäpe en vier medeplichtigen, begon in mei 2013.

Duitse media massaal bij neonazi-proces
Duitse media massaal bij neonazi-proces (Foto: ANP)