Astronaut loopt marathon in de ruimte

De jaarlijkse Marathon van Londen krijgt volgend jaar wel een hele bijzondere deelnemer. De Britse astronaut Tim Peake hoopt in april de 42.195 kilometer af te leggen vanuit het ruimtestation ISS. Peake zal de marathon rennen op een loopband waarop een tablet is vastgemaakt. Op deze tablet zal de 43-jarige astronaut de route te zien krijgen die hij virtueel moet afleggen.

Om niet weg te zweven van de loopband moet de Brit een soort harnas aan dat is vastgebonden aan de grond. De astronaut liep in 1999 al eerder de London Marathon uit in een tijd van 3 uur en 18 minuten. Vanwege het harnassysteem, dat aanvoelt als een soort rugzak, verwacht Peake zijn persoonlijk record niet te verbeteren. Hij gaat voor een tijd onder de vier uur.

Het is niet de eerste keer dat iemand in de ruimte een marathon loopt. In 2007 liep de Amerikaanse astronaute Sunita Williams al de Boston Marathon uit in een tijd van 4 uur en 23 minuten.

De Digital Virgin Money London Marathon vindt 23 april 2016 plaats. Peake wordt 15 december in een Sojoezraket gelanceerd naar het ruimtestation ISS.