FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 5 december 2015

Steekpartij in metro Londen

Zeker een persoon is ernstig gewond geraakt toen een man omstanders aanviel met een mes in de Londense metro. Daarbij schreeuwde de dader volgens getuigen "dit is voor Syrië", berichtten Britse media zaterdag.

Beelden op Twitter tonen een plas bloed op de vloer van metrostation Leytonstone en een confrontatie tussen meerdere mensen. De dader zou uiteindelijk zijn overmeesterd door de politie.

Over het aantal gewonden bestaat nog onduidelijkheid. De politie bevestigde dat ten minste een persoon meerdere steekwonden opliep, maar volgens de Telegraph raakten mogelijk ook twee andere mensen gewond.

Steekpartij in metro Londen
Steekpartij in metro Londen (Foto: ANP)

PlayStation Now krijgt meer superhelden

Met een abonnement op PlayStation Now kun je PlayStation 3-games streamen naar onder andere je PlayStation 4 of je Sony Bravia tv. Ideaal voor gamers die nog wat in te halen hebben. Sony breidt de catalogus van meer dan 250 games uit met Batman Arkham Asylum, Batman Arkham City, Batman Arkham Origins, Injustice: Gods Among Us, Mortal Kombat, LEGO Batman, LEGO Batman: DC Superheroes, The LEGO Movie Videogame, LEGO Harry Potter Years 1-4, LEGO Harry Potter Years 5-7 en F.E.A.R.

Helaas is PlayStation Now nog steeds niet verkrijgbaar in Nederland. Hopelijk gaat dat snel veranderen.

Koos Alberts blij met borstbeeld

Koos Alberts heeft zaterdag in zijn woonplaats Hierden een bronzen borstbeeld gekregen. De volkszanger is blij met het beeld, vertelde hij aan Omroep Gelderland.

"Het mooiste is dat ik hem thuis neer kan zetten. Ik krijg hem mee." Koos vertelde dat het beeld voorlopig nog geen vaste plek krijgt. "Hij komt bij mij in de gang en in de kamer te staan en ik denk dat ik hem ook even een paar weken bij Lukassen op kantoor zet."

Voor de onthulling van het beeld werden Koos' kleinkinderen opgetrommeld. "Hij lijkt precies op me", zei Koos. Ook zijn vrouw Joke vindt het beeld 'heel mooi'. "Ze kan altijd naar mij kijken."

Van het borstbeeld zijn zes kleinere versies gemaakt, de Koos Alberts Awards. Dat zijn prijzen die voortaan jaarlijks worden uitgereikt aan vertolkers van het levenslied. De awards worden op 17 januari voor het eerst uitgereikt; Koos heeft in zes categorieën zangers en zangeressen genomineerd. Het publiek bepaalt wie wint.

Koos Alberts blij met borstbeeld
Koos Alberts blij met borstbeeld (Foto: BuzzE)

Kawasaki vindt MotoGP te duur

Kawasaki zal voorlopig niet terugkeren in de MotoGP. De Japanners vinden de kosten die het opzetten van een fabrieksteam met zich meebrengen te hoog. "De noodzakelijke investering is te duur," stelt Ichiro Yoda, de baas van het World Superbike-team. Kawasaki trok zich eind 2008 terug uit de MotoGP en richt zich momenteel op de Superbikes. Daarin is het uiterst succesvol en pakte het merk met Jonathan Rea op de machine dit jaar de titel.

"Het belangrijkste is voor ons dat wij motoren verkopen. Dat geldt voor andere merken ook, maar zij verkopen miljoenen exemplaren meer dan wij. Voor hen is de investering in de MotoGP slechts één procent van hun verkoop, voor ons zou het veel meer zijn. Bovendien dwingen de huidige regels ons technische oplossingen toe te passen die we niet gebruiken op onze normale motoren. Daarom is het de investering ook niet waard."

Krankzinnig VR-game met golfende Robots aangekondigd

100ft Robot Golf is misschien wel de meest indrukwekkende VR-game die we tot nu toe hebben gezien. In principe gaat het over gigantische robots die golf spelen, maar je kunt ook je omgevingen en zelfs je tegenstander slopen.

Waarom VR nodig is voor deze game is niet helemaal duidelijk, maar als je de onderstaande beelden ziet zul je begrijpen dat dat misschien niet uitmaakt.

Madonna laat Ziggo Dome ruim uur wachten

Mojo had er al voor gewaarschuwd; Madonna begon zaterdagavond haar concert in de Ziggo Dome een uur later.

De popdiva heeft af en toe de gewoonte haar fans te laten wachten en later te beginnen. Bezoekers kregen daarom het advies met de auto naar de concerthal te komen en hun reis goed voor te bereiden.

Madonna staat zondag opnieuw in de Ziggo Dome. De Rebel Heart Tour, genoemd naar haar album Rebel Heart dat op 9 maart uitkwam, begon in Miami op 29 augustus. Madonna doet met haar concertreeks in totaal 35 steden in Amerika en Europa aan.

Madonna laat Ziggo Dome ruim uur wachten
Madonna laat Ziggo Dome ruim uur wachten (Foto: BuzzE)

Koester je buggy in Dying Light: The Following

In de komende grote uitbreiding van Dying Light is je buggy erg belangrijk. De zombies zijn sterker en brutaler en je buggy is gevoelig voor slijtage. Dus repareer dat ding, pas hem aan, vervang kapotte onderdelen en blijf leven.

Er is een nieuw groot gebied met mensen die immuun zijn voor het virus. Je moet hun vertrouwen zien te winnen voordat je verder kunt. Uiteraard zijn er weer nieuwe wapens en kun je co-op spelen.

Op 9 februari komt Dying Light: The Following uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. The Following is gratis voor iedereen met een seasonpass, maar is ook los te koop en speelbaar.

'Helft afgewezen asielzoekers niet zeker weg'

Van de 8000 asielzoekers die dit jaar zijn afgewezen, weet de overheid van slechts 4000 zeker dat zij Nederland 'gecontroleerd' hebben verlaten. Dit heeft Nieuwsuur zaterdagavond gemeld op gezag van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het gaat om 2500 mensen die Nederland vrijwillig hebben verlaten, en 1500 die gedwongen zijn vertrokkken.

Van de overige 4000 asielzoekers in onbekend waar zij gebleven zijn. Die mensen kunnen Nederland op eigen houtje hebben verlaten of zijn ondergedoken in de illegaliteit.

Wie 'gecontroleerd' vrijwillig vertrekt, krijgt een bedrag tussen 200 en 2300 euro mee voor een nieuwe start in het land van herkomst. De DT&V zet altijd in op vrijwillig vertrek omdat dat het beste is "zowel voor de asielzoeker als voor de Nederlandse staat", aldus directeur Rhodia Maas.

'Helft afgewezen asielzoekers niet zeker weg'
'Helft afgewezen asielzoekers niet zeker weg' (Foto: ANP)

Tomorrow Children bouwen de wereld op

Niet alleen in Quantum Break gaan er experimenten fout. In de game The Tomorrow Children is na een blunder het gehele bewustzijn van alle mensen in een grote massa. Jij kan klonen creëren die de wereld stukje bij beetje kunnen opbouwen.

Samenwerking is essentieel voor het overleven van je kameraden. Werken en leven voor de Mensheid staat voorop. Na deze zinnen is het misschien iets logischer dat de voice-over Russisch lijkt te praten.

Iedereen die meedoet aan de gesloten beta krijgt een kostuum cadeau. Je kunt je opgeven op deze pagina. The Tomorrow Children komt in januari 2016 uit voor PlayStation 4.

Hockeydames ruim langs Duitsland op HWL

De hockeydames zijn de Hockey World League Finals in Rosario in Argentinië begonnen met een 5-1 overwinning op Duitsland. Debutante Maartje Krekelaar maakte de openingsgoal. De andere doelpuntenmakers waren Lidewij Welten, Kitty van Male, Ellen Hoog en Eva de Goede. De Goede speelde haar 150e interland.

Na een minuut of 4 kreeg Nederland de 1e strafcorner van het duel. Caia van Maasakker legde aan, maar raakte de paal. Uit de daaropvolgende counter was het oppassen geblazen. De Duitse Lydia Haase probeerde een pass vanaf de linkerkant in het doel te werken, maar Joyce Sombroek behoedde Nederland voor een achterstand.

In het 2e kwart sloeg Oranje toe. Na een snelle aanval werkte debutante Maartje Krekelaar de bal schuivend over de grond in het doel, na een pass van die andere debutante: Laurien Leurink. Lang kon Nederland niet van die voorsprong genieten, want amper een minuut later lag de bal al in het doel van Joyce Sombroek. De vrij staande Lydia Haase kreeg de bal toegeschoven en sloeg hard over de grond raak: 1-1.

Nog voor rust stelde Oranje orde op zaken. Lidewij Welten counterde over de linkerflank, waarbij ze de bal knap binnen de lijnen hield. Na een lange rush ging ze een een-tweetje met Maria Verschoor aan, waarna ze de cirkel binnendreef en met haar backhand uithaalde: 2-1.

Meteen na rust ging Duitsland op zoek naar de gelijkmaker, maar echt gevaarlijk werden onze oosterburen niet. Dat werd Nederland wel. Na een mooie aanval over meerdere schijven speelde Eva de Goede de bal naar de geheel vrijstaande Kitty van Male, die bij de paal simpel kon binnenwerken.

Een paar minuten later was het wéér raak. Dit keer sloeg Ellen Hoog toe. Uit een strafcorner schreef ze de 4-1 op haar naam. Die klap kwam Duitsland niet meer te boven.

In het laatste kwart probeerden de Duitsers het nog wel, maar meer dan een paar kleine stootjes deelden ze niet uit. Relatief gemakkelijk kwam Oranje de laatste 15 minuten door. In de slotfase maakte Eva de Goede er nog 5-1 van. Daarna werd er niet meer gescoord. Daardoor ging de overwinning naar Nederland, net als tijdens de halve finale van het EK in Londen (1-0).

VR in een VR-game met Golem

Highwire Games is bezig met Golem, een PlayStation VR-game waarin de hoofdrolspeelster een VR-game speelt. Deze VR-ception komt ergens in 2016 uit.

Je gaat als golem een oude verlaten stad verkennen. Golem is gemaakt met VR in het achterhoofd.

Highwire Games is een nieuwe studio die bestaat uit mensen die aan Destiny en Halo hebben gewerkt. Ze zijn een kleine studio begonnen om van de hoge budgetten en de daarbijbehorende hoge verantwoordelijkheden af te zijn en weer toe te spitsen op games. 

Dortmund wint na knotsgekke ontknoping in Wolfsburg

Borussia Dortmund heeft op memorabele wijze drie punten gepakt in de uitwedstrijd tegen VfL Wolfsburg. De nummer twee van Duitsland leek de zege in de slotfase te verspelen. Het werd na een bizarreslotfase 1-2. 

BVB kwam in de Volkswagen Arena na ruim een halfuur voetballen op voorsprong door een doelpunt van Marco Reus. Henrikh Mkhitaryan veroverde de bal op het middenveld en hij vond Reus, die doelman Benaglio uitspeelde en scoorde. VfL Wolfsburg kwam daarna echter beter in de wedstrijd.

De bezoekers uit Dortmund hielden de ruimtes achterin klein, waardoor Wolfsburg er ondanks een overwicht moeilijk doorheen kwam. Toch kwam de thuisploeg na rust heel dicht bij de gelijkmaker. Bas Dost dacht te scoren met het hoofd, maar zijn inzet werd door Sven Bender net voor de lijn weggehaald.

Met nog enkele minuten te gaan werd het toch nog gelijk. Een onhandige actie van Łukasz Piszczek leverde Wolfsburg een strafschop op, die door Ricardo Rodriguez werd benut. Een verdiend punt voor de gastheer, maar Dortmund ging ver in blessuretijd alsnog met de zege aan de haal. Shinji Kagawa kroonde zich tot matchwinner: 1-2.

Borussia Dortmund profiteert daarmee optimaal van de nederlaag van Bayern München. Het team van Thomas Tuchel staat nu nog vijf punten achter de koploper. Wolfsburg zakt naar plaats vijf.

Afgang Chelsea voor eigen publiek

Chelsea beleefde zaterdag voor eigen publiek een grote afgang. De ploeg van de geplaagde trainer José Mourinho verloor met 0-1 van het gepromoveerde Bournemouth. In de 82e minuut bezorgde Glenn Murray zijn ploeg op het morrende Stamford Bridge de sensationele zege.

Voor Bournemouth was het pas de derde competitiezege. Met dertien punten heeft de bescheiden nieuwkomer nog maar twee punten minder dan de kapitaalkrachtige titelhouder, die alweer de achtste competitienederlaag incasseerde.

'Probleemkind' Diego Costa moest bij Chelsea opnieuw op de bank beginnen. De Spaanse spits van Braziliaanse afkomst mocht na de rust invallen voor Oscar. Ook Costa kon het verschil echter niet maken voor de onherkenbare landskampioen.

Chelsea speelt woensdag thuis tegen FC Porto in de Champions League. Beide ploegen zijn met tien punten nog niet zeker van kwalificatie. Dinamo Kiev, dat afsluit tegen het nog puntloze Maccabi Tel Aviv, is met acht punten nog niet uitgeschakeld voor een plaats in de achtste finales.

Afgang Chelsea voor eigen publiek
Afgang Chelsea voor eigen publiek (Foto: ANP)

Real en Atlético maken geen fout in Spaanse competitie

Real Madrid heeft gedaan wat het moest doen tegen Getafe. In de eerste helft was De Koninklijke viermaal trefzeker. Na rust redde Alexis namens de bezoekers de eer: 4-1.

Binnen zestien minuten gooide Karim Benzema de wedstrijd al in het slot. De Franse spits was na vier minuten trefzeker op aangeven van Pepe en na iets meer dan een kwartier assisteerde Gareth Bale bij de 2-0 van Benzema. Na 35 minuten legde Cristiano Ronaldo de bal met het hoofd terug op Bale, die de score met een schuiver in de verre hoek opschroefde naar 3-0.

Drie minuten later was Ronaldo zelf trefzeker. Toni Kroos bereikte de Portugese superster met een steekpass en vervolgens schoof Ronaldo het leder binnen bij de tweede paal, 4-0. Na rust genoot Getafe iets meer balbezit en de bezoekers deden zelfs iets terug. Alexis kopte raak uit een voorzet van Pedro León, wat gevolgd werd door een licht fluitconcert in het Bernabéu: 4-1.


Atlético Madrid houdt de tweede plaats in de Primera División vast. De ploeg van trainer Diego Simeone rekende zaterdagavond af met Granada. Het werd 0-2. 

In het Estadio Nuevo Los Cármenes was de eerste goede mogelijkheid voor de Madrileense bezoekers. Fernando Torres kwam net tekort om een pass van Yannick Ferreira Carrasco binnen te werken. De poging van de Spanjaard kon simpel worden opgepakt door de doelman van Granada.

Atlético nam controle over de wedstrijd, omdat de thuisploeg vooral op het middenveld geen grip op de tegenstander kreeg. Na twintig minuten kwam de ploeg van Simeone dan ook op voorsprong. Diego Godín sprong bij de eerste paal het hoogst om een hoekschop van Jorge Merodio krachtig binnen te koppen.

Granada leek vervolgens toch iets beter in de wedstrijd te komen, al wist de gastheer geen grote kansen te creëren. In de tweede helft moest doelman Andrés Fernández voorkomen dat Torres de wedstrijd besliste. Een kwartier voor tijd was het alsnog raak. Antoine Griezmann knalde de bal bij de tweede paal net onder de lat in het doel.

Vlieg als een arend met PlayStation VR

Ubisoft liet Eagle Flight zien tijdens de PlayStation Experience. Het is een nieuw spel laat denken aan een vrij bekende franchise van de uitgever. De game is gemaakt voor PlayStation VR.

De arend die we in onderstaande trailer zien, vliegt rond in een modern Parijs. We zien onder andere de Eiffeltoren en Notre Dame. Het spel heeft wat weg van Assassin's Creed, maar of het een spin-off of iets dergelijks is werd niet gezegd.

Wat we moeten doen in het spel is niet bekend, behalve dat we vliegen met meerderen.

Uitslagen Eredivisie 05/12/2015

Sinterklaas zat eens te denken, wat hij de Eredivisie op Sinterklaasavond 19.45 uur kon schenken. FC Utrecht wist in Doetinchem één keer te scoren. PSV wist met een enkele treffer in de laatste minuut het feestelijk avondje in Arnhem te verstoren. 

De Graafschap

0 - 1

FC Utrecht

     34' Strieder
 
 Gele kaart: Tesselaar (De Graafschap), Kum (FC Utrecht)
 Rode kaart: v.d.Maarel (67/2xg) (FC Utrecht)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 10175
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Will
Straalman
v.d.Pavert
Tesselaar (Tarfi/72)
El Jebli
Kaak
Smeets (Kabasele/60)
Driver
Vermeij
Peters
  Ruiter
Leeuwin
v.d.Maarel
Letschert (Kum/8)
Klaiber
Ayoub
Strieder
Ramselaar
Joosten (Amrabat/ 66)
Haller
Barazite (Nganioni/69)

Vitesse

0 - 1

PSV

     90' Hendrix
 
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 16879
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Diks
v.d.Werff
Kruiswijk
Leerdam
Yeini
Kazaisjvili (Baker/84)
Nakamba
Ibarra (Brown/87)
Solanke
Olijnyk (Rashica/75)
  Zoet
Arias
Bruma
Moreno
Brenet
Pröpper
Hendrix
Guardado
Pereiro (Bergwijn/60)
L.de Jong
Locadia

PlayStation krijgt meer RPG met Zodiac: Orcanon Odyssey

Tijdens de PlayStation Experience liet Sony de Japanse RPG Zodiac: Orcanon Odyssey zien. Je moet als speler de geheimen van Orcanon en je eigen geschiedenis zien uit te vinden.

Het spel kwam eerder uit iop iOS. Het is gemaakt door veteranen uit de industrie, die eerder gewerkt hebben aan onder andere Final Fantasy-games, Valkyria Chronicles en Bravely Default.

Zodiac: Orcanon Odyssey komt in 2016 uit op PlayStation Vita en PlayStation 4.

Uitslag Excelsior - FC Twente

Om 18.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Excelsior het FC Twente. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

Excelsior

1 - 1

FC Twente

 38' v. Weert    75' Ziyech
 
 Gele kaart: Vermeulen, (Excelsior), v.d. Lely, (FC Twente)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.400
Arbiter: v.d. Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Muyters
Karami
Fischer
Mattheij
Kuipers
Stans (Vermeulen/85)
Kruys
Kuwas
Auassar
v.Weert
v.Mieghem (Elbers/82)
  Marsman
v.d.Lely
Uvini
Andersen
Bijen
Mokotjo
Ziyech
Tapia
Olaitan (Gutiérrez/83)
Oosterwijk
Agyepong (Cabral/64)

FOK! sportfoto-onderschrift week 49

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was EricOscuro met het volgende onderschrift: "Watch out where you walk, or this will get very Messi."

De Belg David Goffin heeft een discussie met de umpire tijdens de finale van de Davis Cup, waar hebben beide heren het hier over? (Pro Shots / Action Images)
De Belg David Goffin heeft een discussie met de umpire tijdens de finale van de Davis Cup, waar hebben beide heren het hier over? (Pro Shots / Action Images)

Brutal is een ASCII-art-game in 3D

In Brut@l speel je in een wereld gemaakt uit ASCII. Het spel is net aangekondigd op het PlayStation Experience-evenement.

Je kiest je held: ranger, mage, warrior of amazon en dan word je losgelaten in een wereld dat random gegenereerd wordt door ASCII-art. Je moet de zesentwintigste verdiepeing bereieken en de Guardian of the Dungeon verslaan. Je kunt je items crafting, verbeteren met magie, je eigen drankjes brouwen en er is een level-systeem om zo je eigen vaardigheden in een skilltree te kiezen. Op deze manier hopen de makers je keuzes te geven in je speelstijl.

Brut@l komt begin 2016 uit op PlayStation 4.

Van Gaal maakt zich zorgen

Trainer Louis van Gaal van Manchester United besefte zaterdag na de teleurstellende 0-0 thuis tegen West Ham United dat hij in herhaling verviel. "Maar de afwerking is bij ons momenteel niet goed genoeg. Dat is de laatste weken ons probleem", gaf de oud-bondscoach van Oranje toe.

Ex-Ajacied Daley Blind was het met Van Gaal eens. "Natuurlijk zijn we teleurgesteld. We moeten gewoon onze kansen beter gaan benutten."

Verdediger Chris Smalling leefde met de ontevreden fans mee. "Wij zijn ook gefrustreerd. We hebben tegen West Ham de zege laten liggen."

Manchester United speelt dinsdag in Duitsland de beslissende groepswedstrijd in de Champions League tegen koploper VfL Wolfsburg. De Engelse topclub moet winnen om zich op eigen kracht te kwalificeren voor de achtste finales. PSV, dat thuis tegen CSKA Moskou speelt, ligt als nummer drie op de loer. Van Gaal kan in Wolfsburg mogelijk niet beschikken over verdediger Paddy McNair en middenvelder Morgan Schneiderlin. Beiden vielen zaterdag geblesseerd uit. Aanvoerder Wayne Rooney ontbrak tegen West Ham door een enkelblessure.

Van Gaal maakt zich zorgen
Van Gaal maakt zich zorgen (Foto: ANP)

Handbalsters beginnen WK met ruime winst op China

De Nederlandse handbalsters zijn het WK in Denemarken zaterdag begonnen met een verwachte overwinning op China. Bij rust leidde Oranje al met 19-9, na de pauze liep de ploeg van bondscoach Henk Groener voor 3000 toeschouwers verder weg: 42-21. Topscorers aan Nederlandse kant waren Yvette Broch en Lois Abbingh met zeven treffers. Estavana Polman trof zes keer doel.

Zondag spelen de Nederlandse vrouwen hun tweede groepswedstrijd. Tegenstander is dan Angola. De beste vier uit de groep van vijf gaan door naar de achtste finales. Groener zei voor het toernooi te rekenen op overwinningen tegen China, Angola en Cuba. Het team moet bij de eerste zeven eindigen om zicht te houden op deelname aan de Spelen van Rio 2016: als Oranje voor een megastunt zorgt en wereldkampioen wordt is het olympisch ticket binnen, de tweede tot en met zevende plek geven recht op deelname aan het OKT.

Handbalsters beginnen WK met winst op China
Handbalsters beginnen WK met winst op China (Foto: ANP)

King of Fighters XIV naar het Westen

SNK Playmore heeft laten weten dat The King of Fighters XIV naar het Westen komt tijdens de PlayStation Experience 2015. Er werden daarbij vijf nieuwe vechters bevestigd. Het totaal komt hierbij op vijftig vechtersbazen.

De nieuwe vechters zijn: Billy Kane, Kula, King, Angel en Ralf. Eerdere aankondigen waren onder andere Andy Bogard, Leona Heidern, Chang Koehan, Kyo Kusanagi en Iori Yagami.

The King of Fighters XIV komt ergens in 2016 uit.

Snookeraar Wenbo verrassende finalist UK Championship

Snookeraar Liang Wenbo heeft zich geplaatst voor de finale van de UK Championship, het op één na belangrijkste toernooi van het jaar. De 28-jarige Wenbo, na Ding Junhui, de beste Chinees op de wereldranglijst versloeg zaterdag in de halve finale David Grace met 6-4.

Wenbo, als 28e geplaatst in York won eerder dit toernooi al van Tom Ford, Judd Trump en Marco Fu om de halve finale te halen. Grace was de nummer 81 van de wereld en was de laagst geplaatste speler sinds Alan McManus in 1990 om de halve finale van dit toernooi te halen. Grace won eerder al van Robert Milkins, Peter Ebdon en Martin Gould. 

Beide spelers begonnen nerveus aan de wedstrijd. Grace profiteerde er het meest van en kwam 1-3 voor. Het werd 2-4, waarna Wenbo vier frames op een rij won en de partij naar zich toe trok. Wenbo staat voor de tweede keer in zijn carrière in een rankingfinale. In 2009 haalde hij de finale van Shanghai Masters. Wenbo is volgens Trump één van de beste spelers van de tour, alleen op de grote toernooien kwam het er nooit uit. Nu staat hij in de finale van de UK Championship en is hij zeker van deelname aan The Masters, het toernooi met de zestien beste spelers op de wereldranglijst. 

Wenbo neemt het zondag in de finale op tegen Neil Robertson of Mark Selby. Deze wedstrijd wordt vanavond gespeeld. 

Day of the Tentacle en Full Throttle naar PS4 en Vita

Meer informatie over Day of the Tentacle Remastered tijdens de PlayStation Experience. Het spel komt uit op PlayStation 4, PlayStation Vita en pc in maart. Maar ontwikkelaar Double Fine liet ook weten dat ze nog een oude adventure nieuw leven in blazen: Full Throttle.

Full Throttle Remastered komt op PlayStation 4 en PlayStation Vita. Daarnaast komt er een VR-game van de studio: Psychonauts: In The Rhombus of Ruin. Deze verschijnt exclusief op PlayStation VR.

Veel personages in Street Fighter V komend jaar

Yoshinori Ono heeft tijdens de PlayStation Experience de laatste startpersonage van Street Fighter V laten zien. Meteen daarna vertelde hij welke personages nog komen in het eerste releasejaar.

FANG is lid van Shadowloo, en is nogal een apart figuur met een nog apartere speelstijl. Omschrijven is onmogelijk, dus zie de video hieronder.

De personages die later in 2016 komen zijn:

  • Guile –sinds Street Fighter 2
  • Balrog – sinds Street Fighter 2
  • Ibuki – in Street Fighter 3 en Street Fighter 4
  • Juri – Super Street Fighter 4
  • Alex – Street Fighter 3
  • Urien – Street Fighter 3

Street Fighter V komt 16 februari uit op PlayStation 4.

De Haan: "Iedereen doet rare dingen met de bal"

Foppe de Haan betreurt het teruglopende niveau in de Eredivisie. De oefenmeester van sc Heerenveen hoopt zijn huidige selectie terug te brengen naar de basis.

Het Nederlandse voetbal is volgens De Haan duidelijk achteruitgegaan in vergelijking met een competitie als de Bundesliga. De 72-jarige coach nam het stokje bij Heerenveen over van Dwight Lodeweges om spelers meer aan hun individuele kwaliteiten te laten werken.

De fysieke kracht is volgens De Haan echter niet het enige probleem in Nederland. "Het is complexer. Functionele techniek, dat missen we ook", zegt hij tegen het Algemeen Dagblad. "Kijk nou eens hoe een team als Bayern München speelt. Hoe ze elkaar aanspelen, steeds op het goede been, op de goede snelheid. Tik, tik, tik, tik. Dat kunnen we bijna niet meer."

"Het is hier veel slechter geworden. Wij zijn veel te veel gaan lopen met de bal. Wij zijn allemaal panna-voetballers geworden. Iedereen doet rare dingen met de bal. Het is hartstikke leuk hoor, dat de linksback ook een leuke sleepbeweging kan maken. Maar het schiet niet op. Gebruik je techniek nou eens gewoon om te voetballen. Sámen. Als team."

Sinds de comeback van De Haan aan het roer bij Heerenveen zijn de prestaties van de ploeg vooruitgegaan. Zijn voorganger Dwight Lodeweges is al bijna vergeten. "Ik denk dat het grootste verschil hem in de opstelling zit, maar ik neem die jongens ook mee naar de sporthal. Specifiek werken. Stabiliteitsoefeningen. Individueel of in kleine groepjes op snelheid trainen. Mitchell te Vrede is aan het boksen. Om zijn kracht beter te gebruiken. De spelers lachten er eerst om. Nu vragen ze: 'Wanneer gaan we weer de hal in?' Dwight zag daar helemaal niks in. Die was als de dood voor blessures."

De Haan: "Iedereen doet rare dingen met de bal" (Pro Shots / Peter Lous)
De Haan: "Iedereen doet rare dingen met de bal" (Pro Shots / Peter Lous)

Nathan ziet een oude bekende in Uncharted 4

Als start van de PlayStation Experience heeft Sony een nieuwe trailer laten zien van Uncharted 4: A Thief's End. Hierin ziet Nathan zijn broer Sam, van wie hij dacht dat hij dood was.

We zien in de video dat er wat dialoogopties zijn en dat Sam in de problemen zit. Tenminste, dat geeft hij aan op het einde van de trailer.

Uncharted 4: A Thief’s End komt 18 maart uit op PlayStation 4.

Derde generatie Brabham naar Indy 500

De 21-jarige Matt Brabham kan tijdens de komende Indianapolis 500 in de voetsporen treden van zowel zijn opa als zijn vader. De jonge coureur zal zich met een door KV Technologies ontwikkelde wagen proberen te kwalificeren voor Amerika's bekendste en belangrijkste autorace. "Dit is een droom die uitkomt," zegt de jongeling dan ook. "Dat is het al sinds mijn vader en mijn grootvader mij verhalen vertelden toen ik nog een kind was."

Brabham is een kleinzoon van de legendarische Sir Jack, die in de jaren vijftig en zestig drie keer wereldkampioen in de Formule 1 werd. Opa Brabham kwam in zijn lange carrière tot vier deelnames aan de Indy 500, maar was daarin helaas nooit erg succesvol. Een negende plek was in 1961 zijn beste resultaat. Zijn oudste zoon Geoff deed het iets beter. Hij nam tien keer deel en greep in 1983 net naast een podiumplek met een vierde plaats. Door de deelname van Matt worden de Brabhams de derde familie in de historie van de Indy 500 die een derde generatie op 's werelds bekendste oval ziet racen.

De eerste keer dat dat gebeurde was in 1988 toen Bill Vukovic lll zijn debuut maakte. Zijn grootvader Bill had de wedstrijd gewonnen in '53 en '54. Een jaar later lag opa andermaal aan de leiding van de wedstrijd toen hij in ronde 57 bij het inhalen van achterblijvers de muur raakte, over de kop sloeg en in een vlammenzee om het leven kwam. Diens zoon Bill ll deed twaalf keer mee maar wist nooit te winnen. Wel kreeg ook hij een zoon die hij Bill noemde, coureur werd en eind jaren '80 dus zijn entree in Indianapolis maakte. Bill lll racete er in totaal drie keer, maar verongelukte in 1990 op de Mesa Merin Raceway.

De bekendste familie die drie generaties uitzond naar Indianapolis is zonder twijfel de familie Andretti. Grootvader Mario geldt als race-legende, onder meer doordat hij als tweede en laatste Amerikaan de wereldtitel Formule 1 wist te veroveren. Hij won echter slechts eenmaal de Indy 500 ondanks 29 deelnames. Zijn zoon Michael won in zijn lange loopbaan 42 IndyCar-races maar tot zijn grote frustratie zegevierde hij nooit tijdens de Indy 500. Kleinzoon Marco deed tot nu toe tien keer mee aan de race, maar ook hij won tot op heden nog nooit.

Matt Brabham zal komend voorjaar meedoen aan de honderdste editie van de Indianapolis 500. De race zal zoals altijd worden verreden op de zondag voor Memorial day, ditmaal is dat op 29 mei. Vorig jaar won de Colombiaan Juan Pablo Montoya de race na iets meer dan drie uur en vijf minuten.

De FOK! Games top 100 allertijden!

In navolging van de FOK! Top 100 album allertijden, heeft user Beathoven zich opgeworpen om een top 100 van de beste games allertijden samen te stellen.

Om het makkelijk houden is de opzet hetzelfde als bij de album top 100. Je mag je lijstje met daarin je top 5, 10, 20, 25, 50 of 100 in dit topic insturen. Er zijn wel enkele richtlijnen voor het invullen van je lijstje, die vind je hierrrrr in de openingspost!

De inzendtermijn sluit eind december, of begin januari, net hoe het loopt. Nieuwsgierig of jouw lievelingsgame in de top tien eindigt? Hij maakt meer kans als je jouw top inzendt! 

Meerdere medailles Nederlandse zwemmers EK kortebaan

Op het EK kortebaan hebben de Nederlandse zwemmers goede zaken gedaan. Moniek Nijhuis, Femke Heemskerk en de estafetteploeg bestaande uit Jesse Puts, Ben Schwietert, Inge Dekker en Ranomi Kromowidjojo zijn allen in de top drie geëindigd. Inge Dekker kwam ook in actie op de 100m vlinderslag, waar zij met een zesde plek genoeg had om naar de finale van morgen door te stromen.

De eerste Nederlandse medaille van de dag was voor Moniek Nijhuis op de 100m schoolslag. Met een tijd van 1:05.21, zes tienden langzamer dan haar tijd in de ochtend, eindigde ze op een tweede plek, achter de Finse Jenna Laukkanen. Laukkanen had na de eerste 50 meter al een ruime voorsprong van negen tiende op een teleurstellende Nijhuis. In de tweede 50 meter liep de Nederlandse iets in, maar dichterbij dan zes tienden wist ze niet te komen. De Turkse Viktoria Gunes eindigde op een derde plek, op ruim zeven tiende van Laukkanen.

Plaats Baan Land Naam Tijd Verschil
1 5 FIN LAUKKANEN Jenna 1:04.56  
2 4 NED NIJHUIS Moniek 1:05.21 0.65
3 3 TUR GUNES Viktoria Zeynep 1:05.32 0.76
4 6 BEL LECLUYSE Fanny 1:05.49 0.93
5 7 ITA SCARCELLA Ilaria 1:05.59 1.03
6 1 AUT KREUNDL Lena 1:05.89 1.33
7 8 RUS ASTASHKINA Maria 1:06.15 1.59
8 2 ITA CARRARO Martina 1:06.35 1.79

Bij de 200m vrije slag kwamen Femke Heemskerk en Robin Neumann in actie. Na een ruime voorsprong op de concurrentie was Heemskerk de absolute favoriet voor de gouden medaille. Tijdens de eerste 150 meter was ze dan ook hard op weg richting een eerste plaats, maar de Italiaanse Fedrica Pellegrini en de Russin Veronika Popova wisten ijzersterke tussentijden neer te zetten, terwijl Heemskerk terugzakte. De eerder opgebouwde voorsprong bleek niet genoeg en Heemskerk zakte terug naar een derde plek, op bijna een seconde van winnares Pellegrini.

Robin Neumann wist verrassend een vierde plek te bemachtigen, op vier seconden achterstand. De laatste vijf zwemsters zaten enorm dicht bij elkaar, waardoor de kop van de groep langzamere tijden liet noteren aan het einde van de rit. Neumann profiteerde hier optimaal van dankzij een sterke laatste tussentijd.

Plaats Baan Land Naam Tijd Verschil
1 5  ITA PELLEGRINI Federica 1:51.89  
2 3  RUS POPOVA Veronika 1:52.46 0.57
3 4  NED HEEMSKERK Femke 1:52.81 0.92
4 2  NED NEUMANN Robin 1:55.93 4.04
5 6  RUS ANDREEVA Viktoriia 1:56.41 4.52
6 7  ITA MASINI LUCCETTI Chiara 1:56.48 4.59
7 1  ISR MUREZ Andrea 1:56.52 4.63
8 8  BUL RANGELOVA Nina 1:56.54 4.65

De sterkte van de estafetteploeg lag duidelijk op de laatste twee zwemsters. Na de eerste 100m, rugslag en schoolslag, kwam Nederland op een flinke achterstand ten opzichte van de top drie. Inge Dekker op de vlinderslag en Ranomi Kromowidjojo op de vrije slag wisten sterk terug te komen en Kromowidjojo wist zelfs een aanval op de tweede plek te wagen. Uiteindelijk kwam het viertal bijna acht tienden te kort op winnaar Italië en vier tienden op Rusland.

Plaats Baan Land Namen Tijden Verschil
1 7  ITA
BOCCHIA Federico
ORSI Marco
DI PIETRO Silvia
FERRAIOLI Erika
21.58
42.04
1:05.67
1:29.26
 
2 2  RUS
SEDOV Evgeny
KONOVALOV Nikita
LOVTCOVA Natalia
NASRETDINOVA Rozaliya
21.14
41.99
1:05.62
1:29.59
0.33
3 5  NED
PUTS Jesse
SCHWIETERT Ben
DEKKER Inge
KROMOWIDJOJO Ranomi
21.74
43.52
1:07.30
1:30.03
0.77
4 6  SWE
CARLSEN Christoffer
SJOEDIN Simon
SJOESTROEM Sarah
KURAS Magdalena
22.15
43.93
1:07.22
1:31.60
2.34
5 3  FIN
TUOMOLA Andrei
LIUKKONEN Ari-Pekka
SEPPALA Hanna-Maria
JALLOW Mimosa
22.05
42.84
1:07.44
1:31.93
2.67
6 4  BLR
LATKIN Anton
TSURKIN Yauhen
KHITRAYA Yuliya
HERASIMENIA Aliaksandra
21.77
43.30
1:07.61
1:31.94
2.68
7 8  UKR
GOVOROV Andriy
KHLOPTSOV Andriy
STEPANYUK Dar'ya
DZERKAL' Ganna
21.67
43.36
1:07.47
1:32.45
3.19
8 1  ISR
KALONTAROV Ziv
SABATIER Or
SHIKLER Zohar
MUREZ Andrea
22.09
43.84
1:08.62
1:32.55
3.29

Na een zilveren medaille op de 4x50m vrij, viel de Nederlandse estafetteploeg opnieuw in de prijzen (Pro Shots/Insidephoto)
Na een zilveren medaille op de 4x50m vrij op vrijdag, viel de Nederlandse estafetteploeg vandaag opnieuw in de prijzen (Pro Shots/Insidephoto)

Betoging om rector Islamitische Universiteit

Zo'n 100 à 150 alevieten, Koerden en andere Turken hebben zaterdagmiddag in Rotterdam betoogd tegen de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR), Ahmet Akgündüz. Volgens de initiatiefnemers maakt die zich schuldig aan discriminerende en haatzaaiende uitlatingen.

Aanleiding voor de betoging is een tweet van Akgündüz over de vorige week doodgeschoten Koerdische mensenrechtenadvocaat Tahir Elçi uit Turkije. Daarin staat min of meer dat Elçi zijn dood aan zichzelf te wijten heeft.

De betogers maken zich zorgen over het gedachtegoed dat aan de IUR verspreid wordt, zeker gelet op het feit dat er ook imams worden opgeleid. Zij betreuren het dat het bestuur van de particuliere universiteit niet ingrijpt, aldus voorzitter Nurettin Altundal van de alevitische federatie HAKDER.

Betoging om rector Islamitische Universiteit
Betoging om rector Islamitische Universiteit (Foto: ANP)

Kim Kardashian heeft gepoept

Kim Kardashian is zaterdagochtend bevallen van haar tweede kind. Dat maakte de realityster bekend via haar website en social media.

"Hij is er!", twitterde Kim zaterdagmiddag. Hoe Kim en Kanye West hun tweede spruit hebben genoemd, is nog niet bekendgemaakt. "Moeder en zoon maken het goed", staat op Kims site.

Kim en Kanye verwelkomden hun eerste kind, dochter North, op 15 juni 2013.

Kim Kardashian bevallen van zoon
Kim Kardashian bevallen van zoon (Foto: BuzzE)

Man. United scoort niet tegen West Ham, Arsenal wint gevecht van zichzelf

Manchester United heeft in eigen huis niet weten te winnen van West Ham United. De ploeg van Van Gaal scoorde niet en kwam bij kansen voor de bezoekers goed weg. United begon aan de wedstrijd met in het achterhoofd de verliespartij van stadsgenoot City bij Stoke City en de ploeg van Van Geel kreeg via Fellaini enkele kansen in de openingsfase. De lange Belg speelde omdat Rooney een enkelblessure heeft. Memphis Depay begon vanaf de bank.

In de twaalfde minuut liet West Ham United voor het eerst van zich horen, toen De Gea de openingstreffer van Moses voorkwam. Martial kreeg de bal er na een kopbal van Fellaini aan de andere kant niet in, waarna Zarate de paal raakte en ook Reid het houtwerk liet klinken na een corner van Zarate.

Na de pauze waren de eerste mogelijkheden weer voor de bezoekers. Zarate, de gevaarlijkste man aan de kant van West Hem, dwong De Gea al vroeg in de tweede helft tot twee reddingen. Daarna brak een betere fase van United aan. Fellaini faalde echter op aangeven van Martial en Mata schoot naast na eigenlijk de enige goed uitgespeelde aanval van The Mancunians.

Twintig minuten voor tijd mocht Memphis Depay alsnog zijn opwachting maken. De Nederlandse vleugelaanvaller verzorgde een prima invalbeurt. Na een prachtige actie aan de linkerkant gaf Depay de bal voor op Martial, die rakelings naast schoot. Het gebrek aan goals kwam bij United weer bovendrijven. Vaak ontbrak het aan een spits danwel andere aanvaller die op het juiste moment positie innam voor de goal.

Ondanks een slotoffensief slaagde United er niet in om alsnog een goal te produceren. Daardoor verzuimde het team van Van Gaal om volledig te profiteren van de misstap van City. Voor de stand in de Premier League betekent dat achteruitgang in plaats van vooruitgang. Leicester City is na winst op Swansea City alleen koploper, daarachter volgen Arsenal, Manchester City en dan pas Manchester United.


Arsenal voetbalde zaterdagmiddag vooral tegen zichzelf en had daarom een behoorlijke kluif aan Sunderland. Uiteindelijk won de Londense equipe met 3-1.

Al na een paar minuten spelen waren het de bezoekers die een enorme kans kregen. Een counteraanval via Duncan Watmore, die door Patrick van Aanholt werd ingeleid, bereikte uiteindelijk Fabio Borini. Arsenal mocht van geluk spreken dat de Italiaanse aanvaller één-op-één Petr Cech vervolgens niet wist te verrassen.

Ruim een half uur was er gespeeld toen Mesut Özil met een slimme pass Joel Campell kon vrijspelen. De Costa Ricaan zorgde er met een prima afronding ervoor dat de Duitse Turk zijn twaalfde Premier League-assist van dit seizoen kon bijschrijven. Olivier Giroud kon zich vlak voor de rust wel voor zijn hoofd slaan toen hij een voorzet van Yann M'Vila ongelukkig achter zijn eigen goalie werkte: 1-1.

De Fransman nam een kwartier na rust persoonlijk revanche door een voorzet van Aaron Ramsey te promoveren tot een treffer: 2-1. Giroud leek kort daarna nog een goal te maken, maar zag zijn inzet van de lijn gehaald worden.

Sunderland bleef loeren op de counter en was vooral via M’Vila en Watmore gevaarlijk, waardoor de confrontatie spannend bleef tot het einde. Van Aanholt leek een punt te pakken voor de Black Cats, maar zijn inzet van dichtbij ging hoog over de doellat. Uiteindelijk gooide Aaron Ramsey het duel alsnog in het slot: 3-1.


Riyad Mahrez heeft tegen Swansea City zijn doelpuntentotaal met een hattrick opgeschroefd naar tien. Door de zege neemt Leicester City de koppositie over van Manchester City: 0-3.

De bezoekers uit Leicester kwamen goed uit de startblokken, wat na vijf minuten al resulteerde in de openingstreffer. Een corner van Marc Albrighton belandde wat gelukkig via de rug van Mahrez in het doel van Swansea. De Algerijnse buitenspeler leek in eerste instantie niet eens door te hebben dat hij het laatste zetje had gegeven, 0-1.

Binnen het halfuur verdubbelde Mahrez de score. Ditmaal was het wél een bewuste treffer. N'Golo Kante zette Mahrez met een prachtige pass vrij voor het Swansea-doel en de aanvaller legde het leder beheerst in de onderhoek, 0-2. Leicester bleef de bovenliggende partij, maar de score werd pas in de tweede helft verder opgeschroefd.

Vardy was in elf opeenvolgende competitieduels trefzeker, maar tegen Swansea vergat de 28-jarige spits het record verder aan te scherpen. Wel was Vardy betrokken bij het laatste doelpunt. In de 67ste minuut fungeerde de international als aangever bij de derde goal van Mahrez, die zijn hattrick zodoende completeerde: 0-3.

Gladbach brengt Bayern eerste nederlaag toe, Uth helpt Hoffenheim aan punt

Bayern München was de draad op bezoek bij Borussia Mönchengladbach na de pauze helemaal kwijt. Binnen een kwartier sloeg de thuisploeg driemaal toe: 3-1.

Bayern München was in de eerste helft de betere partij, maar wist het overwicht niet te vertalen naar het scorebord. De bezoekers kregen veel kansen, maar telkens stond doelman Yann Sommer in de weg. Kingsley Coman was het dichtst bij een doelpunt, maar de buitenspeler van Bayern raakte het aluminium. Na rust waren de rollen compleet omgedraaid.

Mönchengladbach begon prima aan het tweede bedrijf en na 53 minuten zette Oscar Wendt de wedstrijd op zijn kop. De linksback zette de aanval zelf op, combineerde met Raffael en schoot uiteindelijk hard raak, 1-0. Niet veel later leek Julian Korb te scoren te verdubbelen, maar de rechtsback van de thuisploeg schoot het leder tegen de deklat.

Kort daarna was het alsnog raak. Verdediger Nico Elvedi verlengde een lange bal met zijn hoofd en zag Lars Stindl op zeer acrobatische wijze voor de 2-0 zorgen. Een paar minuten later was het feestje compleet. Bayern was de draad helemaal kwijt en Gladbach profiteerde daar optimaal van. Een lange bal van Korb werd afgemaakt door Fabian Johnson, 3-0.

De terugkeer van Franck Ribery na maandenlang blessureleed vormde het enige lichtpuntje voor Bayern. De Franse buitenspeler viel een kwartier voor tijd in en luisterde zijn rentree al snel op met een doelpunt. Ribery redde op aangeven van Arturo Vidal de Beierse eer: 3-1. Voor Bayern betekent het de eerste competitienederlaag sinds mei 2015.

Mönchengladbach stijgt door de zege naar de derde plaats, en blijft daar staan als VfL Wolfsburg later vandaag niet weet te winnen van Borussia Dortmund. Laatstgenoemde kan bij winst het gat met Bayern verkleinen naar vijf punten en zodoende kan de titelrace in de Bundesliga weer een beetje spannend worden.


Huub Stevens wacht nog op zijn eerste overwinning met 1899 Hoffenheim. De Limburgse coach mocht zaterdag zijn spits Mark Uth dankbaar zijn. De van sc Heerenveen overgekomen Duitser maakte diep in blessuretijd gelijk (1-1) bij FC Ingolstadt. Daardoor is Hoffenheim in elk geval een dag van de laatste plaats af in de Bundesliga. VfB Stuttgart staat nu laatste, maar het komt zondag pas in actie.

Ingolstadt was in de 66e minuut op voorsprong gekomen door de Braziliaan Roger, die een vrije trap benutte. Stevens zat op 31 oktober voor het eerst op de bank bij zijn nieuwe werkgever, die sindsdien vier keer gelijkspeelde en één keer verloor.

Bergsma wint 5000 meter in Inzell

Schaatser Jorrit Bergsma heeft zaterdag bij de derde wereldbeker in Inzell de 5000 meter op zijn naam geschreven. De 29-jarige Fries zegevierde in een tijd van 6.17,35. De Noor Sverre Lunde Pedersen pakte zilver met 6.19,52. Het brons was voor Arjan Stroetinga, die in een tijd van 6.21,66 finishte. Douwe de Vries viel net buiten het podium met de vierde tijd (6.21,85). Erik Jan Kooiman (zesde in 6.23,56) en Bob de Jong (twaalfde in 6.27,08) konden in Duitsland geen hoofdrol vervullen.

Voor Bergsma (Team Clafis) was het zijn achtste wereldbekerzege op de 5000 meter. Hij staat nu op dertien overwinningen op individuele nummers in het wereldbekercircuit. In het gecombineerde klassement (5 en 10 km) klom Bergsma met 250 punten naar de eerste plaats. Ploeggenoot Stroetinga, wereldkampioen op de massastart, pakte zijn eerste medaille in de wereldbeker op de lange afstand.

Olympisch en wereldkampioen Sven Kramer en zijn ploeggenoot Wouter olde Heuvel ontbreken in Inzell. Zij geven dit weekeinde de voorkeur aan een korte trainingsstage in Collalbo. Ted-Jan Bloemen, die vorige maand in Calgary namens zijn tweede vaderland Canada op de 5000 meter brons veroverde, verscheen evenmin aan de start. Hij liep vrijdag in Inzell een beenblessure op.

De nieuwe wereldrecordhouder op de 10.000 meter raakte tijdens het inrijden voor de ploegachtervolging de schaats van een teamgenoot. Daarbij liep Bloemen een flinke snijwond op, die in het ziekenhuis moest worden gehecht. Hij wil eind januari bij de vijfde wereldbeker in Noorwegen zijn rentree maken op het hoogste niveau.

Bergsma wint 5000 meter in Inzell
Bergsma wint 5000 meter in Inzell (Foto: ANP)

DWDD restaurant per direct gesloten

De Wereld Draait Door (DWDD) sluit met onmiddellijke ingang haar pop-uprestaurant in Amsterdam. Het restaurant, in de buurt van de studio van het tv-programma van de VARA, zou drie weken een aantal gerechten serveren die Robert Kranenborg in het programma bereidde.

"Het is helaas niet gelukt om de gerechten de finesse, smaak en allure te geven die we beloofden", zegt de VARA zaterdag.

De meer dan 3000 gasten die hebben gereserveerd, krijgen hun geld terug. De gasten die in de eerste twee dagen in het restaurant hebben gedineerd, krijgen ook hun geld teruggestort.

DWDD sluit pop-uprestaurant
DWDD sluit pop-uprestaurant (Foto: ANP)

Oud-Twentespeler Arnautovic zet Manchester City te kijk

Manchester City heeft een gevoelige nederlaag 2-0 geleden op bezoek bij Stoke City. Zaterdagmiddag was een oud-Twente aanvaller Marko Arnautovic hoofdverantwoordelijke voor die knieval. Binnen tien minuten was het raak in Stoke-on-Trent.

Arnautovic kon op aangeven van oud-Inter vleugelflitser Xherdan Shaqiri het leder in het doel van City werken. Een nachtmerrie voor City-coach Manuel Pellegrini, en een droomstart voor het team van Erik Pieters en Ibrahim Afellay.

Aan de andere kant hield Jack Buttland Kevin De Bruyne van het scoren af met een fabelachtige reflex. Na een kwartier voetballen blonk Shaqiri wederom uit; met een fraaie beweging passeerde hij Fernandao, waarna de Albanese Zwitser opnieuw Arnautovic kon vinden. De aanvaller rondde koelbloedig af: 2-0.

Vlak voor rust leek de oud-Tukker ook nog zijn derde doelpunt te maken voor de Potters. De Oostenrijker met Balkanese-roots kon vlak voor Hart vrij uithalen, versloeg vervolgens de goalie, maar zag zijn inzet vervolgens op de lat belandden.

City probeerde in de tweede helft nog het onderste uit de kan te halen, maar had niet het vernuft om de Stoke-defensie te slechten. Daarentegen kregen de Potters nog een paar grote kansen op de 3-0, maar bleef marge van twee goals op het scorebord staan. Marco van Ginkel viel in de slotfase nog in voor Stoke.

Bowe wint 1000 meter in baanrecord

De Amerikaanse schaatsster Brittany Bowe heeft zaterdag bij de derde wereldbeker in Inzell de 1000 meter op haar naam geschreven. De wereldkampioene op deze afstand zegevierde in een baanrecord van 1.14,01. Haar landgenote Heather Richardson-Bergsma, die tegen Bowe reed in de tiende en laatste rit, eindigde met een tijd van 1.14,52 op de tweede plaats. Het brons was voor de Zuid-Koreaanse Lee Sang-hwa (1.15,27).

Voor Bowe was het haar tweede wereldbekerzege dit seizoen op de 1000 meter. Vorige maand verbeterde ze in Salt Lake City met een tijd van 1.12,18 het wereldrecord van Richardson-Bergsma, die een week eerder in Calgary een toptijd van 1.12,51 reed.

Nederlands kampioene Marrit Leenstra belandde in Inzell op de vijfde plek met een tijd van 1.15,53. Sanneke de Neeling (elfde in 1.16,01) en Margot Boer (veertiende in 1.16,19) eindigden in de middenmoot.

Bowe wint 1000 meter in baanrecord
Bowe wint 1000 meter in baanrecord (Foto: ANP)

Klimaattop komt tot ontwerpakkoord

Onderhandelaars van bijna tweehonderd landen zijn het op de VN-klimaattop in Parijs eens geworden over een ontwerptekst van een klimaatakkoord. Maar er zijn honderden punten waarover de landen het niet eens zijn. Die zijn komende week nog onderwerp van gesprek.

"De ontwerptekst laat zien dat alle landen bereid zijn om tot overeenstemming te komen. Maar we zijn er nog niet. Er moeten nog grote politieke obstakels uit de weg worden geruimd", zei de Franse onderhandelaar Laurence Tubiana. Komende week buigen de betrokken ministers zich over de tekst.

In de ontwerptekst staan verschillende actiepunten waar nog geen overeenstemming over is, zoals de financiering van klimaatbeleid voor ontwikkelingslanden.

Klimaattop komt tot ontwerpakkoord
Klimaattop komt tot ontwerpakkoord (Foto: ANP)

De Boer hielp Foppe aan enige punt in Amsterdam

Foppe de Haan treedt vanavond in de Amsterdam ArenA met zijn sc Heerenveen aan tegen lijstaanvoerder Ajax. De trainer van de Friese ploeg heeft slechte herinneringen aan de duels in de hoofdstad.

De Haan wist met Heerenveen nog nooit te winnen van Ajax in Amsterdam. Slechts één punt werd er behaald, dit gebeurde op 13 december 1998 (0-0 gelijkspel). Het was te danken aan Frank de Boer, op dit moment de trainer van Ajax, dat het gelijk bleef. De Boer miste namelijk in de eerste helft een strafschop.

"Of deze naast ging of dat ik hem stopte, laat ik in het midden", aldus Hans Vonk, destijds de doelman van sc Heerenveen en nu technisch manager bij de Friezen. De Boer schoot destijds - uit stand - de strafschop naast. Vanavond staan beide ploegen opnieuw tegenover elkaar. Om 20:45 uur zal er afgetrapt worden in de Amsterdam ArenA.

Pereiro: "Begreep dat ik geduld moest hebben"

Gaston Pereiro krijgt van trainer Philip Cocu steeds vaker de kans om zich te bewijzen in het eerste elftal van PSV. Hij wist dat zijn moment zou komen.

PSV haalde Pereiro in de zomer voor 6,9 miljoen euro op uit Uruguay. De Eindhovenaren moesten er veel pijn en moeite voor over hebben om de 20-jarige Uruguayaan te contracteren. Zijn ontwikkeling in de ploeg van Cocu verloopt een stuk minder stroef.

"Ik ben klaar om nog twee weken te knallen en dan hoop ik met een goed gevoel naar Montevideo te kunnen reizen voor de kerstvakantie. We moeten zorgen dat we op drie fronten kansrijk blijven", is Pereiro strijdvaardig in gesprek met De Telegraaf.

Pereiro moest lang wachten op zijn eerste echte kans van Cocu. Hij had er echter alle vertrouwen in dat het enkele maanden na de start van het seizoen goed zou komen. "Natuurlijk wil je direct alles spelen, maar ik begreep wel dat ik geduld moest hebben."

De aanvaller hoopt zich snel aan te passen aan het leven in Europa. Om die reden leert hij Engels. "Het is niet gemakkelijk om een andere taal te leren, maar ik weet dat het heel belangrijk is. Als ik nu alleen de stad in ga en ik wil iets hebben in de winkel dan laat ik een foto op mijn mobieltje zien. Als ik beter Engels leer, hoeft dat niet meer."

Pereiro: "Begreep dat ik geduld moest hebben" (Pro Shots / Kay Int Veen)
Pereiro: "Begreep dat ik geduld moest hebben" (Pro Shots / Kay Int Veen)

Nuis met baanrecord naar goud in Inzell

Schaatser Kjeld Nuis heeft zaterdag bij de derde wereldbeker in Inzell goud veroverd op de 1000 meter. De rijder van Team LottoNL-Jumbo zegevierde in Duitsland in een tijd van 1.08,31. Daarmee verbeterde hij het baanrecord van de Amerikaan Shani Davis, die in maart 2011 in 1.08,45 eindigde.

Kai Verbij (Team beslist.nl) pakte brons met een tijd van 1.08,60. Het zilver ging naar de Rus Denis Joeskov, die finishte in 1.08,55.

Nuis met baanrecord naar goud in Inzell
Nuis met baanrecord naar goud in Inzell (Foto: ANP)

Cavaliers struikelen in New Orleans

Laagvlieger New Orleans Pelicans heeft de basketballers van Cleveland Cavaliers een gevoelige nederlaag toegebracht in de NBA. In de extra tijd werd de sterke ploeg van vedette LeBron James vrijdag geklopt: 114-108.

New Orleans won tot vrijdag pas vier wedstrijden en verloor er al vijftien. Ook tegen de Cavaliers leek de ploeg uit de zuidelijke stad de overwinning weg te geven in een zwak laatste kwart, maar in de extra tijd veerde het team juist op. Met negen punten tegen drie bleef de overwinning in New Orleans.

De LA Lakers van Kobe Bryant gingen onderuit op bezoek in Atlanta: 100 tegen 87. Bryant, die aan het einde van dit seizoen afzwaait, heeft echter nog een plannetje. Hij wil graag naar de Olympische Spelen van 2016, in Rio de Janeiro. "Ik zou niets liever willen dan nog één keer op een internationaal podium staan met een aantal grote atleten om me heen", zei hij vrijdag met enig voorbehoud. "Als mijn lichaam het niet aankan, heeft het geen zin."

In 2008 en 2012 maakte Bryant deel uit van het Amerikaanse team.

Alle uitslagen:
New York - Brooklyn 108 - 91
Washington - Phoenix 109 - 106
Detroit - Milwaukee 102 - 95
Atlanta - LA Lakers 100 - 87
Dallas - Houston 96 - 100
New Orleans - Cleveland 114 - 108 (na verlenging)

Cavaliers struikelen in New Orleans
Cavaliers struikelen in New Orleans (Foto: ANP)

Gekleurde pieten verdwijnen van RTL 4

De gekleurde pieten die de opening vormen van Ik hou van Holland verdwijnen van de buis. Dat heeft RTL 4 zaterdag bekendgemaakt.

"Het standpunt van RTL is dat we dit jaar hebben gekozen om het uiterlijk van onze pieten niet aan te passen", luidt een verklaring van de zender. "Er is miscommunicatie geweest rondom het officiële standpunt van RTL richting het team van Ik hou van Holland. Deze heeft vervolgens met goede bedoelingen gekleurde pieten ingezet."

RTL noemt de pietendiscussie 'jammer genoeg heel gecompliceerd'. "Het blijkt moeilijk om een eenduidige oplossing te vinden die recht doet aan de Nederlandse traditie van Sinterklaas en waarin tegelijkertijd niemand wordt gekwetst."

De zender sluit niet uit dat gekleurde pieten weer terugkeren. "Mocht op termijn de uikomst van de brede maatschappelijke discussie vragen om een verandering van het uiterlijk van Piet, dan zal RTL daarin volgen."

RTL vindt 'boven alles' dat het 'mooie kinderfeest' behouden moet blijven. "Voor alle Nederlandse kinderen, van welke culturele achtergrond dan ook. En dat de saamhorigheid die dit typisch Nederlandse feest zo kenmerkt, zo snel mogelijk terugkeert."

Gekleurde pieten verdwijnen van RTL 4
Gekleurde pieten verdwijnen van RTL 4 (Foto: BuzzE)

Cruzeiro in gesprek met Seedorf

Clarence Seedorf keert mogelijk terug naar Brazilië. De Nederlander is in gesprek met Cruzeiro, dat op zoek is naar een nieuwe hoofdtrainer.

Cruzeiro is in de zoektocht naar een vervanger voor Mano Menezes uitgekomen bij Seedorf. De Braziliaanse club ziet het wel zitten in de Nederlander, die eerder een rol als speler/coach vervulde bij Botafogo. Daar maakte hij indruk op de clubleiding van Cruzeiro.

Thiago Scuro, technisch directeur bij Cruzeiro, is naar Milaan afgereisd om met Seedorf in gesprek te gaan. De Brazilianen hopen hem zo snel mogelijk aan te kondigen als nieuwe hoofdcoach, zodat het verlies van Menezes zo snel mogelijk wordt opgevangen.

Cruzeiro verloor onder de ervaren oefenmeester al sinds 13 september 2015 geen wedstrijd meer. De voormalig bondscoach van de Seleçao heeft echter besloten om een nieuwe uitdaging aan te gaan in China. Daar treedt hij in dienst van Shandon Luneng.

Cruzeiro in gesprek met Seedorf (Pro Shots / Insidefoto)
Cruzeiro in gesprek met Seedorf (Pro Shots / Insidefoto)

Blessure wereldrecordhouder Bloemen valt mee

Ted-Jan Bloemen zal veel minder lang aan de kant staan dan vrijdag werd gedacht. De schaatser, die uitkomt voor Canada, liep tijdens het inrijden voor de ploegachtervolging bij de wereldbeker in Inzell een diepe vleeswond in zijn kuit op. Gevreesd werd dat zijn seizoen al voorbij zou zijn, maar de Canadese schaatsbond meldde dat hij slechts twee tot drie weken uit de running is.

Een Canadese ploeggenoot botste vrijdag op Bloemen, waardoor hij een schaatsijzer in zijn been kreeg. De snijwond bloedde hevig en liet een rood spoor achter op het ijs. Per brancard werd de onfortuinlijke stayer, die twee weken geleden stuntte met een nieuw wereldrecord op de 10.000 meter, naar een ziekenhuis vervoerd.

"De medische staf heeft vastgesteld dat hij een snee heeft in zijn kuit. Hij heeft niets gebroken, maar heeft wel hechtingen. Bloemen en zijn familie gaan nu terug naar Nederland, waar hij zal herstellen", aldus de Canadese bond.

Blessure Bloemen valt mee
Blessure Bloemen valt mee (Foto: ANP)

Russische atlete raakt WK-medaille na 10 jaar kwijt door doping

De Russische atlete Tatiana Andrianova is tien jaar na het WK atletiek van 2005 alsnog betrapt op het gebruik van verboden middelen tijdens dat toernooi. Bij hertesten van monsters die destijds in Helsinki afgenomen werden bleek dat Andrianova aan de stanozolol zat, een anabole steroïde, zo blijkt uit de nieuw uitgebrachte lijst met geschorste atleten.

De inmiddels 35-jarige Andrianova kwam in 2004 opzetten in het internationale circuit met een vijfde plek op de 800 meter op het WK indoor. Later dat jaar werd ze eveneens vijfde op de Olympische Spelen van Athene. Haar hoogtepunt, zo leek het althans, kwam een jaar leter in Helsinki. Tijdens dat WK pakte ze op de 800 meter het brons achter de Cubaanse Zulia Calatayud en de Marokkaanse Hasna Benhassi. Vervolgens kwam de Russische in heel 2006 en 2007 niet in actie, vermoedelijk vanwege zwangerschap, waarna ze in 2008 achtste werd op de Spelen. Sinds 2013 is ze niet meer in actie gekomen.

Andrianova zal haar bronzen medaille van het WK 2005 in moeten leveren ten faveure van Maria Mutola uit Mozambique, die haar enorme erelijst zo toch nog een klein stukje ziet groeien. Saillant detail is overigens dat Andrianova getrouwd is met Dmitriy Bogdanov, die onlangs benoemd werd tot een van de hoofdtrainers in de Russische atletiek. 

Knegt wint eindelijk een World Cup-wedstrijd

Shorttracker Sjinkie Knegt heeft het goud gewonnen op de 1500 meter op de World Cup in Nagoya. Op het Japanse ijs was de Nederlander net iets sneller dan de Rus Semen Elistratov en de Koreaan Park Ji-won.

Knegt won nog nooit een wereldbekerwedstrijd en zei aan het begin van dit seizoen al dat hij dat gat op zijn erelijst graag zou opvullen. Dat lukte zaterdag dus eindelijk. Hij nam dankzij zijn zege ook de leiding in het World Cup-klassement.

Suzanne Schulting haalde de finale op de 1500 meter voor vrouwen net niet en viel vervolgens in de B-finale. Ook de andere Nederlanders kwamen niet in de buurt van het eremetaal.

Knegt wint eindelijk een wereldbekerwedstrijd
Knegt wint eindelijk een wereldbekerwedstrijd (Foto: ANP)

Ligtlee en Van Riessen sprinten naar World Cup-brons

Baanwielrensters Laurine van Riessen en Elis Ligtlee hebben het brons op de treamsprint gewonnen op de World Cup-wedstrijden in Cambridge. In Nieuw-Zeeland waren ze in een direct duel het Duitse duo Miriam Welte en Emma Hinze te snel af: 33,433 om 34,263

Ligtlee en Van Riessen plaatsten zich vrijdag voor de troostfinale. Ze reden naar de derde tijd in de kwalificatie. Het goud ging naar de Chinesen Gong Jinjie en Tianshi Zhong.

Ligtlee en Van Riessen kwamen zaterdag ook op de individuele sprint in actie, maar strandden beiden in de achtste finales. De achtervolgingsploeg bij de mannen greep zaterdag net naast het brons: Dion Beukeboom, Roy Eefting, Wim Stroetinga en Jan-Willem van Schip verloren nipt van het Duitse team.

Brons voor Ligtlee en Van Riessen
Brons voor Ligtlee en Van Riessen (Foto: ANP)

Van Emden weer net buiten de prijzen

Judoka Anicka van Emden is net als vorige week net buiten de prijzen geëindigd. Op de grandslam van Tokio eindigde de judoka in de klasse onder 63 kilo als vijfde. Binnen een minuut verloor ze de strijd om het brons van de Japanse Miku Tashiro met ippon.

Ook de twee andere Nederlanders die zaterdag in actie kwamen in de Japanse hoofdstad wisten geen medaille in de wacht te slepen. Dex Elmont (-73 kg) verloor in de tweede ronde van de Belg Dirk van Tichelt, Frank de Wit (-81 kg) ging in de derde ronde onderuit tegen de wereldkampioen van 2014 Avtandili Tchrikishvili uit Georgië.

Guusje Steenhuis (-78 kg), Tessie Savelkouls (+ 78 kg), Noël van 't End (-90 kg) en Roy Meyer (+ 100 kg) komen zondag in actie.

Van Emden weer net buiten de prijzen
Van Emden weer net buiten de prijzen (Foto: ANP)

Man probeert agenten met mes te steken

Een man uit het Noord-Brabantse dorp Berghem heeft vrijdagavond laat geprobeerd agenten met een mes te steken bij zijn aanhouding.

De politie ging bij het huis aan de Laanderhof kijken nadat ze een melding kregen over geschreeuw en harde muziek. De man dreigde de agenten neer te schieten en weigerde het pand uit te komen. De politie besloot daarop de deur open te rammen. Agenten gingen gewapend met schild en helm op naar binnen. De verdachte stormde op de politiemensen af en probeerde ze met een mes te steken.

Agenten konden de man uiteindelijk toch overmeesteren. Er raakte niemand gewond. De verdachte zit vast voor verder onderzoek. Na doorzoeking van het huis is volgens Omroep Brabant geen vuurwapen aangetroffen.

Man probeert agenten te steken
Man probeert agenten te steken (Foto: ANP)

Win kaartjes voor het spannende Pawn Sacrifice!

In het aangrijpende waargebeurde verhaal Pawn Sacrifice volgen we de schaaklegende Bobby Fischer (Tobey Maguire) die ten tijde van de Koude Oorlog het op moet nemen tegen Russische Boris Spassky (Liev Schreiber).Terwijl de hele wereld toekijkt speelt Fischer niet alleen een wedstrijd tegen Spassky, maar ook tegen zichzelf. De druk van de wedstrijd is hoog en Fischer moet zich bewijzen. De regie ligt in handen van Edward Zwick, die eerder verantwoordelijk was voor onder andere Blood Diamond en Defiance

Spanning gegarandeerd dus en FOK! mag 5x2 kaarten weg geven om de film te gaan zien! Daarvoor hoef je alleen maar hier het goede antwoord door te geven op de volgende vraag:

Waar werd Tobey Maguire bekend door?

- Batman

- Spider-Man

- Superman

Geef je antwoord door voor 9 december en je maakt kans!

IS claimt betrokkenheid bloedbad Californië

De man en vrouw die deze week een bloedbad aanrichtten in San Bernardino, waren aanhangers van Islamitische Staat (IS). Dat heeft de terreurorganisatie zaterdag gemeld in een radioboodschap die via internet is uitgezonden.

Eerder werd al wel een link gelegd tussen de schietpartij en IS, maar was niet zeker of de twee schutters aanhangers van de terreurgroep waren. De vrouw, Tashfeen Malik, had wel via Facebook trouw beloofd aan IS.

IS claimt betrokkenheid bloedbad Californië
IS claimt betrokkenheid bloedbad Californië (Foto: ANP)

Twee daders aanslag Caïro opgepakt

De Egyptische politie heeft twee jonge mannen aangehouden voor de aanslag op een restaurant in de hoofdstad Caïro. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag gemeld.

De mannen, van 18 en 19 jaar oud, hebben bekend dat ze vrijdag molotovcocktails naar het restaurant hebben gegooid, omdat ze daar eerder als klant waren geweigerd. Na de aanslag vluchtte het duo naar Suez aan de Rode Zee. Daar werden ze opgepakt.

Het restaurant brandde helemaal uit. Zestien mensen kwamen om het leven.

Twee daders aanslag Caïro opgepakt
Twee daders aanslag Caïro opgepakt (Foto: ANP)

PlayStation 2-emulatie vandaag naar PlayStation 4

Waar we op 20 november nog berichtten dat PlayStation 2-emulatie naar PlayStation 4 komt, is nu duidelijk wanneer: vandaag. Vandaag brengt Sony acht PS2-games uit voor PS4 en belooft dat meer titels snel volgen.

De PS2-games komen met trophy-support, worden up-rendered op 1080p, remote play, activity feeds, stream mogelijkheden en share play. De eerste acht titels vind je hieronder. Een prijs is niet genoemd, maar de Amerikaanse titels kosten tussen de $9,99 en $14,99. Ga jij aan de slag met de PS2-emulatie?

  • Dark Cloud (SCE Worldwide Studios)
  • Grand Theft Auto 3 (Rockstar Games)
  • Grand Theft Auto: San Andreas (Rockstar Games)
  • Grand Theft Auto: Vice City (Rockstar Games)
  • Rogue Galaxy (SCE Worldwide Studios)
  • The Mark of Kri (SCE Worldwide Studios)
  • War of the Monsters (SCE Worldwide Studios)
  • Twisted Metal: Black (SCE Worldwide Studios)

Dark Cloud

Mario & Luigi: Paper Jam Bros.

Toad hoorde de wind door de bomen waaien, kreeg koude rillingen langs zijn ruggengraat en dacht aan de keren dat hij ontzettend strontvervelend was. Toen realiseerde hij zich dat Sinterklaas niet in Mushroom Kingdom voorkomt en dat het misschien wel tochtte. Die pratende schimmel zocht dan ook in alle hoeken van het kasteel van Princess Peach naar een mogelijk tochtgat. Uiteindelijk vond hij het gat en vroeg hij aan de bange klungel Luigi om het te fixen. Die verprutste het natuurlijk door een boek om te stoten. En toen begon de ellende …

Heemskerk soeverein naar EK-finale 200 meter vrij

Femke Heemskerk heeft zich met veel overtuiging geplaatst voor de finale van de 200 meter vrije slag op de EK kortebaan. In Netanya zwom ze soeverein naar de winst in haar heat en klokte uiteindelijk de tweede tijd in de kwalificaties: 1:53.49. Alleen de Hongaarse Katinka Hosszu was een tiende sneller. Ook Robin Neumann plaatste zich knap voor de finale met de zesde tijd (1:55.76). Sharon van Rouwendaal (1:57.33) en Marrit Steenbergen (1:57.34) redden het niet.

Op de 100 meter vrije slag verbeterde Maarten Brzoskowski zijn persoonlijk record met ruim een halve seconde (48.54), maar hij plaatste zich desondanks net niet voor de halve finales. Wel is Brzoskowski de tweede reserve, mochten twee zwemmers zich afmelden. Jesse Puts kwam tot 48.51 seconden en moet zich via een swim-off met de Wit-Rus Anton Latkin zien te plaatsen voor de halve finales. Ben Schwietert (29e in 48.79) redde het niet.

Inge Dekker noteerde op de 100 meter vlinderslag de derde tijd in 57.22 seconden. Zoals verwacht lijkt iets beters dan 'best of the rest' er niet in te zitten, want de Deense Jeanette Ottesen (56.50) en de Zweedse Sarah Sjöström (56.70) waren oppermachtig. 

Tessa Vermeulen werd in de kwalificaties voor de 50 meter rugslag uitgeschakeld. Ze zwom naar 27.95 seconden en daarmee kwam ze bijna drie tienden van een seconde tekort voor een vervolg op het toernooi. Hosszu liet haar veelzijdigheid weer eens zien en was ook hier veruit de snelste: haar 26.48 was vier volle tienden sneller dan Aleksandra Urbanczyk uit Polen.

Heemskerk overtuigt op 200 vrij
Heemskerk overtuigt op 200 vrij (Foto: ANP)

Vonn ondanks bijna-val oppermachtig op afdaling

Skiester Lindsey Vonn heeft maar weer eens laten zien waarom het Canadese ski-resort Lake Louise ook wel Lake Lindsey genoemd wordt. De Amerikaanse snelheidsduivel was oppermachtig tijdens de eerste World Cup-afdaling van het seizoen.

De Oostenrijkse Cornelia Hütter leek lange tijd de snelste tijd te houden, maar had in het achterhoofd dat Vonn als 21e nog naar beneden zou gaan. In plaats van met honderdsten van seconden te spelen smeet de Amerikaanse bovenaan de piste gelijk met tienden van seconden en dus leek het al beslist in haar voordeel. Dat ging halverwege echter bijna fout, want Vonn kon maar net voorkomen dat ze hard onderuit ging. Ze verloor bijna al haar voorsprong, maar was in no-time weer terug op volle snelheid. Met maar liefst 0,58 seconden voorsprong raasde ze alsnog als snelste over de streep.

Voor Hütter was het het tweede World Cup-podium uit haar loopbaan en haar beste resultaat ooit, nadat ze twee jaar geleden in Val d'Isère derde werd op de afdaling. De grootste stunt kwam echter op naam van haar landgenote Ramona Siebenhofer, die op een afdaling nog nooit verder kwam dan plek zeventien. Dit keer werd de Oostenrijkse op 1,07 seconden van Vonn derde, pas haar derde top-10-klassering ooit in de World Cup - ze pakte op de combinatie en reuzenslalom al eens een zevende en zesde plek.

De 31-jarige Vonn zelf boekte alweer haar 68e zege in de World Cup. Ze heeft nu 26 keer meegedaan aan een World Cup-afdaling in Lake Louise en won daarvan maar liefst dertien keer. Zaterdag staat er nog een afdaling op het programma en weinig verrassend zal Vonn opnieuw de topfavoriete zijn.

Skiër Svindal blijft winnen

De Noor Aksel Lund Svindal is vooralsnog niet te houden op de sneeuwpiste. De 32-jarige skiër behaalde vrijdag op de fameuze Birds of Prey-piste in Beaver Creek zijn derde World Cupzege op rij in het nog prille seizoen. In grootse stijl schreef Svindal de afdaling op zijn naam. Vorig weekeinde was hij in Lake Louise zowel op de afdaling als op de super-G de beste.

Svindal eindigde in een tijd van 1:42.34. Daarmee was hij zijn landgenoot Kjetil Jansrud (1:42.64) en de Fransman Guillermo Fayed (1:43.04) te snel af. De Oostenrijker Hannes Reichelt (1:43.12) viel net buiten het podium. De Zwitser Patrick Küng, in februari op dezelfde piste goed voor de wereldtitel, moest nu genoegen nemen met plek acht.

Voor Svindal was het zijn derde triomf op de afdaling in Beaver Creek. Hij miste vorig seizoen alle World Cupwedstrijden door een achillespeesblessure. Hij deed alleen mee aan het WK, waar hij al direct in de top-10 eindigde.

Skiër Svindal blijft winnen

Skiër Svindal blijft winnen (Foto: ANP)

Müllenberg in Rio naar halve finales

Amateurbokser Peter Müllenberg heeft vrijdag op overtuigende wijze de halve finales bereikt van het olympisch testtoernooi in Rio de Janeiro. De ervaren Tukker versloeg Argenis Espana Pinto in de klasse tot 81 kilogram ruimschoots op punten: 3-0. De jury was unaniem: 30-27, 30-27, 30-27. Müllenberg komt zaterdag in de halve eindstrijd uit tegen de Braziliaan Michel de Souza Borges.

Nouchka Fontijn was ook voor het bokstoernooi in Rio uitgenodigd. De Europees kampioene moest zich echter met een handblessure afmelden. Zowel Müllenberg als Fontijn moet zich nog kwalificeren voor de Olympische Spelen, maar dit testtoernooi is daarvoor niet van belang.

Müllenberg in Rio naar halve finales
Müllenberg in Rio naar halve finales (Foto: ANP)

Bejaarde blundert met cocaïne bij controle

"Wat is dat? Neem je me in de maling?" Een agent uit het Amerikaanse Seattle kon zijn ogen niet geloven toen een 73-jarige man in zijn bijzijn probeerde cocaïne te snuiven. De bejaarde automobilist beweerde daarop dat hij alleen zijn "vitaminen" wilde innemen.

De man was kort daarvoor aan de kant gezet omdat hij reed zonder licht. Terwijl de agent de papieren van de bestuurder controleerde, besloot de man zichzelf te trakteren op een snuifje coke. Dat bleek geen goed plan: de verbijsterde agent zag hoe de automobilist het witte poeder uit een medicijnflesje haalde.

De confrontatie is te zien op camerabeelden uit de politiewagen. "Bent u echt van plan cocaïne te snuiven aan de kant van de weg?", wilde de agent weten. De automobilist schrok op zijn beurt zo erg dat het witte poeder op zijn handen en de vloer van de auto terechtkwam. Het verweer dat hij alleen vitaminen slikte, hield niet lang stand.

Uiteindelijk erkende ook de man dat het misschien geen goed idee was om tijdens een politiecontrole cocaïne te gebruiken, liet de politie vrijdag weten. Hij is opgepakt.

Bejaarde blundert met cocaïne bij controle
Bejaarde blundert met cocaïne bij controle (Foto: ANP)

Boze FOK!ker stuurt gedicht naar Wehkamp

In het klaagbaakforum van forum.fok.nl heeft ene 'Mevrouw_voor_Jou' een sinterklaasgedicht voor Wehkamp gepubliceerd. Het internetbedrijf vergeet nu al drie weken om de oude wasmachine van deze boze mevrouw (m/v) op te halen en dat is zij (m/v) inmiddels goed zat.

"Lieve redactie, Ik word doodmoe van Wehkamp, al 3 weken wacht ik totdat ze mijn oude wasmachine ophalen maar ze krijgen het niet voor elkaar," stond in onze submit. "In dit topic kwam ik op het idee om een sinterklaasgedicht te schrijven [...] in de hoop dat als genoeg mensen het maar delen en Wehkamp taggen ze zich zo opgelaten voelen dat ze het alsnog oplossen."

Het gedicht:

"Beste Wehkamp,

Sint en Piet zijn weer in ons prachtige land aangekomen, en vervullen ook dit jaar weer vele kinderdromen. Natuurlijk doen jullie door dit paar zeer goede zaken, dus het verbaasde Sint nogal wat een van jullie klanten met jullie mee mocht maken.

Half november gaf de oude wasmachine nadat de stroomkabel doorbrandde het op, gelukkig niet niet al teveel schade, alleen een nieuwe stop. Met wat moeite ging de machine open, en liet ze het water er allemaal uitlopen.

De was zat echter nog gevangen, hij was halverwege het programma blijven hangen. Gelukkig hoefde het vinden van de noodontgrendeling ook niet al te lang te duren, en nadat de was eruit was besloot ze Wehkamp snel een nieuwe machine te laten sturen.

Ze heeft speciaal gevraagd of jullie de oude wel mee terug konden nemen, maar ook al was ie erg zwaar, dat kon volgens jullie zonder problemen. De volgende dag stond de bezorger van PostNL met de nieuwe wasmachine voor de deur, en dat bracht haar weer in een uiterst goed humeur.

Echter toen ze op de oude machine wees, kreeg de bezorger vrees. De machine was erg zwaar en 3 hoog naar beneden was slecht voor zijn rug, we nemen hem nu niet mee, 'maar we komen terug'.

De klant belde op en legde de situatie uit. Wehkamp vond het vervelend, en zou hem snel alsnog ophalen, zo luidde hun besluit. Na paar dagen had de klant nog niks gehoord en besloot Wehkamp via Facebook te berichten. Jullie vonden het weer heel vervelend, en gaven naast de belofte het op te lossen een bon om de pijn te verlichten.

Een week later vond de klant het wel erg lang duren, en klaagde dat ze erover dacht het apparaat dan maar naar hun antwoordnummer te sturen. Sadia vond het erg vervelend en zou ernaar kijken, en Steve bood zijn excuses aan en zou proberen het op te lossen, liet hij blijken.

Saffira vertelde daarop dat PostNL contact zou opnemen met haar, de klant was blij toen ze belde, was deze kwestie eindelijk klaar. De volgende dag stonden er twee grote mannen van PostNL voor de deur. Helaas konden ze de machine niet tillen, en stelden de klant helaas weer teleur.

Ditmaal maakten ze foto's van de oude wasmachine zodat het niet weer mis kon gaan, maar nadat Nancy en Tessa hun excuses aanboden en het op zouden lossen kwam het bericht van PostNL: wij wagen ons daar niet aan.

Linda bood excuses en zou het allemaal nog eens bij de backoffice nagaan. Een week later, en excuses van Esther, Nancy, Charell en Mona, blijkt de wasmachine nog altijd bij de klant te staan. De klant kan inmiddels wel huilen, zo moeilijk kan het toch niet zijn om je wasmachine in te ruilen?

Al drie weken blokkeert de oude machine nu haar kleine keuken, koken en afwassen gaan lastig, laat staan schoonmaken...haar handen jeuken. Omdat haar boodschap na zoveel berichten blijkbaar niet de juiste weg vindt, daarom nu maar een vermanend berichtje van de Goede Sint.

Hoewel het aanbieden van excuses en tonen van begrip ontzettend vriendelijk is, is het gebrek aan een oplossing voor je klant een groot gemis. Haal de wasmachine nu eens op bij je klant. Dan kunnen Sint en Piet straks met een gerust hart weer vertrekken uit ons prachtige land.

Mocht dat niet gebeuren, dan zal Sint Wehkamp mee naar Spanje moeten sleuren, en dat zou hij toch ernstig betreuren."


Het volledige gedicht in het topic vind je hier.

Onduidelijk of Blok Sintjournaal blijft doen

Het is nog niet duidelijk of Dieuwertje Blok de komende jaren het Sinterklaasjournaal blijft presenteren. Blok zei onlangs in Trouw dat de pieten tijdens het sinterklaasfeest niet meer zwart moeten zijn.

De bedenker en eindredacteur van het Sinterklaasjournaal, Ajé Boschhuizen, zegt zaterdag in het AD dat daar nog eens uitgebreid over gesproken moet worden met Blok, 'als alle drukte voorbij is'.

''Het sinterklaasfeest staat of valt niet bij die zwarte kleur, ik begin zo langzamerhand ook te denken: van die rare blackface moeten we maar eens af'', zei Blok halverwege november. Boschhuizen noemt die uitspraak slecht getimed. Ook als Blok het programma niet meer presenteert, blijft het programma bestaan, zegt hij.

Organisch ontwikkelen
Het debat wordt zo 'agressief en ongenuanceerd' gevoerd, dat Blok ervan wakker ligt, vertelde ze in november. Zwarte Piet abrupt afschaffen, vindt de presentatrice geen goed idee. ''Zoiets moet niet van bovenaf worden opgelegd, door de politiek of het Sinterklaasjournaal, maar zich organisch in de samenleving ontwikkelen. Volgens mij is dat proces in gang gezet'', zei ze toen.

Eindredacteur Boschhuizen zegt Zwarte Piet in het Sintjournaal pas af te schaffen als de samenleving daar klaar voor is. ''Ik maak binnen de publieke omroep een familieprogramma over een diepgekoesterde traditie. En dat betekent dat ik een grote verantwoordelijkheid heb om binnen de bandbreedte van die traditie te blijven. En dat zal ik doen ook.''

De 58-jarige Blok presenteert het Sinterklaasjournaal al vanaf het begin, dat was in 2001.

Onduidelijk of Blok Sintjournaal blijft doen
Onduidelijk of Blok Sintjournaal blijft doen (Foto: BuzzE)

'Schutter VS had contact met terreurgroepen'

Een van de daders van het bloedbad in het Amerikaanse San Bernardino, zou "enige vorm van contact" hebben gehad met zeker twee terreurgroepen. Het gaat om al-Shabaab en het al-Nusra Front, zei een veiligheidsfunctionaris vrijdag (lokale tijd) tegen de Los Angeles Times.

Het is nog onduidelijk hoe schutter Syed Rizwan Farook contact zou hebben gehad met de extremistische organisaties. De andere dader, Tashfeen Malik, zou op Facebook trouw hebben beloofd aan Islamitische Staat (IS), maar het is onduidelijk of het duo daadwerkelijk banden had met de terreurgroep.

'Schutter VS had contact met terreurgroepen'
'Schutter VS had contact met terreurgroepen' (Foto: ANP)

Robert Loggia (85) overleden

De Amerikaanse acteur Robert Loggia is vrijdag op 85-jarige leeftijd overleden in Los Angeles. Dat meldden Amerikaanse media.

Loggia kroop tijdens zijn carrière veelvuldig in de huid van criminelen. Zo speelde hij een drugsbaron in de film Scarface en was hij als gangster te zien in onder meer Prizzi's Honor, Lost Highway en de hitserie The Sopranos. Ook had Loggia rollen in de komische Pink Panther-films van regisseur Blake Edwards.

De acteur beperkte zich niet tot televisieseries en films, maar maakte ook zijn opwachting in videospellen over gangsters. Zo was de stem van Loggia te horen in titels als Scarface: The World is Yours en Grand Theft Auto 3.

Scarface-acteur Robert Loggia overleden
Scarface-acteur Robert Loggia overleden (Foto: ANP)

Grote brand in bedrijfspand Den Haag

Een bedrijfspand in Den Haag heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag veel schade opgelopen door een brand. In het getroffen gebouw waren voor zover bekend twee bedrijven gevestigd; een kip- en een horecagroothandel.

Het vuur woedde vlakbij de Megastores aan de Van der Kunstraat. Brandweerlieden konden voorkomen dat het vuur oversloeg naar naastgelegen panden. In de vroege ochtend kregen ze de brand onder controle.

Tijdens de brand werden explosies gehoord. Die werden volgens een woordvoerder van de brandweer mogelijk veroorzaakt door koolzuurcilinders, die in het pand waren opgeslagen. "Die worden gebruikt in tapinstallaties", legde hij uit. Volgens de woordvoerder was het getroffen gebouw relatief nieuw en is geen asbest vrijgekomen.

De brandweer verwacht nog uren bezig te zijn met nablussen. Andere bedrijven in de omgeving, waaronder de Megastores, zouden zaterdag gewoon bereikbaar moeten zijn.

Grote brand in bedrijfspand Den Haag
Grote brand in bedrijfspand Den Haag (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: pakjesavond

Na een ronduit prachtige dag gisteren, wordt het vandaag flink minder. Gisteren waarschuwden we al voor mogelijk stormachtige winden aan de noordelijke en noordwestelijke kustgebieden. Hier komen mogelijk windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur voor. Ook landinwaarts kan het flink spoken. De temperatuur ligt rond de tien graden, nog steeds (te) warm voor de tijd van het jaar. Morgen is er kans op regen, maar is de stormachtige wind wel wat gaan liggen. 

Rewimo maakte gisteren een wandeling door het gebied bij de Baggersee, rondom Schloss Moyland. Ik ben verliefd op het kabouterdorpje  

 Baggersee Schloss Moyland (Foto: Rewimo )
Baggersee Schloss Moyland (Foto: Rewimo )

Baggersee Schloss Moyland (Foto: Rewimo)
Baggersee Schloss Moyland (Foto: Rewimo)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1935 werd het eerste door kunstmatige inseminatie verwekte kalf geboren. 

* In 1952 werd de ontvangst van Sinterklaas voor het eerst op tv uitgezonden. De presentatrice was Mies Bouwman, die de uitzendingen tot 1973 zou verzorgen. 

* In 1945 verdwenen vijf bommenwerpers in de Bermudadriehoek. Bij een reddingsmissie verdwenen er nog eens zes vliegtuigen en 27 mensen.

* In 1933 werd de drooglegging in de Verenigde Staten beëindigd.  

Asielzoekers 'serieus vaak' extra gescreend

Het gebeurt "serieus vaak" dat een asielzoeker in Nederland extra wordt gescreend vanwege zorgelijke signalen. Dat stelt hoofddirecteur Rob van Lint van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in een zaterdag gepubliceerd interview met de Volkskrant.

Van Lint kan niet zeggen om hoeveel asielzoekers het precies gaat. "Elk getal dat ik noem gaat een eigen leven leiden, omdat er alle schakeringen tussen een verdachtmaking en een serieuze verdenking achter schuil gaan."

De hoofddirecteur verwacht dat de aantallen "in dezelfde orde van grootte" liggen als vorig jaar. Toen rezen volgens de IND-directeur bij 170 mensen serieuze verdenkingen van oorlogsmisdaden. "Daarvan bleken er vijftig inderdaad een oorlogsverleden te hebben, onder wie tien Syriërs."

Volgens Van Lint kunnen allerlei zaken aanleiding zijn voor extra screening. ,Het gaat om zeer uiteenlopende signalen, rijp en groen door elkaar'', aldus de hoofddirecteur.

Asielzoekers 'serieus vaak' extra gescreend
Asielzoekers 'serieus vaak' extra gescreend (Foto: ANP)

'Ronaldo en Badr Hari hebben een relatie'

De Britse krant The Sun heeft gisteren geopenbaard dat Real Madrid-speler Christiano Ronaldo eindelijk uit de welbekende kast is gekomen. De wereldberoemde 30-jarige voetballer, die zich in het verleden voornamelijk door bloedmooie vrouwen zoals de fotomodellen Irina Shayk, Alessia Tedeschi en Maja Darving liet omringen, zou een homoseksuele relatie hebben met de eveneens bekende Marokkaanse kickbokser Badr Hari. Het zeer betrouwbare Britse kwaliteitsblad baseerde haar openbaringen op een uitspraak van de Franse sportjournalist Daniel Riolo. In het programma Touche Pas A Mon Sport hintte Riolo dat het tweetal meer dan alleen maar vrienden zouden zijn!

De Spaanse voetbalclub Real Madrid liet eerder deze maand al haar zorgen blijken over de levensstijl van haar sterspeler. De Portugese voetballer zou zo'n vier keer per week met zijn privévliegtuig naar Marokko vliegen om daar zijn 'Bad Boy' Badr op de huid te zitten. Ook duiken er via het Instagram-account van Badr Hari regelmatig foto's op waarop de kickbokser en voetballer samen te zien zijn. Ook zou Ronaldo volgens Riolo onlangs nog zijn neus hebben laten verbouwen door Badr een plastische chirurg.

Real Madrid zou vooral ongerust zijn vanwege het feit dat Ronaldo met zijn huidige levenswijze te weinig tijd over zou houden om serieus te kunnen trainen en ziet dat als een probleem voor de voetbalster. Badr Hari, die volgende week zijn 31e verjaardag viert, kwam afgelopen donderdag nog in het nieuws nadat hij in een restaurant in Casablanca op nogal agressieve wijze zijn handjes had laten wapperen nadat hij met zijn gezelschap was verzocht om de tent te verlaten.

Zowel Christiano Ronaldo als Badr Hari hebben nog niet officieel gereageerd op de aantijgingen van het Engelse roddelblad. Evenmin is het bekend of Ronaldo tijdens het poseren voor dit beeld aan de kickbokser dacht. Als we The Sun mogen geloven zit het in elk geval wel goed wat de mandekking betreft.

Uitslag AZ - ADO Den Haag

AZ heeft voor de derde keer op rij verloren. Na nederlagen tegen Partizan Belgrado en PSV was ook ADO Den Haag vrijdag in Alkmaar met 1-0 te sterk. Voor de Hagenaren is het pas de derde overwinning van het seizoen.

Coach John van den Brom van AZ moest met name achterin improviseren. Door blessures en schorsingen zit hij erg dun in de verdedigers. Welkome opsteker was de terugkeer van Jop van der Linden, die achterin een gelegenheidsduo vormde met middenvelder Ben Rienstra. Dat de defensie van AZ kwetsbaar was, bleek al na negen minuten. Toen vond Danny Bakker een gaatje. Zijn schot, na matig wegwerken van Rienstra, ging via de binnenkant van de paal binnen: 0-1.

ADO was ook na die treffer de gevaarlijkste ploeg, al viel de equipe van trainer Henk Fraser vaak in een te laag tempo aan om het AZ echt lastig te maken. Ook de Alkmaarders konden voorin weinig klaarspelen. Van den Brom had liefst vier aanvallers opgesteld, maar met name het spel van spits Vincent Janssen en vleugelspeler Alireza Jahanbakhsh viel erg tegen. Daarnaast verloor AZ vlak voor rust ook nog eens middenvelder Markus Henriksen. De clubtopscorer (zeven goals) liep een vleeswond op aan een knie en kon niet verder.

Mike Havenaar

Ook ADO raakte vlak na rust zijn clubtopscorer kwijt. Spits Mike Havenaar had na een duel met Rienstra last van zijn ribben en moest er eveneens vanaf. De wissels veranderden weinig aan het wedstrijdbeeld. AZ bleef voorin onmachtig, terwijl ADO voorin vaak net niet secuur genoeg was om de Alkmaarders pijn te doen.

Beide ploegen wisten eigenlijk alleen uit vrije trappen nog wat gevaar te stichten. Namens ADO stuitte Roland Alberg op de vuisten van doelman Gino Coutinho, terwijl Van der Linden aan de overkant Martin Hansen op zijn weg vond. Vanwege aanmerkingen op de leiding werd Van den Brom vlak voor tijd nog naar de tribune gestuurd.

ADO boekt derde zege bij AZ
ADO boekt derde zege bij AZ (Foto: ANP)

Astronaut loopt marathon in de ruimte

De jaarlijkse Marathon van Londen krijgt volgend jaar wel een hele bijzondere deelnemer. De Britse astronaut Tim Peake hoopt in april de 42.195 kilometer af te leggen vanuit het ruimtestation ISS. Peake zal de marathon rennen op een loopband waarop een tablet is vastgemaakt. Op deze tablet zal de 43-jarige astronaut de route te zien krijgen die hij virtueel moet afleggen.

Om niet weg te zweven van de loopband moet de Brit een soort harnas aan dat is vastgebonden aan de grond. De astronaut liep in 1999 al eerder de London Marathon uit in een tijd van 3 uur en 18 minuten. Vanwege het harnassysteem, dat aanvoelt als een soort rugzak, verwacht Peake zijn persoonlijk record niet te verbeteren. Hij gaat voor een tijd onder de vier uur.

Het is niet de eerste keer dat iemand in de ruimte een marathon loopt. In 2007 liep de Amerikaanse astronaute Sunita Williams al de Boston Marathon uit in een tijd van 4 uur en 23 minuten.

De Digital Virgin Money London Marathon vindt 23 april 2016 plaats. Peake wordt 15 december in een Sojoezraket gelanceerd naar het ruimtestation ISS.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.